Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö |
Hyvä, että meillä on nämä neljä vuodenaikaa ja niiden sisällä vielä runsaasti vaihtelua. Onpahan jokaisella ihmeteltävää, eikä puheenaiheetkaan kovin nopeasti lopu.
Joidenkin puiden ja pensaiden kohdalla ruskavärit
sittenkin ilmestyivät, joskin paria edellisvuotta vaatimattomampana.
Monien kasvien vihreys on muuttunut lähinnä ruskeaksi tai
mustaksi, mutta maahan niitä lehtiä ei tavalliseen tapaan putoile. Haravan kanssa ei ole tarvinnut liiemmin pihamaalla aikaansa viettää.
Acer - Vaahtera |
Ylen uutisissa oli maanantaina 29.10. artikkeli "Pakkanen paukkuu, mutta miksi puut ovat vielä vihreinä?" Tämän ilmiön on varmasti yksi jos toinenkin viime päivinä huomannut. Pitkään jatkunut lämmin syksy näyttää sekoittaneen kasvien vuodenajat.
"Puiden kasvun kannalta oleellisen typen varastot voivat olla keväällä normaalia heikommat. Kesken jäänyt valmistautuminen talveen voi vaikuttaa esimerkiksi ensi kesän kasvuun tai marja- ja hedelmäsatoon.
– Suurin riski on siinä, että kasvit eivät ehtineet hajottaa normaalisti lehtivihreää, ja typpiyhdisteiden talteenotto runkoon ja juuristoon on jäänyt kesken", sanoo luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti Henry Väre.
Artikkelissa mainittiin myös, että "Pohjoiset puut osaavat hyödyntää valon määrää vuoden kierron määrittämisessä paremmin kuin etelämmässä kasvaneet, vaikka syksy olisi lämmin."
Mielenkiintoinen artikkeli, joka herätti myös paljon ajatuksia ilmastomuutoksen vaikutuksista. Vaikka en niin kovin lumisesta talvesta innostukaan, soisin niin omille kuin kaikkien muidenkin kasveille lämpimän lumipeitteen.
Pikkupakkasia on täällä etelässäkin riittänyt öiksi ja välillä päiviksikin. Viikonloppuna pihalla kiertäessäni ihmettelin fenkolin näköisiä ilmestyksiä kukkapenkissä. Nepä olivatkin leikkaamieni siperiankurjenmiekkojen tynkiin kertyneitä jäämuodostelmia.
Luontoäiti oli fenkolin lisäksi taikonut siperiankurjenmiekkoihin myös lahjarusetteja, kuten kuvasta näkyy. Tiistaiaamuna tuo jäätaide oli mennyttä. Elohopea oli kivunnut lämpömittarissa reilusti plussalle, jossa se näyttää pysyvän koko näkyvissä olevan 10 vrk:n ennusteen pituisesti. Aurinkoakaan ei liiemmin ole odotettavissa. Vesisateita sitäkin useammin.
Sunnuntain kuulaassa pikkupakkasessa askel veti pihalle. Haravoin käytäviltä pudonneita vaahteranlehtiä, joita sitten kippasin jänisverkon ympäröimälle Austin-ruusulle. Ajattelin isojen ja ilmavien lehtien tuovan ruusulle hivenen suojaa kylmyydeltä. Täytyy vain käydä tsekkaamassa, ettei sade ja lämpö tiivistä lehtiä liiaksi aiheuttaen homehtumista.
Austin-ruusu 'Lady of Shalott' |
Lady of Shalott avasi kiitettävästi nuppujaan vielä lokakuussakin. Pakkasten myötä nuput alkoivat taipua avautumattomina alaspäin. Ihmeen sinnikäs kasvi, jonka talvesta selviytymistä seuraan ja ilman muuta odotan näkeväni ruusun nuppuisena taas ensi kesänä.
Veronica gentianoides - Unelmatädyke |
Näitä syyslämpimien sekoittamia kasveja on siellä täällä puutarhassa. Unelmatädyke ei malta mennä talviunille ollenkaan. Sen sininen kukka erottuu hyvin yhä ruskeammaksi käyvästä ympäristöstä.
Persilja |
Persiljaa ei tarvitse kaupasta tuoda. Siitä on riittänyt satoa kasvimaalla koko kesän ajan ja riittää yhä. Kummallinen kaveri tämäkin. Pakkasella se huurtui ja jähmettyi muiden lailla. Auringon ja plusasteiden myötä se palasi kirkkaanvihreään olomuotoonsa.
Syysasteri |
Pikkupuutarhan Kriikunapenkissä lilakukkainen syysasteri leviää turhankin innokkaasti. Olen kitkenyt sitä jonkun verran suoraan kompostiin. Yhden kasvuston löysin kukkivana alapihan perimmäisestä nurkasta. Paikasta, jonne kippaan mm. pienempiä oksahakemääriä, jonka seassa on toisinaan myös vähemmän haitallisia rikkaruohoja.
Minulla ei ole hajuakaan, että olisin istuttanut syysasterin juuri tuonne. Luultavimmin kasvi on eksynyt kitkemisjätteen mukana puskanurkkaan ja iloisena uudesta mahdollisuudesta päättänyt jatkaa siellä elämäänsä. En ryhdy syysasterin kanssa paikasta kinastelemaan. Saa kasvaa ja kukoistaa.
Comagaria/Frragaria 'Pink Panda' - Koristemansikka |
Koristemansikka Pink Panda ei ole ollut milläänsäkään pienistä pakkasista tai parista hennosta lumisateesta. Sen lehdet ovat jatkuvasti kesäisen vihreitä ja kukkia ilmestyy tasaiseen tahtiin. Samalla tavoin vihreänä on myös ahomansikka, jota kasvaa punaherukan ja karviaisen välissä. Kaipa näillä on keskenään jokin "kumpi pysyy kauemmin vihreänä" -kampanja.
Crocus speciosus - Syyssahrami |
Syyssahrameita en ole muistanut istuttaa sitten vuoden 2019. Ne eivät ole koskaan olleet mikään suuri onnistuminen puutarhassani. Omenapuun alle istutetuista 10 sipulista tänä vuonna nousi vain yksi ainokainen. Se ei ole suostunut avaamaan nuppuaan. Jos syyssahrami on noussut, ei se ole kuitenkaan avautunut. Jossain vaiheessa tämäkin yksinäinen ritari varmaan kellahtaa seisomiseen kyllästyneenä kumoon.
Euphorbia amygdaloides - Manterlityräkki Kivipenkissä |
Alapihan Hortensiapenkissäni kasvoi muutaman vuoden ajan mantelityräkki, josta pidin kovasti. Se viihtyi niin hyvin, että siitä kasvoi melkoinen jättiläinen. Niinpä päätin kaivaa sen ylös, jakaa ja istuttaa uuteen paikkaan Pikkupuutarhaan. Siellä se ei viihtynyt, vaan otti ja kuoli. Sehän harmitti minua kovasti.
Metsästin uutta mantelityräkkiä huonoin tuloksin. Vanhan yksilön olin ostanut Helsingin puutarhamessuilta Tommolan tilan standilta pikkuisena taimena. Vierailtuani Tommolan tilan sivustoilla huomasin, että heiltä tuota kasvia löytyy. Siitä sitten tilaamaan ja pian Matkahuolto toimitti minulle niitä kaksin kappalein.
Euphorbia amygdaloides - Manterlityräkki Ruusupenkissä |
Istutin uudet taimet Pikkupuutarhaan, joskin eri paikkaan, missä menehtyneet olivat. Elokuun alussa totesin istutuspaikan olevan huono, sillä lähellä kasvavat pallohortensiat uhkasivat viedä kaiken tilan ja valon pienemmiltään. Siirsin toisen mantelityräkin Pikkupuutarhan Kivipenkkiin ja toisen alapihan Ruusupenkkiin. Hyvin ovat kumpikin kotiutuneet ja paikat näyttävät selvästi kaikin puolin otollisilta tulevaisuutta ajatellen.
Ylemmän kuvan Kivipenkissä mantelityräkki sai syksyn myötä punertavan ruskavärin. Alapihan Ruusupenkissä taasen mantelityräkki on pysynyt vihreänä.
Jokin aika sitten löysin Hortensiapenkistä pienen taimen, jonka epäilen olevan mantelityräkki. Jos näin on, vanhaan asuinpaikkaan on jäänyt juuria, jotka ovat aloittaneet uuden kasvun. Ensi kesänä olen toivon mukaan viisaampi.
Viikko sitten Tampereen Pispalassa kierrellessäni näin erään talon pihalla kuvan pikku puun/pensaan. Valkokirjokanukka tuli ensimmäisenä mieleen, mutta en ole nähnyt sen saavan kuvan näköistä syysruskaa. Voisiko tämä olla valkokirjokanukka Cornus alba 'Ivory Halo'? Aika hieno, vai mitä sanotte!
Tulinen, kultainen,
keltainen hehku on
rantapuistikon.
Lehtiä kierittää,
pyörittää syksyinen sää.
Niin kuin mattoa loistavaa,
jalankulkija käydä saa.
Syksy saa tullessaan
hehkullaan liekkeihin maan.
Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja |
Valoisia marraskuun päiviä kaikille!
Viikot kuluvat kyllä vinhaa vauhtia. Sinulla on kasveissa ihan kivoja ruskan värejä. Täältä meiltä niitä ei juurikaan löydy.
VastaaPoistaMukavaa viikonjatkoa. 🌿🍁🕯
Ruska alkaa täälläkin olla muisto vain. Maisema on enemmänkin ruskean musta. Tämän päivän vesisade vielä tehostaa ankeutta.
PoistaMukavaa viikonloppua ja Pyhäinpäivää sinulle!
Nice to get the overview of your garden as we go into winter. great summery of what is happening for you. Here we just had our peak colors. I posted some on my most recent blog posting. The colors were fantastic, so many more that years past and they lasted much longer. Glad to have visited you t today.
VastaaPoistaThanks for your visit!
PoistaI went to look at the pictures on the blog. The autumn colors are incredibly beautiful there.
Kaunista. Ihmeellisiä kasveja vielä loka- ja marraskuussa.
VastaaPoistaTäällä oli aamulla lunta 15 cm.
Tänä syksynä luonto on tarjonnut ihmeellisiä mattimyöhäisiä kukkijoita. Teillä onkin jo lähes kunnon talvi. Täällä sataa vettä kaatamalla ja lämpömittari näyttää +8.
PoistaMukavaa viikonloppua ja hyvää Pyhäinpäivää sinulle!
Luulin jo, että omassa puutarhassani on tapahtunut jokin ilmastonmuutos, kun lehdet vain kuivuvat, mutta eivät meinaa lainkaan pudota maahan. Taitaa siis olla koko maan ilmiö. Toivottavasti ei nyt kovin pahasti vaikuta ensi vuoden kasvien heräämiseen ja kukkimiseen sekä marjasatoihin. Ihania nuo luonnon omat fenkolit ja ruusukkeet, jää tekee ihmeellisiä taideteoksia! Upean värisen pikkupensaan olet bongannut, enpä ole moista väritystä ennen nähnyt. Nyt taitavat pakkaset taas hellittää ja sää lämpenee, jospa pääsisimme vihdoin haravahommiin! Hyvää pyhäinpäivää!
VastaaPoistaKyllä ilmiö on nähtävissä ympäri maata. Siinä kai tuon artikkelin yksi julkaisusyy onkin. Olen odottanut lehtien putoamista, että pääsisi haravoimaan ennen lumia. Ehkä huomenna, jos ei sada tämän päivän tapaan. Toivotaan nyt kaikki oikein hartaasti, että kasvien biologinen kello raksuttaisi keväällä tavalliseen tapaan ja saisimme hyvän sadon.
PoistaPispalalaisen pensaan syysväri kiinnitti huomiota. Pitihän se kuvata, jotta löytäisin pensaalle nimen.
Hyvää viikonloppua ja Pyhäinpäivää sinulle!
Sinun puutarhasi tuottaa iloa vielä näinkin myöhään. Ilmastonmuutos on totta ja sen huomaamme viimeistään ensi viikolla, kun on luvattu jopa +10 astetta lämmintä.
VastaaPoistaTänä syksynä puutarhassa on ollut runsaasti mattimyöhäisiä. Aurinkoisina päivinä niistä riittäisi enemmän iloa, mutta iloinen olen vähästäkin.
PoistaEi tarvinnut odottaa edes ensi viikkoon, kun lämpötila hupsahti ylös. Nytkin mittari näyttää +8 ja vettä tulee kaatamalla. Ensi viikon lopulla pitäisi taas vähän viiletä, vaan pitääköhän sekään paikkaansa?
Hyvää viikonloppua ja Pyhäinpäivää sinulle!
Kiitos Suvi! Sinulle myös hyvää Pyhäinpäivää!
VastaaPoistaOo, tuo Pispalan kanukka on kyllä todella upea😍 Valoa myös sinulle☀️ Jos ei saada aurinkoa niin sitten on poltettava vaikka kynttilöitä...
VastaaPoistaPahoittelut myöhäisestä vastauksesta.
PoistaEikö olekin hieno kanukka - jos se nyt sellainen on. Olen tutkinut kuvia ja tietoja, joiden perusteella veikkaan vahvasti valkokirjokanukka Ivory Haloa.
Ei ole aurinkoa liiemmin näkynyt. Kynttilöitä ja valosarjoja on sytytetty sitäkin enemmän.
Hienot jäämuodostelmat! Tatarien tyville tulee joskus samanlaisia mutta enpä ole huomannut, että myös siperiankurjenmiekkoihin tulisi. Ehkä ne pitääkin leikata syksyisin mataliksi, jotta jäätä muodostuisi.
VastaaPoistaNo on upea kanukka, olipa laji mikä hyvänsä!
Meillä oli pari päivää ihanan valoisaa ja talvisen näköistä, kun yhdessä vuorokaudessa satoi 15cm lunta. Nyt on ollut eilisestä lähtien plussalla, joten lumet ovat huvenneet nopeaa vauhtia ja paljastaneet kaikki ruskeiksi muuttuneet kasvit. Aika ankeaa minusta. Lapset sentään nauttivat lumipalloleikeistä. Ehkä nyt voisikin olla hyvä hetki viritellä kausivaloja piristämään pimeitä iltoja.
Valoa marraskuuhusi!
Pahoittelut sinullekin myöhäisestä vastaamisesta.
PoistaJäämuodostelmat ovat ollutta ja mennyttä reilujen lämpöasteiden ja vesisateiden myötä. Eiköhän niitä taas uudelleen ilmesty, kunhan sää viilenee. Minulla on aika paljon siperiankurjenmiekkaa. Leikkaan ne syksyllä, ettei keväällä tarvitse talloa nousevien piippojen päällä.
Olen vahvasti valkokirjokanukka Ivory Halon kannalla. Sitä on saatavissa melko hyvin myymälöistä, joten ei ole tavaton harvinaisuus. Hieno se kyllä on.
Harmaan ruskeaa on täälläkin. Tosin nurmikko ja sammaleet vihertävät hienosti ja tuovat väriä ankeuteen. Nyt jos koskaan on sopiva ajankohta sytyttää kynttilöitä ja kausivaloja. Meidän kylällä pihoissa on jo runsaasti monenlaisia valovirityksiä. Porot sentään puuttuvat.
Valoa sinunkin marraskuuhusi.
Voisiko tuo "kanukka" olla kirjosaarnivaahtera? Kännykällä en oikein hahmota lehtien mallia.
VastaaPoistaKiitos vinkistä. Vertasin kirjosaarnivaahteran ja valkokirjokanukan kuvia kallistuen voimakkaasti valkokirjokanukan puoleen. Lehtien muoto ei oikein täsmää kirjosaarnivaahteraan. Saatan olla väärässäkin.
Poista