perjantai 16. kesäkuuta 2023

Kiirettä pitää kastellessa

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

 
Helteet pamahtivat päälle, eikä enää tarvitse surra yöhallojakaan. Kaikessa on hyvät ja huonot puolensa. Nyt sitten vuorostaan ihmettelen, miten puutarhani selviää ylettömästä kuivuudesta. Niin paljon ei ehdi ja jaksa kastella, kuin tarvetta olisi.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö
 

Alppikärhöistä se tavallinen sininen on jo kukintansa lopulla. Tarha-alppikärhö Purple Dream aloitti ollen tavanomaiseen tapaansa runsaskukkainen ja  niin upea.

Clematis Multi Blue


Alapihan Multi Blue kasvaa kohisten. Siinä on lukuisia nuppujakin.

Clematis alpina 'Columnella' - Tarha-alppikärhö

Pikkupuutarhan tarha-alppikärhö Columnella on kukkinut jo jonkin aikaa kaverinsa sinisen alppikärhön kanssa. Olopihalla myös Willy jaksaa yhä kukkia. Columnella ja Willy muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Täytyykin ottaa kummastakin kuvia samoista kuvakulmista ja verrata niitä rinnakkain.

Purpurea Plena Elegans ja Jackmannii kietoutuvat toisiinsa heti alkumetrillä.
 
Kuukausi sitten tein yhteenvedon pihani kärhöistä. Silloin oli vielä useita heräämättömiä. Tällä hetkellä muut ovat heränneet, paitsi Ruusupenkin tarhalyhtykärhö Diana. Siitä ei näy vilaustakaan. Samoin Pikkupuutarhan Purpurea Plena Elegans on kadoksissa, mutta niin se oli jo viime vuonnakin. Olen huolissani Ville de Lyonista. Se on kyllä herännyt, mutta juroo kymmensenttisenä. Yhteenvetona voisi sanoa, että kärhöjen osalta tilanne on hyvä.

Muutama vuosi sitten tapasin ostaa edullisia kärhöjä keväällä ja istuttaa ne kesäksi isoon ruukkuun. Loppukesästä sitten siirsin ne maahan. Parin tällaisen tapauksen suhteen tein näin jälkikäteen katsottuna tyhmän ratkaisun. Istutin kaksi erilaista kärhöä liian lähelle toisiaan. Kaksi jalokärhöä vierekkäin ei ole hankala asia. Sen sijaan esimerkiksi tarha-alppikärhö ja jalokärhö aiheuttavat päänkivistystä. Kiva katsella alhaalta risuuntutta alppikärhöä, jonka lomassa luikertelee jalokärhö.

Anemone sylvestris - Arovuokko


Lemmikkien kukinta on kestänyt pitkään ja runsaana. Nyt ne alkavat vähitellen lakastua ja alaosistaan ovat jo monin paikoin ruskeita. Pian on se aika, jolloin niitä on siivottava penkistä. Siihen hommaan en ole ehtinyt, enkä kiirettä pitänytkään. Kuivuuden vuoksi huonokuntoisetkin kasvit tuovat edes hivenen varjoa kavereilleen.

Geranium sanguineum - Verikurjenpolvi


Verikurjenpolvi aloittelee kukintaansa. Se on melkoinen tilanvaltaaja, mikä voi olla toivottavakin piirre. Eipä tarvitse joka paikkaan miettiä isutettavia, kun yksi kasvi hoitaa asian muidenkin puolesta.

Geranium x cantabrigiense 'Cambridge' - Peittokurjenpolvi


Peittokurjenpolvi on myös erinomainen maanpeitekasvi. MInulla sitä kasvaa sisäänkäynnin marjakuusen tyvellä. Paikka on kuiva, enkä marjakuusen juurille mitään halua kaivaakaan. Olen istuttanut peittokurjenpolven aika etäälle marjakuusesta, mutta niin vain tuo on hiipinyt ihan marjakuusta hyväilemään. Voisinkin ottaa alkuja tästä kurjenpolvesta ja levittää sitä vähän laajemmalle. 

Idänunikot sikin sokin

Kunnon sateita ei ole tullut aikoihin. 26.5. ukkosti ja satoi jonkun aikaa ihan reippaasti. Silloin tuli niitä rakeitakin. Sen jälkeen on ollut pari sadekuuroa, joista viimeisin 6.6. ei kastellut edes ulkona olijan hiuksia. Kaksi 200 litran sadevesitynnyriä on jo tyhjennetty kasveille ja loput tarvittavat vedet on otettu porakaivosta.

Pari kertaa olen laittanut sadettimen hoitamaan kastelua, mutta tehokkaammalta tuntuu kastella pistoolilla suoraan kasvien tyvelle. Kasvimaata on kasteltava etenkin näin alkuvaiheessa useammin. Muuten hyytyy kasvu ja satotoiveet. Perennoista kastelen vain tuoreet istutukset. Muiden on pärjättävä omillaan. Osa pärjääkin. Osa äänestää jaloillaan. Tästä näyttää tulevan kolmas tai neljäs kuiva kesä peräkkäin.

Reikäpohjainen ämpäri on erinomainen väline tehostamaan kastelua. Japaninkirsikalle osui ämpäri, jonka pohjan reiät ovat sopivan kokoisia. Näin vesi ei holahda samantien ämpäristä multaan vaan tihkuu tasaisen hitaasti. Magnolialle laittamassani ämpärissä on selvästi liian isot reiät, koska ämpäri tyhjenee hetkessä. Siinäkin tapauksessa vesi kyllä imeytyy kasvin tyvelle. Kun kannulla lorottaa vettä, osa tuppaa valumaan liian leveälle ympäristöön. 


Toukokuun lopussa kaivoimme pojan kanssa talon puistopäädyn seinustalta istutukset pois. Ainoastaan köynnöshortensia jätettiin paikalleen. Siitäkin karsin maan tasalle levinneitä versoja. Käytävä on ollut liian ahdas kottikärryille ja talvella kolaamiselle. Eikä talon seinustalle istutuksia suositellakaan. 

Kunnostuksen eteneminen on odottanut kivituhkaa, jota en voinut tilata ennen aurinkopaneeliprojektin valmistumista. Kaikki pihamme kulkuväylät kaipaavat kivituhkapinnan uusimista. Siirsin sitä urakkaa myöhemmäksi ja tilasin kaksi suursäkkiä saattaakseni nyt ensi alkuun tämän yhden käytävän valmiiksi. Säkit saapuivat keskiviikkoaamuna. Kärräsin yhtä soittoa ensimmäisen 1000 kg:n säkin peittääkseni maanrakennuskankaat. Työn loppuun saattaminen ja viimeistely odottakoon viileämpiä säitä. Meinasi kunto loppua helteessä  huhkiessa.

Hydrangea serrata 'Blue Bird' - Safiirihortensia


Pihassa riittää töitä yllin kyllin. Kuvauskierroksilla pitäisi olla puutelista kynineen mukana, jotta voisi kirjata kaikki paneutumista odottavat tehtävät muistiin. Kierroksilla huomaa myös hauskoja juttuja, joista kaikki eivät välttämättä vaadi minkäänlaista puuttumista.

Safiirihortensiasta oli jälleen talven aikana paleltunut kaikki vanhat oksat. Tyvestä se kuitenkin pukkaa uutta vihreää. Todennäköisesti ei kuki. Yksi vanha oksa on taipunut maahan ja peittynyt vähitellen multaan. Nyt se on kasvattanut päähänsä uuden safiirihortensian taimen.
 


Kotikiven viereisellä aidalla kasvaa villiviini. Ilmeisesti se kokee tylsäksi kiemurrella pitkin aitaa sinne tänne. Villiviini on lähtenyt tutustumaan ympäristöönsä laajemmin ja kasvattanut oksan kiven tyvelle sen toiselle puolelle. Nyt se kiipeää kohti kiven lakea. Aikoo varmaan sieltä tähyillä aidalla kasvavaa "emoaan".

Thalictrum delavayi - Jaloängelmä

Pikkupuutarhan jaloängelmän paksut kukkavarret olivat viikko sitten pullollaan jonkin sortin kirvoja. Sen sijaan että olisin alkanut ääneen huutaa sopivia myrkkyjä, totesin "olkoon". Ongelma on poistunut ihan omatoimisesti. Nyt varret ovat kirvattomia. Toivottavasti joku muu puutarhan eläinasukas sai vatsansa täyteen. Jos jokaisen tuntemattoman ötökän haluaisi tainnuttaa myrkyillä, ei muuta ehtisi tehdä. Samalla todennäköisesti tulisi pahisten ohessa tappaneeksi hyvikset.

Punaherukan tyvelle on ilmestynyt tammen taimi. Sen aion poistaa, sillä haluan pitää herukkani. Tammelle ei tuossa ole tilaa. Toisen tammen löysin kriikunan vierestä. Sekin saa varmaan lähtökäskyn. Varaparkkipaikan vieressä kasvavaa tammea olen suojellut, vaikka taimi on sinnekin tullut omin luvin. Laitoin tammelle tukikepin, jotta kunnan ruohonleikkaajat ja trimmaajat eivät pientä taimea vahingoittaisi. Eivät tosin niin lähelle rajaamme tulekaan.

Campanula patula - Harakankello


Viime kesänä puutarhassa oli parissa paikassa harakankelloja. Tänä kesänä niitä on ilmestynyt moniin uusiin paikkoihin. Kuvan harakankellot kasvavat lumikärhön tyvellä. Joku saattaa ihmetellä, että eihän lumikärhössä tuollaisia lehtiä ole. Ei olekaan. Siirsin vuosia sitten kasvihuoneeseen istuttamani viiniköynnöksen samaisen lumikärhön viereen. Hölmö siirto, sillä kaksi voimakaskasvuista ja hyvin erilaista köynnöstä kilpailevat nyt keskenään. Ei vain siirron aikaan päässä raksuttanut parempaakaan paikkaa. Joskus on helpompi istuttaa uusi kasvi uuteen paikkaan sen sijaan, että kaivaa vanhan jostain toisaalta pois. Uuden viiniköynnöksen istutin myöhemmin pergolan kupeeseen, jossa se voi oikein hyvin.


Satokausi on alkanut. Kuvassa on huhtikuussa kasvihuoneeseen kylvettyjä retiisejä. Nyt satoa saa jo kasvimaahankin kylvetyistä. Kurkut hain kasvihuoneesta keskiviikkona. Lisääkin olisi nyt noudettavissa.

Syringa 'James MacFarlane' - Isabellansyreeni

Pihasyreenien lopettaessa vähitellen kukintaansa, Isabellansyreeni James MacFarlane vasta aloittaa. 

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Tänä vuonna ruusuorapihlajassa oli nuppuja vähemmän. Kuivuusko vai mikä lie vaikuttanut, mutta kukinta on lähestulkoon ohi. Onhan näitä helteitä ollut edellisinäkin kesinä. Kenties kylmän ja vähäsateisen kevään jälkeen tuli liian nopeasti liian kuumaa.

Tageges patula  'Jolly Jester' - Ryhmäsamettikukka

Käki tuo kesän soman,
pääsky päivän lämpimän.

(Vuodenaikaloru netistä)

 
Ilmankos on niin lämmintä, kun käki on kukkunut aamusta iltaan jo useamman viikon. Pääskyjä en ole omilla nurkilla nähnyt, mutta eilen Tapiolassa ollessani niitä kaarteli ilmassa useita.

Hyvää viikonloppua kaikille!


31 kommenttia:

  1. Toivottavasti sataa mahdollisimman pian ja kaksi päivää putkeen!
    Ihanasti on aina kasveja, jotka onnistuvat näyttämään jopa hyviltä. Näin kesäkuussa ei toisaalta ole vielä niin karmean näköistä kuin heinäkuun lopulla, jos koko kesä on ollut kuiva siihen asti. Toivottavasti ei niin käy.
    Ihana ilopilleri tuo samettikukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En haluaisi ruikuttaa vuoroin kylmyydestä tai kuivuudesta. Mutta kun sydän on kohta ruvella kaikesta suremisesta. Kasvi toisensa jälkeen on selvästi henkitoreissaan. Mietin jo, että luovun kohta monista perennoista ja istutan pihan täyteen pensaita, jotka elävät veden sijasta vaikka pyhällä hengellä. Ei vaan, en luovu. Toivon sadetta ja sitä odotellessa seison letkun varressa. Saatan myös loikkia muutaman sadetanssiaskelen.
      Puutarhan yleisilme on onneksi kivan vehreä ja rehevä. Kumman sinnikkäästi jotkut jaksavat kasvaa ja kukkia.
      Maatiainen myy Jolly Jesterin siemeniä myös nimellä Keikari. Tätä kukkaa suunnitellessa on taas Äiti Luonnolla ollut idearikas päivä.

      Poista
  2. Ihana tua 'Purple Dream'. Ja tua sankookastelukikka, sen olin aiva unohtanu. Kuivaa on, jopa meillä rupiaa lurpottamahan päivän aikana moni kasvi. Kastellu oon aika niukasti, lähinnä looratarhaa, jos niistä jotaki sais syäräkseen. Ja muita pöttiä. Ei kivituhkan kuskaus mitää hellehommaa oo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purple Dream ON ihana kärhö. Ihmeen kestävä ja runsaskukkainen vuodesta toiseen.
      Reikäpohjaämpärikikka oli muutama vuosi sitten täällä blogimaailmassa kiertävä juttu. Silloin sen nappasin ja hyväksi totesin. Reikien määrässä ja koossa kannattaa olla maltillinen. Helposti tulee liian isoja/liikaa reikiä ja silloin vesi lorahtaa hetkessä läpi.
      Kivituhkan kärräys ei todellakaan ole hellepäivän puuhaa. Sen totesin ja siksi toinen säkki odottaa aikoja viileämpiä. Kaikkea ei vaan voi kastella. On pakko tehdä valintoja ja muiden suhteen toivoa sadetta.

      Poista
  3. Ensin liian kylmää ja sitten perään kuivaa ja hurjaa hellettä. On siinä kasveilla sopeutumista kerrakseen. Toivottavasti kesät eivät muutu myös jatkossa tällaisiksi. On tosiaan pakko kastella ainakin niitä kasveja, jotka on vasta istutettu jos haluaa niiden selviytyvän hengissä.
    Kauniisti kukkiva ruusuorapihlaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset säät laittavat kasvit koville. Ainakin täällä etelässä myös kevät oli kuiva, mikä hankaloittaa entisestään tilannetta. Yleensä kostean kevään avulla pärjätään pitkälle, vaikka kesällä olisi helteitä pidempään. Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali.

      Poista
  4. Olen toivonut löytäväni itselleni tuon Purple Dreamin, mutta ei ole toistaiseksi onnistanut, kuvasi siitä on todella kaunis! Meilläkin on aivan liian kuivaa, ei ole vettä satanut kunnolla kuin ties milloin. Ihan hurjaa hommaa tuo kasteleminen, olin juuri tekemässä köynnösrinteen köynnösten ja uusimpien pensaiden kastelun ja sekosin laskuissa, mutta kyllä tuli tehtyä monta reissua. Useita satoja litroja, onneksi ne sain otettua kastelukannuilla isosta ojasta. Kävelymatkaa tulee jonkun verran.
    Olet sinäkin joutunut huhkimaan kivituhkaa kanssa. Saamme ihan pakosta tehokasta hyötyliikuntaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En enää muista, mistä olen Purple Dreamin ostanut. Tieto löytyy papereistani, mutta samasta paikasta ei välttämättä sitä enää löydy. Googletin huvikseni ja ainoa, josta sitä nyt löytyy, on Paratiisin taimitarha Porissa. He toimittavat myös Matkahuollon kautta.
      Kastelemisessa riittää työtä. Pieni määrä ei näy eikä tunnu missään. Sinulla vasta hommaa piisaakin, kun olet istuttanut paljon myös puita. Onneksi on sentään iso oja.
      Kukaan ei minua pakottanut helteessä kivituhkaa kärräämään, mutta en vain jaksanut katsella keskeneräistä työtä. No, keskenhän se on edelleen. Mutta vähemmän kesken. Hyötyliikunnasta ei näissä puutarhahommissa ole puute.

      Poista
  5. Upea tumma väri aloituskuvan kärhöllä. Itselläni on sitä perinteistä, haaleampaa. Kuivaa on todellakin! Illalla pistin sadettajan pienelle ja siirtelin sitä aina seuraavaan paikkaan. Pakko kastella, kun meillä on huonot multavarat ja kuiva kivikkoinen maa. Osa kasveista lötkötti lähes kuolon partaalla. Reikäinen ämpäri onkin kätevä juttu. Auttaisko jos laittaisit kiven isoimpien reikien päälle, valuisi hitaammin.
    Huh huh, ompa ollut urakka! Näyttää hyvälle tuo pääty ja taatusti auttaa liikkumisessa. Väljyyttäkin tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purple Dream on osoittautunut kaikin puolin hienoksi kärhöksi. Kukkii runsaana, kauniina ja pitkään. Väri on myös sopivan voimakas.
      Sama juttu. Meidän tontti on lähes kauttaaltaan hiekkamaata, jonne vesi holahtaa isompia jälkiä jättämättä. Kaikkia ei ole mahdollista edes kastella. Niiden suhteen on toivottava sateita ja luotttava siihen, että edes osa selviää hengissä. Tänäkin iltana on taas laitettava vesiletku laulamaan.
      Siirsin isoreikäisen ämpärin muuhun käyttöön. Toissakesäisen kellarisiivouksen yhteydessä otettiin talteen muutama kulahtanut ämpäri, joita on nyt raaskinut rei'ittää.
      Pihalla on oltava kunnollisia kulkuväyliä. Käytävälle on vielä kärrättävä lisää hiekkaa ja tasoitettava kunnolla. Sen ehtii myöhemmin.

      Poista
  6. Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Sinulle myös kaunista kesää ja voimia raskaisiin hetkiin.

      Poista
  7. Erittäin kaunis tuo alppikärhö. Valitsen kauneimpiin myös nuo unikot :)
    Selkeät pihapolut ovat myös jollain tavalla kauniita pelkän selkeytensä takia.
    Kun näkee puutarhasta tai muualta tullutta kesän satoa, tulee jostain syystä aina vähän syksyinen olo. Satoasiat ilmeisesti kytkeytyvät omassa päässä jotenkin syksyyn. Äiti antoi meille sellaisen amppelikurkun ja hämmästyksekseni se on tehnyt jo monta kurkkua! Ollaan syötykin jo 4 ja lisää tulee. Niistä tulee sellaisia avomaankurkun kokoisia. En muista ennen nähneeni amppelikurkkua. Mansikoita, tomaatteja ja muita on kyllä amppeleissa nähty. Yllättävän hyvin kestää myös kasvin varret painavan kurkun painon.
    Mieluisia kesäpäiviä toivottelen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Kommenttisi löytyi roskapostista.
      Itsekin tykkään unikoista. Tänä kesänä ne ovat kukkineet runsaina. Usein unikoiden kukinta on hetkesä ohi. Nyt sitä iloa on kestänyt kolme viikkoa. Viimeiset nuupahtavat varmaan tänään tai huomenna.
      Satojutut yhdistää todellakin syksyyn. Kurkut ja retiisit ovat kyllä ihan alkukesän juttuja. Meillä kasvihuonekurkku tekee hedelmää enemmän kuin ehtii syödä. Amppelikurkuista en ole kuullut, vaan enpä ole asiaan kiinnittänyt huomiotakaan. Pitääkin seikkailla netissä, sillä sellainen on varmasti aika hauskan näköinen. Ihmeellistä, miten kurkun varsi jaksaa kantaa useamman kurkun painon.
      Kiitos, toivottavasti sinunkin kesäsi sujuu hyvin!

      Poista
  8. You have some interesting plants that I do not have here. I enjoyed seeing them and good luck with the new path.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! The path is not quite ready yet.
      I hope my plant pictures make you happy.

      Poista
  9. Kivan värinen alppikärhö, minulla on nimetön hailakan liila enkä oikein tiedä tykkäänkö vai en. Kuivaa on ja kastella saa. Kivituhkaa pitäisi tilata tännekin vaikka eipä sitä kauheasti jaksa kärrätä näillä helteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä niitä vähemmän kivan näköisiä kasveja tule kovin helpolla pois kaivettua. Joskus nekin osaavat ilahduttaa.
      Tosi kuivaa. Illalla on taas laitettava sadetin pyörimään. Mitenkään ei jaksa ja ehdi tarpeeksi kastelemaan. Osa kasveista on vain jätettävä oman onnensa nojaan. Onneksi monet elpyvät sateiden saavuttua. Valitettavasti eivät kaikki.
      Ehkä on parempi jättää isommat kivituhkakärräykset loppukesään tai alkusyksyyn. Olisi kiva saada kesällä kaikki nätiksi, mutta aika ja voimat eivät riitä.

      Poista
  10. Hyvin oletkin kastellut, kun kuvat pursuavat vehreyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen seisonut ahkerasti letkun varressa. Monet kasvit onneksi pärjäävät, kun niiden juuret ovat jo syvemmällä. Tuoreita istutuksia ja kasvimaata on jaksettava kastella.

      Poista
  11. 'Purple Dream' onkin sinulla jo upeassa kukassa. Omani on vasta nupullaan ja perinteiset siniset alppikärhötkin ovat vasta aloittelemassa.
    Tämäkin kevät ja alkukesä on ollut varsin erikoista aikaa säiden puolesta. Meillä sentään satoi vielä kesäkuun puolellakin sen verran, että ainoastaan osa siperianpihdan juurella kasvavista rönsyansikoista lurpottaa. Missään muualla ei ole vielä tietoakaan kuivuudesta, vaikkakin paahteisimmilla paikoilla maa on selvästi kuivempaa kuin varjokohdissa. Toistaiseksi ei ole tarvis kastella muuta kuin ruukkuja ja kasvimaata. Tuo ämpärikikka on todella hyvä täsmäkasteluun. Toivottavasti joku sadealue pysähtyisi sinne etelään pariksi päiväksi, ettei ihan kaikki kasvu nääntyisi jo heti alkuunsa. Perinteisestihän juhannuksena onkin kurja sää, joten ehkäpä sääntö pätee tänäkin vuonna.
    Kävin muuten tänään ostamassa suosittelemaasi 'Cherry Belle' -retiisiä, kun satuin muiden asioiden ohella bongaamaan siemenhyllyn. Taidan kuitenkin odotella heinäkuulle ennen kuin kylvän niitä, etteivät alkaisi kukkia.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin juuri ihastelemasa puutarhasi runsautta. Siellä ei todellakaan kuivuudesta näy minkäänlaisia merkkejä. Täällä moni kasvi on jo täysin lorpallaan. Lähden kohta kiskomaan letkuja ja viritän sadettimen hoitamaan kasvimaan kastelua. Sillä välin ammennan tynnyreistä kannulla vettä kauempana sijaitseville vasta istutetuille. Totisesti saisi pari päivää sataa putkeen. Vaikka juhannuksena. Puutarhani vuoksi voin hyvin viettää yhden juhannuksen sateen suojassa.
      Purple Dream räjäytti kaikki nuppunsa kertaheitolla helteiden alkaessa. Yleensä se on kukkinut aika pitkään. Nyt kukinta saattaa hoitua tavallista nopeammin. On se vaan hieno kärhö. Tykkään kovasti.
      Hain aamulla kasvimaalta kulhollisen Cherry Bellejä. Muutama vielä jäi. Ajattelin maanantaina kylvää lisää. Ajoitus meni vähän pieleen, kun tarkoitus oli saada juhannukseksi tuore sato. Onneksi sentään kurkkuja kypsyy vauhdilla kasvarissa. Toivottavasti pidät Cherry Bellen mausta.
      Mutta nyt siis kastelun pariin. Kukkaista viikonloppua sinulle!

      Poista
  12. Jännä tuo kirvajuttu, että niitä oli noin paljon, eikä kohta enää ollenkaan. Linnutko niitä syövät? Muistan joskus suihkutelleeni kirvoja Tolu-liuoksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan linnutkin, mutta myös leppäkertut ja monet muut hyönteiset syövät kirvoja. Joskus olen suurimpia kirvakeskittymiä suihkuttanut vedellä. Harvoin kirvat saavat koristekasveilla kummoistakaan tuhoa aikaan, joten olen luopunut myös vesisuihkuista.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Kiitos, projektit etenevät. Luonto on todellakin ihmeellinen.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!