Tulipa Sun Lover |
Puutarhaeloa -blogin Riitta haastoi valokuvaamaan pieniä taimenalkuja ja nimeämään kuvat. Taimet voivat olla joko jo istutettuina puutarhaan tai tulossa
olevia pikkutaimia kylvöastioissa. Ne voivat olla joko perennojen tai
kesäkukkien taimia.
Tarkoitukseni oli toteuttaa haaste jo aiemmin, mutta arkinen elämä ja kasaantuvat puutarhatyöt ovat pitäneet minut poissa tietokoneen ääreltä. Myös kuvauskierrokset ovat jääneet luvattoman vähäisiksi, kun ei vaan ehdi.
Helteiset aurinkopäivät ovat laittaneet kasveihin vauhtia. Osa näistä kuvista on jo selvästi vanhentuneita, sillä monet kasvavat korkeutta ja leveyttä näillä lämmöillä nopeasti. Toisaalta äärimmäinen kuivuus hidastaa jonkin verran kasvua.
Geranium pratense 'Splish-Splash' - Kyläkurjenpolvi |
Autotallipäädyn käytävän varrella kasvaa sinivalkokukkaista kyläkurjenpolvea. En äkkipäätä löytänyt varmaa tietoa, mutta muistikuvani mukaan olen saanut kasvin OmaPiha-lehden tilaajalahjana (ehkä v. 2014). Aluksi istutin kasvin alapihan Ovaalipenkkiin.
Moni kasvi harrastaa pihallani kiertämistä. Näin kävi kyläkurjenpolvellekin. Jaoin sitä pikkupuutarhaan ja tuonne käytävän reunaan ihan vain kokeillakseni, kasvaisiko se ongelmalliseksi kokemassani paikassa. Kasvaahan se, vaikka paikka on varjoisa ja talvisena lumenvarastointipaikkana vähän ankea.
Ihmettelen joka kevät, miten sinnikkäästi kyläkurjenpolvi nousee lumikolalla runnellusta maasta. Käytävältä loskan mukana kasvin ympärille levinneen kivituhkan keskeltä. Vastasyntyneenä se näyttää hiukan nokkoselta. Nopeasti vilkaistuna sitä saattaa pienenä luulla jopa vuohenputkeksi. Tästä kuvasta kestää vielä tovi kyläkurjenpolven kukkimiseen. Kukka on hauskasti kokonaan valkoinen tai terälehdissä on sinisiä viiruja.
Astilbe arendsii 'Brautschleier' - Jaloangervo |
Tämän punertavan pikkuisen karvakaverin moni varmaan tunnistaa jaloangervoksi. Ensin mullasta nousee yksi, pian toinen ja kohta niitä on kokonainen joukkue. Pituuden lisääntymisen myötä pikkuisen latvus jakaantuu lehdiksi ja varren karvaisuus häviää. Muutaman sentin kokoisena varret punertavat. Mitä tummemman punaiset lehdet, sitä purppuraisempi kukka. Tämä yksilö on mielestäni valkoinen Brautschleier.
Jaloangervot ovat kauniita ja minusta myös helppoja. Enpä ole tavannut niissä tauteja tai tuholaisia. Jaloangervot menestyvät parhaiten puolivarjossa, mutta myös aurinkoisella paikalla. Meillä monet jaloangervot kasvavat aurinkoisessa paikassa, jossa viime vuosina on ollut yhä kuivempaa. Niinpä jaloangervot eivät kasva kovin reheviksi.
Rodgersia podophylla - Liuskavaleangervo |
Tunnistatko tämän ruskean mörököllin? Vasta mullasta nousseena sitä ei helposti edes havaitse, koska ruskeana se maastoutuu tehokkaasti multaan. Tämä pieni otus on liuskavaleangervo, joka venyy nopeasti korkeaksi ja isolehtiseksi kasviksi. Keväällä herätessään pikkuinen on ruskea, mutta isona väri vaihtelee valosta riippuen vihreästä punaruskeaan.
Ostin yhden ainokaisen taimen ja istutin sen tontin puistoreunassa kasvavien tuijien ja rhodojen väliin. Ehkä jopa liian lähelle rhodoja, mutta hyvin nuo ovat yhdessä eläneet. Liuskavaleangervoni on viihtynyt niin hyvin, että se on lisääntynyt alueellaan aika kivasti. Vuosi sitten kaivoin muutaman taimen, jotka istutin Makkaripenkkiin. Liuskavaleangervo kukkii kermanvalkoisena. Omani eivät ole kukkineet vielä kertaakaan.
Actaea sipl. 'White pearl' - Syyskimikki |
Syyskimikin kanssa minulla ei ole ollut suurtakaan menestystä. Jos kukintaa ajatellaan. Tämä valkokukkainen syyskimikki tekee joinakin syksyinä kukkavanan, joka ei yleensä kuitenkaan ehdi avautua. Olen joskus miettinyt kasvin siirtämistä, joka ei ole kuitenkaan toteutunut. Tuossa se viihtyy ja nousee uskollisesti kevät toisensa perään. Olkoon kukkimatta, jollei kerran halua.
Clematis mantsurica - Mantsuriankärhö |
Toisten kauniita ja hyvävointisia kasvikuvia katsellessa tulee mieleen, onko muilla lainkaan epäonnea kasvien kanssa? Välillä tuntuu, että joidenkin kasvien kanssa elo on silkkaa taistelua ja toistuvia istutusyrityksiä.
Mantsuriankärhö on meidän pihalla hyvä esimerkki muutaman vuoden omituisesta taistelutoveruudesta. Tai huikentelevaisesta päättämättömyydestäni, kun aina innostun hankkimaan jonkun kasvin tietämättä ollenkaan, mihin sen istuttaisin. Sitten harhailen pitkin tonttia tainipurkki ja lapio kädessäni etsimässä sopivaa paikkaa.
Mantsuriankärhö on asunut jo kolmessa paikassa. Jokaisessa paikassa se on keväisin noussut ja kasvanut vähän, mutta missään siitä ei ole tullut kunnon kärhöä. Syksyllä siirsin sen neljännen kerran sillä ajatuksella, että tuli mitä tuli. Toivottavasti hyvä maanpeitekasvi Kurgaaniin, mutta varauduin myös menetykseen. Niin vain nousi tänäkin keväänä pikkusydänten ympäröimänä. Moisesta sinnikkyydestä tämä kärhö pitäisi palkita. Pian meillä on jo niin mielenkiintoinen yhteinen taival, ettei kohta osata edes erota.
Mantsuriankärhön pitäisi olla talvenkestävä, eikä se ole kovin vaativainen kasvualustan suhteen.
Corylus maxima purpurea - Veripähkinäpensas |
Haastan seuraavat blogit:
Kivipellon Saila
Navettapiian puuhamaa
Haasteen säännöt:
Haasta seuraavat blogit esittelemään omia alkuun lähteneitä taimiaan. Saa osallistua vaikkei olisi saanut haastetta ja saa osallistua useaan kertaan, sillä kasvit lähtevät kasvuun pitkällä aikavälillä. Saa vertailla kuvin ja sanoin, ja saa myös kysellä jos itse ei tunnista taimiaan.
Jos ja kun osallistut haasteeseen, käy jättämässä postauksesi linkki tämän haasteen kommentteihin. Kerään haasteeseen osallistuneet postaukset listaksi, jossa ne ovat myöhemminkin kootusti tarjolla.
Ihania versoja. Samaa veripähkinää ihastelen omalla pihallani. Että osaa olla kauniisti lehteen puhkeava pensas.
VastaaPoistaOnneksi nuo kumminkin nousevat. Joka kevät saa jotakin jännittää. Eilen löysin ilokseni kuningassaniaisen versot, tänään aloin huolestua 'Valentine' -särkyneestäsydämestä, sillä se ei ole vielä noussut. Muun väriset ovat kumminkin jo nousseet, tosin vasta äsken. Toisaalta joka vuosi enemmän nousee kuin jättää nousematta kumminkin!
Kaikki etenee nyt sellaisella vauhdilla, ettei perässä pysy. Toisaalta kuivuus laittaa monet koetukselle. Kärhöillä ei vielä tässä vaiheessa ole kiire, mutta joidenkin suhteen olen huolissani.
PoistaPaljon riittää ihmetystä ja iloisia tapaamisia. Kunpa Valentinesi vielä nousisi. Yleensä särkynytsydän on niitä kevään varhaisia herääjiä.
Ihailen tuota taitoasi tuntea pienestä lehtien alusta kasvi.
VastaaPoistaMinulle kukkapenkkini on ihmeellisyys joka vuosi. En tunne montaakaan kasviani pikkuisina taimina, paitsi nokkosen tietysti.
Kiitos Enkulin käsityöt. Kyllä minullekin nousee kysymysmerkkejä, etenkin keväisin, kun moni puutarha-asia on ollut tauolla talvikauden. Olen kaikki kasvit istuttanut itse ja monia vaalinut vuosikausia. Siinä ajassa ehtii jo oppia, miltä kasvit näyttävät eri vaiheissa. Lisäksi minulla on melko tarkat listat kasveista paikoittain.
PoistaEn olisi tunnistanut yhtäkään noista aluista. Olen tässä pohtinut, että kulleron ensimmäiset lehdet taitavat muistuttaa valkovuokon lehtiä. Jos näin on, taisin nyppiä kukkapenkistä kulleron alun pois 🥴.
VastaaPoistaKeväällä pitää olla kitkemisessä varovainen. Luulenpa, että samanlaisia vahinkoja sattuu lähes jokaiselle. Toivottavasti edes osa kulleroista osasi välttää kitkemisintosi.
PoistaLiuskavaleangervo ei ole mikään kaunotar heti maasta noustessaan, mutta miten upea siitä sitten sukeutuukaan, kun kasvu pääsee kunnolla käyntiin. Lähes joka vuosi jännitän ja arvuuttelen onko kasvi elossa, mutta onneksi se aina jossain vaiheessa kevättä kuitenkin ilmaantuu.
VastaaPoistaLiuskavaleangervo ei todellakaan ole niitä kauneimpia kasveja taimena. Isona sen sijaan hieno, kuten totesitkin. Ilmeisesti olet istuttanut sen sopivaan paikkaan, kun se jaksaa herätä joka kevät.
PoistaAlkujen tunnistaminen on joskus helppoa ja joskus vaikeaa. Joskus täytyy pidättäytyä kitkemistä jotta näkee tuleeko odotettuja siementaimia.
VastaaPoistaJotkut kasvit tunnistaa helposti, mutta toiset tosiaan vaatii harjaantunutta silmää ja ylimääräistä varovaisuutta. Olen odottanut tarhakylmänkukan tekevän siementaimia. Nyt se toteutui, kun löysin yhden lilan t.kylmänkukan portaiden välistä.
PoistaKiitos pienten taimien alkujen esittelystä! Hienoa, että lähdit haasteeseen.
VastaaPoistaKarvamatoa ei välttämättä heti arvaisi jaloangervoksi, kun isona sillä on niin sileät ja kiiltävät lehdet. Jännittävän näköinen.
Kiitos itsellesi haasteesta. Siihen oli mukava vastata.
PoistaMonet kasvit ovat pikkuisina aivan erilaisia, mitä sitten aikuiseksi kasvettuaan. Pitäisi enemmänkin jaksaa tiirailla istutusalueita keväällä.
Nyt toden totta kasautuu töitä niin paljon, ettei tietokoneella ehdi tai jaksa juuri käydä. Kasvien muuttaessa paikkaa, oma kirjanpito menee helposti sekaisin, eikä itsekään enää muista tai tunnista kasvin alkuvaiheen ulkonäköä, ennen kun se alkaa saada tunnistettavia piirteitä. Voi, kyllä on epäonnea ollut milloin enemmän ja milloin kohtuullisesti. Sellaista se on.
VastaaPoistaViime päivät ovat olleet silkkaa raatamista puutarhassa. Siksi päätin pitää tänään välipäivän ja istahtaa tietokoneen äärelle.
PoistaOlen joskus miettinyt, ottaisiko pienen sanelimen mukaan puutarhahommiin ja -kierroksille. Siten saisi ehkä helpommin tallennettua istutuspaikkoja ja istutettavien kasvien nimiä. Yleensä kynä ja paperi eivät ole lähimaillakaan, eikä myöskään muistiin ole tarpeeksi luottamista.
Pieniä kasvinalkuja ei kyllä aina heti tunnista, täytyy siis malttaa mielensä ennen kitkentää:)
VastaaPoistaNäin keväällä ja alkukesästä pitää olla erityisen varovainen kitkennän kanssa. Välillä tulee vaalittua rikkaruohojakin, kun ei ole ihan varma, mikä mistäkin nousee.
PoistaEnpä olisi tunnistsanut kuin pari näistä pelkästä kuvasta. Omassa puutarhassa kasvit tunnistaa paljon helpommin kun tietää, mitä suunnilleen kyseisestä kohdasta pitäisi nousta. Usein myös edellisvuotisista versoista voi päätellä lajia. Valeangervoissa on melkein hätkähdyttävän näköiset alut. Helposti pystyy päättelemään, että kookas kasvi on tulossa. Minullakin on tämä haaste työn alla.
VastaaPoistaOmansa on helppo tunnistaa, kun niitä on parhaassa tapauksessa kurkkinut monta kevättä peräkkäin. Suurimman osan sijainnin myös tietää ja osaa odottaa jotain ilmestyväksi.
PoistaLiuskavaleangervo alkaa enimmäisen kerran kukkia. Jännää odotusta ilmassa.
Paljon ihanaa on maasta nousemassa ja nuo siementaimet aina yllättävät kasvupaikkavalinnoillaan, niin täälläkin! Tuo pähkinän puna on todella kaunis! Kiitos haasteesta ja vastaan kyllä, meillä täällä on ollut hieman vauhtia pihahommien ym kanssa ja vauhti tuntuu kiihtyvän 😂 alkukesän vauhtia siis ja talvisten suunnitelmien toteuttamista 💚
VastaaPoistaNyt meillä kaikilla taitaa kiirettä piisata vaikka toisille jaettavaksi. Nippanappa ehtii blogeja lukea, mutta oman päivittäminen sitten jumittuukin välillä oikein kunnolla.
PoistaSaila-kaimasi vinkkasi minulle vuosi sitten veripähkinää. Se on vielä pikkuinen, mutta iloitsen jo etukäteen sen kasvusta. Siinä on aivan ihanan väriset lehdet.
Mulla on nyt ollut niin kiirus, ei pelkästään pihan kanssa vaan muutenkin - ollaan lennetty kodin, Auran, mökin...vähän kaikkien välillä kuin pyryharakat ja tämä ihana helle ei tee asiaa yhtään helpommaksi! Minullakin on tuollainen - no sanon sitä punapähkinäksi (corylus avellana f.fuscorubra) , omani on Vakka-Taimesta! Ihastuin siellä kerran kun olimme Marjan (Suvikumpu) kanssa retkellä lehtien yläpinnan punaan ja alapinnan vihreyteen ja kuinka valo sinistä taivasta vasten siftasi kauniisti lehtien läpi, mulla on kaksi pensasta tätä ihanuuutta. Yritän siis joskus katsella puhelimen kautta tänne blogistaniaan, mutta sen kautta en aina löydä kaikkia blogeja tai en pääse vastaamaankaan...harmittaa!
Poista