maanantai 20. toukokuuta 2024

Äärimmäisyyksien kevät

Tulipa Sun Lover

 
Johan on ollut merkillinen kevät säiden puolesta. Ensin sää ei meinaa millään lämmetä. Takatalviolosuhteet vesittivät keväiset toiveet kerta toisensa jälkeen. Sitten ykskaks yllättäen pamahtaa päiviä kestävä hellekausi. Ja kuivuus. Jos vielä huhtikuun lopulla maa olikin kosteaa, sitä se ei ole enää toukokuun alun jälkeen ollut. 

Tonttimme sijaitsee syvähiekkaisella alueella. Vesi holahtaa vikkelästi hiekan läpi. Kun taivaalta ei tule viikkoihin vettä, multa pöllyää ja kaikki kasvit lotkottavat surullisen näköisinä. Maastopalovaroitus on ollut jo useita päiviä ja näyttää jatkuvan eteenpäinkin. Palokunnan pillit soivat monta kertaa päivässä, kun vpk:n väki käy sammuttamassa maastopaloja.

Puutarha on vienyt kaiken ylimääräisen huomion. Kylmyyden vuoksi moni työ odotti sopivaa ajankohtaa. Eikä "näpit jäässä toppatakki päällä" -työskentely kovin edes houkutellut. Aurinkoiset hellesäät laittoivat vipinää kinttuihin. Nyt ei tahdo päivä riittää edes välttämättömille töille, ylimääräisistä jutuista puhumattakaan. Kun vielä muu elämä vaatii osansa ajasta, riittää puutarhaihmisellä organisoitavaa.


Puutarhakierrokset ovat jääneet luvattoman vähäisiksi. Ei vain ehdi kulkea kameran kanssa tähtäilemässä. Niin paljon kuin auringosta tykkäänkin, valokuvauksen kannalta täydeltä taivaalta möllöttävä aurinko tuottaa ylimääräistä säätämistä. Varjoista tulee liian jyrkkiä, jotkut värit toistuvat outoina ja silmälasien käyttäjälle linssin läpi tähtääminenkin on toisinaan koukeroista.

Tulipa Exotic Emperor

Tulppaanien kukinnan kanssa meinasi tapahtua totaalinen unohdus. Näin kyllä ohikulkiessani ja ikkunoista vilkaistessani yhä uusien tulppujen avautuvan. En vain osunut kameran kanssa paikalle. Kun viimein lähdin kierrokselle, sain todeta esimerkiksi valkoisten Exotic Emperorien jo pudottavan terälehtiään.

Tulipa Carnaval de Nice


Osa tulppaaneista käyttäytyy omituisesti. Jotkut jäävät tänä vuonna tavallista matalammiksi. Jotkut jäävät kokonaan nousematta. Yksi kummallisin ilmiö on Vasenrinteen punavalkoiset Carnaval de Nicet. Olen istuttanut ne syksyllä 2020. Viime vuonna niitä nousi kokonaista kaksi kappaletta. Tänä vuonna peräti 12. En valita, en ollenkaan. Kauniita ovat.

Viime vuonna istutin entistä vähemmän tulppaaneja. Ei huvita kylvää rahaa peurojen syötäväksi. Nytkin pääsivät huhtikuussa napostelemaan yläpihan Syreenipenkistä nousevia Darwin-tulppuja. Kukinta siinä penkissä jäi siten vaisuksi.

Takana tulipa Negrita Double, edessä tulipa triumph 'Miss Elegance'

Syksyn viime metreillä istutin alapihan Tuurenpihlajan viereen kaksi pussillista kaupasta ohimennen ostoskoriin tupsahtaneita tulppuja. Kerrankin osasin sommitella värit sointuvasti. Takana on Negrita Double ja edessä triumph-tulppaani Miss Elegance. 

Kunpa muistaisin jatkossakin laittaa jäniksille ja peuroille maistuvat sipulit puiden ja pensaiden viereen. Nämäkin tulput olivat hyvässä suojassa, kun tuurenpihlaja ja sen vieressä asustavat pensaat oli talven ajan ympäröity verkolla.

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

Tarhakylmänkukasta on nopeasti tullut yksi kevään lempikukkijoista. Ehkä ei sentään voi nopeudesta puhua, sillä istutuslistan mukaan nämä lilat on istutettu 2015. Välillä mietin, pitäisikö puska jakaa? Tarhakylmänkukan paksu ja herkkä pääjuuri ei pidä jakamisesta, eikä siirtämisestä. Olkoon tuossa niin kauan, kuin näyttää viihtyvän. Mietin asiaa, jos kasvusto alkaa näyttää kärsivältä. Tarhakylmänkukkaa on ihan kiitettävästi saatavilla, joten halutessani voin hankkia lisää taimia.

Tarhakylmänkukan siementaimi

Itse asiassa sainkin taas uusia tarhakylmänkukan taimia Lappalainen etelässä -blogin Nilalta. Hänellä oli runsaasti siementaimia, joita ystävällisesti tarjosi minulle. Ehkä omani asuu paikassa, joka ei suosi siementaimien muodostumista. Väitän, etten ole kitkenyt mitään emotaimeni läheisyydessä. 

Muutama päivä sitten portaita alas kulkiessani huomasin jotain uutta ja outoa. Kahden alimman portaan välissä kukkii lila tarhakylmänkukka. Se on kuin onkin noin 60 cm vasemmalla kasvavan emon siementaimi. 

Portaiden välejä siivoan pari kertaa kesässä, kun sinne nousee jos jonkinlaista rikka- ym. kasvia. Jatkossa on oltava tarkkaavaisempi, etten vain kitke mitään tärkeää. Esimerkiksi tarhakylmänkukan siementaimia. Tuon nyt ilmestyneen kyllä aion siirtää parempaan paikkaan, kunhan ehdin. Ja keksin sille sopivan paikan.

Erythronium 'Pagoda' - Koiranhammas


Koiranhampaat ovat tykänneet tästä keväästä. Miten muuten voisi selittää niiden aikaista ja runsasta kukintaa. Aika pitkäänkin nämä Pagodat ovat kukkineet. Nyt niiden kukinta alkaa jo hiipua. Kunhan tulee syksy ja sipulitilausten aika, pitää tutkia ulkomaisten kauppiaiden tarjontaa. Näissä kotimaisissa koiranhampaita on varsin vähän erilaisia kaupan.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen

Meni varmaan kolme päivää päästä tutkimaan sinikämmenen kukinnan tilannetta. Tiesin siinä olevan nuppuja, mutta en vaan ehtinyt sen luo kameran kanssa. Isoksi kasvaneet sinikämmenen kukat näkyivät hyvin keittiön ikkunasta pikkupuutarhaan kurkkiessa. Sinne siis, kyllä kannatti. Sinililat kukat ovat ison kämmenen kokoisia ja niitä on useita. Sinikämmen on sopivasti lähellä kasvavien pensaiden kevyesti varjostama, joten se ei saa osakseen täydeltä taivaalta paahtavaa paistetta. Toisin kuin käytävän toisella puolella asustavat jouluruusut, jotka huutavat janoisina.

Glaucidium palmatum - Sinikämmen valkoinen

Viime vuonna taivastelin, mistä ihmeestä sinikukkaisen sinikämmenen vieraan on tullut valkokukkainen yksilö. Tämä ihmetyksen aihe ei jäänyt yhden kevään tähdenlennoksi. Ei, siellä se taas kukkii. Yksittäinen kukka on pienempi kuin sinisessä. Ehkä se ajan mittaan kasvaa yhtä suureksi? 

Tykkään paljon sinikämmenestä. Sen lehdet ovat kauniit, sen kukka on kaunis ja nimikin on jollain tavoin sympaattinen. Tietenkin nimestä tulee mieleen mesikämmen, vaikka itse kukalla ei ole mitään yhtäläisyyttä karhuihin. Mielikuvat ovat tärkeitä, näköjään.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Punakolmilehti on kukkinut jo pari viikkoa. Siinä on lukuisia kukkia, joiden kuvaaminen on hieman vaikeaa, kun kukat nuokkuvat pää alaspäin. Jos tykkään sinikämmenestä, tykkään myös punakolmilehdestä. Ehkä ne eivät tuntuisi yhtä ainutlaatuisen kauniilta, jos niitä olisi rivissä kymmenittäin. Kun on vaan yksi, joskin mukavasti rehevöitynyt puska, kasvi vetää puoleensa ja herättää iloisia tunteita.

Clematis atrogene 'Willy' - Tarha-alppikärhö

Ehkä näin toukokuun kääntyessä loppupuolelle ei vielä kannata murehtia kärhöjen heräämistä. Nehän ovat tunnetusti välillä hitaita heräämään, jos jaksavat joka vuosi herätä ollenkaan. 

Alppi- ja tarha-alppikärhöt ovat yleensä aikaisia. Niistä olen jo huolissani. Syksyllä matalaksi leikkaamani sinikukkainen alppikärhö ja tarha-alppikärhö Columnella eivät osoita elon merkkejä. Ei myöskään lumikärhö. Samoin tarhaviinikärhö Polish Spirit antaa odottaa itseään.

Alapihan Rouge Cardinal on jo hyvin herännyt. Sen kaveri Multi Blue taasen ei ollenkaan. Ruusupenkin kärhöistä molemmat Aljonushkat pukkaavat versoja kuin myös tarhalyhtykärhö Diana.

Kiemurapenkin viinikärhö Black Prince'ssä (oletettu nimi) ei näy vihreyttä. Syreenipenkin Hagley Hybrid näyttäisi heräilevän, samoin tarhaviinikärhö Julia Correvon. Myös Allaspenkin tarhaviinikärhö Purpurea Plena Elegans on hyvässä kasvussa.

Pikkupuutarhan Princess Kate nukkuu, kuten Ville de Lyonkin. Ostin runsas viikko sitten uuden Ville de Lyonin, kun sen sai halvalla. Toivottavasti kärhön ostaminen ei ole merkki vanhalle, että "enpä herää, kun minut nyt jo halutaan korvata toisella".


Ukkokulta on ahertanut leikkimökin purkamisessa. Perjantaina lähti loputkin eli nyt leikkimökin paikalla on avaraa tilaa. Lähipäivinä on tarkoitus vuokrata peräkärry ja rahdata purkujäte kaatopaikalle. Näkyvyys naapuriin lisääntyi huomattavasti. Meillä on kyllä oikein mukavat naapurit, joten sinänsä asialla ei ole suurtakaan merkitystä. Emme kuitenkaan aio jättää aluetta tuollaiseksi. Suunnitelma on vähitellen hahmottunut. Ukkokulta on tunnetusti Hämeen hitain, mutta minut tuntien keskeneräisiä projekteja ei kauaa katsota.

Tomaatit muuttivat kasvihuoneeseen 14.5. Näin aikaisin en ole aloittanut kasvarikautta koskaan aiemmin. Lämmintä on riittänyt useita päiviä putkeen, joten uskalsin lopettaa kellarikauden ja muuttaa tomaatit kasvihuoneeseen. 

Laitoin pitkille sivuille tuplaharsoteltat, jotka olen käynyt laskemassa öisin tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden suojaksi. Korkeista päivälämpötiloista huolimatta öisin mittari on painunut +6 asteeseen. Lauantaina täytin kasvarin 150 litran vesisäiliön ja viritin Blumat-kastelujärjestelmän. Se vaatii vielä säätöä, kuten aina näin kasvukauden alussa.

Hyötykasvien muutto kasvihuoneeseen on aina rankka projekti. Kannoin kellarista 14 painavaa istutuslaatikkoa. Kärräsin ne kahden laatikon erissä alapihalla sijaitsevaan kasvihuoneeseen. Askelia tuli reippaasti, kuten myös nousuja ja laskuja kellarin portaissa.


Viikon puolivälin tienoilla aloitin kylvöt lavakauluksiin. Laitoin kuhunkin laatikkoon kanankakkaa ja uutta multaa. Kuivaa on, joten kastelin mullan hyvin jo ennen kylvöjä. Peitettyäni siemenet kastelin vielä pinnan. Laitoin kylvettyjen laatikoiden päällä harsohuput.

Kylvin porkkanaa, punajuurta, herneitä, mangoldia, retiisejä, salaattia, tilliä, kosmoskukkia ja kehäkukkia. Ysilaatikkoon (kuvan ulkopuolella) tulee kurpitsaa ja kesäkurpitsaa, mutta ne eivät ole vielä valmiita istutettaviksi. Kylmänarkoina niillä ei vielä ole kiirettä. 

Hiekkakäytävillä ja muualla näkyvä keltainen on vaahterasta pudonneita kukan terälehtiä.


Ykköslaatikossa on Ukkokullan syksyllä istuttamaa talvivalkosipulia. Hän oli laittanut kynnet sen verran harvakseen, että kylvin väleihin tilliä.


Neloslaatikossa kasvaa mesimarjaa, joka on vallannut laatikon varsin kattavasti. Mesimarja kukkii parhaillaan kauniin pinkkinä. Olen siirtänyt laatikosta mesimarjatuppaita muualle puutarhaan ja aion siirtää vastakin. Se on nimittäin oivallinen ja kaunis maanpeitekasvi.

Kasilaatikossa kasvaa parsaa, jota olemme jo syöneet. Siellä on myös siemenestä kasvattamani kiinansipuli. Laatikkoon jää vapaata tilaa, johon istutin muutamia esikasvattamiani samettikukkia.


Kasvarin vieressä olevaan kymppilaatikkoon siirsin runsas viikko sitten tuoksuherneet. Niitä varten Ukkokulta kiinnitti laatikon takalaitaan harjaterästuen. Autan tuoksuherneitä hakeutumaan harjateräkseen, kunhan ne vähän vielä kasvavat.

Laatikon toiseen reunaan istutin samettikukkia. Tuoksuherneiden ja sammareiden väliin kylvin kehäkukkaa Bronzed Beauty ja Pink Surprise. Saattaa olla, että jostain välistä pukkaa ruiskukkia. Niitä kasvoi laatikossa viime kesänä. Ne eivät pysyneet lainkaan pystyssä, joten jatkossa en niitä kylvä ainakaan lavakauluksiin.

Aurinko porottaa kasvimaalle koko päivän. Joka päiväinen tuuli myös lisää kuivattavaa vaikutusta. Niinpä olen jo pari kertaa kastellut kylvökseni.

Tulipa Zurel

Nurmikon olen ajanut kauttaaltaan kaksi kertaa. Lauantaina istutin myös kesäkukkia pergolaan ja muualle. Muutaman voikukan olen käynyt kiskomassa penkeistä. Kanttausurien huolto on tyystin tekemättä. Viime päivät ovat olleet melkoista ahkerointia. Tekemistä riittää edelleen, mutta koen olevani kutakuinkin ajan tasalla keväthommissa. Kaiken kiireen keskelläkin olen myös nauttinut heräävästä puutarhasta.

Oli taas paljon kerrottavaa. Toivottavasti et pitkästynyt.

Mukavia kevätpäiviä kaikille!
23 kommenttia:

 1. Teillä on siellä tapahtunut silti vaikka mitä, vaikka keväthommiin ei ole aina päässyt. Meillä on paljon hommia tekemättä. Mutta ehtiihän tässä, toki hyötykasvit voisin itsekin laittaa maahan tällä viikolla. Odotan vain tuon ensi yöksi luvatun hallanvaaran ensin, että ei tarvitse harsoja viritellä ihan niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kaikki työt edistyvät. Enemmän se kiire taitaa olla oman pään sisässä. Hellepäivät jotenkin sekoittivat käsityksen, että ollaan vasta toukokuun lopussa. Ei tässä todellakaan ole mikään kiire.
   Ensi yöksi on luvassa aika koleaa. Sitten pitäisi taas lämmetä yötkin.

   Poista
 2. Tulppaanien kukinta tulee nyt lämpimien ja helteisten päivien myötä olemaan normaalia nopeammin ohi, joten eipä ihme ettei kiireinen puutarhuri kameroineen aina ehdi ikuistaa niitä parhaimmassa vaiheessa kukintaa. Itse huomasin perunanarsissien nouseen kukkimaan monen välivuoden jälkeen vasta siinä vaiheessa, kun menin istuttamaan samaan penkkiin koristeomenapuuta.
  Kuten sanoitkin, muistetaan kuitenkin myös nauttia puutarhasta kaiken kiireen keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunanarsissien kukinta on minusta melkeinpä ihme. En ole varmaan koskaan onnistunut niiden kanssa. Tosin olen istuttanut pääsiäiskukiksi ostamani perunanarsissit. Ehkä niiden sipuleissa on vähemmän voimaa uusintakukkimiseen.

   Poista
 3. Tulppaanit kukki osa nopeasti ja tosiaan osa matalana osa ei ollenkaan eri paikoissa erilailla . Mutta onneksi on vielä kukintaa jäljellä .Täällä on myös tehty joka päivä jotain niin puutarhan kuin pihan puolella . Nyt pitää lähteä auttamaan anoppia muutamiksi päiviksi joten omat saa laittaa jäihin hetkeksi .
  Sinikämmenen ostin muutamia vuosia sitten ja se kuoli jo ennen istutusta . Ehkä joskus uusi yritys .
  Mukavaa kun löysit kylmänkukan sienentaimen siitä se lähtee sinullakin .
  Uutta aluetta on mukava aloittaa suunnitella .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tulppaanit on muita sipulikukkia oikukkaampia. Myöhäisemmät eivät ole vielä ehtineet kukkaan, joten eiköhän tässä tulppuja pääse vielä ihailemaan.
   Kannattaa hankkia sinikämmen, jos sellainen jossain vastaan tulee. Kaikissa puutarhamyymälöissä sitä ei näköjään ole.
   Taisi tarhakylmänkukkani kuulla sinun siementaimistasi ja päätti kokeilla samaa. Kiva juttu.
   Mukavaa reissua anoppilaan!

   Poista
 4. Näyttää ja vaikuttaa ihan unelmapuutarhalta! Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Onhan tämä minun unelmapuutarhani.

   Poista
 5. Hitaan alun jälkeen tällä keväällä tuntuu olevan tosiaan kiire ja puutarhurin täytyy vaan pysytellä vauhdissa mukana. Vähän surettaa, kun tulppaanitkin kukkivat ohi niin nopeasti. Ihana yhdistelmä tuo Douple Negrita ja Miss Elegance!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla on nyt hurja kiire kukkimaan. Toivoisin välillä vesisateita, sillä maa on hyvin kuivaa.

   Poista
 6. Huh huh, monenlaista olikin. Jäädään odottamaan mitä tuohon leikkimökin tilalle olet suunnitellut.
  Mesimarjamättäät näyttävät todella vehmailta ja ovat kukkia tulvillaan, saako tuosta jo syötävääkin maistelua enemmän?
  Siementaimia kannattaa ottaa talteen jos tarvitsee tai yleensä kelpaavat jollekin. Ilokseni viime vuonna siemenistä kasvattamista taimista on yksi elossa ja pikkuinen taimi teki yhden kukan ja väri on ihanan punainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkimökkialue saa nyt hetken muhia, kun on niin kiire tehdä kaikkea muuta.
   Toistaiseksi mesimarjoja on riittänyt lähinnä maisteluun. Ne kypsyvät eri tahtiin, joten päivittäin pitää mennä keräämään.
   Ehdottomasti kannattaa ottaa siementaimet talteen. Portaiden välissä kasvava tarhakylmänkukka pääsee johonkin parempaan paikkaan, kunhan ehdin sellaisen etsiä.

   Poista
 7. Upea mesimarjakasvusto. Omat taimeni ovat vasta parivuotiaita, maistiaisia odotellaan vieläkin. Tulppanien kukinta on ollut supernopeaa, myöhäisemmät lajikkeet vasta aloittelevat mutta nopeasti nekin menevät sillä sääennuste näyttää pelkkää hellettä. Harsohuput lavoissa ovat kätevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi meilläkin on vasta päästy maistelemaan mesimarjoja. Parivuotias on minunkin kasvustoni. Kypsyvät eri tahtiin, joten melkein pitää vierellä istua odottamassa kulhon täyttymistä.
   Nämä säät ovat laittaneet tulput kukkimaan pikavauhtia. Kohta myöhäisemmätkin ovat jo ohikukkineita.

   Poista
 8. Kyllä sinulla on siellä niin upeaa!

  VastaaPoista
 9. Oletpa saanut mukavan tulppaaniyllätyksen. Kukkapenkissäsi on ollut viime kesänä sen verran pienempiä tytärsipuleita, etteivät ne ole jaksaneet kukkia, vaan keräsivät voimaa tämän vuoden kukintaan. Mataluuskin voisi varmaan selittyä sillä, että sipuli on vain juuri ja juuri kukintakokoinen. Nyt vain lannoitat tulppuja kunnolla, niin tällä hetkellä kukkivat yksilöt kasvattavat mahdollisimman suuret tytärsipulit ensi vuoden kukintaa varten. Tulppaanin sipulihan kuolee kukittuaan mutta tytärsipulit jatkavat sitten elämää.
  Kiva ylläri myös tarhakylmänkukalta, vaikka siementaimen paikka ei ihan optimaalinen ollutkaan. Minä olen saanut samantapaisen yllärin levisioilta, jotka eivät vuosikausiin tehneet siementaimia ja nyt yhtäkkiä taimia on putkahdellut vähän joka kiven välistä. On tämä kevät kivaa ja jännittävää aikaa!
  Täällä oli vielä toissayönä käynyt lämpötila pakkasen puolella eikä viime yön neljä astettakaan kovin lämmintä ollut. Kävin varmuuden vuoksi vetelemässä harsoja isoimmille pioneille ja siirtelin kesäkukkia sisätiloihin. Tomaatteja en ole vielä uskaltanut lopullisiin ruukkuihin istuttaakaan, jotta ovat kevyempiä siirrellä sisälle. Nyt on sen verran lupaavammat sääennusteet, että eiköhän viikonloppuna voisi senkin homman tehdä ja hankkiutua muutenkin eroon ruukkuarmeijasta.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset tulppaaniyllätykset ilahduttavat. Ilmeisesti Carnaval de Nicen paikka on sille mieluisa, kun se on ryhtynyt tytärsipuleita tekemään. Vuosien myötä olen istuttanut tulpun poikineen, mutta harva niistä on jäänyt elämäänsä jatkamaan.
   Jos tarhakylmänkukka tykkää siementää portaiden väleihin, se sopii. Siinähän on itse asiassa oivallinen paikka taimille, koska ne erottuvat hyvin ja siitä taimi on myös helppo laittaa purkkiin odottamaan uutta istutuspaikkaa.
   Kiva juttu, että levisiasi lisääntyvät. En ole saanut sitä menestymään, mutta kaiketi en ole riittävästi niiden sielunelämään edes paneutunut.
   Kaksi edellistä yötä oli täällä alle +3 asteen. Viime yönä sentään +5. Jospa tästä yötkin lämpiäisivät, että voisi harsoja vähentää tai ottaa kokonaan pois. Toivotaan niin, jotta sinunkin ruukkushowsi helpottuisi.
   Kivaa viikonloppua sinne teille!

   Poista
 10. Upeita tulppaaneita 🌷 Meillä on hyvin samankaltainen tilanne tontin suhteen. Hiekka ei pidätä vettä ja nurmikko, joka juuri ja juuri ehti lähteä kylmän kevään jälkeen kasvuun, alkaa osoittaa nyt kuivumisen merkkejä. Samoin istutukset. Vettä olen letkusta antanut silloin tällöin, että ihan kaikki ei mene pilalle.
  Myös täällä tuli kiire puutarhatöiden kanssa, kun ilma lopulta lämpesi, mutta kaikkea en ehtinyt, mitä olin ajatellut, kun on ollut vaan vikonloput ja myöhäisillat käytössä. Vettä toivoisin taivaalta seuraavaksi, jotta vesilaskusta ei tule ihan mahdoton.
  Mukavia kesäpäiviä kovasta kiireestä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiekkamaa on hyvä sateisina kesinä, mutta tällaisina pitkinä kuivuuskausina kasveilla ei ole kosteutta lainkaan. Meillä on onneksi mahdollisuus kastella kaivovedellä. En vain tykkää kiskoa letkuja pitkin pihaa ja vaihdella sadettimen paikkaa. Eli nyt toivotaan oikein sydämemme pohjasta muutamaa kunnon sadekuuroa.
   Sinulle myös antoisia kesäpäiviä!

   Poista
 11. Aivan mahtavaa!

  Tuolla energia- ja omistaumismäärällä olisit varmaankin saanut aikaan jo rauhan niin Ukrainaan kuin lähi-itäänkin. Onneksi et jätä voimavarojasi maatumaan, vaan käytät ne siihen hyvään, mikä on sinulle tärkeää 🌼.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Kunpa voisinkin käyttää energiani rauhan saamiseksi vaikka kaikkialle maailmassa. Mitään en niin paljon toivo, kuin konfliktien loppumista ja ihmisten järkiintymistä.
   Puutarha on mainio paikka upottaa ilot ja surut. Työ on välillä raskasta, mutta uskomattoman palkitsevaa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!