Dahlia Cafe au Lait |
Kesä ei suinkaan ole vielä ohi, mutta nyt on hyvä hetki tehdä yhteenvetoa tämän kauden kesäkukista. Ihan ei mennyt toiveiden mukaisesti, mutta koitetaan ottaa opiksi.
Daalioita oli talvetuksessa vain muutamia. Niistä Cafe au Lait aloitti kukkimisen jokin aika sitten. Ensimmäinen jättikokoinen kukka oli enemmänkin vaaleanpunainen. Nämä jälkimmäiset tuovat selvästi maitokahvin mieleen. Kenties jopa mieto kahvi tuoksuu mielessä näitä katsellessa.
Dahlia Sneezy |
Laitoin daalioiden juurakot edellisvuosien tapaan ruukkuihin, jotka sijoitin kellarin kasvilamppujen vaikutuspiiriin. Daaliat itivät nopeasti ja aloittivat hontelon kasvunsa. Kun kevät ei sitten millään alkanut lämmetä, leikkasin pitkiksi venähtäneitä daalioita matalammiksi. Ulos siirrettäessä ne olivat rumia räpellyksiä, mutta ulkonäkö koheni kiitettävää tahtia.
Daalioiden kukinta ei ole ollut kovin runsasta. Joka kesäiseen tapaan ne asustavat isoissa ruukuissa. Joka vuosi arvon, istutanko ruukkuihin vai maahan. Yleensä ruukut voittavat, kuten nytkin. Olisiko ensi keväänä vaihteeksi vuoro kokeilla vapaata maata?
Krassi |
Krassi kuuluu jokavuotisiin kesäkukkiin sekin. Kylvin siemeniä isoon rautapataan, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ja kahteen metrin pituiseen kukkalaatikkoon. Unohdin siirtää rautapadan sateelta suojaan ja niinpä se on ääriään myöten täynnä vettä. Ihmekös, kun krassit näyttävät padassa huonovointisilta.
Kukkalaatikoissa krassit voivat hyvin. Joku vihreäraitainen toukka on tänäkin kesänä löytänyt krassit, mutta kaatosateet ovat ilmeisesti pyyhkineet isoimman toukkapopulaation lehdiltä alla oleviin puskiin.
Olen aina ohikulkiessani nyppinyt krasseista siemeniä talteen. Kaupan pusseissa on nykyisin tosi vähän siemeniä, joten omat ovat varmasti taas ensi keväänä tarpeen.
Kerrottu petunia |
Pergolan, terassin ja työhuoneen ikkunan alla oleviin laatikoihin hain tutulta kesäkukkakasvattajalta petunioita. Tarkoitus oli laittaa edelliskesän lailla vaaleanpunaista ja valkoista petuniaa. Päädyin kuitenkin yksinkertaisiin valkoisiin ja kerrottuihin värillisiin petunioihin. Ostoksilla käydessäni petuniat eivät olleet vielä kukassa, joten kukkia istuttaessa värit eivät menneet suunnitelmien mukaisesti. Valkoisia petunioita piti tulla väleihin, eipä sitten tullutkaan.
Kerrotut petuniat ovat kuin prinsessoja. Niiden kasvutapa näyttää olevan tavallista petuniaa hillitympi, vai johtuuko kesän säistä? Olisin toivonut vyöryvää runsautta. Taidan palata takaisin yksinkertaiseen petuniaan.
Verenpisara |
Plantsusta ostetut verenpisarapistokkaat ovat voineet hyvin. Niiltä meni hetki päästä alkuun kukkimisessa, mutta sitten sitä onkin riittänyt. Toisen ruukun sijoitin terassille, jossa se on sopivasti ihailtavissa mennen tullen ja siinä välissäkin. Muuten paahteista paikkaa varjostaa hiukan terassin kaide.
Verenpisaroita olen saanut talvetettua vaihtelevalla menestyksellä. Tämäkin rinsessa siirtyy aluksi autotalliin syyssäiden viiletessä. Myöhemmin sitten autotallista kellariin.
Verenpisara |
Toiseen ruukkuun istutin riippuvakasvuisia verenpisaroita. Ajattelin näiden viihtyvän paremmin varjoisemmassa paikassa ja laitoin ruukun sisäänkäynnin eteen. Ei sielläkään valosta ole ollut puutetta, mutta kasvi selvästi kaipasi lämpimämpään. Kiikutin ruukun terassilla, jossa se on ollut täydessä paahteessa. Hyvin on voinut.
Vieressä on yksi kolmesta oxalis-ruukusta. Niitäkin pitää joka kesä olla.
Kelloköynnös |
Kelloköynnöksiä tuli esikasvatettua toistakymmentä kappaletta. Isoihin ulkoruukkuihin siirtämisen jälkeen köynnöksiltä otti aikaa kotiutua ja ryhtyä kasvamaan kohti korkeuksia. Aivan yhtä runsaita eivät ole, kuten edelliskesinä. Ensimmäisen nupun avautumista sai odottaa iäisyyden ja sitten onnistuin missaamaan sen täyden sinisyyden. Uusia nuppuja on kehittymässä eri vaiheissaan. Pitääkin olla tarkkana, että ehdin nähdä ja kuvata edes osan niistä parhaimmassa asussaan.
Aion kasvattaa kelloköynnöksiä myös ensi kesänä. Jospa malttaisin tyytyä pienempään määrään, kun kuitenkin haluan jokaisen itäneen ja kasvuun lähteneen jonnekin puutarhassani tyrkätä. Olisi ainakin vähemmän kasteltavaa. Kelloköynnökset ovat varsin janoista porukkaa.
Begonia |
En voinut keväällä vastustaa oranssisävyistä begoniamukulapussia. Aivoissani taisi väikkyä Pena-naapurin jokakesäiset upeat begoniat. Hyvin tämä minunkin yksilöni kasvaa amppelissaan, mutta aika laiska hän on kukkimaan. Vaikka amppeli roikkuu pergolan katon suojassa, sunnuntainen rankkasade puuskaisine tuulineen onnistui katkaisemaan begoniasta ison oksan. Sellaisen, jossa oli nuppu poikineen. Pikkuisen harmitti.
Tämän begonian aion talvettaa kellarissa. Niin olen tehnyt onnistuneesti ennenkin.
Keijunmekko |
Keijunmekkoja kasvatin siemenestä. Istutin kahteen amppeliin kolme tainta kumpaankin. Hyvin ovat kukkineet. Aion olla tarkkana, jos vaikka onnistuisin saamaan näistä siemeniä ensi kesää varten.
Pelargonia 'Divas Rasberry Ripple' |
Niinikään siemenistä kasvatin kahta eri pelargonia. Inspire Pinkiä sain itämään kaksi kappaletta ja kuvan Divas Rasberry Rippleä kolme kappaletta. Nämä viisi pelaguuruukkua ovat olleet kesän terassilla, talon seinustaan nojaavassa porrasmaisessa hyllykössä.
Sisäänkäynnin kahteen isoon ruukkuun ostiin heinäkuussa 50 centin mummonpunaiset pelaguut, kun esikasvattamani purppurarevonhännät eivät suostuneet komistumaan, ei sitten millään. Pääsivät - tai joutuivat kompostiin.
Riippapelargonia |
Jalalliseen metallitelineeseen ostin riippapelargonian, joka onkin jaksanut kukkia kiitettävästi. Tämän jos saisin talvetettua, hyvä olisi. Riippapelaguita on kyllä vähän hankala kokonsa ja kasvutapansa vuoksi sisätiloissa talvettaa.
Koitan jatkaa pelaguukuumeen vastustamista, jotta talvettamisesta ei tulisi liian suurta ongelmaa. Ja keväistä kasvisurua, kun joutuu kuolleita pelaguita kompostiin kantamaan.
Tuoksuherneet |
Tuoksuherneiden kasvattaminen sujui Cecilia Wingårdin opeilla toistamiseen nappiin. Isoon ruukkuun päästyään kasvoivat reippaasti. Eivät vain tainneet tykätä viikkojen helteistä, vaikka koitin olla huolellinen niiden kastelemisessa. Toisen ruukun tuoksuherneet alkoivat jossain vaiheessa mennä ihan keltaisiksi ja ne heitin pari päivää sitten kompostiin. Kasvarin kulmalla olevassa toisessa ruukussa tuoksuherneet ovat alkaneet uudelleen tehdä nuppuja ja kukkia. Kasvusto ei myöskään yläpihan ruukun tavoin ole muuttunut kellanruskeaksi. Jotain olen tehnyt joko oikein tai väärin. Riippuen, kumpaa ruukunsisältöä katsoo.
Kosmoskukat |
Tapani mukaan kylvin yhden kasvimaan laatikoista täyteen kosmoskukkaa: Early Summeria, Sensationia ja kerrottua Double Clickiä. Kosmoksille on tullut korkeutta melkoisesti. Ihan yläviistoon saan niitä katsella ja koittaa kameralla tähtäillä.
Samaisen laatikon yhdessä kulmassa on myös pussillinen kesämalvikkia, jotka aloittivat kukinnan ennen kosmoksia ja ovat jo kaikki kukkineet.
Kasvimaan reunalla on ns. vapaapenkki, johon kylvin kehäkukkaa, ruiskukkaa, pioniunikoita ja samettikukkia. Sekalainen seurakunta on kukkinut kiitettävästi. Viime kesänä kylvin ruiskukkaa myös puiston puoleisen aidan kupeeseen. Siellä kasvaa nyt edelliskesän ruiskukkien siemenjälkeläisiä.
Samettikukka Kees Orange
Samettikukat kuuluvat minun jokakesäiseen kasvimaavalikoimaani. Kylvin Kees Orange -samettikukkia parsojen naapuriksi, sillä parsat eivät täytä koko laatikkoa. Raikkaita ilopilkkuja muuten aika vihreävoittoisessa värimaailmassa.
Daucus carota - Villiporkkana |
Viime kesänä osin esikasvatetut ja osin suorakylvetyt villiporkkanat ne vasta tänä kesänä villejä ovat olleekin. Aidan reunusta pursuaa valkoisia pitsipilviä. Nämä pysyvät yllättävän hyvin pystyssä. Toisaalta aitaan on helppo virittää narutukia, joilla saa sidottua kaatuilemisesta innostuneet yksilöt pysymään pystyssä.
Kylvin yhteen laatikkoon keväällä muutaman villiporkkana Daran, jotka eivät kuki tänä kesänä. Aion siirtää ne lähiaikoina maahan jatkamaan eloaan. Kukkivat varmasti ensi kesänä.
Daucus carota 'Dara' - Villiporkkana |
Muutaman esikasvatetun Daran laitoin jättiverbenan kumppaniksi terassin isoon ruukkuun. Niiden kukinta alkaa olla ohitse, joten pian nämäkin pääsevät kukkapenkkiin juurtumaan. Nyt penkeissä onkin sopivia aukkopaikkoja kuivan kesän jäljiltä.Toivottavasti Darat nousevat ensi kesänä pitämään seuraa muille kukille valitsemissani paikoissa.
Jättiverbena |
Tuli sitten jättiverbenaakin esikasvatettua, vaikka olin sen suhteen kahden vaiheilla. Olisi pitänyt istuttaa nämä maahan, jossa ne olisivat päässeet paremmin oikeuksiinsa. Ruukkuistutus ei ole niille paras mahdollinen paikka. Jokunen perhonen on löytänyt tiensä terassin jättiverbenoihin aurinkoisina päivinä.
Kosmoskukka |
Ruukuissa asustaneiden kesäkukkien kesä ei ollut paras mahdollinen. Ensin oli lämpöä yli toiveiden ja sen jälkeen toistuvat rankkasateet ovat riepotelleet kukkia. Kesä tuli vietettyä tiiviisti omissa nurkissa, joten kastelu kyllä hoitui. Vaan sai niitä kannuja täyttää ja kantaa tasaiseen tahtiin. Yleensä tässä vaiheessa vuotta päätän, että ensi keväänä laitan paljon vähemmän ruukkukukkia. Kummasti tällaiset päätökset haihtuvat kaus pois talven aikana. Eli ensi keväänä taas uudet kujeet kesäkukkien kanssa.
Mukavaa puolivälin elokuuta kaikille!
Sinulla on tosi hyvä kattaus kesäkukkia! Niistä tulee hyvin väriä ja runsautta puutarhaan.
VastaaPoistaKummasti noita kesäkukkiakin aina kertyy, vaikka kuinka päättäisi pitää maltin mielessä. Kuten sanoit, ne tuovat mukavasti runsautta ja väriä varsinkin sellaisiin paikkoihin, joihin ei voi monivuotisia laittaa.
PoistaMäki päätän joka kesä vähentää seuraavana kesänä kesäkukkia, varsinki purkkikukkia, vaan kuinkas siinä aina käy :) Ohan ne koreeta ja niillä saa vaihtelua näkymihin. Hianon färine tua pelargoniaki.
VastaaPoistaSepäs se, kaikki hyvät päätökset haihtuvat tuhkana tuuleen, kun käy ostoksilla. Yksi vilaus vain, niin taimet ovat pussissa matkalla kotiin. On niistä kuitenkin niin paljon iloa, että kastelukannujen raahaaminen unohtuu.
PoistaEi oikein kesäkukat tykänneet helteistä ja nyt vastapainoksi jatkuvista sateista. Vähensin määrää tälle kesälle ja taidan vähentää lisää ensi kesälle. Oxalikset ovat kasvaneet kohtuullisen hyvin. Krasseissa oli ihan väärää lajiketta mikä harmittaa sillä olin ajatellut myös korjata siemenet talteen. Nyt en viitsi.
VastaaPoistaEi todellakaan ollut kesäkukkien kesä, vaikka luulisi niidenkin lämmöstä tykänneen. Liika on liikaa ihan kaikessa.
PoistaSade ja tuuli on viime päivät rummuttanut kesäkukkia kovalla kädellä. Taitaa alkaa monella matka kohti kompostia.
Huomasin saman ilmiön tuoksuherneissä eli kovien helteiden aikana /jälkeen osa lehdistä kellastui. Minulla tuoksuherneet jatkoivat kasvua ja kukintaa, mutta keltaiset lehdet eivät ole oikein edustavia, joten yritin poistaa keltaisia lehtiä, mikä ei ole ihan nopeaa touhua.
VastaaPoistaKaikki ruukkuistutukset reagoivat paahteeseen, joten mietin moneen kertaan rajoittavani ruukkujen määrää ensi vuonna, saa nähdä pystynkö siihen.
Sinulla oli varsin runsas lajikirjo kasvatettavana ja kauniilta näyttivät kuvasi.
Ei todellakaan ole nopea ja helppo keino nyppiä tuoksuherneistä keltaisia lehtiä. Yritin samaa ja luovutin. Siirsin ruukut vähemmän näkyvälle paikalle.
PoistaPelkään pahoin, ettei vähentäminen omalla kohdalla onnistu ensi kesänäkään. Jälkiviisaushan se kaikkein parasta on.
Lähes joka kevät päätän, että jätän kesäkukat kokonaan hankkimatta, vaan aina päätös pettää. Kasvien kastelu tuotti ylimääräistä työtä helteiden aikana ihan tarpeeksi muutoinkin ja harmistelin koko kesäkukkien hankintaa.
VastaaPoistaHienot kuvat kauniista kukkijoista.
Meitä ruukkujen vähentäjäsuunnittelijoita onkin useampia. Saapa nähdä, kuinka ensi keväänä onnistuu. Omalla kohdalla epäilen vahvasti. Kesäkukista on kyllä paljon iloa, jos on työtäkin.
PoistaHieno kattaus kesäkukkia! Laitoin tänä vuonna ensimmäisen kerran daalioita ruukkujen lisäksi myös maahan. Kuvittelin niiden kasvavan erityisen isoiksi ja komeiksi - ja pyh. Ihan samanlaisia ovat kuin ruukuissakin olevat. Tänä vuonna kaikki kovin matalia. Luultavasti saan syyttää vain itseäni kun en ole tänä vuonna lannoittanut mitään kukkia tai kasveja. Saman kellastumisen huomasin omissa tuoksuherneissäni, syytin siitäkin lannoituksen puutetta.
VastaaPoistaLohduttava tieto, etteivät kasvaneet sen kummemmin maassa. Nimittäin itsekin mietin maahan istuttamista, mutta laitoin jälleen ruukkuihin. Jotenkin ruukuista on syksyllä helpompi siirtää mukulat talveksi talteen. Maata saa kaivaa muutenkin riittämiin.
PoistaEi tainnut olla lannoituksen puute syynä tuoksuherneiden kellastumiseen. Annoin säännöllisesti samaa kesäkukkalannoitetta, kuin aiempinakin kesinä. Ja samalla hoidolla toinen kellastui varsin totaalisesti, toinen huomattavasti vähemmän.
Mahtava kattaus kesäkukkia <3 Meillä oli tänä kesänä vain vähän kesäkukkia. Olin puolet kesäkuussa kuntoutuksessa. Kuntoutuksesta pääsin juhannukseksi kotiin, niin kukkien laitto jäi helteiden ja kesämenojen jalkoihin. Ensi kesänä sitten kukkii kukat pihassamme <3
VastaaPoistaSinulla onkin ollut varsin ymmärrettävä syy vähempään kesäkukkavalikoimaan. Toki niistä haluaa päästä nauttimaan heti alkukesästä. Ensi kesänä sitten taas uusilla kesäkukilla.
PoistaMinulla on jo kahtena vuonna käynyt niin, että krassin siemen(et) ovag säilyneet talven yli viljelylaatikossa. Tänäkin vuonna kaksi krassin alkua ponnisti sieltä ihan itsekseen. Toinen saavutti kukintakoon jo heinäkuussa. Toinen jäi muiden kasvien varjoon, kun en siirtänyt sitä. Ehkä ensi vuonna voisi ostaakin siemeniä tai kasvin, koska laatikot on pakko uusia.
VastaaPoistaMinullakin joskus maahan jääneet krassin siemenet ovat seuraavana keväänä itäneet. Tänä vuonna myös kosmoskukan viime vuotiset siemenet ovat tehneet sinne tänne kasvimaalle taimia.
PoistaJuuri näin se käy kesäkukkaruukkujen kanssa:) Ensi aikoo pitäytyä muutamassa, mutta hetken päästä huomaa että ruukkuja on ihan riittämiin...
VastaaPoistaNoin se menee. Pitänee olla tyytyväinen, ettei ruukkumäärä sentään vuosi vuodelta lisäänny holtittomasti.
PoistaBeautiful blog
VastaaPoistaThank You!
PoistaMinullapa ei oikeastaan varsinaisia kesäkukkia olekaan. Daaliat ja vuodesta toiseen talvettamani pelargonit vain. Aion lisätä edelleen perennoita ruukkuihin, nostelen ylimääräisiä kasveja puutarhasta ruukkuihin. Helppoa ja halpaa👍
VastaaPoistaSinulla onkin tänä vuonna ollut kauniit asetelmat, joista on iloa tuleviksikin vuosiksi. Monivuotisten käyttö on ehdottomasti käyttökelpoinen idea, jota voisi lisätä myös omassa käytössä. Jonkun verran olen monivuotisia käyttänytkin.
PoistaOn sulla ollut kasteleminen näiden kanssa. Upeasti kukkivat. Villiporkkanaa tekisi mieli kokeilla.
VastaaPoistaKieltämättä kannujen kantamiseen alkoi kyllästymään, mutta sittenhän se loppui likimain kuin seinään.
PoistaSuosittelen villiporkkanaa. Helppo ja kaunis.
Ihanat kesäkukat.
VastaaPoistaKiitos Maarit!
PoistaIhanaa kukintaa!
VastaaPoistaIloahan noista riittää koko kesäksi.
PoistaLaaja valikoima mitä ihanimpia kasvatteja 😊 Upea kerrottu kosmos. Hyvin ovat kesäkukat täälläkin jaksaneet, tosin puutarhuri ei tahtonut millään jaksaa kastella ruukkuja jopa pariin kertaan päivässä pahimpina hellepäivinä.
VastaaPoistaTaitaa viime kesän kastelu-urakka jäädä monelle mieleen tästä kesästä. Joka ilta tai aamu oli kierrettävä tutkimassa ruukkujen tilanne ja yleensä se johti kastelukannujen kantamiseen.
PoistaKomeastihan sinun kesäkukkasi ovat kasvaneet ja kukkivat upeasti! Kateellisena katselen kosmoskukkia - minulla kasvavat jo kaksi kesää peräkkäin pelkkää vihreyttä taivaisiin, yhtään nuppuakaan ei ole näkyvissä. Muistan viime syksynä blogiinkin kirjoittaneeni, etten niitä enää tänä vuonna kasvattele, vaan taas vihertävät penkissä :D Villiporkkanat ovat aivan ihania, noita on pakko yrittää taas ensi vuonna kasvattaa!
VastaaPoistaKorkeimmat kosmokseni kasvavat lavakauluksessa. Siellä ne näyttävät viihtyvän ja kukkivan runsaasti. Sen sijaan pariin kukkapenkkiin kylvetyt ovat kyllä kasvaneet, mutta niissä ei ole nupun nuppua. Eivät taida ehtiä kukkiakaan.
PoistaVilliporkkanoita suosittelen. Osa minulla kukki heti ensimmäisenä kesänään, osa vasta tänä vuonna. Saapa nähdä, kuinka käy ennen syksyä ruukuista maahan siirretyille.
Sinulla on taas tänä vuonna ollut kiva kokoelma erilaisia kesäkukkia. Tuossa krassissa on upea väri, samoin tummanpunaisessa tuoksuherneessä.
VastaaPoistaTänä vuonna ei oikein ollut tuoksuherneiden kesä. Alkuun ne kyllä kasvoivat hyvin, mutta helteet eivät selvästikään olleet niille mieleen. Minulla yksikään ei kellastunut, joten ehkä ne syksyn mittaan vielä innostuvat kukkimaan uudelleen. Istutin kaikki maahan, joten ne eivät olleet niin paahteen ja kuivuuden armoilla kuin ruukkukasvit.
Minulla on vakaa aikomus vähentää ruukuissa olevia paljon vettä vaativia kesäkukkia. Koska pelkästään ruukkujen vähentäminen ei onnistu, yritän edes rajoittaa niiden kasteluun kuluvaa aikaa. Nykyisestä kesäkukkavalikoimastani pasuunakukka on ollut pahin juoppo ja sen lisäksi se myös vaatisi jo paljon tilaa kellarista. Onneksi siihen iski heinäkuussa armeija vihannespunkkeja, niin siitä luopuminen on helpompaa. En tahdo vihannespunkkiongelmaa kellariin tai eteiseen, joten pasuunan aika on luovuttaa tilansa muille. Myöskään petunioita en aio kasvattaa. Sain kesällä anopilta petunia-amppelin, joka oli kieltämättä komean näköinen... hetken aikaa. Nyt se on ränsistynyt sekä ajoittaisten kuivahtamisten että siemenkotien nyppimisen puutteen takia. Ei selvästikään sovi minun puutarhaani.
Näin syksyllä on hyvä suunnitella seuraavan kesän kukkavalikoimaa. Kesällä sitten huomaa, että suunnitelmiin on tullut muutos toisensa jälkeen ja kasteltavaa on taas yhtä paljon tai jopa enemmän kuin koskaan ennen.