lauantai 21. elokuuta 2021

Hommat seisoo - tai pikemminkin kelluu

 
Oikeastaan koko elokuu on vietetty sateisessa säässä. Vähiin ovat jääneet kokonaan sateettomat päivät. Ja kun sadetta on tullut, onkin tullut kunnolla. Välillä tuulen pieksemänä vaakatasossa. Ei siis ole tarvinnut mitään kastella, eikä edes miettiä vesisäiliöiden täyttämistä. Kesä-heinäkuun ennätyshelteiden rutikuiva muisto on tuoreena mielessä, joten en käytä energiaani sadesäistä marmattamiseen. Jollei näillä vesimäärillä kasvien juuret saa tarvitsemaansa kastelua, johan on ihme. 
 


Muutama vähän pidempi tauko sateissa on ollut. Silloin olen saanut kitkettyä mm. Hedelmätarhan, marjapensaiden ympäristön, Kiemurapenkin, Kurgaanin, Päivänliljapenkin ja Hortensiapenkin. Nurmikonkin olen saanut leikattua kertaviikkoon. Lähes päivittäin olen käynyt keräämässä maahan pudonneet omenat, joista osa on mennyt suoraan kompostiin huonokuntoisina. Kummasti niitä on riittänyt syötäväksikin. Herukat ja karviaiset on mehustettu ja pakastettu. Karviaisista on lisäksi tekeytymässä likööri joulun aikaan maisteltavaksi.

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'


Totuttuun tapaan näin loppukesästä ihaillaan syyshortensioiden kukintaa. Tänä vuonna kukinta ei ehkä ole yhtä runsasta ja suurikukkaista kuin vuosi sitten. Kyllä näissä silti riittää katselemista. Mustilanhortensia on kukkinut jo pitkän aikaa. Sisäänkäynnin puolella kahdesta Grandiflora-syyshortensiasta pienempi jo punastelee ja isompi on oikeastaan vasta aloittamassa.

Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia


Safiirihortensiaa olen  hehkuttanut kaikille ilmeisesti jo kyllästymiseen saakka, mutta on se vaan niin kaunis. Tykkään paljon vaaleanpunaiseksi muuttuvasta Vanille Fraisesta ja viininpunasävyisestä Vim's Redistä. Tällainen sinisävyinen on vallan mainio lisä muiden syyshortensioiden joukossa.

Safiirihortensia 10.8.21
 

Tässä kuva safiirihortensiasta pari viikkoa sitten. Kukat ovat piilossa, sillä ne tulivat viime vuotisiin versoihin. Suurin osa vanhoista versoista osoittautui keväällä kuiviksi ja kuolleiksi. Leikkaamisen jälkeen pieni pensas aloitti hurjan  kasvun. Tämä ei näyttänyt helteissäkään kärsivältä, mutta siitä huolimatta pidin sen tyvellä reikäpohjaista ämpäriä huolehtimassa kastelusta.

Olisipa huikeaa nähdä oma safiirihotensia joskus pullollaan kukkia. Se on aika arka kasvi, joten olen onnellinen ihan vain sen selviytymisestäkin.

Hydrangea paniculata 'Vim's Red'

Vim's Redin punastuminen on tapahtunut huomaamatta. Tosin kaatosateita väistelessä ei ole kovin paljon tullut puutarhassa kuljeksittua. Ei kameran kanssa eikä ilman. Kunhan olen kipaissut kasvihuoneessa hakemassa tomaatteja ja kurkkuja ja omppupuiden alta hedelmiä.

Hydrangea paniculata 'Moonlight'

Kuun alussa istutetuista uusista syyshortensioista eli Vanille Fraisesta ja Moonlightistä kumpikin on kukassa. Itse asiassa pensaiden muut versot ovat huomattavasti näitä kukkivia versoja korkeampia. Ehkä kukat olisi pitänyt leikata pois juurtumisen edistämiseksi, vaan enpä raaskinut.

Clematis vit. 'Madame Julia Correvon' - Tarhaviinikärhö


Useimpien kärhöjen kukinta taisi helteiden ja kuivuuden vuoksi mennä ohi pikakelauksella. Viinikärhöt jaksavat näköjään kukkia täysillä niin helteissä kuin sateissakin. Yläpihan Syreenipolun päässä Madame Julia Correvon on muuten vielä aika hoikka olemukseltaan, mutta kukkia siinä on riittänyt. Osa oli alkuun aika pienikokoisia ja vähän toispuoleisiakin. Nyt avautuneista nupuista on tullut isompia ja ehjempiä.

Clematis vit. 'Madame Julia Correvon' - Tarhaviinikärhö
 

Uudempi, syksyllä 2019 pikkupuutarhaan istutettu Julia Correvon kukki minimaalisen kokoisella kukalla heinäkuun alussa. Kastelin kärhöä hellekaudellakin kohtalaisen ahkerasti pitääkseni sen hengissä. Yllättäen se on tehnyt pari uutta kukkaa. Minun puolestani hänen olisi viisainta keskittää voimansa vartensa ja juurtensa kasvattamiseen. Tärkeintä, että neito on elossa.

Clematis vit. 'Polish Spirit' - Tarhaviinikärhö
 

Niinikään yläpihalla asuva Polish Spirit on tänäkin vuonna täynnä kukkia. Sateissa avonaiset kukat ovat hiukan kärsineet. Myöhemmin syksyllä on tarkoitus leikata tämän kärhön takana kasvavista syreeneistä matalampia ja pisimpiä oksia, jotta kärhöllä olisi enemmän valoa. Muutenkin syreenipuskat vuosikausia kunnan metsikön varjossa eläneinä ovat kallistuneet olopihan puolelle. Vihdoin metsän ikeestä päästyään ne ovat alkaneet selvästi muuttua tasapuolisemmiksi.

Clematis 'Paul Farges' - Lumikärhö


Lumikärhö ei näköjään petä kukkia odottavaa omistajaansa. Se on suorastaan ylitsevuotava kasvussaan ja kukinnassaan. Keväällä pohdin, uskaltaako tätä kärhöä leikata. Sain rohkaisevia kommentteja, joiden perusteella lyhensin jonkin verran sen pitkiä versoja ja leikkasin sinne tänne rönöttäviä oksia. Ei näy eikä tunnu missään. Uskallan väittää, että kärhön olisi voinut laittaa poikki paljon matalammalta ja silti se kurkottaisi taas taivaita. Todennäköisesti teen kunnollisen nuorennusleikkauksen ensi keväänä, sillä en ole korkeilla tikkailla keikkumallakaan saanut sidottua sojottavia versoja kunnolla tukiverkkoon. Nyt pitää kulkiessa kumarrella ja väistellä.

Clematis 'Paul Farges' - Lumikärhö


Tumma oksa lumikärhön latvuksissa on koreanköynnöskuusama, jonka hölmöyksissäni vuosia sitten istutin kärhön kanssa samaan tukeen. Sitä on vaikea tässä vaiheessa kaivaa pois vahingoittamatta kärhön juuria, joten olkoon. Viime kesänä koreanköynnöskuusama kukkikin. Joskin kaikki kukat ilmestyivät niin ylös, että ilman tikkaita niitä oli vaikea havaita.

Clematis 'Paul Farges' - Lumikärhö
Tässä lumikärhö koko komeudessaan. Kuvasta ei selviä, kuinka osa versoista vyöryy vasemmalla puolella istutusalueelle muiden kasvien päälle. Taitaa olla viistasta kaivaa metsätyräkki keväällä turvaan, koska ei sen olo taida erityisen valoisa tuolla vasemmassa kainalossa olla.

Clematis Dr. Ruppel - luultavasti


Olopihan syreenien yläoksille kasvanut kärhö, josta aiemmin kerroin, on vihdoin avaamassa toista nuppuaan. Muitakin nuppuja on näkyvissä. Ajattelin ensin antaa kärhön kukkia korkeuksissaan. En sitten malttanutkaan, vaan tikkaiden avulla leikkasin syreenistä oksia siten, että sain kärhön versot siirrettyä suurella hellyydellä köynnöstukeen. Siinä sen kukkaa pääsi helpommin ihastelemaan. Veikkasin kyseessä olevan Dr. Ruppel, jossa kannassa pysyn edelleen. Näistä halpiskärhöistä ei aina voi olla varma. Useamman kerran olen saanut ihan muuta, kuin mitä lapussa lukee.


Uutisissa kerrottiin runsaiden sateiden laittaneen sienet kasvamaan. Sen huomaa omassakin pihassa. Makkarikäytävällä kulkiessani huomasin pensaiden alla runsaan määrän valkoisia sieniä. Taitavat olla jotain kantosieniä. Kuvassa huomaan, että taustalla näkyy jotain pienempiäkin sieniä. Kantarellirisotto tai -muhennos maistuisi. Ehkä en näistä kotipihan sienistä ryhdy ruokaa valmistamaan.

Vasemmalla nokkosperhonen, oikealla amiraali


Sateella ei ole tullut perhosia seurattua. Tuskin ovat silloin edes lennelleet. Heti auringon ilmestyessä näkyviin nokkosperhoset ja amiraalit ilmestyvät kukkasille. Syysleimut eivät ole parhaita mahdollisia perhoskasveja, mutta sattumalta nokkosperhonen istahti leimulle ohi kulkiessani. Amiraali taasen levähti yksittäisen nurinpäin kiepsahtaneen taponlehden päällä.

Phlox paniculata 'Creme de Menthe - Syysleimu kirjavaleht.


Pikkupuutarhan uusia oikopolkuja viime kuussa rakentaessani jouduin siirtämään vuosi sitten Mustilasta ostettua kirjavalehtistä syysleimua hieman parempaan paikkaan. Jännäsin sen selviytymistä. Syysleimut eivät taida olla kovin herkkiä ja tämäkin päätti ryhtyä kukkimaan.

Hydrangea anomala subsp. petiolaris - Köynnöshortensia


Sateiden lisäksi pihahommat seisovat muistakin syistä. Suunnittelemme keittiöremonttia, jonka vuoksi on tullut tutkittua materiaalia ja käytyä jopa yhdessä suunnittelukokouksessa. Kaikki on vielä aivan alkutekijöissään, eikä todennäköisesti tämän vuoden puolella toteudukaan. Keittiöremontti on sen verran mittava ja kauaskantoinen hankinta, että sen suunnitteluun on hyvä aikaa käyttääkin.

Myös talon katto- ja ränniremontti on lähiaikoina ajankohtaista. Projekti on jo keittiöremppaa pidemmällä. Uusien syöksytorvien asennuksen vuoksi talon päädyn köynnöshortensiaa on leikattava rajulla kädellä. Varsinkin kulmasta köynnös on leikattava tyveen saakka, jotta uusi syöksytorvi saadaan asennettua. 

Talon seinustan kasvillisuus on ollut muutenkin suurennuslasin alla. Päätyä lukuunottamatta aivan kiinni talossa kasvillisuus ei ole. Toisesta päädystä poistin seinustan tuntumassa olevan istutusalueen jo toissakesänä. Sisäänkäynnin puolella sama on työlistalla.


Toivon seuraaville viikoille enemmän reikiä pilvimassaan, jotta pääsisi vaihteeksi viemään pihaprojekteja eteenpäin. Kovin pitkiä työlistoja ei tällä hetkellä ole. Pari siirtourakkaa, kitkemistä, kanttaamista ja tietenkin myös uhkaavasti lähestyvä syksy tuo monenlaista vuodenaikaan liittyvää tehtävää.

Thalictrum delavayi - Jaloängelmä - vaan mikä niistä?

Rimpsis rompsis dimdamdoi,
vettä sataa niin, että korvissa soi.
Nautin silloin pisaroista kauniista,
tai ehkä kukikkaista saappaista.
Haalin itselleni hyvää mieltä,
suunnittelemalla päiviä joina
pilvet väistyy auringon tieltä.

 Valoisaa viikonloppua kaikille!


25 kommenttia:

 1. Tosiaankin hommat kelluu :D Ajoin eilen töihin polkupyörällä. Sateessa ajessani mietin, että pitääkö tässä alkaa tekemään uintiliikkeitä! Vaihtovaatteet olivat muovikassissa repussa, niin sain työpaikalla vaihtaa kuivaa ylle. Puutarhassa en ole käynyt kuin pyörähtämässä. Autotallin remppaaminen on tämän viikonlopun juttu, huh huh :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtovaatteet ovat näillä keleillä tarpeen, jos kävellen tai pyörällä liikkuu. Sateenvarjosta ei ole mitään hyötyä, kun yleensä sateen ohessa tuulee navakasti.
   Teilläkin on sitten remppakuviot menossa. Niiden ohessa ei paljon puutarhahommiin ehdi.

   Poista
 2. En ole viikkoon käynyt mökillä, mutta arvaan, että sielläkin odottaa aika sateen pieksemä näky. Nurmikkoa ei ole ajettu pariin viikkoon ja se on hujahtanut pitkäksi jms... Saapa nähdä, mitä saan siellä tehtyä kun nyt lähden käymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennat kestävät onneksi aika hyvin rankkaakin sadetta. Kesäkukat ovat surullisen näköisiä. Petuniat eivät tykkää ollenkaan sateista.
   Toivottavasti sade on kohdellut mökkipihaasi hellästi.

   Poista
 3. Sade yritti uittaa minun astioissa olevia perunaviljelmiä, kun kaikissa ämpäreissä ei ollut reikää pohjassa.
  Kärhöt on kauniita. Sinulla on vaikka kuinka monenlaisia. Minulla oli 2 ihan hoitamattomassa penkissä ja kun tuhosin penkin kesällä, löytyi isot juurakot molemmista. Nyt kasvavat uudessa penkissä ihan reippaasti!
  Onnea remonttisuunnitelmiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ämpäriperunasi ovat siis saaneet saman kohtalon, kuin padassa asustava krassini. Ilman pohjareikiä menee vesiviljelyksi.
   Kärhösi varmasti kiittävät sinua pelastuksesta ja pääset ensi kesänä ihailemaan niiden kukintaa. Minuun iski muutama kesä sitten kärhökuume, kuten on iskenyt ruusukuume ja monia muita kasvikuumeita. Tauti johtaa intohimoiseen kasvikeräilyyn. Onneksi se laantuu ajan mittaan. Muuten pitäisi lainata tilaa kunnan puolelta.
   Teidän keittiöremonttia seuranneena kerroin ukkokullalle, että ehkä meilläkin siirretään jääkaappi olohuoneeseen sohvan viereen muutamaksi viikoksi.

   Poista
 4. Nyt kaivattua sadetta on saatu ja kaiken olen ilolla ottanut vastaan.
  Hortensiat eivät ole olleet moksiskaan helteisestä ja kuivasta kesästä huolimatta ja kukkivat lähes entiseen tapaan. Kärhösi kukkivat kauniisti ja tuo lumikärhö on kuin ylöspäin kohoava valkoinen pilvi.
  Takuuvarma Dr.Ruppel muuten kuvassa.
  Mukavaa viikonloppua sateista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti nämä sateet ovat tulleet tarpeeseen. Pohjavedet täyttyvät ja kaikki kasvit saavat juoda kyllikseen.
   Kiitos kärhötunnistuksesta. Sinuun voi aina luottaa. Toivon tohtori Ruppelin kasvavan ja komistuvan.
   Hyvin ehdin aamupäivän pihassa ahertamaan, kunnes vettä alkoi tulla taidaan täydeltä.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Oi oi tuota ihanaa Safiirihortensiaa! Onnistuminen sen kukinnan kanssa on hyvä saavutus ja väri on niin eksoottisen kaunis! Minullakin on kolme kesää kasvanut safiirihortensia, mutta kukkia siinä ei vielä ole ollut. Täytyy yrittää pitää jokunen tämän kesän versoista talven yli hengissä, jotta kukkisi joskus minullakin. Puutarhasi näyttää ihanan vehreältä ja kukkivaiselta. Lumikärhön mahtava kukinta on hienoa katseltavaa. Toivotaan, että sateet eivät liota kauniita kukkia liian nopeasti, syksyä olisi kuitenkin vielä jäljellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, miten voisin vaikuttaa safiirihortensian versojen selviytymiseen talven yli. Ehkä sille on kehitettävä joku suoja.
   Alapihalla onkin vehreää, vaikka kuivuus sielläkin kuritti joitakin kasveja. Vesisateet ovat elvyttäneet niin puutarhaa kuin luontoakin kiitettävästi. Toivottavasti runsas kosteus auttaa myös selviytymiseen talven yli.

   Poista
 6. Sadetta on tullut. Maa on märkää myös metsässä ja olen löytänyt ekat tatit. Aivan ihana safiirihortensia. Esittele vain sitä vaikka joka päivä. Horentensiat tuovat kyllä hienoa kukintaa loppukesään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autolla ajaessa kuuntelin radiosta, kuinka ihmisiä kehotettiin menemään metsään tatteja poimimaan.
   Olen ylpeä ja iloinen safiirihortensiastani. Toivon sen menestyvän ja erityisesti selviytyvän talvesta.

   Poista
 7. Ihanaa, että sataa. Maasta saa taas irti rikkaruohonjuuria ja sitä pystyy ylipäätään kaivamaan. Kaivosta näen, että vedenpinta ei vielä ole juurikaan noussut. Saisi sataa vielä viisinkertainen määrä ainakin kuin mitä tähän asti. On kuitenkin ilo huomata, että pari viikkoa sitten purkeista maahan istuttamani nuoret taimet ovat tosi hyvässä vedossa. Ne olisivat melko surkeita, jos ei olisi näitä sateita tullut, olin nimittäin poissa kotoa. Istuttaessani niitä ei maa vielä ollut märkää kuin ehkä ihan pintamillimetriltä. Nämä sateet ovat tulleet kuin tilauksesta.
  Onpahan lumikärhölläsi kokoa! Mahtava ilmestys. Ja safiirihortensia sitten! Voi, miten kaunis ja rehevä. Omaani odottelen yhä ekoja kukkia, noin kymmenen vuotta istuttamisen jälkeen :-D Pliis, näytä sen kukkakuvia joka postauksessa niin kauan kuin se kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohojen kitkeminen märästä maasta on itse asiassa aika nautinnollista. Miten kiva onkaan saada koko rikka kerralla ylös.
   Näin kartan, jonka mukaan täällä meidän nurkilla on satanut erityisen paljon. Onneksi on pilvissä on ollut sopivasti aukkoja, jotta aina välillä on päässyt tekemään rästihommia ja muutenkin kiertämään puutarhassa. Menneen kesän kuivuus jää taatusti muistoihin vahvasti. Nämä sateet ovat mannaa korville ja kasvien juurille. Eipä tarvitse uusillekaan istutuksille selkä vääränä vettä kantaa.
   On sinussa sitkeyttä, kun jaksat 10 vuotta odotella jonkun kasvin kukkia. Toisaalta, siellähän ne herkut ovat valmiina, kun päättävät ensimmäiset nuppunsa pukata.
   Toivottavasti kaivosi vesipinta nousee kohisten. On se vaan niin tärkeä elementti ihan kaikessa.

   Poista
 8. Meilläkin on nyt satanut, mutta ei ehkä niin paljon kuin monella muulla paikkakunnalla. Sadekuurot tulevat välillä niin yllättäen, että joutuu kesken puutarhatyön siirtymään sisälle. Olen suosiolla jättänyt nyt aika vähiin tekemiset, ehkä niillekin vielä löytyy parempaa säätä ja aikaa.
  Tosi upea on lumikärhösi! Muutenkin tarpeellinen sade näyttää saaneen näkymät vehreiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti sateettomiakin päiviä vielä tulee. Suurin osa näistä sateista taitaa olla ukkoskuuroja, joita on kuulemma vaikea ennustaa. Sen huomaa kyllä, kun sinisellä taivaalla lähtee hommiin ja kohta jo saa etsiä suojaa.
   Vehreyttä riittää nyt mukavasti. Eiköhän näillä eväillä jakseta kohti syksyä.

   Poista
 9. Vettä on saatu, se on tainnut tehdä kasveille hyvää. Remontit on hyvä suunnitella huolella, auttaa paljon sitten kun remontti alkaa. Kukkiva safiirihortensia on hieno juttu, omani on elossa mutta kaikki vanhat versot kuivuivat mutta kuten sanottu, riittää kun on hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt on vettä tullut likimain joka päivä. Tänäänkin sataa ja paistaa yhdessä ja erikseen.
   Nyt on remppasuunnitelmia sen verran runsaasti, että nielevät aikaa ja energiaa. Onneksi on talvi edessä, jolloin on hyvä olla jotain korviketta puutarhahommille.

   Poista
 10. Sais jo pouvistuu nuo kelit, myöhemmin syksyllä sitten lissee satelis. Miärällisesti ei oo vielä kauhiisti satanu, pientä tuhkuu sateloo päivittäin ja se on estäny puimurien pellolle piäsyn. Remontit viep monesti ajatustyötä kosolti, vaihtoehtoja sisäpuolelle on paljon. Meillä muutaman tiilen vaihto kattoon on jiäny tänneasti. Ulukokuistin reunasta katolta tuleva jäinen lumi murti kaks tiiltä ja ne ois nyt laitettava.
  Sääli on syöksytorviremontin vuoks noin kommiita köynnoshortenssioo karsii!
  Lumikärhö on mahoton kasvaja, kaivoin keväällä omani kukkapenkistä ja siirrettiin tuonne mehtäalalle, tais ottoo nokkiinsa. Ryöhys lähellä olevien
  pensaitten ja muitten kukkien piällä ja hermostuin siihen. Hortenssiat on ihania syksyn pensaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lähes kaikki sateet ovat tulleet hurjalla voimalla. Tihkusateita ei pahemmin ole ollut. Millaisia kurajärviä teidän peltonne olisivatkaan näillä sademäärillä ja -voimilla?
   Meidän tiilikattomme on ollut kestävä. Vain muutama tiili sieltä on vuosien mittaan vaihdettu. Nyt tiilien pinta on hapertunut, eikä samanlaista enää edes valmisteta. Katon pintaa tärkeämpi on aluskatteet.
   Sääli todella karsia köynnöshortensiaa. Ei sentään koko kasvia tarvitse alas leikata. Kunhan tuo nurkan seutu, jossa ränni sijaitsee.
   Enpä itsekään lumikärhöä aikanani istuttaessa ymmärtänyt sen kasvuvoimaa. On sillä nykyisellä paikalla tilaa, kunhan siirrän jotain pois.

   Poista
 11. Sateet on kyllä tehneet hyvää, mutta kohta vois tulla myös puutarhailmoja:) Meillä on tämän viikon saldo jo 67mm.
  Syyskesällä huomaa hortesioiden arvon puutarhan kaunistuttaja. Kiva että teillä menestyy myös tuollainen herkku safiirihortensia.
  Ja aivan ihana myös tuo kirjavalehtinen syysleimu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä vettä sitten teilläkin tullut. Tyhjensin vesimittarin pari päivää sitten. Siihen mahtuu 45 mm ja taas se on täynnä.
   Kirjavalehtisen syysleimun ostin vuosi sitten Mustilan taimipäiviltä. Kunpa niitä olisi ollut enemmän, mutta taisin ostaa viimeisen.

   Poista
 12. Melkeinpä jo tosiaan kaikki kelluu. Toivoisin kunnan puolelta tänne ryömivien lehtokotiloiden lipuvan aaltojen mukana takaisin sinne mistä ovat tulleet ja mieluiten vaikka hukkuvan siinä matkallaan. Pari kotiloa olen löytänyt tontin rajan kukkapenkeissä möyrytessäni.
  Kauniit hortensiat ja varsinkin kärhöt! Esittele vaan kaikkia, suloista safiirihortensiaa myös, ihan niin paljon kuin sielu sietää. Kirjavalehtinen syysleimukin on hieno erikoisuus, jota ei kovin usein vastaan tule.
  Teitkö karviaisista mehua siltään vai sotkitko sekaan muita marjoja? Pitäisi keksiä jotain käyttöä runsasta satoa pukkaavalle karviaispuskalle. Hilloa ei meillä tule käytettyä eikä vatsat vedä ihan kaikkia tuoreeltaan.
  Keittiöremonttiin saa kulumaan sekä aikaa että rahaa eikä lopputulosta tee mieli mennä heti vaihtamaan, joten parempi suunnitella kunnolla. Meillä olisi tarpeen remontoida keittiö muutaman vuoden sisällä, sillä osa pinnoista on 80-luvulta ja uusimmatkin 90-luvun puolivälistä. Kaappitilaa ei ole mitoitettu nelihenkisen perheen tarpeisiin ja pistorasioita on liian vähän. Muutama vuosi sitten remontoimme perusteellisesti vessan eikä sen revohkan jäljiltä tee vieläkään mieli aloittaa uutta suurta remonttia. Tässä on kerätty listaa kaikista mieltä hiertävistä asioista ja hiljalleen pohdittu tulevia muutoksia.
  Mukavaa ja toivottavasti vähän poutaisempaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhahommien suhteen nyt on melkoista taiteilua, kun isommat työt on sijoitettava sadekuurojen väliin. Pienistä sateista en töitäni keskeytä, mutta rankkasateessa ei edes näe eteensä.
   Kotilot ovat ärsyttäviä. Helteiden aikaan ne ryömivät jonnekin maan sisään ja silloin oli mukava ajatella niiden häipyneen lopullisesti. Ei suinkaan, sade on tuonut ne taas esille. Ehkä olen niihin jo niin tottunut, etten saa niitä nähdessäni suurempia hepuleita. Syövät monet kasvit pitsilehtisiksi, mutta mitään eivät sentään ole kuoliaiksi kalunneet.
   Keitin suurimman osan karviaisista mehuksi maijalla. Se on helpointa, ei tarvitse marjoja siivota. Pari litraa putsasin ja osan putsatuista laitoin tekeytymään likööriksi. Paljon myös söimme karviaisia, joskin happamina niitä ei voi todellakaan loputtomiin napostella.
   Hilloja meilläkin menee sen verran vähän, etten yleensä niitä tee. Ai niin, teinpä pienestä karviaismehumäärästä hyytelöä, jota voi talvella käyttää suolaisten ruokien kanssa. Annan hyytelöpurkkeja myös lahjaksi.
   Keittiöremppa on tosi kallis investointi. Sitä ei hutaisten kannata tehdä ja yksityiskohdat on syytä miettiä. Ilmeisesti keittiöfirmoilla ei ole juuri nyt pulaa asiakkaista, sillä on todella vaikea saada aikoja niihin esittely/suunnittelutilaisuuksiin. Meillä on iso keittiö ja paljon kaappeja. Pistorasioitakin laitettiin aikanaan reilusti, sillä yleensä niistä on pula. Kaappimme ovat kestäneet hyvin aikaa, mutta nyt tiskipöydän ympäristön kaapit alkavat olla melko kulahtaneita. Lisäksi olen läpeensä kyllästynyt alakaappeihin ja tavaroiden kaivamiseen polvillaan möyrien. Haluaisin alakaappien tilalle laatikostoja. Samoin työvalaistusta on tarpeen parantaa.
   Viisasta tehdä listoja puutteista ja toiveista. Niiden kanssa on paljon helpompi lähteä uutta suunnittelemaan.
   Remppa hirvittää, vielä enemmän sen nielemä rahanmeno. Katto-ränniremppa on hoidettava kuitenkin ennen keittiöremppaa, eikä sekään halpaa ole. Hyvin on tiedossa, mihin seuraavien vuosien killingit laitetaan. Totesimme, että talossamme asuminen on ollut kohtalaisen edullista, oman kodin korjaaminen ja kunnossa pitäminen on myös omaisuuden arvosta huolehtimista.
   Ennusteissa näkyy poutaa eli reippaita puutarhahetkiä sinullekin!

   Poista
 13. Ihastuttava tuo kirjavalehtinen leimu ja safiirihortensia - mikä kaunotar! Sadetta on kyllä piisannut ja juuri sopivasti, kun istuttelin ja siirtelin kasveja. Välillä voisi olla sekä sateetonta että vähän lämpimämpää, viime päivät ovat olleet kovin koleitakin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!