perjantai 26. toukokuuta 2023

Pihapuiden kukkaruuhkaa

Malus purpurea 'Aamurusko' - Koristeomena
 
Käsillä on päivät, jolloin jokainen aamu tuo yltäkylläisesti kauneutta elämään. En tiedä, miten selvisin vuosia ilman koristeomenapuita. En vain ollut niihin tutustunut, enkä siten omaan pihaan yhtäkään istuttanut. Keväällä 2015 istutin Aamuruskon ja Royaltyn Pikkupuutarhan Muuripenkkiin. Puut eivät alkujaankaan olleet ihan pieniä taimia, mutta ilman muuta niiltä meni muutama vuosi vaatimattomammalla kukinnalla. Koitin selata kuva-arkistojani nähdäkseni, milloin kukkapilvet kasvoi näyttävämmäksi. Ainakin 2019 olen jo ollut näiden äärellä sydän sykkyrällä ihastuksesta.

Malus purpurea 'Aamurusko' - Koristeomena


Niin Aamuruskolle kuin Royaltyllekin on jo tullut sekä mittaa että leveyttä. Helpompi kuvata yksityiskohtia tai tähdätä suoraan yläoksiin, kuin saada koko puuta siististi yhteen kuvaan. Puut näkyvät hyvin makkarien ikkunasta katsoen. Tapaan illalla nukkumaan mennessäni luoda niihin viimeisen silmäyksen. Myös ohikulkijat saavat tilaisuuden ihastella kauniisti kukkivia puita. Itsekin kävellessäni ja autolla ajaessani kiinnitän huomiota muiden pihojen näyttäviin ilmestyksiin.

Malus purpurea 'Aamurusko' kasvukorkeus on 150-250 cm. Kasvuvyöhyke I-III (IV)
Malus purpurea 'Royalty' kasvukorkeus 150-250 cm. Kasvuvyöhyke I-IV

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena

Aamuruskon kukat ovat sellaista vaaleanpunaista prinsessaunelmaa. Royaltyn viininpunaiset kukat ja tummasävyiset lehdet minusta taasen maagisen tyylikkäitä. Varsinkin ilta-auringon valo siivilöityy aivan upeasti terälehtien läpi.

Koen koristeomenapuut helpoiksi hoidettaviksi. Vanhoja koristeomenapuita harvennetaan tarvittaessa. Nuorena voi tehdä ohjaavia leikkauksia. Omista koristeompuistani olen kummastakin leikannut yhden ainokaisen alaoksan pois, jotta saan syksyllä jänisverkot helpommin niiden ympärille.

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena

Aamuruskon ja Royaltyn lisäksi pihallani kasvaa 2017 istutettu Musta Rudolf. Siinä on runsaasti nuppuja, mutta yleensä se kukkii meillä yläpihan koristeomppuja myöhemmin.

Kesällä 2020 kasvatin koristeomppuperhettä istuttamalla Makamikin. Viime kesänä se kukki ensimmäisen kerran. Nyt näyttää jättävän kukinnan taas vuoden 2021 tapaan väliin.

Malus 'Musta Rudolf' kasvukorkeus 150-200,. Kasvuvyöhyke I-IV.
Malus purpurea 'Makamik' kasvukorkeus 150-200 cm. Kasvuvyöhyke I-V

Syringa vulgaris - Pihasyreeni


Kuluneen viikon aikana syreenien nuput ovat kasvaneet ja alkaneet avautua. Lilat pihasyreenit kukkivat jälleen runsaina. Jalosyreeni Andenken an 'Ludwig Späth' aikoo pienestä koostaan (istutettu 2019) huolimatta kukkia useamman nupun voimin. 2020 istuttamani jalosyreeni 'Beauty of the Moscow' näyttää tänä vuonna jättävän kukinnan väliin. Isabellansyreeni 'James MacFarlane'ssa on nuppuja, mutta yleensä ne avautuvat hieman muita myöhemmin.

Malus domestica 'Huvitus'


Jos kukkivat koristeomput, tekevät sitä myös hedelmäpuut. Huvitus on aina ensimmäisenä avaamassa nuppujaan. Tänä vuonna kukinta on todella runsasta. Loppuviikoksi on luvassa vähän viileämpää. Toivotaan, että pörriäiset jaksavat silti lennellä kukasta kukkaan, jotta saamme loppukesästä hedelmiä.

Malus domestica 'Punakaneli'

Punakaneli, syysomena (lajike?) ja Valkeakuulas kukkivat viime vuotta vähäisemmin. Huvitukseen verrattuna ne ovat vielä nuppuvaiheessa, joten viimeistä sanaa niiden kukinnan suhteen ei vielä voi antaa.

Prunus domestica subsp. Insititia - Kriikuna

Alapihan kriikunoiden kukinta on jo ohi. Nurmikko niiden alla on valkoisenaan pudonneista terälehdistä. Viime vuonna kahdesta kriikunasta tuli pari ämpärillistä hedelmiä. Kiven poistaminen pienestä hedelmästä on työlästä, joten keitin suurimman osan mehuksi. Aika paljon kriikunoita tuli syötyä sellaisenaan.

Yläpihan Pikkupuutarhan kriikuna kaadettiin viime syksynä. Olihan se kukkiessaan todella kaunis ja toi myös hiukan lehtevää varjoa muille kasveille. Mutta kyllästyin sen innokkaaseen juurivesatuotantoon. Oli tylsää jatkuvasti kaivella kukkapenkeistä nousevia juurivesoja. Kaulasin kriikunan pari vuotta ennen kaatoa. Kaulaamisen tarkoitus on estää lehdissä syntyneiden valmiiden ravintoaineiden kulkeutuminen juuriin. Näin juuret eivät saa ravintoa ja ne heikkenevät, eivätkä veso niin paljon. Toivon mukaan toimii. Aika näyttää.

Kunnan puistoalue rehottaa

Aitamme takana rehottaa tällä hetkellä voikukkapelto. Viime vuonna nurmikko leikattiin alueelta kesän ensimmäisen kerran 24.5. Sen jälkeen nurmikko leikattin kesä- ja heinäkuussa kolmesti, elokuussa kerran ja 13.9. viimeisen kerran. Saapa nähdä, onko säästötoimet iskeneet yleisten alueiden hoitoon? 

Minä leikkaan nurmikkoa aitamme vierestä noin viiden metrin leveydeltä kummallakin sivulla. Joku saattaa sitä ihmetellä ja ajatella minun haluavan omia kunnan aluetta. Siitä ei ole kyse. Haluan vähentää kotiloille suotuisia olosuhteita ja muutenkin on siistimmän näköistä. Kunnan nurmikonleikkaajat eivät alunperinkään tulleet kovin lähelle aitaamme. Leikkaamattomana rajavyöhykkeellä versoo luonnonkukkien sijasta nopeasti villivadelmaa ja vesakkoa. Ja vaahteroita. 

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka

 
Monenlaista kaunista katseltavaa nyt riittää. Kaikkien kukkien hienous ei suinkaan pääty itse kukkimiseen, vaan myös siemenvaihe voi olla ihastelun arvoista.

Pulsatilla vulgaris 'Alba' - Tarhakylmänkukka


Toukokuu vetelee viimeisiään, mutta vielä on yksi viikonloppu ja muutama päivä jäljellä. Sunnuntaina on myös helluntai. Monet ovat varmasti kuulleet sanonnan "jos ei heilaa helluntaina, niin ei koko kesänä". Onneksi on oma Ukkokulta helluntaiksi ja ihan koko kesäksi.

Vanha kansa myös ennusti helluntain säästä. Esimerkiksi "jos helluntaina sataa niin sataa joka pyhä juhannukseen saakka". Toivotaan siis aurinkoista sunnuntaita. Tai unohdetaan menneen maailman ennustukset.

Antoisaa viikonloppua kaikille!16 kommenttia:

 1. Kukkivien puiden aika on hurmaavan kaunis! Minulta nuo koristeomenapuut puuttuvat, kun tuntuu, ettei niille ole tilaa. Onneksi punaista purppuraa löytää naapurustosta ja blogien sekä instan kuvista. En yhtään ihmettele, että luot iltaisin viimeisen katseen pihapuiden kauneuteen, siitähän on hyvä käydä levolle ja jatkaa kauniita unia. Juurivesat kriikuna- ja luumupuissa ärsyttävät, ovat vielä kovin sitkeitä poistettavia, työntyneet syvälle maahan. Hölmöyksissäni istutin aikoinaan luumupuun keskelle kukkapenkkiä kauneus edellä. Maahan pudonneita luumuja ei kukkien joukosta päässyt keräilemään ja juurivesoja alkoi muodostua. Viimein päätimme kaataa puun - kaulaamatta sitä. Ja aika monta vuotta noita juurivesoja sai poistella, vieläkin välillä putkahtelee vastaan. Toivotaan kaunista helluntaisäätä, täälläkin se heila onneksi on ennestään :D Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen taas ihan pyörryksissä kukkapuiden kauneudesta. Onneksi muutkin ovat niitä istuttaneet ja niitä pääsee ihastelemaan vaikka kauppareissulla. Kunhan ei aja ojaan päätä vinhasti sivulta toiselle pyöritellessä.
   Sekä Royaltya että Aamuruskoa mainostetaan pieneen pihaan sopiviksi, mitä vähän ihmettelen. Aika suuriksi omanikin ovat jo kasvaneet, enkä voisi ajatella kumpaakaan esimerkiksi tavalliseen rivitalopihaan. Musta Rudolf on selvästi pienikokoisempi.
   Sinulle kävi sitten luumupuun kanssa samalla tavoin kuin meillä Pikkupuutarhan kriikunan suhteen. Oli tosi hölmö idea istuttaa se keskelle kukkapenkkiä. Iso osa kriikunoista hävisi istutusten sekaan, eikä viime vuosina ison puun alle saanut kunnolla tikkaita pystyyn ylettyäkseen poimimaan kriikunoita yläoksilta. Alapihalla kriikunoiden ympäri pääsee ajamaan ruohonleikkurilla, mikä ei täysin poista juurivesojen ärsyttävyyttä. Paikoin ne muodostavat vankkoja "piikkejä" nurmikolle säännöllisestä leikkaamisesta huolimatta. Juurivesojen ylös kaivaminen on tylsää ja turhaa. Syvällä ovat ja kasvavat pian uudelleen joko samaan paikkaan tai viereen.
   Epäilen, ettei kaulaaminen vesatuotantoa kokonaan poista, mutta toivotaan parasta.
   Kaunis helluntaisää on toiveissa. Tosin en pane pahaksi sadettakaan. Alkaa olla hyvin kuivaa.
   Oma heila helluntaina on kaikin puolin mukava asia.
   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Olen niin samaa mieltä kanssasi näistä kaunottarista! Meillä nuput ovat vielä suureksi osaksi kiinni, mutta poksahtavat ihan milloin tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla kukkapuukaunottaria on useita, joten pääset pian nauttimaan niiden loistosta täysillä. Mekin täällä ruudun toisella puolella saamme osamme puutarhasi kauneudesta, sillä tuskin voit vastustaa kuvaamista.
   Ehkä on parempikin, etteivät pidä kiirettä nuppujen avaamisen kanssa, kun nyt on vähän viileämpää. Tuleepa pidempi kukinta ja pörriäisillä isommat mahdollisuudet kukissa ruokailla.

   Poista
 3. Aivan ihanaa kukintaa! Koristeomenat ovat tosiaan aivan ihania niin keväällä kuin syksylläkin. Niitä tulee ihasteltua - hämmästyin kuten joka vuosi tähän aikaan, kun lähdin mantereelle ja syreenit olivat jo kukassa, sekä omenapuut! Meillä kriikunat vielä kukkivat täyttä häkää, syreeneissä vasta pienenpienet nuput ja omenatkin tiiviisti nupulla. Lämpöaalto ei meille yllä niin voimakkaana kuin mantereelle, vaikka kuumalta meilläkin tuntui. Ihan kuin olisi heinäkuuta elänyt keskellä toukokuuta.
  Hyvä, että viileni, niin saadaan ihastella kukintoja pidempään.
  Heh, minä näin ollen rukoilen sadetta helluntaille - olisi unelmien täyttymys saada puutarhalle sadetta kerran viikossa! Kuivuus alkoi olla jo vakavaa, eilisaamun pieni 1 mm toi nyt minipienen helpotuksen, mutta sateet ovat liian vähäiset ja harvassa.
  Sinulla on hyvä kattaus koristepuita ja syreenejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se. Koristeomppujen kauneus ei rajoitu pelkästään tähän kevätkukintaan, vaan puista pääsee nauttimaan myös syksyllä. Tykkään kyllä ompuista ja koristeompuista kesälläkin. Niiden lehdistö siivilöi valoa kauniisti.
   Aurinko ja lämpö on toivottua ja ihanaa. Toisaalta tuntuu, kuin kaikki etenisi pikakelauksella. Mitä se tekee keväisin muutenkin. Välillä on sellainen olo, että pitäisi painaa jarrua ja pysäyttää näkymät hetkeksi. Viileneminen toimii toivon mukaan nyt sellaisena jarruna.
   Pakko on minunkin pyörtää toiveet auringonpaisteesta sunnuntaille. Eilen satoi aamulla hetken, mutta se ei riitä yhtään mihinkään. Alkaa olla taas tosi kuivaa. Tuulisuus lisää kuivumista. Hetki sitten taivaalla purjehti tumma pilvi, jonka ajattelin satavan alas. Ennusteista huolimatta näin ei käynyt, vaan pilvi purjehti tiputtamaan lastinsa jonnekin muualle.
   On siis lähdettävä kastelemaan kasvimaata. Jos sadetta sittenkin ilmestyy, imeytyypä paremmin valmiiksi kosteaan maahan.
   Jokunen koristepuu on tullut istutettua. Lisääkin mahtuisi.

   Poista
 4. Näin juuri. Koko talven kaikkea tätä kauneutta on odotettu ja nyt siitä saa nauttia päivä toisensa ja viikko toisensa jälkeen. Koko ajan vain paranee.

  VastaaPoista
 5. Voin vain kuvitella, miten ihanalta näyttää usean puun yhteiskukinta! Täälläkin omenapuut ja syreenit alkavat kukkia. Viileämpi sää toivottavasti vähän hidastaa ihanaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika haipakkaa kaikki on tähän saakka edennyt, kun ensin pienen jähmeilyn jälkeen pääsi vauhtiin. Nyt voisi painaa vähän jarrua, minkä tämä viileämpi sää tekeekin.

   Poista
 6. Melkoista kukkivien puiden ilotulitusta!

  Jälleen ihmettelen, miksi meillä ei ole koristeomenapuita??? Ovat ne niin herttaisia!

  Meillä kriikuna on jättänyt kukinnan kokonaan väliin. Viime vuonna satoa tuli valtavasti. Edelleen pakastimessa on ainakin parikymmentä pussia, joista keittelen isännälle soppaa. Kaverit veivät myös kriikunoita ämpärikaupalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ilotulitusta. Pian myös ruusuherukka yhtyy kukoistavaan laumaan.
   Hyvin ehdit yhden tai kaksikin koristeomppua istuttamaan. Uskon, etten niihin pety.
   Kriikunasi päätti levätä tämän kesän. Meilllä on ollut useampi runsassatoinen kriikunavuosi. Saapa nähdä, miten pölytys tänä keväänä sujui? Kriikunasoppa onkin hyvää. Meillä syödään puuron kanssa.

   Poista
 7. Koristeomenapuiden kukinta on kyllä aina yksi kevään kohokohtia. 'Aamurusko' ja 'Royalty' ovat kyllä tosi kauniita Minullakin marjaomena- ja omenapuut kukkivat parhaillaan. 'Makamik', 'Musta Rudolf' ja 'Wabiscaw' vasta aloittelevat kukintaansa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin koristeomppujen kukinta on toukokuun lopun, kesäkuun alun huippuelämys. Musta Rudolf kukkii meillä vähän muita myöhemmin, mikä ei haittaa ollenkaan. Pidentyy kukkakausi siltäkin osin. Wabiscaw ei ole tuttu. Täytyykin tutustua.
   Sinulle myös mukavaa viikonloppua!

   Poista
  2. Tarkistettu on, Wabiscaw on tosi kaunis.

   Poista
 8. Täällä saatiin vettä melkein koko päivä, tuli luonnonkastelu puutarhaan. Koristeomenapuut (purppuraiset) ovat puutarhan helmiä, kauniita kukkiessaan ja tummilla lehdillään. Eikä ne pienet kirkkaanpunaiset omenatkaan syksyisin rumia ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko päivän kestävästä sateesta on jo huomattava apu. Taisi täyttyä sadevesitynnyritkin? Pienet omput syksyllä ovat kuin koristehelmiä. Osa menee lintujen suihin, osa säilyy kevääseen.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!