torstai 2. toukokuuta 2024

Hyvin kasvaa kellarissa

Iris reticulata Katharine Hodgkin

Useimmille on tuttua heti vuodenvaihteen jälkeen iskevä himo rapistella siemenpusseja ja aloittaa kylvöt. Kovin suurta ruuhkaa ei vielä tammikuussa synny, kun kiireisimpiä kylvettäviä ovat lähinnä kelloköynnökset ja paprikat. Tänä vuonna päätin hiukan viivästyttää omia kylvöjä, ettei taimia tarvitsisi pitää kovin kauan sisätiloissa. Enemmänkin olisi voinut kylvöjä siirtää, mutta kylmäksi yltyneen pitkän kevän vuoksi olen tyytyväinen aikatauluuni.


Kylvän siemenet multaan ja laitan potit pesuhuoneen lattialle, kunnes versoja alkaa nousta mullasta. Silloin siirrän taimipotit takkahuoneen ikkunan edustalle, Ukkokullan tätä varten tekemälle pikkupöydälle. Viritän vielä pienen kasvilampun tuomaan lisävaloa.

Kelloköynnökset ja paprikat koulin 10.2.. Tomaatit ja samettikukat 13.3. koulittuani avasin kellarikasvattamon. Tämä tarkoittaa sitä, että taimet siirtyivät kellariin, jossa on kaksi 400-wattista kasvivalaisinta. Aluksi taimia on sen verran vähän, että yksi valaisin riittää. Myöhemmin taimimäärän kasvaessa ajastan myös toisen valaisimen.

Tomaatti Vilma

Kurkut kylvin 1.4. Ne itivät ja kasvoivat nopeasti, joten seuraavalla viikolla koulin ne. Lauantaina 27.4. siirsin tomaatit, kurkut ja paprikat isompiin astioihin. Niihin, joissa ne viettävät kesän kasvihuoneessa. Laitoin kuhunkin astiaan kanankakka-annoksen pohjalle. Suuremmat astiat vievät luonnollisesti enemmän tilaa, joten oli aika ajastaa myös toinen kasvivalaisin. Se on toisessa tilassa kellarissa.

Kurkkuja kylvin neljää lajiketta: Gordoba, Sherba, Beth Alpha ja La Diva. Viimeisin ei itänyt. Paprikaa kylvin tänä vuonna vain kahta: keltaista Zazua ja tuttua California Wonderia.


Tomaatteja on kasvamassa 9 lajiketta: Supersweet, Bumble Bee, Gardener's Delight, Golden Sunrise, Sungold, Yellow Pearshaped, Hundreds&Thousands, Vilma ja Microdwarf Jip and Janneke. Viimeisen eli Jip and Jannekken siemenet sain Kivipellon Sailalta. Lämmin kiitos hänelle. Jännä nähdä, millaisia tomaatteja niistä kasvaa. 

Kennokasvarini on pieni ja lämmittämätön, mistä syystä keskityn kirsikkatomaatteihin. Kokemuksesta tiedän niiden kypsyvän hyvin ja antavan parhaan sadon.

Kelloköynnökset

Kelloköynnöksiä kylvin tapani mukaan runsaasti, mutta jostain syystä vain osa iti. Sain viisi kelloköynnöstä hyvään kasvuun eli puolet vähemmän, mitä olen viime vuosina tottunut kasvattamaan. Eiköhän ne viisi riitä.

Muista kesäkukista keijunmekoista jatkoon selvisi kaksi. Ne ovatkin jo aika vankkoja taimia. Samettikukkia kylvän ja esikasvatan muutamia. Niitä on nyt 15 kpl. Osassa jo nuppujakin.

Minulla on kellarissa kaksi 400-wattista kasvivalaisinta. Ostin ensimmäisen käytettynä ja kunnostettuna Viherpeukaloilta keväällä 2018. Toisen lampun tilasin seuraavana keväänä 2019. Näiden valaisinten hankinta nosti taimikasvatukseni uuteen kukoistukseen. Joka vuosi tuskailin ikkunalautojen täyttymistä ja taistelua taimien kunnon kanssa. Valoisimmat paikat meillä on ikkunalaudoilla, joiden alla on sähköpatterit. Taimikasvatusaikaan ei todellakaan voi nappaista sähköpattereita pois päältä. Taimet tykkäisivät, mutta ihmiset eivät pitkään pysyisi tyytyväisinä koleassa sisäilmassa värjötellessään.

Kellarimme on suurimmaksi osaksi maan alla, eikä siellä ole ikkunoita. Kellariin on vain yksi sisäänkäynti ulkokautta. Kuvittelin, ettei taimikasvatus onnistu ilman luonnonvaloa. Tilaa kellarissamme kyllä riittää. Kasvivalaisimen hankinta oli hyppy tuntemattomaan ja oikein onnistunut sellainen. Ensimmäinen lamppu laitettiin kellarin ns. yleiseen tilaan, säädettävillä kettingeilllä kattoon roikkumaan. Alle anopin vanha keittiön pöytä ja taimet siihen. Kellarissa ei myöskään ole mitään lämmitysjärjestelmää. Lämpö pysyy siellä noin +15 asteessa. Kellarin toisessa päässä on porinmatti, jolla ei isoa tilaa saa kovin lämpimäksi. Lisäapua siitä kuitenkin on. Taimet ovat pärjänneet oikein hyvin +15 asteessa. Valaisin nostaa lämpötilaa kasvien läheisyydessä. Myös sään lämpeneminen kevään myötä nostaa kellarissakin lämpötilaa.

Tomaatti Golden Sunrise
 
Ensimmäinen kasvivalaisin osoittautui onnistuneeksi hankinnaksi. Kasvit pärjäsivät hyvin kellarissa. Valo syttyy ajastimella, muuten on pilkkopimeää, ellei kellarissa ole ihmisiä jotain tekemässä tai hakemassa. Lämpötilakaan ei muodostunut ongelmaksi, päinvastoin. Viileässä taimista kasvaa vankkoja ja hyväkuntoisia.

Siksi päätin hankkia toisen kasvivalaisimen, kun niitä edelleen Viherpeukaloilla oli. Kakkoslamppu sijoitettiin omaan huoneeseensa, jonne suunnitelmien mukaan myös ensimmäinen lamppu jossain vaiheessa siirretään. Näin taimia ei tarvitse sijoittaa kahteen eri paikkaan, josta tosin ei ole ollut mitään vaivaa. Sijaitsevat kuitenkin lähellä toisiaan. Toisenkin kasvivalaisimen alla on oma vanha, jatkopalalla varustettu keittiön pöytämme. Sen jatkeena on Lundian pöytälevy pukkijalkojen päälle asetettuna.   

Pian ensimmäisen valaisimen hankinnan jälkeen tilasin myös varapolttimon. Sitä ei ole toistaiseksi tarvittu. Taimiressukat joutuisivat pulaan, jos niiden pitäisi odottaa rikkoutuneen tilalle uutta polttimoa pidempään.

Cosmos atrosanguineus - Suklaakosmos

Samaisessa taimikasvatushuoneessa talvetan myös daaliajuurakoita ja muita kasveja. Olosuhteet eivät lämpötilan vuoksi ole parhaat mahdolliset, mutta aika hyvin olen vuosien mittaan niiden kanssa pärjännyt. Laitoin syksyllä kesän ulkona kasvaneen suklaakosmoksen kellariin talvettumaan. Ostin Helsingin kevätmessuilta kaksi suklaakosmosta jo siinä vaiheessa, kun vanhan suklaakosmoksen tilanne oli auki. Pian osoittautui, ettei siinä henki pihise. Ennakointi kannatti, sillä nyt on kaksi uutta suklaakosmosta hyvän kasvun alussa.

Basilika

Maaliskuun alussa kylvin basilikan, korianterin ja timjamin siemeniä. Kaikki on koulittu ruukkuihin ja hyvässä kasvussa. Saavat toistaiseksi viettää aikaa kellarissa. Päivät ovat nyt lämpimiä, mutta öistä en vielä menisi takuuseen.

Begonia

Begoniat ovat kiitollisia talvetettavia. En edes ottanut niitä pois ruukusta. Toisinaan vaihdan mukuloille kevään tullen uuden mullan. Tällä kertaa rapsutin osan vanhasta mullasta pois ja korvasin sen uudella. Aloitin varovaisen kastelun ja sieltähän se oranssikukkainen mönkii jo esiin. Plantsusta tarttui mukaan toinenkin begonia, vaaleanpunakukkainen Flocence. Sekin alkaa heräilemään.

Daalia


Daalioiden kanssa möhlin ajoituksen joka ikinen vuosi. Vanhoja daaliamukuloita kellarissa tutkiessani päätin laittaa ne samantien isoihin muoviruukkuihin multaan. Tämä tapahtui 17.3. Jätin ruukut kellariin. 12.4. totesin, että siirränpä daaliat autotalliin, jossa mittari näyttänyt noin +8. Siellä on ikkunoita ja siten luonnonvaloa. Aika pian useimmat daaliat heräsivät ja ryhtyivät kasvamaan. Täytynee latvoa daaliat, jotta niistä tulee vahvoja ja tuuheita. Hyvin ehtivät vielä kasvaa ja kehittää kukkia.

Pääsiäiseksi terassille ostamani orvokit näyttivät pakkasöiden ja lumisateiden myötä selkänsä ja mielensä murtaneilta ressukoilta. Harmittelin laiskuuttani ja unohtamistani, kun en siirtänyt orvokki-istutusta vaikkapa autotalliin pahimmiksi takatalvipäiviksi. Eihän orvokit näin keväisin  mitään kalliita ole, mutta sulaa turhuutta kantaa niitä lyhyen ihastelujakson jälkeen kompostin täytteeksi.

Orvokit ovat kuitenkin ihmeen sinnikkäitä. Takatalven kääntyessä jälleen kerran kevääksi, orvokit alkoivat nostaa päätään. Annoin niille janojuomaksi vettä ja sehän virkisti kukat tehokkaasti. Nyt ovat kenties entistäkin ehommat.

Tete-narsisseja ostin tänä vuonna vain viisi purkillista. Ovat vasta näinä aurinkopäivinä parhaimmillaan, vaikka varsin kylmänkestäviä ovatkin. Tapani mukaan istutan tetet myöhemmin puutarhaan. Vuosien iloa niistä en ole onnistunut saamaan. Nousevat parina keväänä ja vähitellen katoavat kokonaan. Niin kauniita kuin tällaiset kausikukat ovatkin, olisi ehkä järkevää sijoittaa nekin roposet ja narsissien kasvattamiseen käytetyt resurssit johonkin kestävämpään.


 Kurpitsat on vielä kylvämättä. Nopeina itäjinä ja kylmänarkoina niillä ei ole vielä kiirettä.

 

 

28 kommenttia:

  1. Olet kyllä huippuammattilainen taimikasvatusalalla! Pikkutaimet ovat niin söpöjä, kuten esimerkiksi tuo begonian alku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos kehuista. Olen ihan tavallinen kantapään kautta asioita oppinut harrastaja. Minustakin kasvit ovat pikkuisina hellyttäviä.

      Poista
  2. Sinulla on niin isot kasvatukset, että ihan heikottaa katsella :) Varmaan mahtava tunne, kun homma sujuu, kuten olit ajatellut. Kevät on ollut ihan käsillä (kellarissa), vaikka ulkona on ollut lunta. Nyt taitaa pahin olla jo ohi ja saat kasvit pihalle ja kasvihuoneeseen.
    Minä yritin kasvattaa basilikaa sisällä ihan lähikuukauden aikana, mutta ne pienetkin alut näivettyivät kasaan. Se siitä sitten :)
    Ihana lämpö pihalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimien esikasvatuksessa meinaa mopo karata joka kesä. Onneksi on tuo kellari helpottamassa tilannetta, eikä tarvitse kaikkia ikkunalautoja purkeilla täyttää. Vielä menee tovi ennenkuin voin siirtää taimet kellarista lämmittämättömään kennokasvariin.
      Minusta basilika on hankala kasvatettava. Tämä taitaa olla vasta toinen kerta, kun olen saanut sen siemenestä kylvettynä kasvamaan. Paremmin olen pärjännyt ostamalla kaupasta yrttikasvina ja laittanut sen sitten purkkimultaan.
      Kerrassaan upeita säitä näinä päivinä. Nautitaan.

      Poista
  3. Sitkeät sissit selvisivät. Upeita kasvatuksia kellarissa. Kauniit kevätkukkijat ekassa kuvassa. Täällä ei vielä mitään, mutta minulla ei olekaan mitään varsinaisia kevään kukkijoita. Tulput nostaa vasta lehtien kärkiä, samoin narskut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mikään ihme, että kevään kukkijoita on saanut odottaa. On ollut harvinaisen kylmä ja keikkuva kevät. Nyt sentään saamme nauttia upean aurinkoisista päivistä.

      Poista
  4. WAUUUU. Upeasti kyllä vihertää ja kasvaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemeniä kylväessä on aina pieni pelko, itävätkö ja kuinka niiden käy? Tässä vaiheessa vankkoja taimia katsellessa mieli täyttyy onnistumisen tunteista.

      Poista
  5. Sinulla on upeat valaisimet. Olen noita miettinyt, eikös ne myös lämmitä aikatavalla? Näin olen ymmärtänyt. Onko niissä eri polttimet eri kasvuvaiheille, eri aallonpituuksia varten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä valaisimissa on yksi ja sama polttimo koko ajan. Jonkin verran valaisin nostaa lämpötilaa. Ei kuitenkaan merkittävästi ja meidän viileässä kellaritilassa lisälämpö on vain etu. Ainoa säätö valaisimissa on korkeudensäätö. Tukevalenkkisellä kettingillä valaisinta voi laskea ja nostaa suhteessa kasveihin. Kasvun myötä nostan valaisimen ylemmäs.
      Itse valaisin kuumenee. Ohjeessa varoitetaankin koskemasta valaisinta ennen sen viilenemistä.
      Muutaman vuoden käytön perusteella olen kokenut hankinnan kaikin tavoin hyödylliseksi, eikä turvallisuusongelmiakaan ole tullut.

      Poista
  6. Hieno homma tuo kellarikasvatus. Kun lämpöä ei ole liikaa, taimista ei tule pitkiä ja honteloita vaan lyhyempiä ja vankkarakenteisia. Olet todella kehittänyt tästä oikein taitolajin ja sitähän se onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarin pimeyden lisäksi pohdin kovasti tilan viileyden vaikutuksia kasvatukseen. Olemmehan tottuneet, että kasvihuoneessa saa pyyhkiä hikeä otsaltaan. Nuo valaisimet antavat kasveille tarpeeksi valoa ja samalla myös sopivasti lämpöä. Ikkunalautakasvatuksella en koskaan saanut yhtä vankkoja ja hyviä taimia.
      Esikasvattaminen on kyllä taitolaji. Onneksi se taito kasvaa kokeilemalla, erehdysten ja onnistumisen kautta.

      Poista
  7. Mestarillista kevätvihreytystä!
    Perässä tullaan paljon pienemmillä panoksilla 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna. Kellarikasvattomassa pääsee mukavasti vihreän makuun jo silloin, kun ulkona on vielä kylmää ja väritöntä.
      Jokainen panos on tärkeää. Pääasia, että on itse tyytyväinen.

      Poista
  8. Kiitos Suvi! Pakko sanoa, että näiden onnistumisten takana on vuosien harjoittelu ja lukuisa joukko kömmähdyksiä. Kiinnostus ja innostus kasvattamiseen, puutarhailuun, vie jotkut ihmiset mukanaan. Näin kävi minullekin. Aivan varmasti sinä olet taitava jossain sellaisessa asiassa, jota minä en hallitse lainkaan.
    Aurinkoista ja lämmintä toukokuuta sinulle!

    VastaaPoista
  9. Taimesi ovat oikein hienoja ja nyt niiden on hyvä hyödyntää lopullisia kasvualustoja, kun odottavat sään lämpenemistä. Kellarissa sinulla on yllättävän hyvät olosuhteet ja valot, ei ainakaan tarvitse pelätä hallaöitä.
    Ennusteissa näyttää olevan edessäpäin kylmiä öitä, vaikka päivä olisikin aurinkoinen ja lämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimien siirtäminen pienempikokoisina lopullisiin kasvuastioihin on osoittautunut käteväksi toimeksi. Kunhan säät lämpenevät, ne voi kärrätä suoraan kasvihuoneeseen sen enempää niiden eloa häiritsemättä.
      Ennusteissa näkyy muutaman asteen pakkasöistä, joten nyt ei kannata pitää kiirettä taimien siirrolla. Päivisin on kuitenkin mukavan lämmintä.

      Poista
  10. Hienossa kasvussa kaikki taimesi. Minulla tomaatintaimet ovat vielä ihan rääpäleitä sinun taimiisi verrattuna. Tosin kylvöt tein aika myöhään, eli vasta 19.3.
    Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luvassa on viileämpi ajanjakso, joten tomaateillasi on vielä hyvää aikaa kasvaa ja vahvistua.
      Kiitos, samoin sinulle hienoja puutarhapäiviä viikonlopuksi.

      Poista
  11. Hyvät taimivalot ovat esikasvatuksen tukeana korvaamattomat. Minulla on liian pienitehoiset valaisimet, mutta niillä mennään koska taimet saavat myös luonnonvaloa. Sunnuntaista alkaa kylmempi jakso, joudun tuomaan osan kasveista sisälle kasvihuoneesta, vähän työtä mutta parempi pelata varman päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pärjäsin vähemmälläkin valolla vuosikausia. Nyt kyllä huomaan eron ja tehokkaan valaisimen edut. Katsoin hetki sitten sääennusteita. Huomenna muuttuu koleammaksi, jopa yöpakkasia on luvattu. Kannattaa ehdottomasti nähdä vähän enemmän työtä taimien suojaamiseksi.

      Poista
  12. Hienoa kasvutarinaa 💚 Ahkerointi palkitaan.
    Ekan kuvan iris on niin lumoava että oli pakko tuijottaa kauan. 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkin verran töitä saa näiden taimien kanssa keväisin tehdä. Mutta se kyllä palkitaan. Otan puutarha-aherruksen harrastuksena, jolloin se harvemmin tuntuu kovin raskaalta.
      Iris Katharine Hodgkin on totisesti lumoavan kaunis. Olen iloinen, että olen niitä istuttanut.

      Poista
  13. Komeat kasvatuksen sinulla! Täytyy myöntää että kasvatan kaikki ihan luonnonvalolla, onhan kasvariin mennessä taimeni vaatimattomia mutta nopeasti voimistuvat ja jo tomaattien määrä on mulla aika iso että meillä ei sopivaa paikkaa ei olisikaan varmaan mutta satoa tulee aina! Mikrodwarfit ovat ihania tomaatteja, pieni koko ja ovat satoisa, niitä kannattaa kokeilla, hoitokin vaivatonta, kastelu ja vähän tukea joillekin 😂! Takatalvi temppuili ja kylmää vielä tulee! Mulla on taimet jo kasvarissa mutta harsotan ne vankasti, jos ihan takatalvi tulee niin sitten pitää alkaa toimenpiteisiin - toivottavasti ei tulisi! Keväät tuntuu olevan hyvinkin oikukkaita, mutta näin on jatkunut jo vuosia! Mukavaa viimein alkanutta kasvukautta 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aiemmin minäkin kasvatin kaiken luonnonvalolla ja hyvin pärjäsin. Tosin tilanpuute oli suuri etenkin siksi, kun kaikkien ikkunoiden alla on sähköpatterit. Niistä ei tykkää viherkasvit, eivätkä tomaatintaimet. Kellariin sijoitetut kasvilamput toivat valtavan helpotuksen asiaan.
      Odotan innolla Jip and Janneken hedelmiä. Toinen lähettämäsi Microdwarf ei itänyt, vaan enpä montaa siementä sitä edes kylvänyt.
      Minäkin laitan tuplaharsot kasvariin siinä vaiheessa, kun siirrän sinne kasveja. Kennokasvari on niin hatara, ettei siellä kylmäb sattuessa ole paljon lämpimämpää kuin ulkonakaan.
      Yöpakkaset tai ainakin halla on tavallista toukokuussa. Kunhan ei mitään pitkää kylmää jaksoa tulisi. Toivokaamme niin.
      Luin viimeisen postauksesi, jonka tunnelmaan yhdyn täydestä sydämestä. Nyt nautitaan sadoista scilloista ja ihan kaikesta muustakin. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  14. Mahtavaa kasvua kellarissa! Minä kasvatan olohuoneen ikkunalla kahdella pienellä kasvivalolla, ja kyllä eron sinun taimiisi huomaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti eron huomaa. Aika monta kevättä minäkin täytin ikkunalaudat taimipoteilla tuskaillen ahtautta, sähköpatterien hohkaa ja valon vähyyttä.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!