sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Nyt meitä hellitään

Puutarhaelämän ja muun elämän yhteensovittaminen näin kevätkiireiden keskellä tuntuu välillä luonnottoman vaikealta. Etenkin tällaisina aurinkoisina ja lämpiminä päivinä mieli vetää ulos pihahommiin, vaikka välillä pitäisi siivota, tehdä ruokaa ja pestä pyykkiä. Ikkunoistakin vasta murto-osa on pesty. Raskaampien kaivu- ja kärräysurakoiden väliin on hyvä järjestää taukoja ja lepopäiviä. Muuten saattaa selkä kiukustua pahemman kerran.

Sitten kun saa itsensä järjestettyä suunniteltujen pihatöiden pariin, valmista tulee odotettua nopeammin. Miten ne kaikki suunnitellut ja suunnittelemattomat projektit kasvavatkin omassa päässä niin valtaviksi ja aikaavieviksi?

Scilla bifolia - Pikkusinililja

Meistä kukaan ei taida olla yksinään kiiretuntemustensa kanssa. Yhdessä jos toisessakin blogissa mainitaan, kuinka muu elämä haittaa puutarhaelämää. Olemme odottaneet kevättä hartaasti ja kokeneet monta pettymystä lumen ja kylmyyden muodossa. Nyt meitä vihdoin hellitään kaikella kauneudella. On maltettava pysähtyä nauttimaan kauniista näkymistä. Aika ei pysähdy, me voimme sen tehdä.

Prunus padus - Tuomi

Puut ja pensaat vihertyvät ihan silmissä. Tuomessa on ollut isot silmut jo parin viikon ajan. Vappuna silmuista ryöpsähti hiirenkorvat esille. Pienemmät koivut ja monet muut puut seuraavat perässä. Pari päivää sitten katselin ruusuorapihlajan pikkuruisen palleroisia silmuja. Nyt näen jopa työhuoneen ikkunasta paljain silmin alapihalla kasvavan ruusuorapihlajan samaisten pallerosilmujen kasvaneen.

Clematis alpina 'Purple Dream' - Tarha-alppikärhö

Tarha-alppikärhöistä Purple Dream avaa pian lehtisilmunsa. Willy seuraa vastapäistä kärhökaveriaan piirun verran perässä.

Clematis integrifolia 'Aljonushka' - Tarhakellokärhö

Päivänpesän elämää -blogin Katja löysi elonmerkkejä omasta Aljonushkastaan jo ennen vappua. Muistin viimein vappupäivänä kumarua omien Aljonushkieni tyveen ja sieltähän nekin ovat puskemassa uutta kasvua.

Pulsatilla vulgaris - Tahrakylmänkukka


Tarhakylmänkukat heräävät nyt sekä Vasenrinteessä että Pikkupuutarhan Harkkokäytävällä. Katsokaa, miten söpöjä karvapienokaisia ne ovat. Nuppukin on jo selvästi näkyvissä.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Pystykiurunkannukset senkun lisääntyvät ja leviävät. Näitä kannattaa istuttaa lisää vaikka joka vuosi. Joka kaupasta pystykiurunkannuksia ei löydy, mutta verkkokaupoissa etenkin tätä Bettiä on alkanut olla paremmin.

Corydalis solida 'Purple Bird' - Pystykiurunkannus

Syksyllä tilasin Eurobulbilta pussillisen kuvan Purple Birdiä. Ilahduttavaa istuttaa sipuleita, jotka osoittautuvat varmoiksi nousijoiksi. Tosin edellisen vuoden hankinta, 'Porcelain Blue' ei kukkinut missään vaiheessa kesää. Tiesin sen olevan muita kiurunkannuksia myöhäisempi kukkija, mutta eipä herännyt. Saattaapa se yllättää ja nousta tulevana kesänä. Aina sopii toivoa. Ja jollei nouse, voin etsiä syksyllä uusia Porcelain Bluen kauppiaita.


Hissukseen vihertyvälle nurmikolle on ilmestynyt sinne tänne pieniä pystykiurunkannuslämpäreitä. Mikäli nurmikko saa lähiaikoina vettä, sen kasvu räjähtää siihen pisteeseen, että pian on ensimmäinen leikkuu edessä. En ole tänä keväänä haravoinut nurmikkoa juuri ollenkaan. Kanttausurista olen ohikulkiessani siepannut kourallisia kuivuneita lehtiä. Lisäksi tuulenpuuskat juoksuttavat lehtiä mm. puistoalueelta meidän puolelle. 

Näkymien siistimiseen ruohonleikkuu on hyvä lääke. Noiden pystykiurunkannusten kannalta en vain nyt halua kiirehtiä toimenpidettä, jotta ehtivät siementää. Kodin lähellä on kaksi taloa, joiden pihanurmet ovat parhaillaan täynnä pystykiurunkannuksia.

Anemone sylvestris - Arovuokko

Lämpimän aurinkoiset päivät ovat saaneet puutarhaihmisen pään monin tavoin sekaisin. Sipulikukkia ja muita varhain herääviä kasveja tutkiessa ja kuvatessa olen jo monta kertaa erehtynyt sormilla rapsuttamaan perennapaikkoja ihmetellen, missä ne luuraavat. Sitten havahdun totuuteen, ettei kaikkien aika edes vielä ole. Eikä muutenkaan mikään kiire.

Muutama päivä sitten tällainen ihmettely kohdistui Päivänliljapenkin arovuokkoihin. Missä ne oikein ovat? Onko talvi vienyt jokaisen? Ihan turhaan moista tuskailin. Siellä ne odottivat mullassa sopivaa hetkeä ja vappupäivänä niitä sitten nousikin melkoisella vauhdilla päivänpaisteesta nauttimaan.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Molemmat tuurenpihlajani ovat pian valmiita avaamaan lehtikäärönsä. Ladatessani tätä kuvaa tietokoneelle, huomasin lehtikäärön sisällä aivan selvästi nupun. Katsokaa, eikö olekin? Kohta kipitän alapihalle tutkimaan asiaa tarkemmin. Kuvaushetkestä on kaksi päivää. Tänään, lauantaina saattaa näkyä jo enemmän.

Kivipellon Saila puhui postauksessaan kukinnan yltäkylläisyyden tuomasta onnellisuudesta. Minun on helppo yhtyä hänen kertomaansa ja tunnelmaansa. Myös siihen, miten ihmeellisiä scillat ovat. Nuorena tyttönä katselin vanhojen omakotitalojen puutarhoissa lainehtivaa sinistä kukkamerta. Enpä silloin tiennyt, että joskus minulla on samanlaisia kukkameriä kotipihassani.

En ole vuosiin istuttanut yhtään uutta kevätkirjotähteä tai idänsinililjaa. Paitsi valkoisia scilloja ja pikkusinililjaa. Silti meillä kasvaa scilloja likimain joka paikassa. Muurahaiset kuljettavat scillan siemeniä uusille alueille. Samoin teen sitä itse kasveja jakaessani ja siirtäessäni. Myös puutarhakompostin mukana scillat löytävät uusia asuinalueita.


En vedä hernettä nenään edes siitä, että scilloja nousee kivituhkapintaisilla kulkuväylillä.Onneksi ei sentään laajoina mattoina, vaan lähinnä yksilöinä siellä täällä. En ryhdy niitä kaivelemaan pois, koska kesän aikana ne katoavat ilmestyäkseen taas seuraavana keväänä kukkimaan. Tänä keväänä käytävät eivät kuki juuri ollenkaan. Viime kesänä levitetty uusi muhkea kivituhkapinta on hetkeksi tukehduttanut mahdolliset scillojen pikkusipulit. Sieltä ne luultavasti ajan kanssa bongaavat itsensä esiin.

Esikko


Olen istuttanut hedelmäpuiden alle joitakin matalampia kevätsipuleita. Kirjopikarililjaa, lumikelloja, helmililjoja. Kesän edistyessä samaisiin paikkoihin ilmestyy itse itsensä siementäneinä myös akileijoja, sormustinkukkia ja pioniunikoita.

Pari vuotta sitten laitoin Huvituksen alle muutaman Lappalainen etelässä -blogin Nilalta saadun esikon. Hölmö juttu siinä mielessä, että esikot joutuvat ponnistamaan itsensä näkyville valtavan scillajoukkion keskeltä. Olen käynyt hivenen siirtämässä sivuun sipulikukkien lehtiä, jotta esikot saisivat tarpeeksi valoa ja pääsisivät paremmin näyttäytymään. Enpä tullut esikoita istuttaessa miettineeksi, että samainen paikka on keväisin sipulikasvien temmellyskenttä.

Ornithogalum oligophyllum (ent. balansae) - Turkintähdikki


Kirjoitan tätä juttua lauantai-iltapäivällä. Aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja mittari näyttää +20℃. Ulkona olisi siis mitä mainioin tilaisuus erilaisiin puutarhatöihin. Aamupäivä meni kuitenkin rautakaupassa ja puutarhamyymälässä käyntiin. Haimme rautakaupasta pari raudoitusverkkoa. Toisen niistä tarvitsen tueksi tuoksuherneille, jotka istutan viime kesäiseen tapaan lavakaulukseen. Puutarhamyymälässä taasen tein muutamia uusia hankintoja. Niistä tarkemmin myöhemmin. 

Puschkinia libanotica - Posliinihyasintti

Sunnuntaina aion jatkaa aloitettua puutarhaprojektia. Joitakin kylvöjäkin on tarkoitus tehdä. En ole pitänyt kiirettä kurpitsojen kylvöllä. Ne itävät yleensä nopeasti, mutta maahan niitä ei voi laittaa vielä vähään aikaan. Luvassa on taas kylmempää, jopa yöpakkasia ja räntää. Nämä tämänhetkiset lämpimät kesäsäät ovat ajankohtaan nähden epätavallista herkkua. Hiukan viileämpi sää ei kovin paljon harmittaisi, kunhan sääherra pysyy kohtuudessa. En yhtään kaipaa minkäänlaista liioittelua.

Hyasintit 'Pink Surprise' ja 'Woodstock'

 Puistovahti vahtii, etteivät puut karkaa,
ja yhtä kukkaa, erityisen arkaa,
se aina kastelee ja kuivat lehdet nyppii,
ja välillä vähän tanssahtelee ja nurmikolla hyppii.

– Eppu Nuotio –

 Nautinnollisia kevätpäiviä kaikille!


35 kommenttia:

  1. Ihana postaus täynnä keväisiä ajatuksia ja kuvia ja tunnelmia <3 Täällä vielä sulatellaan lunta ja toivotaan sulamisvesien imeytymistä maahan. Kasvulavoja tuli eilen lumen alta näkyviin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ihan pakko hehkuttaa keväisiä näkymiä, lämpöä ja värejä, kun taas uhkaillaan takatalvella. Näyttää pahasti siltä, että tämä lämpö on taas vähäksi aikaa mennyttä. Toivottavasti ei tule teille lisää lunta sulateltavaksi. Enkä kyllä halua tännekään lumisia näkymiä.

      Poista
  2. Onpa siellä keväistä ja kasvuu jokapuolella. Meillä on ollu sateista ja aika viileää. Nyt vielä tulevalla viikolla luntakin luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kevätsäät kiusaavat meitä nyt oikein urakalla. Täällä sentään päästin oikean kevään makuun ja nyt taas uhataan takatalvella.

      Poista
  3. Todellakin tällaiset kevätpäivät tuntuvat niin ylellisiltä takatalvisarjan jälkeen. Pystykiurunkannukset ovat varsinaisia voimakasveja; niissä itsessään on voimaa puskea itsensä kaikkialle ja ne antavat meille voimaa, kun saamme katsella niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylellisiä ovat olleet viime päivien säät. Ehkä niiden voimalla jaksaa luvatun kylmyyden ja mahdollisen takatalven. Kasvien puolesta huolestuttaa ties monennenko kerran.
      Taitaa olla kunnon pystykiurunkannusvuosi. Niitä putkahtelee mitä kummallisimmista paikoista.

      Poista
  4. Tuo on niin tuttua, muu elämä tosiaan haittaa puutarhatouhuja. Mutta intohimolleen löytää kyllä aina aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin löytyy aikaa tärkeää ja kivaa harrastusta varten, vaikka välillä muulta tuntuu. Talvella saamme taas kokata ja siivota riittämiin.

      Poista
  5. Pitääkin tarkistaa oma Tuurenpihlaja näkyisikö siinä nuppuja. Tosin se on vasta viime syksynä istutettu, voi ola liian aikaista nupuille. Kylmää kyytiä on luvassa kun sääennustetta katsoo, 10 päivää yöpakkasia ja hallaa eivät tee hyvää puutarhalle, kaikki kasvit eivät siedä pitkään kylmää. Eikä se tee hyvää puutarhurille. Yleensä toukokuussa on yksittäisiä tai parin päivän kylmän yön jaksoja, mutta noin pitkiä en ihan äkkiä muista. Monesti olen vienyt tomaatit kasvihuoneeseen puolen kuun paikkeilla, nyt ei ehkä pysty.

    Kevätkukkijoihin kannattaa panostaa, mikään ei ole ihanampaa kuin tähän aikaan vuodesta kukkiva puutarha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin tänään tuurenpihlajasta lukuisia nuppuja. Istutin molemmat 2019 ja pari vuotta sain odotella ensimmäistä kukkaa. Näköjään puu tarvitsee riittävästi aikaa kotiutumiseen.
      Meillä ei sentään noin paljon pakkasöitä ole luvassa, muutama kylläkin. Eikä päivisinkään lämpö korkealle kipua. Taas saa murehtia kasvien puolesta itsensä kipeäksi.
      Olen siirtänyt tomaatit useina vuosina siinä toukokuun puolivälin jälkeen. Viime vuonna 18.5. Nyt se tuskin on mahdollista.

      Poista
  6. Kevät on nyt muutaman päivän hellinyt lämmöllään oikein kunnolla. Puutarhatöistä ei tosiaan tahtoisi malttaa lähteä tekemään edes pakollisia sisätöitä. Onhan se täysin ymmärrettävää nyt, kun ilmat lopulta suosivat. Ilmatieteenlaitos ennusti valitettavasti taas uutta takatalvea ja lunta.Toivotaan, että tällä kertaa ennuste olisi väärä.
    Paljon kaunista kukintaa puutarhassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista, että juuri kunnon kevään makuun päästyämme luvassa on taas takatalvi. Herukkapensaissakin on jo nuput. Mitenkähän niille käy, jos yöpakkasia on pidempään? Totisesti toivomme, että ennusteet eivät toteudu ainakaan täydellisesti.

      Poista
  7. Siellä on jo paljon kukkia ja värikylläisyyttä! Ihanaa! Eikös vaan meitä jo uhkailla kylmillä ilmoilla taas. Ei kiva :(
    Minä sain siivoiltua sisätilat ja ikkunatkin. Nyt tuo terassin pesu ja öljyäminen alkaa tuntua just siltä vuoren korkuiselta jutulta. Olen jo haaveillut ulkoistavani sen jollekulle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuuden uutisten säätiedotus ei todellakaan ilahduttanut. Olkoon lumilapio edelleen talon seinustalla, vaikka en sille töitä toivokaan.
      Minä puolestani haaveilen vuosi toisensa jälkeen ulkoistavani ikkunoiden pesun. Katselin ikkunanpesijöiden tuntihintoja ja totesin, että pesen edelleen itse.
      Terassin pesu ja öljyäminen on meilläkin edessä. Ehkä odotan seuraavaa lämmintä jaksoa.

      Poista
  8. Tämä oli todella keväisen riemullinen juttu luettavaksi. Kuvat olivat niin kauniita ja toivat kevään tunnun ihan käsin kosketeltavaksi. Ihanalta näyttävät scillameret puiden ympärillä.
    Minäkään en kaipaa liioittelua säiden suhteen, mutta ennusteita katsoessa on todennäköistä, että kylmää kyytiä on luvassa. Tänään on jo selvästi eilisen ihanaa lämpöä kylmempää. Nautitaan kuitenkin sunnuntaista puutarhapuuhissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti viime päivien kukkakuvat eivät jää tämän kevään viimeisiksi. Ja toivottavasti emme saa uusia lumimaisemia. Hirveä huoli kasvien selviytymisestä valtaa taas mielen. Miten sinä pärjäät tomaattiesi kanssa?

      Poista
  9. Todentotta! Vaikka kiirettä tuntuu päänupissa olevan monella, niin se pysähtyminen silloin tällöin kaiken ihanuuden eteen on niin anteliasta 😊
    Minä olen muuten monena keväänä ihaillut sinun scillamattojasi 🤭 ja toivonut että ehkä jonain päivänä minullakin on tuollainen! Olen tänä keväänä löytänyt peräti kymmenen scillaa nousemasta maasta ja muutama niistä on selkeästi lisääntynyt 🤭 että ehkäpä joskus vielä ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjukka! Scillat muodostavat meren ihan itsestään, kunhan ensin istuttaa muutaman scillapussin. Ei se scillamerimaisema vuodessa tai kahdessakaan muodostu, mutta yllättävän nopeasti kuitenkin. Varmaan silläkin on vaikutusta, että olen vuosien myötä heilunut lapion kanssa istuttaen ja siirrellen kasveja sinne tänne. Siinä ohessa niitä scillojakin muuttaa uusille alueille.

      Poista
  10. Minulla kukkii jo yksi krookus - lumivälmästä ponnistaa urheasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin sitten hyvin rohkea krookus. Se uhmaa säätiedotusten lupaamaa kylmyyttä ja takatalvea.

      Poista
  11. Siellä on jo upeaa ja runsasta kukintaa, nyt kyllä vyöhykekateus iskee ;) Meillä vasta pieniä väriläikkiä, mutta kai niitä tulee lisää kunhan taas lämpenee. Tänään piti laittaa toppavaatteet pihalle, +6 ja tuuli suoraan pohjoisnavalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä tänä keväänä kenenkään ei tarvitse kokea vyöhykekateutta. Takatalvea riittää kerta toisensa jälkeen tänne eteläänkin. Illalla on varmaan mentävä levittämään harsoja. Herukkapensaissa on jo kukkanuput.

      Poista
  12. Puutarha alkaa vähitellen kukoistaa. Nyt on uhattu uudella kylmällä kaudella, mutta toivotaan, että siitä selvitään pelkällä säikähdyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti selviämme pelkällä säikähdyksellä. Tänään on merkittävästi kylmempää kuin eilen. Kunpa kasvit selviäisivät luvatuista yöpakkasista.

      Poista
  13. Kevät on ihan paras vuodenaika! 💚

    VastaaPoista
  14. No on sinulla sipulikukkia ja mikä sen ihanampaa . Mukavaa kun palloesikot on menestyneet . Minulla on erittäin paljon tarhakylmänkukan alkuja voit saada jos haluat ? Lähtikö ne aikaisemmat kasvamaan ? Samoin sitä kiurunkannusta saat jos haluat minulla on sitä kiva puska jo nousemassa .
    Minä en vieläkään ole saanut sitä tuurenpihlajaa hankittua . Nyt kun kasvihuoneen pohja tulee laitettua on helpompi hahmottaa mihin se kannattaisi istuttaa .
    Kylmää on luvattu taas joten jarrut on taas päällä .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palloesikoille pitäisi varmaan etsiä parempi paikka, ettei niiden tarvitse kilpailla valosta ja voimasta scillojen kanssa. Toisaalta scillat katoavat kukinnan jälkeen ja esikot jatkavat elämäänsä.
      Tarhakylmänkukat lähtivät hyvin kasvuun. Niidenkin paikka saattaa vielä muuttua, mutta vahvistukoon vähän aikaa siinä, mihin ne istutin.
      Saisi nämä takatalvijarrutukset jo loppua tältä keväältä.

      Poista
  15. Aurinkoisen lämpimät säät tuntuvat sitäkin herkullisemmilta, mitä kylmempää on ollut sitä ennen. Siitä huolimatta en toivo, että niitä kylmiä "kontrastipäiviä" tulisi yhtään enempää. Kyllä nyt jo voisi kevät lämmetä ihan kunnolla kun siitä kylmästä ja märästä säästä on saatu nautiskella harvinaisen paljon tänä keväänä.
    Kiurunkannuksesi kukkivat jo komeina mättäinä. Täällä ovat vasta heräilemässä. Selvästi Tuuresi on nuppua kasvattelemassa. Pitkä odottelu kannattaa.
    Ihanat scillaympyrät omenapuiden juurella herättävät pienoista scillakateutta. Olen yrittänyt hoputtaa idänsinililjojani mutta eivät ne käskemällä näytä kiirehtivän levittäytymisessään. Lisäavuksi olen saanut monena keväänä äidiltäni scillamättäitä mutta niissäkin suurin osa on ollut pikkuruisia siementaimia, joilla menee muutama vuosi varttua kukintaikäiseksi. Onneksi sentään joka kevät kukinta on pikkuisen runsaampaa kuin edellisenä vuonna eivätkä scillat ole lähteneet paremmille kukintamaille. Ehkä ensi vuonna scillojen kukinta näkyy jo kauemmaskin kuin vain penkin viereen.
    Viimeisen kuvan hyasinttikombo on hemaiseva. Pitääpä laittaa muistiin, että omien 'Woodstockien' kaveriksi voisi syksyllä istuttaa muutaman vaaleanpunaisen.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että tuli nautittua täysillä lämpimistä päivistä. Nyt ne ovat ohi, ainakin vähäksi aikaa. Valitettavasti. Taas saa olla ja elää sydän syrjällään kasvien puolesta.
      Eilen tsekkasin kummankin Tuuren tilanteen. Nuppuja on lähes jokaisessa lehtikäärössä. Pysyisivät nyt supussa, kunnes sää vähän lämpiää.
      Ehtisinkö jossain välissä tutkia kuva-arkistoja selvittääkseni, milloin nykyinen scillatulva on tullut näkyväksi? Siihen nähden, etten kovin montaa scillapussukkaa ole istuttanut, ne ovat levinneet ja lisääntyneet merkittävästi. Osansa on silläkin, että olen myllännyt puutarhassa useamman vuoden varsin tehokkaasti. Kasveja siirrellessä mukana seuraa pikkusipuleita. Joskus alkuvuosina otin niitä talteen ja upotin haluamiini paikkoihin. Sittemmin saavat mennä siirrettävän/istutettavan kasvin mukana mihin haluavat.
      Viimeisen kuvan hyasinttikombon taika on laiskuudessa. Helpompi kaivaa yksi isompi kuoppa kuin jokaiselle sipulille omansa.
      Kiitos, viikko alkoi koleana, mutta mieli sentään on lämmin.

      Poista
  16. Olen antanut itselleni luvan heittäytyä täysillä puutarhailuun keväällä. Odottelen pitkä pimeän talven, puutarhailu on ainoa harrastukseni. Suon sen itselleni, että siihen menee kylvöaikana enemmän aikaa. Siirrän siivousta ja ikkunanpesua. Kokonaisuutena käytän itseeni kuitenkin huomattavasti vähemmän aikaa, kuin viikkoharrastus veisi kaiken kaikkiaan. Lisäksi puutarhailu tuo iloa myös muille perheessä, eli se ei ole vain minua itseäni varten. Ilta puutarhassa vastaa viikon lomaa vaikutukseltaan, ainakin itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimin ja ajattelen pitkälti samoin kuin sinä. Perfektionistina haluaisin kuitenkin, että puutarhan lisäksi kaikki muukin on tiptop. Olen sentään jonkin verran oppinut madaltamaan vaatimuksiani. Sää on aika hyvä apukeino, kun suunnittelen työlistaa. Sateella kotityöt sujuvat ja sään parantuessa sitten pihamaalle. Puutarhailu on minulle mieluisa harrastus. Osin se on myös välttämättömyys, jos haluan pitää talon ympäristön siistissä kunnossa. Ukkokulta ei ole erityisen innostunut pihahommista eli pitkälti olen vastuussa kaikesta.
      Ilta puutarhassa vastaa todellakin lomaviikkoa. Kasvukauden aikana viihdyn hyvin pihassa ja puutarhassa, enkä kaipaa reissaamista.

      Poista
  17. Viikonloppu meni todellakin puutarhapuuhissa - ja yllättäen ikkunanpesussa, joten blogit jäivät lukematta ja tekemättä. Mutta nythän on taas palattu tutuksi käyneisiin lämpötiloihin ja sitä kautta myös sisätiloihin! Scillameri lainehtii täälläkin, on se kaunis näky! Myös kiurunkannukset ja posliinihyasintit pyrkivät samaan. Ai että on kiva, kun kevätkukkijat viihtyvät ja lisääntyvät. Tuurenpihlajasi on upeasti voimissaan ja kukkahan se sieltä pilkistää, ihanaa! Hyasintit kukassa ja aurinko paistaa, näin sen kuuluisi olla - myös loppuviikolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ollutkin kiva pureutua puutarhahommiin koko viikonlopun ajan. Samalla sai nauttia keväisten kukkijoiden kauneudesta. Tarkempi tarkastelu kertoi, että Tuurenpihlajiin on tulossa runsaasti kukkia.
      Nyt on taas ikävästi hyvin kylmää. Yöllä oli pakkasta ja sitä on luvassa seuraaviksikin öiksi. Puutarhatöitä olisi, mutta juuri nyt ei kiireisiä. Ehkä käytän loppuviikon kylmät päivät ikkunanpesuun. Tai en sentään sunnuntaita.

      Poista
  18. Lämmin sää muuttui kyllä viime viikolla aika jäiseksi aina pakkasöitä myöten ja kasvarissa on tomaatit öisin vällyjen alla - no kevätkukinta on nyt pitkä ja saamme siitä ihanuudesta nauttia ennen seuraavaa kukinta-aaltoa! Täällä aloitellaan hissukseen pionien kukintajuhlaa ja sitä sitten riittää elokuulle saakka.

    Meillä nuo corydalikset kukkivat aika jännästi, Beth Evans ja c.solida olivat aikaisempia, mutta nyt vasta 'Purple Bird' alkaa kukkimaan, juuri tuo 'White Knight' aloitteli yhdellä kukallaan, sitä pitää hankkia lisää. Minulla on muutamassa paikassa myös sinikiurunkannusta 'Craigton Blue', joka kukkii vasta heinäkuussa, voisiko se sinun kiurunkannus olla samaa sinikiurunkannusta?

    Sininen matto 'blue carpet' puutarhassa on todella ihana ja nyt me olemme saaneet siitä nauttia! Ja sehän vain lisääntyy, meilläkin scillaa kasvaa ihan joka puolella, mutta ei se haittaa, hiljalleen kukinta laimenee ja menee nukkumaan taas mullan alle. Näin keväällä olen pohtinut useinkin, että onkohan noilla vanhoilla kotimaisilla perennoilla jokin 'vaisto' säästä, niillä ei ole kiire nousta jos tulee viileää, mulla on muutama tällainen perenna esimerkiksi juhannuspioni, se ei pidä kiirettä ollenkaan, tulee sitten kun vanhoja luita ei enää kylmyys kolota.

    Minäkin kylvän kurpat vasta kohta, samoin kurkut. Joitain kesäkukkiakin vielä kylvän, Jotenkin tuntuu, että tänä vuonna kesäkukkien itävyys ei ole ollut kovin hyvä.

    Lempeitä säitä odotellen!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!