Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma |
Monet suomalaiset sananlaskut ovat omiaan latistamaan ihmisen iloa saavutuksistaan. Tapaan iltaisin kirjata puutarhapäiväkirjaan päivän aikaansaannokseni. Ihan jo siitäkin syystä, etteivät kaikki tärkeät vähemmän tärkeistä puhumattakaan välttämättä pysy päässäni. Pienetkin merkinnät saattavat seuraavana keväänä vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä ja milloin kylvän.
Olen ahkeroinut viime päivinä puutarhassa saaden paljon aikaan. Kun sitten torstai-iltana istahdin jälleen kirjaamaan tekemisiäni, muistui mieleen sanonta "Laiska töitään luettelee". En nakannut kynää laatikkoon, vaan sinnikkäästi jatkoin aikaansaannosteni luettelemista. Mielestäni olin ollut kaikkea muuta kuin laiska. Joutakoon romukoppaan mokoma sananlasku.
Tomaatti kukkii |
Ensimmäisenä kirjattuna tehtävänä oli laskeutua kellarinportaita tutkimaan kasvilamppujen valossa asuvien taimien tilannetta. Vettä niille piti antaa ja nyppiä tomaateista varkaita. Tukikeppien korkeus ei pian enää riitä, joten toivon hartaasti yölämpötilojen nousevan. Tomaatit pitäisi saada kasvihuoneeseen, jotta voin sitoa niille tukinarut kasvarin kattoon. Vuosi sitten vein tomaatit ja kurkut kasvariin 18.5. Vaan silloinpa olikin paljon lämpimämpää, niin päivin kuin öin.
Isokokoisia, painavissa astioissa asuvia tomaatteja on vaikea kiikuttaa ulos ja sisään totuttaakseen niitä vähitellen ulkoilmaan. Niinpä pidän ulkona työskennellessäni kellarin ovea auki, jotta kasvilamppujen tuottama lämpö hieman laskee. Muuta lämmitystä kellarissa ei nyt ole. Näin toimien mittari näyttää kasvien läheisyydessä +18℃.
Ajattelin seurata lämpötilan kehitystä vielä viikon. 10 päivän ennusteissa seuraavina öinä lämpötila on alimmillaan +2℃, mikä on aivan liian vähän tomaateille ja kurkuille, joilla lämpötila ei saisi laskea alle +10℃. Koska kasvarissani ei ole lämmitystä, vien sinne tomaattien kera lämmittimen, jota varten kelaan sähköjohdon terassilta rinteen kautta alapihalle.
Tuoksuherneet ovat viettäneet kasvihuoneessa jo pidemmän aikaa. Ne kaipaavat pääsyä isompaan astiaan, mutta en uskalla niitäkään vielä siirtää ulos. Pari laatikollista siemenestä kasvatettuja perennoja on niin ikään kasvarissa.
Vein kasvariin myös pari laatikollista jo nupullaan olevia samettikukkia. Yöksi peittelen osan kasveista harsolla. Pidempään kasvarissa olleet tuntuvat jo karaistuneen.
Retiisien ja ruusukaalien harvennusta tiedossa.
Kasvarissa on myös huhtikuun lopulla kukkalaatikoihin kylvämäni retiisit ja ruusukaalit, jotka ovat hyvin kasvussa. Ruusukaaleista osan siirrän lavakaulukseen, kunhan vielä vähän lämpiää. Retiisit saavat kasvaa kukkalaatikossa syöntikokoisiksi.
Yhteen kasvilavaan kylvin porkkanaa ja retiisiä. Ja toiseen kasvilavaan laitoin talvivalkosipulien kaveriksi tavallista sipulia. 500 g:n pussin koko sisältö ei mahtunut laatikkoon, joten loput työnsin karviaismarja- ja punaherukkapensaiden väliin. Siellä on syvämultainen paikka, jossa sipulit mahtuvat kasvamaan. Jos suostuvat.
Laitoin kylvetyille laatikoille tuplaharsot. Samantien viritin pariin muuhunkin laatikkoon harsot valmiiksi, vaikka laatikoissa ei mitään vielä kasvakaan. Harsojen kanssa puleeraaminen ei kuulu lempipuuhiini. Varsinkin, kun jossain vaiheessa kesää harsot tulee viikattua sikin sokin pariin laatikkoon. Sen sijaan, että lajittelisi ne vaikka koon mukaan. Helpottaisi kummasti näitä kevään väkerryksiä.
Kahden pienen pensasmustikan kaveriksi laitoin toissakesänä Lappalainen etelässä -blogin Nilalta saamani mesimarjat. Kuten kuvasta näkyy, mesimarjat viihtyvät vallan hyvin. Mesimarja leviää sekä siemenistä että maanalaisilla rönsyillään. Se sopii hyvin myös maanpeitekasviksi, joten harmaat aivosoluni työskentelevät aktiivisesti miettien mesimarjavauvoille uusia sijoituspaikkoja.
Osassa peuran maistelemista tulppaaneista nuppu on tallella. |
Olen ripotellut aika monta kottikärryllistä multaa istutusalueille peittämään kuivia lehtiä ja karikkeita. Viime päivinä tuuli on puhaltanut monena päivänä voimakkaasti levitellen vaahteranlehtiä pitkin poikin. Kunhan tulee aika leikata nurmikko, kasaan kanttausuriin ajautuneet lehdet leikkurin eteen silputtaviksi.
Kirjopikarililjojen kukintavuoro on lähellä. |
Kaikenlaisten kärräämisten lomassa ja erityisesti niiden jälkeen olen kierrellyt puutarhassa tutkimassa ja taivastelemassa kasvien heräämisen ihanuutta. Sormet hakeutuvat helposti multaa rapsuttamaan. Josko jo tänään tämä, tuo ja se kasvi olisi nousussa. Jälleen näkemisen ilo on suuri, kun vihdoin löytyy punertavia kärkiä tai vihertäviä silmuja. Edellisten vuosien työ ei ole mennyt hukkaan. Yksi viheliäinen talvi ei tuonutkaan suuria tuhoja tullessaan.
Torstai-illan kuvauskierros jäi kesken, kun tummat pilvet vyöryivät vauhdilla täyttämään koko taivaan. Ensimmäiset pisarat putosivat hiuksille kipittäessäni kameran kanssa sisälle. Ja sitten alkoikin huumaava kohina pilvien laskiessa vesilastinsa tienoon niskaan. Kerta toisensa jälkeen. Luonto kiittää tehokkaasta kastelusta.
Prunus Accolade - Koristekirsikka Kevätsuudelma
Minäkin kiitän vuoden 2016 äitienpäivälahjaani, koristekirsikka Kevätsuudelmaa. Se on aloittamassa kukintaansa. Nuput ovat sen verran ylhäällä, että niitä läheltä nähdäkseni täytynee raahata tikkaat puun alle. Jos kerran kirsikka jaksaa kukkia, jaksan minäkin tikkaat sen seuraksi kantaa.
Kukkaisia kevätpäiviä teille kaikille!
Vau, miten hienolta näyttää! Näkee kyllä, että olet ahkeroinut! Minulla on sellaista haipakkaa töissä ja harrastuksissa, että nyt tulevan viikonlopun aion pyhittää puutarhatöille ja kotihommille. Meillä on enää yksi kasa lunta pihassa! Mukavaa viikonloppua sinulle <3
VastaaPoistaSade ja lämpö senkun parantaa näkymiä. Hetki sitten tuli jälleen vartin kaatosade ja nyt paistaa aurinko.
PoistaKohta on käsillä hetket, jolloin joutuu arpomaan, jättääkö vähemmän tärkeät kotihommat tekemättä päästäkseen pihalle hommiin. Toivottavasti sää suosii sinun puutarhaviikonloppuasi. Ja vie loputkin lumet pihastasi.
Onpa sinulla jo komeisiin mittoihin kasvaneita tomaatteja ja kurkkuja. Toivotaan, että pääset pian siirtämään ne kasvihuoneeseen. Kaunis ja lupauksia antava kuva kevätsuudelmasta ja ihana kukkarypäs myös alimmassa kuvassasi.
VastaaPoistaNyt kevään ehkä tärkein asia kasvun kannalta on toteutunut, kun puutarha ja luonto on saanut osakseen sadetta.
Osa tomaateista on hurjan korkeita. Niiden varretkin ovat kunnon pullukoita. Haastetta tulee riittämään, kun kannamme painavat astiat kellarista kasvihuoneeseen. Kunpa tulisi hyvä tomaattikesä.
PoistaPelkäsin jo menettäväni Kevätsuudelman. Sepä yllättää lukuisilla kukillaan.
Kyllä, sekä vettä että aurinkoa on viime päivinä tullut vuorotellen. Kaikki kasvaa kohinalla. Tänään on taas tehtävä tarkistuskierros, jos vaikka jotain uutta olisi jälleen ilmestynyt mullan pinnalle.
Nuo vanhat sananlaskut / hokemat tulevat minullekin usein mieleen, vaikka kaikilla ei ole merkitystä. On järkevää merkitä tehtyjä töitä muistiin juuri tulevia vuosia ajatellen. Olet ollut oikein ahkera ja se näkyy kiitoksena lähiviikkoina puutarhassa kasvuna.
VastaaPoistaToivottavasti saat pian komeat taimet kellarista kasvariin. Minä muuten istutin jo tuoksuherneiden taimet kasvupaikalleen, sillä taimet alkoivat näyttää kärsiviltä kylvöruukuissa. Ovat olleet nyt ulkona jo 3 yötä. Toivottavasti päätös oli oikea, mutta arvelin, että ne menehtyvät ilman toimenpiteitä.
Meillä satoi vain yhteensä 2,5 mm kahtena eri päivänä, olisin toivonut enemmän kaunista sadetta puutarhan parhaaksi.
Tekemisen kirjaaminen on sekä hyödyllistä että hauskaa. Etenkin kevättalvella saatan selata aiempien vuosien muistiinpanoja. Pakko myöntää, että olen ollut ahkera. Lumen ja jään sulamista odotellessa pakkautui hurja tekemisen tarve. Nyt sitä sitten puretaan ja ilolla vielä.
PoistaLaitoitko tuoksuherneille harsot yöksi? Ne eivät taida olla sieltä arimmasta päästä, joten ehkä minäkin piakkoin istutan ne maahan. Voivat vielä ihan hyvin, mutta ehdottomasti paremmin isompaan multatilaan päästyään.
Taisi sitten teidänkin sateet ropista meidän kylälle. Eilen tuli useaan kertaan kunnon sateita ja nyt iltapäivällä sama meno jatkuu. Välillä paistaa aurinko ja lämmintäkin on, joten ehdottomasti puutarha kiittää.
Monen vuoden pihatyöt ja istutukset palkitsevat sinua. Suunnittelu tuottaa varmasti parhaan tuloksen. Ei kai kaikkea voikaan pitää mielessä.
VastaaPoistaMinua vähän naurattaa nuo sinun kellarikasvustot ;) Täällä kylällä on lähivuosina ollut kaksi taloa, jossa on kasvustot kannettu pihalle poliisin toimesta ;)
Sinulla ei varmaan ole mustia muoveja ikkunoissa pimentämässä ;)
Tänään on lämmin päivä ja varmasti uusia kasveja putkahtelee maan pinnalle!
Voi, kunpa osaisinkin suunnitella. Toimin vähän liiankin äkkipikaisella mentaliteetilla. Kiva kasvi jonkun blogissa ja kas, sellainen pitää omaankin pihaan istuttaa. Sitten pyöritään kasvin ja lapion kanssa tonttia ristiin rastiin miettimässä, mihin kummaan sen laittaisi.
PoistaYlimääräinen tienesti olisi kyllä tarpeen. Epäilen vahvasti, ettei hamppuviljelmillä mittavia omaisuuksia ehdi ansaita, kun jo joutuu istumaan valtion "kasvatushuoneeseen". Meilläpä ei ole kellarissa ikkunoita, jotka pitäisi peittää mustalla muovilla. Älä vain kerro kenellekään, että salaisuuteni säilyy tuleviakin keväitä ajatellen.
Tänään on saatu vettä, aurinkoa ja lämpöäkin mukavasti. Nousen kohta tästä tietsikani ääreltä ja lähden tekemään pihakierroksen.
On puutarhapuuhien kirjaaminen järkevää ja tärkeää, siitä saa ohjenuoraa seuraaville vuosille. Itselläni oleellisinta on muistaa kirjata kasvihankinnat ja mihin olen ne istuttanut, ilman niitä muistiinpanoja olisin aivan pulassa.
VastaaPoistaAikamoisen haastavaa on tuo elämä taimien ja karaisun kanssa! Kun nyt hiljalleen vien sisällä talven viettäneitä kasveja ulos, ensin kestävämpiä, sitten myöhemmin pelargonit sun muut, niin aika harvoin ne jäävät saman tien ulos. Harvoin muistan illalla, että jonkun voisi ottaa vielä pariksi yöksi sisään vaikkapa eteiseen. Eilen vein Orkneyn marjoista kylvämäni siroverenpisaran ulos, aamulla huomasin sen ruukun rappusilla ja kiitin onneani siitä, että yön alin oli sentään +5. Tuollainen elämä tomaattien ja kurkkujen taimien kanssa ei ole ihan tällaisen huithapelin hommaa.
Suomalaisissa sanonnoissa on tosiaan varsinaisia latistamisen helmiä! :-D
Ihana kirsikka ja kaikki muukin puhkeamassa ihan justiin. Sateen jälkeen on ihan mahtavaa nähdä sen vaikutus kasveihin, ne yhtäkkiä venyvät ihan silmissä. Hyvä tuollainen kastelu, joka tuo vettä multaan pintaa syvemmälti.
äh... piti kirjoittaa, että aika USEIN ne jäävät saman tien ulos...
PoistaSepä se, pulassa olisin minäkin ilman istutuskarttoja ja muita listoja. Sain juuri päivitettyä Kevätkausi 2022 -listan, johon kirjaan monenlaisia kevääseen liittyviä tehtäviä päivämäärineen ym. tietoineen. OIisi hienoa, jos kykenisin tunnistamaan kasveja samoin kuin sinä, ilman nimilappuja ja listoja. Toisaalta on kiva ja hyvä, että meitä ihmisiä on niin monenlaisia ja jokainen saa toimia siten, kuin itselleen parhaaksi näkee.
PoistaMinkäs sille mahtaa, kun on sama pää kesät talvet. Jotain ulos viedessä vakuuttaa itselleen, että tottahan sen muistan illalla sisälle tuoda. Siellä ne saattavat kuitenkin nököttää ulkona aamuun saakka. Onneksi hyvä tuuri on usein apunamme.
Painavia ja korkeita tomaattilaatikoita ei enää noin vain ulos ja sisään kannella. Siinäpä olisi jollekin insinöörille tehtävä keksiä köyhän naisen hissi tai hihna, joka kampea kääntämällä kuljettaisi lootat haluttuihin paikkoihin.
Muutamana yönä on ollut ihan kohtuulämmintä. Maanantaina on täysikuu. Eikös sen jälkeen usein sää lämpene?
Kirsikankukat ovat viittä vaille poksahtamassa auki. Kyläyhdistys järjestää valokuvakilpailun ostarin kahden ison rusokirsikan kukinnasta. Tuleekin hoppu, kun on suhattava kolmen kilometrin väliä nähdäkseen sekä kylän rusokirsikat että oma Accolade.
Vettä on saatu tänäänkin kiitettävästi. Ja aurinkoa myös. Hyvältä tuntuu, sekä minusta että kasveista...
Olen samaa mieltä, että monet sananlaskut ja hokemat latistavat ja lannistavat. Miten kaunis ja kukoistava pihasi onkaan.
VastaaPoistaKiitoksesi lämmittävät mieltä. Oman puutarhan laittaminen on iso ilo ja harrastus.
PoistaHyvä, että noita lyttääviä sananlaskuja ei enää kovin aktiivisesti viljellä. Mieluummin kehuvia ja kiittäviä lauseita.
Suomalaiset sananlaskut kuvaavat hyvin luterilaisen ankeaa elämää, syntiä olla tyytyväinen päivän töihinsä tai aikaansaannoksiin. Onneksi enää ei niin ajatella. Vesi on tehnyt hyvää, täällä aukeni eilen koivujen hiirenkorvat ja kukkui käki ensimmäistä kertaa, kevät on parhaimmillaan.
VastaaPoistaKyllä, ehdottomasti parempi kiittää ja kehua. Myös itse itseään. Näitäkin sanoja kirjoittaessani mieleen nousee monta sananlaskua, jotka saattaisivat estää kauniiden sanojen lausumisen.
PoistaOho, käkikin jo herännyt. Vesisateet ovat kirittäneet luonnon yhä upeampaan vehreyteen. Pari tuntia sitten meillä jyrähti ukkonen. Yhteen kunnon jyrähdykseen sentään jäi, mutta vettä tuli hetken aikaa kaatamalla.
Itsellä ainakin alkuvuosina taimikasvatusten kanssa oli oikeinkin tärkeää tietoa, milloin olin kylvänyt. Samoin kauanko meni itämiseen ja milloin koulittu. Myös uusien kasvien hankintapaikka ja aika on hyvä olla tiedossa. Kenen kanssa on vaihdettu mitäkin kasvia jne.
VastaaPoistaTaimien kuskausrumba on ärsyttävintä taimikasvatuksessa. Taidan nytkin vain viedä ulos ja suojata harsolla muutamia päiviä. En jaksa kuskata ees taas.
Etenkin alkuvuosina muistiinpanoista oli paljon hyötyä. Minulle kirjaaminen on jäänyt ilmeisesti pysyväksi tavaksi. Muistiinpanoihin on kiva palata jälkeenpäinkin.
PoistaNimenomaan ärsyttävää kuskata kasveja edestakaisin. Ja arpoa, milloin on riittävän lämmintä jättää ne pysyvästi ulos. Harsot pelastavat paljon, niihin minäkin jo turvaudun.
Onpa hyvä, että joissain tulppaaneissa säästyi nuput. Meillä on ihan liikaa lyttääviä sanalaskuja. Pitäisi olla enemmän iloa ja juhlaa pienissä arkisissa iloissakin. Onneksi sitä alkaa taas löytää puutarhasta kasveista.
VastaaPoistaPeuran vieraillessa monissa tulpuissa oli esillä vasta lehtien kärjet. Saatan siis päästä nauttimaan kukinnastakin.
PoistaLatistavat sananlaskut ovat onneksi jäämässä historiaan. Nuoret eivät taida niistä tietää enää mitään. Hyvä niin. Mieluummin kiitoksia ja kehuja, kuin arvostelevia sanontoja.
Puutarhassa on iloittavaa joka päivä yhä enemmän. Kyllä sitä tuleekin ahmittua.
Minun tomaattini ovat olleet lasitetulla parvekkeella jo reilun viikkon. Eivät ole kärsineet kylmistä öistä, tosin kasvu on ollut aika hidasta. Parveke ja mökillä kuisti alkaa olla tupaten täynnä taimia. Toivotaan lämpenevää keliä, jotta kasvu pääsee kunnolla vauhtiin!
VastaaPoistaKasvarini on alapihalla, jossa on yläpihaa kylmempää. Seuraan kasvarin minimi/maksimimittaria, joka kertoo, etteivät yöt vielä ole kovin lämpimiä. Montaa päivää en enää odota, vaan siirrän tomaatit ja kurkut kasvariin.
PoistaIhan selvästi ulkona on lämpimämpää. Suunta on selvästi kohti kesää.
Nuo vanhat sanonnat ovat aika yksipuolisia. Minulla ollut vuosikymmenten varrella muutama laiskahko työkaveri. He jaksoivat listata töitään torpatakseen muiden lähempää kiinnostusta. Tosin listaus oli aina melko ylimalkaista, jolloin samaa mantraa saattoi toistaa tilanteesta toiseen.
VastaaPoistaAhkeran ihmisen pitääkin listata tekemisiään ensinnäkin itselleen, jotta pysyy mukana siinä, mitä on tehty ja mitä tekemättä. Oppimisen kannalta hyvä on jakaa kokemuksiaan tekemisistään muillekin. Moni ei jaksa tai viitsi. kiitos, Kun jaksat 💖
Laiskojen työkaveriesi työmoraalin taso taisi aikaa myöten paljastua. Harmillisinta työpaikalla esiintyvässä laiskuudessa on se, että jonkun ne työt on kuitenkin tehtävä. Tunnollisimmat saattavat pitkään tehdä useamman ihmisen työpanoksen.
PoistaListaamalla tehtäviä töitä, tulee samalla mietittyä niiden tärkeysjärjestystä. Osa listatuista jää myös tekemättä, jolloin ne eivät kenties kovin fiksuja ole olleetkaan. Tai tulevat uudelleen mietinnän tuloksena jalostetuiksi. Tuntuu mukavalta ruksata listalta valmiit ja jatkaa siitä eteenpäin. Olen aina ollut järjestelmällinen ihminen. Tällainen käytäntö sopii hyvin. Joku toinen saattaisi ahdistua ja lamaantua. Hyvä, ettei ole yhtä oikeaa tapaa toimia, vaan jokainen voi löytää omansa.
Suomen sananlaskut ovat aika tavalla negatiivissävytteisiä, pitäisi keksiä uusia ja innostavampia:)
VastaaPoistaMeillä tomaatit ym. kaverit ovat kasvihuoneessa ja laitan lämmittimen päälle vasta jos uhkaa mennä pakkaselle. Niillä on siis useinkin lämmintä alla 10 astetta. En ole huomannut että ne siitä pahastuvat, ehkä kasvu hidastuu?
Kuten huomaat, vastaukseni tulevat nyt pahasti jälkijunassa. Piha vetää puoleensa enemmän, kuin tietokone.
PoistaHyvin näyttävät tomaatit pärjäävän, kun ne vihdoin siirsin kasvariin. Tosin lämmitin huolehtii, ettei lämpötila laske alle +10 asteen.