torstai 26. lokakuuta 2023

Ei sentään vielä ensilumi

 
Keskiviikkovastaisena yönä pihalle oli satanut ensimmäinen lumi. Tämä lumimäärä ei vielä täytä Ilmatieteen laitoksen ensilumen määritelmää, jonka mukaan "ensilumi on satanut, kun aamukahdeksalta (kesäaikaan yhdeksältä) säähavaintoasemalla havaitaan vähintään yhden senttimetrin lumikerros". Eikä lumikolaakaan tarvinnut lähteä työntämään. Esimakua talven lähestymisestä näkymä toi.

Cotonaster lucidus - Kiiltotuhkapensas

 
Tiistaina kiertelin pihalla tallentamassa ruskavärejä, joita viimein on tarjolla ihan mukavasti. Kasvien ruskavärityksen merkitys on viime vuosina saanut ihan uuden ulottuvuuden, kun lämpimiä säitä jatkuu yhä pidemmälle syksyyn. Etenkin täällä etelässä lehtipuiden ja -pensaiden loistavat värit tuovat ikäänkuin yhden uuden vuodenajan kalenteriin. Syksystä ei harpatakaan suoraan talveen, vaan siirtymää pehmentämässä on ruskavuodenaika.

Colchicum autumnale - Syysmyrkkylilja

Keskiviikkoaamuna Ruusupenkin syysmyrkkyliljat olivat taipuneet yöpakkasen ja lumen edessä.

Colchicum autumnale - Syysmyrkkylilja

Tiistaina ne olivat vielä tanakasti pystyssä. Oikeassa yläkulmassa pilkottaa pikkuisen myös tulikellukka, joka yltyi kukkimaan vielä viime metreillä.

Lonicera × heckrottii - Koreaköynnöskuusama

Yksi tämän kasvukauden silmäniloja on ollut koreaköynnöskuusama. Se on kukkinut pitkään ja hartaasti. Se ei ole pelästynyt kuivuutta, ei kaatosateita. Helppo ja kaunis köynnös, joka ansaitsee kaikki kehut ja kiitokset.

Lonicera × heckrottii - Koreaköynnöskuusama

Tiistaina pörräsin kameran kanssa koreaköynnöskuusaman edessä. Samalla päässä välähti idea hankkia näitä enemmänkin. Googlettaessani koreaköynnöskuusamaa törmäsin Lonicera periclymenum 'Serotinaan', jossa kukan ulkopinta on tummanlilanpunainen. Köynnöksen kuva hurmasi minut kertaheitolla. Harmikseni myöhäissyksyisen ajankohdan vuoksi joudun odottamaan kevääseen idean toteuttamisessa.

Asparagus officinalis - Parsa

Jätän sadonkorjuun jälkeen muutaman parsan kasvattamaan lehdistöä, koska se vaan on niin kauniin näköinen. Vihreys muuttuu kylmenemisen myötä keltaiseksi. Nyt näin ei ole vielä käynyt.

Asparagus officinalis - Parsa


Tiistaina parsa oli koristettu kastehelmillä. Keskiviikkona lumella.

Rosa  Austin 'Lady of Shalott'


Austin-ruusu Lady of Shalott ei ole toistaiseksi täysin lannistunut pakkasessa ja vielä vähemmän sitä haittaa vähäinen lumi. Nuppujen avautuminen on hidastunut tai pysähtynyt  kokonaan.



Kuvasta näkee, kuinka korkeaksi Lady of Shalott on venynyt. Se pysyy yllättävän hyvin myös pystyssä. Muutama kaatosade hakkasi painavia kukkia sen verran voimakkaasti, että laitoin Ladylle tukikepin. Leikkasin pari päivää sitten ladyn toiselta puolelta syysasterit ja etualalta komeamaksaruohot, jotka kaatuivat käytävälle. 

Ruusu pääsi tai joutui samaan häkkiin taaempana kasvavan japaninkirsikka Royal Burgundyn kanssa. En halunnut pilkkoa pitkää verkkoa lyhyemmiksi paloiksi. 

Rosa Austin 'Carolyn Knight'

 
Ladyn toisella puolella kasvava niinikään Austin-ruusu Carolyn Knight tuli myös verkotetuksi. Kaipa nämä kaunottaret kelpaavat peuroille siinä, missä muutkin ruusut?

Olen kokonaan unohtanut tutustua Austin-ruusujen hoitamiseen. Etenkin niiden leikkaaminen alkoi nyt askarruttaa, vaikka en uskonutkaan sen olevan juuri tämän hetken toimenpide. Löysin netistä seuraavan ohjeen

"Austinruusut leikataan ensimmäisen kerran istutusta seuraavana vuonna. Leikkaus on hyvä tehdä keväällä. Versoista leikataan pois noin 10 cm ja kaikki kuolleet tai vahingoittuneet oksat poistetaan. Toisena vuonna versoja lyhennetään noin kolmanneksella sekä poistetaan kuolleet tai vioittuneet oksat kokonaan. Kolmantena vuonna ja siitä eteenpäin austinruusuja hoitoleikataan joka vuosi leikkaamalla versoja vajaan kolmanneksen tai enemmän riippuen kuinka paljon pensasta halutaan pienentää. Versoja ei kannata kuitenkaan lyhentää yli puoleen, ettei kukinta kärsi." Lähde: Viherpeukalot

Entä talvisuojaus? Millaisia kokemuksia ja vinkkejä teillä muilla Austin-ruusujen suhteen on?

Pitkään mietin, rohkenenko lintuinfluenssan vuoksi aloittaa pikkulintujen talviruokintaa. BirdLifen mukaan lintujen talviruokinta on turvallista. Ruokintapaikan hygieniasta on huolehdittava aina samoin kuin omien käsien suojaamisesta ja pesusta.

Pikkulinnut ovat jo käyneet nokkimassa keittiön ikkunaa. Se on ollut selvä signaali, että laitahan nainen meille siemeniä. Maa ei ole vielä kunnolla jäässä, eikä lumipeitettäkään ole. Yöpakkasia on ollut monena yönä, joten viikonloppuna täytin keittiön ikkunan edustalla sijaitsevan lintumökin kuorituilla auringonkukan siemenillä. 

Suosio on ollut valtava. Mökillä on ollut yhtäaikaisesti viherpeippoja, pikkuvarpusia ja sini- ja talitiaisia. Kun joukkoon pyrähtää pari mustarastasta tai käpytikka, lehahtavat muut tintit kauemmaksi odottamaan vuoroaan.

Nostin sälekaihtimen kuvaamisen helpottamiseksi. Toimenpide karkoitti linnut hetkeksi kokonaan, kunnes muutama tintti uskaltautui mökille.

Tuurenpihlajan vieressä asuva purppuraheisiangervo pääsi samaan verkkoon.


Pihan haravointi on käytännössä vasta alkutekijöissään. Yleensä haravoin yläpihan hiekkapintaisilta alueilta lehdet istutusalueille. Alapihalla silppuan vaahteranlehdet nurmikonleikkurilla ja haravoin paksuimman massan pensaiden alle. 

Vaahteranlehtiä tulee niin paljon, että niitä olen säilönyt tyhjiin multasäkkeihin ja käynyt tyhjentämässä kaatopaikalle. Puissa on edelleen paljon lehtiä. Vasta osa vaahteroista on pudottanut lehtensä, syreenit ja omenapuut eivät juuri ollenkaan. Käykö tänä vuonna niin, että pysyvä lumi sataa ennen lehtien putoamista? Tuskin ainakaan täällä etelässä.

Kuka voisi kellot seisauttaa
kun turhan nopeaan
aika tänä yönä raksuttaa.

Suurlähettiläiden biisi: Kuka pysäyttäisi kellot


Muistattehan siirtää kellonne talviaikaan varhain sunnuntaiaamuna. Talviaika merkitsee viisareiden siirtämistä tunnilla taaksepäin.


16 kommenttia:

  1. Upeita kuvia ja ajatuksia, kiitos!

    VastaaPoista
  2. Oho…täällä ei maassa ole vielä vastaavaa kuuramäärää ollut, mutta sehän on enää ajan kysymys tähän vuodenaikaan.
    Koreanköynnöskuusamat ovat tosi kauniita. Kiitos vinkistä. Hankin aikoinaan kaksi ruotsinköynnöskuusamaa, mutta ne eivät valitettavasti menestyneet meillä.
    Mekin aloitimme jo lintujen talviruokinnan ja valtava kuhina ruokinta- automaateilla alkoi ihan välittömästi.
    Mukavaa loppukuuta sinulle. 🌿🍁🕯

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvien hento lumikerros suli nopeasti, kun välillä ripautti vähän vettäkin. Tänään taas leijailee lumihiutaleita taivaalta.
      Minulla on myös ruotsinköynnöskuusama, joka on pärjännyt oikein hyvin. Sen sijainti on kuitenkin paikassa, jossa sitä tulee vähemmän tarkkailtua. Eikä se kuki yhtä innokkaasti ja myöhäiseen kuin koreaköynnöskuusama.
      Lintuja on ihan ruuhkaksi saakka siemeniä syömässä. Mukavaa seurata niiden touhuja.
      Sinulle myös leppoisaa lokakuun loppua!

      Poista
  3. Just kun kellojen siirtämisestä ois ollut jotain hyötyä, jos olisin aamuvuorossa, vaan empä ole ;) Vapaapäivä sattuu tuohon, mikä ei sinänsä ole ollenkaan huono juttu :)
    Yllättävän paljon kukkia sinulla vielä jaksaa taistella talvea vastaan.
    Täällä on pariin otteeseen tullut hyvin vähän lumihaitua, joka on kyllä sulanut melko nopeasti pois. Nurmi tuntui silti äsken aika jäätyneeltä, kun kävin kompostilla (joka myös oli tosi kylmä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kukkia ei enää tähän aikaan vuodesta löydy, kuten nyt. Tosin viime aikojen yöpakkaset ja kylmät päivät ovat lannistaneet myöhäisetkin kukkijat.
      Tänään meillä sataa hiljakseen lunta. Aamun plussasta ilma on kylmennyt pakkasen puolelle.
      En ole kovin innostunut tästä kelloaikojen siirtelystä, mutta siitä eroon pääsy ei taida olla näköpiirissä.

      Poista
  4. Meillä on vasta ollut kuuraa maan ja kasvien päällä, mutta pakkasta on ollut ajankohtaan nähden ihan reippaasti. En ole selvitellyt Austin-ruusujen hoitoa, sillä ne taitavat olla meillä vähän turhan arkoja (ehkä). Luulen, ettei talvensuojaturpeesta tai lehdistä tmv. ole ainakaan haittaa, lumeton tai vähäluminen talvi voi olla muuten tuhoisa? Laitoin itse talvensuojaturvetta omien hieman arempien ruusujen juurelle. Kyseinen turve oli käytössä jo viime talvena ja otin sen keväällä takaisin pussiin, jotta se hyödyttää pitkäkestoisesti. Näin kustannus tasaantuu kummasti.
    Pitäisi minunkin aloittaa lintujen ruokinta noilla mainitsemillasi ohjeilla, katselin juuri tänään monien pikkulintujen ja tilhien touhuja, ne ovat jo putsanneet aika lailla puutarhasta löytyvät marjat ja muut herkut.
    Kiitos taas uudesta köynnösvinkistä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien kannalta olisi parempi, että ensin tulisi lumi ja vasta sitten kunnon pakkaset. Saamme taas jännätä, millainen talvi on edessä ja miten kasvit siitä selviävät.
      Ajattelin kasata lehtiä Austin-ruusujen tyvelle, kun niitä on nyt runsaasti tarjolla. Naapurikylän rautakaupasta talvensuojaturve oli jo loppu. Se on sen verran tyyristä tavaraa, että kannattaa kaapia keväällä syksyä varten talteen.
      Meilläkin aroniat ja muiden kasvien marjat on syöty ajat sitten. Siemenbuffetin avaus tuli ilmeisen tarpeeseen päätellen lintujen runsaudesta.
      Koreaköynnöskuusama on hieno köynnös ja niistä Serotina aivan upea.

      Poista
  5. Meillekin satoi lunta viikko sitten, mutta sekään ei taida täyttää ensilumen virallista määritelmää, sen verran vähän sitä on:) Mutta pakkasta on ollut reilustikin, eilen aamulla mittarissa oli -13!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Johan on hurja pakkaslukema näin lokakuulle. Kasvien kannalta edes vähäinen lumikerros olisi jo tarpeen.

      Poista
  6. Kaunis on pihasi lumisenakin, ainakin, kun lunta on näin vähän, että kauniit muodot ja kasvit näkyvät. Toivottavasti et joudu kolaamaan vielä pitkään aikaan - muistissa on hyvin parin viime talven sadattelusi lumen määrästä.
    Onpa tarkkoja ohjeita Austinien leikkaamiseen. Omani olen leikannut niin, että olen katsonut keväällä terhakan silmun kustakin versosta ja leikannut sen yläpuolelta. Viime keväänä päätin leikata The Pilgrimin reilusti alempaa, kun siitä oli kasvanut lähes parimetrinen rotjake. Sittemmin olenkin lukenut, että sitä myydään lähes-köynnösruusuna. Olisinpa lukenut tämän ennen kuin istutin sen :-D Joka tapauksessa leikkasin sen polvenkorkeudelta eikä kukinta siitä todellakaan kärsinyt, ehkä päinvastoin. Ensi keväänä aion leikata joitakin muitakin ruusuja reippaammin.
    Kuusamia ei voi olla liikaa, itsekin niitä suunnittelen hankkivani lisää. Minulla on tuo 'Serotina', joka kaipaa leikkuuta, yritänpä ottaa siitä pistokkaita, jos saisi sinulle siten taimen tai useitakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hento lumikerros ja kuura tuo hienosti kasvien yksityiskohtia esille. Kasvukauden päättyessä sitä kuvittelee, että kaikki kauneus on vähäksi aikaa ohi mennyttä. Ihmeen paljon luonnosta ja puutarhasta löytyy ihasteltavaa ja ihmeteltävää, kun vain pysähtyy katselemaan.
      Joo, en kaipaa tippaakaan kolaushommia. Mieli tekisi lumilinkoa, mutta taitaa jäädä tältä(kin) vuodelta hankkimatta.
      Samanlaiset ohjeet Austin-ruusujen leikkaamiselle löytyi useasta eri kohteesta. Niistä voi toki ottaa osviittaa, mutta järjenkäyttö ja oma kokemus on varmaan tässäkin tapauksessa sallittua. Pilgrim jäi tänä kesänä hankkimatta, kun luin sen käyvän myös köynnösruusuna. Se on kaunis ja mieluinen ruusu, mutta pitää miettiä tarkemmin sijoituspaikka ennen hankintaa.
      Muistan sinun joskus kehuneen Serotinaa. Sen kuvia netissä selatessani olin totaalisesti myyty. Törmäsin nettikeskusteluun, jossa kehuttiin köynnöskuusaman (kyseessä tuoksuköynnöskuusama) pistokas- ja taivukaslisäyksen helppoutta. Taidankin ensi kesänä ihan vain kokeilla onneani.

      Poista
  7. Omat Austinit ovat niin tuoreita ettei ole vielä kokemusta niistä. Vanhin on viime vuodelta ja se selvisi talvesta ilman suojauksia. Keväällä leikkasin kaikki paleltuneet oksat pois paleltumakohdan alapuolelta. Ei siihen jäänyt paljoa muuta leikattavaa. Kaksi tuoreinta on ostettu tänä vuonna, niitä en leikannut istuttaessa tai sen jälkeen. Niitäkään en ajatellut suojata vaan saavat luvan selviytyä. Yleensä minusta ruusut kukkivat sitä muhkeammin mitä enemmän niitä uskaltaa leikata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että Austinisi selvisivät viime talvesta. Ehkä se ensimmäinen talvi on kriittisin, jos ei mitään erityisen erikoisia sääilmiöitä ole. Jostain luin, etteivät ne tarvitse istutusleikkausta, joten sen jätin tekemättä minäkin.
      Kävin äsken laittamassa Austinien tyvelle haravoituja vaahteranlehtiä. Ajattelin, että isoina ja kuivina ne ovat riittävän ilmavia, eivätkä aiheuta homealttiutta. Mennään tämä talvi opettelun merkeissä ja toivotaan parasta.

      Poista
  8. Pakkaspäiviä on riittänyt useita, mutta lunta ei ole täällä vielä näkynyt. Ihanasti ruskanvärejä kuvissasi! Olen ihmetellyt, miksi meidän suunnalla lehdet vain kuivuvat, kuin kasvit olisivat kuolleita. Ei minkäänlaista ruskan sävyä. Olisiko kovin lämmin syksy syynä... Koreaköynnöskuusama on upea ja hienoa, että kukkii näin loppuvuodesta. Itselläni on ollut ainoastaan tuoksuköynnöskuusamaa, mutta sehän kukkii jo alkukesästä. Iloa puutarhassasi on riittänyt myös upean Austinruusun myötä! Mukavaa normaaliaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan lämpimän ja vetisen syksyn olevan syynä vähäiseen ruskaan. Kiersin hetki sitten puutarhassa ja totesin monen kasvin kohdalla saman eli lehdet kuivuvat ja käpertyvät ruskeiksi ennen maahan putoamista.
      Myöhäiset kukkijat ovat kiva lisä puutarhassa. Alkukesästä ihailtavaa riittää niin paljon, ettei aina tiedä, mihin päänsä kääntäisi. Austin-ruusu on ollut uskomattoman ahkera kukkija. Toivottavasti ei jää yhden syksyn tähdenlennoksi, vaan jatkaa iloista kulkuaa myös ensi kesänä.
      Sinulle myös valoisia päiviä normiaikaasi!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!