keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Tallinnan merimuseo ja Titanic-näyttely


Vietin eilisen päivän Pojan kanssa Tallinnassa. Lähdimme katsomaan Viron merimuseon tiloissa parhaillaan esillä olevaa Titanic -näyttelyä. Eipä liene henkilöä, joka ei olisi kuullut tuosta kenties maailman tunnetuimmasta merionnettomuudesta. Kiinnostavuutta on lisännyt laivalla matkustaneiden merkkihenkilöiden ja varakkaiden sukujen edustajien menehtyminen sekä onnettomuudesta 1997 tehty James Cameronin ohjaama draamaelokuva, jonka pääosissa esiintyivät Leonardo di Caprio ja Kate Winslet. Titanic on yhä Suomessa kaikkein eniten katsottu elokuva.


White Star Line -yhtiön aikansa suurin ja loisteliain Titanic -höyrylaiva törmäsi 14.4.1912 neitsytmatkallaan jäävuoreen ja upposi runsaassa kahdessa tunnissa vieden hyisen meren syvyyksiin 1500 ihmistä, vaikka sen väitettiin olevan uuden laipiorakenteensa vuoksi uppoamaton. Laivalla oli pelastusveneitä vain puolelle matkustajista ja Titanicin onnettomuuden seurauksena pelastusveneiden määrän perusteeksi tulikin matkustajamäärä ja myös radiolaitteiden käyttöä lisättiin meriliikenteessä merkittävästi.


Titanicin hylky löydettiin 1985, se makaa lähes neljän kilometrin syvyydessä ja sinne tehdään nykyisin turistisukelluksia. Hylky määrättiin vuonna 2012 Unescon vedenalaista kulttuuriperintöä koskevan sopimuksen piiriin. Hylystä on nostettu monenlaista esineistöä, jota on esillä näyttelyssä. Esillä on myös rekonstrutkiot 1. ja 3. luokan hyteistä, laivan käytävästä ja tietenkin tuo kuuluisa portaikko, jossa Titanic-elokuvan rakastavaiset kohtasivat.


Titanic-näyttely oli toki mielenkiintoinen ja ainakin minun mielestäni hyvin rakennettu. Kannatti kuitenkin tutustua myös itse merimuseoon, joka avattiin vuosi sitten keväällä. Museo on perustettu Lennusadamassa eli Lentosatamassa sijaitseviin ainutlaatuisiin vuosina 1916-1917 rakennettuihin vesilentokonehalleihin ja toteutus on kyllä hieno. Hallit eli hangaarirakennus on toiminut osana Pietaria suojellutta Tallinnan-Porkkalan merilinnoitusketjua. Rakennuksessa oli aikanaan maailman isoin ilman keskipylväiden tukea seisova teräsbetoninen kupolikatto.


Sinänsä en ole erityisen innostunut merenkulun sotaisesta puolesta, mutta pitihän sitä tarttua tilaisuuteen ja kavuta vielä 2011 vedessä olleeseen Lembit-sukellusveneeseen. Olen aina ihmetellyt, kuinka joku kykenee viettämään pitkiäkin aikoja ahtaissa tiloissa meren syvyyksissä ja tuon sukellusvenevierailun jälkeen ihmettelen sitä vieläkin enemmän. Olot ovat karut ja moottoriöljyn haju leijuu vieläkin nenässäni.
Aikaa säästääksemme ajoimme satamasta taksilla suoraan museoon. Sinne kävelisi noin vartissa, mutta seutuja tuntemattomalla on aina riski hortoilla harhaan ja siten kuluttaa vähäistä aikaa oikean suunnan etsimiseen. Olimme suunnitelleet käyttävämme museon ja näyttelyn tutkimiseen puolitoista tuntia, mutta enemmän meni aivan huomaamatta ja silti tuntui, että vähän tuli kuitenkin päältä räävittyä. Merimuseoon kannattaa ehkä tehdä toinenkin reissu, jolloin voisi keskittyä näkemättä jääneisiin asioihin. 


Palasimme kaupungille kävellen, reitti oli helppo, sillä Viru-hotelli näkyy aika hyvin pian museosta lähdön jälkeen. Aivan museon vieressä sijaitsee myös pahamaineinen Patarein vankila, joka ei tosin enää ole käytössä. Patarei rakennettiin alkujaan merilinnoitukseksi ja se valmistui 1840. Vankilaksi se muutettiin 1920 ja viimeinen vanki lähti sieltä 2002. Vuodesta 2006 Patareissa on toiminut vankilamuseo, tosin vain 18.5. - 25.9. välisenä aikana. Rakennuskompleksi on ollut useaan kertaan myynnissä ja se on varsin huonokuntoinen. Luultavaa onkin, että alueen käyttö tulee muuttumaan ja vankilankin osalta mennyt aika katoaa.

Poika lähti omille teilleen ja hyppäsi ratikkaan Linnahallin pysäkillä ja minä jatkoin kävelyä kohti Vanhaa kaupunkia. Siitä enemmän seuraavassa postauksessa.

 

15 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvältä museolta. Muistan kun kävin Irlannissa Cobhin satamakaupungin merimuseossa joskus ajat sitten, se teki vaikutuksen. Siellä Titanic pysähtyi viimeisen kerran ennen Atlantin ylitystä. Ja monta muutakin laivatragediaa oli museossa hyvin esiteltynä, mm. paikallisten haastatteluja kun haaksirikkoituneista laivoista tuotiin ihmisiä ja heille piti viedä huopia ja kuivia vaatteita. Haastatteluja pääsi kuuntelemaan kun meni vanhanaikaiseen puhelinkoppiin ja nosti luurin. Tällaiset paikat tekevät vaikutuksen, tuolla tekisi nyt mieli mennä käymään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta merimuseoon kannattaa mennä ja tuo Titanic-näyttely on esillä 31.3.2014 saakka, joten aikaa on. Virolaiset osaavat käyttää tietotekniikkaa hienosti ja tuolla museossa on mahdollisuus sisäänpääsykortilla lähettää tietoja museosta esim. omaan sähköpostiin. Esillä olevista laitteista oli hyvin tietoa saatavilla mm. englanniksi. Museossa sai vapaasti ottaa valokuvia (myös salamavaloja käyttäen), siellä on aika hämrää valokuvausta ajatellen. Netissä on hyvin tietoa merimuseosta ja myös tästä Titanic-näyttelystä.

   Poista
 2. Kiitos paljon informatiivisesta kirjoituksesta ja hienoista kuvista! Kovasti tuota paikkaa onkin kehuttu, itse pääsen käymään siellä joulun alla. Samalla reissulla ehdimme toivottavasti myös joulutoreille koska olemme kaupungissa yötä.

  Jatkokertomusta odotellessa : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin myös joulutorilla, mutta kyllä tuo museoreissu oli tällä kertaa pääosassa. Suosittelen.

   Poista
 3. Oi kiitos infosta,tammikuussa on tiedossa meno Tallinaan viikoksi kylpylään.Silloin varmasti kerkiäisi käydä museossa,kovasti kyllä kiinnostaa Onko minkä hintaset pääsyliput sinne Hyviä kuvia olet laittanut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsyliput maksoivat muistaakseni 10 euroa/aikuiselta ja sillä sai kiertää sekä merimuseon että Titanic-näyttelyn. 14 euron lipulla pääsi lisäksi Paksu Margareetaan. Titanic-näyttely tuli maksamaan Virolle 400.000 euroa, joten osittain myös siksi pääsyliput ovat noinkn kalliit. Museossa saa vapaasti kuvata, mutta siellä on melko hämärää. Takit kannattaa jättää sisääntuloaulan lukittaviin kaappeihin.

   Poista
 4. Hyvä esittely museosta. Kävin itsekin siellä viime kesänä. Sukellusveneessä käynti oli todella vaikuttava kokemus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä. Meiltä jäi ulkoalueella olevat kohteet katsomatta, mutta toiste sitten.

   Poista
 5. Kiehtova paikka! Pitää ilmeisesti hankkia se henkilökortti, että voisi käydä katsomassa joskus museota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin se henkilökortti aivan turha hankinta on, vaikka et minnekään matkustaisikaan. Tallinnassa on kyllä paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää, joten sinne voi reissata ilman ajatusta viinarallista.

   Poista
 6. Mielenkiintoinen paikka.
  Kiitos kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi, oli ihan käymisen arvoinen paikka.

   Poista
 7. Siinä tuli hyvä erittely merimuseosta. Hyvää torstaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle mukavaa kohta alkavaa viikonvaihdetta!

   Poista
 8. Titanic-näyttely, vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!