sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Kylätien varrelta

Vuorineuvos Arthur Lagerlöfin 1910 rakennuttama huvila Weikkola

Ensimmäisten kylvösten itämistä odotellessa on aikaa kierrellä kylän raitteja. Kevään ja kesän saapuessa on välillä vaikeaa ja haikeaa irrottaa itsensä pihapiiristä.

Kylällämme sijaitsee kaksi kaunista rakennusta, joista toinen on 1910 vuorineuvos Arthur Lagerlöfin rakennuttama huvila ja toinen 1800-luvun lopulla rakennettu Sigurdsbergin tilan päärakennus. Veikkolan parantolan maa-alueen rakennuksineen omistaa Suomen Mielenterveysseura.

Sigurdsbergin tilan päärakennus, rakennettu 1800-luvun lopulla, Siskola

Toukokuussa 1929 Sielunterveysseuran hallituksen tutustumiskäynnin seurauksena Weikkolan tila ostettiin lepokodiksi "väsyneille ja lievähköjä hermosairauksia poteville naisille". Toiminta laajentui 1935 viereisen Sigurdsbergin tilan Siskolaksi nimettyyn rakennukseen. Alueella oli myös muita pienempiä rakennuksia. 1961 tien toisella puolella sijainnut Solhälla liitettiin kolmanneksi osastoksi. Solhälla toimi aiemmin ylihoitajan kotina. Lisäksi 1969 Siskolaa vastapäätä rakennettiin työklinikka. Sekä Solhälla että työklinikan rakennus on purettu vuosia sitten.

Sielunterveysseura tunnetaan nykyisin Suomen Mielenterveysseurana (nimi muuttui 1952). Veikkolan parantola toimi yksityisenä psykiatrisena sairaalana vuoteen 1975 saakka ja sen jälkeen Tammiharjun sairaalan osastoryhmänä ja Jorvin sairaalan psykiatrisena yksikkönä vuoteen 1995 asti. 


Sairaalatoiminnan päätyttyä rakennuksissa on toiminut yksityisiä ja kunnallisia päiväkoteja. Tällä hetkellä ainakin toinen rakennuksista on tyhjänä. Alueelle on valmistunut uusi kaava, joka mahdollistaa lisärakentamisen. Parantolan rakennukset ovat suojeltuja rakennuksia, mutta ne on uudessa kaavassa mahdollisuus muuttaa asuinkäyttöön. Rakennukset ovat kauniita ja hyvä, jos joku ryhtyy niitä pitämään kunnossa.


Kylämme väkimäärä on lisääntynyt melkoisesti, vaikka rakentamisen tahti onkin viime vuosina vähän hiipunut. Pienellä alueella on kolme järveä, joiden rannat ovat olleet täynnä mm. helsinkiläisten kesämökkejä. Nykyisin yhä useampi vanha kesämökkitontti on pilkottu ja tilalle rakennettu omakoti- ja rivitaloja. Kerrostaloja kylällä ei toistaiseksi ole yhtään. Helsinki-Turku -radan eli ns. tunnin junan rakentaminen todennäköisesti aikanaan muuttaa tilanteen.Kylän raitteja kävellessäni on mielenkiintoista seurata muutoksia. Seuraan toki myös kunnan suunnitelmia ja päätöksiä. Kuvissa näkyvä lato on seisonut iät ja ajat yhden keskeisen reitin varrella. Olen nähnyt sen hiljaisen rapistumisen. Nyt kyseiselle paikalle on suunnitteilla omakotitaloja, joten pian lato varmasti katoaa lopullisesti.


Ladon takana on yksi järvistä. Onneksi kunta on kaavoittanut rantaan raitin julkiseen käyttöön. Myös toisen järven kylän puoleiselle rannalle on jätetty varaus rantaraittia varten, mutta sitä tuskin koskaan tulee. Niinpä rantaa reunustavien omakotitalojen asukkaat ovat omineet rannat käyttöönsä ja muilla asukkailla on mahdollisuus päästä järvelle lähinnä parista kunnan virallisesta uimapaikasta.

Kartiovalkokuusi

Sitten kylätieltä kotinurkkiin. Postauksen alussa mainitsemistani kylvöksistä vasta pari paprikaa on versonut näkyviin. Kelloköynnöksistä ei ole vielä mitään näkyvissä. Pari päivää olen pohtinut uuden kelloköynnössatsin kylvämistä. Ihan vaan varmuudeksi.

Aika ei ole käynyt pitkäksi, sillä lumitöitä on riittänyt. Parhaana päivänä piha on pitänyt kolata kolmesti. Kolmas kerta yleensä sitten, kun aura on lykännyt tieltä vallin pihaportille. Sunnuntaiksi on luvassa jälleen kunnon lumimyräkkä, joten kuntourheilu jatkuu.

Juuson kotikivi. Lyhtykin on lähes lumen peitossa.

Alapihan lumen syvyyttä ei ole vielä "ehditty" mitata, mutta mennessäni pudottamaan lunta kasvarin päältä upposin reilusti yli polvien hankeen. Yläpihalla on lunta 50-60 cm. Pergolan katolta pudotimme lumen pois, sillä pelkäsimme valokatteen hajoavan. Kartiovalkokuusi (josta kuva kotikivikuvan yläpuolella) oli lumen painosta taipunut kumaraiseksi herrasmieheksi. Toivon mukaan se jaksaa kevään tullen ryhdistää hartioitaan ja nostaa päätään.


Joka latuja hiihtää
ladun on vanki.
Vapautta vain on umpihanki.
- Lauri Viita -

Tällaisia horinoita talvisen lauantai-illan hämyssä. Valoisaa helmikuuta ja sunnuntaita kaikille!

 

44 kommenttia:

 1. Lunta tulee iloksemme taas parhaillaankin! No, toivottavasti lumimassat auttavat, kun pohjavesi on kuivan kesän jäljiltä niin vähäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tullut ja tulee lisääkin. Sunnuntaiaamun ratoksi tehtiin kahden tunnin lumityöt. Eiköhän tuosta massasta jotain jää pohjavesiinkin. Näin toivon.

   Poista
 2. Kauniita kuvia. Hieno on tuo Veikkolan alue. Olisi niin toivottavaa, että tällaisille kohteille löytyisi ylläpitäjä, joka pitäisi tällaiset kauniit rakennukset kunnossa. Kiva runon pätkä Lauri Viidalta. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksityishenkilölle voi olla kallista ylläpitää noin isoja rakennuksia, mutta josko löytyisi jokin yhteisö tai yritys asuttamaan kauniit rakennukset.
   Lauri Viidalla on monia hauskoja pikkurunoja.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 3. Kauniita talvisia kuvia. Ja historian havinaakin. Niin se vaan aika menee eteenpäin. Ja lumesta puheenollen; sitä on ja lisää tulee... Mukavaa sunnuntaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kylällä on paljon historiaa, kuten varmasti kaikissa paikoissa. Pitäisi koota kaikki tieto yksiin kansiin, jotta se säilyisi paremmin muistissa.
   Tänään tehtiin kahden tunnin lumityöt ja lisää on luvassa.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 4. Kaunista lähiseutua. Lunta tupruttaa parhaillaan lisää, joten kohta on taas mentävä lumitöihin. Tällä viikolla on tuntunut siltä, että olen tullut kotiin tekemään lumityöt ja nukkumaan, paljon muuta ei ole ehtinyt.
  Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on paljon kaunista katseltavaa.
   Tällä viikolla ei kuntosalia ole tarvittu, sillä kuntoilu on hoitunut pihapiirissä. Kuinkahan monta askelta onkaan tullut otettua lumikolaa työnnellessä.
   Mukavaa helmikuuta sinullekin!

   Poista
 5. Kiva postaus ympäristöstä. Pitäisikin kuvailla omaa kylää enemmän, se muuttuu silloin tällöin, joistakin kohdista. Puretaan ja rakennetaan uutta. Vaikka asumme harvaan asutulla alueella, naapuriin on rakennettu uusia taloja meidän jälkeen kuusi ja tälle kylälle lisäksi ainakin neljä. Ja monissa taloissa asukkaat ovat vaihtuneet ja vanhoja asukkaita on monta jo mennyt pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa kuvata myös omia kotinurkkia ja asuinseutuja. Muutokset tulevat usein niin yllättäen, että vasta jälkeenpäin tajuaa kaipaavansa myös niitä vanhoja näkymiä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 6. Kiva postaus. Lunta on aika paljon ja pitää muistaa ravistella enimpiä puuvartisten päältä pois ennen kuin katkeavat. Tännekin on luvattu tälle päivälle kunnon lumimyräkkää, joten kolaamaan taas pääsee. Tuli jälkikäteen mieleen, että aloittamaani Puutarhavuosi 2018 -haasteeseen osallistuneet voisi kerätä listaksi haasteen aloituspostaukseen. Sieltä olisi helpompi käydä tarkistamassa, keillä haaste on jo kiertänyt. Sopiiko, että lisään sinunkin postauksesi listan jatkoksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa puiden oksia käydä ravistelemassa. Pakkaslumesta huolimatta taakkaa puilla on aika runsaasti. Lunta on tullut, mutta ei sentään mitään kovaa myräkkää.
   Ilman muuta saat laittaa postaukseni muiden oheen. Kiva idea niputtaa kaikki yhteen, sillä luultavasti osa haastepostauksista on mennyt ohi. Puutarhavuosi 2018 -haaste on minusta mukava haaste. Kiitos, että laitoit sen alulle. Siitä voisi tehdä jokavuotisen perinteen.

   Poista
 7. Oi, tuo on ihana paikka, olen käynyt aikanaan kun sisko oli siellä töissä (Jorvin psyk.). Tiesitkö, että siellä kummittelee talon tapettu tytär? Talossa on tapahtunut henkirikos nimittäin. Harmi, että tuokin historiallinen paikka tulee varmaan hiljalleen katoamaan, kun uutta rakennetaan. Ihanaa kun sinulla kylvökset jo nousevat, kevään merkkejä. Onnellista keväänodotusta kaiken lumen keskelle ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennyt kummituksesta. Minulla on Veikkolan parantolan historiikki, joka täytyykin lukea uudelleen. En muista siinä olleen mainintaa tuosta kummituksesta. Täytyy vähän penkoa lisää.
   Parantolan vanhat rakennukset tulevat säilymään, sillä ne on suojeltuja rakennuksia. Puutarha- ja puistoalueet niiden ympärillä väkisinkin kutistuvat, mikä on sääli.
   Lunta on hurjan paljon, joten toivokaamme lämmintä kevättä ja tehokasta sulamista. Valoista kevään odotusta sinullekin!

   Poista
 8. teillä on kaunis kotiseutu, aikoinaan kävin paljon Veikkolassa kun siellä asui ystäväni. lumia on saanut täälläkin jo pudotella kasvien ja kattojen päältä, harvoin siihen onkin viime vuosina ollut tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että kotikyläni on sinulle tuttua seutua. Täällä on hyvä yhteishenki ja mukava asua.
   Meilläkin taitaa piakkoin olla edessä lumen pudotus katolta. Sen verran paljon sitä on sinne kertynyt ja lisää tulee kaiken aikaa.

   Poista
 9. Olen kotoisin Kirkkonummelta, mutta kauan sitten sieltä lähtenyt. Veikkola oli ihan pahinta takahikiää silloin ainakin minun mielessäni. Muutosten jälkeen siellä on jotain vanhaakin näköjään vielä jäljellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkola on edelleen kunnan keskustassa asuvien mielestä takahikiää. Täältä pohjoisosasta katsoen kunnan keskusta ja myös Masala on varsin levotonta ja epäviihtyisää. Kunta ei ole kehittänyt Veikkolaa ja unohtaa kylämme hyvät veronmaksajat liian usein. Siksi miellämme kylämme enemmän itsenäiseksi ja mieluummin liittyisimme vaikka Espooseen tai Vihtiin. Niistä haemme palvelummekin. Kunnan keskustaan mennään vain, jos on pakko käydä jossain virastossa tai pääterveysasemalla.
   Kyllä täällä meidän kylällä on paljon vanhaa ja kylän erinomainen yhteishenki takaa sen säilymisen.

   Poista
 10. Niin kaunis kylä! <3
  Tuo huvila Weikkola on niin hurmaava! Ja vanhat rautaportit viehättävät aina.

  Ihanaa sunnuntaita sinne satumaiseen lumen maahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin kaunis rautaportti. Sellaisen voisin hankkia omaankin sisäänkäyntiin.
   Kiitos Susanna, nyt täällä onkin ihan oikea talven ihmemaa.

   Poista
 11. Komeeta rakennuksia. Toivottavasti säilyysivät tulevillekki sukupoloville. On se jännää, että siälä eteläs o palio enemmä lunta ku täälä. Tänää siton kyllä tullu roppakaupalla lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo vanhat rakennukset ovat kauniita ja onneksi myös suojeltuja. Sehän ei välttämättä rakennuksen säilyvyyttä takaa, mutta antaa kuitenkin jonkinlaisen mahdollisuuden pysyä pystyssä.
   Uutisten mukaan etelässä on muuta maata enemmän lunta. Jopa enemmän, kuin monissa pohjoisen paikoissa. Tänään tehtiin kahden tunnin lumityöt ja lisää on luvassa. Pian täytyy ryhtyä katoltakin lunta pudottamaan. Tuli tällainen talvi. Mielenkiintoista nähdä, onko vielä vappuna lunta pihassa.

   Poista
 12. Sunnuntaivisiitillä blogissasi. Kaunis on kylä. Täältä lumen keskeltä toivottelen sinulle mukavaa sunnuntaita😌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina ja mukavaa sunnuntaita sinulle.
   Kylällämme on paljon kauneutta. Nyt myös runsaasti lunta ja lisää luvassa. Tuleepa hyvällä syyllä ulkoiltua ja harjoitettua kuntoilua lunta kolatessa.

   Poista
 13. Mukavaa sunnuntai-iltaa. Tänään sai tehdä taas kerran lumityöt. Minun osuus oli kevyt, raivasin vain polun kompostille puhtaaksi, mies putsasi pihan traktorin ja lingon avulla, tänä talvena ei olisi pärjätty ilman niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin varmasti lääniä aurattavaksi. Pitkiä pihateitä ei käsin kolata. Pian nämä lumityöt ovat taas muisto vain.

   Poista
 14. Kaunis kylä tie lunta riittää kaikkialle. Mukavaa pyhäiltaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Nyt lunta riittää ja luonto on hyvin kaunis.

   Poista
 15. Juuson kotikivi... muistot jäävät paikkoihinkin. Lämpiminä.

  On aina kiva lukea blogeista postauksia omalta paikkakunnalta. Siinä saa aina ripauksen historiatietoa ja retken katsomaan paikkoja. Nämä ovat kivoja!

  Teillä on muuten enempi lunta, kuin täällä pohjoisessa Merenrantakaupungissa! Tosin traktorin hajottua kolaaminen on taas tullut tutuksi. Lumikuormaa mekin tiputtelimme tänään kasvihuoneen ja kesäkanalan katoilta. Katajia kävin vähän tuppimassa eilen, etteivät ala kumartelemaan taakan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissan lempikivestä tuli muistomerkki, jonka ohi kulkiessa lemmikkiä ajatellaan lämmöllä. Minusta on mukavaa, että esimerkiksi ystäviltä saadut kasvit ja monet pikkuasiat nimeävät puutarhaa.

   Lunta on täällä runsaasti ja mielestäni jo riittävästi. Lumityöt eivät minua ärsytä. Ainoastaan tilan väheneminen penkkojen korkeuden vuoksi tuottaa päänvaivaa. Puita kannattaa nyt ravistella. Kummasti se pakkaslumikin on niihin tarkertunut.

   Poista
 16. Stunning winter photos!!!
  Have a nice Sunday
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 17. Kauniita rakennuksia. Ladot ovat valitettavasti pikkuhiljaa vähenemässä ja se on todella harmi.
  Lunta on tullut täällä meilläkin todella paljon ja sen myötä lumitöitä on riittänyt. En kuitenkaan valita sillä olen nauttinut siitä, ettei ole tarvinnut sietää loskaa ja edestakaisin sahaavia kelejä.
  Mukavaa alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, paljon mukavampi tällainen lumitalvi, kuin jatkuvat loskakelit. Minua ei lumityöt haittaa. Tuleepa kuntoiltua omassa pihassa.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 18. Kaunis ympäristö ihania rakennuksi, ja vanhoista ladoista tykkään Hyvää alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylämme on kaunis ja viihtyisä.
   Hyvää viikkoa sinulle!

   Poista
 19. Kauniita rakennuksia. Lunta on täälläkin ja viikonloppuna tuli vielä lisää. Ovatpa ainakin kasvit suojassa lumikerroksen alla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisesti meillekin tuli lisää lunta. Jännä nähdä, millaisella aikataululla lumi kevään aikana sulaa.

   Poista
 20. Säilyttämisen arvoisia vanhoja kauniita rakennuksia. Ihhailen noita portteja, rautaset taitaavat olla. Viikonloppuna siellä lähimaastoissa ajeltiin, oltiin pientä Esterii kahtomassa siellä Espoossa. Olli tek isänsä kanssa taloyhtiön lumitöitä lauantaiaamuan ja miettivät mihinkähän lumet soppii, kun lissee on luvassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja takorautateoksia nuo portit ovat.
   Lunta on satanut näillä seuduilla runsaasti. Kyllä sitä sivuun kolaa, kunhan keksii, mihin. Penkat ovat jo niin korkeita, että homma menee punnerrukseksi.

   Poista
 21. Kyläkiertely ei ole ollenkaan hassumpi harraste, varsinkin kun saaliina on noin sieviä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotikylän historiaa on mielenkiintoista tuntea. Ja kaunista täällä riittää, kuten tietenkin kylässä kuin kylässä.

   Poista
 22. Kauniita vanhat rakennukset.
  Lunta ja lumitöitä on totiseti riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja huomiseksi luvattiin lisää lunta. Kuntoilu jatkuu, lihakset vahvistuvat kesän puutarhatöitä varten.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!