perjantai 27. huhtikuuta 2018

Bloggerin kielikiemurat

Jouluruusu - Helleborus Double Ellen

Blogger on näköjään taas yhdessä yössä tehnyt muutoksia. Etusivulla kaikki on suomeksi, mutta vain minulle näkyvä asetukset ja muut säädöt sisältävä sivu on englanniksi. Kävin katsomassa kieliasetukset, joihin en ole tehnyt muutoksia ja ihan ovat, kuten pitääkin.

Yleensä olen siirtynyt asetussivuille klikkaamalla etusivun vasemman yläkulman B- (eli blogger) kirjainta. Vielä eilen siitä kulkemalla kielinäkymät olivat suomeksi. Nyt kaikki muu teksti lukuunottamatta näkymän keskellä sijaitsevia postausteni otsikoita on englanniksi. Myös postauksen ajastamista varten esiin tuleva kalenterinäkymä on englanninkielinen eli viikonpäivä alkaa sunnuntailla ja kellonajat ovat am ja ip englantilaisittain.

Sattumalta menin samaiselle asetussivulle (vai miksi sitä nyt sitten kutsutaankaan) blogin etusivun oikeassa yläkulmassa olevaa "Ulkoasu" -tekstiä näpäyttämällä. Tällöin sain samaisen suomenkielisen sivun, joka aina aiemminkin on tullut esiin vasemman yläkulman b-nappulaa klikkaamalla.

Jouluruusu Ovaalipenkissä

Toinenkin muutos on jossain vaiheessa tullut eli tabletilla kommenttia kirjoittaessa ei enää peruutusnäppäimellä saa pysyvästi poistettua googlen tarjoamaa sanaa, vaan yleensä haluamansa sanan joutuu kirjoittamaan kokonaan uudelleen. Toisinaan sekään ei riitä, vaan google tarjoaa omiaan kerta toisensa jälkeen. Nykyisin pitää entistä tarkemmin lukea kirjoittamansa kommentti ennen julkaise-näppäimen painallusta, sillä sanat muuttuvat vikkelästi ja huomaamatta. Ennenkin olen ihmetellyt, mistä kumman syövereistä google niitä sanakummajaisiaan kaivaa. Nyt tuota ihmettelyä riittää ihan joka illalle.

Olisi mukavaa, jos blogger jotenkin informoisi muutoksista käyttäjiään (olisiko se edes käytännössä mahdollista?). Muutokset aiheuttavat aina vähän päänvaivaa ja pohtimista, miten tässä tilanteessa pitää edetä. Kun asiat eivät suju, kuten ovat sujuneet muutoshetkeen saakka, tulee ensimmäisenä ajatelleeksi, olenko tehnyt jotain väärin vai onko koneeni mennyt rikki.

Ovaalipenkin toinen jouluruusun nuppu aukenee.

Olen kohtalaisen paljon tehnyt töitä tietokoneiden kanssa, joten aika monesta pulmatilanteesta selviän ihan omin voimin. Lisäksi minulla on ammattilainen kotosalla ja useampi puhelimensoiton päässä. Silti välillä tulee revittyä hiuksia päästä ja päästeltyä ärräpäitä, kun aikaa tuhraantuu ylenmäärin teknisten ongelmien selättämiseen. Sen sijaan, että voisi pureutua siihen asiaan, jota kulloinkin on tekemässä.

Vanhin jouluruusuni Syreenipenkissä.

Tabletilla kommentointi on hidasta ja työlästä. Siksi olen alkanut pohtimaan pienikokoisen läppärin hankkimista. Toinen mahdollisuus olisi hankkia tabletti, johon voi liittää näppäimistön. Niissä on ollut aika paljon vikoja, joten se ei ehkä ole ykkösvaihtoehto. Vähänkin pidempää kommenttia ei vain jaksa yhdellä sormella näpytellä, kun vielä pitää muistaa jatkuvasti tarkkailla googlen tarjoamia kummitussanoja. Moni tärkeä ja mielenkiintoinen kommentti jää vajavaiseksi ihan vain teknisten ongelmien vuoksi.

Kieliongelma on nyt selvitetty tai ainakin kiertotie löydetty. Mielelläni olisin senkin ajan tutkaillut puutarhassa, mutta ajattelin postata aiheesta siltä varalta, että joku muukin on samaan törmännyt. Nyt sitten pihamaalle. Mukavaa perjantai-iltaa ja heippa!

28 kommenttia:

 1. Tosiaan kummallista toimintaa bloggerilta. En ole parrin päivään postannut, joten en ole tarkemmin katsonut sivua siltä kantilta, mutta yhteen erityisen kummalliseen asiaan törmäsin. Lisäsin muutaman uuden blogin lukulistalleni ja blogger ilmoitti, että alan seuraamaan niitä nimellä Heikkinen. Siis tyttönimelläni! En kertakaikkiaan tajua, mistä se sen nappasi. Katsoin läpi bloggerin, google+:n ja gmailin asetukset, enkä mistään löytänyt kohtaa, jossa lukisi tyttönimeni. Mysteeri tuo on edelleen. En kehdannut alkaa seurata niitä blogeja tuolla nimellä, mikä tietysti harmittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosiaan mystinen juttu, kerrassaan. Vähän pelottavakin. Näiden netin käytössä vastaan tulevien omituisuuksien selvittäminen on vaikeaa, ellei mahdotonta. Keneltä kysyt tai pyydät apua? Ei oikein ole tahoa, jonka puoleen yksittäinen ihminen ongelmatilanteissa voisi kääntyä. Joskus tulee mieleen, että tietsikan sisällä asuu pieni vakooja suurennuslasin kanssa tehden siellä omiaan riippumatta siitä, mitä koneen omistaja tekee tai aikoo tehdä.

   Poista
 2. Samaa mietin itsekin, olenko jotain vahingossa painellut kun kieli vaihtunut. Tosin meni hetki, ennenkuin tajusin tekstin olevan lontoota enkä suomea ;) Nyt tein kuten kerroit ja ainakin täällä vaihtui taas suomi käyttöön. Kiitos vinkistä!
  Uskon kylä tuon tabletilla kommentoinnin ja ennakoivan tekstinsyötön ja sanojen vääntelyn. Samaisesta syystä inhoan kännyn kautta kommentointia...siksi kaikki jää kotiin ja läppärin varaan.
  Itse yritin mennä pihalle, mutta liian kylmä ja kolea tuuli ajoi takas sisään. Oisin istuttanut tänään hankkimani jouluruusun, mutta ehtii huomennakin...
  Mukavia puuhasteluja pihamaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ettei postaukseni mennyt hukkaan.
   Kännykällä kommentointi on tablettiakin hankalampaa, kun näyttö ja kirjaimet ovat niin pienet. Ja sama ennakoiva syöttö sielläkin haittaa.
   Aika kolea tuuli nyt illalla puhalsi, mutta kummasti se unohtui piippoja ihmetellessä.

   Poista
 3. Blogger tekee joskus omiaan, minulla näytti molempaa kautta suomenkielisiltä. Keväällä oli ongelma että tosi monessa blogissa kommenttini menivät roskapostiin, mistä lie johtuikin. Ensin luulin kommenttien hävinneen kokonaan.
  Sitä niin toivoisi teknisten laitteiden toimivan kunnolla mutta tuntuu olevan sula mahdottomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa mielenkiintoista tietää, millä perusteella blogger näitä kielikiemuroita blogeihin säätää. Osalla kun näkyy englanninkielisenä, osalla suomena. Jokunen viesti minullakin on mennyt roskapostiin. Onneksi siitäkin mahdollisuudesta mainittiin täällä blogistaniassa, niin osasin käydä roskapostissa katsomassa.

   Poista
 4. Sama ongelma minunkin bloggeriini iski viime yönä! Mitähän tulevana yönä ilmestyy koneelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämässä on jännitystä ihan tarpeeksi ilman näitä bloggerin omituisuuksia.

   Poista
 5. Hyvä kun informoit. On jäänyt bloggailu vähemmälle, täytyypä koettaa tehdä postaus tänään. Mulla on jäänyt kokonaan yrittämättä käydä blogeissa kännykällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla taitaa välillä olla blogitaukoja. Onhan sitä elämää blogin ulkopuolellakin.
   Joskus bussissa tai reissussa tulee blogeja luettua ja silloin olen yrittänyt kommentoida. Sen verran hankalaa, että poikkeustilanteiksi taitaa jäädä.

   Poista
 6. Minulla oli muutama viikko sitten kuvien lataamisen kanssa ongelmia mutta muutoin on toiminut ihan kohtalaisesti !

  Kevät terveisin Ronja

  http://willaronja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, ettei isoja ongelmia ole ollut. Yleensä ongelmatilanteet ovat poistuneet omia aikojaan.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Kiitos samoin Sinulle hyvää viikonloppua ja jos innostut joskus vierailemaan blogissani niin tervetuloa :)

   Poista
 7. Minullekin oli blogger-sivu tullut englanninkieliseksi itsestään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, nyt se oli taas vaihtunut suomeksi :)

   Poista
  2. Hyvä. Minulla on edelleen englanniksi. Jännä nähdä, vaihtuuko itsestään. Onneksi löysin kiertotien.

   Poista
 8. Hyvä tietää, jos Blogger tekee täälläkin yllärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaa kummasti, kun tietää, ettei ainakaan itse ole mitään mokannut.

   Poista
 9. Tuo bloggerin sanansyöttäjä on todella raivostuttava ja saa tosiaan olla tarkkana tabletilla kommentoidessaan etteivät sanat muutu aivan muuksi kuin kirjoittaja on tarkoittanut. Minulla on ilmennyt vaikeus saada kommentteja julkaistuksi. Kun painaa julkaise painiketta niin mitään ei tapahdu ja vasta useamman painalluksen jälkeen kommentin viimein saa lähetettyä. Tätä on jatkunut nyt jo tosi pitkään. Samoin on pöytäkoneen kanssa. Todella raivostuttavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin julkaisuongelman poistuneen, sillä minulla sitä ei ole nyt ollut. Vuodenvaihteessa se piinasi viikkotolkulla ja haittasi kommentointia, kun nappulaa sai tosiaan painaa kerta toisensa jälkeen. Se vaiva oli kaikilla laitteilla, ei vain tabletilla.
   Onneksi ongelmat ovat jollain aikavälillä poistuneet.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Blogger temppuilee usein, sen olen vuosien varrella huomannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin temppuilee. Onneksi aina jossain välissä alkaa taas toimia hyväksyttävästi.

   Poista
 11. Kiitos vinkistä jos vaikka sattuu täälläkin temppuilemaan:) Pulassa sitä on kun ohjelmat eivät toimikkaan niinkuin on tottunut..minä otan heti yhteyden "it-tukeen" jos tämä blogger jotain temppuilee..nimittäin pikkusiskooni,on ollut kyllä sellainen aarre ja apu näiden tietokoneiden kanssa:)♥ Hyvä kuitenkin että nuo kieliongelmat selvisi! Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkilökohtainen it-tuki on paras mahdollinen vaihtoehto. Mukavaa, että sinulla on sellainen.

   Poista
 12. Blogger on tosiaan mestari tekemään yllättäviä ja joskus käyttöä heikentäviä muutoksia. Tätä kyseistä muutosta en huomannut, koska käytän blogini hallintapuolta englanniksi, mutta joitakin aiempia "uusia ominaisuuksia" olen ihmetellyt.
  Pieni kannettava (ja langaton hiiri) on minusta erittäin optimaalinen bloggaamiseen sekä ihan kaikkeen muuhun tekemiseen, peukutan siis sen puolesta :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Minulla myös oli samanlaisia ongelmia. Kieli oli muuttunut.

  Ihanat nuo jouluruusut.
  Kävimme tänään kasvitarhassa ja näin sillä Tummaliila jouluruusun, mutta eivät sitä myyneet. Harmi, sanoi että tulla kesämmällä . Täytyy kai odottaa.

  Iloista vappua sinne teille.

  VastaaPoista
 14. Kiitos vinkistä, sama tuli eteen tänään!

  VastaaPoista
 15. Tänään muuttui minullakin bloggerin kieli englanniksi. Eikä edes kiertoteiden kautta pääse suomeksi käyttämään. Eipä sillä, kyllä tämä englanniksikin sujuu, mutta ei ohjelmien pitäisi toimia miten hyvänsä.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!