sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Kyllä tarkenee

Rosa Sommerwind - Maanpeiteruusu

Mennyt viikonloppu taitaa lämpötilansa puolesta jäädä yhden jos toisenkin mieleen poikkeuksellisen kuumana. Meidän leveysasteillamme kesällä saakin olla aurinkoista ja lämmintä. Pitkän ja pimeän talvikauden kestää paremmin, kun on saanut tankata kesää oikein kunnolla. Vaan kieltämättä yli 30 asteen lämpötilat ovat jo hienoista liioittelua. Vähän pelottavaakin ajatella, että tällaisista ääri-ilmiöistä saattaa tulla jokakesäinen kärvistelytapahtuma meillä pohjolassakin.

 
Sääasemamme päivämäärä ja kelloaika ovat reippaasti etuajassa. Kyseinen lukema 36.7 on lauantailta 27.7. klo 15.36. Sääaseman anturi on aurinkoisessa paikassa, vaan eipä varjon mittarikaan paljon jälkeen jäänyt sen näyttäessä samaan aikaan 34 astetta. 


Keittiön ikkunalaudalla olevan mittarin anturi on täydellisessä varjossa ja muutenkin viileässä paikassa. Silti se osoitti 29.9 astetta. Kummelin tokaisuja mukaillen: "Kyllä tarkenee!"

Rosa Sommerwind - Maanpeiteruusu

Näillä helteillä on hyytynyt minunkin moottorini. Ei tee mieli pihalle kaivamaan tai rikkaruohoja nyppimään. Jotain hyödyllistä aikaansaadakseni pesin lauantaiaamuna autotallin, varaston, pesuhuoneen ja saunan ikkunat. Näiden tilojen ikkunat eivät ole kovin suuria ja sijaitsevat talon varjoisemmassa päädyssä. Ihan oli inhimilliset olosuhteet työskennellä. Mieli kohosi melkoisesti poistaessani tekemättömien töiden listalla pitkään roikkuneiden pikkuikkunoiden pesun.

Alcea rosea - Tarhasalkoruusu

Perjantaina sadetin kasteli kasvimaa-aluetta pidemmän aikaa ja kasvihuoneeseen sekä ruukuille on tietenkin vettä kannettava säännöllisesti ilman helteitäkin. Ensi viikoksi säässä on luvassa muutos huomattavasti viileämpään, joten silloin voi taas paneutua puutarhaprojekteihin. 

Alcea rosea - Tarhasalkoruusu

Yleensä aurinkoisina viikonloppuina naapuristosssa on touhua ja elämää. Leikkipaikalla lapset keinuvat ja juttelevat kirkkailla äänillään. Pallokentältä kuuluu pallon potkuäänet ja pompotus. Siellä täällä ruohonleikkuri säksättää, koirat haukkuvat ja joku nakuttaa vasarallaan. Tämä viikonloppu on ollut poikkeuksellisen hiljainen. Silloin tällöin auto ajaa ohi, mutta muuten vain tuuli suhisee hiljaa puissa. Kaikki ihmiset ovat painuneet kotiensa varjoon tai lähteneet järvien rannoille vilvoittelemaan. Tällainen hiljaisuus tuntuu oudolta.

Variksella on puiston nurmialueet yksityiskäytössään.
  
Nyt on lupa huoletta maata varjossa hyvän kirjan kanssa. Muuta ei tässä helteessä jaksakaan.
 

perjantai 26. heinäkuuta 2019

Hyötyä vai harrastusta?

Cucurbita pepo - Kesäkurpitsa

Taitaa tämä meikäläisen hyötyviljely kääntyä enemmän harrastuksen puolelle. Tänä kesänä on saatu vettä taivaalta mukavasti, joten viime vuotiseen tapaan ei ole tarvinnut jatkuvasti sadetinta kasvilavojen kupeessa pyörittää. Ötököitä sen sijaan on paljon ja kaikenlaisia, joten osa minun ja Ukkokullan lautaselle tarkoitetuista antimista on mennyt ihan toisiin suihin.

Cucurbita pepo"Tom Fox" - Kurpitsa

Kurpitsa tuntuu olevan idioottivarma onnistuja. Keltaista ja vihreää kesäkurpitsaa on kerättty jo useamman kilon edestä ja kukinnasta päätellen tahti jatkuu. Tom Fox kehittelee pyöreitä palluroitaan vähän joka suuntaan. Joudun jo melkoisesti loikkimaan karheankarvaisten ja kaikkialle kiemurtelevien kurpitsalonkeroiden välissä.


Tomaatit ovat alkaneet kypsyä tasaiseen tahtiin. Tigerellaa, Sungoldia, Supersweetiä,  1000x100, Gardener's delight:ia ja Rosellaa on jo syöty. Bumble Bee sekä Yellow Pearshaped ovat lähellä kypsymistä. Rosellasta taitaa tulla tämän kesän hitti. On kyllä niin herkullisen makuinen tomaatti.

Tomaaattien lehdet ovat kellastuneet uhkaavaa vauhtia. Googletin syyn siihen ja netti väitti kellastumisen johtuvan liiasta kastelusta. Säätämistä siis taas edessä. Tomaatit ovat kukkineet varsin vaisusti. Raakileita ei siis ole hurjia määriä odottamassa kypsymistä.

Cucumis sativus F1 'Cordoba' - Kasvihuonekurkku

Kurkku tulee jatkossakin kuulumaan kasvihuoneeni vakiokalustoon. Omia kurkkuja on syöty juhannusviikosta alkaen, eikä jatkossakaan tarvitse ihan heti kaupasta kurkkuja ostaa.

Capsicum annuum 'Hungarian Black' - Chilipaprika

Hungarian Black -chilipaprika on satoisa, mutta maku vähän liiankin mieto. Ehkä jopa puiseva. Ei paprikan makeutta eikä chilin potkua. Kauniin värisiä ja kukka se vasta kaunis onkin. 


Kylvin kasvilaatikkoon kolme riviä herneitä; sekä sokerihernettä että silpoydinhernettä. Muutama on jo naposteltu ja lisää tulee jatkuvasti. Aika hyvä sato pieneltä alalta.

Porkkanoita ja punajuuria on pari riviä kumpaakin. Ainakin kitketyt porkkanat näyttivät hyviltä ja kitkennän jälkeen kasvamaan jääneillä on jälleen tilaa. Retiisien ensimmäisen kylvön tuotokset on jo syöty ja seuraava valmistumassa. Tilliä kasvaa sekä kylvettynä että kaupasta ostetun tillin multaan istutuksen johdosta. Persilja on vähän aneemista, mutta pääsee sentään sitäkin maistamaan.

Allium cepa - Sipuli

Sipulia pitää ehdottomasti omassa pihassa kasvaa. Sipuli on kiitettävän helppo kasvatettava. Senkun tunkee pikkuisen sipulin multaan ja loppukesästä pääsee jo herkuttelemaan. Jokunen sipulinvarsi on alkanut kukkimaan ja osa jo notkahtelee vaakatasoon. Kokeeksi poimin yhden sipulin nähdäkseni, joko olisi kypsää tavaraa. Niin kauniin muhkea ja hyvän makuinen. Hetken saavat vielä kasvaa ja sitten ryhdyn sipulisadon korjaamiseen. 

Brassica oleracea 'Curly Scarlet' - Lehtikaali

Salaattien kanssa kävi surkeasti. Samoin lehtikaalien. Ötökät kävivät harrastamassa nypläystään kasvimaallani ja nyt on niin kaunista mummonpitsiä, ettei tuollaista osaisi itsekään langasta virkata. Vaan ei kelpaa lakanan koristeeksi eikä lautasellekaan. Viime kesänä sentään lehtikaalisato oli hulppea ja siitä nautittiin vielä talvellakin, kun ryöppäsin lehtikaalia pakkaseen.

Foeniculum vulgare var. azoricum 'Zefa Fino' - Salaattifenkoli

Salaattifenkolin mausta pidän kovasti. Muutaman esikasvatin ja loput kylvin suoraan kasvilaatikkoon. Suoraan kylvetyt ovat laihaakin laihempia, mutta esikasvatetut ovat pullistuneet mukavasti. Jatkossa luovun fenkolin suorakylvöstä ja laitan muutaman siemenen esikasvatukseen keväänkorvalla.

Borago officinalis - Kurkkuyrtti

Kaksi vuotta sitten kylvin kesäkukkien ohella kurkkuyrttiä yhteen viljelylaatikkoon. Kurkkuyrtti on kaunis kukkiessaan. Vaan on se vikkelä kylväytymään pitkin poikin ja kurkkuyrtin taimia putkahteleekin nyt sekä kasvimaan läheisyydestä että marjapensaiden kupeesta. Onneksi se irtoaa mullasta helposti pienenä taimena. Vauhtiin päästyään kurkkuyrtti kasvaa muhkeaksi niin ulkoiselta olemukseltaan kuin juuristoltaankin.

Ribes nigrum 'Pohjan Jätti' - Mustaherukka

Marjasadosta tulee meidän puutarhassa vaisu. Kaksi Pohjanjätti-mustaherukkapensasta on jo tyhjennetty. Pensaat ovat nuoria ja vielä pieniä. Runsaan kaksi litraa sain marjoja.

Ribes rubrum - Punaherukka

Punaherukkapensaista kuivui pystyyn viime kesänä monta vanhempaa oksaa. Herukkalasiaista en oksista löytänyt, mutta ehkä niissä joku ötökkä pääsi mellastamaan. Leikkasin suurimman osan vanhoista oksista pois, joten sato on hyvin vaatimaton. Tuntuu ihan oudolta, kun on tottunut massiiviseen punaherukkasatoon vuosien ajan. Uusia oksia on runsaasti eli tulevaisuudessa herukoita pitäisi taas tulla.

Ribes rubrum 'White Grape' - Valkoherukka

Valkoherukka on tuottoisa pensas. Meillä on vain yksi isokokoinen valkoherukkapensas, jonka marjat alkavat olla keruukypsiä. 

Ribes uva-crispa - Karviainen

Karviaisia tulee kahteen pensaaseen sopivasti. Ne popsitaan jääkaappikylminä jotain leffaa katsellessa.

Rubus idaeus Ottawa - Vadelma
  
Viime kesän jäljiltä vadelmassa oli paljon kuivuneita oksia, jotka leikkasin keväällä pois. Ajattelin, ettei satoa ole odotettavissa, kun jäljelle jäi melko vähän vanhoja oksia. Vadelma tekee marjan vähintään kaksi vuotta vanhaan versoon. Vadelmat eivät ole tapansa mukaan kasvaneet kovin paljon korkeutta, mutta marjoja on tullut hyvin. En alkanut niitä kulhoon poimimaan, kun ajattelin saavani vain muutaman marjan sieltä täältä. Nyt olemme käyneet harva se ilta napostelemassa suoraan puskista useamman kourallisen kerrallaan, joten hyvin olisi riittänyt vattua pakastimeenkin. Omat on pensaani ja omin luvin saan napostella herkkuja suoraan pensaasta. Tulee ihan pikkutyttömäinen olo puskan äärellä maisemia tiiraillessa suu vadelmalta maistuen.

Malus domestica Huvitus - Omena

Omeniakaan ei tänä kesänä tarvitse yöpaidan helman täydeltä sisään kantaa. Jokunen omppu sentään kaikissa puissa on kypsymässä. Valkeakuulaassa on joku tauti, sillä omenat mädäntyvät jo puussa. Saattaa olla muumiotauti, vaikka ei ihan siltä vielä näytä. Enpä muutakaan keksi. Jokunen muumio-omena on vuosittain ollut ja ne olen hävittänyt sekajätteen mukana. 

Nykyisin pihamme omenapuiden lomassa ilma kiertää, eikä kosteus jää edistämään sienitautien muhimista. Muumiotautia on vaikea torjua ja esimerkiksi loppukesästä ampiaiset siirtävät tautia omenasta toiseen. 


Allium sativum 'Aleksandra' - Talvivalkosipuli

Jos hyötykasvatustani alkaisi taloudellisina lukuina yhteen laskemaan, menisi varmasti miinuksen puolelle. Silti tällaisen harrastelijapuutarhurin hyötykasvattamiseen ei euroja paljon uppoa. Omenapuut ja marjapensaat on hankitttu vuosia sitten. Siemeniin ja istukkaisiin käytän vuosittain aika vähän rahaa. Enkä mullan ja lannoitteiden kustannuksillakaan pääse rehentelemään. 


Työlle en laske minkäänlaista hintaa. Samalla tavoin tönkisin ja mönkisin puutarhassa, kasvoi siellä sitten sipulia tai päivänkakkaroita. Itse asiassa keväällä tomaatteja ja paprikoita kylväessäni tai sipuleita multaan laittaessani ei mielessäni pyöri säästöt eikä eurot laisinkaan. Päällimmäisenä on aina innostus saada jotain näkyvää aikaan, nähdä kasvu, kukkiminen ja lopuksi se hedelmä. On ilo onnistua tuottamaan kauneuden lisäksi jotain hyödyllistä. Jokainen itse jotain kasvattanut tietää, miten hienoa on kipaista hakemaan omalta kasvimaalta jotain tuoretta syötävää. Kaikki, minkä saa omasta puutarhasta suuhunsa pistää, on pelkkää bonusta. 

Lavatera trimestris - Kesämalvikki

Vatsantäytettä kylväessä ei pidä unohtaa silmäniloa. Yksi kasvimaalaatikko on aina varattu kukkasille. Kesämalvikki ja kosmoskukka sekä kehäkukka ovat vakiosuosikkejani. Tsinniaakin kylvin, mutta mahtaako ehtiä kukkimaan. Hyötykasvien lomassa kasvaa itse kasvatettuja samettikukkia.


Calendula officinalis - Kehäkukka


Marjaisia ja kukkaisia kesäpäiviä kaikille!


maanantai 22. heinäkuuta 2019

Liljojen vuoro

Lilium Rosella's Dream

Kasvirohmun elämä on toisinaan työlästä, mutta useimmiten varsin antoisaa. Taimia, juurakoita ja sipuleita puutarhaan istuttaessa tulee välillä ajatelleeksi, että voisihan elämää kevyemminkin viettää. Vaan sitten, kun koittaa kukinnan aika, kaikki työn rasitukset ja mahdolliset vastoinkäymiset katoavat sen sileän tien. Päällimmäisenä on ilo ja ihmetys, miten paljon kauneutta onkaan mahdollista saada ympärilleen.

Lilium Oriental Mix

Liljojen nimien suhteen olen ajat sitten pudonnut kärryiltä. Vaikka listoissani on kunkin liljan istutuspaikat, tuppaavat sipulit siirtymään ja kulkeutumaan uusille asuinsijoille kasvien paikkoja muutellessani ja kohennustöitä tehdessäni. Ja liljabingokin on tullut tutuksi. Aina ei saa sitä, mitä kuva lupaa.


Monelle puutarhurille yhteensopivat värit ovat tärkeitä. Tärkeitä ne ovat minullekin, mutta sen verran impulsiivinen olen hankintojeni suhteen, ettei aina mene ihan suunnitelmien mukaan. Tykkään kyllä kovastikin kaikesta kauniista, mutta toteutukseen saakka taito ei aina riitä. Luonnossa kaikki kukat kukkivat sikinsokin väreihin katsomatta. Kukkien suhteen olen avarakatseinen ja hyväksyn kummallisetkin yhdistelmät. Jos ihan hurjaksi menee, lapion avulla saa korjauksen asiaan.

Lilium Peach Dwarf

Peach Dwarf on kevään 2015 OmaPiha-lehden tilaajalahja. Se on matalahko lilja, jonka kukat ovat hennon persikan sävyiset. Osa tummempia, osa vaaleampia. OmaPiha-lehden tilaajalahja on ollut mahdollisuus hankkia postimaksun hinnalla keväisin ja syksyisin. Olen käyttänyt mahdollisuuden lähes joka kerta. 

Lilium - ehkä Nightrider

Liljat olisivat kauneimmillaan isoina ryhminä. Minkäs sille mahtaa, jos kymmenestä tai kahdestakymmenestä sipulista nousee muutaman vuoden päästä vain yksi vana. Tai jos vain yksi sipuli on kulkeutunut muiden istutustöiden vuoksi johonkin kukkapenkkiin. Toivottavasti tämä tumma kaveri ei tunne oloaan yksinäiseksi. Samassa penkissä kasvaa sentään muita lajitovereita.


Oranssit liljat ovat sitkeitä ja nousevat tanakoina vuodesta toiseen. Tällainen oranssi keskittymä minulla on kahdessa paikassa. Kuvan Olopihan liljat kukkivat syreenien edustalla ja etenkin illan jo hämärtyessä näyttävät upeilta loistavissa asuissaan.

Toinen oranssikeskittymä on ihan hullusti sisäänkäynnin kukkapenkissä keskellä kuunliljajuurakkoa. Kuin kuunlilja kukkisi korkein oranssein kukin. Arvoitus sinänsä, sillä taatusti en ole kuunliljojen keskelle liljansipuleita työntänyt. Monen monta vuotta liljojen ja kuunliljan erottaminen on ollut suunnitelmissa. Nyt sekin homma näyttäisi nytkähtävän liikkeelle. 


Keltaiseen väriin suhtaudun hiukan kaksijakoisesti. Kukissa väri kuin väri on paikallaan, mutta ehkä en silti ensimmäisenä keltaista liljaa ostaisi. Usein kaupasta tarttuu mukaan mix-pussukoita ja jostain syystä niissä on aina keltainen hyvin edustettuna. Oikeassa paikassa keltaiselle värille on paikkansa. Tämä lilja kasvaa omenaminttujen kera metsäruusun kupeessa. Vihreää seinämää vasten keltaiset liljat ovat kauniita. Jälleen kerran väri tuo aurinkoisen tunnelman muuten hieman hämärään paikkaan.

Lilium Disco

Pionipolun varteen istutin toissasyksynä värililjoja tuomaan eloa paikkaan pionien kukinnan jälkeen. Valitsin eri korkuisia liljoja, joiden tarkoitus oli kukkia samoihin aikoihin. Matalin eli Disco on avannut ensimmäiset kukkansa. Muut vielä nuppuilevat.

Lilium Lollipop

Sisäänkäynnin Bermudankolmiossa kasvaa Lollipop, joista osan väri on oudon haalistunut. Penkin multatila on olematon ja kärsii kuivuudesta. Rankkasade hakkasi liljat kumolleen, mutta hyvin ne kukkivat vaakatasossakin. Olen kahden vaiheilla, kävisinkö leikkaamassa osan liljoista maljakkoon. Pohtimiseni näyttää kestävän sen verran pitkään, että liljat ehtivät kukkia ennen poimimista. Bermudankolmio kuuluu uudistettavaan alueeseen. Sen vuoksi ohitan paikan vikkelästi, koska se suorastaan huutaa kohennusta. Homma alkaa heti, kun helteet hellittävät. 

Lilium Sweet Surrender

Joka kesäinen hehkutuksen kohteeni on tarhasarjalilja Sweet Surrender. Tänä kesänä niitä kukkii vain muutama johtuen sen vimmatun ristihuulen käynnistä. Jättipä sentään syömättä kasvuston keskelle parin-kolmen varren nuput, jotta pääsen ihastelemaan tätä kaunotarta. Istutin Sweet Surrenderia syksyllä myös Olopihan Allaspenkkiin. Ne ovat vielä nupulla, joten kaunista kukintaa on odotettavissa tulevillekin päiville.

Hemerocallis - Päivänlilja


Jonkinlainen lilja se on päivänliljakin, vaikka suku onkin eri. Nuppujaan availee parhaillaan kuvan oranssi kaveri, jonka nimeä minulla ei ole. Parissa muussakin päivänliljassa on nuppuja. Toinen on keltainen ja toinen saattaa olla punainen Agnes Elpers, toivon ainakin. Päivänliljat ovat nimensä mukaisesti päivän liljoja. Ellei iltaan mennessä ehdi kuvata, aamulla kukka on jo lakastunut. Onneksi nuppuja on useita, joten aina jonkun kohdalle ehtii sopivaan aikaan.

Mielelläni otan vastaan nimiehdotuksia nimettömille kasveilleni. Saa myös vapaasti korjata virheitäni. Niitä on taatusti nyt ja jatkossa.


Nyt lämpöä riittää. Pyykit kuivuu hetkessä ja niin kuivuvat ruukkukukatkin. Tietääpä, miten päivän liikuntasuorituksen saa täyteen: kastelukannuja juoksuttamalla.

lauantai 20. heinäkuuta 2019

Tuoksua, tuoksua, tuoksua herneiden

Lilium martagon 'Guinea White' - Marhanlilja

Koleiden ja sateisten päivien jälkeen pilvet ovat väistyneet ja aurinko porottaa täydeltä taivaalta helteisenä. Puutarha tykkää, kun kasveilla on varret täynnä nestettä ja lämpö hellii niiden avautuvia nuppuja.

Lilium martagon 'Manitoba Morning' - Marhanlilja

Liljat ovat aloittaneet kukintansa. Tänä vuonna en pääse kaikista täysillä iloitsemaan, koska kesäkuussa rusakko-ristihuuli popsi useimmista alapihan liljoista nuput. Muutama säästyi ja lisäksi vielä Olopihan ja Pikkupuutarhan lilja-asukkaat.

Viime syksynä olin Saaripalstan Sailan kanssa Espoon Muhevaisen loppuunmyynnissä. Ilokseni löysin kolme pussillista marhanliljan sipuleita, jotka istutin Olopihan Allaspenkkiin. Pelkäsin, etteivät ne ehkä jaksa nousta, vaan jokainen ilmestyi ilmoille ja matalasta koostaan huolimatta kaksi niistä kukkii nyt kauniisti.
 
Lilium martagon 'Claude Shride' - Marhanlilja

Claude Shrideen ei tullut nuppuja. Ikäänkuin joku olisi napsinut siitä palasia. Liljakukkoja olen listinyt hengettömäksi muutamia. Näiden marhanliljojen asuinalueella en ainuttakaan. Voihan se silti olla mahdollista. Jäniskään tuskin on kyseessä, sillä vieressä kaikki muut liljat ovat elinvoimaisia ja ehjiä. Ehkä Claude Shriden kukkii sitten ensi vuonna. Jaksan kyllä odottaa.

Lonicera periclymenum - Ruotsinköynnöskuusama

Honkkarista tarttui kesäkuussa mukaan kolmen euron ruotsinköynnöskuusama. Taimi oli melko hyväkuntoinen ja istutin sen omenapuiden lähelle aitaa vasten. Kuusama on lähtenyt hyvin kasvuun ja kukkiikin muutaman kukan voimin.

Kuusaman istutuspaikka on aika suojaisa, sillä muutaman metrin etäisyydellä aidan toisella puolella kasvaa pajuangervoaidanne. Vaikka alue kuuluukin kunnalle, ajan nurmikon säännöllisesti aidanteen kummaltakin sivulta, jotta pajuangervo ei tapansa mukaan ryöpsähdä versomaan joka suuntaan. Olen vuosikausia sitten istuttanut pajuangervot suojaamaan puutarhaamme pelikentältä vyöryviltä jalkapalloilta. Kuvittelin kunnan poistavan aidanteen pallokentän rakentamisen ja alueen kunnostustöiden yhteydessä, mutta jättivät paikalleen. Ilmeisesti tykkäsivät, että hyvin hoidettuna siitä pääsee nauttimaan muutkin.

Lathyrus odoratus Franciscus Cupani - Tuoksuherne

Kivipellon Sailalta sain pussillisen tuokusherne Cupanin siemeniä. Monena kesänä olen tuoksuherneitä kasvattanut, mutta niihin sen kummemmin paneutumatta kukinta on ollut aika vaatimatonta. Nyt koulin itäneet taimet huolellisesti purkkeihinsa ja tuin ne heti pieninä. Annoin taimien kasvaa kasvivalon lämmössä vahvoiksi ennen ulos siirtämistä. Istutin taimet isokokoiseen saviruukkuun, jossa ne nyt ovat alkaneet avata nuppujaan. Aika ihana väri tässä Cupanissa. 

Lathyrus odoratus Beaujolais - Tuoksuherne

Cupanin kaverina samassa ruukussa kasvaa Tallinnasta ostamani Beaujolais. Sävyltään vaaleampana, mutta hyvin Cupanin kanssa sopivana ovat kaunista katseltavaa. Joillekin tuoksuherneen kasvattaminen on ns. "peruskauraa" eli aina onnistuu. Minulle ei mikään taida olla peruskauraa, mutta onpa onnistuminen sitten sitäkin suurempi ilo.

Helianthus annuus'Ruby' F1 - Puna-auringonkukka

Pari vuotta laatikossa pyörinyt puna-auringonkukan siemenpussukka osui keväällä käsiin ja niinpä laitoin muutaman siemenen sitäkin multaan. Kaksi siementä iti ja nyt kumpainenkin on kasvimaan kupeessa, Syyspenkissä pullistelemassa nuppuaan. Varsi on paksuudeltaan pikkulapsen ranteen paksuinen ja korkeuttakin noin puolitoista metriä. Auringonkukka kun on, niin hauskasti se kääntelee päätään paistetta kohti. Useimmiten minun pitää kipaista aidan toiselle puolelle kukkaa katselemaan. Enhän minä nyt toisen päätä väkisin ala kääntelemään.


Pelaguiden alkukesä on ollut hiukan kivistä. Tai pikemminen niiden herkälle hipiälle liian koleaa. Ovat kyllä kukkineet, mutta vaisusti. Näyttävät nyt vihdoin pääsevän vauhtiin. Kuusi siemenestä kasvattamaani pelaguuta talvehti työhuoneen ikkunalla, muut kellarissa. Tämä kuvissa näkyvä yksilö on ollut kaikkein huonovointisin ja olen pelännyt sen menettäväni. Minulla ei ole kyseisen pelaguun lajiketietoja. Erityisesti nuppuvaiheessa se on minusta todella kaunis. Mikä värin samettinen syvyys nupussa kurkistaakaan.


On se kaunis auenneenakin. Kuva ei anna oikeutta värin samettiselle hohdolle ja syvyydelle. Tämän pelaguun kasvutapa on hieman köynnöstävä. Kukkavarsi on pitkä, eikä niitä yhtäaikaisesti yleensä ole kovin montaa. Lehtiä ei myöskään ole ruukun täydeltä, vaan hiukan kiiltäviä ja nahkeita sen verran sopivasti, että vihreältä näyttää.


Jokunen kesä sitten tein monenlaisia betonitöitä. Vanhat saappaat tuli ikuistettua pysyvään käyttöön pihamaalle. Alkukesästä testasin, kasvaisiko saappaissa jotain. Toiseen istutin kaunokaista ja toiseen laitoin mehitähden ruusukkeen. Kaunokainen kuivui ja heitti henkensä, mutta mehitähti on innostunut tehtailemaan vauvoja.


Koska betonisaappaassa ei ole reikiä, joista ylimääräinen vesi valuisi pois, on mehitähti sateelta suojassa. Toisinaan annan muutaman tipan vettä ja hyvin näyttää pärjäävän.


Latvoin kellarissa talvehtineita pelaguita ja lähes kaikki multaan istutetut latvat juurtuivat. Nyt niitä on kaksi kukkalaatikollista pergolan laidalla. Istutin pelaguiden kumppaniksi isosamettikukka Vaniljaa ja yhdistelmä onkin aika romanttinen. Hölmöyksissäni tungin samoihin laatikoihin köynnöskrassia ajatuksella, että ne muodostavat loppukesästä alaspäin valuvan kukkameren. Mikä lie lajike, sillä toistaiseksi seisoo kiusakseni tanakasti pystyssä sotkien koko ajatuksen. Niin hölmön näköistä, etten rohkene edes kuvata kokonaisuutta. Teillehän ei tällaisia hölmöyksiä tapahdu, eihän!

Patsaat Kasvihuoneilmiössä

Juhannuksen aikaan kävimme nuorison kanssa Kasvihuoneilmiössä. En tapaa ottaa itsestäni selfiekuvia missään. Nyt tuli tehtyä poikkeus. Ihan ei taida olla näköinen. Ukkokullalla on sentään enemmän hiuksia, eikä minullakaan harmaus sentään vielä tuota luokkaa ole.

Mukavaa viikonloppua kaikille!