lauantai 20. heinäkuuta 2019

Tuoksua, tuoksua, tuoksua herneiden

Lilium martagon 'Guinea White' - Marhanlilja

Koleiden ja sateisten päivien jälkeen pilvet ovat väistyneet ja aurinko porottaa täydeltä taivaalta helteisenä. Puutarha tykkää, kun kasveilla on varret täynnä nestettä ja lämpö hellii niiden avautuvia nuppuja.

Lilium martagon 'Manitoba Morning' - Marhanlilja

Liljat ovat aloittaneet kukintansa. Tänä vuonna en pääse kaikista täysillä iloitsemaan, koska kesäkuussa rusakko-ristihuuli popsi useimmista alapihan liljoista nuput. Muutama säästyi ja lisäksi vielä Olopihan ja Pikkupuutarhan lilja-asukkaat.

Viime syksynä olin Saaripalstan Sailan kanssa Espoon Muhevaisen loppuunmyynnissä. Ilokseni löysin kolme pussillista marhanliljan sipuleita, jotka istutin Olopihan Allaspenkkiin. Pelkäsin, etteivät ne ehkä jaksa nousta, vaan jokainen ilmestyi ilmoille ja matalasta koostaan huolimatta kaksi niistä kukkii nyt kauniisti.
 
Lilium martagon 'Claude Shride' - Marhanlilja

Claude Shrideen ei tullut nuppuja. Ikäänkuin joku olisi napsinut siitä palasia. Liljakukkoja olen listinyt hengettömäksi muutamia. Näiden marhanliljojen asuinalueella en ainuttakaan. Voihan se silti olla mahdollista. Jäniskään tuskin on kyseessä, sillä vieressä kaikki muut liljat ovat elinvoimaisia ja ehjiä. Ehkä Claude Shriden kukkii sitten ensi vuonna. Jaksan kyllä odottaa.

Lonicera periclymenum - Ruotsinköynnöskuusama

Honkkarista tarttui kesäkuussa mukaan kolmen euron ruotsinköynnöskuusama. Taimi oli melko hyväkuntoinen ja istutin sen omenapuiden lähelle aitaa vasten. Kuusama on lähtenyt hyvin kasvuun ja kukkiikin muutaman kukan voimin.

Kuusaman istutuspaikka on aika suojaisa, sillä muutaman metrin etäisyydellä aidan toisella puolella kasvaa pajuangervoaidanne. Vaikka alue kuuluukin kunnalle, ajan nurmikon säännöllisesti aidanteen kummaltakin sivulta, jotta pajuangervo ei tapansa mukaan ryöpsähdä versomaan joka suuntaan. Olen vuosikausia sitten istuttanut pajuangervot suojaamaan puutarhaamme pelikentältä vyöryviltä jalkapalloilta. Kuvittelin kunnan poistavan aidanteen pallokentän rakentamisen ja alueen kunnostustöiden yhteydessä, mutta jättivät paikalleen. Ilmeisesti tykkäsivät, että hyvin hoidettuna siitä pääsee nauttimaan muutkin.

Lathyrus odoratus Franciscus Cupani - Tuoksuherne

Kivipellon Sailalta sain pussillisen tuokusherne Cupanin siemeniä. Monena kesänä olen tuoksuherneitä kasvattanut, mutta niihin sen kummemmin paneutumatta kukinta on ollut aika vaatimatonta. Nyt koulin itäneet taimet huolellisesti purkkeihinsa ja tuin ne heti pieninä. Annoin taimien kasvaa kasvivalon lämmössä vahvoiksi ennen ulos siirtämistä. Istutin taimet isokokoiseen saviruukkuun, jossa ne nyt ovat alkaneet avata nuppujaan. Aika ihana väri tässä Cupanissa. 

Lathyrus odoratus Beaujolais - Tuoksuherne

Cupanin kaverina samassa ruukussa kasvaa Tallinnasta ostamani Beaujolais. Sävyltään vaaleampana, mutta hyvin Cupanin kanssa sopivana ovat kaunista katseltavaa. Joillekin tuoksuherneen kasvattaminen on ns. "peruskauraa" eli aina onnistuu. Minulle ei mikään taida olla peruskauraa, mutta onpa onnistuminen sitten sitäkin suurempi ilo.

Helianthus annuus'Ruby' F1 - Puna-auringonkukka

Pari vuotta laatikossa pyörinyt puna-auringonkukan siemenpussukka osui keväällä käsiin ja niinpä laitoin muutaman siemenen sitäkin multaan. Kaksi siementä iti ja nyt kumpainenkin on kasvimaan kupeessa, Syyspenkissä pullistelemassa nuppuaan. Varsi on paksuudeltaan pikkulapsen ranteen paksuinen ja korkeuttakin noin puolitoista metriä. Auringonkukka kun on, niin hauskasti se kääntelee päätään paistetta kohti. Useimmiten minun pitää kipaista aidan toiselle puolelle kukkaa katselemaan. Enhän minä nyt toisen päätä väkisin ala kääntelemään.


Pelaguiden alkukesä on ollut hiukan kivistä. Tai pikemminen niiden herkälle hipiälle liian koleaa. Ovat kyllä kukkineet, mutta vaisusti. Näyttävät nyt vihdoin pääsevän vauhtiin. Kuusi siemenestä kasvattamaani pelaguuta talvehti työhuoneen ikkunalla, muut kellarissa. Tämä kuvissa näkyvä yksilö on ollut kaikkein huonovointisin ja olen pelännyt sen menettäväni. Minulla ei ole kyseisen pelaguun lajiketietoja. Erityisesti nuppuvaiheessa se on minusta todella kaunis. Mikä värin samettinen syvyys nupussa kurkistaakaan.


On se kaunis auenneenakin. Kuva ei anna oikeutta värin samettiselle hohdolle ja syvyydelle. Tämän pelaguun kasvutapa on hieman köynnöstävä. Kukkavarsi on pitkä, eikä niitä yhtäaikaisesti yleensä ole kovin montaa. Lehtiä ei myöskään ole ruukun täydeltä, vaan hiukan kiiltäviä ja nahkeita sen verran sopivasti, että vihreältä näyttää.


Jokunen kesä sitten tein monenlaisia betonitöitä. Vanhat saappaat tuli ikuistettua pysyvään käyttöön pihamaalle. Alkukesästä testasin, kasvaisiko saappaissa jotain. Toiseen istutin kaunokaista ja toiseen laitoin mehitähden ruusukkeen. Kaunokainen kuivui ja heitti henkensä, mutta mehitähti on innostunut tehtailemaan vauvoja.


Koska betonisaappaassa ei ole reikiä, joista ylimääräinen vesi valuisi pois, on mehitähti sateelta suojassa. Toisinaan annan muutaman tipan vettä ja hyvin näyttää pärjäävän.


Latvoin kellarissa talvehtineita pelaguita ja lähes kaikki multaan istutetut latvat juurtuivat. Nyt niitä on kaksi kukkalaatikollista pergolan laidalla. Istutin pelaguiden kumppaniksi isosamettikukka Vaniljaa ja yhdistelmä onkin aika romanttinen. Hölmöyksissäni tungin samoihin laatikoihin köynnöskrassia ajatuksella, että ne muodostavat loppukesästä alaspäin valuvan kukkameren. Mikä lie lajike, sillä toistaiseksi seisoo kiusakseni tanakasti pystyssä sotkien koko ajatuksen. Niin hölmön näköistä, etten rohkene edes kuvata kokonaisuutta. Teillehän ei tällaisia hölmöyksiä tapahdu, eihän!

Patsaat Kasvihuoneilmiössä

Juhannuksen aikaan kävimme nuorison kanssa Kasvihuoneilmiössä. En tapaa ottaa itsestäni selfiekuvia missään. Nyt tuli tehtyä poikkeus. Ihan ei taida olla näköinen. Ukkokullalla on sentään enemmän hiuksia, eikä minullakaan harmaus sentään vielä tuota luokkaa ole.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

 

26 kommenttia:

 1. Ihailen, kun sinulla on kaikkien kasviesi nimet, tieteellistä nimeä myöden, tallessa ja esillä. Minulla... ei.
  Pihassasi on kukkeaa ja kaunista. Patsaat olisivat kiva yllätys portin pielessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta kehuista! Ei minullakaan kaikkien nimiä ole tallessa ja varmasti usein menee väärinkin. Listaihmisenä tykkään kerätä asioita talteen ja se taitaa heijastua tässäkin asiassa.

   Pitääkin naapurien ja ohikulkijoiden hämmästykseksi käydä Kasvihuoneilmiöstä ostamassa patsaat portinpieleen. Saattaisin päästä Ylen uutiskuviin.

   Poista
 2. Olisipa täällä meilläkin kasveilla hyvä nestetasapaino ennen helteiden alkua! Yhtään ei vaan ole satanut. Minä odottelen malttamattomana rehevänä kasvavien tuoksuherneiden nuppujen avautumista, sinulta saamieni tuoksuherneiden! Hauskat nuo saappaat ja mehitähti saappaassa. Kaunista kukintaa löytyy puutarhastasi edelleen. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi surkeus teidän sateettomuuttanne. Minulla on tuoreessa muistissa viime kesän kuivuudessa kärsivä puutarha ja huoli kasvien selviytymisestä. Siksi kuluneen heinäkuun sateet eivät ole harmittaneet yhtään.
   Tuoksuherneet poksahtivat aivan yhtäkkiä kukkimaan. Toivottavasti niin tekevät sinunkin. Kukintaa näyttää riittävän, vaikka aina jonkin kasviryhmän lopettaessa mietin, että nytkö se jo on ohi. Vuosien mittaan olen onneksi ihan huomaamattakin kerännyt erilaisia ja eri aikoina kukkivia kasveja.
   Kiitos, samoin sinulle hyvää viikonloppua. Ulkona on nyt niin lämmin, että tässä ruokaa valmistaessani istun mieluummin sisällä varjossa.

   Poista
 3. Olipa hienoa, että löysit marhanliljoja. Ne ovat minulla nyt ostoslistalla ensimmäisenä sipuliostoksiksi. Toivottavasti tuo syöty lilja kukkii ensi vuonna.

  Tuoksuherneet ovat joskus minulla onnistuneet paremmin. Nyt vain kaksi kappaletta on hengissä jatkamassa kasvua. Kukintaa saan vielä odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marhanliljat ovat ihania ja viime syksynä silmät kasvoivat selkäänkin niitä etsiessäni. Ehkä tarjonta lisääntyy, kun ihmiset niitä kaupoissa kysyvät. Syksyllä ajattelin katsastaa myös ulkomaisten nettikauppojen valikoimia.

   Hyvä, että edes kaksi tuoksuhernettä on sinua tänä kesänä ilahduttamassa. Näyttävät aina vain paremmalta kesän edistyessä.

   Poista
 4. No, voi harmi, kun liljojen kukinnot ovat maistuneet jollekulle. Onneksi kaikkia ei ole syöty. Tuo marhanlilja on todella kaunis.
  Ja niin ovat kaikki muutkin kukat!
  Minulla kasvaa yhdessä betoniruukussa ja miehen vanhoissa työkengissä mehitähteä. Hyvin ovat selvinneet jopa talvetkin ruukuissaan. Mehitähti on hauska, kun sitä voi lisätä mitä ihmeellisempiin paikkoihin kasvamaan ja niin se vaan viihtyy.

  Olen pari kertaa käynnyt tuolla Kasvihuoneilmiössä. Se on ihan uskomaton paikka. Sieltä löytyy vaikka mitä. Kaikkea sellaistakin, mitä ei tiedä olemassa olevankaan.
  Tuo teidän "selfie" on hauska, kun somessa muutenkin pyörii niitä faceappilla tehtyjä vanhuuskuvia. Tämän selfien myötä, ei taida venäläiset saada haltuunsa mitään kuvia. ;)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa joutuu jatkuvasti varautumaan tappioihin. Milloin syö ötökkä, milloin ristihuuli. Onneksi ei kaikkia sentään kerralla.
   Kiva tietää, että mehitähdet myös talvehtivat betoniruukuissa. Täytyy muistaa pitää saapas sen verran suojassa, ettei sinne kerry liikaa jäätyvää vettä talvella.

   Kasvihuoneilmiö on erikoinen paikka. Harvoin sieltä mitään ostan, mutta siellä on kiva käydä hämmästelemässä. Kahviossa paistavat itse tehtyjä munkkirinkilöitä, jotka ovat taivaallisen makuisia.

   Kaipa joku tekoäly ymmärtäisi, että selfienaamat eivät ole eläviä. Siinäpä olisi pientä kiusaa sovelluksen väärinkäyttäjille.

   Nyt riittää lämpöä ja aurinkoa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Hyvin kauniita liljoja sinulla ja tuoksuherneitäkin! Harmistus tuota "syöjää", myötätuntoa täältä, itse tappelen fasaanin kanssa, joka syö kaikki kukkasipulini :( Nuo saappaat on ihanat, pienen lapsen kukkivat saappaat :) Todella kauniin värinen tumma pelargoni, kannatti talvettaa. Yleensä pelargonit ovat aina kauneimmillaan kun talven ensipakkaset tulevat, haikeaa. Onnellisia kesäpäiviä sinne teille, hauska selfiekuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espoossa fasaaneja on kiusana monilla alueilla. Enpä tiennytkään niiden popsivan myös kukkasipuleita.
   Totta, pelaguut innostuvat kukinnassaan syksyä myöten. Ihan sydämestä riipaisee kiikuttaa niitä kellariin parhaimman kukinnan aikaan.
   Samoin sinulle, leppoisia kesäpäiviä!

   Poista
 6. Minulla onnistui tuoksuherneet sisällä hyvin mutta ulkona niille tapahtui jotain, ehkä oli liian kylmä. Nyt vasta ovat lähteneet kasvuun kunnolla ja sekin lämmön ansiota sekä sen että olen jaksanut kastella. Meillä ei ole satanut viikkoihin kun pieniä ripsauksia jotka ovat kuivuneet samantien. Minulla 'Beujolais' oli ihan viininpunainen, laitoin sitä tänäkin vuonna omista taimista kerätyistä siemenistä, saapa nähdä onko sävy sama vai jotain ihan muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenpussin kuvan mukaan Beaujolaisin pitäisi olla viininpunainen, joten mikä lie tuo lila taas on. Tallinnassa siemenpussit on niin edullisia, että niitä voisi rohmuta enemmäänkin.
   Ei taida teille vettä nyt hetkeen tulla, mitä sääennustuksia katselin. Minun tuoksuherneeni kasvaa ruukussa, joten sen kasteleminen on minusta kiinni. Täytyykin käydä tekemässä kastelulenkki.

   Poista
 7. Aivan ihana tuo tummanpunainen pelargoni! Muutkin kukat upeita.
  Koetin minäkin kasvattaa tuoksuherneitä, jostain olin lukenvinani että lämpimässä viihtyisivät. Vielä mitä. Kuivuivat kaikki eikä edes ollut kuumaa. Samaan ruukkuun laitoin pensaskrassia. Joku öttiäinen syö reikiä lehtiin ja ehkä yhden kukan tehneet. Mutta ne on hengissä ja vielähän tässä on kesää kukkia :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei tuoksuherneesi menestyneet. Niin on käynyt monena vuonna minullakin. Nyt keskityin vaalimaan taimiani ja se kantaa hedelmää.
   Tänä kesänä ötököitä on joka lähtöön. Näkisitpä lehtikaalini. Pitsimäistä mallia, jossa ei taida syötävää meille jäädä ollenkaan.

   Poista
 8. Kauniita,erikoisia kukkia sinulla.
  Nuo tuoksuherneet ovat vaan niin huumavia;) ja kauniita :)
  Minulla nyt alkaa kukkimaan tuoksuherne,ja krassi:)
  Öttiäisiä on joka lähtöön ,tosiaan,
  Mansikkamaalla ja viinimarjapensaiden lehtiä joku käy napsimassa;)krassi samaten ,poistan päivittäin huonot lehdet ,poltan nakkaan pannuuuniin.
  Ihana selfie!!
  Romanttinen vanhapari:))
  ..tais tulla väärä kuva:)))
  Hyvälle tuulelle ainakin saa,tämä selfie:))
  Mukavaa sunnuntaita,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhan parin vaihtoehtona olisi ollut turbaanipäinen pikkupoika ja pari leijonapatsasta.
   Onneksi kaikki öttiäiset eivät sentään ole tuholaisia. Hauskankin näköisiä otuksia kömpii kukilla ja lehdillä.
   Nyt on lämmintä. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 9. nappasitpa kerrassaan mainion selfien;)
  tuoksuherneesi jo kukassa, mahtavaa. minulla kukkivat vasta elokuun lopulla, niin pieniä viel ovat. hauskaset nuo betonisaappaat mesitähtineen. mukavaa sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Selfien" pariskunta on pirteän oloinen korkeasta iästään huolimatta.
   Tuoksuherneeni ovat talon seinustalla, jossa lämpöä riittää. Ehkä ne siksi kukkivat nyt jo innokkaasti.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle Ilona!

   Poista
 10. Sinulla on kauniita liljoja. Meillä on tämä kesä ollut todellista liljakukkojen juhlaa, en tiedä mikä ne on innostanut tänä kesänä. Hienot saappaat ja kiva selfie. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä kaikenlaiset ötökät juhlivat. Liljakukkoja täällä on ollut hyvin vähän, mitä ihmettelen. Muistan sellaisia vuosia, jolloin liljanvarsista on alituiseen saanut putsata toukkia pois. Toivottavasti tilanne pysyykin näin hyvänä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 11. 'Vanillan' ja pelakuun yhdistelmä on todella kaunis. Harmi, ettei krassi taipunut vielä tahtoosi. Kyllähän noita vääriä oletuksia kasvien kasvutavoista tulee välillä tehtyä. Erityisesti köynnöstävät kasvit harvoin käyttäytyvät juuri niin kuin haluaisi. Kauniita tuoksuherneitä, sopivat varmasti hienosti väreiltään yhteen. Minun tuoksuherneeni jurottivat koko kesäkuun ja ovat vasta nyt pääsemässä kasvun vauhtiin. Ensimmäinen saavutti jo polvenkorkeuden. Tuossa samettisen tummassa pelakuussa on upea väri. Jo nuppu lupaa jotain kaunista ja kukkakin on ihanasti kerrottu. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan krassin taipuisuuteen, kunhan lehtivarret saavat lisää mittaa. Merkkejä on jo näkyvissä. Tiedänpä vastaisuudessa, ettei ihan jokaista ideanpoikasta kannata miettimättä toteuttaa.
   Tuoksuherneen kukkiminen rohkaisee taas tulevinakin vuosina sitä esikasvattamaan. Jatkossa kylvän enemmän ja erilaisia, vaikka kovasti tykkään tuosta Cupanista ja Beajolaisista, joka ei ehkä sitä olekaan.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 12. Ei onnistunut minulla tuoksuherneiden kasvatus, muutama iti ja nyt kituvat ulkona että kasvaako vai ei. Hieno väri tuossa Cupanissa. Kivat betonisaappaat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten tuoksuherneiden kanssa sama kohtalo, kuin minulla muina kesinä. Onnistuminen kannustaa yrittämään. Olin jo luopua tuoksuherneiden kylvämisestä kokonaan.
   Cupanin väri on upea.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle Gitta!

   Poista
 13. Minullakin on tulossa puna-auringonkukka 'Rubya' leikkimökin kupeessa. Olen kovasti ihmetellyt, kuinka matalana se kasvaa, vain on 60 senttisenä. Lähempi tarkastelu osoitti, että se on luikerrellut toisen moisen varttaan maata pitkin ennen kuin on alkanut kurkottaa kohti korkeuksia. Ihan turha on näköjään elätellä toiveita, että kasvit kasvaisivat juuri toivottuun suuntaan. Näyttävät tekevän ihan mitä haluavat :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin tekee toinen auringonkukkani. Varsi on maata myöten mutkalla, mutta on sille silti korkeuttakin tullut ihan mukavasti. Kasvien omaperäiseen käytökseen joutuu kasvattaja jatkuvasti taipumaan. Se aiheuttaa välillä pienoista päänkivistystä.
   Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle Heidi!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!