sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Kyllä tarkenee

Rosa Sommerwind - Maanpeiteruusu

Mennyt viikonloppu taitaa lämpötilansa puolesta jäädä yhden jos toisenkin mieleen poikkeuksellisen kuumana. Meidän leveysasteillamme kesällä saakin olla aurinkoista ja lämmintä. Pitkän ja pimeän talvikauden kestää paremmin, kun on saanut tankata kesää oikein kunnolla. Vaan kieltämättä yli 30 asteen lämpötilat ovat jo hienoista liioittelua. Vähän pelottavaakin ajatella, että tällaisista ääri-ilmiöistä saattaa tulla jokakesäinen kärvistelytapahtuma meillä pohjolassakin.

 
Sääasemamme päivämäärä ja kelloaika ovat reippaasti etuajassa. Kyseinen lukema 36.7 on lauantailta 27.7. klo 15.36. Sääaseman anturi on aurinkoisessa paikassa, vaan eipä varjon mittarikaan paljon jälkeen jäänyt sen näyttäessä samaan aikaan 34 astetta. 


Keittiön ikkunalaudalla olevan mittarin anturi on täydellisessä varjossa ja muutenkin viileässä paikassa. Silti se osoitti 29.9 astetta. Kummelin tokaisuja mukaillen: "Kyllä tarkenee!"

Rosa Sommerwind - Maanpeiteruusu

Näillä helteillä on hyytynyt minunkin moottorini. Ei tee mieli pihalle kaivamaan tai rikkaruohoja nyppimään. Jotain hyödyllistä aikaansaadakseni pesin lauantaiaamuna autotallin, varaston, pesuhuoneen ja saunan ikkunat. Näiden tilojen ikkunat eivät ole kovin suuria ja sijaitsevat talon varjoisemmassa päädyssä. Ihan oli inhimilliset olosuhteet työskennellä. Mieli kohosi melkoisesti poistaessani tekemättömien töiden listalla pitkään roikkuneiden pikkuikkunoiden pesun.

Alcea rosea - Tarhasalkoruusu

Perjantaina sadetin kasteli kasvimaa-aluetta pidemmän aikaa ja kasvihuoneeseen sekä ruukuille on tietenkin vettä kannettava säännöllisesti ilman helteitäkin. Ensi viikoksi säässä on luvassa muutos huomattavasti viileämpään, joten silloin voi taas paneutua puutarhaprojekteihin. 

Alcea rosea - Tarhasalkoruusu

Yleensä aurinkoisina viikonloppuina naapuristosssa on touhua ja elämää. Leikkipaikalla lapset keinuvat ja juttelevat kirkkailla äänillään. Pallokentältä kuuluu pallon potkuäänet ja pompotus. Siellä täällä ruohonleikkuri säksättää, koirat haukkuvat ja joku nakuttaa vasarallaan. Tämä viikonloppu on ollut poikkeuksellisen hiljainen. Silloin tällöin auto ajaa ohi, mutta muuten vain tuuli suhisee hiljaa puissa. Kaikki ihmiset ovat painuneet kotiensa varjoon tai lähteneet järvien rannoille vilvoittelemaan. Tällainen hiljaisuus tuntuu oudolta.

Variksella on puiston nurmialueet yksityiskäytössään.
  
Nyt on lupa huoletta maata varjossa hyvän kirjan kanssa. Muuta ei tässä helteessä jaksakaan.
 

41 kommenttia:

 1. Helteet loppuivat kestettyään viikon verran. Otan ilolla vastaan viileämmät kelit, vaikka ruusut rakastaisivat lämpöä ja aurinkoa. Mutta saan töitä tehtyä paremmin, kun ei lähkähdy kuumuuteen.

  Kaunis on 'Sommerwind' tuotahan pitää joskus kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei lämpö luita riko, mutta toimeliaalle ihmiselle jatkuva loikoilu käy työstä sekin. Mieluummin vähemmän asteita ja enemmän aktiviteetteja. Talvipakkasella voi mielipide olla toinen, mutta se on sen ajan murhe.
   Sommerwind on osoittautunut kestäväksi ja terveeksi ruusuksi. Hyvin se näyttää lämmöstä tykkäävän ja kukkii valtaisasti.

   Poista
 2. Helteet alkavat jo riittämään pikkuhiljaa ja odotan innokkaasti jo syksyn tulemista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää on jo muuttunut ja kesän helteet taitavat olla ohi. Toivottavasti ei syksy ihan vielä koita.

   Poista
 3. Minä kävin joka päivä pari kertaa uimassa ja luin kirjaa ja kastelin puutarhaa, siinä loppuviikon puuhat. Sisätilat on saatu pidettyä aika mukavan viileinä mutta viime yö ja tämä päivä on ollut sisälläkin kuumaa. Eniten jännittää mitä on työhuoneen lämpötila kun huomenna koittaa loman jälkeen eka työaamu, viime vuonna siellä oli 30 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman yön sentään nukkuu huonomminkin kun tietää muutoksen tulevan. Viime yönä lakanakin oli liikaa, mutta nyt asteet mittarissa putoavat nopeaan tahtiin.
   Edellisessä työpaikassani työhuone oli kesällä aina kuin sauna. Työteho laski väkisinkin, mutta niin se teki kaikilla. Jokin säännös mahdollisti enemmän taukoja, kun lämpötila nousi yli tietyn asteen. Eipä vain tullut kelloon tuijotettua töitä tehdessä.

   Poista
 4. ..vielä tulee kauniita kesäpäiviä :)...
  eipä sitä muuta tarttekkaan,kuin varjoinen paikka hyvä kirja ja juotavaa:))
  ,,meiän postinjakajilla iänikuiset vanhat autot ei ilmastointiaikkunat auki ajavat ,naamapunasena;)huh´´,,näin kulkee posti.. :)
  Mutta tuli mitä tuli kelien suhteen otetaan vastaan ilolla,naurussa suin,eikös:))
  Mukavia lekottelupäiviä,Sinulle!! Aurinko sopivasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää vaihteeksi viileni, mutta kesäpäiviä on vielä tulossa. Naurussa suin otetaan kaikki vastaan, kuten sanoit.
   Leppoisia kesäpäiviä sinulle Liisa!

   Poista
 5. Kaunis on tuo Sommerwind, miullakin alotti nyt kukkimaan ja ei ihan maanpeite oo. Puolmetriseks kasvo. Liikoo ol lämmintä, onneks ei monia viikkoja kuumoo. Lämmintä pitäs ollakkin jotta viljat valamistus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Sommerwind ei ole varsinainen maanpeitekasvi. Puolimetrinen se minullakin korkeimmillaan on ja nyt kukkii todella runsaasti.
   Eiköhän tässä vielä lämpimiä kesäpäiviä ole tulossa. Sellaisia normaaleja kesäpäiviä, eikä huippuhellettä, kuten menneinä päivinä.

   Poista
 6. maanpeittoruususi kukkivat jo kauniisti. totta, viime päivinä on kyl tarennu vilukissatkin;) meil oli eilen ihan poikkeuksellinen päivä, olimme isännän kanssa koko iltapäivän rannalla. mukana kylmälaukussa retkieväät ja kasa lehtiä. mukavaa oli seurata lasten rantaleikkejä, välillä itsekin pulahtaa todella viileään veteen. lampi missä olimme, on lähde pohjainen, joten vesi pysyy mukavan viileänä koko kesän. kerrassaan ihana kesäpäivä, mut kyl itsekin toivoisin hieman jo viilenevän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillä on ollut hieno kesäpäivä rannalla eväineen ja lukemisineen. Varmasti jää mieleen mukavana retkenä. Nyt on helteet vaihteeksi ohi ja sää heilahti kolean puolelle. Jaksaapa tehdä jotain hommiakin.
   Leppoisia kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 7. Nyt aamulla on todella raikasta, kun vertaa viikonvaihteen aamuihin! Tänään saa varmasti aikaiseksi muutakin kuin kastelua. Kyllähän tuo yli 30 astetta oli aika poikkeuksellista! Saa nähdä onko muutos sääilmiöissä pysyvämpää sorttia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä enää tarvitse kuumuudessa kärvistellä, kun säätyyppi muuttui vaihteeksi toiseen suuntaan. Vielä on kesäpäiviä jäljellä, joten en valita helteiden poistumista. Jaksaapa välillä jotain tehdäkin.

   Poista
 8. Viime aikojen lämpötilat ovat tosiaan olleet sellasia, että on voinut kuvitella olevansa jossakin toisessa maanosassa. Tänään aamulla tuli jo raikkaus ovesta vastaan. On se taas tervetullutta.
  Ruusuille tuo hellejakso oli parasta aikaa. Meidän vaatimaton Mustialan ruusu oli vaaleanpunaisten kukkien peitossa ja kukinta kesti kolmatta viikkoa. Sommerwind on ihana! Minäkin odottelen salkoruusujen nuppujen aukeamista. Nautinnollista päivää raikkaudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut tosiaan tykkäävät auringosta ja lämmöstä. Sommerwindini kukkii runsaammin, kuin naismuistiin. Kyllä lämmöstä ihminenkin tykkää, kunhan pysytään kohtuudessa. Nyt on reippaasti viileämpää ja taas luistaa ajatuskin.

   Poista
 9. Ei ihme, että etelämmässä kaikki tapahtuu "huomenna", jos lämpötilat ovat puoli kesää tällaisia. Nyt maanantaina jaksaa lähteä ulkotöihinkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, omatkin hommat siirtyivät ja siirtyivät. Hulluahan sitä olisi ollutkin raataa helteessä. Hyvin ehtii näin viileämmälläkin.

   Poista
 10. Täällä painettiin helteessä pitkää päivää kellarin katolla. Kyllä vettä kului litra tolkulla mutta niin vain saatiin ilmanvaihtoputket verhoiltua kauniiksi "majakaksi"😂 Se on tosiaan niin ihanaa kun saa vetää jonkin ikävän/vaikean homman to do-listalta yli👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, ansaitsette työnsankarin mitalin moisesta uurastuksesta. Tuskin sitä hikistä urakkaa jälkikäteen harmittelee, vaan varmasti ihastelee valmista työtä.

   Poista
 11. Helteisiin tosiaan kuuluu kirjan lukeminen varjossa, mieluiten riippukeinussa;)
  Viime viikko oli ensimmäinen kesälomaviikkomme ja tykkäsin kyllä noista lukemista, tosin meillä ei ihan noin kuumaa ollut. Mutta ilman viilenemisen ansiosta voi puutarhassakin tehdä jotain pientä ehostusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että lomallesi osui kunnon riippumattokelit. Nyt voi taas pureutua pihahommiin, kun ilma viileni.

   Poista
 12. Tosi kaunis maanpeiteruusu! Helteillä ei tosiaan jaksa pihalla tehdä oikein mitään. Itsekin otan ilolla vastaan vähän viileämmät kelit, jolloin pääsee taas kuopsuttamaan maata. Ihan näin paljon ei tosin vielä tässä vaiheessa kesää tarvitsisi viilentyä, meillepäin on huomiseksi luvattu vain yhdeksää astetta päivän huippulämpötilaksi. Helteiden jälkeen se tuntuu varmasti tosi kylmältä. Kaikkea hyvää viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saitte tälle päivällä vähän enemmän lämpöä, kuin 9 astetta. Kummasti vajaa 20 tuntuu viileältä noiden 30 asteen helteiden jälkeen. Hyvin tarkenee silti.
   Mukavaa heinäkuun loppua sinulle!

   Poista
 13. Tupahommia ja laiskottelua, hyvää sekin välillä tekee, vaikka tämmöiset helteet ovatkin rasittavia, niin ihmisille, lemmikeille kuin kasveille. Liika on liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, liika on liikaa. Muutaman päivän jaksaa vetää lonkkaa, mutta pitkän päälle sekin alkaa tympiä.
   Nyt on palattu normikesään ja taas jaksaa jotain tehdäkin.

   Poista
 14. Ei jaksanut helteellä kuin aamulla jonkun askareen pihalla tehdä. Loppupäivä lähinnä uimista, virkkaamista ja laiskottelua. Nyt on eri meininki:aamulla koiran kävelytyslenkillä on asteita 8!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa teillä kolea aamu! Lenkkeily koiran kanssa varmasti sujui reippaaseen tahtiin, jotta ei tullut kylmä.
   Helteet saivat mennä. Täällä onneksi ihan normikesä, kun mittari näyttää +19.

   Poista
 15. Onpa kauniita ruusuja sinulla. Olimme Riiassa pahimpien helteiden aikaan. Siellä oli mukava kesäkeli, aurinkoista ja 22 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä oli sopiva kesäkeli kaupunkikierroksia varten.

   Poista
 16. Olen ollut koko viikon mökkimaisemissa, uinut ja ahdistunut samalla, kun kotikulmilla kävi vain satunnaisia kastelijoita... no suuremmilta tuhoilta onneksi vältyttiin, mutta koneen ääreen ei viime viikkoina minua ole saanut. Eivät tällaiset helteet oikein meille sovi, lyhyt kasvukausi, hirveä homma saada kasvit kukoistamaan, ja sitten iskee tolkuton helle ja kuivuus piinaamaan. Vaikka helle nyt väistyi, niin sadetta toivottaisiin tänne suunnalle. Sommerwind -ruususi on upeassa kukassa! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että kastelijoiden puute haittasi loman viettoa. Mukava kuulla, ettei sentään suuria tappioita tullut. Täällä on satanut heinäkuussa sopivasti, mutta pian on maa kuivunut helteissä. Puutarha on nääntyneen näköinen, joten täytynee pian mennä pihamaalle esittämään sadetanssia.

   Poista
 17. Loppuviikosta ja varsinkin viikonloppuna oli tosiaan lämmintä. Samoja lukemia taisi olla täälläkin, kun jo aamuisin oli lähemmäs 30 astetta. Iltapäivisin paahteen puolella seinällä oleva mittari näytti jopa 45 astetta. Pelargonit näyttivät nauttivan, sillä koko rivistö on komeasti kukassa ja nuppuja on valtavasti tulossa. Käytin helteen ompeluhommiin, mutta taisi jäädä uudet kesähameet ensi kesän helteisiin! Eilen oli melkolailla sopiva sää pihapuuhiin, tänään paleltaa jo ulos menemisen ajattelukin. Yöllä oli käynyt alimmillaan seinän vieressä 4,8 asteessa. Ei tunnu yhtään heinäkuulta enää. Mieluummin ottaisin vielä hetkeksi ne helteet. Suloinen 'Sommerwind'-ruusu. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, aikamoisia vaihteluja säässä ja lämpötilassa. 4.8 on ihan liian vähän heinäkuulle. Eiköhän tänä kesänä vielä lämpimiäkin päiviä tule, jotta pääset kokeilemaan uusia kesämekkoja. Kunhan nyt taas totumme viileimpiin keleihin, tuntuu kohta +20 astettakin ihan mukavalta.
   Leppoisia päiviä sinulle!

   Poista
 18. Viime viikonloppu oli meilläkin niin kuuma, että ei todellakaan jaksanut tehdä mitään ylimääräistä. Siirsin kitkemiset ja penkkien kanttaukset suosiolla viileämpiin päiviin, läkähtynythän sitä olisi tuossa helteessä raataessaan. Tämä viikko onkin paljon viileämpi, tänään ilmaa voi kutsua jopa kylmäksi. Ihan sai kaksi takkia vetää äsken päällekkäin, kun kävin aloittelemassa kitkemisurakkaa. Nyt piti tulla vähäksi aikaa sisälle lämmittelemään ja jatkaa sitten. Suuret ovat säiden vaihtelut olleet tänä kesänä. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteellä ei mitään jaksanut tehdä, mutta en sentään kylmyyttäkään tilalle toivonut. Meillä onneksi mittari on päivän aikana noussut lähelle +20, joten ihan normikesäiseltä taas tuntuu. Aikamoista heilahtelua näiden säiden kanssa tänä kesänä on ollut. Kasvitkin taitavat olla vähän ihmeissään.
   Mukavia kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 19. Olin sopivasti reissussa vähän viileämmässä pahimman helteen ajan. Olihan se eksoottista saapua sunnuntaina Suomeen kun oli niin kuuma! Ihana tuo Sommerwind!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin täällä kotimaassa on muita maita kuumempi. Tosin nyt on puoli Eurooppaakin kärvistellyt poikkeuksellisessa helteessä.
   Sommerwind on hieno ja yllättävän kestävä ruusu. Kasvoivat ensimmäisen kesänsä ruukussa, josta syksyllä siirsin ne maahan. Taidan laittaa idean korvan taa ensi kesää varten.

   Poista
 20. Kauniita kuvia. Kyllä toi helle alkoi mulle riittää. Migreeni tahtoi olla jokapäiväinen vieras.
  Onneksi on viileämpää tällä hetkellä, nukkiminen on parempaa.
  Eikä työt noin kuumalla oikein sujunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Migreeni on ikävä sairaus. Toivottavasti viileämpi ilma on helpottanut oloasi.

   Poista
 21. Minä olen nauttinut lämmöstä, vaikka töissä on hiki ja kotona :) Kyllä suomalainen saa ihan tarpeeksi sohjossa kahlata, joten ihan jopa harmitti kun keli viileni ;)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!