torstai 3. maaliskuuta 2016

Nyt pää kylmänä


Hirvittävää kevätkaipuuta ei yhtään helpota, kun postilaatikkoon putoilee kaikenlaisia kukkakuvastoja. Tällä netin aikakaudella on niin helppo klikata toinen toisteen kauniimpien kukkien kuvia ja täyttää virtuaalinen ostoskori yhä uusilla hankinnoilla.

Yritän sinnikkäästi pitää näppini erossa kaikista kuvastoista. Toki ne on pakko selata läpi ja hetken herkutella ajatuksella, että ostan tuon ja tuon ja vielä tuonkin. Parasta olisi, jos voisi samantien laittaa kuvastot paperikierrätyskoriin, mutta siihen en pysty. Saattaapa kuvastoista olla hyötyä silloin, kun miettii pihan istutuksia ja niihin voi palata  kesäkukkasuunnitelmia tehdessään. Vain kuvia katsellakseen.


Jonkun verran olen kasveja nettikaupoista tilannut, mutta on se vaan ihan eri asia mennä puutarhamyymälään pyörimään ja hypistelemään. Kokemuksesta tiedän, ettei nettiostoksilla säästä yhtään killinkiä. Päinvastoin, kaikki kotiin kannettavat nettiostokset ovat ikäänkuin lisä niiden päälle, joita kuitenkin tulee ihan itse kaupoista hankittua. 

Kuvissa kasvit ovat näyttäviä ja hyvinvoivia. Eivät ne sellaisia ole, kun niitä postista haettuja laatikoita availee. Useimmiten pieniä ruttanoita, joihin täytyy käyttää aikaa ja vaivaa saattaakseen ne kuvaston kaltaisiksi ihanuuksiksi. Aina se ei edes onnistu ja siinä on sitten setviminen, onko syynä omat virheet vaiko toimitetun kasvin surkeus jo lähetystilanteessa.


Sinänsä minulla on ihan hyviä kokemuksia kukkien ja kasvien nettiostamisesta. Silloinkin, kun kasvi on ollut huonovointinen jo selvästi lähettäjän päässä tai se ei ole huolellisista toimista huolimatta lähtenyt kasvuun, olen saanut tilalle uudet kasvit tai muunlaisen hyvityksen.

Suurin ongelma lienee siinä, että kun ensimmäisten kuvastojen keväällä ilmestyessä ryhtyy niistä tilaamaan, lähtee rakentamaan kesän istutuksia enemmänkin kasvi edellä. Joissain tilanteissa se saattaa hyvinkin sopia, mutta omalla kohdalla katson sen yleensä hiukan ongelmalliseksi. Kauniista kuvista innostuneena sorrun helposti hankkimaan kasveja, joille minulla ei ole paikkaa kenties ollenkaan. "Kasvi edellä" -ostaminen johtaa siihen, että nurkat on täynnä kasveja, joille pitäisi keksiä sopiva paikka. Minulle sopisi kuitenkin paremmin sellainen vaihtoehto, jossa lähden etsimään paikkaan sopivaa kasvia.


Olen päivätolkulla pyöritellyt päässäni ajatuksia ensi kesän mahdollisista kasvihankinnoista. Jotenkin en nyt vain saa ajatuksiani mihinkään järjestykseen. Välillä mietin, että kaivan viimekesäisiä kuvia puutarhasta ja sen pohjalta teen suunnitelmia. Välillä taas seison lumisella pihamaalla ja koitan hahmotella hangen keskelle mittakaavoja ja etäisyyksiä. Aika huonoin tuloksin on kumpikin vaihtoehto edennyt. Tai ei ole oikeastaan edennyt piiruakaan, kumpikaan vaihtoehto.

Kasvihuone 13.2.2016

Malttaisinko tänä keväänä unohtaa kaikki ennakkosuunnitelmat ja odottaa kevään edistymistä? Kunhan lumi sulaa ja piipot nousevat, valkenee ehkä parhaiten, mitä mihinkin voisi hankkia. Mitäänhän ei ole pakko hankkia, mutta kun maailma on täynnä ihania kasveja, joista edes pienen pieni osa olisi kiva saada omaan puutarhaan. Ei ne kukat kaupasta lopu, vaikka en ihan ensimmäisenä niitä olisikaan hamstraamassa. Vai loppuvatko sittenkin...

Miten sinä hankit kasveja puutarhaasi? Toimitko kasvi edellä -mentaliteetillä ostaen sieltä täältä kasveja, jonka jälkeen mietit, mihin kummaan niitä kaivaisi? Vai katsastatko ensin kasvin mentävän paikan ja ryhdyt sitten etsimään siihen soveltuvaa kasvia?


50 kommenttia:

 1. Mutu-tuntumalla mennään täällä pihapiirissä ja sen huomaa. Kasvini vaeltavat kuin beduiinit paikasta toiseen ja kaikki on keskeneräistä, aina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beduiinikuvaus on erinomainen. Jossain vaiheessa Ukkokulta totesi, että meillä kaikki kasvit kiertävät ympäri pihaa. Monet ovat niin tehneetkin ja varmasti kiertolaisuutta tulee olemaan jatkossakin.

   Poista
 2. Nettimartan kommentti sopii hyvin kuvaamaan meidän puutarhaa. Naapurissa asuva 70+ mies huomautti meille muutama vuosi sitten, että meilläkin kasvit vaeltavat beduiinien tavoin paikasta toiseen :)
  Otsikkosi oli herättävä, mutta liian myöhään. Pää olisi pitänyt pitää kylmänä muutama viikko sitten, kun teimme pioniharrastajien kanssa yhteistilauksia. Viime kesänä päätin (siis yritin päättää), että ostan uusia pioneja vain, jos annan ensin entisen pois, koska noin 70 pionia kasvaa jo puutarhassani. Pioniystävilläni on yhtä lukuunottamatta niin suuret tontit, että pihan koko ei rajoita heidän pionien hankkimista. Erehdyin menemään mukaan uusien pionien valintahuumaan ja sen jälkeen kimppatilauksiin. Ostin muutaman pionin jokaisesta neljästä kimppatilauksesta, joten uusia pioneja on tulossa 23 ja vielä 2 tilaus suunnitelmissa. Kotona odottaa valmiina puoli kuormaa multaa, joten se asia sentään on kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pitää kohta harkita blogisi nimen vaihtamista 1003 pionia -blogiksi. Ei sille mitään mahda, kun kasvihimo iskee. Se on menoa.

   Poista
 3. Kasvi edellä -termi on loistava. Tuo ongelmahan minulla on ollut jo vuosia. Ja syksyn tullessa edessä on ollut luovuuden tukahduttava istutusrumba, kun olen yrittänyt etsiä kaikille miljoonalle ruukulle arvoisensa paikan. Ystävien kanssa ollaan leveitä ja kehutaan, kuinka paljon olemme joutuneet istuttamaan valeeseen... Siis ei mitään järkeä!!! Kiitos pysäytyksestä, tervetuloa luovuuden ilo <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä hyvät päätökset ovat toki hyviä, mutta ongelma on niiden toteuttamisessa. Tai pikemminkin toteutumattomuudessa.

   Poista
 4. Tutun kuuloinen lista, mutta siitä jäi ne kasvit jotka vain ilmestyvät vierailijoiden matkassa tai joista mainitaan kyläpaikassa, että tuostahan saisit muutaman itsellesi ja sitten taas se on menoa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä jäikin. Eihän sitä ole mitenkään mahdollista vastustaa, jos joku tarjoaa jakotaimia omasta puutarhastaan.

   Poista
 5. Kasvi edelle kyllä vain, ja pää on kyllä aika harvoin kylmänä.... Kun tunne saa valtaansa kaupoilla, sitä ostaa kaikkea kaunista jota ajattelee tarvitsevansa! Tavallaan ihminen tarvitseekin sen kauneuden ympärilleen :) isompia kasveja on pakko harkita paikka edellä, mutta pieniä mahtuu joka paikkaan määrättömästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pieniä kasveja mahtuu moniin koloihin ja kummasti niille paikka ennen pitkää löytyy.

   Poista
 6. Minulla on keväisin tarkka lista mukana, kun menen puutarhoille ostoksille. Yleensä se menee niin, että kiertelen kasvihuoneet ja kerään kärryn täyteen kaikkea ihanaa.Juuri ennen kassaa muistan tarkistaa muistilapun... eikä niitä tarvitsemiani kasveja enää sovi autoon, tällä kerralla. Ei muuta ku uusi käynti puutarhalle.
  Onnekseni saan laittaa kukkia kotipihan lisäksi työpaikalleni, joten kasveja ei ole koskaan liikaa.
  Mulla on aika huonot kokemukset noista tilatuista taimista, joten olen huomannut että puutarhaostokset sopiimulle paremmin.
  Syksyisin ostan perennoja alennuksesta ja niiden kanssa taistelen, että saisin ne istutettua omille paikoille. Aina ei onnistu ja minulla onkin väliaikaispenkki keskellä pihaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hauskaa mennä muistilistan kanssa puutarhamyymälään ja huomata kassalla, että juuri ne kasvit, joiden vuoksi kauppaan tuli, on vielä hakematta. Minulle käy tismalleen samoin.

   Poista
 7. Pikainen kurkistus opiskelijan kukkaroon hillitsee kovasti meikäläisen kasvihaaveita. Asun melkein paikallisen puutarhan vieressä, joten siellä käyn kevään mittaan haaveilemassa ja ihastelemassa. Nettiostoksia en ole kasvirintamalla koskaan kokeillut, jotenkin tarvitsen sitä hypistelyä ja katselua. Kuvastoja katsellessa toki ostointo koittaa nostaa päätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimiin saa kyllä uppoamaan vinon pinon rahaa, jollei pidä itseään kurissa. Pienellä budjetilla täytyy käyttää harkintaa.

   Poista
 8. Täällä kamppaillaan samojen juttujen kanssa, mutta tänä vuonna kun polvi meinaa sanoa sopimuksensa irti päätin, että vien tyhjät ruukut ensin paikoilleen, katselen ja katselen, mietin ja ajattelen, mitä siihen ruukkuun tänä vuonna voisi laittaa, värimaailma pysyy kuitenkin ennallaan ja lemppareita taimetan joka tapauksessa. Ajattelin että kokeilen tällaista tällä kertaa, tosin en ole yhtään varma mikä edellä mennään, mutta itseni tuntien mopo keulii kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa sinun menetelmässäsi onkin ideaa. Ensin ruukut paikoilleen ja sitten vasta kauppaan. Tosin siellä kaupassa se mopo keulii viimeistään.

   Poista
 9. Tuo kaikki on ihan kuin suoraan mun päästä! Kuvastoja selaillessa sitä olisi valmis hankkimaan vaikka kaiken, onneksi hinnat pitävät aatokset vähän kurissa.
  Olen kyllä tilannut tuolta ensimmäisestä paikasta aika paljonkin ja pääsääntöisesti ollut tyytyväinen ja jos en ole ollut, olen saanut hyvityksen.
  Mutta olen päättänyt pitää malttia nyt ja siirtää hankinnat myöhemmäksi. Tiedä sitten pitääkö se vai ei, luultavasti ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin, josko tänä keväänä yrittäisi olla maltillisempi. Saapa nähdä, kuinka pitkään pystyn itseni hillitsemään.

   Poista
 10. Minäkin, vaikka olen ammattilainen, unohdan omassa puutarhassani monta kertaa autuaasti kaikki hienot neuvot joita toisille osaan antaa. Niin sitä vaan hairahtuu, kun ihania uutuuksia tai haaveiltuja kasveja tulee eteen. Hieman olen ehkä pystynyt nykyään hiljentämään tahtia, kun olen ymmärtänyt ettei kasvit maailmasta katoa. Mutta kun työkseenkin näkee uutuuksia ja käy taimitarhoilla ihan työaikanakin, ei hairahduksilta voi välttyä.
  Ja sitä haavekasvilistaansa voi ainakin huolettomasti täytellä, ja siihen palata, kun sopivia istutuspaikkoja tulee eteen. Tai muutenkin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on varmasti tällaista normi puutarhahörhöä useammin niitä kiusauskohtia, kun työsi vuoksi olet niin paljon kasvien kanssa tekemisissä. Ja se haavekasvilista senkun meikäläisellä kasvaa ja kasvaa, vaikka kuinka jostain päästä sitä lyhentäisi. Mutta voisiko olla ihanampaa haaveilun kohdetta, kuin toinen toistaan houkuttelevammat kasvit.

   Poista
 11. Hyvä otsikko on postauksessasi, eli nyt on syytä pitää pää kylmänä. Joka ilta katselin kuvastoja, mutta saas nyt nähdä mitä tulee hankituksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin omat kuvastoni laatikkoon, josta ne on kyllä varsin helppo kaivaa esille. Poissa silmistä, poissa mielestä -taktiikkaa kokeilen tällä kertaa.

   Poista
 12. Aiempina vuosina keväästä kuolannut kuvastot ja tilannut postimyyntinä ja väliin tuotteisiin pettynyt. Tänä vuonna tuntuu, että mies innokkaampi tilaamaan. Minulla on mennyt vähän ilo, kun myyrät tekee kaikista vastatoimistani huolimatta suurta tuhoa. Nyt siis tiukkana (ainakin vielä..), en ole edes Viherpeukaloiden esitettä avannut. Ajatus on, että ostan kasvit vasta suoraan myymälästä. Ainakin perinteinen keikka aikanaan Kouvolaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ajatusta yritän minä tällä kertaa myydä itselleni eli että ostan kasvit suoraan myymälöistä. Mitenkähän onnistuu.

   Poista
 13. Olen saanut hillittyä kasvihankitojani, koska tila vaan loppuu kesken! Mutta kesäkukkien alennusmyynnissä lähtee aina homma käsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä nurmikkoa, josta on mahdollista lohkoa paikkoja uusille kukkapenkeille. Tilanpuutekaan ei siis täällä toimi perusteena.

   Poista
 14. Pää kylmänä vaan. Niin helposti sanottu tai kirjoitettu, mutta vaikea toteuttaa. Todella vaikea. Jo on 70 litraa multaa ostettu ja useampi siemenpussi. Taimiakin tuli jo netistä tilattua... Onkohan jo myöhäistä alkaa pitämään pää kylmänä...
  Ihana postausta sinulla ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsos, on niin helppo sanoa pitävänsä pään kylmänä. Ihan toinen juttu on toimia sanojensa mukaisesti. Josko kuitenkin edes vähän yritän.

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Kaikkea täytyy yrittää, mutta usein huomaan sittenkin palaavani vanhoihin kaavoihin.

   Poista
 16. Suhteellisen hyvin pysyn ruarus. Netistä en oo tilannu ensimmäästäkää kasvia tai siämentä. Haluan itte nähärä kasvit paikanpäällä. Pysyy eres jonkullaane tolokku. Yleensä ostan mitoon suunnitellukki ja sitte muutamat heräteostokset päälle. Niillekki on yleensä joku paikka heti miäles. Sitte tulooki ongelmia, jos ostaa jotaki vaa ostamisen ilosta. Jäi syksylläki muutama sellaane purkki istuttamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kunnioitettavasti selkärankaa. Nettiostoksissa tolkku katoaa varsin helposti.

   Poista
 17. En ole tilannut vielä mitään, mutta olen ostanut monta pussia punaista silkkiunikkoa, jolla jatkan numrikon muuttamista villikukkaniityksi.

  Aloitan joka vuosi istuttamalla lisää suosikkikasvejani.

  <3

  VastaaPoista
 18. Kasvi edellä -menetelmä kuulostaa hyvinkin tutulta. Epäilen, että kaiken kurjan juuri on tämä Suomen talvi. Talvella on aikaa selailla kuvastoja ja haaveilla uusista hankinnoista. Ja kun puutarhaihminen on koko pimeän talven joutunut pysymään poissa puutarhasta, niin ei mikään ihme, että kevään tullessa lähtee vähän lapasesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolustukseksi voisi sanoa, että törsätään sitä turhempaankin.

   Poista
 19. Kyllä se lähinnä niin menee että ihana kasvi täytyy saada, sitten mietitään että mistä sille löytyis hyvä paikka;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on näköjään aika monella. Onneksi kukat ovat sopuisia keskenään. Tekevät tarvittaessa tilaa toisilleen.

   Poista
 20. Katselen ja ihailen minä noita kotiinkannettuja kuvastoja, mutta enpä ole mitään tilannut (pelargoneja lukuunottamatta, mutta ne eivät olleet kuvastossa). Paljon haluaisin tilata, mutta onneksi olen saanut hillittyä itseni vielä. Hillittyä, koska sillä paikalla, johon teen seuraavan istutusalueen, kasvaa vielä puita. Ja ne kasvit olen jo miettinyt valmiiksi, ainakin pääasiassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden kuvastojen kanssa on hyvä harjoitella harkintaa ja kieltäytymistä.

   Poista
 21. Tuttuja ajatuksia. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kasveihin sortuminen ei ole niin kovin vaarallista. Aina niille on paikka löytynyt ja uusi löytö tuottaa kummasti iloa ja kutkutusta elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, voi sitä rahansa turhempaankin hassata. Kukista riittää iloa vuosiksi eteenpäin.

   Poista
 22. Kasvi edellä mennään meillä. Välillä oikein ahdistaa, kun en meinaa löytää paikkaa kasville, kun nurkat notkuvat ennestään. Tänä keväänä en ole vielä tilannut mitään. Outoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on yllätys itsellekin toimia tapojensa vastaisesti. Ehkä sinulla on ollut nyt riittävästi puuhaa tulevissa messuissa.

   Poista
 23. Olen onneksi alkanut vähitellen oppia, että minulla pitää olla paikka valmiina, jonne hankitun kasvin voin istuttaa. Ja mieheni kyllä muistaa muistuttaa asiasta, jos itseltäni se meinaa unohtua. Todistelen tosin itselleni, ennalta suunnittelemattoman kasvin osuessa kohdalle ja ostohimon iskiessä tosi voimakkaana, että ainahan isolle pihalle yksi lisäkasvi sopii kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelen suunnittelemattomien kasvien kanssa, että kyllä sille paikka löytyy. Ja aina on löytynytkin. Joskus vain tuntuisi järkevämmältä toimia suunnitellummin...

   Poista
 24. Ihan mahtava otsikko kuvaamaan tuota kirjoitusta! Hauskaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oletkin uusi kommentoija, joten käväisenpä vastavierailulla.

   Poista
  2. Pöh, taas sekoilen. Olen jo kirjautunut lukijaksesi.

   Poista
 25. Välillä on ollut vastoinkäymisiä postimyyntifirmojen kanssa. Olen tilannyt yhtä, mutta minulle onkin sitten saapunut ihan jotain toista. Eräästä puljusta sain kerran todella surkeat taimet, niihin ei ollut kehittynyt vielä edes kunnollisia juuripaakkuja. Harmitti, sillä olin sotkenut vielä anoppinikin mukaan kimppatilaukseen. Tuollaiset kokemukset eivät kannusta tilaamaan samasta yrityksestä enää uudestaan. Sitten on onneksi niitäkin yrityksiä, joilta tulee aina sitä, mitä on tilattu ja taimet ovat olleet oikein elinvoimaisia.

  Kivempaa on silti tietysti itse pyöriä taimimyymälöissä, jolloin ainakin varmasti näkee, mitä on ostamassa. Postimyynneissä houkuttelevat kuitenkin erikoisuudet, joihin ei taimimyymälöissä välttämättä törmää.

  Niin, ja kyllähän se sellaista kasvi edellä touhua on täälläkin... Vaikka aina lupaan parantaa tapojani. =D

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!