tiistai 11. kesäkuuta 2024

Popparit harakoille

Popcorn heinäkuussa 2022


Moni on varmaan ainakin somessa törmännyt kesäkukkapopcorneihin. Ruukkuun kylvetään tavallisia kaupasta ostettavia maissinjyviä. Niitä, joista paukutetaan kattilassa naposteltavaa vaikkapa leffaillan ratoksi. Ystävä oli kasvattanut näin itselleen näyttävät viherkasvit terassin koristukseksi. Niinpä minäkin innostuin kokeilemaan ja tykästyin. Kesällä 2022 maissinjyvistä kasvoi kuvan isokokoinen ruukkukasvi, joka pysyi vehreänä syksyyn saakka.

Popcorn 10.6.2023


Onnistumisesta iloiten kylvin poppareita myös viime keväänä. Siitä samasta pussista, jonka olin ostanut edellisenä kesänä. Onhan se nyt terveellisempää nauttia vihreänä hulmuavista popcorneista kesäisellä terassilla kuin napostella rasvaisia ja suolaisia popcorneja sohvalla istuen. Näin kärjistetysti. 

Vaan eipä mennyt putkeen kasvatusyritykseni. Yhtenä aamuna pihaoven avatessani löysin kuvan näköistä jälkeä. Hyvin itäneet popparit olivat riipin raapin pitkin terassia. Ihmettelin, mikä kumman otus kesäkukkiani terrorisoi. En ehtinyt siivota sotkua heti, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Näin nimittäin samana päivänä, miten harakat kävivät tonkimassa ruukkua siinä toivossa, että sieltä vielä löytyisi jotain maisteltavaa.

Tyhjensin ruukun ja totesin, että pysyköön popparit pussissaan.

14.5.2024

Toukokuussa käsiini osui keittiön kaapissa vajaa popcorn-pussi. Muistin toki edellisen vuoden epäonnisen kasvatusyrityksen, mutta ehkä onni olisi nyt parempi - tuumasin. Multaa isoon ruukkuun ja popcornit perään. Laitoin varmuudenvuoksi ruukun päälle hallaharson estämään lintujen pääsyn siemeniä tonkimaan.

Popcornit itivätkin kiitettävästi. Ehkä olisi voinut vähän enemmänkin niitä multaan kätkeä. Olin kuitenkin tyytyväinen itämisen tuloksiin.

31.5.2024

Helteiden saavuttua otin hallaharson pois, jotta popparit eivät paistuisi. Laitoin ruukun ympärille verkon, sillä varikset ja harakat pörräsivät ahkerasti pihapiirissä. Epäilimme, että variksilla on puiston toisella laidalla kasvavassa kuusessa pesä. 

Päätin katsoa verkkoa muutaman päivän ja ottaa sen sitten pois. Versot olivat jo hyvän kokoisia ja ajattelin harakoiden jättävän ne rauhaan.

8.6.2024

Popcornit ehtivät olla rauhassa ilman verkkoa ehkä yhden ainokaisen vuorokauden. Aamulla terassille mennessäni mullassa oli myllätty ja irrallisia versoja oli pitkin lattiaa. Tuskin ehdin kunnolla takaisin sisälle, kun ikkunasta näin harakan palaavan apajille. 

Ruukun laidalla on vielä muutama poppari pystyssä. Siivoan ruukun pois, kunhan sade taukoaa ja muilta töiltäni ehdin. Nyt vannon, että popcorn-kokeiluni saa olla tässä. Eiköhän maailmasta löydy muitakin nopeakasvuisia ja näyttäviä kesäkukkia, joita harakat eivät himoitse.


28 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika! Vai ovat linnut keksinet, että mullan alla on maistuva paukkujyvä! Luulisi nyt tähän aikaan vuodesta jo löytyvän luonnosta herkkuja, mutta urbaanit linnutkin haluavat nykyajan ruokaa! Harmi, kun niin komeasti olivat jo ehtineet kasvaa! Minä kasvatin myös yhtenä keväänä poppareita, mutta niistä ei tullut edes harakoille ruokaa ja kokeilu jäi siihen. Mutta erilaiset koristeheinät ovat varsin kauniita ja nytkin niitä on kasvamassa useammassa ruukussa - ja onneksi eivät kelpaa linnunruuaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaa hölmöyttäni, kun en pitänyt kauemmin verkkoa taimien suojana. Yllätyin kyllä, kun näin isokokoisia kävivät nyhtämässä. Ehkä emolinnun on kiva viedä lapsille poppareita. Seuraavaksi kai nykylinnuille täytyy tarjota hampurilaisia.
   Sinänsä nuo popparit ovat aika hieno vihreä kesäkukkakoriste. Jospa ensi keväänä kasvatan ne riittävän suuriksi kasvihuoneessa. Kas, kun vasta nyt sen hoksasin.

   Poista
 2. Ikävää, miten harakat hajoittavat maissiviljelmäsi. Minulla kasvaa toisena kesänä nyt maissia isoissa muuraussaaveissa, eikä pihan perällä olevassa männyssä pesivä harakkapariskunta ole äkännyt maissejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatin joitakin vuosia sitten kasvimaalla "oikeaa" maissia. Niihin linnut eivät koskeneet. Mikä lie noissa pussipoppareissa niitä viehättää?

   Poista
 3. Harakat tekee todella paljonkin pahaa jos sille päälle sattuvat . Minä en ole koskaan kokeillut poppareita kasvattaa ja syöminenkin on vuosien takaa .
  Harmillista kun näit niin paljon vaivaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäsin tähän popparikasvatukseen jossain FB-ryhmässä. Yllytyshullu kun on niin aina pitää kiusallaankin kokeilla kaikenlaista. Ihan komeita noista poppareista tulisi, jos saisivat rauhassa kasvaa.

   Poista
 4. Harakat saattoivat muistaa edellisvuoden herkkuhetken ja vain odottivat koska pääsevät apajille...😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ovat tyytyväisiä saatuaan poppariannoksen tänäkin keväänä.

   Poista
 5. Onpa harmillista. Ei niitä tosiaan kannata enää kylvää. Hyvä tietää, sillä täälläkin on runsas harakkakanta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tappio ei ole kovin suuri, enkä sitä sen enempää harmittele. Kerroinpa vain, koska somessa moni muu oli törmännyt samanlaiseen lintuongelmaan. Menipä popparit tällä kertaa toivon mukaan parempiin suihin - eikun nokkiin.

   Poista
 6. Ohoh! Harakoilla taisi olla herkullinen elokuvailta.
  Anoppi kasvatti minulle popcorneja. Ne ovat saaneet olla rauhassa, vaikka meillä on sekä variksia että harakoita paljon. Ehkä eivät tajunneet innostua niistä, kun esikasvatus oli hoideltu muualla.
  Meillä harakoista ja variksista on sellainen riesa että käyttävät kaikkia terassejamme vessoinaan. Joka päivä saa pestä valkoisia läiskiä pois ja pidämme kaikki pehmusteet ja ylimääräiset tuolit varastossa silloin kun emme käytä niitä. Olisi ihana, jos terassi saisi olla nättinä koko ajan, eikä vain silloin kun itse istuu siellä vahtimassa.
  Saunan takana metsikössä on suuri harakanpesä. On kyllä hieno viritys sinänsä suuruudessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä lie leffaa aikoivat popparien kera katsella. Luultavasti ruokkivat jälkikasvuaan. Käänsin asian postiviiseksi toteamalla, että onpa taas vähemmän kasteltavaa. Kiva, että sinun popparisi ovat saaneet olla rauhassa.
   Linnunkakkaa on vaikea saada pehmusteista pois. Sitäpaitsi jatkuva suojaaminen ja putsaaminen on pitkän päälle tylsää. Ystäväni rakensi viime kesäksi ison lasitetun terassin talon jatkeeksi. Se on oikea kesäolohuone, jossa ei tarvitse välittää sateista eikä linnuista.
   Sellaisen kun saisi.
   Olisi kiva nähdä lähempää harakanpesä. Nyt ne sujahtavat oksien väliin, mutta kiikareillakaan pesää ei kunnolla näe.

   Poista
 7. Olihan tarina! Mitä luulet, mahtaisiko tuo popcorninkasvatus onnistua sisällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaisi se onnistuakin. Ja onnistuu se ulkonakin, kunhan suojaa taimet niin kauan, kun ne ovat kunnon kokoisia. Isokokoinen verkko hyvin ruukun ympärillä pitää kyllä harakat loitolla.

   Poista
 8. Kaikenlaista harmia! Meillä nyt on joitain, jotka leikkaavat/viiltelevät kasvien lehtiä. En ole nähnyt mitään, silti joka puolella on silvottuja lehtiä?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tappio ei ole kovin suuri, eivätkä linnut tietoisesti ihmisiä kiusaa. Emolintu halusi varmaan viedä jälkikasvulle jotain hyvää syötävää.
   Riistakamerasta saattaisi olla hyötyä. Olen välillä miettinyt sellaisen hankintaa, niin ei tarvitsisi pää puhki miettiä.

   Poista
 9. Olipa harmi, että harakat turmelivat komeat popcornit ja vielä kahteen eri otteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ehtinyt tyhjentää harakoiden tuhoamaa popcornviljelmää. Tänään se piti tehdä ja kas, yksi harakka ehti nyhtää loputkin irti.

   Poista
 10. Mitä jännittävin poppari-postaus! Ja hyvä että saimme samalla Don't try this at home - varoituksen niin emme innostu kokeilemaan. Meilläkin vierailee pihassa harakoita. Kiva nähdä millainen pehko tuosta syntyi. Voi ikuistaa juttuja valokuviksi vaikka alkuperäiset kohteet eivät säilykään. 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Popparien kasvattaminen kannattaa, kunhan valitsee niille suojaisan paikan ja muistaa vielä suojata ruukunkin, kunnes popparit ovat riittävän isoja. Moni on niiden kanssa onnistunut. Meillä harakat hulinoivat pihassa jatkuvasti, joten lienee parempi jättää popparit vastaisuudessa kasvattamatt.

   Poista
 11. No jopas ovat harakat mieltyneet poppareihin! En taids itse yrittää moista kokeilla, meilläkin on harakoita ja käyvät tehokkaasti repimässä roskapusseja, jos jättää hetkeksikään portaille odottamaan kaupassa käyntiä 🙈 meillä roskis on siis parin sadan metrin päässä, joten yleensä vien roskat kun lähden käymään kaupassa. Varsinkin aamuisin tulevat nopsaan apajille, jos erehdyksissään pussin nakkaa pihalle odottamaan 🤦‍♀️ voi siis olla että popparitkin lähtisi nopsaan meilläkin. Liekö niissä jotain erilaista hajua tms. kun noin tulevat napostelemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakat ovat vallattomia seuralaisia. Minäkin olen joskus jättänyt roskapussin hetkeksi varaston rappusille odottamaan. Ja kas, se on riivitty rikki ja levitetty roskat pihalle.
   Jokin noissa popparikasvustoissa kiehtoo harakoita. Kuulin muiden kohdanneen samoja ongelmia.

   Poista
 12. Kiitos hellivästä kukka-terapiasta useamman postauksen kera...
  kommenttini jätän kuitenkin tähän surullisen kuuluisaan... sikkä otsikko oli niin osuva... harakoille meni kirjaimellisesti!! Kesäkuun iloja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repolainen! Lienet pyöräillyt ahkerasi, eikä silloin ehdi blogikommentteja kirjoittelemaan.
   Vanha sananlasku harakoille menosta ei ehkä alunperin perustu poppareiden tuhoamiseen, mutta toimii näköjään siinäkin asiassa.
   Sinulle myös iloista kesäkuuta!

   Poista
 13. Johan oli hävitys käynyt! Mahotonta meininkiä!!!

  VastaaPoista
 14. Luulisi, että noin isoksi kasvanut puska ei lintuja enää kiinnostaisi mutta olinpa väärässä. Teillä on pakko olla joku poppareiden makuun mieltynyt harakkapariskunta, joka opettaa tietystä jälkikasvulleenkin, mistä niitä herkkuja löytää. Harakka on fiksu lintu ja kun se kerran oppii jonkun hyväksi havaitsemansa tavan, se kyllä muistaa sen seuraavanakin kesänä. Harmi sinällään, kun ei suojaverkkoja viitsisi koko kesää kasveilla pitää. Et ole varmaan testannnut, mitä harakat tuumisivat ruukutetusta päivänliljasta? Sehän näyttää melko samalta kuin popparikasvusto. Menisivätköhän linnut halpaan vai osaisivatkohan ne erottaa päivänliljan maissista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokin noissa poppareissa harakoita kiinnostaa. Ruukku on odottanut terassilla tyhjentämistä. Tänään harakka kävi riipimässä viimeisetkin pitkin pihaa. En ole ainoa samaan ongelmaan törmännyt. Somessa asiasta keskusteltiin aktiivisesti. En todellakaan viitsi verkkovirityksiä pitää pitkälle kesään. Peurojen vuoksi saa riittävästi verkkoja viritellä.
   Jossain vaiheessa voisi kokeilla päivänliljoja ruukussa ja katsoa, miten harakat niihin suhtautuvat. Veikkaan, että poppareissa on tuoksu, joka saattaa vedota harakoihin. Poppariversot ovat myös "mehukkaan" näköisiä, kenties myös mehukkaan makuisia.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!