keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Sipulihurmaa, osa 2


Viikonloppuna piti istuttaa vain pienikokoiset sipulit, mutta hieno sää siivitti kaivuuintoa ja samantien multaan menivät sitten kaikki sipulit. Kaikkinensa olen nyt istuttanut 808 sipulia, mutta iso osa on pieniä sipuleita, joita menee tusina yhteen isokokoiseen tulppaanin sipuliin. 

Pikkusipuleiden istuttaminen on aivan valtavan paljon helpompaa ja nopeampaa, joten laitettakoon jälleen kerran muistiin ensi vuoden varalle, että niihin pikkuisiin kannattaa ehdottomasti panostaa. Ehkä kaupassa käydessäni vielä jokunen pikkusipulipussi mukaan lähtee, sillä olen löytänyt lukuisia uusia paikkoja, joihin kaipaisin keväistä kukintaa.


Kasvihormoni -blogin Sini kirjoitti mainiosti  siitä, kuinka hankalaa on perennapenkkeihin syyssipuleita istuttaa. Ihan Sinin toteutustapaa en tänä vuonna kokeillut, mutta mielessä kyllä joskus on sekin ollut. Olisi niin helppo tunkea sipulit multaan, kun tiellä ei olisi ainuttakaan perennanjuurta. Mutta onhan siinäkin työtä, että perustaa joka syksy perennapenkit uudelleen. Ja tämä viimeinen lause sisältää sitten jonkin verran ironiaa.

Tulipa Sun Lover ja Tulipa Esperanto

Tilasin syyssipuleita tänä vuonna kolmesta kotimaisesta nettikaupasta. Jokunen sipulipussukka tuli hankittua myös suoraan kaupasta. Yhden nettikaupan tilaus saapui mukavasti ilman turhaa odottelua. Sen sijaan kahta jälkimmäistä lähetystä kävin jo kyselemässä, kun mitään toimitusviikkoa ei oltu missään mainittu. Tulivatkin sitten kyselyäni seuraavalla viikolla. Hyvinhän täällä etelässä ehtii sipuleita istuttaa usein vielä marras-joulukuussakin, mutta halusin homman pois käsistäni, sillä tekemistä puutarhassa riittää ilman syyssipuleitakin.
 
Tulipa China Town ja Tulipa purple Prince

Taisin jo sipulipostauksen ensimmäisessä osiossa mainita, että istutan isot tulppaanisipulit nykyisin lähes kaikki mulloksella olevien hedelmäpuiden ja marjapensaiden alustoille. Pidän nuo alueet mulloksella, koska hedelmien ja marjojen poimiminen on siten helpompaa. Samoin puiden ja marjapensaiden hoitaminen. Kesällä kyllä akileijat ja sormustinkukat sekä pioniunikot valtaavat myös mulloksella olevan alueet, mutta kukinnan jälkeen kuihtuneet varret on helppo leikata ja korjata pois. Ja taas on mullos siistinä. Akileijoja ja sormustinkukkia on niin paljon, ettei niiden juuria tarvitse varoa syyssipuleita samoille paikoille istuttaessa.
Tulipa Pulchella Violoacea ja Hyasintti Woodstock

Olin tehnyt nimikyltit sipuleille etukäteen, mutta kas, taas kävi, kuten monesti ennenkin. Unohdin istutuspaikat merkitä ja myöhemmin en ihan jokaista enää muistanut. Ei se niin kovasti haittaa, sillä suurimman osan kyllä keväällä tunnistaa niiden puskiessa itsensä maan pinnalle.
Irikset Harmony ja Katharine Hodgkin

Pihapöydällä oli istutussession ajan kynä ja lista hankkimistani syyssipuleista. Listaan pyrin merkitsemään istutuspaikat, jotta keväällä tiedän olla kaivamatta vääristä paikoista. Listaan merkitsin sipulin nimen, kappalemäärän, istutuspäivämäärän ja -paikan sekä sipulien hankintapaikan ja hinnan. Haluan hiukan seurata ja vertailla sipulien hintoja. Aika paljon sipuleihin saa rahaa uppoamaan, joten ehkä on parempi unohtaa loppusummat ihan kokonaan.

Narsissit Recurvus ja Hillstar

Joka kevät katselen paljaita paikkoja ja ajattelen, että tuohon ja tuohon ja tuonnekin täytyy syksyllä laittaa sipuleita. Sitten tulee syksy, eikä mikään paikka ole kovin paljas tai autio. Vaikka kuinka vahtaan niitä keväällä otettuja kuvia, jotka olen tallentanut nimenomaan löytääkseni syksyllä aukkopaikat, ei se keväinen kuva käytännössä ole kovin paljon helpottava tekijä. Tunnen itseni suorastaan murhaajaksi kulkiessani lapion kanssa vääntämässä kasvien juurien tyvellä multaa sivuun saadakseni upotettua sinne sipuleita.

Pallerolaukkoja, pallerolaukkoja...

Ehkä sielunrauhan kannalta olisi parempi tyytyä pienistä pienimpiin sipuleihin, joita multaan tunkemalla ei vahingoita ainuttakaan kasvia tai mitään muutakaan elollista. Eikä niitä pikkusipuleita edes tarvitse kovin syvälle työntää.

Atsurinhelmililja ja nuokkutähdikki
 
Talventähti ja puistolumikello 'Flore Pleno'
Kirjopikarililja mix ja keltareunapikarilija
 
Lumikelllo - Galanthus single Woronowii

Yhtenä päivänä olin Helsingissä asioilla ja kotimatkan bussia Kampin terminaalissa odotellessani eksyin kukkakauppaan. Niin vain neljä pikkusipulipussia tarttui sieltäkin mukaani. En mukamas muistanut, olenko jo niitä tilannut riittävästi. Kyllä sitä ihminen saa helposti itseään huijattua.

Posliinihyasintti - Puschkinia Libanotica

Suvikello - Leucojum 'Gravetye Giant'

Tykkään noista sipulipussien pahvisista kuvaläpysköistä. Miksi niitä nyt sitten kutsutaankaan. Talletan ne kevättä varten ja niiden kanssa on sitten hyvä kulkea puutarhassa tsekkaamassa, tuleeko mullasta sitä, mitä sinne on mielestään istuttanut. Yhden nettikaupan pussukoissa ei ollut laisinkaan nimipahveja, joten piti jälkikäteen käydä kaupan sivuilta tarkastamassa, mitä tulikaan tilattua. Ja tallennettua kuvat itselle muistiin. Pusseissa on kyllä sipulien nimi ja kappalemäärä, joten ihan sokkona niitä ei tarvitse istuttaa.


Tämä nettitilaus sisälsi lähinnä liljoja kumppaniksi uuteen pionipenkkiin. Tähän penkkiin siirsin kaikki uudemmat pionit, joita olin ripotellut liiaksi sinne tänne. Kun pionien kukinta päättyy, jatkavat liljat siitä. Toivon ainakin...
Lilium 'Disco' - matala pinkki värililja
Lilium 'Elodie' - kerrottu vaaleanpunainen värililja
Lilium 'Levi' - vaaleanpunavalkoinen lilja
Lilium 'Pink Perfection' - pinkki kuningaslilja
Lilium 'Stargazer' - vaal.punavalkoinen orientallilja 

Liljojen joukossa oli myös pari pikkusipulipussia, joista posliinihyasintti tuli bonuksena.
Allium roseaum - Kainolaukka
Puschkinia Libanotica - Posliinihyasintti 

Balkaninvuokko - Anemone Blanda Mix

Balkaninvuokon pikkuruisia mukuloita en vielä multaan laittanut, sillä niiden syysistutuksesta minulla on huonoja kokemuksia. Minne lienevät talven aikana menneet, mutta eivät keväällä nouse. Niinpä laitan pussukan kellariin ja istutan ne sitten keväällä joko maahan tai ruukkuun. Ehkä mieluummin ruukkuun, josta ne on helppo syksyllä siirtää taas kellariin talvehtimaan.


Nyt on sitten sipulien osalta lotto laitettu vetämään eli ei muuta, kuin kevättä odottamaan ja keväistä kukintaa tietenkin. Syyshommia riittää, vaan onpa yksi suurtyö poissa päiväjärjestyksestä.

Mukavia syyspäiviä teille kaikille!

PS. Justiinsa muistin, että vielä pitäisi postissa tulla Omapiha-lehden kestotilaajan syyslahja eli 100 kirjokevättähden sipulia. Ihan pulkassa sipulihomma ei siis vielä ole.

56 kommenttia:

 1. Jeps, tuttu ongelma, keväällä näyttää tietyissä kohdissa tyhjältä, mutta syksyllä onkin vaikea löytää istutuskohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu ongelma varmaan useimmille meistä, mutta kummasti sen aina unohtaa.

   Poista
 2. Ahkerana oot ollu :) Pyhänä oliki hiano aurinkoone päivä. Pihalla mäki olin, mutta yhtäkää sipulia en oo viälä istuttanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niillä tulpuilla mitään kiirettä olisi ollutkaan, mutta kun nyt vauhtiin pääsin niin samalla menivät loputkin.

   Poista
 3. On sinulla ollut kunnon istutustalkoot. Voi mitä ihanuuksia piilottelitkaan multaan <3 Toivotaan, että lunastaavat keväällä kaikki ne lupaukset, joita nuo ihanat kuvat kuiskivat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko sipulimäärän istuttamiseen käytin sentään kaikkiaan kolme päivää. Mikäs oli sunnuntaina pihalla touhuta, kun ilma oli niin hieno.

   Poista
 4. Sinullepa tuleekin keväällä oikea paratiisi! Näin syksyllä sitä pitäisikin olla ahkerana, että keväällä saa nauttia ensimmäisistä kukista. Minä ihan tuskastuin viime viikolla, kun työpaikalla istutin ison määrän perennoja ja sitten piti vielä piilotella monta pussia sipuleita. Pitäisi jakaa sitä urakkaa monelle päivälle. Toki vielä on kymmenkunta pussia odottamassa piilottelua. Näin syksyllä on hurjasti sitä muutakin hommaa. Omenat putoilee puusta, puolukat huutaa metsässä poimijaa ja mattojen pesu on kesken. Siinäpä sitä on syksypuuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ihan varmasti moisessa urakassa tuskastuu. Keväällä isokin määrä töitä sujuu kevyesti, kun koko ajan mennään valoisaa ja lämmintä kohti. Näin syksyllä aika tuntuu loppuvan tyystin kesken.

   Poista
 5. Hyvänen aika mikä sipulimäärä. Kyllä sinulla keväällä on mitä ihailla. Itselläni on palganinvuokkoa rivarin pihalla ollut monta vuotta enkä ole koskaan niitä nostanut ylös maasta. Lisääntyvät kyllä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottua, iso osa sipuleista oli pieniä ja niiden istuttaminen sujui vikkelästi.
   Pitäisikö sittenkin kokeilla balkaninvuokkojen istuttamista nyt syksyllä. Ei se pussi paljon maksa, vaikka pieleen menisikin.

   Poista
 6. Vaikuttava määrä sipuleita ja ihanasti olet valinnut niin erilaisia, jotta puutarhassa kukkii keväällä pitkään ja monenlaista. Olin myös ne 100 sipulia unohtanut, kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenties tuli hiukan rohmuttua, mutta nytpä ovat maassa.

   Poista
 7. Paljon kaunista kukintaa on sinulla tiedossa ensi keväänä. Itse olen viime vuosina istuttanut tosi vähän sipuleita, kun en halua niitä perennapenkkeihin, koska juuri mainitsemiasi ongelmia on silloin edessä. Pitäisi perustaa ihan oma penkkinsä lähes pelkästään sipulikukille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka syksy manaan sipulihulluuttani, sillä aikamoinen pähkäily istutuspaikkojen löytymisen kanssa on. Nuo mulloksella pidetyt hedelmäpuiden ja marjapensaiden alustat ovat siinä mielessä pelastus.

   Poista
 8. Vau mikä määrä sipuleita. Jos nuo kaikki menestyvät talven yli,
  on sinulla hieno kukkameri odotettavissa keväällä.
  Kiva nähdä kuvia niistä, sitten ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takuuvarmasti osa jää nousematta, mutta eiköhän sieltä silti osa myös nouse. Kyllä niitä taas tulee ihailtua ja kuvia muillekin jaettua.

   Poista
 9. Juu, kukkasipulien istutus ei ole täälläkään mikään suosikkihomma. Olen tilannut parista paikasta kukkasipuleita. Pitäisi käydä postista ne hakemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväinen kukinta toivottavasti palkitsee kaivamisen vaivan.

   Poista
 10. Ihan mahdottoman määrän olet sipuleita hankkinut, wau! Kyllähän siinä aika iso homma on ja pitkään saa kyykkiä kukkamailla. Minun sipuliostoja on hieman hillinnyt se, kun oikeasti vähän "loukkaannuin" lumikelloille, kun niitä laittelin viime syksynä hurjasti eikä yhtään noussut, nyyh. Oisko mahdollista että ne uinuvat yhden vuoden yli, ja sitten pompsahtavat ensi keväänä ilmoille?? Oikeasti se on ajan kysymys, milloin alan niitä sipuleita hommata ja sieltä netistähän minä aloitan, eikä niitä tarvinnut odotella kuin pari päivää kun saapumisilmoitus tuli kotiin.
  Flunssa verottaa jaksamista, mutta sipuleilla ei taida vielä olla kiire eikä kukkapenkkejäkään ole vielä oikein siivottu.
  On sinulla ihana kukkameri sitten keväällä, ja luvassa monta mukavaa postausta :)
  Kaunista syyskuun loppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienet sipulit oli helppo ja nopea istuttaa, kun eivät tarvitse isoa ja syvää tilaa. Eipä minullakaan montaa lumikelloa noussut. Toivotaan siis, että kärhöjen tapaan jurovat ehkä vuoden parikin ja nousevat sitten istuttajaansa ilahduttamaan. Hyvin tässä on vielä aikaa sipulien istuttaminen, mutta minä olen aina varsinainen hätähousu.
   Aika kivoja ilmoja loppukuuksi on luvattu, joten nautiskellaan niistä.

   Poista
 11. Ihanaa kukkaloistoa on odotettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että edes osa nousee keväällä. Jokainen piippo ilahduttaa isosti.

   Poista
 12. Minäkin innostuin laittamaan kaikki sipulit maahan sunnuntaina, kun sää oli niin ihana, että pihalla oli ihan pakko viettää aikaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin huomattavasti mukavampi kykkiä kauniissa säässä!

   Poista
 13. Sinulla onkin odotettavissa kaunista kukkaloistoa ensi keväänä. Minä en vielä istuttanut lainkaan sipuleita, ehkä ensi viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että edes osa nousee ja kukkii keväällä. Takuuvarmasti kaikki ei nouse. Hyvin ehtii vielä sipuleita multaan piilottaa.

   Poista
 14. Härregyd, mikä määrä sipuleita:) OmaPihan sipulit tulivat tänään, tiedoksi vaan. Niin, voisihan sitä joka syksy perustaa saman perennapenkin uudelleen, minä joudun niin tekemään jaloangervopenkille, samalla saan siihen uudet tulpaanit istumaan parhaimpaan asentoon. Kukkaloistoa odotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, varmaan sitten meillekin tulevat lähipäivinä. Viikonloppuna olisi taas aikaa istutella.

   Poista
 15. Huimaa, melkein tuhat sipulia ellei jo ylikin kunhan kevättähdet saapuvat. Keväällä on edessä hienoja maisemia. Narsissi Hillstar on suloinen ja minulle ihan uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan nyt, että mahdollisimman moni nousee ja kukkii. Viime syksyn lumikelloista ei noussut kuin kaksi. Istutin uusiin paikkoihin, josko nyt nousisivat paremmin.

   Poista
 16. Meinasin pyörtyä, 808 sipulia ja lisää tulossa. Minä istutin 20 posliinihyasinttiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkaisen innostuin hamstraamaan. Minulla on ollut syksyjä, jolloin en ole istuttanut ainuttakaan sipulia.

   Poista
 17. Minä täällä pohjoisessa odotan kylmenevää maata. Töissä odottaa 2500 sipulin istutus, ja kotonakin vähän vähemmän onneksi. Tässä syksyssä voi tehdä jo kevättä - tämä on siksi niin ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä laitoin tulput liian aikaisin, mutta niin taisin tehdä viime vuonnakin. Hyvin silti nousivat.
   On sinullakin työmaata. Hollantilaisilla on sellaisia istutuskoneita, joilla menee kymmeniä sipuleita multaan kerralla. Ehkä pitää alkaa säästämään sellaiseen...

   Poista
 18. Kyllä oletkin kovasti istuttanut sipuleita Ihana kukkaloisto keväällä on
  odotettavissa Minä en ole viellä istuttaut muutama pussin kyllä olen ostaut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinhän tässä vielä ehtii sipuleita istuttamaan. Minulla on niin paljon ohjelmaa, että katsoin parhaaksi hoitaa sipulit nyt maahan.

   Poista
 19. Siinä sulla onkin hommaa, kun kaikki nuo mukulit saat maahan pukattua, mutta onpa sitten keväällä kukkasten pauhua tarjolla. Voi hurja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakkahommaksi meni ja seuraavana päivänä selkä vähän vihoitteli. Vaan nytpä ovat mullassa.

   Poista
 20. Ompas siulla ollu urakka, mieluinen työ ei kyllä ikävältä tunnu! Kaunista kukkaloistoa on odotettavissa keväällä. Miekin oon alotellu istutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siinä urakkaa, mutta mullassa ovat. Sinänsä en sipulien istuttamisesta tykkää, mutta keväisen kukinnan vuoksi jaksan kyllä ahertaa.

   Poista
 21. Sulla on luvassa kyllä ihan mahtavaa kukkaloistoa ensi keväänä! Silloin uurastuksesi palkitaan.
  Mä en tajuu, miksi mä oon tänä syksynä näin hitaalla. Mut vielä ehtii huuma tulla.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä hitaita hetkiä mahtuu ihan jokaiselle. Tuossa ylempänä kommentoinkin, että on ollut syksyjä, jolloin en ole istuttanut ainuttakaan sipulia. Ja hyvin on niitäkin syksyjä seuranneista keväistä selvitty.

   Poista
 22. Huh! Melkoinen urakka, minulla moinen vielä edessä ja pohdinkin, miten uskallan kaivaa kuoppia perennojen viereen vioittamatta niiden juuria. Keväällä sinua odottaa ihan mahtava kukkameri! Vaikka rahaa sipuleihin saa tuhlattua melkoisesti, mutta sehän unohtuu sitten keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksipä en kovin paljon sipuleita perennojen joukkoon istuttanutkaan, kun niiden juuria joutuu varomaan.
   Ja kyllä sitä rahaa turhempaankin menee.

   Poista
 23. Voi miten mahoton määrä sipuleita, on niissä ollut istuttamista:) Vaan onpa ihana ensi vuonna sitten ihastella mitä kaikkea kaunista siellä nouseekaan♥ Toivotaan että talvi on hellä noille istutuksille! Ihanaa syksyn jatkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Oli kyllä urakka, mutta keväällä olen tyytyväinen, että jaksoin ahkeroida.

   Poista
 24. Mahtava määrä sipuleita, istuttaessa on varmasti mennyt hetki jos toinenkin :) Ja kivoja lajikkeita olet löytänyt. Täällä on vielä istutuspuuhat suorittamatta, ajattelinkin viikonloppuna tarttua ainakin pikkusipuleiden osalta toimeen. Minä odotan vielä tarjouskampanjoita, jospa niistä löytyisi muutama sipulipussi lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sinä! Hiukan harmittaa, että kaksikin käyttämääni nettikauppaa ilmoitti sipulialesta juuri, kun olin vastaanottanut omat tilsukseni.

   Poista
 25. Mahtavasti sipuleita, mutta onhan sitten ihailtavaa keväällä! Minäkin aloitin tänään istutukset, mutta pääsin paljon vähemmällä kuin sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähempi olisi riittänyt ihan hyvin. Sipulipussukoita on vain niin vaikeaa vastustaa.

   Poista
 26. Olet ollut ahkera, aivan huikea määrä sipuleita! Itse en ole hankkinut sipulikukkia kuin pienen määrän, aion istuttaa ne vasta lokakuussa. Sinulle on haaste blogissani, toivottavasti sinulla liikenee aikaa osallistua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Ilman muuta otan sen vastaan ja osallistun piakkoin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!