perjantai 24. maaliskuuta 2017

Villasukkia: uuden oppimista

Sukissa "mausteena" kissankarvoja. Älkää antako häiritä.

Viininpunaisia makkaroita mustalla pohjalla. Sukkaan saa hauskaa ilmettä pelkästään kutomalla värilliset raidat nurjilla silmukoilla. Kudoin vuoroin kuusi kerrosta kummallakin värillä. Makkaroita tuli kahdeksan.


Makkarat venynettynä sukka näyttää raitasukalta. Sukka pysyy hyvin ylhäällä, mikäli resori on riittävän napakka. Ohje on kirjasta "Kantapään kautta. Suomalainen sukkakirja" ja ohjeen mukaan sukka kudotaan kärjestä varteen. Toteutin työn kuitenkin perinteisellä tavalla eli aloitin varresta. Resorissa on 56 silmukkaa ja mallineuleena 1 o, 1 n. Oikeat silmukat kudon takareunoistaan, jolloin tulos on mielestäni napakampaa ja mukavamman näköistä.


Puikkojen väliin nurjia silmukoita kutoessa tulee kuvan mukainen "venymä". Tai siis minulle tulee. Ongelman voi ratkaista esimerkiksi kääntämällä työ nurjien kerrosten kohdalla nurin eli silloin silmukat kudotaan nurjalta puolelta sisäkautta oikein. Näitä sukkia kutoessani manasin venymää ja mietin, puranko. En purkanut, vaan tein sukat loppuun. Toimikoot harjoitustyönä ja muistutuksena. Jalassa venymä näkyy vähemmän haittaavasti.


Novitan kevätlehdestä 1/2017 löysin Sydänystävä-sukat. Minulla on kummallinen tapa vääntää valmiita malleja omaan kuosiin ja niinpä näistäkin jätin toisen kuviorivin ja muutaman muunkin ohjeessa olleen yksityiskohdan pois. Ensimmäisen sukan kudoin mallin mukaan, mutta näkymä tökki ja purin työn. Resoriosuuden pitsineule ja ensimmäinen sydänkuvio riittivät rauhoittamaan sukan mieleisekseni.


En ole kovin paljon harrastanut kuvioneulontaa, koska tulen siitä etupäässä kiukkuiseksi. Neuleesta tulee minun käsissäni väkisinkin liian tiukka. Olen kokeillut monia vinkkejä, kuten isompien puikkojen käyttöä ja silmien lisäämistä työhön. Joissain kuvioissa silmien lisääminen onnistuu helposti, mutta esimerkiksi tässä sydänkuviossa olisi pitänyt muokata kuviota enemmän ja siihen en ryhtynyt.

Tällä kertaa kokeilin työn kääntämistä nurin ja kutomista ikäänkuin sisäkautta kuvioneuleen kohdalla. Lopputulos on jo parempi. Silti sukan varsi on aikuiseen jalkaan normaalia tiukempi, joten päätin tehdä näistä lastenkokoiset.


Koska tämän vuoden neulomistavoitteisiini kuuluu uuden oppiminen, otin tällä kertaa kohteeksi intialaisen peukalon. Onpa helppo toteuttaa ja ehkä istuu käteenkin paremmin. Tein ensimmäisen netistä löytämäni ohjeen mukaan ja sitä voisi kyllä jatkossa hieman muokata. Nimittäin peukaloista tuli vähän liian leveät. 

Valmiiksi raidallisiksi värjätyistä langoista kutominen on välillä tuhlausta, jos haluaa sukista ja tumpuista samanlaiset. Näissä tumpuissa olisin joutunut kerimään lankaa sivuun aikamoisen kerän ja kun niitä jämälankakeriä kertyy muutenkin ihan riittävästi, päätin jatkaa toista tumppua siitä lankakohdasta, mihin edellinen loppui. Ei tullut identtiset, vaan eipä haittaa minua.


Uuden opettelemisen välissä täytyy nollata päätään tekemällä jotain tavallista. Nämä polvisukat kudoin beigestä Novitan Aaposta (jota on viime aikoina ollut tarjouksessa niin Tokmannilla kuin Cittareissakin) ja 7veikan Raita -langasta (sävy: hiekkaranta, nro 883).

Aloituksessa on 60 silmukkaa, joista kaksi per puikko kavensin varren osuudella ja yhden silmukan ennen nilkan resoria, jossa on siis 12 silmukkaa puikkoa kohden.


Välityö niinikään nämäkin. Laatikon pohjalla oli puolikas kerä 7veikan vanhaa harmaa-musta-keltainen Raita-lankaa, jota rauhoitin kutomalla resorin ja kantapään yksivärisellä keltaisella. Raita-lankaa oli sen verran vähän jäljellä, että sukista tuli pienijalkaisen aikuisen tai kouluikäisen lapsen kokoa.

Puikoilla vaihteeksi körttisukat. Ehkä perään toisetkin, kun ensimmäisistä näyttää tulevan aiottua suuremmat. Kaipa sitä voisi hölmömminkin aikansa kuluttaa.

39 kommenttia:

 1. Upeita sukkia ja lapaset.Mukavaa päivää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva!
   Mukavaa päivää ja viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 2. Hienoja ovat! Itse olen surkea neulomaan, joten on kiva katsella muiden luomuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos keijunkukkanen! Tehdessä näköjään oppii. Pari vuotta sitten moni juttu kutomisessa oli minullekin täyttä hepreaa.

   Poista
 3. Kauniita, etenkin nuo sydänsukat!!

  VastaaPoista
 4. Siellä on taas puikot heiluneet :) Olen ajatellut kutoa itselleni uudet säärystimet ja nuo makkaravarret sopisivat siihen malliksi mainiosti. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri, neulootikko ei vaan pysty irrottautumaan puikoista ja langoista! Makkaramalli sopii hyvin säärystimeksi. Taisi siinä kirjassa olla mainintakin aiheesta.

   Poista
 5. Ohhoh mikä määrä valmiita sukkia! Olet kyllä ahkera ja taitava kutomaan hyvällä värisilmällä 😊 Tuota makkaramalli voisi kokeilla, siihen ehkä kykenen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutominen on hauskaa ajankulua iltasella telkkua katsellessa. Kesän myötä varmasti tulee vähenemään.
   Makkaramalli on helppo, nurjaa ja oikeaa kumpaakin itselle sopiva määrä kerroksia.

   Poista
 6. Kauniita sukkia! Minulla itselläni neulomisinto jotenkin jo lopahti, lankakeriä olisi vaikka kuinka ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langat eivät onneksi säilössä happane. Ja jos neulomisinto taantuu lopullisesti, langat voi sitten laittaa kiertoon.

   Poista
 7. Ihania sukkia! Värit ovat toinen toistaan kivempia. Hiekkaranta-raitasukat ovat oikeat herkut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaupoissa on niin ihania lankoja, etten pysty niitä vastustamaan. Päätän kerta toisensa jälkeen, että nyt alan kutomaan muutakin kuin sukkia. Ja silti niitä sukkia tulee ja tulee...

   Poista
 8. Onpas ihania villasukkia ja hienot lapaset! Niin kivat värit!
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!
   Kaupan kauniista sukkalangoista on helppo tehdä kivoja väriyhdistelmiä.

   Poista
 9. oletpa taas kutonut paljon. Noi makkarasukat ovat ihanat. Taidanpa ottaa tuosta mallin seuraaviin sukkiin, kiitos etukäteen.
  Sydänlapaset ovat kauniin väriset, mulle kaikki värit ovat kauniita siis loputkin sinun työsi ovat nättejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki mallit on vapaasti käytettävissä. Olenhan minäkin ne jostain napannut. Kiva, jos näistä löytyy ideoita muillekin.

   Poista
 10. Onpa tosi upeita sukkia ja lapasia! Tuommoisia junasukkia en ole vielä koskaan neulonut, vaikka puikoista on syntynyt melkoisesti sukkia monien jalkojen lämmittäjiksi.

  Ihanaa, aurinkoista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piipe! Viikonloppu taitaa mennä eteistä maalaamalla.

   Poista
 11. Ihania villasukkia ja varsinkin nuo alimmaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa kuulla, että jokainen löytää itseään miellyttävän mallin. Tosi kiva leikkiä väreillä ja malleilla.

   Poista
 12. Oletpa taas ahkerasti heilutellut puikkoja😉. Kuvioiden neulominen ei oikein ole minunkaan lajini, mutta nyt olisi seuraavaksi tarkoitus yrittää yhtä sydän- ja köynnöskuviota. Jos vielä ehtisi ennen kuin pihahommat vievät kaiken ajan.
  Puikkojen vaihtumiskohtaan tulevan löysän silmukan vältän kierrättämällä sitä vaihtumiskohtaa, eli kudon aina koko ajan 1-2 silmukkaa seuraavalta puikolta. Ei tule löysiä silmukoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, uusi vinkki minulle, kiitos. Kannattaa kertoa omista ongelmakohdista, kun aina saa apua ja hyviä neuvoja.
   Sinulla onkin aina niin kauniita mallineuleita. Joitakin olen jopa blogistasi ottanut itselleni kokeiluun, kun sinulla on yleensä myös hyvät ohjeet.

   Poista
 13. Raitasukat ovat hauska idea, tuossahan voi kikkailla vaikka neulomalla sateenkaaren.
  Siulla on hyvä värisilmä, nämä ovat niin herkullisia. Ja vielä, tykkään siitä että uskallat tehdä ei-identtisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateenkaari olisikin hieno idea. Itse asiassa taidankin kokeilla samaa ohjetta jollain iloisella ja värikkäällä raitalangalla. Kiitos vinkistä!

   Poista
 14. Kivoja sukkia ja lapasia on taas syntynyt! Mukavaa, kun laitat noita seikkaperäisiä ohjeita myös mukaan, saa sitten tällainen tumpelompikin selvää, miten valmis työ on syntynyt! Nappaan heti tuon sydänkuvion meneillään olevaan työhön! Kauniit nuo Aapot, pidän tuosta väristä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon löydän ideoita toisten julkaisuista, joten laitan hyvän kiertämään. Mukavaa, jos sinäkin saat näistä ideoita itsellesi.

   Poista
 15. Kauniita sukkia taas kerran ja kivat lapaset. Tuollainen peukalomalli on minulle ihan uusi tuttavuus. Uusien työtapojen ja mallien kokeileminen on kyllä tosi kivaa ja koukuttavaa.
  Kauniit nuo alimmat sukat. Sinulla on hyvä värisilmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko!
   En tiedä tuon intialaisen peukalon historiaa, mutta helppo se on tehdä ja istuu aika hyvin käteenkin.

   Poista
 16. Makkarasukat ja intialainen peukalo - aina sitä uutta oppii kutomisestakin, vaikkei itse heilutakaan puikkoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netin ihmeellinen maailma ja toki jokunen uusi neulekirjakin on auttanut löytämään uusia ideoita. Kaikki uudet jutut eivät välttämättä jää vakiokäyttöön, mutta ainakin on tullut kokeiltua.

   Poista
 17. Ihanat makkarat sukissa! :D Kauniita kaikki, olet kyllä taitava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Onneksi meistä jokaisella on omat vahvuusalueensa.

   Poista
 18. Suloiset Sydänystäväsukat ja nuo vikat ovat myös mieleen<3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!