tiistai 21. helmikuuta 2017

Puutarhatavaroiden säilytyspaikat

Lähistöllä olevan talon kiviaita - hieno!

Katja Päivänpesän elämää -blogista pohti postauksessaan, missä säilyttää puutarhatarvikkeita talon sisällä ja miten järjestää niiden logistiikka. Samaa olen usein itsekin pohdiskellut, mutta aihe unohtuu tismalleen silloin, kun se ei enää ole ajankohtainen. Niinpä kaikki tavarat ovat vuodesta toiseen samoilla paikoillaan.

Kellarin puutarhatarvikenurkkaus

Meillä on kellarissa runsaasti tilaa. Se on pääasiassa Ukkokullan valtakuntaa, joten siellä en mieleni mukaan pääse huseeraamaan. Armosta ja silkasta käytännön tarpeesta olen saanut nurkkauksen puutarhatarvikkeille. Jotenkin tuo alue näyttää vuosi vuodelta laajenevan, kun purkkia, purnukkaa ja kaikenlaista työvälinettä aina vaan kertyy. 

Viime kesänä raahasin vuosia tarpeettomana olleen halpislipaston purnukkahyllyn kupeeseen ja lajittelin sen laatikoihin kaikki pienet työvälineet, sidontalangat ja muun tilpehöörin, joka aiemmin oli seikkaillut epämääräisissä koloissa hyllyillä.


Siirtäisin kaikki kasveihin liittyvät touhut mielelläni kokonaan kellariin, mutta siellä ei ole ikkunoita ja kellariin on kuljettava ulkokautta. Näin kevättalven peilijäillä pihan yli kipittäminen ei ole laisinkaan houkuttelevaa, vaikka kuinka kylväisi hiekoitussepeliä kulkuväylille. Kylmää vettä kellarissa on mahdollista saada, mutta sekin ehkä vaatisi hieman paremman vesiliittymän väsäämisen. Jotenkin kellariin on helppo viedä tavaraa, mutta toiseen suuntaan raahaaminen on aina työläämpää. Johtunee kenties jyrkistä rappusista.


Kevättalven kylvöihin ja esikasvatukseen liittyvät tavarat ovat pääasiassa autotallin hyllyssä. Ensin säilytin niitä kellarissa, mutta jotenkin tuntui työläältä ravata etsimässä ja hakemassa tavaroita yhtenään kellarista. Autotalli on ikkunallinen, mutta lämmittämätön. Sen vuoksi siellä ei voi talvettaa kasveja. Ihan ei ole tainnut pakkasen puolelle kylminäkään kausina mennä, mutta likelle kuitenkin.


Autotallissa säilytän ylimääräisiä suojaruukkuja ja lähinnä viherkasveihin liittyviä tavaroita. Kukka- ja taimimullatkin löytyvät autotallista, josta ne on helpompi muistaa nostaa lämpimään ennen käyttöä. Syksyllä sentään ensimmäisen kerran muistin ostaa multasäkkejä kellariin odottamaan kevään taimikasvatusta. Yleensä koulimisen hetkellä saan lähteä kauppaan ja ne isoimmat säkit ovat tietenkin siellä kaupan ulkopihalla täydessä jäässä. Jos niitä löytyy laisinkaan. Mullalle tulee aika lailla hintaa, jos sen ostaa kolmen tai kymmenenkin litran pikkupusseissa. Ja niitä pikkupusseja on ärsyttävää raahata. Paljon helpompi on kiikuttaa kerralla yksi 45 litran säkki, kuin lukuisa joukko pienempiä pusseja.

Autoa meillä ei ole enää vuosiin autotalliin ajettu. Tutkimusten mukaan auto ehtii siellä kyllä sulaa, mutta ei riittävästi kuivua, mikä lisää ruostumista. Kun Ukkokulta uskoo tutkimuksiin, ei minulla ole siihen mitään sanottavaa.

Kierrätyksen kannalta autotalli tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Hyllyssä on laatikot lasille, pienmetallille, kartongille, keräyspaperille ja nyt myös muoville. Kauppareissulle lähdettäessä nostetaan täysimmät laatikot autoon ja käydään tyhjentämässä kierrätyspisteessä. Kun biojätteet menevät kompostoriin, ei roska-auton keräämää sekajätettä kovin paljoa kahden aikuisen taloudessa synny. 


Ensimmäisten kylvöjen aikaan kylvömullat siirtyvät autotallin ja asunnon välissä sijaitsevan lämpimän varaston hyllyyn. Teen kylvöhommani varastossa sijaitsevan arkkupakastimen päällä. Se on riittävän korkea ja iso pinta, jotta siinä on hyvä työskennellä. Suojaan pakastimen kannen vanhalla kerniliinalla, joka on helppo ravistaa ja tarvittaessa pyyhkiä puhtaaksi säilytystä ja seuraavaa multasessiota varten.


Siemenet löytyvät työhuoneen hyllystä ympäri vuoden. Kesällä siemenlaatikot saattavat kulkea ulos ja sisälle, mutta pääsääntöisesti otan mukaani ne pussit, jotka kulloinkin ovat käsiteltävinä.


Kesällä taimien ruukutus ja kukkien hoito sujuu näppärästi puuvajassa, jonne siirsin vasemmalla näkyvän, vanhasta kaksialtaisesta tiskipöydästä rakennetun taimipöydän. Tarvittavat työvälineet roikkuvat vajan seinällä ja multapussin saa hyvin nostettua toiseen altaaseen. Toisessa altassa voi täyttää ruukkua. Selkä kiittää, kun työasento on hyvä. Kesäsateella on kiva touhuta puuvajan suojassa ja samalla kuitenkin ihan luonnon lomassa. 

Vajan takapäädyn yläkolmiossa kesää viettävät puiden jänisverkot. Puuvaja toimii polttopuille vain välivarastona, jossa niiden annetaan kuivua ennen kellariin siirtämistä. Enemmän vajalle löytyykin käyttöä kottikärryjen ja muiden puutarhavälineiden kesäisenä sijoituspaikkana. Talveksi suurin osa tarpeista siirretään kellariin. 

Köynnöshortensian verso kellarin seinällä. Lehdet muisto viime kesältä.

En juurikaan harrasta kuvatessa ympäristön somistamista. Siten saisi toki silmälle miellyttävämpiä kuvia, mutta mitäpä sitä totuutta muuttamaan. Varsinkaan, kun sitä ei kunnolla osaa. Purkkien ja purnukoiden säilyttämisestä ja usein myös noista multahommista on kauneus ja kuvauksellisuus kaukana. Olen perin juurin käytännöllinen ihminen, eikä värien ja muotojen sommittelu ole vahvuuksiani. Kaikkea kaunista rakastan, joten säästän panokseni kukkien ihailemiseen ja vähän niiden kuvaamiseenkin. Ja toki nautin tavattomasti monien taitavien sommittelijoiden kuvista heidän blogeissaan.

Mutta se pääpointti tässä postauksessa: "Missä sinä säilytät puutarhatavaroitasi? Riittääkö tila ja säilyykö järjestys?"

58 kommenttia:

 1. Ompa hyvä järjestys ja vaikuttaa siltä että löydät helposti tarvitsemasi.
  Onko tuossa yläkuvan muurin päällä kasvillisuutta? On muuten upea muuri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidan päällä ei kasva mitään. Aidan lomassa kasvaa isokokoisia ja ilmeisen vanhoja kuusia, jotka varjostavat sitä ja taloa voimakkaasti. Talon asukkaat ovat vaihtuneet, enkä heitä tunne. Joku tiesi kertoa, että kivet aitaan on kerätty lähistöllä olevilta hiekkakuopilta.

   Poista
 2. Tämähän sai oikein miettimään mistä kaikkialta on puutarha-aiheiset tavarat vallanneet alaa;)
  Kodinhoitohuoneessa niitä on kahdessa kaapissa ja tason alla. Ja ilman kunnollista järjestystä...
  Sitten tietysti kasvihuoneessa, puutarhavajassa, autotallissa, riihessä, puuladossa eli jokaisessa pihalla olevassa rakennuksessa, hih;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väistämättä tavarat kulkeutuvat sellaisiin paikkoihin, joista ne logistisesti on helpointa löytää. Ja mihin ne syksyllä jää, kun innostus puutarhatouhuihin alkaa hiipumaan. Luultavasti meilläkin kamaa olisi useammassa rakennuksessa, jos niitä rakennuksia enemmän olisi.

   Poista
 3. Käytännöllisyys saa minustakin näissä asioissa mennä estetiikan edelle. Minulla ongelmana on säilytystilojen runsaus. Syksyllä tulee aina kauhea kiire saada kaikki suojaan ja siksi puutarhatavarat ovat usein sikin sokin aitoissa. Sen verran olen oppinut, että kevään esikasvatusruukut, alustat, mullat ja välineet ovat siististi pakattu laatikoihin ja helposti saatavilla. Kuistilla on yksi kaappi, jossa säilytän pientilpehöörejä, kuten sidontalankoja, nimikylttejä, pihakynttilöitä, nauloja, ruuveja yms. Pitäisi taas kevään korvalla ryhdistäytyä ja siivota ulkovarastoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsaassa säilytystilamääräss on se huono puoli, että tavaramäärä ryöstäytyy ja samalla usein myös järjestys. Kaikkea löytyy kaikkialta. Pääasia lienee kuitenkin, että järjestys on itselle sopiva ja varastoista löytää sen, mitä hakeekin.

   Syksy usein yllättää. Olen saattanut jo tavaroita kellariin kantaa, kun sitten tuleekin leuto jakso ja monet työvälineet valuvat takaisin pihamaalle.

   Poista
 4. Onpa hyvässä järjestyksessä kaikki! Kukkaruukuille ja multapusseille yms. tosiaan tarvitsee tilaa. Mitä innokkaammin harrastaa sitä enemmän tietysti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään järjestelemisestä, mutta välillä on kyllä tavarat minullakin hukassa. Niin ja sitten on vielä runsaasti kaikenlaisia pusseja ja purnukoita, joille kuvittelee joskus löytyvän käyttöä.

   Poista
 5. Autotalli kuulostaa mainiolta rakennukselta, sellaisen haluan minäkin! Hyllyjä ja säilytystilaa, työtilaa ja kaikkea. Paitsi että tuo puuvaja ruukutuspöytineen on vielä ihanampi kesällä, tietysti. Puutarhahommissa tosiaan tarvitaan varasto- ja työtilaa vielä sen puutarhan lisäksi, aika hassua, kun ajattelee.
  Minä tykkään niin kovasti siitä, että kirjoitat ja kuvaat juttuja käytännöllisestä näkökulmastasi. Se on sinua, ja täällä saa aina lukea omia ajatuksiasi, pohdintojasi ja ratkaisujasi. Siksi tämä on yksi lempiblogeistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Saila, kiitos sanoistasi. Usein tulee sellainen tunne, että höpisen liikaa omiani ja tarjoan katsottavaksi vähemmän kaunista todellisuutta. Usein myös pelkään loukkaavani toisia, vaikka se ei ole laisinkaan tarkoitus. En vain osaa enkä halua tehdä jotain mikä on vastoin omia periaatteitani. Olen ehkä liiankin kriittinen ja siksi joudun täällä blogistaniassa jatkuvasti elämään kieli keskellä suuta. Ehkä eniten kriittisyyttä kohdistan kuitenkin itseäni kohtaan.

   Olen tosi iloinen erinomaisista säilytystiloista. Hyvin näillä pärjää. Vaan jos voitan lotossa, rakennutan sellaisen englantilaistyyppisen kivilattiaisen auringonvaloa tulvivan lasihuoneen, jossa kenties pohjoisseinä on tiilestä ja jossa on paljon hyllyjä ja pitkiä pöytiä, vesipiste ja lämmitys, joka mahdollistaisi arkojenkin kasvien talvettamisen. Ukkokulta saisi pitää kellarinsa ja autotallinsa. Tai autotallin voisin lahjoittaa sinulle.

   Poista
 6. Yllättävän paljon kaikenlaista oheistarviketta puutarhastelu todella vaatii!
  Sinulla on kaikki säilössä niin järjestelmällisti, että sinulla ei taida juurikaan kulua aikaa minkään jutun etsimiseen ;D
  Meillä on osa tarvikkeista muovikasvihuoneen pöytien alla olevilla hyllyillä, osalla on paikka risuverstaalla, siemenet sisällä omassa lokerikossaan. Aika hyvin olen perillä kaikkien sijainnista, ainoastaan isommat työkalut ovat melko usein hukassa. Yleensäkin sellaiset jutut, joita mies käyttää. Tämä taas periytyy varmasti kummankin kotioloista, vanhempani ovat aina olleet äärimmäisen tarkkoja, siistejä ja pedantteja, miehen kotona taas on ollut varsin suurpiirteistä. Kaikki työkalut ovat jääneet juuri siihen , mihin työ on lopetettu. Meidän kohdalla ilmenee aina välillä näkemyseroja näistä asioista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva omakotitaloon muuttava edes tajuaa, miten paljon säilytystilaa tarvitaan pelkästään tavanomaisille puutarhan ja pihan hoitoa tarvittaville tarvikkeille. Vaikka ei edes harrastaisi puutarhaa sen enempää.

   Meillä on Ukkokullan kanssa vähän samanlainen luonnejako. Minä olen vanhemmiltani perinyt pedanttisuuden. Tavaroilla on aina ollut paikkansa, jonne ne on käytön jälkeen viety ja josta ne seuraavalla kerralla taas löytää. Ukkokullalle taas järjestyksellä ei ole niin merkitystä. Tai hänellä on jokin oma järjestys, josta en vuosienkaan jälkeen ole päässyt perille. Ajoittain tulee tosiaan näkemyseroja, mutta onneksi vuodet ovat tässä suhteessa tuoneet myös sitä ymmärrystä.

   Poista
  2. No onpas se hyvä kuulla, että muutkin joutuvat noiden tottutujen tapojen kanssa painimaan. Meilläkin isännällä "putoaa kinttaat" siihen kohti missä työ loppuu. Leikkuri jää siihen, missä leikattava nurmikko loppuu jne. On aiheuttanu useammankin kerran närää, mutta minkäs voit.

   Poista
  3. Mulla taas jää vehkeet ja vempaimet siihen missä työ jää kesken. Montakohan kertaa on lapio tai rautakanki hukassa saatikka pikkulapset, narut yms 😅
   Mies huomauttaa niistä ja mä vastaan, että joo kohta siivoan ne pois. Ja sitten tulee aika, kun ne on kateissa. Säilytyspaikoista ei oo puutetta. Ja mikä kummallisinta, olen muuten aika pedantti.

   Poista
  4. No ei täällä pikkulapset oo olleet hukassa 😂😂 Niitä ei edes ole omasta takaa.
   Pikkulapiot!

   Poista
  5. Ai vitsi, ehdin jo nauraa, että siinä vasta äiti, kun hukkaa lapsetkin. Lapioita saa hukata rauhassa, mutta lasten suhteen voi tulla käynti sosiaalityöntekijän juttusilla.

   Poista
 7. Jep, meillä on aika vähänlaisesti säilytystilaa. Pitää nykyään miettiä mitä säilyttää ja tarvitseeko uusia juttuja haalia. Tykkäisin itse että puutarhakamat olisivat samassa paikassa ja järjestyksessä. Tällä hetkellä sisätiloissa säilytettävät tavarat ovat eteisessä vanhassa saunalta löytämässäsi puulaatikossa. Ruukut ja sun muut kylmässä säilytettävät olen tunkenut tuonne pihalla olevaan saunaröttelöön. Se kuitenkin puretaan jossain vaiheessa.
  Pientä puutarhavarastoa olen suunnitellut, sellaista alle 4 m2 vinokattoista pömpeliä. Täällä saa rakennusmääräyksen mukaan sellaisen alle neljän neliön varaston rakentaa ilman minkääläisiä lupahakemuksia (ystävällisesti naapuria voisi toki infota) Sellaiseen saisi myös aika paljon tavaraa kun laittaa hyllyt. Ja olisi työkalut ja muut samassa paikassa. Lisätilaa sisällä säilytettäville se ei tuo, mutta olisi hyvä ja tarpeellinen tuolla pihalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon sellaiseen pieneen varastoon saa tavaraa mahtumaan, jos sen sisustaa hyllyillä ja naulakoilla. Useimmat puutarhatarvikkeet säilyvät hyvin lämmittämättömässä tilassa. Olen huomannut, että usein oleellisinta on, miten tavarat järjestää, jotta ne tarvittaessa löytää helposti. Ja niin se vain on, että mitä enemmän säilytystilaa on, sitä enemmän sinne kertyy kaikkea turhaa. Vähemmälläkin pärjää.

   Poista
 8. Rupesin oikein miettimään että missä mulla onkaan noita tavaroita! Kait ne pääasiassa varastossa on. Siellä kaiken muun roinan seassa. Sisällä olen viimevuosina innokkaasti siivonnut ja raivannut mutta valitettavasti se ei ole ulottunut varastoon saakka.

  Nyt ne havujen suojahuput pitäisi jostain löytää. Melkein helpommalla pääsisi jos vaan uhraisi siihenkin touhuun pari vanhaa lakanaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sillä väliä, missä kamat ovat, jos ne tarvittaessa löytää. Ja jos järjestys itseä tyydyttää. Minä olen tällainen järjestelyhörhö, joka tykkää laittaa purkkeja pinoon ja riviin.

   Suojahuput ovat onneksi aika edullisia ja nyt niitä näkyy vähän jokaisen kaupan mainoksissa.

   Poista
 9. Minä säilytän suuren osan puutarhatarvikkeista autotallin hyllyillä. Olen enemmän kuin tyytyväinen, että tila on melko suuri, sillä autotalli on mitoitettu kahta autoa silmälläpitäen. Seinähyllyjä on saatu sovitettua näin ollen molemmin puolin autotallia melko mukavasti.
  Isoimmat lasitetut kukkaruukut ovat meillä lämpimässä varastossa ja pienemmät saviruukut taas ulkovaraston hyllyille pakattuna päällekkäin vähän koon mukaan. Ulkovarastossa säilytän myös varjostus- ja rastasverkot, mutta harso- kate- ja suodatinkankaat ovat lämpimän varaston suojissa, etteivät hiiret pääse niihin käsiksi.
  Osa taimiruukuista on valmiina kasvihuoneen hyllyillä odottamassa kylvöpuuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että sinulla on tavarat hienossa järjestyksessä ja tiedät, missä mitäkin on. Helpottaa kummasti töiden tekemistä, kun aikaa ei kulu työvälineiden etsimiseen.

   Poista
 10. Tuo pöytä on hyvä, ei käy seljän päälle kun touhuaa kukkien ja mullan kanssa.
  Mä oon vähän samanlainen, en niin siivoile ympäristöä kun otan kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se tiskipöytäviritelmä niitä kauneimpia ilmestyksiä ole, mutta tosi kätevä. Olen tyytyväinen siihen.

   Poista
 11. Mainio postaus. Kertoo juuri siitä normiarjesta, mitä tehdään. Mukava lukea sun kirjoitusta, ihan kuin olisit kulkenut edellä ja esitellyt meille, että tässä on nää purkit ja mullat...
  Hyvät tilat sulla on siististi kaikki esillä. Tuo lato aiheuttaa täällä istujassa pienoista viherrystä naamassa...

  Itselläni on taimipurkit ja siihen liittyvät tilpehöörit tyhjäksi jääneen komeron kaapissa. Keväällä ostettiin multaa ja säkit on samassa kamarissa lattialla. No eipä meillä olekaan edustushuusholli :D Taimihommia rustaile apukeittiössä ja kylvökset ja muut purkit on vallanneet jo keittiön työvalojen alustat.
  Isommat ruukut ja amppelit ym. säilytän kasvihuoneessa. Siellä teen lisäksi ruukutusta, kun ilmat antaa myöten. Työkaluja roikkuu vähän siellä sun täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuvaja tuli vähän vahingossa, kun rinnettä tuettiin betonimuurilla ja sen kulmaukseen jäi sopiva tyhjä tila. Polttopuita on aiemmin kuivattu pressun alla ja nyt niille rakennettiin paikka kuivumiselle. Kevyt rakenne ei vaadi lupia.

   Vajaan 5 neliön kennokasvarini on niin pieni, ettei siellä viitsi mitään säilyttää, kun se keväällä pitää kuitenkin tyhjentää saadakseen taimet sisälle. Ja kylmäkin se on.

   Poista
 12. Hauska postaus. Tuo puuvaja onkin nerokas ratkaisu tavaroiden säilytykseen. Sinulla onkin purkit ja purnukat niin järjestyksessä. Omat puutarhatavarat ovat vajassa jonka valloitin itselleni. Nyt onkin ajatuksena "remontoida" sitä tarpeiden mukaiseksi. Roskalavalta löysin työpöydän ja hyllykön vajaani, nyt saan purkitkin järjestykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vajan valloitus puutarhatarvikkeita varten on kannatettava projekti. Hyllyillä ja koukuilla saa helposti järjestystä aikaan. Miten ihmeessä ihmiset löytävät kivoja tavaroita roskalavalta? Täällä ei ole edes roskalavoja.

   Poista
 13. Samaa mieltä muiden kommenttien kanssa, kivasti kirjoitat puutarhanhoidon tästäkin puolesta =)

  Tilarunsaus yhdistettynä suurpiirteisyyteen, siinä meidän varastotilojen ongelmakohdat. Mutta voi sitä onnea, kun joku paikka on siistitty ja on hetken järjestyksessä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva uskoo, että runsas säilytystila voi sekin olla ongelma. Minä tykkään paikkoja järjestellä, mutta Ukkokulta on eri mieltä. Pakko pysytellä omien hyllyjen järkkäämisessä.

   Poista
 14. Todella kätevä tuo puuvaja. Minulla osa ruukuista, siemenet ja työvälineitä on lämpimässä varastossa. Lisäksi autotallissa on joitakin ruukkuja. Tarvitsisin kuitenkin pihalle jonkinlaisen säilytyspaikan sellaisille tavaroille, jotka eivät tarvitse lämmintä tilaa, niin saisi vähän väljennettyä tavaramäärää varastossa ja autotallissa. Hauskaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin kesällä on hyvä, jos myös pihalla on joku helppo säilytystila. Tuon puuvajan myötä käytetyimmät puutarhavehkeet ovat ikäänkuin kätevämmin käsillä. Välillä rassaa juosta jokaisen lapion ja talikon vuoksi kellariin.

   Poista
 15. Mullon enin osa puutarhakamoosta puaris, sulooses sekamelskas :) En koskaa löyrä mitää. Aina on joku katees. Kumma juttu ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvistasi päätellen puutarhasi on huippuhienossa järjestyksessä, joten mitä niistä vempaimista. Tarvittaessa ovat selvästikin löytyneet.

   Poista
  2. Löytyyhän ne, ku penkoo puarin muutamahan kertahan ärräpään säestyksellä tai kiärtää puutarhan raapien päätä muistellen viimmeesintä puuhapaikkaa.

   Poista
  3. Olet siis kehittänyt uusia liikuntamuotoja puutarhakuntoiluun.

   Poista
 16. Ihana tuo ulkosäilytystila!
  Ajattele, pian sen saa taas käyttöön.
  Joo..Täällä lunta 10cm, sunnuntaina oli lähes paljas maa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kävin puuvajassa tunnustelemassa, miltä pian tuntuu. Ehkei kuitenkaan ihan pian, kun säärouva lupasi taas reilusti lisää lunta. Alkaa jo hissukseen väsyttää tämä talvi, kuten joka vuosi näin helmikuun lopulla.

   Poista
 17. Runsaudenpula varastotilan suhteen voi olla huonokin juttu. Meillä sen huomaa navetan kanssa. Kummallista tavaraa kertyy ja jos sitä ei kävi koskaan läpi olisi perikunta hukassa :)
  Tuo puutarhavaja vaikuttaa erinomaiselta paikalta, on säilytystilaa verkoille mikä ainakin meillä on ongelma. Tuntuu että ne vievät pystyssä navetassa puolet sen tilasta. Mutta noin pinottuna tilaa säästyisi huimasti ja erilaiset verkot on helpompi löytää. Kiitos ideasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, muovipurkkeja ja tyhjiä multasäkkejä on nurkat täynnä siltä varalta, että niitä joskus tarvitsee. Viime kesänä siivosin kellarinurkkaustani ja tavaraa lähti. Vieläkin voisi karsintaa tehdä. Lisäksi sukulaiset ja tutut kantaa tavaroita väliaikaiseen säilytykseen. Osa niistä jää lopullisesti.
   Verkot vie paljon tilaa ja aina niihin onnistuu saamaan vaatteensakin kiinni. Puuvajan katonnurkassa ovat lähellä, mutta silti poissa tieltä.

   Poista
 18. Hiivatin hienosti toiminnot ja säilöpaikat - tuosta pitää ottaa oppia. Mulla on tavarat levällään ja aina jotain hukassa. Nyt kaipaan niitä isoja oksasaksia omenapuiden leikkuukseen, mutta etsin niitä jo syksyllä. Ei ole vielä tullut vastaan. Tiedän tasan tarkkaan laittaneeni ne itse talvisäilöön - vaan mihin tällä kertaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa sitä jotain on päähän jäänyt, kun pienestä pitäen on kuullut: "Laita ne tavarat omille paikoilleen." Tykkään järjestelemisestä ja mietin paljon tavaroiden liikuttamisen käytännöllisiä puolia. Mutta on minullakin tavarat usein hukassa.

   Poista
 19. Kummallisen paljon tuota puutarhatilpehöörää vaan kertyy vuosien mittaan. Vai enkö osaa heittää pois? Muoviruukkuja ainakin voisi vähentää rankalla kädellä. Kerran vein läheiselle taimitarhalle jätesäkillisen muoviruukkuja. Säilytän pikkuruisessa kasvihuoneessa suurinta osaa puutarhatavaroista. Navetassakin on "puutarhanurkkaus". Tavarani eivät ole niin preussilaisessa järjestyksessä kuin puolisolla. Usein jätän pihalle kamat työn viereen, kun ajattelen, että ihan kohta jatkan. Joskus tosin voi mennä pidempikin aika siihen jatkamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pitäisi opetella myös luopumaan turhasta tavarasta. Muovipurkkeja tulee säästettyä ajatuksella, että varmaan tätä joskus tarvitsen. Olen myös vienyt läheiselle puutarhalle muovipurkkeja. Kysyin, ottavatko vastaan ja mielellään ottivat.

   Kerran työpaikalla juteltiin ihmisten erilaisista tavoista järjestää vaikkapa papereitaan. Toisilla pöytä oli pullollaan papereita jos jonkinlaisissa mökissä ja silti he löysivät hetkessä etsimänsä. Sitten oli niitä, joilla paperit oli viivasuorassa ja useimmat mapeissa. Eivätkä silti löytäneet mitään. Meitä on niin moneksi. Paras on se järjestys, jonka kanssa itse pärjää.

   Poista
 20. Voi miten hienosti sulla on kaikki järjestettynä juuri tarpeenmukaisesti. Mulla on puutarhassa katoksen alla laatikoissa ja istutuspöydän alla kaapissa lähes kaikki, mikä pärjää siellä. Joitakin isoja ruukkuja on myös kasvihuoneessa. Ulkovarastossa on pieni multavarasto ja lisää työvälineitä. Tässä olisikin mulle hyvä tavoite, järjestää kaikki fiksusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se helpompi järkätä tavaroita, kun on enemmän tilaa ja erilaisia vaihtoehtoja. Asuessamme paritalossa hermostuin vähäisiin ja epätarkoituksenmukaisiin säilytystiloihin. Siksi tänne laitettiin säilytystilaa runsaasti. Hiukan miettimällä kyllä pieniinkin tiloihin saa yllättävän mukavasti tavaroita mahtumaan.

   Poista
 21. Omaan blogiini juuri postasinkin, että sain pikkuvaraston pihan perälle pari vuotta sitten. On meillä lämmin varastokin, mutta siellä on niin paljon miehen tavaroita, että suosiolla olen poissa sieltä. Sinulla on hyvin tilaa eri paikoissa kaikille puutarhakamoille. Vähän kade.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin lukemassa postauksesi. Varastotiloissakin pitäisi kullakin olla omille tavaroilleen paikkansa. Ukkokullan kanssa tuppaa tulemaan kiistaa kellarin järjestyksestä. Minun mielestäni siellä ei ole mitään järjestystä ja Ukkokullan mielestä siellä on "oma järjestys".

   Poista
 22. Minulla on pieni puutarhavarastohuone kaupungissa, jossa säilytä ruukkuja, multapusseja ym. Viime syksynä sinne muuttivat myös ison ulkosohvan tyynyt. Nyt koko varasto on niin sekaisin, ettei ovesta mahdu. Keväällä kun tulee kauniin aurinkoinen päivä, kannan kaikki ulos ja järjestän. Mökillä on varastoa ja aittaa neliötolkulla, mutta sielläkin kaivattaisiin raivausta. Jotenkin kesän kuluessa tulee vain heiteltyä tavaroita sikinsokin varastoihin. Kuuluu vähän luonteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se menee, että tavaraa tulee kiireessä tungettua ilman sen suurempaa ajattelua. Onneksi välillä innostuu myös järjestelemiseen ja hetken aikaa on taas siistiä.

   Poista
 23. Minulla on pulaa puutarhakamojen säilytystilasta. Varastotila menee Hra karhun polkupyörien säilyttämiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polkupyöriä ei oikein voi taivasallakaan säilyttää. Espoossa taitavat lähteä helposti myös pitkäkyntisten matkaan. Niinkuin kyllä nykyään täällä meidänkin kylällä.

   Poista
 24. Sinulla on hyvin järkevästi suunniteltu tuo puutarhatarvikkeiden säilytys, ja tuo katollinen puutarhavaja on oivallinen säilytyspaikka kesän aikana tarvittaville tavaroille. Meillä kun on ylä- ja alapiha, ja kahden talon pihapiirit, on joskus aika raskasta kulkea etsimässä tavaroita. Siksi pyrin pitämään ylä- ja alapihoilla omat puutarhavälineet, mullat ja kottikärryt. Joskus ne kuitenkin vaan kulkeutuu vääriin paikkoihin ja tietäähän sen että lisäaskelia tulee. Kukka-astioitakin säilytän neljässä eri paikassa, joten hyvä muisti olisi etu :) Mummonmökissä on sitten kaikki taimettamiseen liittyvä arsenaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin piha on kahdessa tasossa ja siihen tuo puuvaja toi helpotusta, kun käytetyimmät tavarat voi säilyttää kesän ajan siellä.
   Se mummonmökkikö on sinun taimikasvatustilasi? Monen rakennuksen ylläpidossa on omat huolensa, mutta on se kivaa, että taimihommat voi tehdä jossain muualla, kuin asuintiloissa.

   Poista
  2. Juu, siellä mummonmökissähän minä, mutta on menossa vasta neljäs tai viides vuosi, sitä ennen kasvatin sisällä (yli 20v) ja sitten vein taimet lämmitettyyn kasvariin huhtikuussa. Se kasvihuone jäi sittemmin käyttämättä kun saatiin käyttöön tuo mökkinen.

   Poista
 25. Sinulla on hyvät tilat säilyttää. Meidän ulkovarasto on aivan liian pieni. Osa tavaroista on autotallissa, osa varastossa, osa yhdessä kasvarissa ja osa toisessa. Vähän siellä ja täällä..

  VastaaPoista
 26. Haikeana katsoin sinun siistejä hyllyjäsi ja "arkistolaatikoita" siemenille. Minun tavarani ovat vielä hajasijoitettuina mikä minnekin. Jahka ulkovarasto meillä valmistuu, niin pääsen minäkin järjestämään multapussit, purkit ym. hyllyille. Onneksi on haaveita ;)

  VastaaPoista
 27. Hyvältä näyttää systeemisi!
  Meillä on suht paljon säilytystilaa, mutta silti kaipaisin yhtä paikkaa, jossa voisin säilyttää puutarhatavaroitani. Nykyään niitä on autotallissa, autotallin takana (multasäkit), leikkimökissä (joka toimii kesähuoneena), leikkimökin takan olevalla istutuspöydällä, kodinhoitohuoneen terassilla, kodinhoitohuoneen kaapissa, työhuoneessa sekä alakerran japanihuoneessa näin keväisin (siellä esikasvatan taimeni).
  Ollapa puutarhavaja ja viherhuone sisällä. Harvalla sellaista tilaa on. Mutta Suomen kaunein koti-ohjelmassa, siinä yhdessä talossa oli. Se oli kuin kasvihuone sisällä. Sellainen olisi aika unelma. <3

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!