lauantai 21. lokakuuta 2017

Kuura-aamut täällä taas


Kylmyyttä ja kuuraa en yhtään kaipaa, vaan täällä ne ovat taas. Kuvittelin, että ensimmäinen pakkasyö olisi jotenkin myöhässä, mutta ihan mennään edellisten vuosien aikataulussa. Miltei päivälleen, mitä nyt oman blogin kuurapäivityksiä kävin katsomassa.

Neilikkaruusu - Rosa F.J.Grootendorst

Aina se ensimmäinen kuura-aamu silti sykähdyttää ja pitikin heti perjantaiaamuna riittävän valon sen salliessa hipsiä kameran kanssa ulos kuvaamaan. Pakkasta oli vain -1 aste, mutta kolealta sekin tuntui kesäkauden jälkeen. Seuraava homma onkin kaivaa talvikamppeita esiin. Muutamina aamuina ovat näpit jäätyneet ihan tönköiksi kylmää autonrattia paljain käsin käännellessä.

Syysasteri

Samoin varasin ajan talvirenkaiden vaihtoon. Pääkaupunkiseudulla pärjää usein ihan hyvin kesärenkailla jouluun saakka, mutta en halua riskeerata aamulähtöjä. Luistelijoita liikenteessä riittää ilman minuakin. Nyt oli vielä varaa valita itselleen sopiva aika. Kun ensimmäiset räntäkelit saapuvat, kansa on kiireesti jonottamassa renkaanvaihtoon ja silloin saa aikaa varatessaan kuulla pelkkää eioota.

Harjaneilikka

Muutamaan patteriin olen jo napsauttanut sähkön päälle. Makkareissa se ei ole vielä tarpeen. Tykkään nukkua viileässä ja usein otan yöksi lämmön talvellakin pois makuuhuoneen patterista.

Koristekirsikka - Prunus 'Accolade'

Pelaguut toin jo pari viikkoa sitten sisälle. Kesällä en ostanut tai kasvattanut yhtään uutta pelaguuta ja edellisen talven jäljiltä elossa säilyi seitsemän kappaletta, joista kuusi on itse kasvatettua. Yhden isokokoisen pelaguun vein kellariin. Siemenestä kasvatetut mahtuvat työhuoneen ikkunalle ja kokeilen tällä kertaa, miten ne selviytyvät huoneenlämmössä talvesta. Jättiläiseksi kasvaneen verenpisaran vein autotalliin. Sieltä siirrän sen kellariin, kun tulee kunnon pakkaset. Silloin lämmittämättömässä autotallissakin lämpötila painuu nollaan.

Kaunokainen - Bellis

Terassin ruukuissa kasvaneet daaliat vein viikko sitten kellariin. Kasvimaan kupeessa kasvaneen daalian kaivoin viime sunnuntaina ylös. Juurakko on elefantin jalan kokoinen ja toistaiseksi se on ämpärissä, kunnes löydän sille vaikkapa riittävän kokoisen pahvilaatikon talvisäilytystä varten.

Kaikki talvetettavat juurakot ja mukulat ovat toistaiseksi kellarissa pesuvadeissa ja mikä missäkin kuivahtamassa. Sateiden vuoksi ruukuissakin multa oli litimärkää ja niinpä ravistin vain ylimääräiset mullat pois juurakoista. Olen säästänyt taimikauppojen paperikasseja juurakoiden ja mukuloiden talvettamista varten. Niihin on helppo merkitä kasvien nimet, ettei keväällä tarvitse pohtia, mikähän tämäkin mötikkä taas on.

Köynnöskuusama - Lonicera

Räntää ja luntakin saattaa tulla ihan minä päivänä tahansa. Tuskinpa se vielä maahan jää, joten hyvin ehtii vielä haravoida. Metsän kaatumisen vuoksi valtaosa puista tulevista lehdistä on oman pihan vaahteroista. Niistä tulee maahan mittava massa, joka on pakko haravoida pois. Monissa pensaissa ja puissa on vielä lehtiä runsaasti. Syreeni varsinkin on pitkään ihan vihreänä ja usein sen lehdet muuttuvat harmaanruskeiksi juuri ennen putoamista. Syreenillä ei ole kummoistakaan ruska-arvoa.

Kotkansiipisaniainen - Matteuccia struthiopteris

Yläpihan käytäviä olen jo pariin kertaan haravoinut. Tykkään haravoimisesta ja kirpeässä syyssäässä se on mukavaa hyötyliikuntaa. Siinä ohessa on mukava välillä nojata haravanvarteen ja tarkkailla ympäristöä. Lyhyessäkin ajassa saa ison alueen siistiksi. Eikä haravoimaan edes kannata lähteä sillä ajatuksella, että kaikki on saatava hetkessä putipuhtaaksi. Lehdet putoavat puista ihan eri tahdissa ja aina jää jotain siivottavaa kevääksikin.

Syysvuokko - Anemone hupehensis September Charm

Pensaiden ja puiden lehdet haravoin nurmelta yleensä pensaiden alle. Viimeiset silppuan ruohonleikkurilla nurmelle. Kukkien varsista osan leikkaan ja syötän murskaavaan oksasilppuriin. Massan kippaan takaisin kukkapenkkiin. Siellä se suojaa kasvien tyviä ja juuria ja maatuu nopeasti. Jos keväällä näyttää sotkuiselta, voi päälle ripotella kompostia tai multaa. Nousevat versot peittävät pian nekin vähät, jotka eivät ole talven aikana maatuneet.

Ruusuangervo - Spiraea japonica 'Froebelii'

Alapihalla emme juurikaan talviaikaan kulje, sillä portaiden kohdalle kolataan lumet yläpihan käytäviltä. Yleensä lunta on alapihalle pyryttänyt niin paljon, ettei mitään talventörröttäjiä näkyisi, vaikka niitä jättäisikin. Pensaat ja puiden alas notkuvat oksat riittävät hyvin muodostamaan talviseen hankeen pehmeitä kumpareitaan. Niinpä pyrin siivoamaan alapihan syksyllä sellaiseen kuntoon, että keväällä voi lähteä ikäänkuin puhtaasta puutarhasta liikkeelle. Marras-joulukuussa ehtii näillä leveysasteilla vielä viimeistelemään puutarhan talveen. Ja sittenhän päivät alkavat jo olla niin lyhyitä, ettei pimeydessä muutenkaan kukkapenkkejä tulisi kierreltyä. Vaikka lunta olisi vähänkin.


Kyllä se niin on, että väkisinkin haikeus valtaa mielen. Kun sää kylmenee pakkasen puolelle ja maahan sataa räntää tai lunta, ei pihalla paljon mitään tekemistä ole. Vielä syyskuussakin piha ja puutarha tulee konkreettisesti sisälle, kun ovia voi pitää auki ja ulos meneminen onnistuu ilman ylenmääräistä pukeutumista ja varustautumista. Vaan piakkoin on turha pihamaalla pyöriä, kun tekemistä on niin vähän ja senkin vähän estää jäästä koppurainen maa ja valon puute.

Aika menee kuitenkin hurjaa vauhtia. Usein on sellainen tunne, ettei päivässä ole muuta kuin aamu ja ilta ja viikossa maanantai ja perjantai. Kun puutarhan saa viimein talvilevolle marras-joulukuussa, onkin yksi pieni pyräys siihen, kun taas pääsee piippoja vahtimaan. Sitä kohti siis ystävät.


54 kommenttia:

  1. Teilläki jo kunnon kuura-aamu. Mikä kumman lämmin lämpäre on meirän kohoralla. Mittari ei oo viälä kertaakaa painunu pakkaaselle. Eileen tosin oli joiski kohoris kuuraa havaattavis. Vaikken mäkää tykkää kylymistä keliistä, enkä talavesta senkää vertaa, nii kuuraaset kukat on hianoja. Tua harijaneilikka näyttää aivan mun maitokauppaesikolta, valakoosine reunoinee. Ja täytyy uskua, että kevät koittaa sukkelaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuura kaunistaa puutarhan ja siitä iso plussa kylmälle säälle. Eiköhän ne pakkaset pian sinnekin ulotu ja pääset sinäkin ihastelemaan huurrettuja kukkia.
      Minulle tuli harjaneilikasta mieleen valkoreunainen gloksinia (vai onko se cloksinia c:llä), jonka joku aika sitten näin kaupassa.

      Poista
  2. Hienoja kuvia. Tykkään eniten tuosta harjaneilikasta. Meillä oli ensimmäinen pakkasyö, joten tästä se lähtee, se talven odottelu. Tiistaina on vuorossa talvirenkaiden vaihto. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiistaille minäkin sain talvirenkaiden vaihdon. Mustaa jäätä on jo aamuisin ollut ja pian varmaan myös räntäkelit.

      Poista
  3. Ihania kuurakuvia. Tästä se taas alkaa, meilläkin oli jo muutama pakkasyö. Auton ikkunoita saa alkaa putsata aamuisin ja pelätä teiden liukkautta.
    Eilen kävin vielä keräämässä sangollisen puolukkaa, oli aika kirpeä sää,+2 C!Työlistalla on meilläkin vielä vaahteran lehtien haravointi ja verkkusuojat omppupuille ja muille pensaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava puolukkasaalis. Aika kirpakka sää sinulla on marjametsässä ollut, mutta varmasti mukavan rauhallista ja raikasta. Vaahteranlehdille annoin tänäänkin kyytiä ja jonkun verran on lehtiä vielä puissa.

      Poista
  4. Kauniita kuurakuvia. Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  5. Olet onnistunut ottamaan niin upeat kuvat!
    Ihanat kuurakuvat!
    Täällä on ollut kahtena aamuna jo pakkasta. Talvi tekee tuloaan.
    Hyvää viikonloppua sinulle!❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari, samoin sinulle!
      Talvi on tosiaan tulossa. Tänä aamuna pakkasta oli -3.5 astetta.

      Poista
  6. Kauniita kuurakuvia! Syysvuokko on lempparini;)
    Iloista ja aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysvuokko onkin kaunis. Olen todella iloinen, että monen yrityksen ja erehdyksen kautta sellainen viimein kukkii omassa puutarhassa.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin - tai siis se, mitä vielä on jäljellä!

      Poista
  7. Ihania kuvia! Päivät tosiaan lyhenevät ja tuntuukin että viikko sujahtaa hetkessä. Tuo silppuri on varmasti kätevä, se on ollut jo pitkään hankinta listalla, jostain syystä kukkien taimet syrjäyttävät aina sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään taas silppusin sekä oksia että leikkaamiani perennanvarsia. Menee massa paljon pienempään tilaan, kuin jos sellaisenaan kantaisi komposiin.

      Poista
  8. Voi hyvätavaton miten voikin olla kauniita kuvia♥ Upeita!! Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde! Viikonloppu alkaa jo olla lopuillaan, mutta nautihan sinäkin vielä viikonlopun viimeisistä hetkistä.

      Poista
  9. Kauniita kuurakuvia. Täälläkin Savossa päästiin näin pitkälle ennen kuin tuli ensimmäinen pakkas-yö. Nyt onkin ollut jotenkin pitkä syksy ja on ollut aikaa laitella pihaa talvikuntoon, minulla pelakuut ovat olleet jo kuukauden päivät sisällä koska niitä
    on niin paljon ettei ihan hetkessä ehdi niitä kantamaan, joten otin varman päälle.
    Todellakin tuntuu että päivät hurahtavat ohitse aamusta iltaan ja maanantaista perjantaihin, ja pian onkin jo marraskuu. Silloin monella alkaa jo joulu siintää mielessä.
    Ihanaa, leppoisaa viikonlopun jatkoa - ihaillaan kuuran koristamaa pihaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateiden vuoksi meillä on päässyt vasta viime aikoina laittamaan puutarhaa talviteloille. Aurinkoisten ja kirpakoiden säiden viimein saavuttua ulkona oleminen onkin ollut varsin mukavaa.
      Viikonloppu alkaa jo olla lopuillaan, joten nautitaan sunnuntai-illasta!

      Poista
  10. Oho, vaikka ollaan pohjoisempana niin kuuraa ei ole ollut, eikä ensimmäistäkään pakkasyötä. Kuuraiset aamut ovat kauniita. Vaikka liikenteen kannalta niitä ei tarvitsisi olla yhtään.
    Minulla on kaikki perennat leikkaamatta, osa jääkin vasta kevääseen, penkit on niin märät että niihin ei voi mennä yhtään kävelemään. Mutta jos lumi ei tule vielä niin pääsen leikkailemaan kun maa jäätyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin viime vuosina lunta on ollut edes jouluna kovin paljon. Saattaa hyvinkin olla, että sinäkin pääset vielä jatkamaan syystöitä ihan joululle saakka.

      Poista
  11. Kuura on kaunista kasvien oksilla ja heinillä etenkin. Autoillessa pittää olla varovainen. Meillä ol viimeyönä pakkasta kolome astetta ja uamulla nous neljään. Ei se vielä talavii tie uskon! Kauniita kuvia oot ottanu! Vielä on miullakin raivoomatta kukkien varsia, vaikka aika paljon jätän kevvääseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvikeleissä autoilu ei ole mitään herkkua. Varsinkaan täällä etelässä, kun aina roiskuu rapa ja on äärimmäisen pimeää.
      Parina aamuna on ollut niin kaunista. Kuura kyllä luo luontoon upeita nähtävyyksiä.

      Poista
  12. Kuvistasi näkee, että kasvit alkavat taipua talven tahtoon, kylmissään ja allapäin. Vaan onpahan meillä taas mitä odottaa, ensi kesä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovathan ne kylmissään ja monet jo luovuttaneet. Kuura onneksi tekee kuivista korsistakin kauniita. Vanhat kukat vaipuvat kohti kompostia, josta alkaa taas uuden kasvun tie muhevana multana. Hienoa kiertokulkua kieltämättä.

      Poista
  13. Upeita kuura kuvia! Kyllä se tosiaan haikeaksi vetää, vaikka toisaalta on onnellinen, että syksyn puuhat ovat hyvällä tolalla. Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin on saatu syystyöt alulle ja osin jo lopuilleenkin. Miten sitä aina turhaan hätäileekin, ettei muka ehdi.
      Mukavaa viikonloppua sinulle, vaikka se alkaakin jo olla lopuillaan.

      Poista
  14. Minäkin tykkään haravoimisesta, sillä siinä työssä jos missä näkee edistymisensä. Mitä siitä, vaikka pohjatuuli seuraavana yönä paneekin ranttaliksi ja levittää lehdet uudestaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein tosiaan käy niin, että kun on yhtenä päivänä saanut lehdet haravoitua, aamulla onkin jo tuuli levittänyt ne pitkin pihaa. Ei lopu hommat, siitä luonto pitää huolen.

      Poista
  15. Mahtavia kuurakuvia. Meilläkin on ollut kuura-aamuja, vähän pakkasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutaman asteen pakkasia on täälläkin ollut. Päivisin sentään mennään vielä plussalle, mutta eipä enää kovin paljon.

      Poista
  16. Voi että miten ihania kuvia! On niin kaunista, kuin koruila kuorrutettuja kukkasia! Meillä taitaa olla ensi yönä ensimmäinen pakkasyö...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koruja ja pitsiä minustakin kuura toi puutarhaan. Säätiedotuksen mukaan yöpakkasia on pitkälle eteenpäin. Toivottavasti ei sentään ihan vielä lunta tule.

      Poista
  17. Kauniita kuvia pakkasen tullen. Mukavaa viikonlopun jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Viikonloppu alkaa jo olla lopuillaan, mutta nautitaan niistä viimeisistäkin tunneista.

      Poista
  18. Ihania kuurankukkia! Samoja puuhia harrastettu täälläkin, daalioiden juurakoita nosteltu ja sen sellaista. Kauniita syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhurien syyspuuhat taivat olla samanlaisia kaikkialla. Ulkona on mukava puuhailla ja mikäs sen mukavampaa, kuin samalla tehdä jotain hyödyllistä.
      Samoin sinulle, kauniita syyspäiviä!

      Poista
  19. Kauniita kuvia. Pakkanen puraisi täälläkin ja samanlaisia talvivalmisteluja olen tehnyt. Talvirenkaat on fiksu ajatus. Meillä ainakin oli jo yhtenä aamuna -5 pakkasta ja kun pitäisi aamulla seitsemän aikoihin lähteä liikkeelle, niin en haluaisi testata teiden liukkautta kesärenkailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustaa jäätä on jo ollut, eikä tästä varmaan pitkään mene, kun tulee ensimmäiset räntä- ja lumisateet. Paras siis ennakoida ja vaihtaa talvirenkaat.

      Poista
  20. Onpa kaunista! Meilläkin on ollut pakkasta jo parina yönä, mutten ole vielä kertaakaan ehtinyt aamulla niin varhain ulos, että olisin ehtinyt nähdä kuuraisen maiseman.

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kuura on säilynyt puolille päivin. Varsinkin eilen tuntui, ettei aurinko oikein koko päivänä kaikkea kuuraa edes poistanut. Lämpöasteita mittarissa oli päivälläkin vajaa 3, kuten tänäänkin.

      Poista
  21. Toivottavasti talvi ei vielä saavu pysyvästi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä minäkään vielä talvea kaipaa. Ja harvoin se täällä etelärannikolla ennen joulua edes tulee.

      Poista
  22. Sinähän olet innokas haravoija :) Kauniita kuurakuvia. Vaikka kuura tuo haikeuden mukanaa, on se vaan niin nättiä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haravointi on hyvä syy olla ulkona. Ylläpitäjä hiekkakäytäviä saa putsata moneen kertaan. Kukkapenkeistä en mitään haravoi. Pikemminkin siirrän haravoida lehdet penkkeihin.

      Poista
  23. Kyllä aika menee tosiaan niin äkkiä! Tuntuu, että päivät vilistävät ja kun iltakin hämärtyy aikaisin niin pihahommia työpäivän jälkeen ei kovin paljoa ehdi tehdäkään. Toivottavasti talvi vain uhittelee, vielä en kaipaisi pakkasta tai hankia. Joulua kyllä odottelen innolla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän nämä yöpakkaset ole uhittelua, sillä harvoin talvi näin aikaisin tulee. Vaan mistä sen tietää, kun tämä vuosi on muutenkin ollut niin omituinen. Jouluajatuksilta ei voi enää välttyä. Kauppoihin se on jo tullut. Ja eilen minäkin kaivoin pari jouluista sukkaohjetta. Pukinkonttiin niitä ajattelin.

      Poista
  24. täällä vielä odotellaan ensimmäisiä kuura aamuja!
    puutarhasi pukeutuu kauniisti talviasuunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuura on kyllä kaunista katseltavaa ja kuvattavaa. Muuten en niin innostunut siitä ole.

      Poista
  25. Kuura todella tekee puutarhasta satumaisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan satumaisen. Kuin koruja ja timantteja olisi ripoteltu sinne tänne.

      Poista
  26. Monissa blogeissa nyt näitä kuurakuvia. Kauniita ovat, kuten nämä sinunkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuura kaunistaa puutarhan ja kaikki kuvaavat sitä innolla. Minäkin!

      Poista
  27. Ihania kuvia. Varsinkin nuo kaksi viimeistä kuvaa ovat hienot. Puutarha näyttää niissä kovin kauniilta.
    Tekemistä riittää ennen lumentuloa. Haravan varteen menen minäkin. Vaahtera, tammi ja hevoskastanja tiputtavat meillä ne hankalimmat lehdet maatumisen kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaahteranlehtien maatuminen kestää pitkään ja kun niitä on paljon, muodostuu paksu mattomaonen kerros, joka pysyy ja pysyy, ellei sitä itse poista. Tammi taitaa tosiaan olla samanlainen.
      Tänä syksynä on ollut aivan upeat värit luonnossa. Ei aroniakaan joka vuosi ole yhtä loistelias, kuin nyt.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!