maanantai 23. lokakuuta 2017

Meneeköhän jo liiallisuuksiin?


Jollei pian tule pakkasia ja maa jäädy kivikovaksi, meikäläiseltä loppuu ruokarahat. Tai sitten pistetään kattilaan kukkasipuleita. Onko kukaan kokeillut? Tuleeko tulppaaninsipulisopasta maha kipeäksi? Vai nouseeko sipulikuume pannulla paistetuista krookuksensipuleista? Eipä kyllä ole yhtäkään sipulia jäänyt kattilaan tai pannulle laitettavaksi, vaan kaikki ovat päässeet puutarhan multaan. Vaan nyt ei voi enää mennä lähellekään kauppojen sipulihyllyköitä. Ei, vaikka kuinka halvalla lähtisi. Joku raja se sipulihimossakin täytyy olla. Vai pitääkö?


Kovin paljon en ole tänä syksynä edes puutarha- tai muissakaan kaupoissa ehtinyt käydä. Vikkelä sipuliahmatti ei kuitenkaan montaa minuuttia kauppakierrokseen edes tarvitse, kun  jo kouransa täyteen pussukoita ehtii kahmia. Jos neljä pussukkaa saa kolmen hinnalla, eikö tarjous ehdottomasti kannata käyttää.


Sunnuntaina tungin multaan viimeiset (niin luulin - tässä vaiheessa) laukat, espanjansinililjat, tulput ja krookukset. Muutaman syysmyrkkyliljankin. Ja edelleen on sellainen olo, että vielä voisi muutaman sipulin verran kevään kukintaa varmistaa. Olenko ihan tärähtänyt? Luultavasti, mutta ei se minua haittaa. 


Pikkusipuleita on niin helppo istuttaa. Ei tarvitse kaivaa syvää kuoppaa, eikä murehtia perennojen juurien vahingoittamista. Pikkuinen laukan sipuli solahtaa multaan melkeinpä sormen painalluksella. Kun molemmissa käsissä on kymmenen sormea, kerralla uppoaa pussillinen laukkoja. Melkein.


Syysmyrkkyliljojen sipulit ovat aika kookkaita. Varsinkin Albumin sipuli oli isompi, kuin monen tulppaanin tai narsissin. Pitääkin muistaa päivittää puutarhan kasviluettelo siten, että se sisältää myös sipulit. Tähän saakka sipulit ovat olleet omassa listassaan ja niinpä sitten perennoja kaivaessani tyystin unohdan samoilla sijoilla asuvat sipulikasvit. Pienien sipulien kohdalla siitä ei ole niin haittaa, sillä sormenpäätä vähän isommat sipulit on helppo laittaa takaisin multaan. Liljojen ja narsissien suhteen ongelma onkin jo suurempi.Onneksi en tätä postausta heti julkaissut. Keskiviikkona postilaatikosta putosi Honkkarin mainos, joka ilmoitti myyvänsä syyssipulit 50 %:n alennuksella. Ajattelin, ettei varmaan paljon enää olisi jäljellä, mutta voisihan niitä vähiäkin käydä katsomassa...


Alennus oli useimpien pussukoiden kohdalla itse asiassa enemmän, kuin 50 %, sillä kaikki sipulipussukat maksoivat 0,99 €. Ostin lisää laukkoja, sinisiä isotähtihyasintteja, talventähtiä ja tulppaaneja. Kotimatkalla harmittelin, että krookuksiakin olisi voinut ostaa lisää. Ja hyasintteja ja miksei jotain muutakin.


Sipulihyllyn äärellä pussukoita rapistellessani viereeni tuli pariskunta ja nainen kysyi minulta, vieläkö voi sipuleita istuttaa. Totesin, että hyvin voi. Hän katseli valitsemiani 10 pussukkaa ja sanoi, että "sinäpä laitatkin paljon sipuleita". Kerroin istutaneeni jo 1000 sipulia, jolloin hän kysyi tonttini kokoa. Kertoessani hänelle meidän tontin kooksi 1500 neliötä, hän sanoi heillä olevan hehtaarin tontti.


Kassalla olimme pariskunnan kanssa peräkkäin. Huomasin heidän ostaneen kaksi sipulipussia, joista toinen oli kruunuvuokkoja. Monta kertaa olen harmitellut, kun oma tonttimme ei ole sen suurempi. Ehkä niin on kuitenkin parempi, sillä olisin taatusti joka syksy velkavankeudessa törsätessäni rahat sipuleihin.


Nyt lupaan, etten osta enää sipulin sipulia. Siitäkin huolimatta, että eilen pihalla kulkiessani löysin monta paikkaa, jonne jokusen sipulin helposti saisi uppoamaan. Enkä edes tykkää sipulien istuttamisesta. Sitäkin enemmän kuitenkin pidän keväisestä piippovahdista ja jokaisesta kukasta, joka mullasta nousee. 

Saattaa olla, että myyrät popsivat istuttamani sipulit. Tahi jänikset jokaisen krookuksen, joka pintaan nousee. Sitä en kuitenkaan usko, että mikään mahti vie kaikki istuttamani sipulit, joten jokainen nouseva kukka on suuri ilo.

Aronia

Jos nyt jossain kaupassa sipuleita edulliseen hintaan myydäänkin, älkää vaan minulle kertoko. Näköjään en pysty tänä syksynä sipulien suhteen itseäni laisinkaan hillitsemään.
 

55 kommenttia:

 1. No onpa paljon sipuleita päässyt kättesi kautta multaan. Itse olen tapani mukaan ollut hyvin maltillinen hankinnoissani. Eilen istutin viimeiset hankkimani valkoiset narsissinsipulit ja niiden lisäksi penkkiin pääsi valkoisia hyasintteja, krookuksia ja sinisiä helmililjoja.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti ei taida kuulua minun hyveisiini, vaikka kieltämättä siitä olisi joskus enemmän kuin hyötyä. Meni sinne multaan yksi tai sata sipulia, yhtä suuren ilon niiden kukinta saa aikaan.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Hauska postaus.
  Kannattaa odottaa kevättä. ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti. Jokohan sen kevään odottamisen voisi aloittaa?

   Poista
 3. Voi mikä määrä sipuleita:) On siinä kyllä puuhastelua riittänyt. Toivotaan kovasti että talvi olisi hellä noilla sipuleille! Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanottu, pieniä sipuleita taisi olla valtaosa ja niiden istuttaminen on helppoa ja nopeaa. Vaan toivotaan tosiaan, että talvi on otollinen niin sipuleille kuin kaikille kasveillekin.
   Minun viikkoni on alkanut mukavasti. Samanlaista toivotan sinulle!

   Poista
 4. Onhan tuossa muutama pussi, mutta kyllähän puutarhaihmisen vähän kuuluukin hullaantua ale-sipuleista:))
  Ja kevät palkitsee!
  Aurinkoista maanantaita, huomisesta ei taas tiedä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut hieno puutarhailma ja vapaapäivä onkin kulunut ulkosalla. Juuri uutisissa sanottiin, että ensilumi saattaa eteläänkin saapua jo ensi yönä...

   Poista
 5. Kylläpä kirjotit hauskasti! Onneks tiällä kaupat on ettäällä, ei kaikkia mielhaluja tule hankittuu! Tuota syysmyrkkyliljoo vielä kaipailisin. Kaunista siulla on kevväällä. Ihan pyöryttää ajatellessakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään ei tarvita kuin yksi ainut kauppa ja siellä sipulihylly, niin meikäläinen hullaantuu. Syysmyrkkyliljat ovat kauniita. Toiveissa minullakin oikea myrkkyliljapehko tulevaisuudessa. Nyt on vasta yksittäisiä kukkia siellä täällä.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Arvelinkin, että muut puutarhaihmiset ymmärtävät tällaiset ahmimiset.

   Poista
 7. No kyllä olet melkoisen määrän sipuleita istuttanut. Minulla on sitten ilo ihastella kuvien kautta sinun kukkamertasi keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti keväällä kamera taas laulaa, jos vain sipulikukat suostuvat mullasta nousemaan.

   Poista
 8. Kyllä oli kirjoituksesi hauska. Keväällä on puutarhasi kaunis Kyllä sitä hullaantuu joskus kun rakastaa kukkia paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Ainakin olen tehnyt parhaani kevään kauneuden eteen. Sille ei voi mitään, jos talvi tai myyrät tahi kumpikin torppaa hyvät aikomukseni.

   Poista
 9. Olipas se mukava postaus. Nyt vaan odottamaan kevättä ja kaunista kukintaa. - Mukavaa maanantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät siintää jo mielessä, mutta ehkä juhlitaan joulu tässä välissä.

   Poista
 10. Ilman muuta kannatti käyttää tarjous hyväksi, ja tiedetäänhän että mitä lähemmäs talven tuloa mennään, sitä halvemmiksi hinnat muuttuu ja loput saa melkein ilmaiseksi jos kohdalle sattuu sopivasti. Ihailtavan määrän sipuleita olet maahan piilottanut - kyllä se vaan melko kutkuttava tunne tuolla sydänalassa on, kun aurinko alkaa sulattamaan pihaa kevään korvalla :)
  Sinun leppoisaa, ja mukavaa kerrontaa on aina niin kiva lukea, tuli taas niin hyvä mieli 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin paljon sipuleita en ole koskaan aiemmin istuttanut. Toivottavasti ymmärrän olla tyytyväinen jokaiseen nousseeseen sipulikukkiin, sillä ikinä ei näistä talvista tiedä. Pahimmassa tapauksessa näännytän teidät kaikki lukijani sipulikukkakuvatulvaan ja jokikinen heivaa minut kyllästyneenä lukulistaltaan.

   Poista
 11. Ai että oletkin löytänyt hienoja sipuleita kevättä koristamaan. Keväällä taputat sitten itseäsi olkapäälle kehuen syksyistä ahkerointiasi.

  Minä laitoin omalle pihalle vain noin 600 sipulia, mutta töissä olen istuttanut useampia tuhansia. Kaupunkimme kukkii keväällä toivon mukaan hurjan upeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi varmaan opetella tuo itsensä taputtamisen taito. Hallitsen nimittäin paremmin ruoskinnan ja työhön komentamisen.
   Luinkin blogistasi paikallisen rautakaupan lahjoituksesta. Hieno homma ja siitä ilahtuvat myös ne, joilla ei omaa pihaa edes ole.

   Poista
 12. Blogissani olisi taas uusia kukkasipuli arvontoja ;) Tervetuloa osallistumaan :D Ihania kukkasia odotettavissa keväällä. Mie niin ymmärrän sinuu ja hymyilin hyvin leveästi lukiessani tätä postausta <3 Mukavaa uutta viikkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkö olekaan osallistunut arvontaasi? Täytyykin käydä laittamassa puumerkki, sillä aina muutama sipuli lisää vielä mahtuu.

   Poista
 13. Kauniin kuuraista tuossa alimmaisessa kuvassa, niin ne pakkaset saapuvat pikkuhiljaa .... !

  https://elamaanijaelamyksiani.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuraisat aamut ovat tarjonneet kaunista katseltavaa.

   Poista
 14. Keväällä olet sitten iloinen jokaisesta sipulista, jonka istutit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti iloitsen joka ikisestä sipulista. Enkä meinaa laskea niitä, jotka jättävät kukkimisensa väliin.

   Poista
 15. Tämä oli niin hauska postaus. Minusta on ihailtavaa, että olet laittanut noin paljon sipuleita. Odotan kevättä. Kiva nähdä miten onnistuit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innolla minäkin odotan, miten sipulit talvesta selviytyy. Kunhan osa niistä edes kukkii, olen tyytyväinen.

   Poista
 16. Vau, mikä kukkaloisto sulla on keväällä luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin. Ainakin olen parhaani sen eteen tehnyt.

   Poista
 17. Onneksi meillä ei ole sipulikauppoja :)
  Piha suorastaan loistaa keväällä !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauppojen kaukaisuudesta ei taida olla apua suurimman sipulihimon kohdalla, silloin netti laulaa...

   Poista
 18. Voi mikä määrä sipuleita! Minäkin ahnehdin vielä alennusmyynneistä lisää sipuleita. Nyt kuljen laput silmillä kaupoissa etten ostaisi lisää. Ihana kukkameri odottaa sinua keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan olla lupaamatta. Yritän olla ostamatta, mutta jos oikein hyvä tarjous kohdalle osuu, minkäs sille sitten mahtaa...

   Poista
 19. Keväällä ja kesällä on todella tyytyväinen kaikista istutetuista sipuleista. Kumma kyllä, siihen mennessä unohtuu nuo talousasiat ja vain ihmettelee, että miksi ei tullut ostettua enemmän sipuleita. Onneksi et sentään ryhtynyt keittämään sipulisoppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin justiinsa. Joka kevät sitä ihmettelee, miksen laittanut tuohon ja tuohon ja vielä tuohonkin. Sipulikeitto on hyvää, vaan ehkei sentään tulpuista tai krookuksista.

   Poista
 20. Mä oon lähikaupasta ostanut sadan sipulin sekoitus pakkauksia pari-kolme kerrallaan. Kun saan upotettua niin ostan seuraavan satsin. Pakko kun edullisia ovat ja maa ei kylmästä huolimatta ole jäässä. Mulla ei ainakaan ole mitään rotia tässä hommassa. Viime keväänä jätti useampi tulppaani nousematta, joten pakko korjata tilanne. Olen tänän vuonna satsannut monipuolisemmin erilaisiin sipuleihin. Innolla odotan sun kukkaloistoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolinen valikoima on varmasti hyvä ratkaisu. Silloin ainakin joku laji nousee, vaikka jokin toinen jumittaisi. Minulla tulput nousivat hyvin viime keväänä, mutta narskut sen sijaan narskujen suhteen tuli pettymys. Teillä on hyvä lähikauppa, jos sen valikoimiin kuuluu myös syyssipulit. Voisinkin laittaa omalle lähikaupalle vinkin. Näin isolla kylällä luulisi muutama sipuli kaupaksi menevän.

   Poista
 21. Me puutarhaystävät ollaan ehkä huonoja hillitsijöitä, niin kuin bloggaritapaamisissa ollaan todettu. :)
  Ei sipuleita voi tosiaan olla liikaa, etkä ole ollenkaan mennyt liiallisuuksiin. ;)
  Mulla on tänä vuonna ollut jotenkin hidastempoinen sipuli-innostus. Yleensä olen istuttanut aivan valtavasti sipuleita. Kyllä nytkin niitä aika tavalla tuli laitettua, mutta paljon vähemmän kuin aiemmin. Keväällä saattaa hieman harmittaa.
  Odotan, että mun pikkusipulimeret laajenisivat itsekseen, niin kuin vanhoissa puutarhoissa. Tulppaaneja ja narskuja sen sijaan pitäisi laitella kyllä joka vuosi lisää ja paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostus puutarha-asioissa vaihtelee vuosittain. Joskus vimma kohdistuu perennoihin, joskus sipuleihin ja joskus sitten kaikkeen rajoituksetta. Sinulla tämä vuosi jää varmasti muistoihin kasvarikesänä.
   Meillä scillat ja helmililjat ovat jo aika mukavasti levinneet. Missä vain kaivelee, mullan mukana nousee pikkuisia scillan sipuleita, joita sitten tulee työnnettyä takaisin maahan. Toiveissa olisi lumikellomeri, mutta sen eteen joudun vielä istuttamaan sipulin poikineen. Varsinkin, kun en tahdo niiden kanssa millään onnistua.

   Poista
 22. Kyllä sulla on sitten ensi keväänä ja kesällä kaunista kun nuo kaikki kukkiva.
  Onnea vaan niiden kukkimisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Kevättä odottaa aina mielellään ja nyt on monta lisäsyytä.

   Poista
 23. 😅😅😅
  Allium Schubertia ainakin lähtee huomenna mukaan honkkarista. Niitä ostin ihan liian vähän aiemmin.
  Näpit jäässä tänään istutin viimeiset sipulit.
  Ihan jo oli stressi...ja homma puuduttas. Mutta kyllä kai Schubertille löytyy vielä kavereitakin koppaan.
  Järkyttävää hommaa 😅😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvään aikaan istutit sipulit, sillä nyt ne pitäisi kaivaa lumihankeen. Jos teillä päin lunta on tullut.
   Laukat ovat hienoja ja niihin pitää jatkossakin panostaa enemmän. Schubert on mainion näköinen. Toivottavasti sait sitä lisää.

   Poista
 24. Oh. Mulla on istuttamatta vain 20 tuppaanin sipulia. Jotenkin ei tänä vuonna sipulien kanssa lähtenyt. Toivottavasti saan ne edes maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka syksy ei vaan jaksa. Minulla oli uusien perennojen suhteen vaisu kevät ja kesä. Ehkä siksi jaksoinkin noiden sipulien kanssa touhuta.

   Poista
 25. Jossain puutarhaohjelmassa sanottiin aikoinaan, että taulutelkaarin hinnan voi hyvällä omallatunnolla laittaa kukkasipuleihin;) Kyllähän niitä tulee enemmän katseltua kuin sitä tv:tä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen ohjeistus. Vielä kun tuohon taulutelkkarin hintaan lisää YLE-veron, niin aika mukavasti voi sipuleihin törsätä. Ensi syksyksi täytyy tutkia taulutelkkarien hintoja, jotta voi rauhassa sipuleita ostella.

   Poista
 26. Tuntuu olevan tuo sipulikuume monen muunkin bloggarin tauti... itselläni ei ihan noin pahana ole näyttäytynyt, mutta olenkin kehitellyt itselleni monenlaisia suojautumiskeinoja ja ovat melko hyvin pitäneet. No, keväällä ehkä sitten harmittelen, mutta onneksi on teidän sipulimaniassa pyörineiden blogit, mitä katsella, eli kiitos teille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onni tosiaan, että vaikka itsellä ei jotain olisi, sitä pääsee muiden blogeissa ihastelemaan. Kaikkea ei omaan pihaan tarvitse laittaa ja sitä ohjenuoraa olen yrittänyt monien perennojen osalta itselleni toitottaa.

   Poista
 27. Voi tuota valtavaa sipulivalikoimaa! Toivottavasti ne saat upotettua multiin ja ensi vuonna nähdään niiden kukinnat. Tässä postauksessa on ainakin erinomianen valkoima erilaisia sipulivaihtoehtoja, jos vielä nyt - tai joskus tulevina syksyinä haluaa suunnitella vaihtelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain runsaasti sääonnea ja muutakin tuuria, että edes osa istuttamistani sipuleista nousee ylös ja kukkii. Tulppaanien osalta minulla on ollut hyvä tuuri monta kevättä peräkkäin. Jospa sama tuuri toteutuisi muidenkin sipuleiden kohdalla.

   Poista
 28. Ihania kukkia! Kylläpä olet ahkera istuttaja, minusta kukkasipulien istutus on aika vastenmielistä hommaa. Mutta sipulien ostelun taidan minäkin! ;) Kumma miten ne sipulipussit houkuttaa aina niin suuresti, ettei ohi voi kulkea pysähtymättä. Hauskaa torstaita! :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!