perjantai 9. maaliskuuta 2018

Elämäni ensimmäinen koskikara bongattu


Bongasin elämäni ensimmäisen koskikaran. Tuolla se on purossa välillä sukeltamassa ja välillä sulkiaan sukimassa. Joo, ette te sitä tässä kuvassa näe, kun en näe minäkään. Kyllä lintu tuossa kuvassa on, mutta minun obiskallani ei sinne saakka millään zoomattu. Olemukseltaan mustana lintu häipyy kuvassa puron mustan veden taustaan.

Kuva: Luontoportti.fi

Monen monta kertaa olen ohi kulkiessani tuota puroa koskikara mielessäni silmäillyt, koska olen kuullut koskikaran siellä liikkuvan. Nytkin kamera oli mukana, mutta repussa juuri silloin, kun lintu oli riittävän lähellä. Saatuani kameran repusta, koskikara oli jo sukellellut ja kipittänyt rantaa pitkin niin etäälle, etten saanut sitä kuvaan tunnistettavasti.


Tällaiseksi höppänäksi blogimaailma on meikäläisen tehnyt. Ei riitä, että hullun lailla kuljen katse kohti tienpenkkoja ja pusikoita nähdäkseni kaikenlaisia luonnonkukkia. Kasvien bongaamisen ja tunnistamisen lisäksi täytyy nähdä kaikki maailman linnut ja oppia niiden nimet. Tähän ilmiöön pätee erinomaisesti vanha sanonta "nälkä kasvaa syödessä". Mitä enemmän kasveihin ja lintuihin tutustuu, sen enemmän niistä haluaa tietää. 

On tämä sellaista hyvän mielen höppänyyttä, josta ei eroon halua edes päästä. Pikkuinen mustavalkoinen lintu valkeaa rinnassaan sai minut ilosta miltei tyttömäisesti hyppimään pitkin kävelytietä. Aikuinen minussa asetti töppöset tiukasti tien pintaan ja esti hyppelyn, mutta hymyä huulilla taitaa säilyä iltaan saakka.

51 kommenttia:

 1. Onnea bongauksen johdosta :) Melko innoissani taisin olla itsekin silloin kun ensimmäisen koskikarani näin vuosia sitten. Ihania lintuja ovat. "Nälkä kasvaa syödessä" pitää hyvin paikkansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja itseasiassa näen sen tuossa ensimmäisessä kuvassa :)

   Poista
  2. Oli kyllä aikamoinen energiapakkaus vedessä sukeltaessaan ja rannan jäässä hypellessään. Vie päivinä linnut ovat selvästi heränneet, joten bongaamista riittää tulevillekin kävelyreissuille.

   Poista
 2. Hienot kuvat, kiva kun pääsit tuon Koskikaran bongaamaan! Mukavaa alkavaa viikonloppua❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde, samoin sinulle hyvää voikonloppua!
   Nyt en enää tuon puron ohi pääse ajattelematta koskikaraa.

   Poista
 3. Tuollaiset bongaukset tekee niin iloiseksi. Minäkään en koko linnusta tiennyt mitään ennen blogimaailmaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Iloa pienen linnun näkemisestä on riittänyt moneksi päiväksi.

   Poista
 4. Luonto on niin upea ja monimuotoinen, että ei ole ihme, jos se vähän höppänäksi tekeekin. Se on sellaista oikeanlaista höppänyyttä.
  Itse tunnen todella huonosti lintuja, mutta en tiedä mikä minuunkin on mennyt, olen ruvennut kiinnostumaan niistä. On ihana, kun puutarhassakin on monenlaisia asukkaita.
  Ihania hetkiä viikonloppuusi, ja voi sitä välillä vähän hypähdelläkin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on totisesti täynnä yllätyksiä ja monet niistä laittavat ihan pään pyörälle. Talvilintujen bongaaminen varsinkin antaa mukavaa ajanvietettä muuten hiukan "tapahtumattomaan" ajankohtaan. Hyvä jos aiemmin tunnistin talitintin. Blogien myötä tietämys tälläkin saralla on laajentunut ja toivon mukaan opin uutta jatkossakin.
   Tyttöjähän me ollaan hamaan hautaan saakka, joten hypellään vaan!

   Poista
 5. Meidänkin joessa sukeltelee koskikara - se on vuosien tuttu. Koskikara on huikean eläväinen lintu, joten sen kuvaaminen on ihan tuurin peliä. Minä en ole saanut yhtään kuvaa siitä.

  Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!
   Eläväinen koskikara tosiaan on. Siellä se hyppeli jäältä rannalle ja takaisin ja välillä sukelsi veteen. Sen touhuja oli kiva seurata ja sen iloinen olemus sai omankin mielen iloiseksi.

   Poista
 6. Hieno havainto! Koskikara on kyllä todellinen hyvän mielen lintu, väkisinkin alkaa hymyilyttää kun seurailee sen puuhia jäisellä joella :)

  Itse törmäsin tähän lintuun ensimmäistä kertaa viime vuonna, ihan lähellä mökkiämme mutta enpä vain ollut aiemmin sattunut huomaamaan koskikaraa pikkuruisella ja pusikkoisella joella. Aika arka lintu on kuitenkin, ja hankala kuvata. Sain vasta tänä vuonna ensimmäistä kertaa kunnollisia kuvia koskikarasta, laitan niitä blogiin tässä jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulenpa sitten blogiisi katselemaan niin koskikaraa kuin muutenkin.
   Oikea hyvän mielen lintu se tosiaan on vikkeline liikkeineen. Väritys edesauttaa naamioitumista talviseen luontoon ja tummaan veteen. Ei tosiaankaan helposti havaittava tai kuvattava lintu.

   Poista
 7. Oi, mukava havainto! :) Minullekin käynyt monien uusien lajiryhmien havainnoimisen ja määrittämisen opettelun kanssa niin, että nälkä on todellakin kasvanut syödessä. Jotenkin myös näiden oppimisten myötä maailma tuntuu koko ajan muuttuvan monimuotoisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi, kun alkaa tiedostaa, mitä kaikkea ympärillä itse asiassa tapahtuu ja mitä se kertoo ajasta ja paikasta, jossa sijaitsen. Muistan yhä, kun opin tunnistmaan yleisimpien kevätkesällä laulavien lintujen äänet, ja yhtäkkiä ulkona oleminen alkoi tuntua ihan erilaiselta - kuin olisin oppinut näkemään luontoa korvillani. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu. Koen kaikki uudet - ja vanhat myös - luontokokemukset arvokkaana ja mielenkiintoisena oppina. Ikäänkuin maailma laajenee ja saa uusia sävyjä. Lunto tarjoaa jatkuvasti uusia ihmeellisyyksiä, joiden äärellä pakostikin hiljenee.

   Poista
 8. Hauska "pallukka"
  Itsekin liikkuisin luonnossa, jos pystyisin :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua. Onneksi lintuja voi bongata ihan omasta ikkunasta katsomalla. Minua ilahduttavat sini- ja talitiaiset siinä missä koskikarakin.

   Poista
 9. Ihana, pien koskikara. Mukava kun sattu siulle nähtäväks ja kuvattavaks! Miulla kun kamera harvon mukkaan lähtöö, kun jottain jännee niän! Luonnon ja sen elläimiin seuroominen on elämee rikkastuttavoo höppänyyttä. Nämä on niitä elämän tähtihetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä se kamera on kotona juuri silloin, kun jotain tärkeää olisi kuvattavana. Vaan sinne sieluun ne vaikuttavimmat kokemukset ja elämykset jäävät jokatapauksessa. Ei siis huolta, vaikka joku tintti jäisi kuvaamatta.

   Poista
 10. Ihana kun bongailet ja jaat ilon meidän kanssa <3 Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko jakaa tämä bongaus, kun olen niin ylpeä ja onnellinen siitä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Vesilintuja tulee seurailtua mökkijärvessä, mutta koskikara on kyllä vieras minulle. Ihanan aurinkoiset kuvat, sinulla on kauniit bongailumaastot! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo puro on ollut paikallaan yhtä kauan kuin olemme täällä asuneet. Silti vasta aivan viime vuosina olen keksinyt käydä siellä katsomassa. Vesi on kiehtova elementti.
   Hyvää viikonloppua sinullekin!

   Poista
 12. Koskikara on minulla vielä kuvaamatta ja tiedän missä niitä vielä on ennen kevätmuuttoa, mutta se saamattomuuden pahe vaivaa...tai joku muu hyväksyttävä selitys! Hieno bongaus, onnittelen!

  Mukavaa viikonloppua Sinulle hymytyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin riittää, että on ihan itse nähnyt koskikaran. Jokaista pientä ilon ja onnen hetkeä ei välttämättä tarvitse kuvaksi taltioida. Siellä ne ovat ihkaomalla kovalevyllä.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin, taidat olla hymytyttö sinäkin!

   Poista
 13. Hieno juttu, koskikara on niin veitikka lintu. Täällä eteläisessä Suomessa en muista sitä nähneeni mutta Lapissa hiihtoreissuilla olen nähnyt jokien koskipaikoilla koskikaroja. Sulapaikan ei tarvitse olla kovinkaan suuri, mutta melko varmasti siellä hääri yksi tai useanpi koskikara.
  Tällainen takuuvarma koskikarapaikka löytyy Lemmenjoen kansallispuistosta, siellä Ravadas-joki laskee komeana könkäänä itse Lemmenjokeen ja joki on osittain sula siinä kohdin missä koski laskee jokeen. Täällä olen nähnyt useana talvena koskikaroja ja moni muukin on niistä havannoistaan kertonut. Koskikara on todella ihana pieni sukeltaja ja piipertäjä.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sijoitin koskikaran mielessäni pohjoiseen, mutta näyttää olevan yleinen täällä etelässäkin. Pitää vain tietää, mistä etsiä. Hauska, pieni veitikka tosiaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Koskikara on kyllä hienolintu ja niin vikkelä . Olen joskus kuvaillut vidolle
  Kiva että onnistuit kuvamaan. Mukavaa viikonloppua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videointi voisi olla helpompi taltiointikeino vikkelälle koskikaralle.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 15. Koskikara on jännä lintu, ihan ongelmitta pyörii talvella jäätävässä vedessä. Pk-seudulla melko varma paikka koskikaran bongaamiseen on Vantaankoski, kuten varmaan moni muukin joki ja puro. Elämän pienet ilot ovat niitä tärkeimpiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vantaankoskella olen kuullutkin koskikaraa tavattavan ihan yleisesti, vaan eipä ole tullut sinne lähdettyä. Mukavaa, että myös omalta kylältä löytyy koskikaralle sopiva paikka. Nyt katselen samaista puroa myös sillä silmällä, josko joskus näkisin saukon. Sellainen on nyt siellä nähty.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Kiva kun onnistuit bongaamaan koskikaran.
  Ihan silmissäni näen kun siellä hyppelit nähdessäsi Koskikaran. Totta on, nälkä kasvaa syödessä. Täällä on toinen innoissaan hyppelevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikeasti tanssahtelin ja hyppelin, mutta vasta sitten, kun koskikara oli kadonnut näköpiiristä. Sitä katsellessani yritin olla hiljaa ja liikkumatta, etten pelästyttäisi lintua.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Sylvi!

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Ilman muuta, taisin piristyä viikoksi ellen enemmänkin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Ihan samoja fiiliksiä. Mikähän siinäkin on, kun bloggaamisen myötä, linnutkin ovat alkaneet kiinnostaa. On tämä ihanaa 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen tarkkailu täydentää ja laajentaa puutarhaharrastusta ja tuo ohjelmaa ajanjaksoon, jolloin puutarhassa ei ole kovin paljon tekemistä. Kiinnostus luontoon taitaa olla kokonaisvaltaista ja etenee askel kerrallaan. Näin itse tämän asian koen ja näen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Aika mukava heikkous. Sinulla on valtaisa määrä sielunkummpaneita.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Kerran olen minäkin bongannut koskikaran, Siuntion puolella. Ihana pieni sukeltaja.
  Linnuista on paljon iloa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siuntiossa olen kuullut muidenkin koskikaraa nähneen. Linnuista on tosiaan paljon iloa. Välillä meinaa kahvi jäädä juomatta, kun tarkkailen tinttien touhuja.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 21. Koskikara on hieno bongaus. Blogielämä on parhaimmillaan juuri tätä; se laajentaa maailmankuvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä kiteytit asian hienosti. Maailmankuvan laajenemista on todellakin kyse ja usein vieläpä hyvin positiivisissa merkeissä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 22. Koskikara on ihana lintu. On hauskaa kun kesän tulessa se muuttaa viileämmille vesille pohjoiseen ;)
  Meillä noin kilometrin päässä mökiltä on pieni koski. Koskikara on siellä vakituinen talviasukki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja juuri luin että se on Norjan kansallislintu :) Aika ihana!

   Poista
  2. Ei ihme, että muuttaa kesän tullen pohjoiseen, kun nyt viihtyy niin hyvin jäisessä vedessä. Hauska ja leikkisän oloinen otus. Kiva tietää myös, että koskikara on norjalaisten kansallislintu.

   Poista
 23. Riemullista! Tiedän tuon tunteen, kun näkee jotain uuttaa ja vieläpä kuvauksellista.

  VastaaPoista
 24. Minäkin muistan ensimmäisen koskikaran bongaukseni. Urhea kylmien vesien sukeltajalintu:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!