maanantai 10. elokuuta 2020

Mukava tapaaminen kera kivojen kasvien

Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise' - Syyshortensia 

 

Ihastelin sinistä tuoksuorvokkia Lappalainen etelässä -blogin Nilan postauksessa 23.4.2020Toukokuussa kerroin ostaneeni ja istuttaneeni kaksi tuoksuorvokkia, mutta valkoista. Sinistä ei ollut tarjolla. Nila laittoi minulle viestin, että häneltä saisin sinistä. Siitä lähti liikkeelle mukava tapahtumaketju, joka johti Nilan vierailuun puutarhassani.

Saponaria officinalis - Rohtosuopayrtti, yksinkertainen

 

On aina yhtä jännittävää tavata ihminen, jota ei ole aiemmin nähnyt ja jonka kanssa on kuitenkin viestinyt useamman kerran. Puutarhaharrastuksen puitteissa kohtaamani ihmiset ovat aina olleet todella mukavia. Yhteisiä jutunaiheita löytyy enemmän kuin on edes aikaa niiden käsittelyyn. Niin kävi tälläkin kertaa. Puutarhani ei ollut eikä ole vieläkään lainkaan parhaimmillaan lukuisten mylläysprojektien vuoksi, mutta sellainen ei puutarhaihmisiä haittaa. Ymmärrystä löytyy puolin ja toisin.

Yhdessä miehensä kanssa Nila nosti autosta ison laatikollisen herkkuja. Sain kaipaamaani sinistä tuoksuorvokkia sen verran paljon, että iso alue peittyy kerralla vihreyteen, kunhan kasvit juurtuvat ja pääsevät kasvun alkuun. Nyt niitä täytyy kastella ahkerasti, sillä helle kuivattaa mullan nopeasti.

Rubus arcticus - Mesimarja

 

Tuliaiskasvien joukossa oli myös mesimarjaa, josta minulla ei ole minkäänlaista kokemusta. Istutin mesimarjan taimet porkkanalta ja mangoldilta vapautuneeseen lavakaulukseen. Paikka on ehkä vähän liian lämmin, mutta tähän hätään en parempaakaan keksinyt. Kunhan saan puutarhan mylläysoperaatiot jonkinlaiseen järjestykseen, mietin mesimarjan kohtaloa tarkemmin. 

Saxifraga × arendsi - Patjarikko

 

Muutamaan purkkiin laitoin istutuspaikkaa odottamaan myös patjarikkoa. Sitä minulla on ollut joskus ennenkin, vaan minne lie kadonnut aikojen saatossa. Tällekin ajattelin paikkaa Oikearinteessä, kunhan ehdin sinne saakka siirto- ja kunnostussuunnitelmissani. Syksyn aikana kuitenkin.

Androsace sempervivoides - Rusettinukki

 

Rusettinukkia sain myös useamman taimen, joista isoimmissa on vielä jakovaraa lisääkin. Nämä söpöt pikkuiset laitoin potteihin odottamaan istutusta. Luultavasti laitan rusettinukit Oikearinteeseen, kunhan pääsen käsiksi sen uudistamiseen. Rusettinukki on noin viisisenttinen, aurinkoisen paikan kasvi. Se kukkii touko-kesäkuussa vaaleanpunaisin kukin. Rusettinukin sanotaan olevan meidän oloissamme arka, joten ehkä laitan sitä varmuuden vuoksi myös johonkin toiseen paikkaan.

Saxifraga umbrosa - Varjorikko

 

Varjorikkoa sain runsaasti. Minulla on ennestään posliinirikkoa, joka muistuttaa varjorikkoa. En tiedä, miten eroavat. Nilan tuomat varjorikotkin odottavat istutusta ruukuissa.

Pahoittelen istutusta odottavien taimien multaisuutta. Annoin niiden juurille istutusta edeltävänä iltana vettä kuivumisen estämiseksi. Märät taimet ja multa ovat sotkuinen yhdistelmä, joka kyllä aikanaan siistiytyy.

Hydrangea paniculata 'Vim's Red'
 

Nilan kanssa jutteleminen ja puutarhan kiertäminen oli mukavaa. En ollut varautunut antamaan vastakasveja, sillä kotilopuutarhasta ei välttämättä kaikki mitään huolisikaan. Kiitollisena Nilan vaivannäöstä ja anteliaisuudesta varustin hänelle kuitenkin pienen kiitoskassin kotiinviemiseksi.

Kasvimaan äärellä tuli juttua mm. mangoldista, jota minulla oli vielä muutama puska syömättä. Sain Nilalta ohjeen paistaa mangoldin punaisia varsia valkosipulin kera pannulla ja lisätä lehdet loppuvaiheessa. Niinpä meillä syötiin lauantaina Nilan innoittamana loputkin mangoldit, tosin yrttituorejuustolla lisättynä. Olipa hyvää! 

Samana iltana en uusia kasveja ehtinyt istuttaa. Laitoin ne kyllä heti Nilan lähdettyä laakeisiin astioihin ja vettä kyytipojaksi. Seuraavana päivänä lähdin heti aamusta lapiohommiin, joka johti jälleen kerran isompiin operaatioihin.

Ensitöikseni kaivoin omenapuiden alta vähän liikaakin levinneet akileijat pois. Ei siis mitään erikoisuuksia, vaan jokaisessa puutarhassa innokkaasti siementävää lilaa versiota. Sitä jäi sinne tänne vielä runsain mitoin, ei siis pelkoa sukupuuttoon kuolemisesta.

Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia

Hedelmätarha on aidan myötä saanut uusia ulottuvuuksia. Puutarhalle on tullut uudet seinät, joilla saa mukavasti rajattua istutuksia. Istutin viime syksynä Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin safiirihortensian, joka jäi siellä hurjasti kasvavan verikurjenpolven ja ahneesti leviävien asterien puristuksiin. Se on odottanut ruukussa uutta asuinpaikkaa ja nyt sellainen löytyi. Aidan takana kasvava rusopajuangervoaidanne ja vasemmalle jäävä Antonovka-omenapuu tarjoavat hentoisen varjon, jotta multa ei totaalisesti korpuksi pääse kuivumaan. Toivotaan, että sariifihortensia viihtyy paremmin täällä.

Rhododendron Rustica Mixture-risteymä - Atsalea Ruususen uni
 

Safiirihortensian taka-alalla näkyy Mustilanhortensia ja sen edessä atsalea Ruususen uni. Atsalea oli aiemmin yläpihan Syreenipenkissä, jossa sillä keväällä on enemmän valoa, mutta kesän edetessä se jäi onnettomasti muiden jalkoihin. Ruususen unen tieltä piti siirtää ruotsinnköynnöskuusama, jolle tuossa paikassa ei ollut riittävästi kasvutilaa ylöspäin.

Ruotsinköynnöskuusama siirtyi siis ison harppauksen vasemmalle eli Valkeakuulaan ja Punakanelin väliin. Jouduin leikkaamaan sitä melko rajusti saadakseni sen irti väliaikaisesta köynnöstuesta, jonka laitoin vielä vähäksi aikaa tukemaan köynnöskuusamaa. Köynnökselle on tulossa kunnollinen tuki. Ruotsinköynnöskuusaman oikealla puolella kasvaa Black&White -liljoja. 

Lonicera periclymenum 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama
 

Sekä valkeakuulaan että punakanelin oksat kaartuvat tällä kohtaa toisaalle, joten köynnöskuusamalla on jatkossa tilaa kasvaa rauhassa haluamaansa korkeuteen.

Istutusalue nimeltään Hedelmätarha

Kuten kuvasta näkee, omenapuiden alle sopii vielä lisääkin kasveja. Tähän saakka olen omppupuiden alle istuttanut lähinnä keväällä kukkivia sipulikasveja. Akileijat ja sormustinkukat ovat levinneet noille paikoille ihan itse. Akileijat kaivoin nyt siis pois, sormustinkukkia jäi joitakin. Multaa myllätessäni esiin nousi melkoinen kasa helmililjojen ja scillojen sipuleita. Laitoin ne takaisin multaan. 

Aion istuttaa omenapuiden alle matalia ja hentojuurisia maanpeitekasveja, joiden lomasta keväiset sipulikasvit pääsevät hyvin nousemaan. En missään tapauksessa pikkutalviota, joka viihtyessään kaivautuu Kiinaan saakka ja jonka poistamiseksi tarvitaan järeitä maansiirtokoneita.

Clematis 'Pink Fantasy' - Loistokärhö
 

Viikonlopun helteiden vuoksi pihalla ei ole kastelua lukuunottamatta tapahtunut mitään. Välillä on kiva vain olla möllöttää ja antaa ajatusten levätä.

Eryngium planum - Sinipiikkiputki

Lämmin kiitos Nilalle käynnistä ja kasvituliaisista. Nyt on sinullakin paikkasi puutarhassani, sillä muistan aina sinut katsellessani antamiasi kasveja.

 

PS. Tämä on ensimmäinen postaus uudella blogger-versiolla. Kesäkuussa kokeilin hetken uutta bloggeria, mutta jäykkyyden vuoksi palasin takaisin vanhaan. Nyt sovellus siirsi minut kysymättä uuden pariin. Parannuksia kesäkuuhun nähden on tullut, mutta jonkin verran harjoittelemista tämä vielä vaatii.

 

33 kommenttia:

  1. Kun puutarha(virtuaali)ystävät kohtaavat, niin juttua tosiaan riittää. Sait kiinnostavia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteisten juttujen lisäksi aina on kivoja ideoita annettavana ja saatavana. Sain mieluisia kasveja, joista rusettinukilla on hieno nimikin.

      Poista
  2. Olipa teillä kiva kohtaaminen ja upeat kasvituliaiset sait puutarhaasi! On niin tuttua, että puutarhaihmisillä eivät puheenaiheet lopu ja toinen tuntuu tutulta, vaikkei olisi ennen tavannutkaan. Olet taas pistänyt hösseliksi ja kaivantoja näyttää olevan paljon meneillään. Hedelmätarha näyttää niin lupaavalta ja näen jo mielessäni, miten kivalta tuo alue näyttää kukkivana.
    Minulla on tällä viikolla edessä kaivuuprojektien aloittaminen, ellei tule jotain yllättävää sotkemaan suunnitelmia. Hyvää viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtaamiset ovat monin tavoin kivoja. On myös mukava saada blogin takana olevalle ihmiselle kasvot.
      Nyt alkaa olla hyvä hetki toteuttaa suunnitellut projektit, jotta ennen talvea tulee valmista.
      Toivottavasti saat kaivuprojektisi alkuun. Sen jälkeen se kyllä valmistuu, vaikka katkojakin tulisi.
      Samoin sinulle, mukavaa viikkoa!

      Poista
  3. Puutarhaystävien kohtaaminen on aina yhtä inspiroivaa ja antoisaa. Ei haittaa onko tuntenut kauan vai vähän aikaa. Ja onko edes aiemmin tavannut livenä. Yhteistä jutunjuurta kyllä löytyy.
    Ja tämä kasvien vaihtaminen on yhtä hienoa kuin lapsuuden kiiltokuvien vaihtaminen. Tosin meille kotilopuutarhojen omistajille ei asia ole kovin yksinkertaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vertasit kivasti kiiltokuvien vaihtamiseen. Sitähän tämä kasvihomma on, mieluisaa vaihtamista ja keräämistä.
      Puutarhaystävien tapaaminen on erityisen helppoa jo ensimmäisellä kerralla, kun heti on tiedossa kiinnostavat aiheet. Yhteenkuuluvaisuuden tunne ja lämpimät ajatukset säilyvät harvoista tapaamisista huolimatta. Kuten sinunkin kohdallasi Riina!

      Poista
  4. Vautsi, miten hienon näköistä on, ja paremmaksi tulee vielä. Niin mun makuun on nuo kaarevat muodot. Ja puiden alla kasvit.
    Ihan ite mullekin tuli uusi bloggeriversio. Vähän kuvien asettelu on muuttunut, mutta kun käytän vaan sitä "nappulaa" mikä lisää kuvan ja joskus kuvien pienennystä ja kuvatekstiä. Mitäs sitä muuta tarviikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykkäät näkymistä. Nuo kaarevat muodot eivät kyllästytä ollenkaan.
      Uusi blogiversio on onneksi parantunut kesäkuun alun kömpelyyksistä. Hyvin pärjää jo muutamilla vakiotoiminnoilla.

      Poista
  5. Onnea ja hyvää juurtumista uusille kasveille, uuden kodin kukkapenkkeihin ja puutarhaan. On aina mukava tavata "hengenheimolaisia", puhuttavaa kyllä riittää.
    Tunnustan tässä salakuljetusrikoksen, nyt puutarhaihmiset varmasti tukistaisivat jos tänne yltäisivät.
    Noin kymmenen vuotta sitten toin Viipurista Saimaan kanavan kautta patjarikontaimia, ostin ne sieltä Viipurin torilta.Olivat niin uskomattoman kauniita täydessä kukasssaan. Sellainen hyvin vanha mummo oli niitä myymässä. Ne olivat paluumatkalla veneen istumalaatikon takimmaisessa kulmassa. Oikeasti pelotti tullin saavuttua veneeseen, sakot kai siitä olisi seurannut, en nyt ihan Siperiaan uskonut. Kyllä ymmärsin tämän kasvitautivaaran, vein ne mökille ja muutamassa vuodessa ne katosivat. Joten rikos ei kannata ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sinua kukaan tukista. Taisit jo saada rangaistukseksi, kun patjarikot päättivätkin omatoimisesti palata takaisin Viipuriin. Uskon kyllä, että kylmät väreet kulkivat selässäsi tullin tarkastaessa venettä.

      Poista
  6. On se kyllä aina yhtä jännää kohdata ihminen ensimmäistä kertaa. Ja kyllä tällä "kirjeiden" kirjoittelulla on merkitystä, ainakin jollain tasolla sitä jo tutustuu tässä vaiheessa💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi se etukäteen koettu jännitys haihtuu samantien, kun on hetken jutellut uuden blogiystävän kanssa. Monin tavoin sitä tosiaan tutustuu täällä blogeja lukiessa ja kommentoidessa sekä lukiessa omaan blogiin saapuneita kommentteja. Joistain ihmisistä oppii pitämään näkemättä heitä koskaan.

      Poista
  7. Mukava tapaaminen ja ihanat tuliaiset! Kylläpä omenatarhan ympäristö näyttää hienolta, siellä on monenlaista kaunista kasvatettavaa! Kyllä siistiminen, raivaus ja siirtely kannattaa, lopputulos palkitsee vaivannäön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta. Siirteleminen on omanlaistaan siivoamista. Aikansa aherrettuaan olo on vähän väsynyt, mutta todella tyytyväinen.

      Poista
  8. Kiva tapaaminen ja ihanat tuliaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli oikein mukava tapaaminen. Tuliaisista saan iloita toivon mukaan vuosia eteenpäin.

      Poista
  9. Hieno hetki tavata joku jonka kanssa on vaihtanut kymmeniä ajatuksia mutta ei ole ennen livenä tavannut. Mahtavat tuliaiset oli Nilalla mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se joka kerran yhtä kiva tavata ihminen, johon on tutustunut pelkästään virtuaalisesti. Osasin odottaa Nilalta tuoksuorvokkeja ja mesimarjaa. Muut olivat ihania yllätyksiä.

      Poista
  10. Mukava tapaaminen,ja ihanat kukka-tuliaiset;))
    On sinulla upea tuo hedelmä puutarha!
    Mukavia elokuun päiviä,Sinulle Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa!
      Nila tuliaisineen oli elokuun parhaita tapahtumia.
      Sinulle myös aurinkoisia elokuun päiviä!

      Poista
  11. Kiitos sinulle kun sain vierailla ihanassa puutarhassasi kuten muutkin kuvista taas näkevät, ihastuin etenkin sen kaareviin muotoihin minulla kun omassani on kaikkea muuta kuin kaaria. 🤔. No josko minäkin sinun innoittamana ryhtyisin enemmän kanttaus puolelle niin kaarevia muotoja olisi helpompi tehdä 🤗
    Ehkä teemme ensi vuonna vierailun toisinpäin niin voit valita muitakin kasveja, niitä riittää kyllä. Ja jos voisin esitellä silloin jo kaarevia muotoja 😁. Ihastuin ja Ilostun kun kurkkasin kassiin ja siellä oli sukat. Voiko tämän ihanampaa lahjaa saada ❤ EI VOI. suklaa ja muut. Karkkia en juurikaan syö paitsi suklaata joten se passasi taas hyvinkin. Kiitos vielä kerran ja tapaamisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta kaarevat muodot luovat puutarhaan pehmeyttä. Kanttaaminen on alkuun työlästä, mutta pian kanttausurat säästävät työtä niin rikkaruohojen kitkemisessä kuin ruohonleikkuussakin. Suosittelen. Kävin tänään läpi kahden penkin kanttausurat. Sujui tunnissa, kun kyse oli pelkästään ylläpidosta. Seuraavina päivinä loput.
      Toivottavasti sukat sopivat ja ovat muutenkin mieluisat.
      Lämmin kiitos sinulle Nila ja tietenkin myös miehellesi. Tapaamisiin.

      Poista
  12. Teillä oli hieno tapaaminen ja mukavat kasvituliaiset. Sait ihanan mesimarjan, sitä himoitsen. Ihanaa elokuuta ja mukavia istutushetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli todellakin kiva tapaaminen. Kasvituliaisista iloitsen taatusti vuosia eteenpäin. Mesimarja on minulle uusi tuttavuus, jonka toivon pärjäävän. Kävin uusia taimia hetki sitten katsomassa ja hyvin voivat.
      Samoin sinulle mukavia elokuun päiviä!

      Poista
  13. Voi että, puutarhaystävien tapaaminen on niin antoisaa, vaikkei tulisi edes uusia kasveja puutarhaan. Sinä sait vielä lisäksi todella ihanan lastin kasveja. Nilalla onkin vaikka mitä aarteita puutarhassaan. Hedelmätarhastasi tulee oikein kivan näköinen. Jyrkästi aaltoileva reuna on veikeä ja kasvillisuus naamioi aikanaan kivasti aitaa.
    Uusi blogger toimii nyt huomattavasti paremmin kuin kesäkuussa. Tosin uusinta postausta viimeistellessäni se päätti heittää tekstit kokonaan html-koodiksi. Esikatselussa näkyi normaali näkymä ja onneksi julkaistu postauskin näyttää oikealta, mutta olipa aika hankalaa korjata kirjoitusvirheitä koodimössön seasta. Toivottavasti kyseessä oli vain joku väliaikainen häiriö.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nilalla on paljon kivoja kasveja ja yhtä kasvia aivan valtava määrä, kuten hänen blogiaan seuraamalla voi todeta. Oli tosi mukava tavata hänet.
      Törmäsin samaan html-näkymään. Pähkäilin asiaa pitkään, kunnes keksin esikatselun vasemmassa yläkulmassa hakasen, josta näkymän voi muuttaa. Nyt en muista, mitä siinä luki, mutta toivottavasti löydät. Koitan huomenna ehtiä koneelleni tsekkaamaan asian paremmin.
      Samoin sinulle mukavaa viikkoa!

      Poista
  14. Paljon tuli uusia kasveja, mutta ihanan muhevaa istutusalaa näyttäis vielä riittävän😊
    Oli varmasti mukavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain runsaasti mieleisiä kasveja, joille paikka löytyy, kunhan ehdin jatkamaan suunniteltuja projekteja.
      Mukavia elokuun päiviä sinulle!

      Poista
  15. Puutarhaystävät ovat kyllä loistojuttu, ei tule hiljaista hetkeä kun pääsee puhumaan puutarhaa sydämensä kyllyydestä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Useimmiten näiden puutarhaihmisten kanssa voi puhua myös kaikista muista maailman asioista. Hienoja tuttavuuksia kaikki tyynni!

      Poista
  16. Oli varmasti kiva ja jännittäväkin tapaaminen!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!