Kelloköynnös avasi ensimmäisen kukkansa. |
Keväällä puutarhaihmisestä aika tuntuu matelevan äärimmäisen hitaasti. Lämpö ja viherrys antaa odottaa itseään. Sää keikkuu edestakaisin, kunnes yhtäkkiä kasvukausi on tässä ja nyt, kaikkine iloineen ja suruineen.
Ennen kasvihuonetta saatoin vain unelmoida omista tomaateista. Jonkun verran kasvatin niitä talon seinustalla, mutta määrällisesti sato oli lähinnä pientä maistelua. Syksyllä 2013 ostin 5.4 m² kennokasvarin, jossa sain seuraavana keväänä tilaisuuden kokeilla kasvariviljelyä.
Sol.lyc. Bumble Bee
Oppi on karttunut onnistumisten ja erehdysten kautta. Pieneen, lämmittämättömään kasvariin on saatava mahtumaan tomaatit, kurkut, paprikat ja mahdollisesti vielä jotain muutakin. Niinpä tomaateissa keskityn lähinnä kirsikkatomaatteihin. Ne alkavat kypsymään yleensä aika varhain ja sato on hyvä. Mausta puhumattakaan.
Tänä keväänä kylmyys ei meinannut millään väistyä. Kellarissa esikasvaneet tomaatit olivat jo isoja, vankkoja ja aloittaneet kukintansakin siirtäessäni ne 20.5. kasvariin. Kurkut kasvoivat vauhdilla ja niitä syötiin jo kesäkuun puolivälissä. Ensimmäiset tomaatit päästiin tänä kesänä maistamaan kesä-heinäkuun vaihteessa.
Alkuun päästyään tomaatteja on kypsynyt tasaiseen tahtiin. Aluksi hain kasvarista 200 gramman satsin. Isompikokoisen eli Golden Sunrisen kypsyessä oli kasvariin otettava aina vain isompi kulho mukaan.
Kulhossa on Supersweetiä, Sungoldia ja Gardener's Delightiä. Näistä jokainen on tosi herkullisen makuisia. Gardener's Delight ehkä kaikkein maukkain ja mieluisin.
Sol.lyc. 'Golden Sunrise' |
Ainoa kasvarini runkotomaatti on Golden Sunrise. Se on aika varhainen eli kypsyminen tapahtuu kilvan kirsikkatomaattien kanssa. Hyvänmakuinen. Tämän tomaatin poimin mieluummin päivän pari liian aikaisin tai käytän heti, sillä huoneenlämmössä Golden Sunrise kypsyy nopeasti liian pehmeäksi.
Sol.lyc. Yellow Pearshaped |
Yellow Pearshaped on hauska, päärynänmutoinen keltainen tomaatti. Tämäkin kypsyy melko aikaisin ja on osoittautunut satoisaksi tomaatiksi. Yellow Pearshaped valikoituu vuodesta toiseen kasvatettavakseni hyvän makunsa ja ominaisuuksiensa vuoksi.
Sol.lyc. 'Bumble Bee' |
Bumble Bee kuuluu uudempiin tuttavuuksiin. Siitä on tullut vakiokasvatettava niin hyvän makunsa kuin satoisuutensa vuoksi. Kaunis ulkonäkökin on plussaa.
Sol.lyc. 'Artisan Pink Tiger' |
Artisan Pink Tiger on jännän muotoinen, pitkulainen tomaatti. Tätä kasvatan nyt toista kertaa. Pink Tiger aloittaa kypsymisen hiukan muita kirsikkatomaattejani myöhemmin, mutta hyvin pääsee tahtiin mukaan. Maukas ja satoisa.
Siemeniä tilatessa Pink Tigerin nimi aiheuttaa keväällä hämminkiä. Joissain paikoissa sitä kutsutaan luumutomaatiksi, toisissa taasen kirsikkatomaatiksi.
Sol.lyc. 'Artisan Pink Tiger'
Pink Tigerin kasvutapa on ihan erilainen kuin muiden
tomaattieni. Se tekee valtavasti sivuversoja ja niihin kukkia ja
raakileita. Poistan osan sivuversoista, mutta moneen ehtii tulla
raakileita, enkä sitten raaski niitä poistaa. Muille tomaateille riittää yksi tukinaru, mutta Pink Tiger on loppukesästä kuin viidakko, joka vaatii tukea sinne tänne.
Tämän tomaatin suhteen olen kahden vaiheilla, kasvatanko sitä ensi vuonna. Voisin kokeilla jotain kokonaan uutta tai laittaa mieluista Gardener's Delightiä lisää.
Kurkkuja olisi viisasta laittaa kasvariin vähemmän. Tänä vuonna siellä on viisi kurkkua, joista kaksi jo otin poiskin. Satoa on riittänyt sukulaisille ja naapureille jaettavaksi. Määräänsä enempää ei kaksi ihmistä jaksa tuoretta kurkkua syödä. Kun kypsiä molluskoita alkoi kertyä isompi määrä, tein niistä etikkakurkkuja. Hyvin näköjään kasvarikurkkukin toimii säilöttynä eli ei siihen välttämättä tarvita avomaankurkkuja.
Paprika Lompardo
Erilaisia paprikoita on kypsymässä. Niistä olen käyttänyt vasta yhden ruoan valmistuksessa. Vuosi sitten paprikasadosta tuli oikein hyvä. Silloin tein niistä etikka-mausteliemeen säilötyn paprikasalaatin, joka olikin niin hyvää. Se on toiveissa ja suunnitelmissa tänä vuonna.
Karviaisetpensaat tyhjensin viikonloppuna. Ne on keitetty mehuksi. Myöhemmin teen osasta mehua hyytelöä vaikkapa liharuuan tai maksalaatikon lisukkeeksi.
Lähipäivinä on tarkoitus nostaa sipulit ja ainakin osa porkkanoista ja punajuurista. Porkkanoita olen käynyt välillä hakemassa, mutta vielä niitä riittää.
Salaatit on syöty, enkä uutta ole kylvänyt. Tilliä kasvatan joka kesä, mutta tänä kesänä se on laihaa ja harvaa. Yleensä tillisato on niin runsas, että saan laitettua sitä reilusti rasioihin silputtuna pakkaseen.
Mangoldi |
Mangoldia on syöty tuoreena. Jonkun verran olen sitä ryöpännyt nopeasti ja laittanut pakkaseen, kuten lehtikaaliakin. Lisää pitäisi käydä kasvimaalta hakemassa. Talvella kumpaakin voi käyttää vaikkapa pata- ja uuniruokiin tai suolaisiin piirakoihin.
Anemone hupehensis - Syysvuokko
Kanttausurien huoltotöitä on yhä enemmän tekemättä kuin tehtynä. Sunnuntaina sain sentään Kiemurapenkin tehtyä. Syysvuokko, silmäteräni, on tehnyt yhden siementaimen kanttausuraan. Sitä tutkittuani huomasin sillä olevan omat juuret, joten uskalsin kaivaa taimen purkkiin odottamaan uuteen istutuspaikkaan pääsyä.
Pyjamalude syysasterissa |
Maanantain +30 asteen helteessä tartuin Päivänliljapenkin kanttausuriin. Alkuillan kevyessä varjossa kuvittelin työn sujuvun suitsait ilman kummempia ongelmia. Että olikin ilma paksua ja raskasta hengittää. Sinnikkäästi päätin viedä aloittamani työn loppuun. Siirsin jopa suunnitellusti yhden patjarikon penkin toisesta päästä Ovaalipenkkiin. Sillä seurauksella, että Ovaalipenkkikin oli putsattava ja kanttausurat siistittävä.
Raparperilaattakukka heinäkuussa 2013
Vuosia sitten innostuin tekemään raparperilaattoja, joita asettelin mm. olopihan kivituhkapintaa elävöittämään. Kuvan kokonaisuus siirtyi myöhemmin hiukan suurennettuna leikkimökin edustalle. Laatat ovat kestäneet hyvin aikaa, vaikka en laittanut niihin verkkoa tai muuta vahviketta. Muutama laatta on haljennut kahteen tai useampaan osaan.
Heinäkuisen pihan kivituhka-alueiden uusimisen yhteydessä nostin kaikki raparperilaatat pois. En laittanut niitä takaisinkaan, koska ne olisi pitänyt upottaa kunnolla kivituhkaan. Muuten kola osuisi laattoihin lumitöissä.
Osan ehjistä laatoista sijoitin Saapaspolulle kuorikatteen päälle. Etenkin keväällä mustarastaat pöllyttävät kuorikatteen ympäriinsä. Laattojen asettelu kaipaa vielä hienosäätöä, mutta tarkoitus olikin kokeilla, toimiiko järjestely. Kyllä se toimii.
Pyöreät laatat laitoin keittiön ja makkarien ikkunoiden alle riviin. Näidenkin kanssa hienosäätö on vielä tekemättä. Enkä noita laattoja kovin tehokkaasti edes kapealle kivituhkakantille asettelekaan. Pääasiallinen tarkoitus on estää naapuruston kissojen vessavierailut. Kyllästyin siivoamaan kakkapökäleitä ja tasoittamaan tassujen pöllytyskasoja. Niin paljon kuin kissoista tykkäänkin, toivoisin niiden etsivän vessan jostain muualta.
Joku lentäväinen ötökkä lumikärhössä |
Alkuviikon suunnitelmiin kuului puutarhan huoltotöiden etenemiseen paneutuminen. Ei onnistunut. Maanantai-iltana tuli soitto isän hoivakodista. Isä, joka on ollut hoitajien mielestä kiltein ja rauhallisin ihminen koko talossa, oli saanut kesken iltapäivätorkkujensa valtavan raivopuuskan. Hänen rauhoittamisekseen ja kolhuilta varjelemisekseen oli tehty työtä ja lopulta paikalle piti kutsua liikkuva sairaala.
Lääkärin mukaan kyseessä on mitä ilmeisemmin Alzheimerin tautiin liittyvä agressiokohtaus. Käsittämätöntä, millaisen pyörremyrskyn 95-vuotias, sokea ja puolikuuro ihminen oli saanut aikaan. Isän oikea käsi on varmasti useamman päivän mustelmista sinikirjavana hänen taottuaan seiniä ja kaappeja.
Sanguisorba obtusa - Nuokkuluppio
Tiistai meni sitten isän tilanteen selvittelyyn hoitavan tahon kanssa. Isän muistisairaus on tähän saakka ollut aika helppohoitoinen. Nyt aloitettiin lääkitys, jonka vaikutusta tietenkin seurataan. Onneksi hoivakodissa osataan kinkkistenkin tilanteiden hallinta. Isän omahoitaja on erityisen taitava ja kokenut myös muistisairaiden parissa.
Kotipihalle ei enää meikäläiseltä paukkuja riittänyt. Eikä kyllä ulos huvittanut hommiin lähteäkään. Tuuli viskoo jos jonkinlaista oksaa ja roskaa pitkin pihaa. Puut ovat kaiken aikaa vaakatasossa ja peltikatto vonkuu kilpaa tuulen kanssa. Puuvajan rinteessä kasvavista syreeneistä yksi vanhempi on taipunut tyvenestä asti. Se tuskin on pelastettavissa, mutta syreeni on tehokas kasvattamaan uusia taimia.
Lilium lancifolium - Tiikerililja
Paljon puhuttu myräkkä tuli sitten huomattavasti laimeampana. Kaatosateet jäivät väliin, ukkosesta ei mitään merkkejä. Tuuli on tehnyt tuhojaan täällä Uudellamaalla, kuten monin paikoin muuallakin maassa. Toivottavasti kenellekään ei ole sattunut mitään vakavaa. Keskiviikkona pitäisi olla jo rauhallisempaa.
Tomaattikuvasi herättävät kasvihuonekateuden ja tuovat veden kielelle! Että osaa olla kauniita. Ja maukkaita, takuulla, kun ovat kypsäksi asti kasvaneet ja niitä saa syödä heti tuoreeltaan, vastapoimittuina. Nuorempana rakastin tomaattien syömistä etelänmatkoilla, niistä lähti ihana tuoksu, kun pintaa vähän hieroi, mutta sen saman saa, jos kasvattaa tomaatteja itse. Minulla se on vielä tulevaisuudensuunnitelmissa. Kasvihuoneunelman toteuttaminen tosiaan kannattaa, selviää tästä jutustasi.
VastaaPoistaMangoldisi ovat todella runsaita ja ehjälehtisiä! Joku täällä syö niiden lehtiin suuria reikiä. Siemenet myös itivät ja kasvoivat huonosti, mutta vähitellen sateiden myötä näyttää siltä, että vähän kaikki on viimein alkanut kasvaa.
Reipas olet, kun lähdit kanttaus- ja kaivuuhommiin maanantaina. Silloin oli varsin lämmin. Paita tuli märäksi ihan hetkessä.
Mukava kuulla, että teilläkään ei ollut niin pahaa myräkkää kuin ennustettiin. Parempi näin päin.
Hyvää kannattaa odottaa. Jonain päivänä sinullakin on kasvihuone. Näin jälkikäteen olisi ollut fiksumpaa panostaa kasvariin valintaan ja sijoituspaikkaan vähän enemmän. Isompi ja monipuolisempi olisi ollut kauaskantoisempi ratkaisu, mutta kun oli niin hirveä tarve saada kasvari. Hyvin on pärjätty tuollakin.
PoistaUlkomaan reissuista minullekin on jäänyt mieleen tomaattien herkullisuus. Etelä-Euroopassa ei ole niin nokonuukaa, onko tomaatti mihin suuntaan pullistunut ja paisunut. Maku voittaa ulkonäön mennen tullen. Sama tunnelma ja makumuisto syntyy omien tomaattien kanssa kasvarissa istuessa. Varsissa varsinkin on heti alkukesästä voimakas tuoksu.
Mangoldi näyttää minulla menestyvän joka kesä. Viereiset lehtisellerit ovat olleet reikälehtisiä jo pitkään. Mangoldi on vaan rehevöitynyt sateiden myötä, mutta yllättävän hyvin se pärjäsi kuivallakin kaudella. Tosin kasvimaata koitin kastella ahkerasti.
Reippaudesta en tiedä. Työhullu tai mikä lie puutarhanarkomaani, mutta sainpa kuitenkin yhden penkin kantattua ja siistittyä.
Ompas tukeva varsi tuolla ekalla kukalla. Sellaiseen sitten kiinnitin huomion :)
VastaaPoistaRapskunlehdet tuo kivaa lisää puutarhaan. Vieraiden kissojen veskikäynnit ei tosiaankaan ole mukavia. Jos ne ois edes omien kissojen kakkoja, niihin vois suhtautua toisin.
Näitä kuvia katsellessa tuli mieleen, kun valittelit, että on niin paljon töitä puutarhassa, että ei ehdi tehdä. Näissä se jotenkin kulminoituu ihan kunnolla. Voin kuvitella, että kaikkea ei millään ehdi hoitaa, kun on muutakin elämää ja yllättäviä käänteitä.
Minun amppelikurkkuni on tehnyt liki 20 kurkkua, mikä on minusta ihan hämmästyttävää, kun ei aina ole muistanut kastellakaan. Kurkut ovat vähän laimean makuisia. Kokeilin tehdä hölskyjäkin, mutta ei nekään maistuneet avomaankurkun veroisilta.
Teillä on oikein kasvisten aikakausi ruokavaliossa :)
Kelloköynnös on oikeastaan aika hentorakenteinen, mutta hyvin sen kukat pysyvät pystyssä. Nuo ensimmäiset kukat avautuivat latvuksiin, joten kuva piti ottaa pää takakenossa yläviistoon sihdaten.
PoistaOman kissan pökäleet häiritsivät aikoinaan paljon vieraitten tekeleitä vähemmän. Tosin meidän Juuso ulkoili aina flexissä ja valvotusti, eikä sillä ollut mahdollisuutta keittiön ikkunan alle kivituhkaan kuoppiaan kaivella.
Varmaan puutarhassa pääsisi vähemmälläkin, mutta perfektionistinen luonteeni ei oikein tykkää sotkusta ja tekemättömistä töistä. Toisaalta tykkään touhuta puutarhassa. Se on mieluisa harrastus ja hyötyliikunnan muoto. Raskaatkaan työt eivät ole minulle kauhistus.
Avomaankurkussa on selvästi voimakkaampi maku. Jotenkin se valtava kurkkusato oli hyödynnettävä ja niin tuli tehtyä etikkakurkkuja.
Tykkään kokeilla uusia ohjeita. Näin kesäaikaan oman maan kasvikset (kuten myös kaupan kasvikset) lisäävät innostusta. Joskus onnistuu, joskus taas menee täysin pieleen.
On kyllä mahtavaa satoa tulossa ja oi oi miten ihanat laatat. Raparperin lehdistä tuleekin isot ja näyttävät.
VastaaPoistaMeidän hyötykasvimaa ei ole kovin suuri, mutta yllättävän paljon sieltä saa ruokapöytään maukasta syötävää.
PoistaKiitos. Raparperilaattoja on helppo tehdä ja niillä saa kivan näköisiä juttuja puutarhaan.
Kiitos taas kivoista kuvista. Monet eri lajin tomaatit ovat mielenkiintoisia; vesi kielellä niitä katselin.
VastaaPoistaMeillä ennustettu myrsky aiheutti sen, että siirsimme suunniteltua Ruotsin risteilyä parin viikon päähän - hintakin oli halvempi, kun silloin ovat jo koulut alkaneet.
Ikävä juttu, tuo isäsi taudin saama käänne, mutta onneksi hänellä on taitavat hoitajat ja turvallinen paikka asua.
Kiitos sinulle kuvakehuista! Tomaattilajikkeita on pilvin pimein. Montaa olen kokeillutkin, mutta lopulta päätynyt tiettyihin varmaksi todettuihin.
PoistaYmmärrän hyvin, ettei risteily myräkässä houkutellut. Olen joskus ollut syysmyrskyssa laivalla matkalla Ruotsiin. Ravintolat laitettiin kiinni, kun mikään ei pysynyt paikoillaan. Nukkuminenkin oli vaikeaa, kun välillä jalat sojottivat yläsuuntaan, välillä vuorostaan pää.
Ihmeen pitkään isän sairaus on ollut melkeinpä taustalla. Onneksi hänellä on hyvä hoito hoivakodissa.
Oletpa helteellä urakoinut. Itse en pystynyt urakoimaan silloin, kunhan vain ihmettelin puutarhaa. Minä saan itse vain maistiaisia avomaalla kasvaneista tomaateista, kun kasvaria ei ole. Ehkä vielä joskus.
VastaaPoistaHarmillista isäsi tilanne.
Hulluuttahan se oli 30:n helteessä mennä rikkaruohoja kitkemään ja kanttauksia oikomaan. Ihan olin valmis suihkuun.
PoistaPärjäsin monta vuotta seinustalla kasvaneilla tomaateilla. Kunnes kasvarihimo yltyi niin kovaksi, että sellainen oli hankittava.
Isä on ollut pitkään hoitajien "lemmikki" hyväluonteisuutensa ja rauhallisuutensa vuoksi. Toivottavasti lääkitys helpottaa tilannetta pian.
Onneksi isäsi on hyvissä käsissä hoidossa ja siellä on varmasti kokemusta vastaavasta. Toivottavasti lääkitys toimii. Omat tomaatit ovat yhdenlaista arjen luksusta. Niitä syö kuin karkkia, maku on paljon parempi kuin kaupan tomaateissa. Itsekin suosin kirsikkatomaatteja, kypsyvät nopeasti.
VastaaPoistaIsä on hyvissä käsissä. Parempaa omahoitajaa ja osaston sairaanhoitajaa en voisi edes toivoa. Lääkitys aloitettiin pienellä annoksella. Vaste tulee noin viikon kuluessa. Toivottavasti auttaa, eikä tule sivuoireita.
PoistaNimenomaan arjen luksusta. Hain eilen taas kulhollisen tomaatteja, jotka jätin huoneenlämpöön. Muuten on pakko säilyttää viileämmässä, kun niitä pikkukärpäsiä on taas ilmestynyt keittiöön. Illalla naposteltiin tomaatteja kuin parempia karkkeja ikään. Gardener's Delight suorastaan räjäyttää makuhermot.
Mukava hakea omasta kasvihuoneesta syötävee pöytään. Meillekin suahaan satoa kasvihuoneesta ihan liiankanssa. Kirsikkatomatteja meilläkin on melekein kaikki. Hikinen homma on ollu siulla maanantaina! Myrsky ol meilläkin aika maltillinen. Ei katkennu sähköt, eikä puitakaan kaatunu. Hyvä niin.
VastaaPoistaOn se vaan hienoa kipaista hakemaan omalta kasvimaalta jotain ruokapöytään laitettavaksi. Olen innostunut kokeilemaan uusiakin ohjeita.
PoistaHulluutta mennä moisella helteellä kitkentätehtäviin. Sainpa mennä suoraan suihkuun työn päätteeksi.
Kiva kuulla, ettei teilläkään myrsky tehnyt tuhojaan. Puut olivat välillä ihan vaakatasossa ja vettäkin tuli kunnolla.
Hienosti olet saanut satoa. Kuulostaa fraasilta, mutta oma sato on se maittavin sato. On ihanaa, kun saa mennä kasvihuoneeseen tai kavimaalle hakemaan kulloisellekin aterialle tarvitsemiaan raaka- aineita.
VastaaPoistaFraasi tai ei, mutta oman maan sato maistuu todellakin taivaalliselta. Mietin tässä, mitähän tekisin huomenna punajuurista, kun niitäkin voi jo nostaa maasta.
PoistaOli kiva lukea saamastasi sadosta, onhan ihan huippua nähdä ja maistaa oman kasvatustyön tulos. Tykkään kovasti noista tekemistäsi laatoista, ne ovat kivan rouheita ja kauniita myös.
VastaaPoistaIsäsi tilanne on varmasti tyypillinen monelle muistisairaalle, mutta eihän se kivalle tunnu. Onneksi hänellä on hyvä ja turvallinen hoitopaikka.
Saattaa olla, että itse kasvatetussa maistuu myös omakehu, mutta on se vaan juhlallista hakea syötävää omalta kasvimaalta. Siinä ne hyötykasvit itävät ja kasvavat koristekasvien lomassa.
PoistaMuutama vuosi sitten tein oikein urakalla rapskulaattoja. Ihmeen hyvin ovat pysyneet ehjinä, vaikka suurin osa niistä on ollut kulkuväylillä. Nyt siirtyivät vähän sivummalle.
Isän kanssa kaikki on sujunut ilman suurta draamaa. Eiköhän tilanne tästä rauhoitu, kun lääkitys alkaa purra.
Ihanaa, näkyy taas kelloköynnöksiä! Luovuin muutama vuosi niiden kasvattamisesta, mutta ovat niin upeita, että on kiva katsella niitä toisten puutarhoissa! Teillä omavaraisuusaste puutarhakasvien suhteen on jo hyvällä mallilla, mahtavasti tomaatteja ja kurkkuja! Kun oma puutarhahuone ei ole oikea kasvari, eivät siellä oikein kurkut kasva. Tomaattilajikkeet ovat pitkälti samoja täälläkin, mutta meillä saadaan vain maistiaisia. Karviaisia rakastan, jos niitä olisi, söisin kaikki sellaisenaan, eivät liikenisi mehuiksi! :D Harmillinen Alzhaimer, kun saattaa muuttaa niin kovasti oman läheisen käytöstä. Toivotaan, että isäsi vointi palaa taas paremmaksi.
VastaaPoistaOlen tykästynyt kelloköynnöksiin, kun niiden avulla saan pergolan sisäänkäynnin joka kesä reheväksi ja kesäiseksi. Paikalle ei voi monivuotisia istuttaa. Kelloköynnökset toimivat siinä hyvin. Kiva, että aloittivat kukinnan nyt. Usein ensimmäisiä kukkia saa odottaa ties kuinka pitkään.
PoistaYllättävän paljon syötävää saa aika pieneltäkin alueelta. Kasvimaan tuotokset innostavat kokeilemaan yhä enemmän kasvisruokia. Tomaattini ovat olleet koko heinäkuun varsin tuottoisia ja sama meno jatkuu ainakin vielä vähän aikaa. Toivottavasti sinäkin pääset pian napostelemaan omia tomaatteja runsaammassa määrin.
Karviaiset ovat parhaimmillaan suoraan pensaasta syötyinä. Mehun ohessa niitä poimittiin myös syöntimarjoiksi.
Isä tuskin enää entiselleen palaa, mutta toivottavasti rauhallisemmaksi. On se surullinen ja rankka sairaus.