lauantai 12. elokuuta 2023

Hurmaava lady

David Austin -ruusu 'Lady of Shalott'
 

Ooh, mikä onni minua on kohdannut. Keväällä istutettu Austin-ruusu Lady of Shalott kukkii. Yhden nupun se teki jo aiemmin kesällä, mutta nuppu kuivui pikkuisena pois. Nyt ruusussa on kolme nuppua, joista kaksi on avautunut. Hurmaava lady, kerrassaan!

Mietin, mistä David Austin on nimen tälle ruusulle ammentanut? Onko hän ajatellut ruusua nimetessään Alfred Tennysonin kuuluisimpiin runoihin kuuluvaa lyyrista balladia Lady of Shalott? Lähde: Wikipedia. Ruusulehden mukaan Austin löysi ruusunimiä perhepiiristä, kirjallisuudesta, tunnetuista puutarhureista, kirjailijoista tai historian tapahtumista.

David Austin -ruusu 'Lady of Shalott'

Minulla ei ole kummoistakaan kokemusta Austin-ruusuista. Aiemmin olen istuttanut Crown Princess Margarethan, joka ei menestynyt. Todennäköisesti syy löytyy peilistä eli valitsin ja valmistin ruusulle huonon paikan. Ladyn kanssa yritin olla perusteellisempi. Kaivoin syvän kuopan ja käytin hyvää multaa. Kuivina viikkoina kastelin ruusua, jotta sen juurtuminen sujuisi.

David Austin -ruusu 'Lady of Shalott'


Kukkien avautuminen ja niiden kauneus aiheutti tutun ilmiön. Pitäisikö hankkia toinenkin Austin-ruusu? Pitäisi, ehdottomasti. Vieressä olisi jopa sopiva tila toiselle kaunottarelle.

Kyllä tämä kasvihulluus laittaa ihmisen jatkuvasti vaikeiden kysymysten äärelle. Monen monta kertaa tämänkin kesän aikana olen ajatellut, että josko jo riittäisi siirtelyt ja istutukset. Sitten yhden ruusun kukinta saa myllyn pyörimään entistä villimmin. Ei se rauhoitu, ennen kuin uusi ruusu on hankittu. Tai syksy saapunut. Jos sittenkään...

Mukavaa viikonloppua kaikille!


26 kommenttia:

  1. Ruusu-Lady on todella ihana viettelijätär saamaan omistajansa tekemään lisää ruusutekoja :-D Ja Lady-Between kirjoittaa taas niin kauniisti; nautinnollista luettavaa ja katsottavaa. Kiitos samoin mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Kylläpä sinun kehusi lämmittävät mieltä ja kannustavat jatkamaan kirjoittamista.
      Uuden ruusun hyvävointisuus on jo palkinto sinänsä. Nuppujen ilmestyminen ja niiden avautuminen on silkkaa bonusta. Leppoisaa lauantai-iltaa ja kivaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Upean hurmaava lady kerrassaan! Tuo mainitsemasi karuselli on niin tuttu ilmiö. Ehkä kaveri on kuitenkin hankittava :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusun kauneus hurmasi minut - jälleen kerran. Lajitoveri sille on hankittava. Kuten aina kaikille muillekin kasveille. Blogiasi seuranneena tiedän sinunkin tutustuneen samaiseen karuselliin.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Ensimmäinen onnistunut Austin-ruusuni - ja niin kaunis!

      Poista
  4. Se on upea!
    Ja ymmärrän täysin, ostin viime vuonna kaksi austinia ja kun molemmat selvisivät talvesta, tänä vuonna tuli taas yksi lisää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Austin-ruusuistasi. Ensimmäinen oma Austin-ruusukokemukseni johdattaa minut samalle tielle kanssasi. Toivottavasti löydän kaverin vielä tällä kasvukaudella.

      Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Upea kaunotar tuo Lady! Niinhän se on, että kasvihulluus on omanlaisensa tauti, jota kaikki siihen sairastumattomat eivät ymmärrä alkuunkaan.
    Aurinkoisia loppukesän istutuspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi Ukkokulta on pitkän yhteiselomme aikana tottunut myös tähän kasvihulluuteen. Ilokseni saan sairastaa sitä ihan rauhassa.
      Kiitos, aurinko kelpaa minulle oikein hyvin. Ja välillä muutama sadekuurokin. Leppoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  7. Aivan ihana! Vähän väliä jokin kasvikaunotar saa hengen salpautumaan ja sitten haluaakin vastaavia vähän lisää vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien kanssa touhuaminen on päättymätön prosessi. Iloksemme vaihtoehtoja on pilvin pimein. Aina joku niistä astuu vuorollaan esiin ihastuttamaan. Nyt on tuon Ladyn hetki.

      Poista
  8. Kiitos Suvi, samoin sinulle! Nyt täytyy tankata kesäisiä kukkakuvia talvenkin varalle.

    VastaaPoista
  9. Ihana! Kyllä tuon ruusun kauneus on aivan ihanaa. Nimi tulee nimenomaan siitä Tennysonin runosta. On mukavaa, että Austinin ruusuissa on paljon kirjallisuuden mukaan nimettyjä, näin voi kirjaharrastustaan jatkaa puutarhassa.
    Kasvihulluus on kyllä ihanaa. Eikö ole ihan mahtavaa, että jostakin asiasta niin innostuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa, ettei mikään tertturuusu olisi aiheuttanut samanlaista innostusta ja ihastusta kuin tuon Ladyn kukkiminen. Margarethan kuoleman jälkeen Austin-ruususta oli hyvää vauhtia tulossa jouluruusun kaltainen pakkomielle. Nyt vain metsästysvaihde päälle ja uusi Austin Ladylle kaveriksi.
      Englannissa runoilijoita riittää, mutta Tennyson lienee yksi siteeratuimmista. Mikäs sen parempi nimi ruusulle, kuin runon Lady. Niinhän siinä kävi, että ruusun myötä päädyin runouden pariin.
      Kasvihulluus on ihanaa. Nautin valtavasti jatkuvasta uusien asioiden löytämisestä ja oppimisesta. "Vierivä kivi ei sammaloidu" -sanonta liitetään yleensä liikunnalliseen aktiivisuuteen. Kyllä se pätee myös tähän kasvihulluuteen - ja laittaa ihmisen myös liikkumaan.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kaunis ja aika korkeakin. Näkyvyys on taattu pidemmälle.

      Poista
  11. Kasvihulluus on hyvää hulluutta ja Austin-ruusujen kuume erityisen hyvää. Austineissa on sitä jotakin, täydellinen kukan muoto ja väri. Lady on todella kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi oli lentänyt roskapostiin. Pitkästä aikaa näin kävi.
      Kasvihulluus on todellakin oikeaa hyväntahdon hulluutta. Löytämisen iloa ja onnistumisen onnea. Lady vei sydämeni ja nyt sillä on Carolyn kaverina.

      Poista
  12. Minä myös olen "tankannut" kesäisiä kukka - ja maisemakuvia blogiini talven varalle - kylminä pakkaspäivinä niitä on kiva selailla ja katsella :)

    - Suvi -

    VastaaPoista
  13. Olet toiminut fiksusti. Kesäinen kuva tuo pakkaspäivänä iloa ja valoa.

    VastaaPoista
  14. Ritavuoren juurella13. elokuuta 2023 klo 21.22

    Tuttu tunne! -Vaan minun kokemus noista herkistä kaunokaisista on, että muutama kukka tehdään, ja sitten olla möllötellään. Vaikka kuinka on hyvät maat ja lannoitukset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, tuleeko tästä ruususta möllöttäjä. Annan Ladylle nyt mahdollisuuden ja toivon parasta.

      Poista
  15. Kannatan kaverin istuttamista tuolle, jottei tule yksinäiseksi 🥰.

    Harrastukseen tai muuhun tekemiseen hieman hurahtaminen on yksi parhaita juttuja, mitä elämä voi ihmiselle tarjoilla. ihanaa, että sinulla riittää sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lady on saanut lajikumppanin.
      Harrastushurahdukset olen kokenut pelkästään hyväksi. Ukkokulta saattaa välillä olla ihmeissään, mutta touhuanpa sitten hänenkin edestään.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!