sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Suloisesti sekaisin

Tarhaviinikärhö - Clematis vit. Madame Julia Correvon

Alppikärhöt ovat kukkineet ja lopettaneet aikaa sitten. Muut kärhöt aloittivat jokin aika sitten ja kukinta senkun paranee. Vähitellen mukaan tulevat myös keväällä ostetut, kesän ruukuissa viettävät kärhöt. Sisäänkäynnin isoissa ruukuissa vasemman puoleisessa asuva hennon vaaleanpunainen Hagley Hybrid on tuottanut nuppua ja kukkaa kesäkuusta lähtien. Nyt mukaan yhtyi oikean puoleisen ruukun Julia Correvon. Sen punaisesta kukasta pidän kovasti ja toivon saavani tämän kärhön jatkamaan elämäänsä puutarhan mullassa tulevinakin vuosina.

Loistokärhö - Clematis Warszawska Nike

Olopihalla, pergolan kulmalle sijoittamassani ruukussa kasvaa Warszawska Nike, jonka kukan väri on loistavan samettisen lila. Kukkia on paljon ja niin on vielä avautumattomia nuppujakin. Toinen olopihan ruukussa asuvista kärhöistä on Purpurea plena Elegans, jossa on nuppuja siinäkin odottamassa avautumisen hetkeä. Samanlainen P.p.Elegans on jo entuudestaan Pionipolun päässä. Sen ostin jonain muuna vuosi sitten ja siirsin syksyllä ruukusta maahan. Hyvin voi samassa pihassa olla kaksikin P.p. Elegansia. Ei haittaa yhtään.
 
Saattaa olla loistokärhö - Clematis Dr. Ruppel
  
Niinikään syksyllä ruukusta Syreenipenkkiin siirretyistä kahdesta kärhöstä toinen on avautumassa. Lehtien perusteella veikkaisin Dr. Ruppelia, sillä toinen on tarha-alppikärhö Willy. Se ei ehkä ehdi kukkiakaan, sillä nuppuja ei ole näkyvissä ja muutenkin kärhö on vielä puolta pienempi, kuin kaverinsa.

Viinikärhö - Clematis vit. Purpurea plena Elegans
  
Pionipolun päähän siirsin syksyllä ruukusta kaksi kärhöä, jotka olin ostanut Presidenttinä ja Jackmannina. Toinen ei kukkinut viime kesänä ruukussa ollessaan laisinkaan, joten arvoitus on säilynyt tähän saakka. Toinen kukki vuosi sitten ja kukkii nytkin. Se on osoittautunut viinikärhö Purpurea plena Elegansiksi. 

Viinikärhö - Clematis vit. Purpurea plena Elegans

Sinänsä tietysti olisi mukava saada kaupasta sitä, mitä sieltä kuvittelee ostavansa. Nämä viime ja tämän kesän kärhöostokseni ovat olleet hyvin edullisia, enkä ole laisinkaan pahoillani siitä, että nimet eivät ole pitäneet paikkansa. Tietysti lähekkäin istutetut kärhöt voisivat värisävyiltään sopia paremmin toinen toistensa kanssa, mutta luonto sekoittaa muutenkin värejä oman tahtonsa mukaan, joten tuskin minun silmäni näistä sävysotkuista sumenee.

Joko Clematis Jackmanii tai The President

Pionipolun päässä Purpurea plena Elegansin kanssa asustaakin nyt sitten sininen loistokärhö, joka on joko Jackmanii tai The President. Asiantuntijat varmasti osaavat sanoa, kumpi on kyseessä. Tämän kesän saavat sininen ja punainen mennä suloisesti sekaisin. Ensi kesänä yritän ohjata kumpaisenkin omaan tukeensa.

Loistokärhö - Clematis Ville de Lyon

Vanhoista kärhöistä Pikkupuutarhan köynnöskaaressa asustava Ville de Lyon ei viime kesänä kukkinut laisinkaan. Pelkäsin sen pahoittaneen mielensä, mutta sieltä se taas tänä kesänä on noussut. Kovin pitkiä vesoja tämä kärhö ei ole kasvattanut. Viime kesää lukuunottamatta se on usein kiemurrellut viereisten pensaiden latvuksissa. Pienestä koostaan huolimatta Ville de Lyon on kehittänyt muutamia nuppuja. Kukat ovat tavallista pienempiä ja näköjään joku ötökkä on napostellut nekin reiällisiksi. Kotilot voivat hyvinkin olla syyllisiä, sillä kyllä ne kiipeävät kärhöihinkin.

Viinikärhö - Clematis vit. Polish Spirit

Innokkain kukkija kärhöistä on nyt Polish Spirit. Se asuu Syreenipenkissä, jossa sillä on iltapäivisin enemmän varjoa, kuin muilla. Polish Spiritin nuput ovat hentoisia ja luovat kuvitelman, että kukistakin tulee pieniä ja sieviä. Ihan kunnon kokoisia kukat avautuessaan ovat ja niitä on paljon. Ilta-auringossa, valon siivilöiytyessä syreenien lomitse, Polish Spiritin väri on kuin hurmaavasti läikehtivää sintsiä.

Loistokärhö - Clematis Rouge Cardinal

Alapihan Päivänliljapenkissä asuva Rouge Cardinal kuuluu pihani lempikärhöihin. Jos nyt niitä voi johonkin järjestykseen ylipäätään laittaa. Sen upean punainen väri on niin kaunis ja juuri illansuussa sävy on upeimmillaan. Rouge Cardinalin olen istuttanut 2013 ja parin viime vuoden aikana se on alkanut näyttää parhaimmat puolensa.

Loistokärhö - Clematis Rouge Cardinal

Kokemukseni mukaan kärhöiltä menee vuosi pari kotiutumiseen. Ei siis kannata pettyä, jos omaan puutarhaan istutettu kärhö ei heti kasvata rehevää olemusta ja kuki runsaana. Omat kärhöni on kaikki istutettu siten, että niiden tyvellä kasvaa matalia tai keskikorkeita perennoja. Ne suojaavat kärhöä, joka toisaalta pääsee oikeuksiinsa kasvaessaan ja kukkiessaan penkissä muita paljon korkeammalla.

Ostettu Princess Dianana vaan eipä taida olla

Kiemurapenkin päässä kasvavan tuijan viereen istutin 2015 Princess Dianan. Tai kuvittelin istuttaneeni. Aloittaessaan ensimmäisen kukintansa aloin epäillä kyseessä olevan jonkun muun kärhön, sillä tarhalyhtykärhö Princess Dianan pitäisi olla aivan eri värinen. Kirkkaan pinkki ja sitähän minun kärhöni ei ole. Ihan sinililalta tuo näyttää. Toki kirkas pinkki tulisi paremmin esille tuijan havunvihreitä oksia vasten, mutta enpä ala omaani poiskaan kaivamaan. Reippaana tämä kärhö keväällä nousee ja kukkii ahkerasti pitkälle syksyyn. Eipä ole tuijakaan pahastunut, vaikka kärhön versot kiemurtelevat kohti tuijan latvuksia.

Jos tunnistat tämän kärhön, olisin iloinen saadessani sille nimen. Ei se ole murjottamaan ryhtynyt, vaikka sitä Princess Dianaksi kutsun, mutta jonain päivänä se ehkä kuitenkin loukkaantuu ja lakkaa kasvamasta.

Lumikärhö - Clematis Paul Farges (Summersnow)

Ihanaisen Aljonushkan - josta tässä postauksessa ei ole kuvia - lisäksi olen tosi iloinen 2016 hankkimastani lumikärhöstä. Se oli totaalinen extempore-ostos, jota en kadu hetkeäkään. Tässä kärhössä on uskomatonta voimaa, suorastaan häpeämätöntä rehvakkuutta. Se kuroo innolla kohti taivaita ja kukkii lukemattomin tähtimäisin kukin aina pakkasiin saakka. Ehkä minussa on jokin omituisuus, sillä rakastan monien kasvien nuppuja ja lumikärhössä on aivan erityisen ihanat palleromaiset nuput.

Lumikärhö - Clematis Paul Farges (Summersnow)

Moni vierastaa niin kärhöjä, pioneja kuin muitakin kasveja peläten niiden olevan herkkiä ja liian vaikeasti hoidettavia. Kieltämättä itsellänikin oli pitkään korkea kynnys hankkia kärhöjä, sillä ensimmäiset sain helposti ja nopeasti hengiltä. Sittemmin olen kärhöjä (kuten muitakin kasveja) hankkiessani syventynyt paremmin niiden vaatimiin olosuhteisiin ja hoitoon. Tappioita tulee varmasti jatkossakin, mutta nykyisin ei sentään tarvitse koko syytä aina ottaa omalle kontolle. 

Loistokärhö - Clematis Multi Blue

Pian pitää alkaa syvemmin pohtia, mihin istutan kesän ruukuissa asustavat kärhöt. Kyllä niille paikka löytyy, siitä ei ole epäilystäkään. Olkoon nimet vähän sekaisin ja värit toisiinsa soveltumattomia, olen niistä jo koko rahan edestä ehtinyt iloita edullisina kesäkukkina. Jos maahan päästyään juurtuvat hyvin ja jatkavat elämäänsä tulevina vuosina, olen monin tavoin voiton puolella.
 

30 kommenttia:

  1. Kärhöt on ihania! Tai kaikki köynnökset on oikeastaan ihania. Tuo Rouge Cardinal on ihan super kaunis. Täytyypä laittaa itsellenikin ostoslistalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat ihania ja tuo Rouge Cardinalin väri niin hurmaava, että siitä varmasti tykkäisit omassakin pihassa.

      Poista
  2. 'Rouge Cardinal' on ihana, äidilläni on niitä kaksi ja se on osoittautunut todella luotettavaksi. Värikin on kuin samettia. Tarha-alppikärhöt kukkivat keväällä edellisen vuoden versoilla, joten anna vain 'Willyn' tehdä rauhassa lehtiä ja juuristoa. 'Jackmannii' on minun veikkaukseni tuolle yhdelle nimeään etsivälle. 'The Presidentillä' on minun kokemukseni mukaan yleensä 6-8 terälehteä ja 'Jackmanniilla' neljä-viisi. 'Princess Dianana' ostettu ei kyllä sitä ole, veikkaisin jotain viinikärhöä. Kaunis joka tapauksessa. Sinulla on monta ihanaa kärhöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä. Niinpä tietenkin, eihän tarha-alppikärhö tässä vaiheessa nuppuile. Princess Diana osoittautui muuksi heti alkaessaan kukkia, mutta hyvin kelpaa tuo sinililakin tuijan kaverina. Viime vuosina olen vihdoin innostunut hankkimaan kärhöjä. Monet on ostettu keväällä edullisina ja kasvatettu kesän ajan purkissa. Loppukesästä muuttavat sitten maahan. Hyvin on toiminut.

      Poista
  3. Komeita kärhöjä, upeat Polish Spirit ja Rouge Cardinal ja suloinen viinikärhö. Erikoista, että kärhökaupoilla on sattunut näinkin paljon sekaannuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki kärhöni, joiden kanssa on sekaannuksia, ovat edullisia tarjousostoksia. Kolme kympillä "sekatavarakaupan" pihamyynnistä. Olen säilyttänyt kärhöjen kuvalliset nimilaput ja kirjannut niihin istutuspaikat. Ehkä edullisen hinnan yksi syy on se, ettei köynnöksen nimi ole välttämättä oikea. Sekaannus varmaan harmittaisi, jos ostaisin taimimyymälästä kalliilla jonkun tietyn kärhön ja saisinkin muuta.

      Poista
  4. Ihanat kärhöt! Meillä kukkivat nyt myös, vaikka en ole muistanut ehkä tarpeeksi lannoittaa niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Olen opetellut hoitamaan kärhöjäni paremmin Mielen Lumoa -blogin oivallisten ohjeiden avulla. Se näyttää tuottavan tulosta.

      Poista
    2. ...eikun Puutarhan Lumo -blogin kärhöohjeita tarkoitan...

      Poista
  5. ihania! Lumikärhön hankin nyt keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Toivotan lumikärhöllesi runsasta kukintaa.

      Poista
  6. Upeat kärhöt sinulla. Tuota 'Polish Spirit'iä pitää itsekin kyllä kehua. Ostin pienen taimen muutamalla eurolla viime vuoden keväällä. Ensimmäisen kesänsä se keräsi voimia ja nyt se on täynnä upean sinivioletteja, loistokärhön veroisia kukkia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin Polish Spiritini on edullinen ostos, joka on tuottanut hintaansa nähden monin verroin enemmän iloa. Nyt kukkii kauniisti ja runsaasti.

      Poista
  7. Upeat kärhöt. Tuo vahingossa tullut kerrottu viinikärhö on erityisen upea. Ei varmaan yhtään haittaa vaihtuminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa minua ei haittaa yksikään väärällä nimellä pihaani tullut kärhö. Kaikista iloitsen yhtä paljon.

      Poista
  8. Ompa siulla monta kärhoä. Kauniita kaikki! Tuo 'Rouge Cardinal' pittää laittoo hankintalistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullta on "kärhömopo" karannut tyystin käsistäni. Vai olisiko se jälleen sitä "Sulo Vilen" -syndroomaa eli kun halvalla saa.
      Rouge Cardinal on todellakin upea kärhö, jollaiselle varmasti löytyy paikka sinunkin puutarhassasi.

      Poista
  9. Komeita kärhöjä! Upea tuon 'Multi Bluen ' kukka. Kärhöjä ei kyllä koskaan voi olla liikaa. Blogissani on sinulle haaste. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu, otan haasteen mielelläni vastaan.
      Kärhöjä(kään) ei voi olla liikaa. Aina niille jokin kolo pihasta löytyy.

      Poista
  10. Ihania kuvia! Nuo kärhöt on sitten kauniita! Aurinkoista alkanutta viikkoa💕🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat tosiaan aivan ihania. Nyt ne nauttivat lämmöstä ja auringosta kiittäen runsaalla kukinnalla.
      Samoin sinulle, aurinkoista viikkoa!

      Poista
  11. Kärhöt on iki-ihania, sinulla näyttääkin olevan monta lajiketta! Yllätyksekseni huomasin pari viikkoa sitten, että meillähän joku kärhö on ilmestynyt talon seinustalle. Aivan ihana juttu, minä kun olen saanut jo pari kärhöä hengiltä. Se meidän yllärikärhö taitaa olla tuo sininen Jackmanii :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teidän pihalla on tapahtunut iloinen kärhöihme. Niillä on kummallinen tapa uinua mullassa ja ilmestyä sieltä silloin, kun ihminen on jo luopunut toivosta. Aika monta kärhöä minäkin olen saanut hengiltä. Muutamana viime vuonna olen alkanut pärjäilemään niiden kanssa paremmin, onneksi.

      Poista
  12. Nyt on blogeissa paljon kärhöjä, ja hyvä niin. Upeita ovat. Niin ihania värivaihtoehtojakin. Kokoajan mietin mihin voisin istuttaa kärhöjä vielä lisää, vaikkei edellisetkään ole vielä ehtineet "kotiutumaan".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat nyt parhaimmillaan puutarhoissa ja tietenkin myös blogeissa. Kuvia katselemalla voi saada vaarallisen tartunnan. Joka kesä minäkin edullisiin kärhöihin sorrun, vaikka yhtään en siinä vaiheessa tiedä, mihin ne istuttaisin. Tähän saakka paikka on löytynyt.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Nyt kärhöt kukkivat parhaimmillaan.

      Poista
  14. Upeita nuo kärhösi! Omani ovat yhtä lukuunottamatta kukkineet vaisusti ja pienin kukin. Vain jalokärhö ’Omoshiro’ on loistanut kukinnallaan. Minulla on sama homma edessä, kahdelle huonosti kasvaneelle kärhölle pitäisi löytyä tila ja lisäksi kaksi muutakin odottaa sijoituspaikkaa.

    VastaaPoista
  15. Lumitähti, nyt niin liukasta ettåä paraysta pitää liukuesteet kengissä

    Hyvää kevään odotusta,terveisin

    VastaaPoista
  16. Leskenlehti,valkovuokko,sinivuokko,sireeni ja tuomi tuoksuu kseä alkaa

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!