sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Pergola käytössä, joskaan ei täysin valmis


Pergola valmistuu, hitaasti, mutta varmasti. Katto siinä on ollut valmiina jo muutaman viikon ja sen suojissa olemme voineet istuskella. Sadetta on ollut niin vähän, ettei tosin sadesuojaa ole juurikaan tarvittu. Eipä tarvitse murehtia pehmusteiden kastumista ja ne saavatkin nyt olla jatkuvasti paikallaan.


Eilen valmistui rännit, joita ei alunperin rakenteeseen edes oltu suunniteltu. Ne vähäisetkin sateet kuitenkin ropisivat voimalla valokatteelta pihahiekoitukselle, joka taasen roiskui puupatiolle sotkien sen oitis kuraiseksi.


Nyt pergolan ulommaiselle sivustalle on laitettu rännit, joista vesi toivon mukaan valuu syöksytorvea myöten vieressä olevaan pensaikkoon. Rännien kiinnittämisen jälkeen ei vielä sadetta ole tullut, mutta pienimuotoinen koekäyttö ainakin näytti johtavan vedet sinne, minne oli tarkoitettukin.


Puiston puoleinen seinä on harvaa rimoitusta, mutta kummasti se suojaa tuulelta. Seinän takana sijaitsevassa istutuslaatikossa kasvaa tuoksuvatukkaa, joka tässä vaiheessa on vielä aika matalaa, mutta kesän mittaan sen latvukset heiluvat jo korkealla. Istutin sinne eilen viiniköynnös Zilgan ajatuksella, että se joskus köynnöstäisi pergolaa vihertäen.


Pergolaan on tulossa valaistus ja sähköpistokkeet - jollain aikavälillä, toivottavasti ennen loppukesän pimeitä iltoja. Olen kyllä valaisimet jo ostanut, mutta Ukkokullalle ei parane aikatauluja kovin tiiviisti laatia. Tulee vain pettymyksiä.


Pihan puoleinen pitkä sivu jaettiin kahtia ja toiseen osaan rakennettiin takaseinän kaltainen rimaseinämä puoleen väliin.


Ylä- ja alapation välinen lattian suojalauta puuttuu edelleen. Se laitetaan paikalleen, kunnes pergolan valaistusta varten vedettävät piuhat on asennettu. Kuvasta näkyy (tosin kuvakin on vinossa), että pergolan kattorakenne viettää talosta nähden pihamaata kohden sen verran, että sade- ja sulamisvedet eivät jää valokatteen päälle.



Pergolan puutarkenteet on tarkoitus petsata tummemmaksi, jotta pergola paremmin istuisi talon puuosien väritykseen. Petsauksella ei ole sinänsä kiire, enkä olisi siihen ehtinyt paneutukaan. Tärkeintä on ollut, että saamme sateelta suojaisan paikan ja paljon sitä on jo ehditty aamukahvitteluun ja ruokailuihin käyttääkin.

Ei tule sade läpi, se on jo huomattu

Valokate päästää hyvin auringonpaisteen läpi. Entiseen kangaskatokseen verrattuna kaipasin kaikkein aurinkoisimpina päivinä hieman valosuojaa. Yritin virittää isoa auringonvarjoa pergolan viereen, mutta se ei toiminut laisinkaan ja lopulta kannoin koko auringonvarjon kellariin. 


Ostin tukevia koukkuja, joita ruuvasin pergolan tukirakenteeseen amppeleita varten. Amppelit jäävät sopivasti valokatteen alle, joten sade ei pääse hakkaamaan kesäkukkia aivan litimäriksi. Kattoon laitoin koukun tuikkukynttiläastiaa varten. Toistaiseksi on ollut niin valoisaa, ettei tuikkuja ole poltettu. Pergolan valaistuksen myötä kynttilöillä tulee jatkossa olemaan rooli lähinnä tunnelmantuojana.


Talon puoleisellle sivulle ei ainakaan toistaiseksi ole ajateltu rimoitusta. Ehdotin kyllä puoliseinää ruokailunurkkaukseen, mutta se on tässä vaiheessa mietinnän alla. Grilliä voisi siirtää enemmän oikealle. Grilliä ei palovaaran vuoksi suositella käytettäväksi lähellä taloa eikä katoksissa, joten se olkoon avotaivaan alla.

Tässä vielä rännit ja pari muutakin juttua puuttuu

Alkuperäinen idea oli rakentaa L:n muotoinen valokate patioiden päälle. Varmaan se olisi onnistunut, mutta toteutus vaati enemmän mietintää ja vaativiakin ratkaisuja. Rännit ja valokatteen jiirikulma pohdituttivat. Samoin se, että valokatteen uloin reuna näytti tulevan liian matalalle, jotta kaadot olisi saatu asianmukaisiksi. Meni liian vaikeaksi ja pelkäsin jo, että toteutus siirtyy sinne hamaan tulevaisuuteen, jonne moni muukin juttu on hautautunut.



Nyt, kun pergolaa on päässyt päivittäin käyttämään, olen siihen todella tyytyväinen. Sateelta suojaisaa ruokailutilaa on entistä kangaskattoista versiota tuplasti enemmän, eikä rakennelmaa tarvitse kahdesti vuodessa edes osittain purkaa kellariin suojaan. Valokatteen päältä joutuu ehkä talvella lunta pudottamaan, sen aika näyttää. Tykkään kovasti ja ainoa, mitä harmittelen on se, ettei pergolaa rakennettu jo vuosia aiemmin. 
 

58 kommenttia:

  1. Onpas se hieno. Toi on hyvä pointti, että ei tarvi roijata istuinsuojia edes takas. Meillä on just toi ongelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joinain kesinä istuinsuojat olivat enemmän kellarissa, kuin ulkona. Nyt ei tarvitse niitä edes takaisin kuljettaa.

      Poista
  2. Kivan näköinen pergola. Joskus kaipaan meillekin katettu tilaa puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesästä saa enemmän irti, kun ei jokaisen pikkusateen vuoksi tarvitse sisältä suojaa hakea.

      Poista
  3. No niin, sehän on hieno! Miehesi on aikamoinen rakentelija. Tai ehkä olit hyvä työnjohtaja, hih. Sopii niin hyvin talonne tyyliin. Ihania nuo ruususi edellisessä kirjoituksessa. Olet niin tuottoisa etten koskaan ehdi ajoissa kirjoitella kommentteja kun jo on uusi kirjoitus nenän edessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä juttua tulee tiheämmin, mutta sitten taas on hiljaisia hetkiä.
      Ukkokulta on taitava, kunhan ensin alkuun pääsee.

      Poista
  4. Hieno oleskelupaikka, kelpaa siinä nautiskella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet kerrat on jo koeistuttu ja hyväksi havaittu.

      Poista
  5. Upea! Kyllä tuolla kelpaa kahvitella ja ruokailla. Kätevä mies sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään, niin pergolasta kuin Ukkokullan kätevyydestä.

      Poista
  6. Upeaa työtä! Näyttää todella hyvältä ja tarjoaa varmasti mukavan sade- sekä tuulisuojan. Ihan hauska yhteensattuma oli se, että juuri ennen blogisi lukemista keskustelin mieheni kanssa siitä, millainen pergola kannattaisi rakentaa meille kasvimaan ympärille tuulisuojaa tuomaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä ja lehdistä olen jo edellisvuodesta lähtien vaihtoehtoja selannut. Niiden pohjalta alettiin keväällä pergolaa suunnittelemaan ja työn edetessä se on jalostunut. Saa vapaasti ottaa meidän pergolasta ideoita omaan käyttöön.

      Poista
  7. Onpa ihana! Ja niin kauniisti istuu ympäristööntä jo nyt. Aivan upeaa, että nyt viimein on sitten tuollainen unelmapaikka, oleskeluhuone puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se tosi kiva. Lämpimien säiden ansiosta pergolassa on jo useammat aamukahvit juotu ja ruokailtukin. Suomen kesä on sen verran lyhyt, että jokainen hetki pihalla on kuin säästöä talven varalle. Nyt voi sateillakin istua ulkona - jos vain tarkenee.

      Poista
  8. Mahtavan monipuolisen näköinen terassi. Tykkään, kun on tasoja ja avointa ja katettua tilaa. Tuo on kyllä varmasti tosi luksus ruokailuun ulkona. Hienosti sopii taloon ja pihaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, on mukavaa, että pihasta löytyy erilaisia tiloja. Sadesuoja on meidän kesässämme usein ihan välttämätön. Ja kunhan vielä saan ne valot, niin loppukesäkin on pulkassa.

      Poista
  9. Onpa mukavan näköinen :)

    VastaaPoista
  10. Upea paikka istuskella sataa tai paistaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpikin on jo testattu, sade ja paiste. Ja paikka oivallisiksi todettu.

      Poista
  11. Varmasti perkola on käytössä mukava ja viihtyisä. Kyllä on hieno asia, että miehesi tällaisen upean perkolan rakensi ja nyt voitte sen suojassa oleskella ja nauttia kahvittelusta ja ruokailusta.
    Onnittelut, hyvältä näyttää.
    Tuo ränniasia on varmasti hyvä ja erittäin tarpeellinen, meidänkin terassilla sellainen on ja ihan tarpeen.
    Juuso varmasti myös viihtyy perkolan suojissa, ainakin meillä Maija on ottanut terassin hyvin omakseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuso ei toistaiseksi ole pergolasta innostunut. Mieluummin se hyppää keinuun rötköttämään, tai sisäänkäynnin ovimatolle. Sitten on hypittävä sen yli, sillä se ei kyllä senttiäkään liikahda.
      Ränniä ei alkuun suunniteltu, mutta jo ensimmäinen sade pieksi kivituhkat patiolle, jonka olin juuri öljynnyt. Uusi öljyäminen on edessä, kunhan viimeisetkin laudat on kiinnitetty.

      Poista
  12. Upea on!
    Noi ukot on vähän sellasia, ettei niitä parane hätistellä hommilla. Kyllä ne sitten tekee, kun niille sopii! ='D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on. Jos alkaa liikaa hätistellä, ei tapahdu yhtään mitään.

      Poista
  13. Tulipa pergolasta todella hieno. Voi hyvin kuvitella miten kiva on istua tuolla nauttimassa aamukahvit ja syksyllä tunnelmoida kynttilän valossa. Siistiä työtä ja sadevedetkin otettu hyvin huomioon, kun on rännitkin jo paikoillaan.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein syksyllä on pitkään lämmintä, joten valaistus tulee lisäämään pergolan käyttöä. Kynttilänvalossa ei aina ole ihan riittänyt.

      Poista
  14. Näyttääpä tosiaan hienolta ja hyvin tehdyltä. Aikamoinen nikkari teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ukkokulta kyllä osaa, kunhan riittävä motivaatio löytyy. Nyt taisi löytyä.

      Poista
  15. Asiallinen ja hienosti toteutettu tila, varmasti sillä on käyttöä keväästä syksyyn. Koska se on kiinteästi talon vieressä, sinne tulee poikettua useammin kuin jos se olisi erillinen. Antoisia hetkiä pergolassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katetun tilan piti olla aivan talossa kiinni, mutta toteutus meni monimutkaiseksi. Pergolan kyllä jaksan tarjottimella astiat kantaa ja niin on jo moneen kertaan tehtykin.

      Poista
  16. Hyvää kannattaa odottaa! Kyllä tuollaisessa rakentamisessa on monen yksityiskohdan pohdintapaikkaa. Tyylikäs rimoitus ja myös sateensuoja. Ja niin lähellä ovea, että sitä tulee käytettyä. Näillä helteillä pergolaa on varmasti jo paljon käytetty. Viime kesänä ei olisi ollut montaakaan pergolapäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli samalla paikalla aiemmin kangaskattoinen, pienempi tila, jossa viime kesänäkin tuli paljon istuttua. Sen kolean alun jälkeen. Uudessa pergolassa on jo monet aamukahvit juotu ja ruokailut järjestetty.

      Poista
  17. Ihana olotila - maltahan siellä myös nautiskella! Siistiä jälkeä on miehesi tehnyt. Kyllä nyt kelpaa! Meillä ei ole katettua ulkotilaa. Ihana iso terassi on länteen, mutta siihen putoaa lumet eikä valokate kestäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumimassojen vuoksi meilläkin pergola rakentui irti talosta. Katsotaan nyt, miten valokate kestää satavaa lunta, mutta aika laadukasta tuon katteen pitäisi olla.

      Poista
  18. Hienosti toteutettu tuo teidän pergola! Sulautuu ympäristöön todella hyvin ja kunhan tummuu, vielä paremmin. Meillä on terassilla myös valokate ja on aivan korvaamaton. Teillä tulee olemaan tuolle kesähuoneelle paljon käyttöä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti pergolassa tullaan aikaa viettämään. Niin tehtiin jo sen edeltävässä rättikattoversiossa ja tämä on monin verroin jalostetumpi paikka. Tumma petsi on jo kellarissa odottamassa, kunhan kerkeän sitä sutimaan.

      Poista
  19. Kaunis tuli, ja hyvä kun on katto, kun tää Suomen kesä on joskus sateinen. Katos taitaa suojata auringoltakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadesuoja oli tärkein elementti pergolaa suunniteltaessa. Valokate ei kovin hyvin auringonvaloa estä, mutta meidän lyhyessä kesässä se on pienempi ongelma.

      Poista
  20. Professional-ratkaisu. Hipoo täydellisyyttä. Onnea myös isännälle hienosta suorituksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kaukana vielä ollaan teidän pihaviihdeyksiköstänne, mutta jostain se kilpavarustelu täytyy aloittaa.

      Poista
  21. Ihana pergola! Kyllä tuolla kelpaa istuskella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kunhan taas säät lämpenevät, päästään aamukahville pergolaan.

      Poista
  22. Onpas ihana ja houkutteleva pergola!

    VastaaPoista
  23. Kylläpä tuli hyvä! Kivannäköinen ja käytännöllinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Tykkään kovasti ja varmasti ulkonäkö vielä paranee, kunhan viimeistelytyöt saadaan loppuun.

      Poista
  24. Hieno pergola! Tuo on ihanaa, että voi istua, vaikka pieni sade kävisikin. Aika monta kertaa se pieni sade voi olla hyvin lyhyt, mutta turhan kasteleva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin pitää sateen. Se on jo testattu. Takaseinän rimaseinä myös estää jonkun verran tuulta, joten paikka on melko suojaisa.

      Poista
  25. Hyvältä näyttää, kannatti kyllä rakentaa!

    VastaaPoista
  26. Mukava paikka. Kesällä kumminkin pirskoo sitä vettä välillä, niin on mukava istuskella suojassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska. Pergola on sateelta ja tuuleltakin suojassa. Eikä tarvitse pehmusteita yhtenään suojaan kantaa.

      Poista
  27. Pergolat vaan ovat niin ihania, kuten sinunkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos osaisin, tontilta löytyisi useampikin pergola. Mutta onnellinen olen tuosta yhdestäkin.

      Poista
  28. Hieno pergola! Siellä on kiva nauttia kesästä sateellakin ja ihailla samalla puutarhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä siitä tuli, vaikka pelkäsin, ettei valmistu koskaan. Näyttää siltä, että valotkin ilmestyvät tämän kesän aikana.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!