sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Apua, kissa karkuteillä!

 
14-vuotias Roope tuli meille hoitoon oman kotinsa muuton ajaksi. Roope on täysin sisäkissa, eikä se meilläkään ole aiemmillakaan hoitojaksoilla ollut lainkaan ulkona. Roope on myös varsin arka. Yleensä se on visusti piilossa pari-kolme ensimmäistä päivää. Suosituimpia paikkoja ovat kirjahyllyssä kirjojen takana, vierashuoneen päiväpeiton uumenissa tai makkarin lipaston nurkassa. Se käy hiekkalaatikolla ja syömässä yöllä. Jos se tulee esille talonväen hereilläoloaikaan, se hiipii matalana vatsa maata viistäen seinien vierustoilla. 


Emme luottaneet Roopen arkuuteen, vaan pidimme ovet ja ikkunat kiinni. Kunnes varhain torstaiaamuna avasin keittiön ikkunan päästääkseni lasissa pörräävän pimpparin ulos. Lähdin hakemaan takkahuoneesta tulitikkurasiaa pimpparin kiinni ottamista varten. Ikkuna jäi sentin pari raolleen. Palattuani takaisin ikkuna olikin avoinna maksiminsa eli noin 10 cm. Ihan heti en tajunnut Roopen hyödyntäneen tilaisuuden ja luikahtaneen ikkunasta ulos. Se ei ole meillä koskaan hyppinyt pöydille tai ikkunalaudoille. Kun se ylipäätään ei ole ollut näkyvissä. Huono puolustus, sillä kissan kanssa on aina varauduttava kaikkeen. Koska en heti tajunnut asiaa, en myöskään tiedä, mihin suuntaan kissa pihalla lähti.

Epäuskoisina käänsimme talon joka kolkan nurin ajatuksella, että Roope sittenkin olisi luikahtanut jonnekin piiloon. Aika pian tajusimme, ettei Roopea sisältä löydy. Siitä huolimatta olen tutkinut säännöllisin välein kirjahyllyn taustan, nurkat, mahdolliset ja mahdottomat kaapit ja laatikot. Josko ihme olisi sittenkin tapahtunut. Ei ole.

Olemme kiertäneet kerta toisensa jälkeen pihan puskat, aitojen aluset, puuvajan, ojat ja naapurustot. Ei kissaa. Ei jälkeäkään. Hain netistä tietoa ja neuvoa, jota löysinkin paljon. Karkurit.fi -sivustolla on kootusti runsaasti hyödyllisiä vinkkejä. Laitoin ilmoitukset netin sivustoille. Soitin Viikin löytöeläintaloon, jonne alueemme karkulaiset viedään. Soitin lähialueen kissahotelleihin kysyäkseni, onko sinne kenties tullut löytökissoja ja tiedottaakseni katoamisesta. Jaoin lähes 100 postilaatikkoon kuvallisen katoamisilmoituksen, joita kiinnitin myös sähkökaappeihin ja pylväisiin. 

 
Naapureita ja ohikulkijoita on informoitu, lähimetsiä ja tienoita koluttu. Naapurit ovat tutkineet omien pihojensa puskia, piharakennusten ja terassien alustoja. Vastapäinen naapuri jopa kiinnitti pihalleen riistakameran. Illan hämärryttyä ja öisin olemme kiertäneet taskulampun kanssa, koska kissan silmät näkyvät hyvin taskulampun valossa.

Etsimistä hankaloittaa se, ettei tämän kissan käyttäytymisestä ulkona ole kokemusta. Kun se ei sisälläkään tule kutsusta luo, tulisiko se pelottavan oudossa ulkotilassa?

Roopen kantokoppa on sisäänkäynnin terassilla, jotta kissa pihaan tultuaan löytäisi tutun hajun. Sille on tarjolla vettä ja raksuja. Olen laittanut moneen erilaiseen paikkaan hajumerkkejä houkuttelemaan kissaa. Ikkuna on auki yötä päivää, jos kissa keksii palata samaa reittiä takaisin. Olemme nukkuneet Ukkokullan kanssa vuorotellen toisen päivystäessä avoimen ulko-oven tai autotallin oven tienoilla. 

Otin myös yhteyttä Vainu Eläinetsijäkoirat ry:een. Sieltä olemme saaneet paljon asiantuntevia neuvoja ja apua. Saimme yhteyshenkilöksi kissakoordinaattorin, joka on todella aidosti ratkomassa huoltamme. 

Lauantai-iltana päädyimme kokeilemaan kissan loukutusta. Aluksi loukku on omalla pihalla. Myöhemmin harkitsemme loukun siirtämistä esimerkiksi lähellä olevan kissatalouden pihaan.

Asiantuntijan mukaan ulkona liikkumiseen tottumattomat sisäkissat eivät kauas mene. Ne piiloutuvat lähistölle johonkin turvalliseksi katsomaansa koloon jopa useiksi päiviksi. Jossain vaiheessa jano, nälkä ja ehkä myös uteliaisuus laittavat ne liikkeelle. Usein lähtö ajoittuu iltaan, yöhön tai varhaiseen aamuaikaan. 

 
Voitte uskoa, että olen huolesta sekaisin. Tilannetta pahentaa, että olemme kadottaneet toisen ihmisen lemmikin. Tapaus on jo tehnyt railon ihmissuhteisiin, eikä se tule umpeutumaan. Olen todella kiukkuinen itselleni, etten pikkutarkkana ihmisenä toiminut tapojeni mukaisesti viimeiseen pilkkuun saakka eli toheloin keittiön ikkunan kanssa.

Energiani menee nyt kissan etsimiseen ja kaikkien mahdollisten toimenpiteiden tekemiseen sen eteen, että kissa löytyy. Muu elämä on pakostikin tauolla. Pelottaa, että tästä syntyy ratkeamaton mysteeri. Ettei kissa palaa eikä sitä löydy. Kissakoordinaattorin mukaan nyt auttaa parhaiten kärsivällisyys. On vain jaksettava odottaa ja luottaa kissan paluuseen.

Olen äärimmäisen pahoillani tapahtuneesta.


 

45 kommenttia:

 1. Ou Nou :( Toivottavasti kissa löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään havaintoa tänäänkään. Toivon sydämestäni kissan löytyvän.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kunpa tassuttelisi pian esille. En kohta tiedä, miten päin olisin ja eläisin.

   Poista
 3. Voi kurjuus sentään! Hirveä tilanne. Toivon kovasti, että kisu löytyy hyvävointisena. ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitään muuta en nyt toivo itsekään yhtä paljon.

   Poista
 4. Voi sentään :( Todella harmillista että kissa on eksyksissä, mutta se vasta harmi on jos ihmissuhdekin menee sen mukana. Olette tehneet valtavan työn sen löytämiseksi, ei kukaan voisi tehdä enempää. Ymmärrän että ruodit itseäsi tapahtuneen johdosta, mutta vahinkoja sattuu kaikille. Toivotaan kovasti Roopen löytyvän hyvissä voimin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahinkoja sattuu kaikille, mutta koen menettäneeni luottamuksen täysin. Olemme tehneet mielestäni kaiken mahdollisen, vaan sekään ei ole auttanut eikä riittänyt. Nyt on vain odotettava, että kissa löytyy.

   Poista
 5. Voi kurjuus, toivottavasti kisu löytyy! Viikkiin olet varmaan jo soitellut ? Täälläpäin ainakin vapaana liikkuvat kissat moni loukuttaa ja vie sinne. Älä nyt vain itseäsi syytä! Mielestäni on täysin kohtuutonta jos kissan omistaja suuttuu sinulle. Vahinkoja sattuu aina ja ne on korjattavissa. Olet hyvää hyvyttäsi suostunut kissaa hoitamaan. Uskon, että kissa löytyy ja toivon todella sitä! Kyllä asiat vielä järjestyvät ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan karmea tilanne. Soitin Viikkiin ensimmäisenä päivänä. Meillä on nyt loukku käytössä. Toistaiseksi sinne ei ole mennyt edes naapurin kissa. Kissakoordinaattorin mukaan kissa vielä tulee, mutta siihen voi mennä aikaa.

   Poista
 6. Voihan harmi!

  Ymmärrän huolen, tunnollisena ihmisenä kaiken soisi sujuvan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Joskus (tai valitettavan usein) tulee eteen tilanteita, joihin ei voi vaikuttaa. Jos joku muu syyttää sinua tapahtuneesta, älä lähde itse siihen mukaan. Noin kekseliään kissan touhuja olisi ollut mahdoton ennustaa.

  Toivon, että ruoka ja sen tuoksu houkuttaa kissan takaisin. Omille teilleen lähteneen koiran takaisin houkuttamiseen suositellaan makkaran grillaamista. En tiedä, mikä toimisi kissan kohdalla.

  Onnea kissan etsimiseen, mutta luovuta itsesi suomimisesta. Kaikkeen ei voi vaikuttaa. Kissan omistajakin vaihtaa varmasti keskustelusävyä suurimman tunnekuohun laimennuttua.

  Jaksamista ja halauksia! 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoli on valtava ja se syö jaksamista varsin tehokkaasti. Meillä oli 17 vuoden ajan oma kissa ja muiden kissoja hoidossa. Tällaista tilannetta ei silti ole aiemmin tullut eteen. Enkä olisi suonut tulevan nytkään.
   Tonnikalaa suositeltiin kissan houkuttelemiseksi. Sitä laitoimme loukkuun ja siitä olen tehnyt tuoksujälkiä.
   Ymmärrän kissan omistajan huolen, pettymyksen ja tuskan. Kannan parhaillaan juuri niitä samoja tunteita syyllisyyden lisäksi.
   Kiitos Susanna! Halaukset tulevat tarpeeseen, sillä jaksaminen on äärirajoilla.

   Poista
 7. Voi ei. Uskon ja luotan siihen, että Roope löytyy kunnossa. Meillä on kokemusta samankaltaisesta tilanteesta. Meille muutti aikuinen kissa, Aatu. Erittäin arka, kävi syömässä vain öisin ja kulki seinänviertä pitkin, viihtyi sängyn alla. Kunnes tuli päivä jolloin lapselta unohtui ovi auki ja siitä Aatu vilisti pihalle. Eikä sen jälkeen nähty. Kunnes meni kolme viikkoa ja tytär havaitsi jotain oranssia puutarhassa ja sehän oli Aatu. Takkuinen ja nälkäinen ja ajattelimme, että miten saamme kissan sisällä. Tytär oli kissakuiskaaja ja yhtäkkiä Aatu oli hänen sylissään ja sisällä talossa.
  Älä syytä liikaa itseäsi, vahinkoja sattuu ja eikä tuota olisi voinut välttää, kissa olisi voinut livahtaa kun joku kulkee ovesta, ovat niin nopeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan mennä pihapusikkoon kuiskimaan tarinaa Aatusta. Josko Roope jossain piilossaan ymmärtäisi saapua täydempien ruokakippojen äärelle. Ammattilaisen mielestä kissa kyllä saapuu, mutta siihen voi mennä aikaa. Vajaa viikko vasta kulunut ja olen jo nyt henkisesti romahtanut.

   Poista
 8. Toivottavasti kissa löytyy pian ja palaa takaisin viimeistään nälän ja janon takaisin ajamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkä ja jano kissan kuulemma laittaa liikkeelle. Siihen voi mennä aikaa, kun kissat ovat sinnikkäitä eläimiä.

   Poista
 9. Voi ei, kuten arvaat, olette Roopen kanssa olleet ajatuksissani paljon viime päivinä. Toivottavasti Roope pian löytyy! Onneksi on asiantuntevaa apua. Olette tehneet kaiken mahdollisen, kyllä se löytyy, toivottavasti mahdollisimman pian.
  Voimia. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Voimia nyt tarvitaan - ja kärsivällisyyttä. Olemme tehneet kaiken sen, mitä ammattilaiset ovat neuvoneet. Moneen kertaan vieläpä. Odotellessa mietin, miten Roope pärjää ja miten arka kissa mahdollisesti pelkää tavallistakin enemmän. Tulisi esille, tulisi takaisin.

   Poista
 10. Olet tehnyt kaikkesi ja enemmänkin jotta Roope löytyisi.Ymmärrän kyllä tuskasi täysin ja voin vain kuvitella miten ahdistava tilanne on. Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En enää tiedä, mitä muuta tekisin. Kaikki neuvot ja ohjeet on toteutettu ja kokeiltu moneen kertaan. Todella ahdistavaa.

   Poista
 11. Apua. Kylläpä on pienen pieni hetki muuttanut kaiken. Voin tuntea tuskan määrän. Usein mietin kissaa, kun koira kotona jo on. Olen samalla miettinyt, miten erilailla joutuisin suhtautumaan "normikäytäntöihimme". Tämä on ehkä juuri se pelko, jota olen ajatuksissani käynyt läpi. Toivotaan, että kaikki kääntyy parhain päin. Niin tunnen tuskasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilanne on todella ahdistava. Koen tehneeni kaiken ja silti ajattelen jatkuvasti, mitä vielä voisin tehdä. Olisiko koira helpompi löytää? En tiedä. Katoamisen tuska lemmikin kohdalla on varmasti yhtä suuri riippumatta lemmikin lajista.

   Poista
 12. Kylläpä sattui ikävästi! Se on tuo arkuus vielä. Onko kissa kuitenkin teillä syönyt ruokaa, vaikka onkin piilotellut loput ajat. Voi kuvitella miten hän on loukkantunut joutuessaan vieraaseen paikkaan ja vielä toisten kissojen kanssa ? Ehkä livahti etsimään takaisin entiseen kotiinsa, mutta jos emäntä muutti.... VOi että on ongelma. Oliko sirutettu, että tunnistaa, jos hyvinkin joku saa kiinni.
  Toivottavasti karkumatka selviää hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä tapahtuma, todellakin. Meillä ei enää ole omaa kissaa, joten Roopella oli koko kotimme valtakuntanaan, eikä tarvinnut kilpailla muiden kissojen kanssa huomiosta. Roope on täysin sisäkissa, joten vanhaan kotiin löytäminen lienee poissuljettua. Uudessa kodissa kissa ei ole vielä edes käynyt. Kissa on sirutettu ja alueen löytöeläintaloihin tehty katoamisilmoitus siltä varalta, että kissa sinne toimitetaan.
   Toivon sydämestäni kissan palaavan pian.

   Poista
 13. Voi kurjuus! Kissat ovat nopeita ja ovelia otuksia, älä soimaa itseäsi. <3 Olet selvästi tehnyt kaikkesi Roopen löytymiseksi. Toivotaan, että kissa löytyy pian. Epätietoisuus on tuskallista, mutta olette tehnyt voitavanne, ja nyt ei auta kuin odotella ja toivoa parasta. Voimia ja halauksia! Olette ajatuksissani. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keijunkukkanen! Halaukset ovat enemmän kuin tarpeen. En enää tiedä, mitä vielä voisin tehdä. Muuta kuin olla kärsivällinen ja odottaa...

   Poista
 14. Voi teitä <3 Olet niin tunnollinen ja huolellinen jo ihan blogituttavuuden perusteella, että uskon sinun tehneen kaikkesi Roopen löytämiseksi. Varmasti saatte kissan takaisin ja kaikki kääntyy parhain päin. Huolen ymmärrän, kun olen kerran ollut vastaavassa tilanteessa naapurin koiraa hoitassamme; eläimet tuntuvat aavistavan tilaisuutensa todella nopeasti ja oven- tai ikkunanrakosesta on helppo livahtaa avaraan maailmaan. Tuolloin koira löytyi oman kotinsa rappuselta, mutta nyt taitaa matkaa olla liiaksi...! Voimia ja halauksia teille, kyllä Roope löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Minäkään en näköjään pysty olemaan riittävän tarkka ja huolellinen. En tiedä, miten pääsen tämän asian yli, ellei Roope palaa.
   Roopen paluu entiseen kotiin on poissuljettu, kun se on ollut aina vain sisällä ja välimatkat kulkenut kopassaan autolla. Uudessa kodissa se ei ole vielä käynyt ollenkaan.

   Poista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. No onpa ikävä tilanne. Toivotaan, että kissa palaa piakkoin. Olette varmaankin tarkistaneet kaikki lähialueen rakennukset, joihin kissa olisi voinut puikahtaa. Vuosia sitten meidän naapurin kissa katosi eikä siitä ollut havaintoja kenelläkään muutamaan päivään. Kun sitten erään kerran ajoin autoni autokatokseemme, kuulin rapinaa kodin ullakolta. Ja siellähän Lempi-kissa oli. Olimme mökille lähtiessämme sulkeneet ullakon kulkuluukun autokatoksen katossa, mutta kissa oli ennen sitä ehtinyt kiivetä tikkaita pitkin ullakolle ja näin jäi suljetuksi ullakolle. Tämä tarina siis päättyi onnellisesti. Toivottavasti Roopekin pian löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan ja toivon kovasti kissan paluuta. Ammattilaisen mukaan siihen voi mennä viikko, enemmänkin. Kohta ei taida olla kiveäkään kääntämättä. Oma kotikin on tutkittu moneen kertaan, vaikka jo on tullut selväksi, ettei kissa täällä ole. Kissat ovat todella taitavia menemään mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Hienoa, että naapurinne kissa löytyi. Paikka oli sille kohtuullisen turvallinen, mutta toivottavasti kissa muistaa jatkossa välttää ullakkoanne.

   Poista
 17. Ikävä tilanne mutta vahinkoja sattuu! Älä liikaa syytä itseäsi, kissat on taikureita karkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 17 vuotta oman kissan kanssa saman katon alla eläneenä näin kissan taituruuden ja nopeuden myös. Nyt on vaikea olla syyttämättä itseä, kun kyseessä on vielä toisen ihmisen kissan. Olen pettänyt hänen luottamuksensa, vaikkakaan en tahallisesti.

   Poista
 18. Tosi kurja tilanne sinulle. Olet tarkka sekä varmasti myös syytät itseäsi asiasta jo tarpeeksi. Inhimillisiä erehdyksiä sattuu meille kaikille ja pienet (ja suuremmatkin) eläimet osaavat niitä käyttää hyödykseen. Toivottavasti Roope palaa pian tai tulee löydetyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella ikävä tilanne, joka vain jatkuu ja jatkuu. Eilen loukkuun meni kissa, mutta väärä kissa. Kunpa Roope löytyisi pian.

   Poista
 19. No voi harmitus ymmärrän hyvin huolesi ja toivon kisun paluuta mahdollisemman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä taidan tämän jälkeen enää kenenkään lemmikkejä ottaa hoitoon. Tämä huoli käy jo liikaa psyyken päälle.

   Poista
 20. Todella ikävä tilanne. Mutta elämässä on aina kaikki mahdollista ja vaikka olisi kuinka varovainen, vahinkoja voi sattua. Uskon, että teette varmasti kaikkenne. Toivottavasti kissa löytyy pian 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vahinkoja sattuu ihan kaikille meistä. Ehkä tätä tapahtumaa vielä joskus muistelen vähemmällä tuskalla ja osaan samalla antaa itselleni anteeksi. Nyt toivon kissan palaavan pian.

   Poista
 21. Voih, toivottavasti Roope palaa. Meillä aikanaan kissa oli parikin viikkoa pois ja palasi sitten. Lopulta kyllästyimme sen epäsäännölliseen elämään ja luovuimme koko kissasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Roope palaa ja pian. Oma kissamme ulkoili aina valvotusti, vaikka kyllä sekin onnistui pari kertaa karkaamaan. Varmasti Juuso olisi tykännyt seikkailuista, mutta kuullessaan huutomme pysähtyi odottamaan valjaita.

   Poista
 22. Ymmärrän kyllä tuskasi, kun kissa on karkuteillä, mutta älä enää soimaa siitä itseäsi. Olette kyllä tehneet kaiken voitavanne sen löytymiseksi.
  Pidetään peukkuja että Roope palaa piakoin ruokakupin luo.

  VastaaPoista
 23. Ymmärrän tuskasi ja huolesi. Olet tehnyt kaiken voitavan, nyt vain toivotaan, että kissa ilmestyy jostain. Kissan arkuus hankaloittaa asiaa tosi paljon.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!