keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Kesäkukkia jos jonkinlaisia

Lathyrus odoratus - Tuoksuherne


Hoitokissa Roope on edelleen karkuteillä. Yritämme saada sitä kiinni loukulla. Eilen loukusta löytyikin musta kissa, vaan harmiksemme väärä. Pari näköhavaintoa on tullut, mutta pitkät etäisyydet mietityttävät. Kulkisiko hyvin arka, ulkoiluun tottumaton kissa kolmen kilometrin päähän, toiselle puolelle valtatietä? Kaikki vinkit otetaan kuitenkin vakavasti ja tarkastetaan.

Lathyrus odoratus - Tuoksuherne


Kadonneen etsintä on vienyt sekä aikaa että voimavaroja. Tilanne on hyvin stressaava, minkä vuoksi on vaikea keskittyä mihinkään. Pitääkseni itseni henkisesti koossa, päätin siirtyä hetkeksi kasvien pariin. Olen ennenkin vuodattanut kyyneleitä multaan ja antanut kasvien hoitaa terapiapuolen. Teen niin nytkin.


Lathyrus odoratus - Tuoksuherne


Kukkarohmu kun olen, en tänäkään kesänä ole kyennyt vastustamaan kesäkukkia. Niitä on ruukuissa, lavakauluksissa ja maassa. Tuoksuherneet kylvin ja esikasvatin keväällä ruotsalaisen Cecilia Wingårdin ohjeiden mukaisesti. Myöhemmin siirsin ne kasvihuoneen viereen laittamaani lavakaulukseen, mikä osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi. Lavakaulus pysyy isokokoistakin ruukkua kosteampana ja kukilla on kunnon multatila. Kerrankin minulla on upean runsas tuoksuherneiden kukinta.

Kehäkukka

Kehäkukat kuuluvat mahdollisuuksien mukaan jokakesäiseen valikoimaani. Olisin voinut kylvää niitä enemmänkin, mutta pärjään näilläkin. Bronzed Beautya on vähemmän ja suurin osa niistä näyttää jo kukkineen. Nyt on keltaisten ja oranssien kehäkukkien vuoro. Kylvin myöhemmin lisää kehäkukkia itämättömien talvivalkosipuleiden paikalle. Niiden kukkimiseen menee vielä hetki, mikä on ihan hyvä. Riittääpä kukintaa pidemmälle.

Ruiskaunokki

Kasvimaan aidan kupeen kapeaan multatilaan tyhjensin pari mix-pussillista ruiskaunokkia. Epäilen, että maassa on vielä viime kesäisten ruiskaunokkienkin siemeniä, sillä mielestäni en sentään ihan joka paikkaan siemeniä levittänyt. Muuten kiva kukka, mutta sade on saanut hennot varret kaatumaan käytävälle.

Kosmoskukka


Alapihan aitanurkkaan syksyllä laittamassani lavakauluksessa kosmoskukat alkavat vihdoin availla nuppujaan. Vettä laatikkoon on saanut kantaa ja ruiskuttaa urakalla, sillä paikka on hyvin aurinkoinen. Tuuli vielä lisää mullan kuivumista. Jotain kaunista piti keksiä paikkaan, johon vierellä kasvavan ison vaahteran juurien vuoksi ei voi mitään  kaivaa.

Samettikukka


Samettikukkia pitää myös olla kasvimaalla. Esikasvatin keväällä vanhojen pussien pohjilta löytyneitä siemeniä. Taimet istutin sitten niihin kasvimaan lavakauluksiin, joissa sopivia välejä löytyi. Kuvan samettikukat ovat samassa laatikossa tuoksuherneiden kanssa. Keskellä, tuoksuherneiden edessä ovat daaliat.

Dahlia


Daalioista ensimmäisenä kukkaan ehti Topmix Roze, joka oli pussukkakuvassa huomattavasti tummempi. Ihan nätti, ei siis valittamaista.

Laitoin daalioiden juurakot purkkimultaan keväällä kellarissa. Vaikka ne saivat herätä tehokkaan kasvilampun valossa, tuli niistä vaalean laihoja luiruja. Pelkäsin, etteivät ikinä vahvistu ja vehreydy. Turha pelko. Taitavat daaliani kasvaa jopa liian tiheässä. Lavakaulukseen istuttaessani ne olivat onnettomia anorektikoita. 

Ensi keväänä taidan kokeilla juurakoiden istuttamista suoraan lavakaulukseen ilman esikasvattamista sisällä. Niin kuulin joidenkin onnistuneesti tehneen. Kunhan ei liian kylmään multaan juurakoita tyrkkää.

Dahlia Sneezy

Valkoinen Sneezy on minulle jo muutaman kesän takainen tuttavuus. Hieman matalampi ja runsaasti kukkiva daalia, joka valkoisena tasapainottaa mahdollisia räväkämpiä värejä.

Lisäksi kaksi Cafe au Lait'ia on kohta aloittamassa kukintaansa. Nuppuja on jo useita.

Puna-auringonkukka


Tämä puna-auringonkukka huitelee jo korkealla pääni yläpuolella. Siksi sen kuvaaminen onkin vähän vaikeaa.  Näitä siemeniä olen ostanut vuosia sitten. Ihan kokeeksi kylvin kolme siementä, josko itäisivät. Kaikki itivät. Hauskasti niistä kaksi on punaista, yksi keltainen.

Jättiverbena

Jättiverbenan siemeniä löytyi niinikään keväällä omasta laatikosta. Olen tainnut jo kertoakin, että osan siemenistä laitoin jääkaappiin kylmäkäsittelyyn ja osan kylvin multaan. Kylmäkäsitellyistä ei itänyt yksikään. Multaan kylvetyistä kolme iti ja lähti hyvin kasvuun. Yhden jättiverbenan istutin kukkapenkkiin, yhden ruukkuun ja kolmannen kasvimaan viereiseen Vapaapenkkiin. Ruukkuun ja Vapaapenkkiin istutetut rehoittavat. Kukkapenkin asukas on kyllä elossa, mutta huomattavasti matalampana ja vähäkukkaisempana.

Korianteri


Yrttejäkin pitää kasvimaalla olla. Esikasvatin mm. korianteria ja basilikaa, jotka kumpikin itivät. Siirsin ne ruukuista kasvimaalle. Korianterissa on kauniit kukat, jotka jo alkavat muuttua pikkuisiksi siemeniksi. Maustan esimerkiksi uunissa paistetut oman maan porkkanat tuoreella korianterilla tai sen siemenillä.

Kurkkuyrtti

Kurkkuyrtti se vasta sinnikäs selviytyjä onkin. Omalle maalle kylvetyistä kurkkuyrteistä on aikaa useampi vuosi. Yhä vaan se ilmestyy, eikä ainoastaan kasvimaalle vaan myös moniin yllättäviin paikkoihin. Tänä kesänä yksi kurkkuyrtti putkahti sipulien joukosta, toinen herukkapensaan viereltä ja kolmas päivänliljojen keskeltä. En kitkenyt pois, sillä pörriäiset tykkäävät kurkkuyrtistä. Ja nättihän sen kukkakin on.

Daucus carota - Villiporkkana

Viime kesänä iloitsin villiporkkanan runsaasta kukinnasta. Ajattelin, että ne siementäisivät alueelle uusia taimia tätä kesää varten. Kylvin kyllä uusiakin siemeniä. Aika vaisua näyttää nyt olevan. Muutama hento varsi nousee. Yksi jopa ihan toisaalta, missä niitä viime kesänä oli ja mihin olen lisää kylvänyt. Ehkä talvi karmeine jääkerroksineen oli liian ankara siemenille? Ehkä ne vain haluavat luurata mullassa noustakseen vuoden päästä esiin.

Keijunmekko

Keijunmekostakin on tullut jonkinlainen "joka kesään kuuluva" -haaste. Aina sitä nyt yhdelle...tai kahdelle...tai kolmelle pienelle taimelle tilaa jossain ikkunalaudan tai kellarinpöydän nurkalla löytyy. Tänä keväänä iti vain yksi ainokainen keijunmekon siemen. Pikkuisesta taimesta on kuitenkin kasvanut mukavan kokoinen köynnös pergolaan roikkumaan. Keijunmekon kukka on minusta hienon värinen, varsinkin auringon osuessa sen terälehtiin. Kukan muotokin on ilahduttavan erilainen, hassu.

Begonia Cascade Sunray


Begonian juurakoihin sorrun niinikään joka vuosi. Niitähän löytyy markettien kevätkukkalaatikoista. Monta begoniaa olen onnistunut talvettamaan. Tänä vuonna viime vuotinen juurakko lähti kasvuun, mutta heitti myöhemmin henkensä ulkosalla. Ehkä se ei halunnut  kilpailla vieressä hurjaan kasvuun lähteneen Cascade Sunrayn kanssa.

Oxalis


Käenkaalit eli oxalikset veivät sydämeni useita vuosia sitten. Niiden pikkuisia mukuloita pitää kesäksi ruukkumultaan piilottaa. Apilamaiset lehdet menevät illalla suppuun avautuakseen kukkien kanssa aamulla taas levälleen. Osa oxaliksen mukuloistani on jo vanhoja, mutta kummasti ne keväällä taas tuoreen mullan ja kastelun myötä virkoavat.

Hymenocallis - Lukinlilja


Ensimmäisen lukinliljan ostin vuosia sitten kevätmessuilta. Se on talvehtinut hyvin kellarissa. Ja kasvattanut kesäisin ruukussa asuessaan sivusipuleita. Maassa lukinlilja ei talvehdi. Siksi istutan sen aina ruukkuun, jossa sen voi talvettaa kellarissa.

Matteuccia struthiopteris - Kotkansiipi (kuva kesäkuulta)

 
Kokeilen netistä löytämääni vinkkiä kasvattamalla kotkansiipeä kesän ajan parissa isossa ruukussa. Kuvan ruukun vein jo ajat sitten sisäänkäynnin puolelle, koska sinne aurinko paistaa vasta illalla. Ideana on nauttia kotkansiivestä kesäkukkana ja siirtää syksyn tullen kasvi maahan. 

Alunperin ajattelin istuttaa kotkansiivet sekä keittiön että makkarin ikkunan edustan penkkeihin, joista kummastakin viime syksyisen kattorempan telineiden vuoksi kaivettiin kasveja pois. Ja koska muutenkin on ollut tarkoitus muuttaa ko. paikkojen kasvivalikoimaa. Makkaripenkkiin jäi ennestään siellä kasvaneita kotkansiipiä. Kesän myötä ne ovat alkaneet rehottamaan entistä enemmän, joten taidan luopua uusien kotkansiipien istuttamisesta. Saatan jopa kaivaa osan vanhoista pois. 

Amaranthus cruentus ’Velvet Curtains’ - Purppurarevonhäntä


Kuvan kasvin olen esikasvattanut Velvet Curtains -purppurarevonhäntänä. Se tämä kasvi tuskin on, mutta ei haittaa. Yksi ainoa taimi lähti kasvuun. Tyrkkäsin sen jättiverbenan kanssa samaan isoon ruukkuun. Kun oli niin onnettoman pieni. Ajattelin, että tuokoon siinä vähän vehreyttä hujopiksi kasvavan jättiverbenan kaverina. Kääpiöstä kasvoikin tuhti kasvi, joka on kukkinut kiitettävän ahkerasti.

Esikasvatin myös kahta erilaista värinokkosta. Niitä en ole muistanut edes kuvata, kun kiikutin paahteessa kituneet kasvin sisääntulon puolelle. Siellä kumpikin on pörhistynyt niin paljon, että saatanpa kasvattaa värinokkosia tulevinakin vuosina.

Pelargonium x hortonium Divas Rasberry Ripple


Itse kasvatetuista pelaguista talven yli selvisi Inspire Pinkit ja kuvan Rasberry Ripplet. Latvomalla monistin kumpiakin, joten ruukkuja on useampi. Varsinkin Rasberry Ripple on ahkera kukkija.

Lisäksi terassilla on valkoinen pelargonia, jonka olen saanut Lappalainen etelässä -blogin Nilalta. Muistaakseni se on Kronprinsesse Mary. Virpi-ystävältä sain komean inkalilja-juurakon, jonka istutin ruukkuun. Se lähti hyvin vihertymään, mutta kasvu on ollut hidasta. Nyt inkaliljassa on muutama nuppu. Toivottavasti saan juurakon talvetettua.

Krassi


Ei kesää ilman krasseja. Näitä kasvaa yhdessä isossa ruukussa pation toisessa päässä ja kahdessa laatikossa terassin kaiteella. Vyöryvät mukavasti maata kohti peittäen kohta koko seinämän. Huomasin ohi kulkiessani, että siemeniäkin alkaa olla jo runsaasti. Pitää muistaa kerätä niitä talteen. Niistä riittää kylvettävää ensi vuonna.

Parina edellisenä kesänä krasseihin on tullut mustia ötököitä, joista ei sinänsä ole ollut haittaa. Myös lehtiä syöviä toukkia oli viime kesänä. Nyt ei vielä ole näkynyt. Toivottavasti ei tulekaan.

Pelaguut ja lumihiutale 10.7.

Terassin kahdessa kukkalaatikossa ja työhuoneen ikkunan alla olevassa laatikossa on valkoista lumihiutaletta ja Rustan tarjouspelaguita. Arastelin istuttaa pelaguita näihin paikkoihin, koska kova sade osuu kumpaankin. Pelaguu tykkää paahteesta, mutta ei sateesta. Aika hyvin ovat pärjänneet ja kukkineet runsaasti. 

Terassilaatikoiden kukkia pääsee helposti hoitamaan ja nyppimään. Sen sijaan työhuoneen ikkunalaatikko on vaikeassa paikassa hoidon kannalta. Sinne onkin hankala keksiä kesäkukkia, jotka selviäisivät vähemmällä hoidolla.

Kerrottu petunia

Pergolan laatikoihin istutin tänäkin kesänä petunioita. Tällä kertaa kerrottua vaaleanpunaista kumpaankin laatikkoon. Ja laatikoiden päätyihin vähän erikoisemmat kaksiväriset petuniat. Niitä olisi voinut olla enemmänkin, mutta myöhäistä se tässä vaiheessa on. Kerrottu petunia on selvästi yksinkertaista hidaskasvuisempi. Se näyttää olevan myös arempi sateelle. Onneksi tuohon osuu vain tuulen tuomat rankkasateet, joita ei sentään jokainen sade ole.

Jokakesäisenä villityksenä pergolan sisäänkäynnin molemmin puolin kasvaa myös kelloköynnöstä. Kolmas kelloköynnös on talon seinustalla. Kasvatin keväällä edellisvuosia vähemmän kelloköynnöksen taimia, mutta hyvin riittivät nämäkin. Kellarista ulos päästyään lehdet eivät tykänneet tuulesta ja auringosta, vaikka koitin parhaani mukaan suojata kasveja harsolla. Pian köynnökset tottuivat ulkoilmaan ja aloittivat kiipeämisen kohti korkeuksia. Yhtään nuppua en ole vielä löytänyt.

Pelar. Kronprinsesse Mary


Kello lähenee seitsemää tiistai-iltana. Ulkona on kunnon kesämyrsky tuulen viskoessa sadetta ikkunoihin. Parin tunnin päästä laitan uuden ruokasyötin loukkuun ja tonnikalan hajuisia jälkiä eri suuntiin. Jospa sade saisi Roopen hämärän tullen ulos piilostaan ja palaamaan takaisin. Sitä odotan ja toivon.


36 kommenttia:

 1. Sinulla löytyy vaikka mitä ihanaa. Itse jätin tänä vuonna ruukkukukat minimiin. Viime kesän kastelu-urakka oli muistissa ja pyrin nyt jättämään kasteluun kuluvat voimavarat uusien taimien hoitoon. Näitä sinun kuviasi katsoessa, on vähän haikea olo, että monet ruukut ovat itsellä tyhjiä, toisaalta meillä oli taas niin pitkä kuiva jakso, että ehkä oli viisasta kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun muistini taitaa nollautua talven aikana. Viime kesän kastelurumban ohessa päätin jatkossa vähentää ruukkuja. Niin vaan niitä taas on kertynyt. Toisaalta suurin osa ruukkukukista on lähinnä pergolan alueella ja vesi lähellä. Ei tarvitse kaukaa kastelukannuja kantaa.
   Runsaista sateista huolimatta maa on täälläkin edelleen aika kuivaa. Pinta on kastunut, mutta kaivaessa huomaa veden jääneen vain pintaan.

   Poista
 2. Toivottavasti Roope löytyy. Sinulla on paljon kesäkukkia. Minä koetan olla kesäkukkien suhteen maltillinen, mutta onhan niitä aina lopulta jonkin verran, kun niitä kasvaa sekä kasvimaalla tai sen yhteydessä sekä myös terasseilla ruukuissa. Kuivina aikoina kastelua riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roopea ei edelleenkään näy. Kesäkukkia tuli taas hamstrattua vastoin edelliskesän lupauksia. Maahan kylvetyt/istutetut pärjäävät vähemmällä kastelulla, kun sateitakin on saatu.

   Poista
 3. Kauniita kesäkukkia! Kyllä niitä aina olla pitää, maassa ja ruukuissa...! Ihanalta näyttää petunioiden täyttämät kukkalaatikot! Ja ah, tuoskuherneet, niin ihania! Itse en ostanut kesälkukkia valmiina taimina juuri lainkaan, vaan ajattelin mennä omilla kasvatuksillani. Kuinkas kävikään, siitä on tarkoitus tehdä postausta jossain vaiheessa :) Toivotaan, että Roope pian ilmestyy herkkupalojen äärelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen taas hamstrannut kaikenlaisia kesäkukkia. Värejäkin riittää laidasta laitaan eli tyylikkyys ei taida kuulua osaamiseeni. Aika paljon noista kesäkukista on itse kasvatettuja. Vähemmän tuli tänä vuonna ostettua. Juurakotkin ovat enimmäkseen vanhoja.
   Roopea kaivataan yhä.

   Poista
 4. Sinulla on paljon kesäkukkia. Minulla niitä ei ole kuin mitä ruukuissa on. Tuoksuherneet on kyllä ihania niitä haluaisin kasvattaa. Nuo sinun on kaikki ihania mutta tuo tumma on yliveto. Mukavaa kuulla että Mary kukkii jo komeasti . Minulla on mökillä kolme pelakuuta ja kotona yksi Raspberry Ripple minkä olen myös kasvattanut siemenestä. Minulla oli sitä myös mökillä isokokoinen ja vein sen talveksi kellariin ja se kuoli. Tuo kerrottu petunia on myös todella kaunis samoin nuo pelakuut ja lumihiutale.
  Toivottavasti kisu löytyy ja olen kuullut että kyllä ne pitkiä matkoja vaeltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas kertyi kesäkukkaruukkuja yli oman tarpeen. Onneksi ovat suhteellisen pienellä alueella, jolloin kastelukin on helpompaa.
   Tuoksuherneet onnistuivat tänä vuonna yli odotusten. Suosittelen noita Cecilia Wingårdin ohjeita. Pelaguu Mary kukkii kauniisti. Olen siitä kovin iloinen, kiitos.
   Kissat tosiaan vaeltavat pitkiä matkoja. Asiantuntija tosin epäilee Roopen arkuuden vuoksi olevan edelleen jossain lähellä. Kunpa palaisi pian.

   Poista
 5. Kuviasi katsoessa tulee mieleen, että olet onnellinen puutarhuri, vaikka kyyneiä vuotaakin. Melkein kyyneliä vuotaa puutarhan kaipuussakin. Ehkä voisi lähteä vielä etsimään punaisia pelargoneja kaupasta.
  Toivottavasti Roope osaisi palata takaisin teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta olen onnellinen puutarhuri ja ihminen. Onnellisenkin ihmisen elämässä on vaikeita aikoja. Tuntuu, että kuormitus on muutaman lähivuoden aikana ollut turhan painava. Ottaa jo psyykelle.
   Löydät varmasti punaisia ja muitakin pelaguita kaupasta. Ne viihtyvät hyvin myös parvekkeella.
   Roopea odotellaan kovasti.

   Poista
 6. Sinulla on oikein kauniita kesäkukkia. Toivottavasti ne tuovat lohtua kurjaan tilanteeseen. <3 Tuoksuherneet ovat ihania, kun niissä on niin hurmaavia eri värisävyjä ja tuoksu on valloittava. Minullakin oli joskus lukinlilja, se on aika hauska kasvi. Tykkään kovasti tuosta jättiverbenasta, sitä en olekaan koskaan kasvattanut. Ehkä otan sen ensi vuonna kokeiluun. Luulenpa, että on ihan mahdollista, että ulkoiluun tottumatonkin kissa lähtee esimerkiksi etsimään omaa kotiaan hyvinkin kauas karkupaikasta. Toivottavasti Roope kuitenkin löytyy pian, läheltä tai kauempaa. <3 Voimia edelleen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti kesäkukat kuten koko puutarhakin tuottaa iloa ja lohtua. Nyt on vain vaikea keskittyä mihinkään muuhun, kun ajatukset seikkailevat Roopessa.
   Tuoksuherneet ovat ihania. Tänä vuonna onnistuin niiden kanssa todella hyvin. Moni kokee jättiverbenan vaikeaksi. Ehkä sen itäminen on vähän epävarmaa, mutta sen jälkeen kyllä onnistuu.
   Asiantuntijan mukaan Roope tuskin on lähtenyt kovin kauas. Se piilottelee jossain lähistöllä. Niin toivon ja eritoten, että se palaa pian.
   Kiitos Keijunkukkanen, lisävoimat ovat tarpeen.

   Poista
 7. Ompa komea auringonkukka muiden kukkien lisäksi!
  Onhan noita tarinoita, että eläimet ovat kulkeneet hyvinkin pitkiä matkoja, vaikka ne on kuljetettu ensin autolla jonnekin ihan vieraaseen paikkaan. Kävisipä nytkin sellainen ihme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukat senkun venyy kohti korkeuksia. Hauskoja veijareita.
   Kaikenlaisia kissatarinoita olen itsekin lukenut ja kuullut. Tavallisempaa lienee, että kissa on jossain lähistöllä ja lähtee liikkeelle, kunhan jano ja nälkä ylittävät sen sietokyvyn. Kohta tuntuu, että pitää jo ihmettä odottaa.

   Poista
 8. Onneksi puutarha hoitaa hoitajaansa ja palkitsee tuollaisella kukkien paljoudella. Ihania kasvatuksia sinulla ja hyvin lähteneet.
  Harmikseni saamastani kehäkukista iti vain 3 siementä! Muutenkin pussissa oli todella vähän siemeniä. Yhdestä tuli tavan vaalean keltainen, toinen näyttää kuvan mukaiselta ja kolmas on nupulla vielä.
  Terassi ja etupihan kuisti on täynnä kukkia, ruukuissa amppelissa ym. Helppo kastella, eikä tarvi kulkea kipeillä jaloilla ees taas kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ennenkin saanut voimaa puutarhasta, eikä se petä nytkään.
   Kummallista, miksi kehäkukan siemeniä on pusseissa niin vähän. Kun tietää, miten tuottoisia ne ovat siementen suhteen. Erikoisemmissa lajeissa sen ymmärtää, mutta ihan tavallisiakin on onneton määrä. Aion kerätä siemenet omista talteen.
   Minullakin suurin osa kesäkukista on terassilla, patiolla ja pergolassa., aika pienellä alueella. Helpottaa kastelemista ja on runsaan näköistä.

   Poista
 9. Voi Roope, palaa jo takaisin🙏

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti Roope löytyy pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikon etsiminen ja odottaminen takana. Kunpa kissa palaisi pian.

   Poista
 11. Puutarha lohduttaa ja antaa voimaa jaksaa kiperiä tilanteita. Toivottavasti Roope palaa pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhasta on valtavasti apua, kun mieli on matalana. Roopea odottelen enemmän, kuin mitään muuta tällä hetkellä.

   Poista
 12. Kauniisti kesäkukkasi kukkivat! Toivottavasti Roope palaa pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kukkivat. Nyppimistä ja kastelemista riittää, mutta mitäpä muuta sitä kissaa odotellessa tekisi.

   Poista
 13. On siinä kesäkukkaa kerrakseen. Kova kasteluhan niis on, mutta tuavat ilua silimälle. Kissat voivat kulukia pitkiäki matkoja. Toivottavasti ilimestyy pian näköösälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli taas rohmuttua kukkia suunniteltua enemmän. Onneksi suurin osa ruukuista on pienellä alueella, joten kastelukannuja ei tarvitse kauas kantaa.
   Kissat ovat oman tiensä kulkijoita. Kovasti odottelemme sitä takaisin.

   Poista
 14. Paljon kaunista kukkivaa! Toivottavasti Roope löytyy pian. Arka kissa piilottelee ehkä jossain ihan lähistöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkiakin on vaikea vastustaa, vaikka kuinka kyllästyisi kastelukannujen kantamiseen.
   Luultavasti kissa on jossain lähellä piilossa. Toivon sen tulevan pian esille.

   Poista
 15. Hienoa, että maltat keskittää huomiotasi välillä itsellesi positiivisiin asioihin. Jatkuva huolehtiminen ei paranna mitään, mutta tekee itselle ja läheisille paljon hallaa. Rauhallista mieltä ja kärsivällisyyttä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Alkoi olla pakko suunnata katsetta johonkin muuhunkin, sillä jatkuva huoli syö jo liikaa jaksamista. Vatsanpohja on koko ajan kuin täynnä ympäriinsä vellovia kiviä. Elämä ei pysähdy, vaikka kissa on kadoksissa.

   Poista
 16. Valtavasti kauniita kesäkukkia. Aikamoinen homma sinulla niistä kaikista huolehtia. Toisaalta auttavat varmasti hetkeksi unohtamaan murheen. Rauhallista mieltä huolen keskellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta! En koe kesäkukkien hoitamista raskaana, enkä koko puutarhaakaan. Kasvien kanssa touhuamisesta on tullut kiva harrastus ja kasvuaikaan tärkeä osa elämää. Puutarhatouhujen terapeuttisia vaikutuksia ei turhaan korosteta. Tällä(kin) kertaa ihan kukkien nyppiminenkin vie hetkeksi ajatuksia muualle.

   Poista
 17. Sinulla on kauniita kesäkukkia eikä haittaa yhtään, että värimaailma on laidasta laitaan. Eiväthän ne kaikki kuitenkaan vierekkäin ole ja kyllä maailmaan väriä mahtuu muutenkin. Komeasti kukkivat nuo parvekelaatikot.
  Minä luotin siihen, että viimekesäiset jättiverbenat olisivat taas kylväytyneet omin avuin ja taimet ehtisivät kukkia tämän kesän aikana. Meni kuitenkin pitkälle kesään, melkein juhannukseen saakka ennen kuin ensimmäinen taimi ilmestyi näkyviin. Nyt taimia on paljonkin mutta eipä niistä isoin ole kuin 20-senttinen. Vaikka ne kasvavatkin nopeasti vauhtiin päästyään, niin varmaan pitää syksyllä kaivaa muutamia talvehtimaan kellariin. Tuskin nuo taimet tänä kesänä ehtivät siemeniä tekemään, vaikka kukkaan kerkeäisivätkin ennen talvea.
  Toivottavasti Roope löytyy pian. Luulisi sillekin jo nälkä tulevan. Kaikki lähialueen varastot ja muut piilot, joihin se olisi saattanut joutua lukkojen taakse, olette varmasti jo ehtineet koluta. Onnea edelleen etsintöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukissa värit saavat leiskua. Talvikaudella värittömyyttä on liiaksikin, joten olkoon kesä päinvastainen. Kesäkukissa mopo karkaa joka vuosi. Vaikka kuinka lähtisin kesäkukkaostoksille hartaasti suunniteltu lappu mukanani, tulenkin joko ihan muuta mukanani takaisin. Tai sitten sen suunnitelman lisänä monta suunnittelematonta, kun en vain voinut vastustaa.
   Ajattelin ensimmäisen kerran kokeilla jättiverbenan talvettamista. Hyvinhän nuo ovat onnistuneet kylvämälläkin, mutta muitakin tapoja on mielenkiintoista opetella. Kaksi kolmesta jättiverbenastani on noin 150-senttisiä. Kolmas metrinen. Alkoivat aika varhain kukkimaankin.
   Etsitty ollaan, kontattu ja ryömitty. Naapurusto on käynyt myös omatoimisesti nurkkiaan läpi. Luulisi tosiaan, että kissalla on jo nälkä. Kärsivällisyyttä kysytään, tulisipa jo takaisin.

   Poista
 18. Monipuolinen kesäkukkavalikoima sinulla onkin. Ja todella kauniita ja hienosti kukassa. Voi Roopea, toivottavasti osautuu pian kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Terassilla ja pergolan ympäristössä on nyt ihan kivan näköistä ja rehevää, vaikka yhtenäistä ilmettä voisi olla enemmän.
   Ei ole Roope vieläkään palannut. Valtava huoli...

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!