maanantai 24. tammikuuta 2022

Muutama sukka valmiina

 
Uusi vuosi alkoi käsitöiden kannalta likimain tyhjältä pöydältä. Valmiit tuotteet olivat löytäneet käyttäjänsä. Kotona on riittävästi haasteita muutenkin, joten monimutkaisemmat mallit odottakoot myöhempiä aikoja. Novitan 1/22 -lehdessä huomasin Rantaheinikko-mallin, joka näytti kivalta. Eikä ollut vaikea tehdäkään.

Lehden kuvassa varsi on tehty eri väreillä. Pitsin aaltomaisuus houkutteli kokeilemaan sitä sinisävyisenä. Sukkaosuus on tummansininen, kuten nuo kaksi pitsiosuuttakin. Ei mustaa, kuten kuvasta saattaa päätellä. 

Tämä on tosiaan helppo ja nopea malli. Pitsiohjetta ei tarvitse parin ensimmäisen kerran katsoa. Sen muistaa muutenkin. Varteen voi käyttää pieniä jämälankakeriä omien mieltymystensä mukaan. Kantapään tein pitkästä aikaa yksinkertaisena eli en tehnyt siitä vahvistettua. Vahvistettu kantapää on porautunut suoraan selkäpiihini, joten piti oikein keskittyä tekemään tavallista neuletta.


Muiden valmiiden töiden osalta teemana on edelleen jämälankakerien vähentäminen. Näissä kummassakin nilkkasukassa olen käyttänyt kahta toisiinsa sointuvaa moniväristä lankaa yhdistettynä yksiväriseen lankaan. 

Jämälankakerien riittävyys kahteen sukkaan on helppo varmistaa. Punnitsen keittiövaalla kerän, jonka jälkeen teen siitä kaksi samanpainoista kerää. Näin voin kutoa sukan kerrallaan valmiiksi. Toinen tapa on tehdä molempia sukkia samanaikaisesti siten, että toiseen sukkaan lanka tulee päältä ja toiseen kerän sisältä. Toisinaan jämälanka loppuu ennen aikojaan. Silloin jatkan sukkaa yksivärisellä tai teen siitä yksinkertaisesti pienemmän sukan.


Näissä nilkkasukissa resori ja kantapää on oranssia 7veikkaa. Värillinen lanka 7veikan Paraatia (nro 350), jota oli hetken aikaa 200 gramman kerinä Cittarissa. Sukan ulkonäköön voi helposti vaikuttaa ottamalla värillisestä langasta jokin itselleen mieluisa sävy yksivärisiä alueita varten.

Novita lanka 7 Veljestä Raita 100g 803 Niittykimppu 

Näiden nilkkasukkien lisäksi olen kutonut kahdet polvisukat.  Toisissa yhdistin yksiväriseen keskiharmaaseen Raita-langan 803 (Niittykimppu). Sitä ei enää ole saatavilla. Resorin tein valepalmikolla ja varteen vohvelikuvion (1.-2. krs: 2 o 2 n, 3.-4. krs: kaikki oikein).

Novita 7 Veljestä Raita 150g lanka väri 846 mausteet - Prisma verkkokauppa

Toisissa polvisukissa vaaleanruskea yksivärinen valepalmikkoresori sai varteen Raita-langan 846 (Mausteet), jota sitäkään ei enää ole myynnissä. Varsi 1.-2. krs: kaikki oikein, 3. krs: 1 o 1 n. Tämä on käsittääkseni Molly-neule. 

Molemmat polvisukat lähtivät uusille omistajilleen niin vikkelästi, että kuvaaminen unohtui.

Parhaillaan puikoilla on polvisukka vihreistä langoista. Varsi jälleen jämälankoja käyttäen. Tarkoitus oli merkitä jämälankojen määrä seuratakseni, kuinka paljon mistäkin määrästä tulee valmista sukkaa. Unohtui. Jospa sitten seuraavien sukkien kohdalla muistaisin.


 

15 kommenttia:

 1. Ihanan värikkäitä sukkia! Luulisi, ettei keittiörempan valmistelun kanssa jaksaisi mitään kutoa, mutta luulen, että kutominen on sinulle se rentouttava ja ajatukset nollaava asia, jota oikeastaan saatat jopa tarvita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ajatuksia nollaavaa ja rentouttavaa toimintaa. Vähän samaan tapaan terapeuttista, kuin jokin usein toistuva puutarhahomma.
   Toisaalta tykkään siitä, että aina on jokin projekti meneillään. Meidän huushollissa on kaksi täysin vastakkaista persoonaa: Ukkokulta Hämeen hitain ja minä varsinainen Duracell-pupu.

   Poista
 2. Heinikko näyttää nyt enemmän rantalaineilta :) Kauniin merelliset värit.
  Kirjavata langat sopii tosi hyvin yksiväristen kanssa. Jämälankojen käyttö on silkkaa taidetta just tuon punnitsemisen ja mittailun suhteen. On ilo nähdä, kuinka jokin lanka menee täysin loppuun.
  Minun olisi pitänyt mitata noita kankaankulutuksia ennen kuin aloin leikellä niistä vaatteita. Olen ostanut kankaat paloina kilolaareista. Riittävyys on aina kyseenalaista, vaikka ostan yleensä enemmänkin liikaa kuin liian vähän. Olisi kiva tietää ihan metrimäärä, paljonko sitä kangasta johonkin huppariin meni ja miten leveä kangas, jos joskus haluaisikin ostaa pakalta jotain kivaa kangasta. Siitä ei viitsisi ihan turhia metri-/senttimääriä ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, laineet lyövät rantaheinikkoon eli rantalaineet siitä tulikin. Aion tehdä samaa mallia muilla väreillä.
   Tulee kyllä voittajan fiilis, kun saa jämälankakerän uppoamaan sukkaan niin, että jäljelle jää päättelypätkä.
   Varmaan kannattaisi seurata kunkin kankaan kulutusta. Siitä olisi hyötyä seuraavia ostoksia tehdessä. Toki paloistakin kaikenlaista voi ommella, mutta esimerkiksi jämälankoihin verrattuna se on vaikeampaa. Eikä ne ylijäämäkankaat pitkän päälle halpojakaan ole.

   Poista
 3. Ihana sukkailotulitus. Olet selkeästi löytänyt oman yksityisen uppoutumiskohteesi jossa kaikki ympäriltä loittonee ja on vain jostain geenitasolta kumpuava turvallinen tekeminen. Olisipa minullekin sukan kantapää joskus zen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka, hienosti analysoitu! Eilen illalla kudoin sukkaa remppamiehelle annettavaksi. Projektin loppu häämöttää, joten oli kiire saada neule valmiiksi. Puikkojen suihkiessa koin uppoutuvani työhön niin intensiivisesti, että telkun uutiset menivät täysin ohi.
   Ihan varmasti löydät kantapää-zenin, kunhan kudot muutaman sukan ohjeen päähän painamiseksi.

   Poista
 4. Kauniita sukkia ja tuo Rantaheinikko- malli näyttää kivalta. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Rantaheinikko on kiva ja helppo malli, johon voi käyttää mieleisiään värejä.

   Poista
 5. Upeat sukat!

  Sinulla tuntuu riittävän energiaa vaikka monelle pienelle kylälle jakaa!
  Miten jaksat kaiken tuon latauksen? 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!
   En minä aina jaksakaan. Silloin rauhoitun vaikkapa kirjan parissa. Myös ulkoilusta saan tarpeellista energiaa. Kesäaikaan puutarhassa touhuamisesta.

   Poista
 6. Sukkia tulloo kuin liukuhihnalta! Kauniita ovat. Paljon jaksat neuloo. Mie alotin ennen jouluu Villelle neulomaan sukkia, toinen tul valamiiks ja toinen kantapiähän asti, nyt väkerrän loppuun sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviaikaan on enemmän aikaa kutomiseen, silloin tulee valmista.
   Hienoa, että Ville saa pian uudet sukat. Kantapään jälkeen sukka etenee yleensä joutuisasti.

   Poista
 7. Neulominen on kyllä mukava talvikauden harrastus. Ihania sukkia olet kutonut. Täytyykin tsekata tuo rantaheinikon malli, näyttävät tosi kivoilta sukilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kesällä langat ja puikot saavat olla rauhassa.
   Rantaheinikko -malli on kiva ja helppo. Suosittelen. Kunhan saan nyt meneillään olevan polvisukat valmiiksi, teen toiset Rantaheinikot.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!