keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Vuoronvaihto

Papaver 'Princess Victoria Louise'
 

Näin juhannusviikolla tuntuu, kuin kesää olisi kestänyt jo pidempäänkin. Syy lienee toukokuun helteisissä viikoissa. Oikeastaan kesäkuu on ollut säiden puolesta aika mukava. Sadetta on tullut riittävästi, mutta ei kuitenkaan päivä tolkulla putkeen. Aurinko näyttäytyy likimain joka päivä ja lämpöäkin on sopivasti. 

Päällimmäisenä on ollut ajatus, että  kaikki on edellä ja aikaisessa. Vertasin kuvia vuoden takaiseen todeten, että joku kasvi on todellakin etuajassa, moni taasen vasta aloittelee. Keskimäärin siis ollaan ihan normikesässä.

Papaver 'Princess Victoria Louise'


Meidän nurkilla kaikki kasvu on mielestäni varsin rehevää, runsaskukkaista. Ruusuorapihlajan oksat notkuivat kukista ja kukinta kesti viileiden öiden - osin päivienkin - vuoksi varsin pitkään. Sitten tuli kunnon sadekuuro ja tämän vuoden kukinta oli sitten siinä.

Unikot ovat nopeatempoisia. Niitä on paras kuvata heti nuppujen avauduttua, jos aikoo ne ikuistaa terälehdet levällään. Muuten pääsee kuvaamaan terälehtiä maassa. Punaoransseista idänunikoista aniharvassa on enää ainuttakaan terälehteä. Niiden jälkeen alkoivat avautumaan vaaleanpunaiset Princess Victoria Louiset ja heti perään valkoiset Royal Weddingit.

Papaver 'Princess Victoria Louise'

Sekä prinsessat että kuninkaalliset häät olen kasvattanut siemenistä. Leikkaan kuivuneet siemenkodat koristeeksi vähäksi aikaa maljakkoon. Tarkkana saa olla ehtiäkseen kerätä siemenet talteen ennen kuin siemenkota poksauttaa itsensä omatoimisesti auki ja lennättää siemenet valitsemiinsa paikkoihin.

Papaver 'Princess Victoria Louise'


Olen ripotellut siemeniä eri paikkoihin ja nyt se alkaa kantaa hedelmää. Unikoita ilmestyy odottamattomistakin paikoista. Tänä vuonna tapasin ensimmäisen Princess Victoria Louisea alapihan marjapensaista. Raparperin keskeltä niitä tuli jo viime vuonna. Enkä taatusti ole unikon siemeniä marjapensaiden tai raparperin kylkeen kylvänyt. Puutarhassa tapahtuu aina isompia ja pienempiä ihmeitä.

Papaver 'Royal Wedding'

Unikoiden tämän vuotinen matka alkaa ottaa seuraavaa askeltaan eli seuraavaksi ne kypsyttelevät siemenkotiaan. Samalla kukkavarren tyvellä olevat lehdet muuttuvat vähitellen kellertäviksi, mikä ei ole niitä kauneimpia näkymiä. Jos oikein alkaa ärsyttää, ne voi leikata pois.

Papaver orientale - Idänunikko

Unikot ovat omanlaisiaan vaeltajia. Ne pysyvät jotenkuten penkissään, mutta harvoin suoraselkäisenä seisten. Niiden varret ovat kiemuraisia ja usein nämä kasvit makaavat pitkin pituuttaan. Toisaalta kukkien terälehdet ovat kuin hienointa silkkipaperia. Jo nuppuvaihe on ihastuttava, kun karvainen nuppu hitaasti raottaa itseään näyttäen päivä päivältä enemmän punaista väriä.


Pidän myös siemenkodista. Samettinen myssy suojaa siemeniä, kunnes niiden on aika lähteä valloittamaan maailmaa.

Paeonia l. 'Red Charm' (oletettavasti)


Unikot vaihtavat miltei lennossa kukintavuoroa pionien kanssa. Kuolanpionit ovat aikaa sitten lopettaneet ja nyt nuppujaan avaavat toinen toistaan komeammat kiinanpionit. Ensimmäisenä kukkaan ehti oletettu Red Charm. Ostin tämän pionin Alexander Fleminginä messuilta, mutta Alexander se ei ole. Olkoon Red Charm niin kauan, kuin joku vankasti muuta väittää.

Paeonia l. 'Sarah Bernhardt'

Sarah Bernhardtit avautuvat hitaammin kuin valkoiset Festiva Maximat. Tiistain lämpö varmasti räjäyttää pionien terälehdet valloilleen, joten keskiviikkoaamuna näky voi olla jo toisenlainen.

Paeonia l. 'Festiva Maxima'

Festiva Maximan terälehtien välistä pilkottaa viininpunaista. Tämä on viehättävä yksityiskohta juhlavassa tyllihameessa.

Paeonia l. 'Coral Charm'


Melkeinpä mieluisin pioni on Coral Charm. Se vasta raottaa nuppuaan näyttääkseen terälehdille ulkomaailmaa. Muurahaiset tutkivat innoissaan esiin pilkistävää väriä - ja napostelevat samalla kukan erittämää sokeripitoista nestettä. Puutarharyhmissä kysytään usein, aiheuttavatko muurahaiset pionille vahinkoa ja miten murkuista pääsisi eroon. Muurahaisista ei ole mitään vahinkoa pionille, eikä murkkuja ole siis tarpeen ryhtyä hävittämään. Tämähän on puutarhan yhteiseloa parhaimmillaan.

Paeonia l. 'Karl Rosenfeld'

Punaiset Karl Rosenfeldit avautuvan muiden perässä. Alapihalla mm. Jan van Leeuwen on vielä tiukasti nupussa. Samoin Shirley Templenä saksalaisesta liiteristä ostetut kaksi pionia. Ruusupenkissä vuoroaan odottavat Bowl of Beautyt. 

Miltei kaikkien pionien varret ovat venyneet hurjan korkeiksi. Toivokaamme, ettei kukinnan aikaan tulisi rankkasateita. Vaikka kuinka tukisi pioneja, painavat kukat taivuttavat varret nopeasti mutkalle. Sateen uhatessa kannattaa käydä poimimassa muutama nuppuinen pioni maljakkoon. Jos vain raaskii.

Paeonia l. 'Immaculee' 6.7.2023


Pioni Immaculee ei kuki tänä vuonna. Se kasvoi monta vuotta tyytyväisenä Kurgaanissa. Viime vuonna totesin, että riippahernepuun ja pionin kilpailu huomiosta on saanut haitallisia piirteitä. Pioni oli pahasti alakynnessä, kun se joutui kurkkimaan riippahernepuun oksien välistä. Suurin osa kukista jäi oksien peittämäksi. Niinpä päätin helpottaa pionin oloa ja kaivoin sen pois. Uusi asuinpaikka löytyi läheltä, Kiemurapenkistä. Kasvi heräsi kevään tullen hyvinvoivana, mutta nuppuja se ei jaksanut vielä tehdä.

Lappalainen etelässä -blogin Nilalta saatu pioni

Uutta jännittämistäkin pionimaailma tänä kesänä tarjoaa. Sain toissakesänä Lappalainen etelässä -blogin Nilalta nimettömän pionin. Istutin sen Olopihan Syreenipenkkiin. Viime kesänä pioni nousi, mutta ei kukkinut. Nyt yllättäen siinä on kaksi nuppua, joiden avautumista odotan nähdäkseni, millainen kukka sieltä oikein ilmestyy. Hauska tavata uusi kukka.

Ahomansikka


Juuri nyt puutarhassa tapahtuu niin paljon, ettei perässä tahdo pysyä. Raportoidaan mitä keritään ja loput sitten vaikka pimeinä talvipäivinä. Ennenkaikkea nautitaan näkymistä. Sekä ahmitaan kauneutta, värejä ja valoa.

 

24 kommenttia:

 1. Pionien kukinta on hienoa aikaa. Kun istuttaa eri lajikkeita, saa kukkaloistoa pitkin kesää. Ensimmäiset aloittelevat toukokuussa ja loput kukkii vielä heinäkuun puolella. Meillä on tänä vuonna ahomansikoita todella vähän, muutama on syöty eikä uusia raakileita näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneissa löytyy niin paljojn erilaisia kuin myös eri aikaan kukkivia. Varmaan löytyy jokaiselle mieluisa. Tänä vuonna pionit ovat hurjan korkeita.
   Ahomansikat näköjään vuorottelevat. Viime vuonna niitä oli tosi vähän, tänä vuonna harvinaisen paljon. Hetki sitten napsin kierroksella muutaman suuhuni.

   Poista
 2. Täällä on kukinta 2 viikkoa edellä. Juhannusruusu kukkinut jo ainakin viikon, normaalisti kukkii juhannuksena tai jopa jälkeen.
  Siellä odotettavissa mahtavaa pionikukintaa🌸 Hyvää juhannusta 🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä juhannusruusu aloitti toukokuun lopussa, on jo lopettanut kukintansa runsas viikko sitten. Moni kasvi on aikaisessa, mutta viime aikojen viileys on kyllä hidastanut tahtia. Hyvä, sillä näin jää ihailtavaa pidemmäksi aikaa.
   Hyvää juhannusta sinulle!

   Poista
 3. Mukava kuulla, että siellä on ollut sopivat säät. Kesäkuun viileys varmaan jarruttelee, kun touko-kesäkuun vaihteessa näytti siltä, että kohta tässä jo keskikesän ruusutkin kukkivat! Meillä on kyllä tuntunut varsin viileältä, kun tuo meri on vasta noin 15 astetta ja on ollut tuulista – niinpä tuuli on 15-asteista. Eilisellä veneretkellä ystävien kanssa kaipasin hanskoja ja jossain sumutihkuisessa vaiheessa myös isäni vanhoja untuvahousuja. Viileys ei ole ihmeellistä, kesäkuussa veneily on aina ollutkin kylmää puuhaa. Olisi minun pitänyt se lapsuudesta muistaa. Siksi isälläni ne untuvahousut aina veneessä olikin mukana.
  Ihanan värisiä unikoita. Minulla on kokemus, että mahdollisimman paahteisessa paikassa ne kukkivat suorina, paitsi jos varret venyvät pitkiksi. Tänä vuonna ne pysyivät lyhyinä. Jos kasvupaikalla on yhtään varjoa, varret kaatuilevat.
  Kauniita ovat myös pionisi! Täälläkin pitäisi tulla muutaman ihan uuden lajikkeen tulla kukkaan, tai ensimmäinen niistä avautui juuri tänään. Sekin on liiteristä ja taitaa olla juuri sitä lajiketta, mitä pitikin!
  Ihanan herkullinen mansikkakuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kun kehuu jotain säätä, se muuttuukin vähemmän kivaksi. Viime päivinä on ollut hyvin kylmä tuuli. Kun mittarilukema pyörii siinä 15-16 asteen tienoilla ja tuulee kovaa, ei kesätamineissa tarkene. Laitettiin keittiön patteri välillo jo päälle, kun aamupalalla varpaat jäätyivät. Meren lähistöllä ja merellä kylmyys menee luihin ja ytimiin. Nyt vain untuvahousut veneretkireppuun - ja hanskatkin kaiken varalta.
   Suurin osa tavallisista idänunikoistani kasvaa aroniapensaiden ja pionien välissä, jolloin ne eivät saa valoa tasaisesti. Siinä syy niiden hortoiluun. Victoria Louiset ja Royal Weddingit pysyvät tanakasti pystyssä.
   Epäilen, että liiteristä ostamani Shirley Temple on joku muu. Ei haittaa, koska kukka on nätti.
   Ahomansikoita on nyt runsaasti. Kävin äsken taas muutaman napostelemassa.

   Poista
 4. Unikot näyttävät kuin silkkipaperista tehdyiltä. Kaunokaisia kaikki, myös tuo siemenkota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, luontoäiti on taitellut silkkipaperista kauniita kukkasia meidän iloksemme.

   Poista
 5. Unikot ja pionit, kaksi lempikukkaani. Tuossa ensimmäisessä kuvassa unikko näyttää ihan paperista tehdyltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin näyttää, kuin hienoa silkkipaperia. Hyvin nuo taitokset oikenevat, kun terälehdet avautuvat kokonaan. Minäkin tykkään unikoista ja pioneista. Oikeita kaunottaria kumpainenkin.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ole hyvä. Pakkohan näitä on jakaa, kun ovat niin ihania.

   Poista
 7. Ihanaa kukintaa niin unikoilla, kuin pioneillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummankin kukinnan odottaminen ja näkeminen on yksi kesän kohokohtia. Eivät petä.

   Poista
 8. Todella osuvasti kirjoitit loppukappaleen, olen siitä aivan samaa mieltä. Olisi toivottavaa, että kukkia riittää kesän loppuun saakka :).
  Unikot ovat kauniita. Katsotaan onnistuvatko omat kasvatukseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän kukkia riitä koko kesäksi, toivotaan. Syksyllä on myös upeat ruskavärit, mutta ei sentään niihin vielä uppouduta.
   Taitavana viherpeukalona saat varmasti myös unikot menestymään.

   Poista
 9. Totta! Nyt on puutarha ja luonto kauneutta tulvillaan. Ihanat unikot ja pionit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä näkymiä odotettiin pitkä talvi. Kyllä kannatti.

   Poista
 10. Hieno unikko / pioni - reportaasi.
  Meilläkin ahomansikka kasvaa ja leviää pihassa.
  Kyllä tämä(kin) on aivan IHANA kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Kauniita unikoita ja pioneja katselee mielellään niin puutarhassa kuin kuvissakin.
   Ahomansikka on paitsi kaunis, myös herkullinen. Tänä vuonna mansikat ovat aika isojakin.
   Ihana kesä, nyt ja aina.

   Poista
 11. Siis uskomatonta - minä zoomasinkin... sillä en ollut uskoa silmiäni. Tuo ensimmäinen kuva - kukkanen on kuin silkkipaperia... tuollaisia syntyy käsissäni, mutta että oikeasti puutarhassa.
  Unikoita rakastan - minä olisin todella pylly pystyssä kuvaamassa niitä joka kulmasta, jos pääsisin pihallenne - muuta minä en kukille osaakaan tehdä, kuin kuvata!! Se on lempipuuhaa. Lemmenpuuhia ihanaisia toivottelen keskikesän juhlaanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikkolasten äidillä ei ole aikaa silittää muksujensa mekkoja. Niinpä niiden mekot on ahtaasta nupusta maailmalle levittäytyessään ryppyisiä. Mutta ryppyineen hienoja kuin kallein silkkipaperi.
   Pylly pystyssä kameran kanssa ollaan täälläkin. Eilen tyhjensin kameran muistikortin. 1400 kuvaa kahdessa viikossa.
   Enää ei sentään tarvitse laittaa seitsemää kukkaa jussina tyynyn alle, kun on jo tuo hyväksi koettu Ukkokulta kumppanina.
   Ihanaista juhannusta teille kumpaisellekin!

   Poista
 12. Ihanat kuvat. Tuo ensimmäinen kukkanen näyttää jotenkin hauraalta satukukkaselta.
  Ihanaa Juhannuksen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkulin käsityöt! Vielä on hetki juhannusta. Nauti sinäkin.
   Hiljalleen terälehtensä aukeava unikko on kuin silkistä tehty. Satukukkanen kuvaa sitä hyvin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!