lauantai 15. kesäkuuta 2024

Bodaava kurkku

 

Tomaattien kypsymistä odotellessa ehtii syödä kilotolkulla kurkkuja. Ne nimittäin kypsyvät nopeasti ja niitä riittää. Kasvarissani on kuusi kurkkua: kaksi Cordobaa, kaksi Sherpaa ja kaksi Beth Alphaa. Sherpa ehti kypsyttää ensimmäiset kaksi kurkkua, jotka syötiin heti kesäkuun alussa. Kuvassa kulhossa on vasemmalla viisi Sherpaa ja oikealla kolme Cordobaa.

Retiisejä kylvin huhtikuussa kukkalaaitkkoon, jonka laitoin kasvihuoneeseen. Sato syötiin toukokuussa. Kuvan Cherry Belle -retiisit on kylvetty lavakaulukseen 15.5. Nyt sinne pitäisi kylvää uudet siemenet.

Kurkku Beth Alpha

Muut kurkut kasvavat normaaleina, mutta toinen Beth Alpha sen sijaan on päättänyt ryhtyä bodaamaan. Se on kehittänyt itselleen melkoisen muskelivartalon. Vai vihreää lakumattoako tuo on? Yhtään kurkkua noista kukista ei ole kasvamassa. Viekö kehonrakennus kaiken energian, eikä hedelmät jaksa enää kehittyä?

Kurkku Beth Alpha

Seuraan toistaiseksi Beth Alphan bodaamista. Jos kurkkuja ei ala tulla, taidan siirtää kasvin pois kasvarista tilaa viemästä. Mikä mahtaa olla syynä kurkun moiseen olomuotoon?

Kurkku Cordoba

Cordoba tekee hoikkia ja pitkiä kurkkuja. Yleensä kerään ne mieluummin "alamittaisina", koska minusta kurkun maku on silloin parempi. Varsi kyllä jaksaa kannattaa useamman pitkän kurkun, mutta parempi ottaa varman päälle eli poimia kurkkuja etuajassa, jotta varsi ei vahingossakaan luhistu ennenaikojaan.

Kurkku Sherpa


Sherpan kurkut ovat taasen vähän lyhyempiä, mutta paisuvat parhaimmillaan isoiksi jötiköiksi. Niihinkin pätee sama asia eli pienempinä maku on parempi.

Tomaatti Golden Sunrise

Tomaatteja on 9 erilaista: Supersweet, Sungold, Gardeners Delight, Golden Sunrise, Yellow Pearshaped, Hunreds & Thousands, Microdwarf Jip and Janneke, Bumble Bee ja Vilma, joita on kolme. Kaikissa on jo raakileita ja runsaasti kukkia. Maistiaisia saa vielä odottaa.

Paprikoista kolme California Wonderia on nupulla. Kahdessa Zazussa ei vielä ole kukkia.

Punaherukka

Herukoita on kypsymässä tavalliseen tapaan runsaasti. Meillä on kaksi isoa punaherukkapensasta, kaksi karviaista, yksi valkoherukka ja kaksi mustaherukkaa. Mustaherukoista tulee tänäkin vuonna lähinnä maistelumarjoja. Jostain syystä ne eivät tahdo kasvaa ja viihtyä siinä määrin, että sato riemastuttaisi.

Karviainen

Karviaispensaissa on vihreitä raakileita paljon. Kypsyttyään näitä syö mielellään suoraan puskista. Luultavasti teen jälleen karviaishyytelöä, joka maistuu talvella esimerkiksi lihan tai kaalilaatikon lisukkeena. Tai juustojen kera.

Omena Huvitus


Omenoiden kukinta taisi onnistua, vaikka saivatkin ylleen kunnon rae- ja sadekuuron. Huvitus, Valkeakuulas, Punakaneli ja syysomena pullistelevat raakileita. Aika näyttää, mitä jää sadoksi, kun muumiotauti kuitenkin vie osan hedelmistä.

Viinirypäle Zilga

Zilga-rypäle kärsi jonkin verran talvesta. En ole leikannut köynnöstä kertaakaan siten, kuin sitä sadon maksimoimiseksi pitäisi. Nyt leikkasin lähinnä kuolleet versot pois. Meillä Zilgan pääasiallinen tarkoitus on viherryttää pergolaa ja tuoda sinne välimerellistä tunnelmaa. Rypäleet ovat mukavaa bonusta. Viime syksynä saimme kaksi ämpärillistä rypäleita. 

Zilgan syöminen sellaisenaan on työlästä touhua, kun jokaisessa rypäleessä on isohko kivi. Niinpä höyrytin rypäleet mehuksi ja tein niistä hyytelöä. Siitä tuli hyvää. Näin aion menetellä nytkin, mutta sato jää ilmiselvästi viime vuotista pienemmäksi.


Kasvimaalla kasvaa kohinalla. Esikasvatetut samettikukat kukkivat ja tuoksuherneissä on ensimmäiset nuput.


Parsat on jo syöty. Jätän joka vuosi pari parsaa poimimatta, jolloin ne kasvattavat vihreän harsopilven pienine keltaisine kukkineen. Tämä on kivan näköinen kasvimaan piriste ja se säilyy hienona pitkälle syksyyn.

Allium ursinum - Karhunlaukka

 
Aurinkoista ja leppoisaa viikonloppua kaikille!


24 kommenttia:

 1. Valtavan paljon laadukasta satoa olet saamassa! Seuraa tuota bodaavaa kurkkua. Jos se selkeämmin muuttuu keskivartalolihavuudeksi, niin sairaudet vaanivat sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bodaava kurkku on ilman muuta laitettava seurantaan. Pahimmillaan se käyttää anabolisia steroideja ja välittää niitä muille kurkuille.

   Poista
 2. Onpa erikoinen kurkku. Ilmeisesti jokin mutaatio kysymyksessä.
  Hienoa, että olet päässyt jo nauttimaan kurkkusadosta. Minä joudun vielä odottelemaan muutaman päivän kurkkujen kasvamista syötävän kokoisiksi. Tomaatit vasta kukkivat ja niitä maistelemaan pääsemistä joutuu odottamaan tovin jos toisenkin.
  Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutaatiota minäkin epäilen. Pienempänä taimena se oli muiden kaltainen, mutta aloitettuaan kasvun muuttui tuollaiseksi.
   Kurkut ovat kypsyneet vauhdilla. Tomaatteja saa aina odottaa huomattavasti kauemmin. Kypsymisensä aloitettuaan niitä sitten saakin hakea tasaiseen tahtiin.
   Hyvää viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 3. Hassu kurkku siellä sinua viihdyttää :) Toki saat muuta syötävää, tuosta ei taida tulla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moista kurkkua en ole aiemmin nähnyt. Yllättäen huomasin eilen, että monsterista on tulossa myös kurkkuja.

   Poista
 4. Mukavasti saat jo kurkkuja kasvihuoneesta 😊 Bodaava kurkku näyttää todella hauskalle, jännästi siinä on myös aika paljon noita kukkia ryppäissä. En kyllä osaa sen paremmin arvella, mikä saa aikaan moisen kuin sinäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukavasti kurkkuja kypsyy. Niillä voi korvata vaikka hedelmät.
   Ajattelin, ettei tuollainen kukkarypäs ehdi kypsyttää ainuttakaan hedelmäksi. Väärin luulin. Eilen löysin monsterista kypsyviä kurkkuja.

   Poista
 5. No johan on kurkku kasvattanut vartensa paksuksi!
  Teillä tulee jo mukavasti syötävää, meillä vielä odotellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoinen kurkku. Tekee näköjään myös hedelmää, vaikka toisin luulin.
   Eiköhän teilläkin kurkut pian ala kypsyä. Sen ne tekevät vikkelästi, kunhan alkuun pääsevät.

   Poista
 6. Vihreä lakumatto tuli myös mieleen tuosta Beth Alphan varresta mieleen :) Vegelakua Ü
  Paljon on herkkusatoa tulollaan, kyllä osittainenkin omavaraisuus on <3 Tietää miten on kasvatettu ja rakkaudella hoidettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, vegelakuahan tuo on. Yksi kesän nautintoja on hakea syötävää omalta kasvimaalta. Itse kasvatettuun on ladattu runsas määrä rakkautta, minkä vuoksi oma tuotanto maistuu niin hyvältä - ehkä.

   Poista
 7. Ihanasti teillä tulee satoa - tulee oikein ikävä ennen ollutta viljelypalstaa. Piti luopua siitä, kun kummankaan kunto ei enää kestänyt sitä hoitaa. Sieltä tuli maailman parhaan makuista perunaa, avomaankurkkuja, kesäkurpitsoita, sipulia ja paljon muuta. Punaviinimarjapensaita oli kaksi ja yksi mustaviinamarjapensas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ymmärrän, että tällaisten juttujen lukeminen herättää ikävän omaan viljelypalstaan. Itse kasvatettu maistuu niin hyvältä. Taloudellinen hyöty ei ole kovin suuri. Sen sijaan kasvattamisen ilo kaikkine muine positiivisine puolineen on vaivan arvoinen.

   Poista
 8. Tuosta parsan lehtikasvustosta tulee lapsuus mieleen. Oletan sen olevan sama kasvi, jota pihalta kerättiin kukkakimppuihin? Voin olla väärässäkin, mutta samalta näyttää näin maallikon silmin ;)
  Upeaa satoa olette jo saaneet! Onnittelut siitä!
  Makoisaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvinkin olla sama kasvi. Eiköhän parsaa ole kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa iät ja ajat.
   Kurkkuja tulee hurjaa vauhtia. Ja äsken kävin hakemassa pari kourallista retiisejä.
   Sinulle myös kivaa juhannusta! Ja kissoille kanssa.

   Poista
 9. Ihanaa Juhannusviikkoa Sinulle !! - Suvi -

  VastaaPoista
 10. Täälläkin on popsittu ensimmäiset kurkut, lapsenlapsi söi eilen kokonaisen pitkän kurkun kun oli niin hyvää. 'Sherpa' on ollut hyvä lajike, hankin sitä sinun innoittamana, tulee aikaisin satoikään ja kurkut voi syödä pieninä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs sen parempaa välipalaa lapselle kuin tuore kurkku kasvarista. Kiva, että nappasit Sherpan omaan kasvariisi. Olen tykännyt siitä, koska se tosiaan kypsyy aikaisin ja on melko tuottoisa. Se on hyvä poimiakin ehkä hivenen keskenkasvuisena, sillä se kasvattaa ympärysmittaa nopeasti-

   Poista
 11. Wow... bodaava kurkku - jään seuraamaan kuinka käy... energiat taitaa mennä kyllä ulkoiseen olemukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätys, yllätys! Bodaava kurkku tekee kuin tekeekin myös kurkkuja. Ihme kaveri, jolla riittää energiaa vähän kaikkeen.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!