keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Kelloköynnöstuttavuutta


Viime kesänä onnistuin kelloköynnösten kasvatuksessa peräti yhden yksilön verran. Sen ainokaisen sain hengissä ja hyvissä voimissa pihamaalle ja ruukussa se kasvoi ja rehotti upeasti. Päätin, ettei ensikokeiluni missään nimessä tule jäämään viimeiseksi. Ei, vaikka, yksilöni teki yhden nupun, joka sekään ei ehtinyt syksyn tullen avautumaan. 

Kelloköynnös on yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka blogimaailmassa jaetut kasvi- ja muut ideat lisäävät meidän kaikkien kasvivalikoimaa ja tuovat uusia kivoja ehdokkaita oman puutarhan repertuaariin. Kelloköynnös oli minulle uusi tuttavuus, vaan toivon mukaan ei mikään yksittäinen tähdenlento.

Kelloköynnös syyskuussa 2017

Olin valmistautunut uuteen kelloköynnöskokeiluun kahden siemenpussin voimin. Yhdessä pussissa oli kokonaista kahdeksan siementä. Kylvin ensin ensimmäisen pussin kaikki kahdeksan siementä. Itäminen oli hidasta ja siitä suivaantuneena tein toisen kylvöksen. Kaikki eivät siitäkään itäneet, mutta nyt minulla on kuitenkin seitsemän komeaa yksilöä ja kolme vähän hitaammin kehittyvää tainta. 

Jotkut ovat kertoneet latvovansa kelloköynnöksensä. Osa taasen kertoo, ettei ole latvonut koskaan. Ajattelin, että tekisin kokeilun ja latvoisin puolet taimistani. Aikomus on kuitenkin jäänyt jonnekin tekemättömien töiden listaan, kunnes hiljan törmäsin Hernepensaskujanteen postaukseen kelloköynnösten latvomisesta.  


Kevät on edennyt varsin hitaasti, mutta kelloköynnökset eivät siitä ole piitanneet. Ikkunalaudalla osa on venynyt mittaa kiivaaseen tahtiin ja osan köynnöksistä olen kieputtanut jo pariin kertaan tukensa ympäri. Niinpä sitten napsaisin poikki eli latvoin osan kelloköynnöksistä. Pääosin siksi, että kohta ne olisivat kietoutuneet sälekaihtimiin ja osaksi ihan vain testatakseni latvomisen vaikutusta. Pari isointa oli jo niin sotkussa kärhöjensä kanssa, että saivat jäädä latvomatta. Kolme pienintä saavat puolestaan vielä kasvaa ja niiden kohdalla päätän latvomisesta myöhemmin. 


Facebookin puutarharyhmässä oli aivan upea kuva viime vuoden syyskuisesta terassista, jonka tukipylväät kelloköynnökset olivat vehreyttäneet yltympäriinsä. Tekstistä kävi ilmi, että taimia oli kaikkiaan 27 kpl ja ne oli istutettu terassin kupeeseen maahan, muhevaan multaan. Kuvan kelloköynnökset toivat terassille viidakkomaista vihreyttä ja vehreyttä niin paljon, että innostuin entistä enemmän näistä köynnöksistä. Toivon omieni ensi kesänä kukkivan. Vaan elleivät kuki, olen niistä silti iloinen ja ylpeä. Toki kukat olisivat kaunis lisä ja kiitos kasvatuksesta, mutta jokus sille rehevälle vehreydellekin kannattaa antaa oma painoarvonsa.
 

39 kommenttia:

 1. Meillä ei kelloköynnös onnistunut.
  Täytyisikö yrittää uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika nopeasti minun kelloköynnökseni itivät, joten saattaisi hyvin vielä ehtiä. Valoa on ainakin nyt niin paljon, että varmasti se edistää itämistä ja kasvua.

   Poista
 2. Todella hyvässä kasvussa olevat kelloköynnökset ja tuosta määrästä saat jo tosi näyttävän ja kauniin ja toivottavasti kukkivan kasvuston vaikka mihin. Itse olen onnistunut vain kerran saamaan kelloköynnöksen kukkimaan ja sekin lämpimän kesän ansiosta, mutta kukkimattomanakin köynnös on kaunis ja kasvatuksen arvoinen.
  Keväistä ja aurinkoista viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki ne kukat olisivat kivoja, mutta sen verran kaunis kelloköynnös on viherkasvinakin, ettei kukkimattomuus minun kesääni pilaa. Viime kesä oli monelle kasvilla vähän hankala, varmasti myös kelloköynnökselle.

   Poista
 3. Hienosti olet onnistunut kelloköynnösten kanssa, ja saitpa kuitenkin ihan hyvän itämistuloksen. Itse suosin aina latvomista melko aikaisessa vaiheessa, luulen että se kuitenkin verottaa kukkimisen alkamista. Sinun kelloköynnöksesi näyttävät sen kokoisilta että jos on lämmin kesä, ehtivät kyllä kukkia, onhan vielä melkein puolitoista kuukautta aikaa kun ne voi ulos istuttaa. Tai ehkä siellä ennemminkin kuin toukokuun lopussa. On tuo kelloköynnös kasvatuksen väärti vaikka ei ehtisikään kukkia. Mukavia kasvatteluhetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yllättynyt ja tyytyväinen kelloköynnösteni kasvusta. Varmasti menee vähintään kuukausi vielä ennen kuin köynnöksiä voi ulos laittaa. Vaikka mistä sen tietää, jos tuleekin huippulämpimiä päiviä. Epäilen kyllä. Aion tänä kesänä laittaa kelloköynnökset aurinkoisempaan paikkaan. Josko se edistäisi niiden kukintaa.

   Poista
 4. Noissa on todella kauniit lehdetkin, ja voin kuvitella, miten kaunis terassi on kelloköynnösten peittämänä, kuin viidakossa tosiaakin. Oi että. Teidän pergolasta tulee ihana noiden myötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookin kuvan nähdessäni ajattelin heti, että saisinpa kelloköynnökset samalla tavoin vihertämään meidän pergolan. Köynnöksiä on nyt niin monta, että jos vain kasvuaan samaan tahtiin jatkavat, toiveellani on mahdollisuus toteutua.

   Poista
 5. Kelloköynnöksesi ovat jo kohta ulosistutettavia. Joskus olen vahingossa onnistunut kasvattamaan kelloköynnöksiä ja voi sitä ihanuutta kun olivat kukassa. Yritin etsiä kuvaa albumeistani, mutta juuri sitä en löytänyt, tai en silloin ymmärtänyt kuvata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kuukausi köynnösten pitää vielä sisätiloissa kasvaa, ellei jokin ihmeellinen lämpöaalto yllä tänne meille. Yhtään en pahakseni laittaisi, vaikka niin kävisi.
   Olen yrittänyt kehittää sellaista nimeämistapaa, että kuvat ja albumit löytyisivät helposti. Vielä en ole keksinyt.

   Poista
 6. Kelloköynnöksiä en ole vielä ehtinyt kokeilemaan vaikka ihania ovatkin. Toivotaan, että tänäkesänä köynnökset siellä kukkisivat runsaasti ainakin hyvällä alulla ovat. Viime kesä olikin poikkeuksellinen joten tässä kesässä on ihan uutta potentiaalia onnistumiseen. Aurinkoa ja iloa päivääsi. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli todellakin aika hankala monelle kasville. Sääolosuhteista ei koskaan tiedä, joten iloisesti yritetään vuosi toisensa jälkeen.
   Samoin sinulle, mukavia kevätpäiviä!

   Poista
 7. Minulla on tasan kerran ollut upea kelloköynnös parvekkeellani suurissa peikonpähkinän käppyröissä hieman rengasmaisena kaarena.
  Se kukki valtavasti elo-lokakuussa.
  Muistan myös edesmenneen oppiäitini terassin, jonka hirsiset tolpat peittyivät räystäitä myöden kelloköynnösten mattoon...valtavia valkeita ja violetteja kelloja täynnä! <3
  Mutta siemenestä se voi olla haastavaa.
  Minäkin latvoisin jossain kohtaa taimet.

  Ihanaa kasvun ihmettä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Facebookissa näkemässäni kuvassa puutalon jokaista tukikaarta pitkin kulki upeita kelloköynnöksen versoja ja kattokin oli aivan niiden peitossa. Tekstin mukaan köynnökset myös kukkivat runsaasti, vaikka kukinnasta ei ollut kuvaa. Voin hyvin kuvitella, miten upea oppiäitisi terassi on ollut.
   Kasvun ihmettä saa nyt ihmetellä ihan jokainen päivä. Toivottavasti myös siellä.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Terhakkaita ovat ja kiipelevät tukiaan pitkin ahkerasti kohti korkeuksia.

   Poista
 9. Kelloköynnöksesi ovat jo todella hyvön kokoisia. Kun vaan ilmat lämpenisi. Pari kertaa olen kokeillut. Eivät kukkineet, mutta pidin paljon niiden punertavista kärhistä. Syksyllä myös ylimmät lehdet värittyivät viininpunaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan yöpakkaset loppuvat, alkavat päivätkin varmaan jo lämpenemään. Hyvällä alulla ollaan.
   Minustakin kelloköynnöksen kärhet ovat hauskoja. Jospa muistaisin niitä tulevana kesänä enemmän kuvatakkin.

   Poista
 10. Joo, bloggaan ekaa kevättäni ja olen vasta alkanut seurata muiden blogeja aktiivisemmin. Kelloköynnösten suosio tuli ihan uutena asiana. Ehkä mullakin on ensi keväänä niitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä blogistaniassa törmää jatkuvasti kaikkiin ihanuuksiin ja pian huomaa haluavansa niitä itselleen. Eikä ideoiden kanssa tarvitse olla yksin, vaan aina löytyy vertaistukea ja runsaasti hyviä neuvoja pulmatilanteisiin.
   Olen sinut google+:n puolella huomannut. Nytpä tulen tutustumaan ihan kunnolla.

   Poista
 11. Hienot taimet!
  Minullakin on kellököynnöspostaus tuloillaan, siis luonnoksena tallennettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä. Tulenpa sitten lukemaan, kun julkaiset postauksesi. Sinulta saa aina hyviä vinkkejä.

   Poista
 12. Sullaki jo hyvän kokooset taimet ja monta. Mulla o kelloköynnökset jääny jostaki syystä pikkuuse retuperälle. Pitää ny ryhyristäytyä. Laitoon s-postia, tuliko perille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todella tyytyväinen kelloköynnösten tämän vuotiseen kasvatukseen. Viime vuonna meni pieleen, mutta onneksi sentään sain sen yhden kasvamaan ja pääsin niinsanotusti makuun.
   S-posti tuli perille, kiitos, ja vastasin siihen hetki sitten.

   Poista
 13. Voi sentään, kun en laittanut kelloköynnöstä. Se olisi sopinut hyvin terassin nurkille. Minulla on mustasilmäsusannaa, kävisiköhän se samaan tarkoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on ollut mustasilmäsusannaa vain kerran. Ymmärtääkseni kelloköynnös kasvaa paljon suuremmaksi ja rotevammaksi. Se kiipeilee ja tarttuu kärhillään, joten sitä ei tarvitse tukea. Monet ovat kertoneet ostaneensa kelloköynnöksen taimena, joten niitä ei välttämättä tarvitse itse siemenestä kasvattaa. En tosin ole kaupoissa törmännyt kelloköynnöksen taimiin, vaan enpä kyllä ole niitä mitenkään etsinytkään.

   Poista
 14. Minusta humalan arvo köynnöksenä nykyään on juurikin rehevä vehreys, sitäkin tarvitaan. Ehkä ensi vuonna voisin kokeilla kelloköynnöstä, ilmeisesti helppo sitten kun sen saa itämään ensin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sinuun kelloköynnösinnostus ei ole vielä iskenyt? Kasveilla on muitakin arvoja, kuin kukinta. Kelloköynnös on hieno ilman kukkiakin, mutta kiva olisi kukkiakin nähdä.

   Poista
 15. Kerran kasvatin kelloköynnöstä siemenestä. Komean kasvuston teki, muttei kukkinut, mistä suivaantuneena en ole sitä sittemmin kasvattanut. Voisi joskus antaa sille uuden mahdollisuuden, edes upean vehreytensä ansiosta, mutta rajalliset on kasvatustilat ja siksi pyrin kasvattamaan kasveja, joista oikeasti pidän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valintoja on pakko tehdä, jos tilaa on vähän. Minunkin olisi viisainta keskittyä tomaattien ja muiden hyötykasvien esikasvatukseen, mutta joka kevät homma lähtee käsistä. Taas on kaikki paikat täynnä taimia, vaikka monta olen jo suosiolla unohtanut.

   Poista
 16. Oho, 27 kelloköynnöstä mahtaa olla muhkea näky!
  Sinulla on pirtsakat taimet, aivan outo kasvi minulle tuo kelloköynnös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli totisesti muhkea näky. Ensin en edes uskonut, että kyseessä on ihan supisuomalainen terassi, eikä mikään eteläinen lomakohde.
   Jo viime vuonna kelloköynnöksestä kohistiin blogeissa niin paljon, että kuvittelin olevani ainoa, joka vasta siihen tutustui. En sitten ollutkaan.

   Poista
 17. Kelloköynnös on upea kasvi. Sinulla onkin jo hyvä kasvu päällä. Kahtena kesänä olen yrittänyt, mutta en vain saanut niitä kukkimaan. Ehtisiköhän vielä siemenestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa ehtiäkin, jos itämainen onnistuu. Sitä en tiedä, miten myöhäinen kylvö vaikuttaa kukintaan. Minulla ei viime vuonna kukkinut, vaikka kylvin jo tammikuussa.

   Poista
 18. Minä en tiedä edes minkänäköinen on kelloköynnöksen kukinta .Pitää googlettaa. Olet oikeassa kyllä täältä muiden blogeista saa mukavia ideoita niin sisälle kuin uloskin .Hulppeat on sinulla taimet. Messuilta lähdetään taas jotain uutta ideaa ja kasvia hakemaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnöksessä on kaunis kellomainen kukka, joten kiva niitä olisi omassa puskassa nähdä.
   Blogielämä on avannut minulle ihan uuden maailman ja rikastuttanut kasvitietouttani melkoisesti.
   Messuille on tarkoitus mennä, huomenna luultavasti.

   Poista
 19. Onpa terhakat taimet! Ihanalta kuulostaa kelloköynnöksen vehreyttämä terassi... Minulla on ollut monena vuonna kelloköynnöstä mökillä. Olen ostanut valmiita taimia. Lämpimänä kesänä köynnöksen kasvuvoima ja kukinta on voimakasta, mutta viileinä kesinä kukkia on ollut vain muutama.

  VastaaPoista
 20. Niin totta tuo blogeissa tarttuva huuma! Kelloköynnös oli minullekin vieras, viime vuonna lueskelin monien istutuksista ja kun syksyllä näin Harjun oppimiskeskuksen pihalla valtavan kelloköynnöspilarin upeine kukkineen, oli se menoa! Toin yhden siemenpussin Espanjan matkaltani ja toisen ostin marketin telineestä. Sitten liotusvaiheessa onnistuin sekoittamaan ne ja nyt en tiedä, kummat itivät vaiko osa molemmista. Joka tapauksessa reilusti niitä tuli ja nyt antaa kasvaa vaan. Sinulla on kyllä jo tosi komeat köynnökset - luulisi noiden jo kukkivan!

  VastaaPoista
 21. Onnea kelloköynnösten kanssa, ovat hienoja kukkia.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!