maanantai 9. huhtikuuta 2018

Tunnistaisinko 100 lintua?

Naakat vaahterassa

Monessa blogissa on kerrottu Birdlife Suomen aloittamasta haasteesta "Tunnista 100 lintulajia". Linnut ovat puutarhurin ystäviä ja hyödyllisiä kavereita, sillä ne syövät puutarhan kasveja kiusaavia hyönteisiä ja nilviäisiä. Linnuilla on merkittävä ja tärkeä roolinsa luontokokonaisuudessa. Moni lintulaji on kärsinyt saasteista ja ilmastomuutoksesta. Linnut tarvitsevat ihmistä ja ihminen lintuja. Millainen olisikaan vaikkapa kevät ilman mustarastaan sulosointuja tai alkukesän ilta ilman peippojen ja pajulintujen konserttia?

Kottarainen syreenissä pääsiäispäivänä.

Olen surkea tunnistamaan lintuja sen enempää ulkonäöstä kuin äänestäkään. Puutarhaharrastuksen myötä kiinnostus lintuihin on herännyt ja lisääntynyt. Talvilintujen ruokinta on tarjonnut mielenkiintoista seurattavaa ja mahdollistanut uusiin lajeihin tutustumisen. Keittiön hyllyssä onkin nykyisin pino lintukirjoja, joista saa pika-apua oudon linnun ilmaantuessa ruokintapaikalle.

Olen ottanut osaa useampaan Birdlife Suomen järjestämään pihabongaustapahtumaan. Ne ovat mukava tapa oppia lisää linnuista ilman sen kummempaa kilpailua. Arastelin pitkään osallistumista tähän 100 lintulajin tunnistushaasteeseen. Sitten tuumin, ettei mitään saa, ellei yritä. Tuskin kukaan minua kylän torilla julkisesti tuomitsee, vaikka tunnistaisin vain kymmenen tai en yhtään lintua tai jättäisin tehtävän kesken. 

Nyt olen tulostanut Birdlifen sivulta aakkosellisen, 100 linnun listan. Saatoin siitä heti ensikatsomalla ruksata 19 lintulajia, joita pihapiirissä on viime aikoina pörrännyt. Takuuvarmasti tiedän, että kaikkia listan lintuja pysty vuoden aikana ruksaamaan, mutta ehkä nyt tarkkailen ympäristöä taas uudesta vinkkelistä. 

Tässä vielä toistamiseen linkki Birdlife Suomen haasteeseen. Tulkaa siis tekin mukaan tälle linturetkelle oppimaan uutta! 


32 kommenttia:

 1. Hyvä, että sinäkin osallistut tähän haasteeseen! Ja sinulla on jo muutama lintulaji enemmän kuin omalla listallani :D Tosin meillä ei ole ollut ruokintaa tänä talvena, niin se on hieman rajoittanut lajimäärää. Ja muuttolintujakin vielä odotellaan. Antoisia lintujentarkkailuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä, pääsenkö edes puoleen. Liikun vähemmän vesistöjen lähellä, joten moni vesilintu esimerkiksi saattaa jäädä näkemättä ja tunnistamatta. Kiva haaste kuitenkin, enkä edes pyri täydelliseen tulokseen.

   Poista
 2. Taidanpa minäkin tulostaa listan. Tunnen aika huonosti lintuja, listasta varmuudella tunnistaisin reilu 30, jos siis näkisin. Pitää siis lintukirjaa tarkkailla, jos tähän osallistuu.
  Aamulla näin kolme mustarastasta pihatuomessa, joten siinä olisi eka rasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on mökillä mahdollisuus nähdä monia sellaisiakin lintuja, joita ei ehkä tiiviissä kotiasuinympäristössä näe. Ja päinvastoin. Haaste houkuttelee tarkkailuun ja tunnistamiseen. Leikkimielellä mukaan, ilman tiukkapipoisuutta.
   Toivottavasti mustarastaat myös laulavat sinulle.

   Poista
 3. Aika vaativa haaste, vaikka tunnistakin omasta mielestäni jo aika monta niin tuohon 100 on vielä pitkä matka. Tästä syystä laulavalintukirja ja kiikarit löytyvät mökiltä aina käden ulottuvilta. :-) ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan helppo haaste. Listaa katsoessani totesin heti, etten kaikkia tule näkemään ja tunnistamaan. Mielenkiintoista onkin, mihin tulokseen päädyn.

   Poista
 4. Minäkin viime viikolla tuon tulostin. Sivuilta löytyi kaikkea muutakin mielenkiintoista mm. Lintujen värityskuvia lapsille. Kotipihan lintuja tulee tunnisteltua varsinkin talviruokinnalla, mutta mökillä on merilinnuissa vielä opettelemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivustoilla oli todellakin paljon mielenkiintoista tietoa ja sinne kannattaa eksyä toistekin.
   Sinulla onkin merellisen mökkimiljöön johdosta mahdollisuus monipuolisempaan lintujen tunnistamiseen.

   Poista
 5. Linnut on mukavia, valitettavasti en niitä hirveän paljoa tunnista. Keittiön seinältä löytyy iso kortti lintulajeista, niitä on siinä 28 yleisempää pihalintu-lajia, siitä voi yrittää tunnistaa, jos tulee vieras lintu laudalle :) Linntukirjakin löytyy kirjahyllystä. Ja lintukortteja eri linnuista olen kerännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin runsaasti tunnistamiseen tarvittavaa materiaalia. Oman pihan linnuista on helppo aloittaa. Niin minäkin teen.

   Poista
 6. Haastava haaste. Lintukirjoja löytyy meillä niin kotoa kuin mökiltäkin ja niiden avulla yritämme mieheni kanssa tunnistaa oudompia lintulajeja. Viime kesänä pongasimme mökillä ollessamme eka kerran merimetson. Hyvin tunnettu varmaan yleisesti, mutta minulle uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On haastava, enkä alkuunkaan usko kaikkia listan linnuista tunnistavani. Haaste kuitenkin innostaa lisäämään omaa lintutietoutta. Siinä suurin syy, miksi lähden mukaan.
   Oma bongaus tuntuu mukavalta. Yhtään ei haittaa, vaikka olisi kuinka yleinen ja monille tuttu lintu. Kerran olen merimetson nähnyt. Mahtaisinko tunnistaa uudelleen? En tiedä.

   Poista
 7. Niin piti vielä sanoa että hienoa, kun pihassanne asustaa kottarainen. Muistanko oikein, että ne ovat huolestuttavasti vähentyneet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoportin sivuilla sanottiin, että kottarainen on yleinen lintu, mutta meillä taantunut. En tiennytkään senkin kärsivän lajikadosta. Mukavaa siis, että ovat tulleet meidän pihaan. Tänäänkin oli taas kaksi kottaraista syreenissä.

   Poista
 8. On ihanaa, kun niin moni on nyt innostunut tästä haasteesta! :) Varmasti antoisaa, jahka vain ei ota turhia paineita. Kun itse tein samaista haastetta viime vuonna, aloin huhtikuussa hätiköidä, saisinko satasen täyteen ennen vappua, ja siinä meinasi mennä fiilis ihan piloille. Onneksi osasin rauhoittua. :D Onnea haasteeseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä haaste on taas oivallinen esimerkki blogielämän mukavista puolista. Kiva, että joku kertoo muillekin, sillä aina ei itse kaikkea huomaa.
   Sinä asetit itsellesi tosi tiukan aikataulun. Minä ajattelin käyttää koko vuoden, vaikka kieltämättä syysmuuton jälkeen haaste vaikeutuu. En usko alkuunkaan sataa saavani täyteen. Jännä sen sijaan nähdä, mikä on lopullinen lukema. Ja kiva tutustua uusiin lajeihin. Se lienee haasteen tarkoituskin.

   Poista
 9. On siinä melkoinen haaste:) Minä en kyllä sataa tunnistaisi millään:) Ihanaa alkavaa viikkoa ja mukavia bonggaushetkiä❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, melkoinen haaste, enkä takuulla sataa saa täyteen. Varmasti tutustun uusiin lajeihin ja se riittää hyvin minulle.
   Tänään oli huikean hieno kevätpäivä. Toivottavasti saamme näitä jatkossakin. Mukavaa kevätviikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Onpa kiva mutta vaativa haaste. Mukavia bongaushetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaativa on, mutta lupaan itselleni, ettei tarvitse kaikkia sataa löytää ja tunnistaa. Jännä nähdä, mikä on lopputulos.

   Poista
 11. Hyvä että osallistut. Eihän se pääasia ole että tunnistaa 100 lajia, vaan että oppii tunnistamaan mahdollisimman monta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Aion iloita jokisesta uudesta lintututtavuudesta. Haaste myös innostaa tarkkailemaan ympäristöä aktiivisemmin. Mukava lisä tähän vuoteen.

   Poista
 12. Minunkin pitää katsoa tämä lista läpi ja ruksata omani .Olen itse oppinut paljon lisää mökin oston jälkeen. Vaikka olisi kiva kun pääsisi ruokinnan kautta niitä lähemmin tarkastelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviruokinta tarjoaa hyvän mahdollisuuden nähdä ja tunnistaa lintuja, mutta toki niitä näkee muutenkin.

   Poista
 13. Kevät on hyvää lintujenbongaua-aikaa. Lapsena kuuluin luonnonhistoriakerhoon ja aamulla viiden aikoihin lähdettiin linturetkelle, opin lintujen ääniä ja monta lajia on jäänyt muistiin. Monta lajia on myös kadonnut muistista :) Eilen kävin ostamassa vielä linnuille ruokatäydennystä, sillä täällä on tänään taas lumi maassa ja puussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen luonnonhistoriakerho voisi olla kiva aikuisillekin. Yhdessä havainnoimista ja oppimista ja tietojen jakamista.
   Olen täyttänyt edelleen ruoka-automaatteja, koska kevät on ollut linnuille varmasti vaikeampi, kuin meille ihmisille.

   Poista
 14. Melkoinen haaste. Lintujen tarkkailu ja tunnistaminen on palkitsevaa haasteilla tai ilman. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaste on vaikea, mutta otan sen uuden oppimisena ja haluan nähdä, kuinka paljon näkemiäni lintuja ylipäätään kykenen tunnistamaan.

   Poista
 15. Onpa aikamoinen haaste. Lintuja on kuitenkin niin kiva bongata ja uusiin lajeihin tutustua, että voisin ainakin yrittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin ajattelin. On päivän selvää, etten listaa täyteen saa, mutta varmasti opin paljon uutta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!