perjantai 13. huhtikuuta 2018

Aarrekartta piippojen metsästykseen

Narsku lymyilee

Runsas viikko kunnon lumimyräkästä ja kevät on edistynyt valtavin askelin. Vaikka tiistaiaamuna maa oli jälleen valkoisena, aurinkoiset ja kohtuullisen lämpimät päivät ovat huolehtineet lumen tehokkaasta sulamisesta ja myös maan pinnalla lilluvan veden haihtumisesta.

Kotikivipenkin krookukset
 
Piippoja on alkanut putkahdella sieltä täältä ja rinteessä krookukset jo kukkivat. Kovin paljon en ole piippokierroksia ehtinyt tekemään. En siis ole laisinkaan piippotilanteen tasalla ja pikkuisen harmittaa, kun muu elämä kiskoo minua kaiken aikaa muualle. Mielelläni aloittaisin jo pihatouhut ja istuisin terassinkulmalla vaikka vain tuijottamassa kevään edistymistä. 

Olen autuaasti unohtanut, mihin ja mitä olen syksyllä multaan piilottanut. En myöskään kykene läheskään kaikkia piippoja tunnistamaan pelkästä mullasta kurkkivasta verson päästä, joten pitipä sitten laatia jonkinlainen aarrekartta piippojen metsästystä varten.


Aarrekarttani ei tietenkään ole mikään kartta, vaan istutuslista eli mitä sipuleita on mihinkin penkkiin milloinkin istutettu. Onneksi olen viime vuonna jo aloittanut tällaisen listan laatimisen, joten oli aika helppo lisätä viime syksynä multaan upotetut sipulit. 

Joka syksy olen laatinut sipulien istutuslistan, mutta lähdepä nyt monen vuoden listapinon kanssa ulos piippoja tiiraamaan. Ei, kyllä ne oli pakko laittaa kaikki siten, että tiedot löytyvät yhdestä listasta penkeittäin.


Joka kevät harmittelen omaa laiskuuttani ja siitä aiheutuvia puutteellisia tietoja. Kovin paljon en näköjään jokakeväisistä tapojenparannuslupauksista ole oppinut, sillä viime syksyn muistiinpanoissa joidenkin sipulien kohdalla istutuspaikka on varsin suurpiirteinen. Aiemmilta vuosilta tärkeitä tietoja puuttuu sitäkin enemmän. 

Raparperi

Olen tehnyt luettelon puutarhani kasveista paikoittain/penkeittäin. Viime keväänä sain viimein siihen listaan yhdistettyä myös sipulikasvit syyssipuleineen. Koin sen tiedon tärkeäksi siksi, että kesän aikana tulee kukkapenkkejä ja muita paikkoja kaiveltua ja helposti siinä tiimellyksessä unohtuvat syksyllä istutetut ja keväällä kukkineet sipulit.

Esikkokin jo pyrkii näytille

Jos aurinko paistaa viime päivien tapaan ja lämpötilat nousevat päivisin reilusti plussalle, saattaa piha olla vappuna lumeton. Öisin on edelleen luvassa useiden asteiden pakkasia, joten talvi yrittää pitää tiukasti kevään takinhelmasta kiinni. Myös maa on edelleen roudasta koppurainen. Uhkarohkeasti pesin paksuimmat talvitakit ja siirsin ne vaatehuoneeseen. Lumikolatkin on jo kiikutettu kellariin. Aika mukavia puuhia, eikö!
 

46 kommenttia:

 1. Mulle käy joka vuosi niin, että viimeiset sipuli-istutukset teen niin myöhään, että vain tuikkailen sipulit jonnekin. Keväällä ei sitten ole harmainta haisuakaan siitä, mistä edes pitäisi odottaa jotakin nousevaksi. No, ei sekään ole ikävää, että yllättyy;)
  Harmittaa ihan kauheasti, että on noin hieno ilma, olisi yksi kasvihuoneen pystytys ja meikäläinen on kipeenä. No, ehkä tämä on jo ohipäin menossa, toivon totisesti.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, ei ole ollenkaan kiva sairastaa kauniilla säällä. Toivottavasti paranet pian.
   Kyllä meikäläiseltäkin tuppaa ne syksyn viimeiset sipulit menemään multiin ilman merkintöjä.

   Poista
 2. Toivottavasti pian kerkiät puutarhan pariin :) Piippojen etsiminen on kivaa puuhaa. Tuollainen kartta olisi itsellenikkin mainio. Otin kyllä kuvia, missä mitäkin on, mutta sen jälkeen on tullut otettua niin paljon kuvia että niiden etsimiseen menee ikä ja terveys... Olisi siis pitänyt laittaa vähän fiksumpaan paikkaan ne kuvat.
  Ihanaa viikonlopppua Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään meni aamupäivällä monta tuntia puutarhan parissa. Nyt on vähän väsy olo, mutta niin onnellinen...
   Tuttua, ei niitä kuvia tahdo millään löytyä juuri silloin, kun niitä tarvitsisi.
   Samoin sinulle, aurinkoista viikonloppua!

   Poista
 3. Sipulien istutuskartta on itselleni enemmän hyödyksi syksyllä uusia sipuleita istuttaessa. Muutaman kerran olen nimittäin keväällä joutunut siirtelemään kukkivia sipuleita, kun ei vielä ollut karttaa. Joskus on tullut kummallisia väriyhdistelmiä ja joskus jossain kohtaa on liiankin kanssa samaan aikaan kukkivia, kun taas toinen penkki on kokonaan ilman kukkia. Täälläkin jo malttamattomana odotan lumien sulamista ja pippojen ilmestymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, istutuskartasta on apua myös syksyllä. Ehkä ne edellisen syksyn istutukset muistaa, mutta vanhemmat ovat jo saattaneet unohtua.

   Poista
 4. Loistoidea! Se on niin totta, että nyt jo yli kymmenen vuoden mittaisen ajan plärääminen puutarhapäiväkirjoista on hieman tuskastuttavaa :-D Mutta melko suuren osan olen onneksi laittanut blogiin, vaikka en paikoittain muistiin, mutta kuvista ja teksteistä pystyn päättelemään paljon. Ja blogissa on tunnistesanat, joilla voi etsiä tietyn suvun lajien löytämiseen (onneksi aloin käyttää niitä heti aluksi). Mutta tuo ideasi alkoi kyllä nyt tosissaan kutkuttaa... taulukot on niin ihania, kun sieltä voi pyyhkiä pois (tai merkitä muuten) menetykset ja lisätä uudet, rajattomasti.
  Tämä on nyt niin ihanaa aikaa, että toivottavasti ehdit pihalle nautiskelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olitkin jo käynyt katsomassa Inkan upeita luetteloita. Blogi toimii hyvänä päiväkirjana, mutta paperilaput kulkevat puutarhassa mukana ja asian voi tarkastaa juuri sillä sekunnilla, kun jotain mullassa näkee. Listojen ja luetteloiden tekeminen on mukavaa siinäkin mielessä, että samalla tulee pohdittua omia kasvejaan ja mietittyä kenties uusien hankittua. Myös nimet painuvat paremmin mieleen. Oppimista siinä listan laatimisen ohessa.

   Ihailen sinun kykyäsi ja taitoasi tunnistaa piipot heti, kun niistä vähänkin mullasta jotain esiin pilkistää.

   Tänään touhusin pihalla tuntitolkulla. Nyt on olo vähän raukea, mutta niin onnellinen. Että tämä on ihanaa aikaa!

   Poista
 5. Oi, ihania piippoja ja versoja! Oletpa ollut ahkera kukkasipulilistojen kanssa. Mulla on ylhäällä oikeastaan vaan perennat ja pensaat, muutama sipulikukka on listoilla, mutta ei esim. yhtään narsissia. Ne voisi sikäli lisätä, kun yleensä kukkivat useampana vuonna (toisin kuin tulppaanit).

  Toivottavasti ehdit pian kevättä tuijottelemaan! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä se vasta ahkera olet ollut, sillä sinulla on kerrassaan hienot listat. Kävin postauksessasi niitä ihastelemassa ja vähän jopa kateudesta kuolaamassa. Kiva, että ihmiset kertovat omista tavoistaan. Aina niissä on jotain vinkkejä omaankin käyttöön.

   Tänään olen ehtinyt touhuta pihalla tuntitolkulla. Oli kyllä aivan ihanaa. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

   Poista
 6. Voi hitsi miten paljon siellä teillä on jo noussut piippoja ja jopa krookuksen kukkiakin siellä täällä.
  Meillä on lunta vielä tosi paljon ja varsinkin tarhan piha on kiinteän lumikerroksen peitossa ja ehkä hyvä niin kun tuota yöpakkastakin on ja vielä luvassa eteenkin päin.
  Maltti on valttia ehkä myös tässä,odotetaan rauhassa kevään omaa kulkua, toki niin mielelläni soisin sinulle aikaa vain siihen jota itsekin toivoit eli:( Mielelläni aloittaisin jo pihatouhut ja istuisin terassinkulmalla vaikka vain tuijottamassa kevään edistymistä.)
  Näillä mennään ja tänäänkin luvassa kaunis aurinkoinen päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipot täällä vain lisääntyvät, sillä tänään(kin) on ollut kerrassaan loistava kevätpäivä. Touhusin pihassa tuntitolkulla ja sen lisäksi ehdin istua terassinkulmalla Juusoa rapsuttamassa pitkän tovin. Aivan ihanaa aikaa!
   Ja kyllä se lumi sielläkin sulaa. Ei täältä Tampereelle niin kovin pitkää matkaa ole. Toivottavasti Maijalla on kaikki hyvin.
   Mukavaa viikonloppua teidän porukalle!

   Poista
 7. Niinpä :) Hieno aarrekartta sinulla ja paljon ihanaa odotettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Käsillä on vuoden parhaat hetket. Nautitaan!

   Poista
 8. Lupaavasti jo piippoja.
  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piippoja tulee nyt lisää nopeammin, kuin ehtii niitä bongata.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin Maarit!

   Poista
 9. Ihailen ahkeruuttasi noiden kasvilistojen laatimisen suhteen. Itse löydän tietoa vain koneeltani.
  Ihania piippuja.
  Hyvää ja aurinkoista viikonloppua. Nautitaan lämmöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko jonkinasteista hullun ahkeruutta? Joku toinen käyttäisi senkin listalaatimisen ajan pihalla touhuamiseen (no, en minäkään niitä aurinkoisella säällä naputtele).
   Nyt meitä hellitään auringolla ja lämmöllä. Nautihan sinäkin!

   Poista
 10. Voi kun olisin tuollaisen joskus tajunnut tehdä. Tuossa onkin tavoitetta ensi syksyksi - kirjata kaikki uudet sipuli-istutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen ensimmäisen listan tekeminen taitaa olla vaikeinta. Kaikki eivät edes listoja tarvitse, mutta minusta niitä on kiva laatia.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Tuollainen lista olisi hyvä. Joitain ole kirjoitellut ylös, mitä on missäkin, mutta tarkkuun on yhden kukkapenkin luokkaa ja samassa kun kasvaa paljon kaikkea, niin on melko lailla arpomista, mikä on mikin. Kevät puuhat on aina ihania! Paitsi ehkä ikkunoiden pesu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai se niin vaarallista ole, vaikka ei olisi listoja laatinutkaan. Kaikki eivät ole listaihmisiä, niin se vain on.
   Ikkunoiden pesu ei ole laisinkaan mukavaa, mutta voi sitä onnea, kun homma on tehty.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Ihailtavan järjestelmällinen olet sinä kyllä!
  Harmillisesti arjen touhut todellakin vievät aikaa pihahommilta, minulla alkaa työkin taas ensi viikolla!
  Niiden arjen kiireiden ja juuri kevääseen osuvan kausityöni takia minulta jäävät aina kaikki listat tekemättä. Syksyisin istuttelen sipuleita ja järjestän itselleni kevätyllätyksen, kun talven aikana ehtii hyvin unohtaa mitä on syksyllä puuhaillut🤗.
  Aurinkoista viikonloppua sinulle😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olisi mukavampi puuhata kotipihassa, mutta onneksi pääset työsikin parissa kosketuksiin kasvien kanssa, eikä kevät ihan karkaa käsistä.
   Sinulla on kivan positiivinen asenne, sillä mukavia yllätyksiähän nuo piipot keväällä ovat. Yllätyksiä, vaikka tarkkaan tietäisi, mitä mistäkin tulee.
   Tänään on ollut aivan upea kevätpäivä. Toivottavasti sielläkin. Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

   Poista
 13. Minulla on myös jokusen vuoden ollut lista ostamistani sipuleista. Aluksi merkkasin vain mitä lajia/lajiketta olen hankkinut, mutta viime vuosina on ollut tarpeen tietää, minne ne on istutettu. Samanlainen lista muillakin kasveilla. Silti pääsevät yllättämään iloisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyksiä tulee listoista huolimatta. Aina ei jaksa, muista tai ehdi päivittää listoja ja välillä tulee töngittyä puutarhssa siten, että huomaamattakin jokunen sipuli vaihtaa paikkaa. Listoja tai ei, kaikki kevään mullasta esiin työntyvät ovat kivoja yllätyksiä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Meillä on vielä melkoisesti lunta, ei näy mitään vihreää.
  Isäntä leikkasi tänään omppupuita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monin paikoin Suomessa on vielä paljon lunta. Täällä etelässä lumet ovat sulaneet todella hyvin ja nopeasti. Joitakin kasoja ja laikkupaikkoja meilläkin vielä on. Samoin maa on edelleen paikoin jäässä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 15. Narskulla ja raparperilla kaulaliinat, niin sitä pitää...Aarrekartta- hmm. Yllätän joka kevät itseni läytämällä aarteitani -syksyllä istutettuja sipuleita milloin mistäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katoppas, niinpä ovat pukeneet huivit kaulaan. Johtuu varmaan yöpakkasista, joita edelleen muutama aste joka yö on.
   Listoista huolimatta yllätyksiä riittää täälläkin.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Oi ihanaa, sieltä se kevät tulee! :D Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään kevät on jo ollut täällä. Toivottavasti ei enää pois lähdekään, vaan muuttuu hitaasti kesäksi.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 17. Talvitakkien pesua pitäis harrastaa täälläkin, ja tarkempaa listausta kasveista. Ihailen sinun ja monen muun puutarhurin täsmällisyyttä kasviasioissa. Tuohon haluaisin päästä mutta toteutus ontuu, listat unohtuu hetken päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki eivät vain ole listaihmisiä, eikä se ole mikään puute, ei ollenkaan.
   Minä ihailen ihmisiä, jotka ilman mitään listoja ovat kaiken aikaa kärryillä omista istutuksistaan. Minun on pakko tehdä listoja, jotta en tyystin unohda, missä mitäkin kasvaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Voih, mulla on kaikki sikin sokin eikä mitään hajua, mitä mistäkin penkistä pilkistää... Jos kukkaan asti jokin pääsee, voin penkoa pussukoita, joihin olen syksyisin tunkenut sipulipussien kuvat ja toivoa, että jokin kuvista mätsää mullasta nousevan kasvin kanssa... Pitäisi ottaa mallia sinusta! Mutta talvitakkien pesun olen sentään aloittanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on omanlaisesi aarrekartta. Onneksi meidän ei tarvitse kaikkien olla toinen toistemme klooneja. Kaikki tavat ovat sallittuja.
   Nyt on hyvät säät pestä ja kuivata talvitamineita kesävarastoon.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 19. Oot kyllä järjestelmällinen puutarhuri. Syksyllä istutettavat sipulit miekin laitan muistiin, kaikki pitäs olla kirjattuna! Meillä on vielä yöllä niin kovat pakkaset, takit vielä vuottaa pessuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On täälläkin vielä yöpakkasia, mutta onneksi ilmeisesti vähenemään päin. Joskus olen joutunut hakemaan vasta pestyt talvitakit takaisin käyttöön. Toivottavasti nyt ei tarvitse niin tehdä.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Oi mitä ihastuttavaa järjestelmällisyyttä, jota suuresti ihailen, mutta itse koskaan hutilona kykenisi! Tuollainen kartta olisi loistava, voihan sitä vaikka dementia iskeä tässä kun vanhenee ja meillä sitä paljon suvussa. Oikeastaan joskus tuntuu, että se on minullekin jo iskenyt. Teillähän on aivan tullut sillä välin kevät :) Onnellisia puutarhatouhuja sinulle toivotellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla ei kyllä ole dementian merkkiäkään. Niin hienosti muistat ja luettelet kaikki puutarhasi erikoisuudet postauksissasi.
   Kevät ei enää tule, vaan se ON täällä. Aivan ihanaa aikaa. Monta tuntia touhusin pihalla ja ehkä vielä käyn illan tuoksuja nuuhkimassa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 21. kätevä tuollainen aarrekartta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kätevä on ja minulle ihan tarpeellinen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 22. Aarrekartta olisi kyllä hyvä. Keväällä sitä ihmettelee joitain perennojen alkujakin, että mitäs sitä tällä kohtaa kasvoikaan, saatika sitten sipulikukkia. Kukkivan kasvin kyllä tunnistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä minä tarvitsen sipulikartan lisäksi myös perennakartan. Sellainen onkin olemassa, mutta toistaiseksi perennoja on ilmestynyt sen verran vähän, että hyvin ne tunnistaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 23. Aarrekartta, tosin manuaalinen semmoinen paksussa mustassa puutarhakirjassa, on minullakin. Vaan kun kukaan ei päivitä sitä... missä vika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vanha herra suostu sihteeriksi? No, ei kyllä täälläkään Ukkokultaa saa minun puutarhahommiini puuttumaan edes paperiasioissa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!