tiistai 7. kesäkuuta 2022

Sukkasatsi ennen kesätaukoa

 

Keväisten pihatöiden myötä käsityöt ovat jääneet vähälle. Tämän jutun sukat olen tehnyt huhtikuussa ja toukokuun alussa. Päätin kiertää kauppojen lankaosastot kaukaa ja käyttää omia varastoja mahdollisimman tarkkaan.

Kuvan polvisukkiin keräsin vihreäsävyisiä lankoja. Värit ovat todellisuudessa kuvaa tummemmat.

Olen kävellyt yhdet  punasävyiset nilkkasukat pohjistaan ilmastoiduiksi. Niinpä tein tilalle uudet punasävyiset, joiden varsiin käytin pikkuisia jämälankakeriä.

Nämä sukat eivät mielestäni ole oikein onnistuneet. Jokin niissä tökkii ja vahvasti. Jonkun jalkoja nämäkin varmasti joskus lämmittävät.

Yhdistin valepalmikkokuviollisiin nilkkasukkiin röyhelövarren. Röyhelön toteutin Merja Ojanperän Juhannustanssi -sukkia soveltamalla.

Näissä nilkkasukissa kävi hassusti, kun oranssi lanka ei enää riittänytkään toisen sukan loppuun saakka. Vihreää lankaa sentään löytyi, jotta toisenkin jalan varpaat pääsevät lämpimän sukan sisään.

Minun on helppo kutoa sukkia omaan jalkaan sopiviksi. Kun pitäisi tehdä isompia kokoja, kärjen venyttäminen tuntuu työläältä. Kevään aikana otin tavaksi kutoa aina välillä reilumman pituisia sukkia. Näitä voin viedä syksyllä vaikka isän hoivakotiin.

Raitasukkia on kiva tehdä. Raitaa kutoessa tuntuu, kuin sukka edistyisi nopeammin. Eikä tarvita mittanauhaa, kun raitoja laskemalla saa helposti toisesta parista saman pituisen.

Vaalean harmaa väri olisi kaivannut  kaverikseen voimakkaamman pinkin. Ehkä. Tulipa näihinkin käytettyä vajaita keriä.


Apupupuihin törmäsin Ruusu-unelmia ja villasukkia -blogissa. Apupupun ohjeen löydät Suomen Punaisen Ristin sivuilta. Työohjeen ja mallin omistaa Anu Pensola. Apupupuja ei siis voi myydä, mutta niitä voi antaa ja saada.

Apupupujen tekeminen on helppoa. Näihin saa hyvin uppoamaan pieniä lankakeriä. Toki voi ostaa langatkin apupupun tehdäkseen. Täytettä sain verottamalla vieraita varten hankitun tyynyn sisältöä. Saatanpa tehdä näitä vielä lisääkin. 

Vapaa-aika menee nyt aika tehokkaasti pihalla. Sadepäivinä huomaan kuitenkin kaipaavani käsille jotain tekemistä, joten aion aloittaa tulppaanisukat. Niihin löysin ohjeen Satun Tuulia -blogista. 

Keltainen kliiviani kukkii.

 

11 kommenttia:

 1. Kauniita sukkia ja Apupupuja. Paljon olet neulonut kaikkea ihanaa. Kesän aikana sukkien neulominen jää aina vähemmälle, mutta kokonaan en ole ainakaan vielä neulomista laittanut kesätauolle. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne! Kesäaikaan on niin paljon muuta tekemistä ja menoa, ettei oikein kutimien kanssa ehdi istua. Yhdet sukat aloitin pari iltaa sitten, joten kokonaan ei minunkaan puikot koriin jouda.
   Samoin sinulle, mukavaa kesäkuista viikkoa!

   Poista
 2. No mutta sukkia on taas pudonnut puikoilta. Apupuput on aivan verrattoman näköisiä. Olen ollut todella kiireinen nyt ollaan kotona tämän pihan kimpussa ja pyykkiä pesemässä. En kerkinyt edellistä kommentoida mutta nyt samalla teen senkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän jutun sukat ovat valmistuneet jo ajat sitten. En vain ole saanut koottua niitä yhteen. Kiirettä riittää täälläkin, lähinnä pihamaalla. Kommentoidaan kun keritään, ilman paineita.

   Poista
 3. Onpa taas hienot sukat, ja puput! Enpä ole ite ehtinyt kokeilla, vieläkö ahdistaa neulominen. Ehkä joskus..lankoja olisi vielä jäljellä.
  Sama vika sukkien koon arvioinnissa. Itellekkin on tulleet liian pieniä joskus. Miehille olen neulonut isompia, kun olen piirtänyt pojaltani jalkopohjasta kuvan paperille, niin siihen vertaamalla saa terälle tehtyä pituutta.
  Ihana kliivia...Hyvää Kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väkisin ei mitään pidä tehdä, ei edes kutoa, jos se ahdistaa. Toivottavasti ahdistuksesi hellittää pian.
   Olisi varmaan fiksua tehdä ainakin läheisten sukkakokotaulukko, jonka mukaan sitten puikkoja heiluttaisi.
   Eikö olekin kaunis kliivia. Luulin jo, ettei se tänä keväänä kukkisi, mutta niin vain taas innostui ilahduttamaan.

   Poista
 4. Mahtavasti olet urakoinut!

  Minulla on kevään viimeinen sukkapari pahassa vastatuulessa. Väkisin väännän sitä vähä vähältä loppuun asti. Aina sama äkkilopahdus innostuksessa kesän nurkilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakointi loppui lähestulkoon seinään pihakauden alkaessa. Parina iltana olen kutonut tulppaanikuvioisia sukkia, joskin aika hitaalla otteella.
   Tutulta kuulostaa tuo äkkilopahdus. Piti melkein rautalangasta itselleen vääntää, ettei kutominen ole eikä saa olla mitään pakkopullaa.

   Poista
 5. Oletpa sinä tehnyt kauniita sukkia. Minulta ne nuo apupuput on vielä tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Apupupuihin saa kivasti uppoamaan pieniä lankakeriä. Tosin vaaleanpunaisen pupun tein vartavasten tuoreista keristä, kun halusin vähän hempeämmät värit.

   Poista
 6. Arvostan, että jaksat kutoa sukkia vaikka tuossa toukokuulla jo puutarhakausikin kolkuttelee vahvasti hommiin. Kivoja raitasukkia ja ihanat Apupuput!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!