maanantai 22. helmikuuta 2021

Hautajaiset koronatilanteessa

Ystäväperheen lähettämä surukimppu
 

Äidin muistotilaisuus on tulevana lauantaina. Hautajaiset eivät ole iloinen tilaisuus, mutta niiden puitteissa on perinteisesti kokoonnuttu laajalla joukolla muistelemaan vainajaa ja samalla tapaamaan kaukaisempiakin sukulaisia ja etäällä asuvia tuttavia. 

Äiti oli aina valmiina osallistumaan isoihin sukutilaisuuksiin, myös hautajaisiin. Tiedän, että hän olisi halunnut suvun kokoontuvan myös omissa hautajaisissaan. Koronatilanteen vuoksi äidin toive ei toteudu, sillä jouduimme rajaamaan osanottajien määrää rankalla kädellä. Nyt sitäkin joukkoa joudumme pahimmassa tapauksessa pienentämään entisestään.

 
Maanantaina 22.2. Uudellamaalla astuu voimaan entistä tiukemmat kokoontumisrajoitukset eli edellinen 10 hengen rajoitus kaventuu kuuteen henkilöön. Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan rajoitus koskee yleisötilaisuuksia, mutta vahva suositus on noudattaa samoja rajoituksia myös yksityistilaisuuksissa, joihin hautajaiset luetaan.

 
Kenelle sisaruksista sanot, ettei hän voi tulla äidin arkun äärelle? Kenen puolison suljet pois tilaisuudesta?  Entä kuka lapsenlapsista on riittävän tärkeä hyväksyttäväksi tilaisuuteen? Kuka taluttaa iäkkään isän jättämään jäähyväiset puolisolleen, jos vainajan kaikkien lasten ei sallita osallistua tilaisuuteen? Mihin vedät rajan, kuka on tärkein, läheisin? Kenen suru on arvokkainta?

Ymmärrän täysin rajoitukset koronatilanteen jatkuvasti vaikeutuessa. Kun ihmiset eivät oma-aloitteisesti osaa välttää ihmisjoukkoja ja noudattaa rajoituksia, pitää viranomaisten tehdä päätös heidän puolestaan. Lähipiirini on jo vuoden elänyt monella tavoin rajoittuneissa olosuhteissa. Se ei ole ollut helppoa kenellekään, mutta yhteisen edun ja itse kunkin terveyden vuoksi olemme pyrkineet noudattamaan ohjeita.

 
Omalla kohdalla olen etsinyt rajoitustenkin keskellä mielekästä tekemistä ja tsempannut ihmisiä, joiden pinnaa tilanne on kiristänyt. Olen etsinyt huonoistakin asioista hyviä puolia ja koittanut ajatella positiivisesti. Olen koittanut ymmärtää vastaan pulikoitsijoita. 

Rehellisesti sanoen myötätuntoni ja ymmärrykseni "minä itse" -porukkaa ja bilettäjiä kohtaan on nyt loppuunkaluttu. 

Jos on tärkeää taata aikuisille ihmisille pääsy kaverien kanssa ravintolaan samalla, kun toiset tekevät kaikkensa suojellakseen itseään ja muita virukselta... 

...jos kaikkien halukkaiden on päästävä kuntosalille lihaksia kasvattamaan, samalla kun viedään mahdollisuus jättää viimeiset jäähyväiset suvun vanhukselle, 

...on arvomaailmamme vinoutunut pahemman kerran.
En ymmärrä. En enää edes halua ymmärtää.

Olen tietoisesti välttänyt niin politiikan kuin uskonnokin käsittelyä blogissani. Niistä aiheista riittää jutunjuurta joka paikkaan, mutta liian helposti myös vihaisia sanoja ja väärinymmärrystä.

Puutarhablogi villasukkineen, kissajuttuineen ja arkielämän pohdintoineen riittää mainiosti minulle, vaikka puutarhaa on vaikea erottaa ihmisen muusta elämästä. Koronan keskellä surukin tuntuu tavallista suuremmalta. Siksi ehkä sielu on enemmän vereslihalla ja alttiimpi kaikenlaisille iskuille.

Jääköön tämä kannanotto yksittäiseksi heitoksi, vaikka se ei suoranaisesti politiikkaa tai uskontoa käsittelekään.

Vesi virtaa itsestään.
Ruoho kasvaa itsestään.
Ilta tulee itsestään.
Ainoa mikä ei tule itsestään
on hyvä teko.

- Tommy Taberman -

 

 

68 kommenttia:

 1. Kyllä on niin väärin ettei hautajaisiin pääse hyvästelemään kaikki he jotka haluavat vaan ne kaikkein "lähimmät" ja sitten juuri herää kysymys kuka sen päättää että on läheisin....

  ❤️ http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeita asioita, joihin minulla ei ole vastausta.

   Poista
 2. Pystyn niin hyvin ymmärtämään tuskasi ja asettumaan sisälle raastavaan pohdintaasi. Hautajaisilla on tärkeä merkitys juuri noista syistä, joita luettelit. Todella vaikeassa tilanteessa olette päätöksenteossa. Vaikka meidän alueella on ollut tiukat raamit koronaa rajoittavissa toimissa, mainittiin ainakin aikaisemmin, että hautajaisissa voisi kokoontua noin 20 henkeä (siis tärkeät läheiset), kunhan noudatetaan kaikkia niitä toimia, joita voidaan noudattaa turvallisesti ja järkevästi. Muut juhlat sitten kokonaan toinen juttu. Oma merkityksensä on silläkin, jos tietää, että aivan lähipiiri on toiminut vastuullisesti ja varovasti koko pandemian ajan.
  Voimia teille läheisille, toivottavasti löydätte keinon ja tavan toteuttaa hautajaiset ja yhteinen muistaminen niin, ettei ketään tarvitse "väkipakoin" rajata tilanteesta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hautajaisten kahvitilaisuuden jo peruimme, koska siellä olisi ollut vaikea noudattaa rajoituksia (maskit ym.). Odotamme seurakunnan kannanottoa osanottajamäärään, joka ei tällä hetkelläkään suuren suuri ole.
   Kiitos Päivi, juuri nyt kaikki voimat ovat tarpeen.

   Poista
 3. Kuolema koskettaa aina, vaikka se tulee jokaisen kohdalle ikään katsomatta,
  läheisen kuolema on surullisinta,mutta myös monen nuoren ja lapsen,jotka lähtee liian aikaisin täältä.
  korona, tää on todella raskasta aikaa monille, mitään pakko liikkumista ei kuitenkaan olla vielä laitettu, niinkuin viime keväällä rajojen sulku, yksityiset on saaneet pitää auki omat yritykset, laivat on kulkeneet, kausityöntekiöitä tulee jo suomeen virosta, koulut ei ole etäopetuksessa,
  mutta miksi ravintoloita rangaistaan koronan takia?
  Eilen tuli tuttava ruotsin laivaristeilyltä, tänään toinen tuttu perhe lähtee Ei Korona alueelta Hesaan lomalle, ihmiset haluaa liikkua, ei ne jaksa olla neljän seinän sisällä, töissä pitää käydä,vaikka olisi riskiryhmässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kuolema koskettaa aina.
   Totta myös, että ihmiset ovat väsyneitä koronaan. Kunpa meistä jokainen jaksaisi vielä jonkun aikaa, sillä tuskin kukaan haluaa itsensä tai läheisensä sairastuvan - pahimmassa tapauksessa kuolevan.
   Kysymykseesi, miksi ravintoloita rangaistaan, esittäisin vastakysymyksen, millä tavoin ravintolat ovat turvallisempia paikkoja verrattuna esimerkiksi teatteriin, elokuviin, museoihin, kirjastoihin, konsertteihin. Musiikkialan työntekijät ovat hätää kärsimässä siinä missä ravintoloitsijatkin. Samassa suossa tallotaan tällä hetkellä kaikki.
   Turvallisia helmikuun päiviä sinulle!

   Poista
 4. Osanottoni ja voimia tulevaan siunaustilaisuuteen. Täällä on järjestetty siunaaminen ulkona haudan äärellä,näin on pystynyt omaiset osallistumaan hautajaisiin,ilman tiukkoja rajoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tytti!
   Meidän tapauksessa hautaus on tavallaan kaksiosainen, kun ensin kokoonnutaan kappelissa ja muutaman viikon päästä lasketaan uurna. Korona on tehnyt matkaan mutkia, joihin ei oikein osattu varautua.

   Poista
 5. Voimia, Between! Niin kovin surullista, että joudutaan karsimaan osallistujamäärää tähän niin tärkeään, äitisi elämää kunnioittavaan tilaisuuteen, joka olisi kovin tärkeä monelle. Vaikka hautajaiset ovat kauhean raskas paikka, ovat ne myös valtavan tärkeitä yhdessäolon hetkiä sureville läheisille.
  Ei tässä oikein mitkään sanat riitä. Samaa mieltä bilettäjistä ja matkustajista, en ymmärrä, miten voi olla pakko "päästä irrottelemaan" tai "vaihtaa maisemaa" lukuisien muiden, käytännössä kansojen terveyden, kustannuksella.
  Mahtavan hieno Tabermannin runo tuossa lopussa, itsessään hieno, ja nappivalinta sinulta.
  Voimia ja hali ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Juuri nyt olen niin halien tarpeessa, että otan ne ilolla vastaan.
   Tuntuu turhauttavalta kokea tämän surun ja monenlaisten järjestelyjen keskellä kiukkua ja epäoikeudenmukaisuutta. Eräs läheiseni sanoi, että koronan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta meidän ei tarvitse pelätä taivaalta putoavia pommeja eikä suojautua ympärillä viuhuvilta luodeilta. Sanan- ja mielipiteenvapaudestakaan ei liiemmin tarvitse taistella. Useimmilla on katto päänsä päällä, lämpöä, ruokaa ja monenlaista ajankulua tarjolla. Hiukan suhteellisuutta toivoisin.
   Tabermannilla on moneen tilanteeseen oivallisia runoja.

   Poista
 6. Raskaita aikoja, ymmärrän tymppääntymisesi! Kyllä minusta hautajaiset on niin merkittävä tapahtuma, että lähiomaiset pitäisi päästä jättämään hyvästinsä. Vaikka sitten pieninä perhekohtaisina ryhminä, muihin vaikka monen metrin etäisyys.
  Tapoja on monia, nyt ei taideta enää siunata haudalla ainakaan talvella vaan kappelissa, eiköhän sinne mahtuisi turvalliseti enemmän kuin 6 henkeä, vielä jos ei halailla tai kätellä, vaikka se olisikin siinä tilanteessa ennen ollut tapana.
  Tämä aika on ollut raskasta meille monille, ilman surujakin on eristyksissä olossa ollut kestämistä.
  Voimia ja jaksamista näinä aikoina! Kaikkea ei tarvitse pitää sisällään, vaan hyvä kun kirjoitit kannanoton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie!
   Äidin tilaisuus pidetään kappelissa, jossa on korkeutta ja tilaa pitää etäisyyksiä. Meidän joukkomme on jo nyt pieni ja useimmat viettäneet työ- ja vapaa-aikansa melko eristettyinä muista ihmisistä. Emme halaile ja huolehdimme etäisyyksistä. Otan varalta mukaan ylimääräisiä maskeja ja käsidesiä.
   Oli pakko purkautua, sillä jokainen vastoinkäyminen tuntuu lisätaakalta tässä tilanteessa.

   Poista
 7. Kun ei löydy sanoja... ♥♥♥♥♥♥

  VastaaPoista

 8. Osallistuimme kesällä puolisoni isoäidin muistotilaisuuteen. Hautajaiset olivat pidetty aiemmin 10 hengen voimin keväällä 2020. Tällöin lähes kaikki osallistujat olivat riskiryhmää, muutama osallistuja oli lähellä 90v ikää tai sen yli. Muistotilaisuus tosiaan pidettiin n 2-3kk:n hautajaisten jälkeen kesällä, kun koronatilanne oli toinen. Ne olisivat myös saattaneet jäädä kokonaan pitämättä. Aika paljon silloin mietimme, kuinka tärkeitä ovat nämä tilaisuudet. Ja kuinka outoa oli, kun ei saanut osallistua hautajaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vaalean vihreää!
   Kunpa olisikin lämpimämpi aika. Silloin tämäkin tilaisuus olisi helpompi järjestää. Kävimme viikolla hautausmaalla katsomassa hautapaikkaa, jossa tilaisuuden järjestäminen ainakin iäkkäälle isälleni olisi ollut käytännössä hyvin vaikea. Koronan vuoksi muut iäkkäät eivät pääse kappeliinkaan ottamaan osaa. Surullista ja outoa.

   Poista
 9. Voimia sinulle ♥ Tämä on rankkaa aikaa muutenkin ja kestävyyttä tarvitaan kun pitää hautajaiset järjestää poikkeustilanteessa.
  Meillä oli miehen äidin siunaustilaisuus lauantaina, paikalla oli 5 henkilöä,
  meidän ei sinänsä tarvinnut päättää, ketkä voivat osallistua, sillä läheisiä omaisia ei ollut enempää, kun meidän pojatkaan eivät nyt liiku minnekään Helsingistä ja Tampereelta. Anoppi oli eläessään hyvin sosiaalinen ja tykkäsi tilaisuuksista, jossa oli paljon ihmisiä. Hän oli jo niin iäkäs, että ystäviä ei enää ole elossa, mutta sisarustensa lasten kanssa hän on ollut paljon yhteyksissä. Ikävää, että edes kappelin siunaustilaisuuten ei saa osallistua yli 10 henkilöä (ellei sitäkin määrää ole pienennetty täälläkin jo).. Kyllähän siellä pystyisi väljästi asettumaan. Tämä on kuitenkin tilanne nyt.
  Alkaa tilanne muutenkin ahdistaa täällä Raumalla, telakan koronatilanteen takia. Minnekään ei oikeastaan uskalla enää lähteä, ne telakan vierastyöläiset tuntuvat viettävän karanteeniaan Prismassa tai Lidlissä. Tuleepa nyt käytettyä lähikaupan palveluita lähes pelkästään.
  Ehkä tästäkin kaikesta selvitään, pakkohan se on. Uskotaan ja toivotaan, että kesällä tilanne jo alkaisi helpottua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Tähän saakka olen jaksanut pitää yllä positiivista mieltä, mutta viime päivien tapahtumat ovat murentaneet turnauskestävyyttä melkoisesti.
   Pahimmassa tapauksessa mekin joudumme kutistamaan tilaisuuden isään ja elossa oleviin sisaruksiin, joita on neljä. Puolisot ja lapsenlapset on silloin karsittava. Katsotaan, mikä on seurakunnan kanta. Kappeli on kyllä iso ja korkea, jossa etäisyydet on helppo huomioida. Ymmärrän koronan aiheuttamat rajoitukset, mutta tunnepuoli panee vastaan.
   Ihmettelen Rauman telakan kannanottoja, jonka mukaan kielimuuri aiheuttaa tiedotusongelmia. Jollain kielellä ne ihmiset on sinne palkattukin. Työmaiden karanteeniasioista on puhuttu viikko- ellei kuukausitolkulla. Käsittämätöntä leväperäisyyttä vähän joka taholta. Anteeksi murinani...
   Kyllä tästä selvitään, niin uskon ja toivon.

   Poista
 10. Osanottoni ja voimia sinulle. Kylläpä ihan kyyneleet tulivat silmiin, kun luin tätä postaustasi. Äidin kuolema on jo niin suuri suru ja siihen kun vielä lisätään koronan mukanaan tuomat rajoitteet, tuntuu, että kaikki ei ole ihan reilua. Voimia ja halaukset sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, otan kaikki halaukset vastaan, sillä olen niiden tarpeessa. Kyyneleet eivät tunnu millään ehtyvän.

   Poista
 11. Kyllä osaa olla viheliäinen tilanne, ikään kuin jo teitä koskettaneessa surussa ei olisi tarpeeksi.
  Meillä hoidettiin veljeni siunaustilaisuus aivan äskettäin niin, että läsnä olivat vain hänen kaksi lastaan puolisoineen. Muistotilaisuudessa oli yhteensä 'vanhan maksimin' mukaan kymmenen. Minä ja äiti ei sinne lähdetty ollenkaan. Melko julmaa mutta raja piti vetää turvallisuuden kohdalle.
  Voimia sinulle Between.

  Tapahtuma-alan ahdinko on kamalaa seurattavaa ja henk.koht. minä sallisin turvavälein toteutetun näytöksen tai konsertin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka, voimia nyt tarvitaankin!
   Todella viheliäinen tilanne. Jokainen tietää, miten paljon kaikenlaista järjestettävää on samalla, kun pitäisi olla voimia käsitellä surua. Meillä on ollut laaja suku, joka vuosien myötä on kutistunut melkoisesti. Silti porukkaa olisi tähänkin tilaisuuteen riittänyt. Johonkin se raja on vedettävä, kuten sanoit. Toivottavasti pieni joukkomme sallitaan, vaikka vähän yli kuuden meneekin.
   Mielipiteitä on joka jakoon, mutta kovin tasapuolisesti ei kaikkia koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneita tahoja ole kohdeltu.

   Poista
 12. Nämä on raskaita päätöksiä ja aikoja. Mutta kaikki varmasti ymmärtävät kuitenkin. Suru ja muistaminen jatkuu vielä vuosia.
  Halinallet sinne ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Olen halien tarpeessa, otan vastaan.
   Minun lähipiirissäni ihmiset kyllä ymmärtävät ja noudattavat rajoituksia. Surun keskellä ei vain jaksaisi mitään ylimääräistä.

   Poista
 13. Kyllä nuo säädökset ja lupakäytännöt aika omituisilta kuulostavat, kun niitä lähtee vertailemaan.
  Olisiko mahdollista videoida siunaus ja näyttää se niille, jotka eivät pääse/ mahdu paikalle? Ja ulkona haudalla voi varmaan seisoskella ihmisiä harvakseltaan enemmänkin.
  Itsekseni olen ajatellut, että hautajaisten järjestäminen on nyt "pakkotilanteessa" jotenkin helpompaa (huono sana tässä kohtaa ) kun on väkisinkin vähemmän osallistujia. 6 tuntuu kyllä jo todella pieneltä määrältä. Ja kuten sanoit, poisnukkuneenkin ajatusta olisi mielekästä seurata, jos on toivonut isompia hautajaisia.
  Voimia järjestelyihin ja toteutukseen teille kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidin muistotilaisuus on pääkaupungin kappelissa ja äidin uurna lasketaan muutaman viikon päästä espoolaiselle hautausmaalle. Koronarajoitusten vuoksi supistimme jo alkuunsa kutsut minimiin. Muutamaa päivää ennen tilaisuutta ei enää ole aikaa eikä voimia kovin suuriin muutoksiin. Isosta perheestä on enää pieni joukko jäljellä. Kunpa sillä porukalla saisimme tämän tilaisuuden hoitaa.

   Poista
 14. Korona vaikuttaa valitettavasti niin monehen asiahan. Toivottavasti saatta viätyä hautajaaset läpitte suuremmitta ongelmitta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta vuosi ollaan vietetty monella tavoin erikoisissa olosuhteissa. Ilman muuta näin tehdään, kunnes tilanne helpottuu. Toivon sydämestäni, että lauantai saadaan hoidettua ilman suurempia ongelmia.

   Poista
 15. Tuntui kovin tutulta nuo kuvaamasi tunteet. Muutama viikko sitten vietimme mieheni isän hautajaisia, meitä oli 10 henkeä papii ja kanttori mukaan laskien. Kukaan lapsenlapsista ja lapsenlapsenlapsista ei päässyt ukkia saattamaan, toisaalta rajaus oli selkeä, vain puoliso ja lapset puolisoineen. Mutta tämäkin vaari on aina halunnut suuria juhlia ja jos olisi itse voinut päättää, olisi sukulaisia ja ystäviä tullut mukaan muistotilaisuuteen. Nyt uurna on päätetty laskea vasta kesällä, jotta voidaan (toivon mukaan) muistella vainajan kotona, rakkaassa pihapiirissä suuremmalla joukolla. Mutta ei riitä minunkaan ymmärrykseni rajoituksien epätasaiseen kohdentamiseen ja toisten rientojen sallimiseen. Voi, kun tästä jo pian päästäisiin. Voimia teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!
   Rajaaminen on tosi vaikeaa, kun meitä lapsiakin on useampi. Mietin myös uurnanlaskun siirtämistä. Sekin voi olla hankalaa, kun koronatilanne ei välttämättä vielä kesälläkään ole helppo. Kunpa tosiaan tästä tilanteesta päästäisiin nopeasti.

   Poista
 16. Mieheni isän hautajaisissa muutama viikko sitten meitä oli muutama ylimääräinen henkilö, lähinnä lasten takia. Vaikka paikalla ei ollut kuin puoliso ja lapset ja heidän lapset niin mentiin yli kymmenen hengen. Toisaalta olimme kaikki olleet muutenkin toistemme kanssa tekemisissä joten sama riski on ollut koko ajan. Toisaalta saimme erikoisluvalla siunata vainajan uurnassa ja laskea uurnan heti, selvisimme yhdellä tilaisuudella.
  Nämä ovat vaikeita valintoja eikä varmasti yhtä oikeaa ratkaisua ole, oma perhe ainakin oli jonkinasteisessa vapaaehtoisessa karanteenissa ennen hautajaisia, kävimme vain töissä ja ruokakaupassa. Voimia Between <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä, että sisätiloissa kaikilla oli maskit, papilla myös ulkona. Virsiä oli minimimäärä ja kukaan ei laulanut paitsi kanttori ja pappi, näinkin torjuimme riskiä. Ulkona eli uurnanlaskussa ei mitään muuta kuin lyhyt hyvästely. Toisaalta niin karua.

   Poista
  2. Kiitos Katja!
   Olisinpa tiennyt mahdollisuudesta hoitaa tilanne pelkällä uurnanlaskulla, mutta se on nyt myöhäistä. Iso ei meidän porukka ole sovitullakaan kokoonpanolla. Toivotaan, että se onnistuu. Olemme kaikki eläneet melko eristäytyneesti. Vaikeita valintoja tosiaan. Raskaita muutenkin raskaassa tilanteessa.

   Poista
 17. Voimia sinulle Between. ❤️ Mitään lohduttavaa en osaa tässä kirjoittaa mutta sydämessäni tunnen surua ja halun lohduttaa ja tukea.
  Kaikki eivät voi nyt tilanteen näin ollen osallistua henkilökohtaisesti saattamaan äitiäsi mutta ajatuksin ja rukouksin he kaikki voivat olla mukana kappelissa jättämässä jäähyväiset.
  Kun serkkuni kuoli tänä korona-aikana ja hautajaiset oli tosi pienet, me tiesimme siunaustilaisuuden aja ja voimme itse kukin tykönämme sytyttää kynttilän serkkumme muistolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley!
   Sukulaiset ovat ymmärtäneet tilanteen ihailtavan hyvin. En yhtään vähättele koronaa ja sen tuomia rajoituksia. Muutenkin raskaassa tilanteessa ei vain jaksaisi yhtään ylimääräisiä vastoinkäymisiä.

   Poista
 18. Osanottoni suureen suruusi! On kamalaa, että joudut menetyksesi lisäksi miettimään tälläisiä rajoituksia hautajaisten suhteen.

  Kesällä isäni hautajaisissa oli rajoituksena 50 henkilöä kappeliin ja 30 hlö muistotilaisuuteen seurakuntataloon. Itse olisin halunnut ihan, että oltaisiin jätetty hyvästit isälleni lähipiirin kesken. Isä ei koskaan halunnut olla mikään juhlien keskipiste. Ei omissa, eikä muiden juhlissa. Veljeni vaimo halusi, että isäni iäkkäät sisarukset tulisivat kappeliin ja muistotilaisuuteen, joten minulla ei ollut sanan sijaa. No, hän veljeni kanssa hautajaiset järjestivät ja sinne kutsuttiin jopa heidän ystäviään. Olivat kyllä sellainen farssi, koko hautajaiset. Pääasia kuitenkin, että isä siunattiin. Ja myönnän, että oli ihan kiva nähdä vielä elossa olevia tätejäni ja setiäni.
  Uurna sentään laskettiin ihan minun, mieheni ja tämän toisen veljeni ja hänen vaimonsa toimesta.

  Vaikeita asioita nämä hautajaiset kaiken surun ja muun, saati tämän koronan takia! Toivon sydämestäni jaksamista sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marketta!
   Vaikeita asioita muutenkin vaikeassa tilanteessa. Alan olla väsynyt kaikenlaiseen säätämiseen, mitä näyttää tulevan jatkuvasti vastaan.
   Surullista kuulla isäsi hautajaisista. En ole aikeissa ihan vielä itse kuolla, mutta olen kirjannut oman tahtoni, jotta järjestelyt olisivat läheisille helpompia.

   Poista
 19. Koronatilanne vaikeuttaa ja rajoittaa nyt todella ikävästi myös hautajaisten järjestelyjä.
  Paljon voimia sinulle Between. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko!
   Ymmärrän rajoitukset ja pyrin niitä itse noudattamaan. Menee vain niin tunteisiin kaikki nämä eteen nousevat esteet.

   Poista
 20. Paljon voimia,🧡🤍
  Lämpöinen halaus 🤗

  VastaaPoista
 21. Kiihtyvä tautilanne rajoittaa kyllä ikävästi hautajaisia. Todella ikävä assii. Voimia raskaaseen aikaan siulle Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla!
   Korona tuntuu hiipivän yhä vain lähemmäs. Kunpa saisimme hautajaiset ongelmitta hoidettua.

   Poista
 22. On todella surullista että raskaassa hetkessä joutuu vielä tuollaisia asioita hautajaisten järjestelyssä miettimään.
  Voimia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo!
   Läheisen kuolemassa on riittävästi kestettävää ja järjestettävää. En enää yhtään enempää lisäongelmia kaipaisi.

   Poista
 23. Voimia ja lämpöisiä haleja Sinulle Between 🧡 Otan osaa suruusi. Toivottavasti saatte järjestettyä kauniit hyvästit äidillesi. Me ratkaisimme tämän hautajaisiin osallistujamääräongelman vuorottelemalla hyvästijätön kanssa kappelissa. Haudalle ulos pystyimme kaikki menemään säilyttäen turvavälit. Muistokahveja ei voinut järjestää ollenkaan. Minua lohdutti ajatus siitä, että vainaja ei enää välitä mitä täällä maailmassa tapahtuu, hän on saanut levon. Toivottavasti äitisi pääsee luonnonkauniille Kellonummen hautausmaalle. Ravintola-asiassa on kyse monen elannosta, siksi niitä ei varmaan voi kokonaan sulkea. Olen samaa mieltä kyllä tuosta itsekkyydestä, se oikein korostuu näinä raskaina aikoina :( Halit vielä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Samettihortensia! Lohdullista saada näin paljon voimaannuttavia virtuaalihalauksia.
   Uskon muistotilaisuuden olevan kaunis. Hyvä idea vuorotella hyvästejä jättäessä. Tosin meitä on jo nytkin aika pieni määrä ja voimme helposti pitää kiinni turvaväleistä. Muistokahvit tilasin ja peruutin, sillä niistä olin helpointa tinkiä.
   Äiti pääsee Kellonummen niittyhautausmaalle. Liki koko elämäni Espoossa asuneena, en ole käynyt yksissäkään hautajaisissa Kellonummella. Ilahduin paikan kauneudesta ja englantilaispuutarhan teemasta. Kesällä aion tutustua paikkaan paremmin.
   Koronan vaikutukset työttömyyslukuihin ovat varmasti murskaavat ja pandemian jälkiä korjataan vuosikausia.

   Poista
 24. Hautajaiset ovat kyllä sellainen tilanne, joihin ei toivoisi mitään rajoituksia. Ei sitä voi mitenkään päättää, kenen suru on suurin ja ketä ei päästetä tilaisuuteen mukaan. Kuusi läheistä on jo todella vähän. Mieheni täti menehtyi äskettäin ja he päättivät järjestää muistotilaisuuden vasta myöhemmin kesällä. Ainoastaan perhe osallistui siunaustilaisuuteen.
  Voimia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna!
   Kuusi läheistä on todella vähän tällaisessa perheessä, jossa lapsia on viisi ja kaikilla puoliso ja lapsia. Järjestelyt ovat jo niin pitkällä, ettei enää voi kummoisiakaan muutoksia tehdä. Ehkä kokoonnumme kesällä isommalla porukalla juomaan ne muistokahvit - mikäli korona suo.

   Poista
 25. Otan osaa suruusi, Between! Kokoontumisrajoitukset tuovat näissä tilanteissa lisää huolta, vaikka niitä vielä tarvitaankin. Ehkä muistotilaisuuden laajemmalle joukolle voisi järjestää sitten kun se on turvallista? Muistojen jakaminen yhdessä on kuitenkin tärkeää ja merkityksellistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terrafiore!
   Vainajan muistotilaisuus on tärkeä paikka omaisten ja läheisten surutyölle. Järkevästi ajatellen tilaisuuden olisi voinut toisinkin järjestää, mutta nyt se on jälkiviisautta. Koitamme selviytyä lauantaista.

   Poista
 26. Lämmin osanottoni 🧡

  Ehkä isomman kahvittelutilaisuuden voisi järjestää sitten, kun tautitilanne kohentuu? Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!
   Eiköhän niille kahvihetkille vielä aika ja paikkansa tule. Kunhan päästään tästä koronasta eroon.

   Poista
 27. Lämmin osanottoni suureen suruunne.❤ Voimia ja jaksamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Lauantain kun saisimme jotenkin vietyä kunnialla ohi.

   Poista
 28. Lämmin osanottoni suureen suruun. ♥ Lähetän positiivisia ajatuksia sinne suuntaan ja toivon että tilaisuutenne järjestyy parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvästien jättäminen on tärkeää surutyön kannalta ja se tulisi sallia. Kokoontuuhan kaupoissakin yli 10 henkeä kerralla ostoksia tehdessään ja samoin monissa työpaikoissa. Ymmärrän varsin hyvin tuon kannanottosi, itselläkin ihan samanlaisia tunteita ja ajatuksia. Juurikin yhtenä päivänä ajattelin että jos ihminen haluaa kuntoilla, niin voi sitä vaikka kotona juosta portaita tai nostella jauhosäkkejä halutessaan. Itselläni vanhemmat ovat 77 ja itsellä astma, joten ei juuri ymmärrystä bilettäjille ym. turhuuksille täältäkään löydy. Nykypäivän ihmisiltä puuttuu vastuuntuntoa ja itsehillintää. Jaksamista sinulle ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda!
   Onneksi kappelissa on tilaa, sillä huomenna astuvien säännösten mukaan olemme siellä vähintään kahden metrin välein.
   Väkisinkin surettaa ja ihmetyttää ihmisten lyhytnäköinen itsekkyys. Oman terveytensä jos vielä laittavat vaakalaudalle, mutta toisten terveydellä ja hengellä leikkiminen ei enää ole hyväksyttävää. Millaisia haavoja tämä pandemia jättääkään yhteiskuntaan.

   Poista
 29. Lämmin osanotto ja paljon tsemppihalauksia kaikkiin järjestelyihin!

  Aiheesta kirjoitit! Me puutarhabloggarit emme yleensä halua ottaa kovin kärkkäästi kantaa mihinkään, vaan nauttia puutarhajutuista teksteissämme. Tämä kirjoituksesi oli kuitenkin tosi aiheellinen ja on hyvä jakaa tuntemuksiaan, sillä me kaikki olemme tavallaan samassa veneessä. Nyt jos koskaan pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja huomioida oman tekemistensä kokonaisvaikutus, eikä katsoa vain omaan napaansa.
  Toivon, että teillä on kaunis ja lämmin hetki lauantaina, vaikka säännökset määräävätkin raamit tärkeälle hetkellenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina näin jälkikäteen.
   Äidin kuolema on nostanut tunteet pintaan ja korona vielä lisää mielialojen ailahtelua. Muistotilaisuus vietettiin 10 hengen voimin etäisyydet huomioiden. Tänään on uurnanlasku, johon kokoontuu vielä vähemmän ihmisiä. Muistokahvit juodaan sitten joskus.

   Poista
 30. Tämä korona on kyllä vaikuttanut kaikkiin elämän osa-alueisiin. Meilläkin on edessä tätini hautajaisten järjestely täällä Vaasassa ja painiskelen samojen ongelmien kanssa. Olemme hieman tiedustelleet myös hautaustoimistojen vinkkejä aiheesta. Hankalinta on tuo, että ketkä voivat osallistua tilaisuuteen ja järjestämmekö mahdollisesti toisen tilaisuuden myöhempänä ajankohtana johon pääsevät sitten kaikki. Vaikeita asioita, jaksamisia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surun keskellä ei ole oikein voimavaroja ylimääräisten asioiden käsittelyyn. Seurakunta jousti meidän tapauksessamme siten, että 10 hengen osallistuminen oli mahdollista eli vain kaikkein läheisimmät olivat paikalla. Isossa kappelissa oli mahdollisuus noudattaa rajoituksia ja pitää etäisyyksiä. Tilaisuus oli kaunis. Muistokahvit kokoonnumme juomaan sitten joskus. Ehkä suurimman surun jälkeen on helpompikin järjestää tilaisuus, johon voivat osallistua kaukaisemmatkin sukulaiset.
   Voimia sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!