sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Toistoa kenties, mutta sukkia syntyy


Tein alkuvuodesta yhdet olgat. Se on mukava neulemalli, jossa toistot jäävät helposti mieleen ja kutoessa voi hyvin katsella televisiotakin samalla. Kaikissa raitalangoissa ei värisävyt miellytä, mutta tämä 7veikan Raita nimeltään mausteet (846) on minusta onnistunut yhdistelmä lämpimiä sävyjä. Niinpä päätin tehdä siitä nämä tämän vuoden toisen olgat.

Niina Laitinen: Ihanat

Itse asiassa tuon olga-sukkiin käytetyn Raita-lanka olin ostanut Niina Laitisen Ystävänpäiväsukkia varten. Poimin facebookissa päivittäin julkaistut ohjeet ja kudoin ensimmäisen kirjoneulesukan nilkkaan saakka. Jälki oli niin epätasaista ja lisäksi sukasta tuli aivan liian tiukka, joten purkuun meni. 

***

Huom! Niina Laitisen kehotuksesta poistin hänen kirjaansa liittyvät kuvat.  Enpä tullut ajatelleeksi, että yksittäisestä kuvasta joku voisi kopsata mallin. Yritän jatkossa olla tarkempi. Anteeksi erehdykseni. (Niinan viesti oli mennyt 1.3. roskapostiin, joten siksi korjaukseni tuli vasta nyt 10.3. Tarkkailkaa siis ihmiset myös roskapostianne.) 

***

Piti vähän hermoja rauhoitella ja siksipä otin työn alle niin ikään Niina Laitisen mallin eli hänen uudesta "Villasukkien vuosi" -kirjastaan Ihanat-sukat. Jostain syystä minulle on paljon helpompaa kutoa monimutkaisiakin pitsimalleja, kuin saada kirjoneuleesta siistiä. 

Tein Ihanat-sukat marjapuuron punaisesta 7veikan Aaposta. Kantapäässä poikkesin kirjan ohjeesta ja toteutin sen omaan perinteiseen tapaani eli vahvistettuna neuleena. 
 
Varren pitsineule muodostuu 99 kerroksesta. Etuosan pitsi jäi nopeasti mieleen, eikä ohjetta joka kerran tarvinnut katsoa. Sen sijaan takaosaan tuleva sydänkuvio vaati minulta tarkkuutta ja ohjeen kertausta ihan jokaisella rivillä. Asetin kirjan sopivalle katseluetäisyydelle sohvan kaiteelle, josta se valui kaiken aikaa joko lattialle tai sohvatyynyjen väliin. Lopulta otin ohjeesta kopion, johon merkkasin kulloinkin käsillä olevan rivin värillisellä muistilapputeipillä. Ohjeen seuraaminen helpottui. 


Minun käsialallani nämäkin Niina Laitisen sukat ovat hivenen liian tiukat, vaikka pohkeeni ei ole erityisen paksu. Villasukkaryhmän kommenteissa moni muu sanoi samaa, joten varsinkin napakan käsialan omaavien kannattaa valita mallien isompi koko tai muulla tavoin varautua muokkaamaan ohjetta isommaksi.


Marketin lankalaarissa oli edullista Novitan akryylilankaa. Rulla-langan puikkosuositus on 5-6. Lanka oli minusta aika ohutta ja sitä oli helpompi kutoa nelosen puikoilla. Sukkiin akryylilanka ei käy, joten kudoin siitä pipon. Akryylilangalla kutominen tuntui villasekoitelankojen jälkeen jotenkin hassun heppoiselta. Ihan kuin olisi ilmaa kauhonut puikoilla. Voi sen toki ottaa positiivisena kokemuksena, mutta minusta on kiva saada vähän vastusta kutoessani. 


Langan värit ovat kauniit ja sopivat hyvin pipoon. Aloituksessa on 90 silmukkaa ja käännettävän osuuden mallineule taitaa olla nimeltään tuplahelmineuletta tai jotain sinne päin (*1-2. krs: 2 o, 2 n, 3-4. krs: 2 n, 2 o*). Helmineuleen jälkeen tuleva mallineule koostuu neljästä silmukasta ja kahdeksasta kerroksesta ja se menee näin:

1-2. krs: 3 o, 1 n
3-4. krs:  1 n, 1 o, 1 n, 1 o
5-6. krs: 1 o, 1 n, 2 o
7-8. krs: 1 n, 1 o, 1 n, 1 o 


Tarkkaavaisuutta vaativien neulomusten jälkeen täytyy tyhjentää pää ja siihen sopii hyvin jämälankasukkien kutominen. Tämä on tarpeen siitäkin syystä, että muuten laatikot pursuavat minikokoisia keriä. Olen viime aikoina kovasti tykästynyt jämälankasukkien kutomiseen. Pienet lankatullut pienenevät entisestään ja osa niistä loppuu kokonaan. Taas on tilaa uusille langoille ja niistä kumpuaville idoille.


Aika hauska jämälankasukka syntyi ylempänä olevan kuvan langoista. Resorissa kokeilin vaihteeksi yhdistelmää 3 o, 1 n, jossa oikeat silmukat on kudottu takareunoistaan. On muuten tosi vaikeaa muuttaa päähänsä iskostuneita toimintatapoja. Joka puikollisen jälkeen piti tarkastaa, että oikeat ja nurjat silmukat menivät oikein, eivätkä silmukat jakautuneet vanhaan tapaan 1 o, 1 n tai jonkun muun tutumman resorimallin mukaan.

38 kommenttia:

 1. Sä oot kyllä niin taitava ja ahkera!
  Mukavaa sunnuntaita! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukkamaanikko, kuten Saila tuossa alempana toteaa. Sormissa kulkee langat ja ajatuksissa siemenet - ainakin tällä hetkellä.

   Poista
 2. On ilo katsoa hienoja lopputuloksia. Ei näitä kaikki pystykään tekemään - Olet kyllä taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Moni tekee monin verroin hienompia, mutta sinnikkäästi yritän opetella vanhojen lomassa jotain uutta.

   Poista
 3. Sinä kudot aina niin ihania villasukkia <3 minulla useimmiten ihan tavallisia perusvillasukkia :(

  http://willaronjatar.blogspot.fi/2018/02/polarikset-valmiina.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perusvillasukille on aina käyttöä. Tykkään väreistä ja sukkia kutomalla pääsen värien kanssa leikkimään.

   Poista
 4. Ihania sukkia! Hauskaa lukea tekstiäsi, kun rivien välistä paljastuu innostus aina vain uusien mallien ja väriyhdistelmien kokeiluun. Tehdessäsi yksiä mietit jo varmaan, mitä olisi seuraavaksi kiva kokeilla. Olet varsinainen villasukkamaanikko :-D Minustakin nuo mausteiset raitasukat ovat aivan ihanan väriset! Ihanat taas makuuni aivan liian hempeät. Voi harmi, että ihanan näköinen rulla-lanka onkin akryyliä! Tykkään niin luonnonmateriaaleista, että kelpuutan tekokuidun vain sukan kantapäähän ja varpaaseen, ja silloinkin sitä pitää olla vähemmän kuin luonnonkuitua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin tapahtuu. Kun vielä edellisiä viimeistelen, päässä jo pyörii, mikä olisi seuraava lanka ja malli. Villasukkamaanikko sopii hyvin, sillä ihan kauhea istua ilman kutimia.
   Luonnonmateriaaleilla kutominen on kyllä paljon mukavampaa. Monet valittavat villalankojen karheutta, mutta minusta langassa pitääkin olla pässinpökkimän tuntu. Ehkä siinä syy, miksi villasukkien ja tumppujen kutominen onkin kaikkein hauskinta.

   Poista
 5. Ihana pitsimalli ja lopputuloksena todella kauniit sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niina Laitisella on toinen toistaan kauniimpia malleja, eikä niiden toteutus ole laisinkaan vaikeaa.

   Poista
 6. Niin kauniita. Pitsimalli on todella upea. Olet niin taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin taitava, pikemminkin sinnikäs. Mukavaa, että jatkuvasti ilmestyy hyviä ohjekirjoja, joista voi ammentaa tuon pitsisukan kaltaisia hienoja malleja.

   Poista
 7. Kauniita!
  Minulla jotenkin lopahti into. Niihin kirjoneulesukkiin tarvitsisi vain terät neuloa, kantapää ja kiilakavennukset on tehty, joten paljon ei puuttuisi. Pitäisi ottaa itseään vähän niskasta kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kohdannut keskeneräisten sukkien trauman. Minä saan yleensä sukat kohtuullisen helposti valmiiksi, mutta päätteleminen tökkii ties kuinka pitkään.

   Poista
 8. En varmasti ikinä osaisi noin vaiketa kuviota tehdä. Hauska tuo jämälänkasukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kivisen Vilma! Kauan minäkin välttelin vähänkin monimutkaisempia ohjeita. Facebookin villasukkaryhmistä ja netistä on ollut paljon apua uuden opettelussa.

   Poista
 9. Hienoja sukkia. Sinua saan kiittää ideasta tyhjentää kerien jämiä yhdistämällä erilaisia raidallisia ja yksiväristä lankaa. Nyt on jo kolmannet sukat puikoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Minusta jämälangoista tulee iloisia ja persoonallisia sukkia. Nytkin on yhdet sellaiset tulollaan.

   Poista
 10. Sukkien kutominen on kyllä kivaa ja terapeuttista puuhaa, ei vaan meinaa aika riittää ja niinpä yhden sukkaparin kutominen vie kauhean pitkästi aikaa, kun muut asiat tahtovat mennä edelle. Kauniit nuo `Ihanat`-sukat ja samoja jämälankoja minullakin, kiva idea noiden kahden yhdistelmä, täytyykin painaa mieleen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ottanut tavaksi kantaa sukankudinta mukana, kun istun vanhempieni kanssa milloin missäkin terveyskeskusjonossa. Hermot lepää, kun odottaessa saa edes jotain valmista aikaan. Eli siis terapeuttisuus pätee erittäin hyvin.

   Poista
 11. Mun piti hankkia myös tuo 'Villasukkien vuosi', siellä on niin upeita malleja. Itselläni on puikoilla juuri nyt ohut lanka 2,5 puikoilla polvisukat ja lanka niin upean juoksevaa... Ihanat nuo pitsiset polvisukat! Jämälankasukille löytyy aina käyttöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukkien vuosi -kirjassa on hienoja malleja. On ollut vaikea valita, minkä sieltä seuraavaksi toteutan.

   Poista
 12. On kauniita sukkia syntynyt taas käsissäsi!
  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa:)
  Ja Juusolle rapsut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustakissa!
   Ehkä näillä pakkasilla pitää kohta kutoa Juusollekin pienet töppöset.

   Poista
 13. Kyllä on tuas niin kauniita sukkia. Jostain miekin luvin jotta neulotaan silimukan takareunasta, tulloo kuulemma siistimpi. Tuota ajattelin kokkeilla varteen. Nää kuvat antaa intuu jatkoo opettelluu sukan neulontaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile, takareunasta kutomalla tulee todellakin jämäkämmän ja siistimmän oloinen jälki. Joustaa kuitenkin ihan samalla tavoin, kuin etureunasta kudottu.

   Poista
 14. Voi miten hienoja, minä kudon vaan ihan perussukkaa enkä jaksa väkertää kuvioita ym. Tuo jämälankasukka on myös todella kaunis, langat kannattaakin käyttää tarkkaan hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perussukkia aina tarvitaan ja niitä minäkin teen tyhjentääkseni päätä kaikista erikoisuuksista.

   Poista
 15. Oi ihanuus miten upeita sukkia♥ Kyllä vaan viluiset varpaat tykkäävät:) Itse en koskaan osaisi tuollaisia tehdä! Mukavaa talvista alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä teet paljon muuta kaunista ja kätevää, joten ei huolta. Onneksi kaikkien ei tarvitse osata kaikkea. Riittää, että itse on tyytyväinen.

   Poista
 16. Oi olet kyllä taitava,
  Niin hienoja sukkia olet kutonut.
  Nuo on taidetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Sukkien kutominen on mukavaa ja erityisen mukavaa, kun tuloksena on jotain hyödyllistä.

   Poista
 17. Kauniita sukkia. Jämälankoja pitäisi itsekin hyödyntää ja katsoa mitä niistä saisi aikaan.
  Minullakin on parhaillaan valmistumassa kirjoneulesukat. Nyt on vielä onneksi hyvää aikaa neulomiseen ennen kevättöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin taitava kirjoneuleiden kutoja.
   Yllättävän pienestä jämälankakerästä saa monen monta kerrosta uuteen sukkaan. Välillä punnitsen kerät saadakseni molempiin sukkiin yhtä paljon samoja lankoja. Välillä taasen kudon kumpaakin sukkaa samanaikaisesti, muutama kerros kerrallaan.

   Poista
 18. Kyllä olet taitava, että pystyt noita kavennuksia ja kuvioita saamaan puikoilla aikaiseksi. Minulle tuottaa ongelmia jo tavallisen, pötkökuteen neulominen. Viime vuonna neuloin kaulaliinan, mutta sekin meni pieleen, kun se käpristyi reunoista putkeksi :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeän opettelun tulos. Kun aloin uudelleen kutomaan 20 vuoden tauon jälkeen, sain nippanappa perussukat kasaan. Onneksi nykyisin netistä löytyy runsaasti neuvoja ja apua pienimpäänkin ongelmaan.

   Poista
 19. Sinulla on siellä neuletehdas. Itse teen ensimmäisiä kuvioneulesukkiani. Olen varmaan neulonut ja purkanut yhtä paljon. Anelmaisia värkkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuloosiksi tätä kai nykyisin kutsutaan.
   Anelmaisia en ole vielä yrittänyt, vaikka mielessä on useasti ollutkin. Kirjoneule saa minut epätoivoiseksi, sillä teen aina liian tiukkaa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!