lauantai 18. maaliskuuta 2017

Kevätilmiöitä

Juusokin aistii saapuvan kevään kellarin kaiteella tähtäillessään.

Meidän pihalla lumikelloista tai talventähdistä ei ole vielä tietoakaan. Lumiset kasat ovat vallitseva näkymä ja pihakäytävillä liukastellaan edelleen kieli keskellä suuta.


Joulun alla surkuteltiin lumen puutetta ja nyt maaliskuussa harmitellaan hiekkakäytävien paksua jääpeitettä. Varhaiskevääseen kuuluu ehdottomasti kevään edistäminen eli jään hakkaaminen ja purouomien rakentaminen. Aurinkoinen sää kutsuu ulos ja aivan huomaamatta kierrän taloa nakuttamassa jääpeitteeseen halkeamia, joihin valo, lämpö ja vesisade pääsee sulattavasti pureutumaan.


Etupihalle muodostuu joka kevät hetkeksi pari isoa lätäkköä ennen kuin maa sulaa niin paljon, että vesi imeytyy pois. Puut ja kadun reunalla kulkevat sähköjohdot heijastuvat lätäkön pintaan. Sähköjohdot kenties viimeistä kertaa, sillä tuleva tieprojekti upottaa ne jatkossa maahan. Meitä ilmajohdot eivät ole muuten häirinneet, paitsi silloin, kun pihaan täytyy kipata maa-aineksia. Silloin jonkun täytyy vahtia, ettei lavan reuna tai hiab-nosturi osu johtoihin.


Purouomien tekeminen on kivaa. Siinä hommassa voi päästää oman sisäisen lapsensa valloilleen. Samalla tavoin, kuin kesäiltoina innostuu kotiloita keräämään, kevätpäivinä kotiin saapuessaan ovat kengänkannat kovilla, kun ohimennessään pitää jäänreunaan murtaa sopivasti sulattavia koloja.


Vaikka hetkittäin tuntuu, että kevään edistyminen on äärimmäisen hidasta, sitä tapahtuu jopa yöaikaan. Muutama päivä sitten rapskulaatoista ei ollut pilkahdustakaan ja keskiviikkona ne jo kilvan paljastuivat lumen ja jään alta.


Tuija-aitaa ja muitakin tuijia olen leikannut. Viimeistely jää myöhempään aikaan, sillä paikoin lumi esti pääsyn tarkempaan tasaukseen ja hienosäätöön. Korkeiden ja painavien tikkaiden raahaaminen kinosten keskelle oli niin työlästä, että siirrettäköön loppuleikkaukset myöhempään ajankohtaan.


Usein olen leikannut syyshortensiat vasta myöhemmin, mutta parin viikon takaisella leikkauskurssilla ohjeistettiin leikkaamaan pensaat juuri nyt. Napsin ohuempia versoja aika reilulla kädellä ja vanhempia oksia sitten vähän hellemmin. Jos haluat rungollisen ja pienikukkaisen pensaan, leikkaa niukasti. Jos taasen tykkäät matalahkosta ja suurikukkaisesta pensaasta, leikkaa voimakkaammin. Minun syyshortensiallani on jo ikää ja korkeutta sen verran sopivasti, että edellisen vuoden versoja voi leikata reilusti ja siten saada komeat kukinnot.

Talon päädyssä kasvavaa köynnöshortensiaa en muuten leikkaa, mutta katon alusrakenteisiin tunkeutuvat versot typistän. Siinä kärkiä leikatessani sanon köynnökselle, ettei se siellä katon alla tykkäisi muutenkaan kasvaa. Ei siellä ole valoa, joten haaroittukoon ja runsastukoon vähän alempana.

Varjoyrtit paljastuvat lumesta

Omenapuiden tämän keväinen leikkaustarve on vähäinen. Alkuvuosina en ymmärtänyt leikata niitä riittävästi ja muutama viime vuosi onkin mennyt muotoilemalla ja madaltamalla vanhoja puita. Vesiversoja pyrin poistamaan kesällä heti niiden ilmestyttyä, mutta harvemmin kaikkien versojen poisto onnistuu siinä vaiheessa, kun ne olisivat käsin pois nypittävissä. Niinpä harrastan elokuista omenapuiden leikkaamista. Vain yhden hankaavan oksan leikkasin nyt Huvituksesta ja muutamia kesäleikkaukselta jääneitä vesiversoja muista puista sieltä täältä. 


Sää vaihtelee laidasta laitaan. Keskiviikkona aurinko paistoi ja mittari nousi +7 asteeseen. Tänään perjantaina vettä on tullut taivaan täydeltä. Rännien loriseminen ja purojen tekeminen kuuluu kevääseen. Miten sitä osaisikaan keskittyä kaikkien kevätilmioiden rauhalliseen tarkkailuun ja niistä nauttimiseen ilman turhaa kiirehtimistä ja hosumista.


Honkkarista eurolla ostetut narsissit eivät ole olleet moksiskaan lumisateista ja yöpakkasista. Kylmän yön jälkeen ne ovat vähän lurpallaan, mutta päivän valostuessa narskutkin nostavat päätään ja suuntaavat kukkansa toiveikkaina kohti aurinkoa.

Taidankin kaivaa syyssipuliluetteloni esiin, jotta voin ryhtyä tarkkailemaan niiden istutuspaikkoja sillä silmällä, tiedättehän. Josko lumen alta pian nousisi jotain vihreää.

54 kommenttia:

 1. Kyllä se kevät sieltä tohinalla saapuu! Ihana Juuso ja ihanat narsissit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään aamulenkillä mustarastaat lauloivat niin kauniisti, että kyllä se kevättä tietää.

   Poista
 2. Kaikki kevään sipulikukat ovat ihania, onpa ne sitten ruukuissa tai maassa. Meillä on vielä sen verran lunta, että piippoja ei näy. Ja voi kauhistus, juuri nyt sataa LISÄÄ LUNTA! Eipä tarvis enää tulla.
  Minä en ole pensaita leikkonut ollenkaan, pitäiskö hortensiaa vilkaista sillä silmällä. Juusolla on kevättä rinnassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskipäivän säätiedotuksessa sanottiin, että lunta voi hyvinkin sataa 20 cm vielä maaliskuun lopulla. Minkäs teet, mutta eihän se enää pitkäksi aikaa maahan jää.
   Viimeisessä Viherpiha-lehdessä oli hyvä leikkausohje syyshortensialle. Omaani olen leikannut aina keväisin, mutta kurssilla saadun ohjeen mukaan jatkossa teen sen jatkossa jo maaliskuussa.

   Poista
 3. Hihii, minäkin olen vähän sillä silmällä katsellut syyssipulikuvastoja ;) Joskin suuremman huomion vievät tällä hetkellä keväällä kylvettävät ja istutettavat jutut, mitä tekisi mieli tilata myös vaikkei ole tietoa paikasta saati ajasta joka niiden istuttamiseen menee...
  Kevät on ihan parasta aikaa lätäkköleikeille ja muille ihanille lapsuuspuuhille, jolla kevään edistymistä voi auttaa edes vähän! Meillä ei ole koko talvena ollut lunta juuri lainkaan, sen verran että piha on peittynyt lumen alle, mutta esimerkiksi naapurin pelloille ei ole voinut mennä hiihtämään, kun sänget ja kyntövakojen muhkuraisuus on olleet koko talven näkyvissä.
  Täytyisi minunkin kaivaa pensassakset pian esiin. Nyt kun lumi hupenee, on paras aika leikata, kun myöhemmin ei oikein ehtisikään... Kevätleikkaus omenapuille yms. on luullakseni ihan täysin ammattipuutarhureiden markkinoima juttu, vaikka puita voisi leikata syksylläkin - Kukaan ammattilainen ei vain jouda leikkaamaan syksyllä asiakkaiden puita ja pensaita, kun muuta työtä on niin paljon - keväällä ammattilaiset ehivät leikata kun muihin töihin ei vielä pääse. Kotipuutarhuri voi tehdä sitten kummin päin huvittaa, keväällä tai syksyllä. Tai sitten kun ehtii. Ymmärtääkseni ainut aika, kun ei saisi leikata, on lehtien puhkeamisen aika, koska silloin kasvilla on muutakin stressiä. Syyshortensiasta olen haaveillut vuosia, en vain ole siä vielä ehtinyt saada ostettua. Sinun tuija-aita on komea ja peittävä!
  Lemmikit kyllä huomaavat kevään tulon, ne nauttivat auringosta ja uusista hajuista joita tulee lumen alta esiin.
  Puuhakasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kylä ja etenkin meidän piha on sellainen, jonne aina kerääntyy lunta enemmän, kuin muualle. Ilmeisesti tuulet sopivat tähän hyvin ja taustalla oleva metsikkö pysäyttää lumet tontille. Pari viikkoa sitten kävin Raumalla ja siellä ei kyllä ollut lumesta tietoakaan. Pelloilla vettä sitäkin enemmän.

   Niin se pari viikon takainen puiden leikkauskurssin opettajakin sanoi, että ammattilaiset leikkaavat omenapuut keväällä paljolti siksi, että silloin siihen on aikaa. Minusta loppukesän leikkauksella saa parempia tuloksia. Mahdolliset isompien oksien leikkaukset olen pyrkinyt tekemään maaliskuussa, jolloin näkee paremmin, mistä ja miten leikata.

   Asuin 80-luvulla Tapiolassa, jossa on paljon 50-60 -luvuilla istutettuja syyshortensioita. Ihastuin pensaisiin jo silloin ja päätin, että niitä pitää olla omassakin pihassa. Vasta muutama vuosi sitten laajensin syyshortensiavalikoimaani hankkimalla Vanille Fraisen ja Vim's Redin. Suosittelen lämpimästi. Ihastuttavia loppukesästä kukkivia pensaita.

   Talon ohi kulkeva tie pölyää keväisin aivan hirveästi ja siksi päädyimme muutama vuosi sitten istuttamaan tuija-aidan, jotta se vähän suojaisi. Tuijat ovat kasvaneet tosi nopeasti ja alkavat jo näyttää ihan kunnolliselta aidalta.

   Poista
 4. Meillä ei pasita aurinko. On ihan umpiharmaata. Sisäpäivä. Luntakin on ihan riittämiin. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaata on tänään täälläkin, mutta aamulenkillä mustarastas lauloi niin innokkaasti, ettei kevään saapumisesta ole epäilystäkään.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 5. Minustakin on ihana tehdä kevättä, siis rikkoa jäälaattoja pienemmiksi ja hakata lapiolla uomia sulavesille! Huomaa, että öisinkään ei ole enää kovin kylmä. Minulla on lämmittämättömällä lasikuistilla narsissien ja helmililjojen lisäksi myös muutama kääpiöesikko (http://blogit.meillakotona.fi/viikonlopputarhuri/kuistilla-nayttaa-jo-kevaalta/). Eivät nekään ole olleet moinaankaan (paitsi silloin, kun unohdin kastella).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä ostin tosi aikaisin kerrotun kevätesikon, joka alkoi pian voida huonosti sisätiloissa. Vein sen terassille, joka on kyllä suojainen, mutta ihan ulkotilaa. Muutamana kylmimpänä yönä suojasin esikkoa harsolla ja se pärjäsi hienosti ihan kesään saakka. Silloin istutin sen pihalle. Saapa nähdä, miten se on talven yli selvinnyt. Näköjään kaikkea kannattaa kokeilla, sillä mm. sipulikukat ja nuo esikot ovat aika edullisia. Pettymys ei ole kovin suuri, kun taas ilo sitäkin isompi, jos onnistuu kasvin kanssa.

   Poista
 6. Juuri illalla ajattelin, että pitää kaivaa punainen muistikirja esiin ja tavata, mihin ihmeeseen piilotin syksyllä ne sipulit. Kohta voisi mennä kuikuilemaan, onko mitään piippoja näkyvissä. Lumikellot meillä ylösnousevat sentään. Mutta piha on kyllä muuten nyt aika ankean näköinen lätäköineen, lumineen ja jäineen. Kehotin kaupunkilaisvieraita ottamaan saappaat mukaan, jos mielivät päästä kuivin jaloin sisälle.
  Nuo varjoyrtit ovat ihania vihertäjiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin innoissaan kun syksyllä sipuleidensa kanssa onkin, kummasti talven aikana niiden istutuspaikat unohtaa. Tiedän kyllä, että tuohon ja tuohon tuli jotain tyrkättyä, mutta mitä. Siihen tarvitsen kirjallista muistitietoa.

   Tarpeellinen varoitus kaupunkilaisvieraille. Espoon puolella on jo paikoin ihan kuivaa, samoin varmasti Helsingissä. Siellähän jo katujakin putsataan, mikä onkin tarpeellista, sillä pölypilvi autojen joukossas oli valtava.

   Poista
 7. Täällä meilläkin näyttää vielä melko talviselta, mutta toki pälvipaikkoja ilmaantuu joka päivä lisää ja eilinen vesisade teki myös osaltaan tehtävänsä lumen sulattamiseksi. Enää en takatalvea kaipaisi, mutta nähtäväksi jää kuinka lopulta käy.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa niihin takatalviin on paras varautua. Onhan sitä lunta tullut usein vielä vappunakin. Otan aika paljon kuvia pihasta eri aikoina ihan sen vuoksi, että niistä voi sitten tarkastaa, millainen tilanne pihassa on kulloinkin ollut. Helposti aika kultaa muistat ja edelliset keväät tuntuvat aina käsillä olevaa lämpimmiltä. Melko pienet vaihtelut vuosittain lopulta kuitenkin on.

   Poista
 8. Mäki oon leikannu syyshortessat aina palio myähemmi. Pitääsköhä munki.....Luruja tääläki o joutunu teherä. Pari suurempaa lätäkköä peittää allensa osan kukkapenkistä. Toivottavasti ei tuu vahinkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kukkapenkkijäätiköt kyllä surettavat. Muutama sellainen on meilläkin. Kukkapenkkiin ei oikein voi mennä hakulla jäätä kovin vahvasti murtamaankaan, ettei samalla vahingoita alla olevia kasveja.
   Puiden ja pensaiden leikkauskurssin opettaja sanoi syyshortensioiden leikkausaikaa kysyttäessä, että aika on nyt. Kurssista on kaksi viikkoa, joten maaliskuu lienee hyvä aika syyshortensioiden leikkaamiselle.

   Poista
 9. Jäätiköitä on meilläkin, nurmikolla eivät aiheuta tunteita mutta kukkapenkeissä kylläkin. Huomasin rosariossakin yhden kulman mihin näköjään kertyy jäätä, sitä pitää korottaa kesällä.
  Kiitos hortensiavinkistä, taidan kiertää kaikki läpi huomenna vaikka osan leikkaamisesta on jänöt huolehtineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole enää vuosiin surrut nurmikkoa. Aina se sieltä selviää ja jollei selviä, saapa taas syyn vähentää sen alaa. Sen sijaan jäätiköt kukkapenkeissä ja istutusalueilla surettavat. Niistä näkyy tulleen enemmän sääntö kuin poikkeus.
   Peura kävi meillä syömässä alapihan hortensioita, mutta ei onneksi kovin paljon. Yläpihan syyshortensia on saanut olla rauhassa.

   Poista
 10. Aika paljon teilläkin on vielä lunta. Meillä on varmaankin puoli metriä lunta vielä, mutta kyllä se kevät sieltä tulee. Aurinkoa kaivataan täällä. - Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä vielä lunta riittää. Sitä enemmän paikoissa, joihin sitä on kolattu. Joka kevät se on jollain aikajaksolla sulanut. Niin tekee tänä vuonnakin. On vain niin malttamaton olo.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 11. Purojen tekeminen on niin huippua. Ihanaa saada vesi virtaamaan ja lätäköt pienenemään. Se on parasta kevätpuuhaa lumen sulamisen aikaan. Täällä satoi aamupäivän räntää, mutta nyt jo aurinko kurkkii pilven raoista. Ihanaa viikonloppua sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purouomia tehdessä pääsee hyvin kevään makuun. Saa olla ulkona ja kokea olevansa hyödyksi. Tänään ei ollut kovin lämmin päivä, mutta illansuussa aurinko näyttäytyi. Tuntuipa hyvältä!

   Poista
 12. Täälläkin innokas purojen tekijä :D
  Onkohan tuija jo syrjäyttänyt perinteisen kuusiaidan, ainakin sitä kovasti näkyy käytettävän.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijan etu on nopeakasvuisuus, edullinen hinta ja helppo saatavuus. Kuusiaidalla on edelleen paikkansa ja sellaista minäkin alapihalla kasvatan. Harmittelen, etten aikoinaan tien vierelle kuusia istuttanut.
   Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 13. Kevään "edistäminen" purojen rakentelulla ja maan paljastuttua kulottamalla on ihan kevään parhaita puuhia! Siihen ei koskaan voi olla liian vanha.

  Meillä on hankea sen verta, ettei vielä pääse hortenssapuskien kimppuun. Mutta sulaminen on alkanut täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisipa täälläkin kulottaa, mutta näin tiiviillä alueella se ei ole mahdollista. Tykkään keväisessä puutarhassa leijuvasta savun hajusta.

   Poista
 14. Kauniit narsissit lunta näyttää siellä vielä olevan aika paljon. Aurinkoista viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle!
   Lunta on tosiaan reilusti, mutta kyllä se tästä taas sulaa.

   Poista
 15. Komea Juuso-kissa! Täälläkin vielä riittää lunta, vaikka se vetäytyykin jo hyvää vauhtia. Hyvä kun muistutit syyshortensian leikkauksesta! Viime vuonna taisin tehdä sen aivan liian myöhään. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaliskuu taitaa olla sellaista kevään ees-taas-sahailua. Joka päivä kuitenkin mennään eteenpäin.

   Poista
 16. Huomenna varmaan on pakko saada jäätikköjä rikottua sen verran, että liukastumisvaara pienenisi. Olen henkisesti varautunut vielä lumisateisiin, mutta lasten sukset ja luistimet saavat kyllä jo poistua eteisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiihto- ja luistelukelit taitavat olla ohi, mutta lunta saattaa vielä sataa. Juuri telkun säätiedotuksessa varoitettiin vaihtamasta kesärenkaita alle. Vaan kyllä se kevät kaiken aikaa etenee.

   Poista
 17. Tähän aikaan vuodesta tarhurin mieli on niin malttamaton. Puutarhaan olisi päästävä jo kunnolla möyrimään tai edes ihmettelemään jotain elävää. Blogeissa näkyy tämän maan erot; jossain löytyy pihoilta jo kukkivaa ja toisissa pihoissa on umpihanki. Kevät on kuitenkin hilkulla jo kaikkialla, uskon ja toivon.
  Juusolle rapsutukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tosiaan huomaa, kuin valtavat erot eri paikoissa Suomea on. Toisaalla lunta ei ole enää laisinkaan ja toisaalla taas kasapäin. Ainakin näin pääsee nauttimaan esiin työntyvistä piipoista tosi pitkään.
   Juuso kiittää rapsutuksista mukavasti kehräten.

   Poista
 18. Onpa juuso komean näköien Kyllä sitä lunta on meilläki viellä paljon
  Mutta kyllä se äkkia sulaa kun vaan aurinko paistaisi useammin
  Hyvää viikoloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pilvipoutakin näköjään sulattaa, kunhan ei tule paljon pakkasta.
   Kiitos Irma, viikonloppu taittuu jo lopuilleen, mutta ihan mukava tämäkin on taas ollut.

   Poista
 19. Kevään auttamishommia täälläkin tänään tehty. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivahan niitä puroja on pihalla tehdä. Tulee samalla oltua ulkona.

   Poista
 20. Kevään vauhdittaminen on kyllä hauskaa ja palkitsevaa. Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Aurinko ilmestyi näkyviin vasta tunti sitten. Kylläpä se tuntuukin mukavalta.

   Poista
 21. Meillä sama:välillä sataa, välillä paistaa. Vesisadekin vie kevättä eteenpäin. Minä siirtelen joka keväiseen tapaan pihalla lumikasoja. Näin muka edistän kevään etenemistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin siirtelen lunta varjoisista paikoista aurinkoisiin. Ja hajottelen tiiviimpiä kasoja. Turhaa kenties, mutta tuleepa oltua ulkona ja kuntoiltua.

   Poista
 22. Taidanpa minäkin tänään lähteä ulos hakkaamaan jäätä kulkuväyliltä. Onneksi paksuloskakerrosaika jäi tältä keväältä puuttumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loska-aika taisi tosiaan jäädä tältä keväältä väliin. Tänään kävin taas Espoossa ja siellä oli jo ihan kuivaa. Tuntui vähän talviselta palata tänne lumihankien keskelle.

   Poista
 23. Tähän aikaan sisäinen kevät on paljon pidemmällä, kuin ulkona vallitseva tilanne. Ei malttaisi millään odottaa, mutta odotus ei ole onneksi enää pitkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttamattomuuttahan tämä on. Joka kevät päätän nauttia hitaasti kevätilmiöistä, mutta yhtä varmasti ryhdyn kiirehtimään ja ihmettelemään, kun ei jo tule sitä tai tätä.

   Poista
 24. Juuso kissa on niin ihana!
  Täällä on lumet jo sulanut pois. Tänään ajateltiin mennä haravointi hommiin pihalle.
  Aurinkoista sunnuntai päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas, haravoimaan! Meillä menee taatusti vielä kuukausi, ennen kuin voi haravoimista edes ajatella.
   Vihdoin aurinko tuli pilvien takaa esiin. Ihanan valoisaa!

   Poista
 25. Joo, ei meilläkään ole tietoa lumikelloista. Samanlaista jäätikköä ja lunta täälläkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotetaan siihen, että kuukauden päästä on toisin. Vähintäänkin...

   Poista
 26. Purojen tekeminen on hauskaa puuhaa =) Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 27. Tänäänkin tuli jatkettua purouomien tekoa.
  Aurinkoisia arkipäiviä sinullekin!

  VastaaPoista
 28. Ihana Juuso!
  Täällä on vielä niin paksu lumipeite, että kevään merkkejä ei ainakaan maasta pääse tutkailemaan. Lintujen laulusta sen sijaan nautin aivan suunnattomasti! Pitäisiköhän vielä laittaa muutama linnunpönttö..
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinnekin, vaan ei nyt taida tullakaan kovin aurinkoinen viikko.

  VastaaPoista
 29. siellä on enemmän lunta täällä Espoossa

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!