perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kevätmessut messuttu


Eilen vietin päivän Helsingin Kevätmessuilla. Ystävälläni oli messujen yhtydessä työseminaari ja olimme tehneet treffit yhdeksi. Päätin kiirehtiä tutkailemaan messujen antia heti aamusta, koska kokemuksesta tiedän, ettei ystäväni välttämättä jaksa kiinnostua samoista asioista kanssani.


Alku ei mennyt ihan putkeen, sillä junaparkki, johon minun piti jättää autoni, oli tietenkin tupaten täynnä. Kaikki muut mahdolliset paikat olivat 2-4 tunnin paikkoja, jotka eivät mitenkään messuihin suunnittelemaani aikaan riittäneet. Missään ei myöskään ollut parkkipaikkoja, joissa olisin selvinnyt maksamalla pysäköinnin rahassa. Siis kiireesti jokunen kilometri naapurikaupunkiin, jossa onneksi löytyi pysäköintitilaa junamatkustajille. Junassa huomasin, ettei matkakortilla ollut enää arvoa, mutta onneksi kukkarosta löytyi rahaa junamatkan verran. Siis eteenpäin.

  
Messualueelle päästyäni ohitin heti tarmokkaasti lakumyyjät ja ruohonleikkurit suunnistaen katonrajassa roikkuvia sateenvarjoja kohti. Niiden läheisyydestä löysin Blogikylän, jossa Satu Kukkaiselämää-blogista olikin iloisena esittelemässä sisustamaansa kasvihuonetta ja herttaisia pupujaan.


Sadun puput ovat ihania ja jokainen oma persoonallinen yksilönsä. Itse olisin ehkä saanut aikaan yhden tai kaksi pupua, mutta Sadulta näitä syntyy toinen toisensa jälkeen. Messujen ajan Satu arpoo blogissaan päivittäin yhden pupun.


Kolmen romanttisen runsaasti sisustetun kasvihuoneen välissä on Rauharentola-blogia kirjotitavan Sadun yksinkertaisen rauhallinen kasvihuone. Muut blogikasvarit olivat Kukkala-blogin Sannan ja Koti kaupungin laidalla Fridan


Yleiskoristelualueen teemana on tänä vuonna Puutarhauni ja sen ovat suunnitelleet Puutarhaetsivät. Messujen yleisalueen teemassa näyttäytyvät metsä, satu ja unimaailma. Unenomaiselta keskusalueelta löytyvät muun muassa sadelampi ja yli 100 sateenvarjoa. Yllätyksellisyyttä ja sadunomaisuutta alueelle tuovat muun muassa sammalhahmot. 


Yleiskoristelualue toteutetaan tänä vuonna yhdessä Lyhty ry:n sekä Työtehoseuran aikuisopiskelijoiden ja Suomen Kivipiha Oy:n kanssa. Mm. yleiskoristelualueella löytyvät aidoin kukin koristellut kehykset on Lyhty ry:n tekemiä.
Messujen ehdottomasti parasta antia oli tämän kuvan herran tapaaminen. Hän istui tyynen rauhallisena hätkähtämättä laisinkaan kaikkia niitä ihmisiä, jotka kävivät hänestä räpsimässä kuvia kännyköillään ja kameroillaan. Kyseisen herran monet varmasti jo tuntevatkin. Hän on puutarhuri Timo Koskinen, siis ihan oikea puutarhuri, joka tällä hetkellä TTS:n (Työtehoseuran) koulutuksen palveluksessa Rajamäellä. Hän kutsui itseään pahatapaiseksi puutarhuriksi ja hän oli pukeutunut floristiopiskelijoiden suunnittelemaan asuun. Puutarhuri Koskiseen on mahdollista tutustua mm. facebookissa. Suosittelen.


Tarkoitus oli, että menisin tänään uudemman kerran messuille ikäänkuin herkuttelemaan niillä asioilla, joita eilisen päivän puitteissa ehdin vain päältä raapaista. Niin siinä kävi - kuten arvata saattoikin - että tänään menin mieluummin omalle pihalle touhuamaan, kuin jaksoin toistaa eilisen pysäköintihärdellin. Lisäksi uumoilen, että tänään ja etenkin huomenna ja sunnuntaina messuilla on melkoinen ihmispaljous. Eilen siellä oli vielä tilaa katsella ja tähtäillä.


Epäilen vahvasti, ettäkö olisin mitään ihmeempiä ideoita messuilta bongannut. Enemmänkin se on sellainen kevääseen kuuluva rituaali, joka viimeistään virittää puutarhaihmisen uuteen kasvukauteen. Tosi mukavaa on tavata vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin.


Jokaisen kevätmessurupeaman jälkeen olen sitä mieltä, että pääkaupunkiseudulla tai vaikkapa Keski-Suomen tienoilla olisi paikka ihan oikeille puutarhamessuille. Siis sellaisille, joissa pääosa olisi kasveilla ja puutarhalla ylipäätään. Ilman ponttoonilaitureita, grillikotia, metrilakua, jättikokoisia korvapuusteja tai ekovessojakaan. Ymmärrän, että messustandit ovat kalliita ja kilpailu yleisöstä kiivasta. Ja toki mökit ja kattojen sammalmyrkyt voidaan löyhästi liittää puutarhaan. On tehokkaampaa ympätä kaikki samanaikaisesti saman katon alle.


Siltikin väitän, että puutarha sinällään on jo oman tapahtuman väärti ja se kokoaisi kiinnostuneita laajemmaltikin. Tapahtuma voisi olla jossain muuallakin, kuin keskellä ruuhkaista Helsinkiä. Se voisi alkaa pienesti ja laajentua kysynnän ja kokemuksen myötä. Mikä taho uskaltaisi aloittaa ja yrittää?
 

43 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kurkkaus messujen tarjontaan! Ensin suunnittelin myös lähteväni tuonne, mutta eihän sitä malta, kun omalla pihalla on kevään tullen yhtäkkiä niin paljon tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksipä minultakin jäi suunniteltu toinen reissu tekemättä. Paikan päällä moni asia kiinnosti kovasti, mutta kun omalla pihalla on monin verroin kiinnostavampaa.

   Poista
 2. Mäki olisin halunnu lähtiä messuulle arkena, mutta puutarhakaverin vapaat on viikonlopulla. Ku katteloo kaikkien plokkaajien kuvat läpi, nii varmasti saa aika kattavan kuvan messuusta, käymättä itte paikalla. Mutta mullehan tällääset reissut on harvinaasta herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne viikonvaihteessakin pari naista sekaan mahtuu. Muiden kuvia on kiva katsella, mutta mukava on itsekin kokea. Nautiskelkaa täysillä.

   Poista
 3. Tänään heti messujen auettua menin ystävättäreni kanssa tutustumaan samoihin paikkoihin. Ei ollut tungosta mennessä, paikan päällä eikä lähtiessä. Jotenkin toistavat itseään viime vuodesta. Saa sieltä ihanaa väriterapiaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tokihan sitä jotain yllätystä ja muutosta toivoisi. Mutta aina sinne silti on päästävä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Ja mukavaa viikonloppua sinne päin.

   Poista
 5. Hieno katsaus! Oli kiva viimein tavata! Unohdin lähettää Juusolle terkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, aina on mukava saada kasvot virtuaali-ihmisille.
   Juuso kiittää terkuista ja yhdessä mamman kanssa toivottaa mukavia messun loppupäiviä.

   Poista
 6. Kiitos hienoista messukuvista.

  VastaaPoista
 7. Kiva katsella täällä Helsingin messuilta, viikon päästä sitten katselen Tampereen messuja. Enpä tiedä tuleeko mitään hankittua, nyt on vain parveke ja miettiä pitää kuka siellä sitten kastelee niitä kukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi messuilla voi kierrellä ja ihastella ostamatta mitään. Ehkä sieltä joku ideakin tarttuu mukaan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 8. Kiitos messukuvista, itse kun en sinne pääse. Päätin etten mene ellen voita jossain blogissa lippuja, ja kun en voittanut niin nyt jää messut väliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin pääsee messujen makuun blogipostauksia lukemalla. Niin moni siellä kuitenkin kävi ja kuvasi.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Kiitos messukierroksesta - tämä on varmasti paremmin seulottu yhteenveto kuin omat aivoni olisivat pystyneet tekemään. Kuvat ovat häikäisevän kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä paljouden keskellä ei mitenkään kaikkea huomaa. Vasta toisten blogeja lukiessa saatan itsekin todeta, että "olihan siellä tuollaistakin".
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 10. Ihania messukuvia kiitos näistä, varmaan oli upeata kierrellä siellä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Tänä vuonna kohtasin monta mukavaa ihmistä ja pari upeaa persoonaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 11. Jos sun kevätkauden avausrutiini on käydä messuilla, minun on lukea siitä muiden postauksista. Kiitos!

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin pääsee messuihin kiinni lukemalla kaikkien postaukset. Usein ne parhaat ideat löytyvätkin vasta, kun joku fiksu ottaa niistä hienon kuvan ja jakaa sen kaikille (enkä nyt puhu itsestäni.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Samaa mieltä, kunnon puutarhamessut tänne tarvittaisiin... Ja kesällä, että ei tarvitse ostaa liian aikaisin kasvuunlähteneitä taimia (en ostanut ainuttakaan tainta). Kiitos vielä kerran lipusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, alkukesä olisi hyvä ajankohta. Messuilla oli monia kivoja taimia ja joitakin ihan hyviä tarjouksiakin. Mutta eipä tehnyt mieli ostaa, kun niiden elossapitäminen muodostuu liian haasteelliseksi. Muutaman mukulan ostin ja ruukkuhortensian olohuoneen pöydälle.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 13. Minun piti lähteä huomenna messuille, mutta kinttu teki tenän ja annoin liput kummitytölleni! Voi Between, puit ajatukseni sanoiksi, olen aivan samaa mieltä, kaipaa myös puutarhamessuja ilman lakuja, laitureita, ikkunanpesuvehkeitä sun muita! Ihan puutarhaa ja taimia! Sellaiset ovat Uudessakaupungissa toukokuulla ja sinne menen jos kinttu kestää!

  Kiitos kauniista kuvistasi ja messuajatuksistasi hyvä ystävä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, voihan vietävän kinttu. Onneksi kummityttö pääsee hyödyntämään messuliput.

   Olen monen monta kertaa sättinyt itseäni siitä, ettei kertaakaan tullut käytyä Ukin kukkatapahtumassa, vaikka vanhempani asuivat Ukissa 10 vuotta. Käsittämätöntä.

   Toivotaan, että kinttusi lopettaa vihoittelun ja ymmärtää, että ihminen tarvitsee kukkia ja kasveja tullakseen toimeen kipeiden kinttujen kanssa. Hyvää viikonloppua sinulle Saila!

   Poista
 14. Tykkäsin eniten sateenvarjoista, ja niihin ropisevista pisaroista. Niissä oli lumovoimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin sateenvarjot olivat hieno elementti. Näin ne heti hallin portaikosta ja suunnistin suoraan sinne.
   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 15. Voi Between, minua alkoi hymyilyttää, kun katselin messukuviasi. Niin samoja asioita olemme molemmat ikuistaneet ja vielä samaisena torstaipäivänä :) On ollut tässä läheisen kotiinpaluuta pitkältä sairaalareissulta, niin jäi vielä Helsingin messujen kuvat purkamatta kamerasta, mutta laitan minäkin niitä Mielen Lumoon näytille, kunhan ennätän. Voit tulla sitten katsomaan samoja kuvia kuin itselläsi, hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaassa tapauksessa kuljimme peräkanaa räpsimässä kameroillamme.

   Kyllä ne messupostaukset ehtii tehdä hiukan viiveelläkin, sillä kiva niitä on katsella. Vaikka monet ovat kuvanneet samoja elementtejä, nousee kuvien myötä itsellekin uusia ajatuksia ja myös sellaisia mielikuvia, joita ei ole huomannut omaan postaukseensa laittaa. Tosi mukavaa, kun ihmiset näkevät ja kokevat asioita eri tavalla.

   Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Kiitos messukuvista ja hyvistä kommeneistasi, siis ei ihan kaikki metrilakua myötä kuulu puutarhamessuille.
  Mitähän tänne Tampereelle tulee nyt ensi viikon vaihteessa!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa sitä metrilakua olla ihan jokaisessa vähänkin isommassa tapahtumassa Suomessa.
   Mielenkiinnolla odotan postauksia Tampereen messuista. Laitathan sinäkin sitten niitä luettavaksi?

   Hyvää viikonloppua kaikille lasiterassin nautiskelijoille!

   Poista
 17. Kiitos kuvien jakamisesta. Kiva katsella kuvia, kun en itse pääse osallistumaan messuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän tässä onkin mukavaa, ettei aina tarvitse itse reissata, kun pääsee nauttimaan toisten postauksista.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Ihanat messut! Kuin olisi itsekin ollut kukkaistarhassa näiden kuvien myötä. Kevät etenee ja meillä hävisivät lumet eilisen päivän aikaan. Peipposen laulu kiidätti lumien sulamista. :)

  Aurinkoista viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin ovat lumet sulaneet täälläkin. Hiukan on vielä alapihalla lunta. Ja sitä peipposen laulua olen käynyt kuuntelemassa melkein päivittäin. Jos on mustarastas kevätlintu, niin peipponen tuo mieleen kesän.

   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 19. Kiitos messukuvista! Minä menen sinne vielä sunnuntaina, pikaisesti kierrän ja kurkkaan kaikki minua kiinnostavat bloggaajat ja ideat.
  Onneksi ehdin vielä mennä messuille, työt painavat jo kovasti päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että työkiireidesi lomassa ehdit kuitenkin messuille. On se omanlaisensa piristysruiske puutarhaihmisille.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 20. Kylläpä siellä onkin ollut runsaat koristelut! Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siellä paljon mukavaa nähtävää. Hienoa, että niin moni on kuvannut ahkerasti. Saa paremman käsityksen, kun käy lukemassa kaikki messupostaukset.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 21. Kiitokset kauniista kuvista messuilta. Itse kävin messuilla vuosikaudet ja sitten alkoi tuntua, etten oikein saa niistä mitään (niinsanotusti)irti. Mukava oli kuitenkin katsoa kuvien välityksellä tämänkertaista messuantia.

  VastaaPoista
 22. Ihanat messukuvat, joiden parissa on mukava fiilistellä näin jälkikäteen. Omalle kameralle tallentui messuhulinassa vain muutama kuva.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!