sunnuntai 23. elokuuta 2020

Eikä mitään ollut tarkoitus ostaa

 

Elokuinen lauantai sujui enemmän kuin kivoissa merkeissä. Jossain vaiheessa tuli Saaripalstan Sailan kanssa juttua Mustilan taimipäivästä. Hän ehdotti, että menisimme sinne kimpassa. Sehän sopi minulle erinomaisesti. Varsinkin, kun en ole aiemmin Mustilassa käynyt monista aikomuksista huolimatta.

Taimipäivän ohjelma tuli sähköpostiin hyvissä ajoin. Ajatukseni oli lähteä paikan päälle avoimin mielin ilman mitään suunnitelmia suuntaan tai toiseen. Eipä minulla mitään hankitalistaakaan ollut. Ja jos suunnitelmia ja hankintolista olisi ollutkin, ne olisivat unohtuneet heti lipunmyynnin jälkeen. Kuten kävi kuvaamisenkin suhteen. Ei siis ole tarjota näkymiä Mustilan arboretumista tai muistakaan paikoista, sillä taimitorit oli ihan pakko kiertää ja tutkia tarkkaan.

Kivistikin kärhöjä ja viiniköynnöksiä

Katse oli kaiken aikaa niin tehokkaasti taimiin suunnattuna, ettei paljon tullut muita ihmisiä tarkkailtua. Ajattelin, että vähintäänkin johonkin blogituttuun saattaisin törmätä. Koronan kannalta tapahtumassa oli suhteellisen turvallista kulkea. Ihmisiä oli toki paljon, mutta isolle alueelle tehokkaasti hajautuneina. Kassajonot eivät olleet ylettömän pitkiä ja tiiviitä. Käsidesi ja kasvomaskit meillä oli mukana, mutta maskeille en kokenut tarvetta.

 

Mitään ei ollut tarkoitus ostaa, mutta aina kannattaa olla liikenteessä niin silmät kuin mielikin avoimena. Sailan kanssa kulkemisesta oli valtavasti etua ja apua, sillä hänen innostuneet ja asiantuntevat bongauksensa saivat minutkin tarttumaan purkkehin ja näkemään kasveja uusista näkökulmista.

Ängelmistä kiinnostuneena ostosputki aukesi helposti.Taimikassiin sujahtivat hetken pyörittelyn jälkeen:

Thalictrum contortum - Amurinängelmä (valkoinen)
Tahlictrum delavayi 'Album' - Jaloängelmä (valkoinen
Tahlictrum delavayi 'Hewitt's Double' - Jaloängelmä (lila kerrottu)
Tahlictrum aquilegifolium 'Nimbus White' - Lehtoängelmä (valkoinen)

 

Kolme ensimmäistä löytyi Tommolan tilan laajasta valikoimasta ja Nimbus White virolaiselta kauppiaalta.

Tavanomaisen vihreästä lehtiväristä poikkeavat kasvit ovat alkaneet enenevässä määrin kiinnostaa. Niinpä huomio kiinnittyi Mustilassakin myös sellaisiin.

Virolaiselta myyjältä ostin tummahipiäisen mehitähden nimeltään Sempervivum 'Arno'. Olen ajatellut laajentaa Oikearinteen mehitähtialuetta, jossa ne näyttävät viihtyvän hyvin. Kotona tajusin, että mehitähtiä olisi voinut ostaa enemmänkin, kun kerran tarjolla oli joitakin erilaisia.

Tommolan myyntipisteestä ostin kirjavalehtisen syysleimun, jonka nimi on Plox paniculata 'Creme de Menthe'. Virolaisen myyjän tummalehtinen harsojaloangervo Astilbe thunbergii  'Chokolate Shogun' ei käsistäni myöskään irronnut, joten kassan kautta menin senkin kanssa.

Näitä kuvan hapsuhiuksisia punahattuja ei voinut vastustaa. Vasemmanpuoleinen Echinacea 'Marmalade' ja oikeanpuoleinen Echinacea 'Hot Papaya' saavat meiltä uuden kodin, jossa toivon niiden viihtyvän ja lisääntyvän.

Sää suosi meitä ruhtinaallisesti. Aamulla kotoa lähtiessä satoi, mutta Elimäkeä kohti ajaessamme sadepilvet jäivät taakse ja perillä oli lämmintä ja valoisaa. Saimme kiertää kaikki taimitorit Mustilan omia taimia unohtamatta ilman sadepisaaraakaan. Vasta pois lähtiessämme alkoi ensimmäisiä pisaroita ripotella, mutta sehän ei enää haitannut ollenkaan.

Jättiverbena

 

Pariin blogituttuun törmättiin melkein pois lähtiessä. Vaalean Vihreää -blogia kyllä seuraan, mutta blogin taustahenkilöä en ole aiemmin tavannut. Saila hänet bongasi kassajonossa. Pahoittelen, että jäi kunnolla hyvästelemättä kun siirryimme pois muiden tieltä. Päivänpesän elämää -blogin Katjan olen tavannut muutaman kerran jo aiemminkin. Oli mukava treffata hänet Mustilassa.

Kuvan päivänlilja on omasta pihasta. Näin samanlaisen Mustilassa, mutta tietenkin unohdin nimen.

Kotimatkalla poikkesimme vielä Sofianlehdon kukkatalossa katselemassa kärhöjä, joita siellä on runsaasti. Saattaa olla, että palaan Sofianlehtoon ostoksilla vielä tämän syksyn aikana.

Paris quadrifolia - Sudenmarja

Puutarha-aiheiset retket ovat aina kiinnostavia ja innostavia. Näin Mustilasta vain osan, mutta enempää ei tämän reissun puitteissa ollut tarkoituskaan tekemistä ja menemistä ahtaa. Alunperin ajattelin puhua Ukkokullan ympäri Mustila-seurakseni. Se suunnitelma mureni jo alkutekijöihinsä ja koko Mustila-käynti kaikkinensa oli hyvää vauhtia jäämässä tältä kesältä unholaan. Oli siis varsinainen onnenkantamoinen päästä matkaan Sailan kaverina.

Sailan kanssa oli helppoa ja mukavaa reissata. Nautin erityisesti hänen valtavasta tietämyksestään kuunnellessani hänen myyjien kanssa käymiään keskusteluja. Saila on tavattoman lämminsydäminen ja helposti lähestyttävä, kaikille tasapuolisesti ystävällinen ihminen. Oli kiva päivä, parasta A-luokkaa. Lämmin kiitos sinulle Saila!

 

40 kommenttia:

 1. Voi tavaton mitä houkutuksia. Pääsit oikein asiantuntijan seurassa taimiparatiisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimiparatiisissa tosiaan oltiin. Isomman tontin haltijana olisi kukkaro ollut kaiken aikaa levällään. Mitä puuherkkuja siellä näkikään.
   Seura oli kyllä ehdottomasti parasta mahdollista tuollaisessa ympäristössä.

   Poista
 2. Varmasti kiva päivä. Taimipäivillä en ole käynyt, mutta muutoin Mustilassa on tullut vierailtua melko usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi kiva päivä. Mustilan reissuni ei tule jäämään ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Taimipäivälle ei kannattanut muuta ohjelmaa sisällyttää, sillä oli mukava kiertää taimitorit ajan ja ajatuksen kanssa.

   Poista
 3. Voi minulta tänä vuonna väliin mutta ystäväni toi juuri äsken kassillisen Aivarin saniaisia💕 Onnea on ihanat puutarhaystävät💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uumoilin, että sinuun siellä saattaisi törmätä. Hyvä, että sait kuitenkin mieluisan taimikassillisen tuliaisena.
   Onni on todellakin ihanat puutarhaystävät!

   Poista
 4. Olipa sinulla kiva päivä! Minulla jäi tänä vuonna Mustila väliin, ehkä ensi vuonna taas onnistuu. Oli varmasti upeaa olla reissussa Sailan kanssa, sinulla oli ns. tietokirja mukana, mutta persoonallisen lämminhenkisenä :). Löysitkin kivoja tuomisia kotiin, puut olisivat kiinnostaneet minua kovasti, mutta viime vuonnakin suuremmat taimet oli pakko jättää ostamatta, koska autoon ei mahtunut. Kiva, että sade ei sattunut sinne, meillä satoi lopulta melkein koko päivä ja yö tasaisesti tihkuillen.
  Kiva, että sattui bloggarikohtaamisia myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosiaan kaikin puolin antoisa päivä. Harvoin niin mukavaa tietokirjaa on matkakumppanina kuin tällä reissulla.
   Monia puuerikoisuuksia ja tavallisiakin oli tarjolla. Selvästi ihmiset sen tietävät, sillä moni kantoi kookasta kasvia pysäköintipaikka kohti.
   Sade alkoi vasta lähtiessä, joten hyvin olimme siltä suojassa. Kotona vettä onkin tullut myös tänään. Toisaalta kastelu on tervetullutta, sillä maa alkoi olla taas kovin kuivaa.

   Poista
 5. Voi, mikä ihana päivä! Hyvää seuraa ja miälenkiintoosta katteltavaa..... ja ostettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli oikein mukava päivä. Varmaan nähtävää olisi ollut enemmänkin, mutta katse osui ja pysyi tiiviisti kasveissa. Herkkuja oli vaikka muille jakaa.

   Poista
 6. En ole koskaan käynyt Mustilan taimipäivillä. Varmasti olisi vierailun arvoinen tapahtuma! Ja en kyllä varmaan minäkään ostoksitta pois pääsisi!😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustila on kiinnostava paikka muulloinkin kuin taimipäivän aikaan. Keväällä rhodojen kukinnan aikaan tekisi mieli sinne mennä. Tämän taimipäivän lisäksi. Tuo "mitään en osta" on oikeastaan turha jankutus, koska kasvipaikoissa se ei pidä paikkaansa ollenkaan.

   Poista
 7. Oli kiva tavata teidät. Eikä haittaa nopeat siirtymät. Koronan takia ei oikein itsekään jäänyt minnekään pitkäksi aikaa. Ihana päivä. Kotona päivä jatkuikin leipoessa lapsen synttäreitä varten, joten kaikki taimeni saivat yöllä vielä kunnon kastelun vesisateessa.

  Sailan kanssa tulisi varmasti bongailtua vielä enemmän kaikkea harvinaisuuksiakin.

  Marmelade muutti meillekin, samoin sinulla on kuva saniaisesta, jonka minäkin ostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla olikin sitten työntäyteinen päivä, vaikka kasvien äärellä työ yleensä unohtuu. Hyvin kastuivat minunkin taimeni, enkä ehtinyt niitä tänäänkään vielä istuttaa.
   Myynnissä oli hienoja saniaisia. Ehkä niillekin olisi meiltä paikka löytynyt, jos olisi ollut avarakatseisempi. Hauskat punahatut eivät ohi päästäneet, kuten sinäkin huomasit.
   Sailan seura oli todella innostavaa ja avartavaa. Korvani venyivät varmaan 10 senttiä kuunnellessani hänen pohdintojaan.

   Poista
 8. Tämä Mustila on ollut sillä listalla missä pitäisi käydä. Mutta, tuleehan näitä uusia kesiä. Ihana paikka näyttää olevan.
  Silloin kun tein koruja ja kävin erilaisilla korukivimessuilla, niin toisinaan päätin, etten mitään osta, vaikka tiesin että ostan tietenkin.
  Sitten ristiriitaisin tuntein kotiipäin. Onnellisena siitä, että sain niin paljon ihania juttuja. Vähän harmistuneena siitä, että tuhlasin niin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustila on pitkään ollut minunkin listallani. Sinne voi ja kannattaa mennä muulloinkin, kuin taimipäivän aikaan.
   Kaikki harrastukset maksavat ja siksi on hyvä suoda itselleen lupa lipsua ennakkopäätöksistä. Sen verran hyvin tunnen itseni, että "en mitään osta" on sanahelinää. Toivottavasti et ainakaan enää koe huonoa omaatuntoa korutarvikeostoksistasi.

   Poista
 9. Kivoja ostoskia, sitten vain istuttamaan 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään meni sadetta pidellessä ja muita asioita hoidellessa. Istutus muhii mielessä ja toivon mukaan etenee lähipäivinä.

   Poista
 10. Oli mukava tavata pitkästä aikaa, sekä Saila että sinut. Hankin saman harsojaloangervon Tommolan tilan myynnistä. Se kolahti ehti. Myynnissä oli vaikka mitä, onneksi tuli lähdettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan tuli lähdettyä. Enemmänkin ostettavaa olisi ollut, mutta hiukan piti miettiä budjettia. Jälkikäteen keksii lukuisia uusia istutuspaikkoja niillekin kasveille, jotka jäivät ostamatta. Jäipähän ideoitavaa seuraavaankin kertaan.
   Harsojaloangervon väri on tosi hieno. Kiva kuulla, että sellainen tarttui sinullekin. Toivottavasti saamme kumpikin sen menestymään.

   Poista
 11. Viime vuonna katse oli kaiken aikaa taimissa ja vasta jälkeenpäin luin blogeista, kuinka monta teitä/meitä siellä olikaan. Tänä vuonna katselin nyt myös taimien ostajia tunnistaakseni jonkun... Vaalean vihreää -blogitutun kanssa juteltiinkin, mutta muita kun ei vaan tunnista. Olisi ollut mukava tavata. Pitäisi kehitellä jokin tuntomerkki rintapieleen Mustilamerkin rinnalle:) Kivoja ostoksia löysitte ja Sailan kanssa onkin hyvä lähteä liikkeelle, kun saa samalla asiantuntevaa tietoa mukavan seuran lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, olisi ollut tosi mukava tavata sinutkin. Mekin juttelimme jossain vaiheessa, että bloggareilla pitäisi olla jokin näyttävän värinen hattu tai viiri päässä kertomossa muille, että paikalla ollaan. No, fiksumpiakin tuntomerkkejä varmasti joku keksii.
   Minulta unohtui täysin muiden ihmisten katseleminen, kun innostuneena tuijotin taimia. Tuli taas sellainen aikuisen karkkikauppatunnelma kaikkien herkkujen keskellä.
   Kun noinkin pitkälle kotinurkilta matkaa, voisi tapahtuman yhteyteen ihan hyvin sopia treffejä. Jospa ensi vuonna onnistuisi paremmin.

   Poista
 12. Minä menen ihan sekaisin jo Mustilan verkkokaupassa, saati sitten jollain taimipäivillä. Kieltämättä kutkuttavan houkutteleva tilaisuus johon ehkä joskus onnistun hankkiutumaan. Sinä sait vielä mainion oppaankin, ekstrabonus. Onnittelut hienoista hankinnoista, upeita erikoisuuksia.

  Olisi hauska kyllä tavata puutarhabloggaajiakin, varmaan joku horsman oksa rintapielessä olisi ihan kiva tuntomerkki. Ottaisikohan joku aktiivibloggaaja tästä kopin ja ensi vuonna olisi ihan oikeasti tavoitteena bongailla kiinnostavien taimien lisäksi myös blogituttuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekaisinhan tuollaisten herkkujen äärellä menee. Varaudun aina houkutusten äärelle mennessäni, että jotain tarttuu mukaan. Tavallaan oli kivakin tehdä löytöjä, kun ei ollut mitään must-listaa päässä.
   Mustilan kävijöissä on useita bloggareita, mikä on käynyt ilmi niin omissa kommenteissa kuin muiden blogeja lukiessani. Moni asia keskittyy liian usein pääkaupunkiseudulle, joten Mustila voisi olla kiva vaihtoehto.

   Poista
 13. No voi sinua Between, lämmin kiitos sinulle! Olit niin parasta A-luokan seuraa. Olen tosi iloinen, että tämä reissumme toteutui. Samat kiinnostuksen kohteet ja juttua riitti puolin ja toisin, eikä edes väsyttänyt lopuksi, mikä on harvinaista, sillä seura ja keskustelu ovat useimmiten väsyttäviä, jostain syystä. Mutta sinun kanssa ei! Ehkä olisi pitänyt jatkaa sinne Vakka-Taimeen :-D
  Nyt sitten kovaa mietintää, minne mihinkin taimen istuttaa. Etenkin niiden puiden kanssa. Oikeita aarteita sieltä löytyi, kauan haviteltuja herkkuja. Karkkikaupassa tosiaan oltiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakka-Taimi olisi ollut varsinainen paratiisi Mustilan jatkeeksi. Vaan mitäpä olisivat pojat sanoneet, kun mammaa ei olisi kotiin kuulunut. Pari kissanminttua olisi pitänyt lohdutukseksi heille viedä.
   Punahatut ja ängelmät jo istutettu, sillä niille paikka oli heti selvä. Muut saavat hetken odottaa. Sadekuurojen lomassa aloitin rinteen putsauksen. Eiköhän niille sinunkin taimillesi paikka löydy. Nenäliinapuu jäi pyörimään takaraivoon. On se vaan niin kaunis.

   Poista
 14. Kuulostipa ihanalle. Minulta menee aina kaikki tälläiset tapahtumat ihan ohi. Ajan suhteenhan kaikki olisi kuitenkin aina järjestettävissä, vaikka mukamas on aina niin paljon tekemistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilaa sähköpostiisi Mustilan sivuilta asiakaskirje (vai miksi sitä nyt nimitetään?). Silloin saat ainakin sen suunnan tiedot nopeammin ja ajoissa pureskeltavaksi. Mutta totta tuo, että aina on mukamas kaikenlaista tekemistä. Lähtöä edellisenä päivänä alkaa laiskottaa ihan mahdottomasti ja silloin on oltava tiukkana, ettei peru menemistä.
   Päiväreissut ovat siitä kivoja, että pääsee illaksi takaisin kotiin. Päivän aikana ehtii kuitenkin kokea kaikkea kivaa.

   Poista
 15. Innostavalta vaikuttava reisu. Itellä ei oo tullu montaa kertaa paikalla käytyä, vaikka ei kaukana asutakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähelle on usein "pisin" matka. Arvaa vaan, tuleeko minun käytyä Helsingissä, vaikka pääsen sinne helposti ja nopeasti.
   Reissu oli kyllä tosi kiva ja tuliaisistakin osa jo istutettu.

   Poista
 16. Upeita löytöjä ja oli varmasti ihana päivä!
  Saila on ihan parasta seuraa taimiostoksilla. Hänen kasvitietämyksensä on ihan uskomaton.
  Blogireissuilla ja messuilla tämä on tullut todettua. Muistan yhdet Lahden messutkin, kun Saila sattui samalle kojulle yhtäaikaa. Tuli hankittua vähän yhtä sun toista, kun Saila tiesi mitä pikkuruisista taimista oli kehittymässä. Aiemmin en ollut kyseisistä taimista kuullutkaan. Sama fiilis tulee Sailan blogia lukiessa. Hän on kuin kävelevä kasvitietokirja.

  Minäkin olin suunnitellut tulevani Mustilaan. Olin merkinnyt sen kalenteriin ajat sitten. Lähempänä tapahtumaa minua alkoi kuitenkin hirvittämään ihmispaljous ja päätin olla lähtemättä. Olen ehkä hieman ylitarkka koronan suhteen, mutta lähipiiriini kuuluu paljon riskiryhmäläisiä.

  Kiva kuulla näitä Mustilan terveisiä ja onneksi tulee taas uusia mahdollisuuksia päästä taimiherkkujen äärelle. Tämä Mustilan tapahtuma on minusta paras taimitapahtuma Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, oli tosi mukava tankata Sailan tietoutta ja katsella hänen aitoa innostustaan. Siitä tuli hurjan hyvä mieli ja innostus myös tarttui. Jos eläinmaailmalla on Sir David Attenborough, niin kasvimaailmalla on Saila Routio.

   Sinua me vähän vilkuilimmekin. Mustilassa oli turvallista liikkua, sillä ihmiset hajaantuivat tehokkaasti alueelle, eikä missään ollut tungosta tai tiiviitä jonoja. Turvaväleistä ei tarvinnut tinkiä. Riskiryhmäläisiä on minunkin lähipiirissäni ja siksi pyrin olemaan tarkka. Ymmärrän hyvin päätöksesi.

   Tämä oli ensimmäinen Mustila-käyntini, mutta ei todellakaan viimeinen. Taimipäivä ansaitsee kyllä kehunsa.

   Poista
  2. Ihana kuulla, että vilkuilitte minua. <3
   Olisikin ollut niin ihana nähdä!

   Poista
 17. Voi että, varmasti ihan mahtava reissu! :) Kävin Mustilan taimipäivillä viime vai toissa vuonna. Taimitorilla asiantunteva seura olisi ollut kyllä tarpeen. Yksikseni en meinannut oikein mitään saada ostettua, kun olin niin pyörällä päästäni! :D Tarkoitus on ollut lähteä käymään Mustilassa ihan ajan kanssa ja kierrellä arboretumia, mutta on toistaiseksi jäänyt suunnitelman tasolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuun minäkin olin vähän pyörällä päästäni. Onneksi ensin oli tarjolla puita, joille minulla ei oikein ole tilaa. Näin sain rauhassa katsella ja ottaa vauhtia. Tommolan tilan myyntipisteessä päästin itseni valloilleen, mistä Sailalle iso kiitos. Hän nosteli purkin sieltä ja toisen täältä nimiä luetellen ja siihen päättyi hämmenykseni.
   Arboretumiin minunkin on tarkoitus jossain vaiheessa mennä. Sinne saan ehkä Ukkokullan kaveriksi, kun hänen ei tarvitse odotella minun ostosinnostustani.

   Poista
 18. Teillä oli varmasti mukava reissu ja ostoksesi oli ihania ja kun on vielä asiantuntevaa seuraa niin kyllä sitä ostoksia kertyy. Minä en ole käynyt missään on ollut jotenkin kiireistä viimeaikoina 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä on monilla ollut hyvin erilainen, varsinkin koronan vuoksi.
   Enemmänkin olisi ollut mukavia houkutuksia tarjolla. Tarjonta laittoi minut ihan hämilleen. Oli tosi kiva reissu.

   Poista
 19. Upeat hankinnat ja seura oli varmasti paras mahdollinen tuollaiseen tapahtumaan. Harsojaloangervo ja nuo veikeät punahatut olisivat houkuttaneet minuakin. Toivotaan kaikille hankinnoillesi pitkää ikää.
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlettelin juuri lisätietoa harsojaloangervosta ja sen perusteella olen tosi tyytyväinen sen hankintaan. Jälkikäteen ajatellen niitä olisi kannattanut ottaa useampikin, mutta toivotaan tuon yhden yksilön pärjäävän.
   Mukavia elokuun lopun päiviä sinulle!

   Poista
 20. Ai että, kuulostaa ja näyttää hyvältä puutarharetkeltä!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!