lauantai 27. toukokuuta 2017

Meneekö teillä aina kaikki kuin Strömsössä?

Rönsytiarella - Tiarella cordifolia

Minulla ei mene. Ei todellakaan. Joskus pieleen meneminen harmittaa suunnattomasti, ainakin hetken aikaa. Usein kaikesta sählingistä saa makeat naurut. Näin kävi pari viikkoa sitten istuttaessani kolme pylvästuijaa entisten metsäpuutarhassa sijaitsevien tuijien jatkoksi. Kaivoin kuopat ja toin vuorokauden juuripaakkujaan vedessä liottaneet tuijat paikalle. Sitten hain alapihalta havumultasäkin leikaten sen saksilla auki. Laitoin tuijat kuoppiin ja ryhdyin kaatamaan niille säkistä ensimmäistä annosta multaa saadakseni tuijat pysymään suorassa. 

Jättipoimulehti - Alchemilla mollis

Multa ei valunutkaan säkistä normaaliin tapaan, vaan kuului kummallisia lompsahduksia, jolloin ryhdyin tutkimaan tarkemmin säkin sisältöä. Siellä oli omituisia mustankoppuraisia kaarnanpalasia, sahanpurua ja kaikenlaista osin multaa muistuttavaa moskaa. Vaan ei missään nimessä ainesta, jota voisi kutsua mullaksi. Olin ostanut kyseisen rhodo- ja havumultasäkin Honkkarista muutama päivä aikaisemmin. Kiukuissani ryhdyin kaapimaan moskaa istutuskuopasta takaisin säkkiin ja mielessäni manasin vieväni sen oitis takaisin kauppaan. Ehkä sentään kuvaisin sisällön ensin.

Lemmikki - Myosotis

Nappasin säkin aikomuksenani kiikuttaa se suoraan autoon. Ensin päätin kuitenkin sulkea säkin kunnolla, jolloin huomasin siinä olevan jo entuudestaan nitojan niittejä. Olin ihan ymmällä. Ukkokulta tuli siihen rytäkkään paikalle ja aloin hänelle selittämään, millaista multaa olin säkin myötä saanut. Ukkokulta katsoi minua hetken ja kysyi, mistä säkin olin ottanut. Kerroin hakeneeni sen sieltä, mistä pitääkin eli alapihan puuvajan eteen kokoamastani multasäkkipinosta.

Muscari Azareum

Ukkokultaa alkoi naurattamaan ja hän kertoi keränneensä tyhjään multasäkkiin sahanpurua ja jätettä, jota syntyi polttaessamme kevättalvesta vanhassa kaivonrenkaassa mm. kasvien juurakoita. Betonirengas piti siirtää aitatyömaan alta pois ja myös sen keskeltä paljastunut sotkuinen aines, jossa luonnollisesti alimmaisena oli ihan tavallista maatakin. Ukkokulta oli nitonut säkin kiinni, jotta se ei leviäisi kaatopaikalle kuljetettaessa. Säkki oli vain unohtunut alapihalle kuljetusta odottamaan. Sen ihan oikean rhodo- ja havumultasäkin viereen, jota en ollut huomannut. Ja ne niititkin olivat niin ovelasti, että säkki näytti aivan avaamattomalta.

Kyläkurjenpolvi - Geranium pratense 'Splish-Splash'

Tämä multasäkkiepisodi näyttää jäävän meidän perheen eläväksi legendaksi, jolle nauretaan vielä moneen kertaan. Mitähän olisivat Honkkarissa sanoneet, jos olisin säkin kanssa heille mennyt kummallisesta ja huonosti maatuneesta mullasta valittamaan? Minullahan oli aivan samanlaisesta multasäkistä ostokuittikin näyttää. Ehkä olisin saanut uuden multasäkin tilalle. Ja miten noloksi olisin itseni myöhemmin tuntenut, sillä tokihan asian laita olisi aikanaan kotona paljastunut. Viimeistään silloin, kun Ukkokulta olisi alkanut kaivata kaatikselle menevää säkkiään.

Iris reticulate 'Harmony'

Tuijat pääsivät maahan oikean rhodo- ja havumullan kera. Myöhemmin luin Leena Luodon Puutarhan parhaaksi -ryhmästä, että tuijan voi huoletta istuttaa ihan tavallista multaa käyttäen. Se ei vaadi mullalta samanlaista happamuutta, kuin muut havukasvit. Aina sitä oppii uutta.
 

58 kommenttia:

 1. Heh, tekevälle sattuu. Tapahtumasta jäi mukava muisto, jolle nauretaan vielä monesti. Meillä sen sijaan kaikki sujuu aivan kuin Strömsössä. No, ei todellakaan ja jos sellaista odottaa, ei kannata ryhtyä puutarhuroimaan. Tämä on puuhaa missä sattumalla on suuri rooli. Iloisia puutarhahetkiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuma sohii yllättävän usein ja meikäläinen vielä parantaa niitä sattuman vaikutuksia. Saatiin kyllä niin hyvät naurut tästä multaepisodista, että vieläkin vatsan pohjaa kutkuttaa.

   Poista
 2. Hahhahaa, hyvää multaa löysit : ) Hyvä, kun selvisi ennen kauppaan menoa! Meillä taitaa löytyä yhdestä vanhasta multapussista vielä viimevuotiset lehtokotilon kalmot (YÄK), taidankin painua siivoamaan pihaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin hyvä ilma siivota pihaa. Ei tule ainakaan hiki.
   Minä kerään kotilot tyhjiin pesuainepurkkeihin, joissa on hiukan etikkaa pohjalla. Sinne ne hukkuvat ja purkin täytyttyä nakkaan sen samantien roskiin.

   Poista
 3. Kaikkea voi sattua...ja sattuukin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käy elämä yksitoikkoiseksi, kun näitä kommelluksia sattuu.

   Poista
 4. Tekevälle sattuu... Minulta menee omat multapussit hukkaan, enkä voi syyttää siitä ketään muuta kuin itseäni! Sitten kun olen ostanut uusia, löytyy vanhempikin varasto.
  Viime syksynä ostin monta tuijaa Terran -70% alesta, mutta ehkä istutin ne liian myöhään syksyllä, eivät ehtineet juurtua. Keväällä suojasin ne auringon paisteelta (mikä aurinko???), mutta näyttävät olevan kuolleita. Uusiksi meni, mutta eipä ne paljoa maksaneetkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on hyvää istutusaikaa, mutta liian myöhään eivät ehkä ehdi juurtua. Et kuitenkaan hukannut tuijia, vaan taisivat "hukata" itse itsensä.

   Poista
 5. Buahhahha, olipas hauska kommellus. Olis ollut kiva nähdä sun ilmeesi pussin sisällöstä.
  Meidän aitatuijat on myös ihan tavallisella mullalla laitettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ilmeeni olisi ollut näkemisen arvoinen. Olin hetken ihan ymmälläni. Jutulle nauretaan vielä pitkään.

   Poista
 6. Hahhhaaaaa.... hyvässä lykyssä olisin osunut kohdalle arvon naapuri :D Olisi ollut lystiä :D Ne on Honkkarissa olleet niin pihalla puutarhaosastolla tuotteistaan, että todennäköisesti oisivat vaan antaneet sulle uuden säkin tilalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, että ihan syystä minulla on oikeus käydä Honkkarissa marmattamassa mullasta. Voi hyvinkin olla, että olisivat antaneet uuden multasäkin. Rahallinen arvo on vain muutama euro. Töhnäsäkki on jo matkannut kaatikselle, mutta edelleen naurattaa. Itselleen nauraminen on kyllä terveellistä ja piristävää.

   Poista
 7. Ei mene kaikki kuten Stömsössä. Olisi voinut itseltäkin suu loksahtaa auki tuollaisesta pussin sisällöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut todellakaan mitään multaa. Ei sinne päinkään. Parempi kuitenkin, että säkin sisällölle löytyi looginen selitys.

   Poista
 8. Tällaiset jutut ovat parhaimmillaan elämän suola, vaikka ne eivät aina heti nauratakaan. Myöhemmin sitäkin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaankaan aina juuri sillä sattumuksen hetkellä naurata. Omituisen mullan näkeminen aiheutti ensi alkuun enemmän ihmetystä ja asian selvittyä sitten kirvoitti naurut.

   Poista
 9. Hauska tarina :). Käytän tyhjiä multapusseja pihalla jätesäkkeinä. Täytyy olla tarkkana minkä pussin seuraavaksi tyhjennän puskan juurelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhjistä multasäkeistä on moneen käyttöön, joten minäkin kerään niitä kellariin. Paras näköjään vilkaista sisältöä toisenkin kerran ennen jatkokäyttöä.

   Poista
 10. Voi ku menis eres joskus joku niinku Römsöös. Melekee kaikki teen kahtehen kertahan tai tuloo joku muu kömmährys. Mutta son nii normaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollei mitään tee, ei sitten mitään tapahdukaan. Ei hyvää eikä pahaa. Jatketaan vain säheltämistä entiseen tapaan.

   Poista
 11. Olipa hauska juttu! Ei mee hommat kuten Strömsöössä, ei todellakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Paras vaan ottaa tällaisetkin sattumukset huumorin kannalta.

   Poista
 12. Ei todellakaan mene niin kuin Strömsössä. Tapahtumahetkellä ei välttämättä naurata mutta myöhemmin kyllä. Ihan takuulla olisin itsekin ihmetellyt säkin sisältöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olisit. Oli kyllä niin ihmeellistä mömmöä säkki täynnä. Joskus sentään mullan seassa on jokunen oksanpätkä ja kaarnanpala, mutta harvemmin sahanpurua ja isoja levymäisiä klönttejä. Mitä mahtoivat ollakaan.

   Poista
 13. Hehheheh, vai meni pussit sekasin :)
  Eipä mene...nyt ei suju mikään. Pihahommat on ihan retuperällä. Ihmettelen kyllä minne on kadonnut kukkia, kuten nuo iirikset, balkaninvuokot, ketoneilikat ja mansikat. Tilalla on reheviä voikukkia, rönsyleinikeitä, nokkosia yms. Jaksaminen ja innostus ovat myös kadoksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emilie, kyllä se jaksaminen välillä katoaa monelta muultakin. Väkisin on ihan mahdotonta tehdä puutarhatöitäkään. Yleensä motivaatio palaa jossain vaiheessa, mutta se stressaa, kun ei tiedä, milloin. Koitahan jaksaa.

   Poista
 14. Sitä sattuu ja tapahtuu välillä itse kunkin elämässä! Minulla jäi projekti mökillä kesken, kun harmaasieppo tekee pesää hyönteishotelliin. Piti tekemäni keittiöpuutarhaa sen taakse. Se saa nyt odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin blogistasi harmaasiepon pesinnästä. Kenties se palkitsee maltillisuutesi keräämällä ötököitä pois puutarhastasi.

   Poista
 15. Sellaista sattuu! Onneksi et ehtinyt viedä "multasäkkiä" kauppaan. :)
  Suloista sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä Honkkarissa asiakas on aina oikeassa samaan tapaan kuin Stockkalla. Erään tutun tytär oli Stockan Herkussa töissä ja asiakkaat palauttivat sinne jopa sellaisia tuotteita, joita sieltä ei selvästikään oltu ostettu. Osan kauppa hyvitti, mutta räikeimmät tapaukset kyllä jäivät hyvittämättä.

   Poista
 16. Luin tän sun postauksen jo eilen puhelimelta, mutta en jaksanut sillä näpytellä kommenttia.
  Sait mut kyllä nauramaan ihan ääneen. Ihan parhaita nämä kommellukset, vaikka sillä hetkellä ei välttämättä kauheasti naurata. Mutta jälkeenpäin näistä jää hauskat muistot.
  Mun miestä ei kerran naurattanut yhtään, kun kävin etsimässä sopivaa tuenta narua kasveille autotallista. Löysinkin sopivan narukerän ja käytin sitä monen kasvin tuentaan. Jälkeenpäin selvisi, että narukerä olikin jokin kallis kerämäinen suodatin, johonkin vempeleeseen. Mies ihmetteli, miten sain ylipäätään narua siitä irti. Tuli kalliit sidontanarut. Mutta ei tullut kyllä tälle blondille mieleenkään, että narukerä voisi olla suodatin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole edes mitään puolusteltavaa, kun en ole blondi. Pitäisiköhän värjätä hiukset.
   Vitsi, hauska juttu kyllä tuo sinun suodatinnarusikin. Jotenkin sitä ottaa ensimmäisen kelvollisen tavaran käyttöön, kun yrittää päästä helpolla ja siirtyä sitten seuraavaan hommaan. Joskus niiden kiireessä tehtyjen kömmähdysten setviminen vie huomattavasti enemmän aikaa, kuin jos olisi tehnyt asian heti alkuunsa oikein.
   Kännykällä näpyttelemistä en harrasta enää juuri laisinkaan ja tällä tabletillakin vähemmän. Saa kaiken aikaa korjata sanahirviöitä.

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Aikamoista sähläystä välillä tämä meikäläisen puutarhaaminen. Onneksi välillä siitä saa myös makeat naurut.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Näin se menee. Pitäisi kirjata kaikki möhläykset ylös, sillä yllättävän pian ne unohtuu.

   Poista
 19. Hieno juttu, kun joku kertoo ihan oikeesti jonkun töppäyksen. Tai tässähän ei tapahtunut mitää lopullista, mutta kuitenkin pientä sekoilua. Miksi onkin niin vaikeaa julkistaa omat töppäilyt?! Sehän tekee elämän arjesta kiinostavaa ja hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselle nauraminen ja oman epätäydellisyyden myöntäminen on terveellistä ja virkistävää. Kun sen tekee julkisesti, huomaa pian, ettei ole ainoa sählääjä. Vertaistuki tässäkin asiassa on mukavaa ja tarpeellista. Tämä säkkijuttu oli vaan niin hauska, että se oli ihan pakko jakaa.

   Poista
 20. :D :D Hauska juttu! Onneksi löytyi pikaisesti selitys asialle, ennekuin olisit ollut vihaisena antamassa palautetta liikkeeseen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Vieläkin selkäpiitä kylmää ajatus siitä, että olisin syyttä suotta käynyt kaupassa mullasta motkottamassa. Toisaalta kutkuttaisi tietää, miten myymälässä asiaan olisi suhtauduttu.

   Poista
 21. Ei mene täälläkään, mutta nytpä sain kunnon naurut :) Kiitos, että jaoit meille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanonnan mukaan nauru pidentää ikää ja nyt tuli kyllä kerralla useampi vuosi.

   Poista
 22. Haha mikä tarina :D Voin melkein kuvitella tuon ihmetyksen, kun säkistä on alkanut tulemaan jotain ihan muuta kuin multaa! Onneksi et ehtinyt myymälään reklamoimaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaimellisesti suuni loksahti auki ja taisi jonkin aikaa auki pysyäkin. Ällistys vain suureni nähdessäni niitit säkissä. Onneksi tosiaan en ehtinyt säkin kanssa kauppaan. Toisaalta tarina olisi saanut uudenlaisen jatkon....

   Poista
 23. Tästä tuli kyllä hymy huulille, vaikkei tilanne varmasti sillä hetkellä naurattanut kun luuli saaneensa sutta ja sekundaa. Tuon multalaadun suhteen olen muuten laiskotellut ja laittanut kaikki havut ihan tavalliseen puutarhamultaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan aina havumultaa ole käsillä ja hyvin ovat kasvaneet.
   Silloin ei kyllä hymyilyttänyt, kun sitä töhnää pussista istutuskuoppaan kaadoin. Hyvä näin, että saa jälkikäteen nauraa.

   Poista
 24. Olihan hauska sattuma. Tekevälle sattuu kaikellaista erehdystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja niistä erehdyksistä oppii tosi hyvin. Harvemmin saman mokan tekee kahdesti.

   Poista
 25. Hyvä kun jaoit kommelluksesi, eipä tunnu niin mahdottomilta omatkaan mokat... itselle nauraminen on hyvän itsetunnon merkki, varsinkin kun tietää, että muillekin sattuu ja tapahtuu, vaikkeivät kaikki sitä kerro! Vaan mistäpä tietää, vaikka tuijasi olisivat kovastikin tykänneet tuosta lajista...:) Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kaikille sattuu ja tapahtuu, mutta ei niistä aina tule muille kerrottua. Joskus mokat on kertakaikkiaan niin tyhmiä, että ne haluaa itsekin unohtaa.
   Oli se vaan sellaista moskaa, että olisiko siinä mikään kasvanut. Onneksi en ehtinyt kaikkea kuoppaan kaataa ja kaadetustakin valtaosan sain kasvotusten pois.

   Poista
 26. Elämä on hauskempaa :) kun kaikki ei mene aina nappiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Onnistumiset ilahduttavat monin verroin enemmän, kun välillä joutuu vähän kärvistelemään.

   Poista
 27. Voi ei! Mutta hymyn saitte täälläkin aikaan! Ei todellakaan mene kuin Strömsössä, juuri nyt tuntuu että yrittää vähän kaikkea ja kaikki menee päälaelleen kun on liikaa hommaa.... Perunatkin idätin korissa, ja vihreitähän niistä tuli. Miksen laittanut niitä munakennoon kuin aina ennenkin.... No tekemistään toivottavasti oppii... Ihanat kevätkuvat olit saanut kuvattua, ihan lempparikukkiani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä keväänä kaikki hommat ovat kasautuneet lyhyelle ajalle ja välillä on tuntunut, että kaikkensa tehtyään silti puolet jää tekemättä. Virheistä oppii ja sen opin taitaa muistaa parhaiten.

   Poista
 28. Olipa hyvä, että kirjoitit tuo muistiin. Noin hauskat jutut eivät vahingossakaan saa päästä unohtumaan :D Minua harmittaa, että monta mehevää juttua on jäänyt kirjoittamatta muistiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvätkin jutut unohtuvat nopeasti, vaikka kuvittelee ne ikänsä muistavan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!