perjantai 30. maaliskuuta 2018

Eka piippo - kevät tulee sittenkin!!!


Hyytävän kylmistä öistä ja koleista päivistä huolimatta usko ja luottamus kevään saapumiseen on palannut. Löysin nimittäin ensimmäiset piipot omasta pihasta. Ihan vahingossa silmä osui talon nurkalla sulaan paikkaan ja siellä ne oletettavasti krookuksen piipot kurkkivat. Ihanat piipot, pelastitte päiväni. Kenties jopa koko maaliskuun, joka onneksi kaikessa talviudessaan alkaa jo vetää viimeisiään.


Yksi piippo johtaa toiseen eli ensimmäisen bongauksen jälkeen oli kierrettävä tontti ja syynättävä joka ikinen pälvipaikka. Kovin kummoista saalista ei kierros tarjonnut, mutta yksi pikkuinen lisäpiippo sentään törötti mullasta vetäytyvän hangenreunan kupeessa.


Auringonpaisteesta huolimatta mittarin asteikko on kivunnut plussan puolelle varsin niukasti. Vaan on sillä auringolla ihan ihmeellinen voima ja vaikutus lumeen. Yksikin tumma oksanpätkä hangella muodostuu pian pälvipaikaksi. Pitkän talven hangen alla levänneet kasvit tunkevat itseään esille ja saavat lumen hiukankin huvetessa aikaan mukavia aukkopaikkoja, joista kurkistella.


Helmikuussa ämpärissä jäädytetty tulppaaniasetelma muuttaa jatkuvasti muotoaan. Edellisen yön pienoisen lumisateen huputtamana jääpaakku muistuttaa nyt lähinnä lumeen uponnutta ja värinsä menettänyttä kärpässientä. Sen vierellä ilmoja haistelee taimitikku, joka vielä muutama päivä sitten oli täysin näkymättömissä. Lumipinta vajoaa, hurraa!


Jos ilahduin kevään ensimmäisistä piipoista, yllätyin myös kasvarin lämpötilasta. Sunnuntaina kävin kasvihuoneessa ja hetken siellä seisoessani tuli melkein hiki. Kiinnosti tietää, millaisia lämpötiloja kasvari näin kevätaurinkoisina päivinä sisällään pitää ja vein sinne mittarin. +29 astetta on tämän päivän tulos. Seuraavaksi pitää käydä ostamassa uusi minimi-maximi -mittari syksyllä rikki menneen tilalle, jotta näen yö- ja päivälämpötilojen eron. Johan tässä herää ajatus, pitäisikö kasvarin lämpöä jotenkin hyödyntää ja viedä sinne kasveja päivähoitoon. 


Jokin aika sitten voivottelin kompostorin jäätymistä ja sen lämpötilan putoamista nollaan. Edelleenkin alaluukku on jäässä, enkä saa sitä auki. Luultavasti alaluukun takana oleva massa on niinikään jäässä ja tuskin sitä pois saisin, vaikka luukku aukeaisikin. Kompostori painaa tyhjänäkin melkoisesti ja täysinäisenä vielä enemmän. En siis jaksa rahdata sitä aurinkoisempaan paikkaan, jonka vinkin myös kyselyihini sain. 

Tutkin kompostorin käyttöohjetta ja netistä löytämiäni keskusteluja jäätyneen kompostorin herättämiseksi. En voi laittaa säiliöön kuumavesipulloja, sillä ei sinne enää mitään niin kookasta mahdu. Sen sijaan lisäsin huoneenlämpöistä talvikuiviketta ja kas, mittari alkoi kohoamaan.

Kompostoria ei pidä unohtaa oman onnensa nojaan. Se vaatii huomiota ja hoitamista. Alan vähitellen päästä jyvälle sen ajatusmaailmasta ja muutamilla korjausliikkeillä meistä tulee varmaan ihan hyviä kavereita.  Aina ohi kulkiessani taputan sen kantta hellästi ja kerron jatkossa tyhjentäväni sitä ahkerammin, jotta sen ei tarvitse kiukuspäissään murjottaa itseään jäätymispisteeseen.  


Jotenkin minusta tuntuu, että pääsiäinen on kevään edistymisen suhteen käännekohta. Siihen uskon ja sitä toivon. Ystävät, bongatkaa piippoja ja syökää mämmiä, rahkaa ja suklaamunia. Kukin makunne ja mieltymystenne mukaan. Mukavia pääsiäispyhiä!
 

69 kommenttia:

  1. Nyt on juhlan paikka! Ensimmäiset piipot ovat pelastus tarhurin kevättuskassa. Kevät on antanut odottaa itseään, mutta tulossa kai sittenkin on :D.Onpa kasvarissa jo hellelukemat!

    Mämmi odottelee jääkaapissa ja suklaamuniakin muutama on odottelemassa :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kevät on ollut yhtä tuskaa, kun aamuisin mittarissa on toistakymmentä astetta pakkasta, aamu toisensa jälkeen. Hetki sitten katsoin pitkän ajan ennustetta ja siellä on toivoa näkyvissä. Kylläpä heti päivä kirkastui.

      Sinulla on klassiset pääsiäisen herkut odottamassa ja aurinkokin paistaa jo. Nautiskellaan!

      Poista
  2. Vau, eka piippo! Ja kääk, meillä on 80 cm lunta!

    Mukavaa pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta riittää täälläkin, mutta tuo yksi piippo on sentään lohdullinen näky ja antaa toivoa paremmasta. Parempaan ollaan menossa.

      Poista
  3. Huoh, muutama päivä sitten meidän pihalla oli 86cm lunta, kulkureittien varrella 150cm. Ei ihan hetkeen piippoja vielä näy. Ekat piipot on kyllä juhlan arvoisia. Nousivat juuri sopivasti vielä pääsiäiseksi :) Ihana leivos (jälkkäri, mikä?) viimeisessä kuvassa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole lumesta pulaa täälläkään, mutta aurinko sentään yrittää auttaa sen sulattamisessa.
      Ostin pääsiäisleivoksen käydessäni Tallinnassa. Ei oikein selvinnyt, mitä tuo valkoinen massa sisälsi. Rahkaa ainakin. Hyvää oli.

      Poista
  4. Ihanat piipot. Juuri ehtivät maaliskuulle. Meillä ei pälvipaikkoja ole vielä. Pitänee aloittaa kevään auttaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään auttaminen auttaa ainakin kevään odottajaa. Parina päivänä olen käynyt siirtelemässä lumia. Etelän puolella aurinko jo sulattaa, mutta kovat yöpakkaset tuppaavat mitätöimään hommaa. En anna periksi.

      Poista
  5. Onpa hienoa että ensimmäinen piippo näkyy jo. Toivottavasti kevään tulo alkaa tästä pääsiäisestä. Tuo kompostoriasia on minuakin mietityttänyt. - Ihanaa pääsiäisen sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kompostorin käyttö näyttää vaativan opettelua, mutta eiköhän sen kanssa tutuiksi tulla. Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen sen hankintaan.

      Poista
  6. Ihanat yllätykset löyrit :) Meillä ei viälä toivuakaa.
    Mukavaa pääsiäästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi piippo pelasti kokonaisen viikon ja loi uskoa, että kyllä se kevät vielä tulee. Ihan varmasti tulee teillekin. Kenties sitten kertarysäyksellä.

      Poista
  7. Kiva yllätys ja vielä sopivasti pääsiäiseksi. Itse en ole vielä käynyt kurkistamasta löytyykö piippoja puutarhasta, mutta epäilen vahvasti että ei.
    On tosiaan kiva kun kasvihuoneen lämpötila nousee aina päivisin mukaviin lukemiin ja halutessaan siellä voi jo paleltumatta juoda vaikka kevään ensimmäiset kahvit.
    Meillä lämpökompostorin mittari näyttää vielä nollaa. Tuo talvikuivike on hyvää ja sitä meilläkin on käytetty. Toimii hyvin noin 15- pakkasasteeseen saakka, mutta meillä säkki on ollut kylmässä joten pitääkin nostaa se lämpimään varastoon.
    Mukavia pääsiäispäiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin talvikuivikesäkkiä varten ison, kannellisen saavin. On vähän siistimpi varastossa, eikä säkki sotke ympäristöä. Selvästi kuivikkeen lämmöllä on merkitystä. Onneksi luin opasta uudemman kerran, selvisi sekin asia. Kokeile sinäkin.

      Meidän kasvihuone sijaitsee alapihalla ja vaikka siellä lämmintä onkin, sinne pitää kahlata hangen läpi. Taidan siis juoda ekat kevätkahvit jonain päivänä pergolassa.

      Poista
  8. Toivoa on! Tänä keväänä olen ollut iloinen kaikista pienistä roskista lumen päällä, jopa havunneulasista sillä selvästi niiden ympäriltä lumi sulaa nopeammin. Tuhkaa on levitelty ympäriinsä jotta lumi sulaisi sen alta nopeammin. Kompostori umpijäässä mutta kyllä se kohta herähtää henkiin ja syytä onkin sillä täyttyminen uhkaa meilläkin vaikka syksyllä tyhjensin sen mitä voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muuten sillä kompostorin jäätymisellä ei ole merkitystä, mutta kun pitäisi saada uutta kamaa sinne mahtumaan. Eiköhän tässä piakkoin jotain ala tapahtua. Kevät tulee, tulee se.

      Poista
  9. Hyvää ja kaunista pääsiäistä sinulle! Meilläkin jo pälvipaikkoja jossain näkyvissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sesse! Pälvipaikat piristävät mukavasti, nekin.

      Poista
  10. Kyllä ne piipot sieltä alkaa näkyä. Rauhaisaa pääsiäisen aikaa.<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle Ritva! Mukava ajatus, että piippojen aika on pian käsillä.

      Poista
  11. , että uskoisinko? Piippo ei voi olla totta se tuntuu ihan uskomattomalle.
    Jäätynyt lämpökompostori on hankala, joskus saimme työpaikallani sellaisen sulamaan laittamalla märän räsymaton pätkän jäätyneen massan päälle ja siihen kaadettiin päälle kiehuvaa vettä ja heti sitten paksu kerros sanomalehteä ja kansi kiinni. Olihan se läträystä, mutta toimi. Nyt vain kovat yöpakkaset ovat tämän konstin varjopuolena.
    Kauniisti aurinko meitä hellii ja sen myötä teille sinne oikein hyvää pääsiäisen aikaa ja ehkä niitä piippuja päivä päivältä nousee lisää ja kevään tulo on totta. 😊 👍 🐣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtaisiko noita yöpakkasia jaksaakaan, ellei aurinko päivä toisensa jälkeen paistaisi täydeltä taivaalta. Ihan tuli kuuma pihalla kevättä tehdessä (siirtelin lunta paikasta toiseen).
      Koko ajan ollaan parempaan menossa. Pian piippoja on sinunkin pihallasi. Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  12. Ihanan positiivinen kirjoitus ja kuvat! Toivoa siis on... taidan lähteä pihalle bongaamaan piippoja, kiitti vinkistä!
    Iloista pääsiäistä 🐇🐣🌷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivoa on, ei anneta periksi. Monena vuotena olen harmitellut, kun muut löytävät piippoja ja meillä on vain lunta ja jäätä. Yllätys oli melkoinen, kun ihan oman talon nurkalta löytyi piippo.
      Iloista pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  13. Sieltä niitä piippoja vaan ilmaantuu ja pälvipaikat laajentuu, ihanaa!
    Mukavaa pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovista yöpakkasista huolimatta kevät etenee. Aurinko on tänäänkin paistanut lämpimästi ja lumi sulaa etelän puolella ihan silmissä.

      Poista
  14. Kyllä ensimmäiset piipot saavat sydämen iloitsemaan. Olen mökillä, jossa lunta on 75 cm joka puolella, eikä olla edes pohjoisessa. Tulee se kevät tännekin 😊. Hyvää pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On niitä piippoja sinullakin, menee vain ehti niiden näkymiseen. Hurjaa vauhtia lumi nyt sulaa, vaikka öisin on ihan kunnon pakkaset. Odotas, kuinka sulamisvauhti kiihtyykään, kun päästään näistä pakkasista.

      Poista
  15. No niin parasta! Vähintään kuohuviinin paikka!
    Meilläkin näkyy jo kukkapenkin reunassa ne istuttamieni sipulien nimilaput!
    Toivo ei ole vielä mennyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattele, miten ihanaa, että jo pelkät sipulikukkien nimilappujen paljastuminen hangesta saa puutarhurin sielun kiepsahtamaan kevättunnelmiin. Kohti lumettomia aikoja mennään, siitä ei ole epäilystäkään.

      Poista
  16. Mukavaa! :) Löysin jo viimeviikonloppuna muutaman piipon taloyhtiön pihasta, ja ne kasvavat hurjaa vauhtia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä hienoa aikaa ja aina vain paranee. Nyt pitää ottaa ilo irti täysillä kaikista ilmiöistä. Tänään mustarastas jo luritteli ulkona mukavan keväiseen tapaansa.

      Poista
  17. Huippua, ekat piipot! Pitää itsekin lähteä huomenna mökille katsastamaan, näkyykö yhtikäs mitään muuta kuin lunta ja jäätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äkkiä ne piipot itsensä näkyviin tunkee, kunhan vain lumi päältä sulaa. Tosi mukavaa, että saimme pääsiäiseksi aurinkoa. Se edistää kummasti lumen sulamista yöpakkasista huolimatta.

      Poista
  18. Ihania piippoja! Minulla ei näkynyt mökillä vielä mitään paksun lumikerroksen alta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta riittää meilläkin, mutta tästä se alkaa. Ensimmäisten piippojen löytämisen jälkeen on pakko kulkea niitä lisää metsästäen.

      Poista
  19. voi ihania piippoja! Meillä ei vielä yhtään.


    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi, samoin sinulle!
      Pian piippoja on kaikkialla. Odotas vain...

      Poista
  20. Oi sieltä se kevät pukkaa pintaan, ihanaa!!:) Mukavaa pääsiäistä❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen piippo saa aina sydämen sykähtämään mukavasti. Tästä se taas lähtee.
      Mukavaa pääsiäistä sinulle!

      Poista
  21. Ihana piipot itselläni ei ole vielä piippoja näkynyt, mutta ihanaa näinkin niitä katsella .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi hujaus vain ja yhdessä jos toisessakin puutarhassa piippoja alkaa näkyä. Sinullakin.
      Mukavaa pääsiäistä!

      Poista
  22. Onnea piipoista! Meillä ei ole piipoista tietoakaan. Melkein voisin tuntea piippokauteutta täällä hankien keskellä, mutta iloitsen suuresti puolestasi. Kyllä niitä piippoja täytyy kohta olla täälläkin. Aurinkoista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piippokateus saattaa joka tapauksessa jäädä lyhyeksi, sillä pian piippoja varmaan löytyy joka puutarhasta.
      Aurinkoista pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  23. Oi mikä sieltä lumen alta on löytynyt, kerrassaan mahtava pääsiäisyllätys! Tulisiko se kevät sittenkin..
    Meillä oli eilen kasvarissa 40 astetta, ja viime viikonloppuna mukavat 20-25 astetta, jolloin sain pestyä kasvihuoneen lasit sisäpuolelta. Ja pelkästään t-paidassa.
    Aurinkoista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se kevät tulee, kunhan nyt aikansa meitä koittelee.
      Tästä työhuoneen ikkunasta kurkistaessani näen, että kasvarin ikkuna on jo raollaan. Se merkitsee, että siellä on jo yli 25 astetta lämmintä.
      Aurinkoista pääsiäistä sinullekin!

      Poista
  24. Ihanaa. Onneksi pieniä kevään merkkejä alkaa jo näkymään. Ihan varmasti kasvihuoneessa jo pärjää monikin kasvi aurinkoisena päivänä. Melkoinen homma siinä edestakas kuljettamisessa kyllä on. Kiva myös että kompostorisi alkaa heräilemään. Ihanaa pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, vaikka kasvarissa on päivällä lämmintä, yöllä on taatusti ihan kunnolla pakkasta. Mitenkään ei sinne jaksa taimia kantaa päivähoitoon. Varsinkin, kun pitäisi hangen läpi kasvarille kahlata.
      Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle!

      Poista
  25. Ihanaa,siellä on jo lumettomia paikkoja. Pälviä. Täällä ei ole vielä toivoakaan, varmaan metri lunta. Tänäänkin oli kyllä aurinkoista.
    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika valkoista täälläkin vielä on, mutta aurinko tekee päivisin parhaansa kevään edistämiseksi.
      Mukavaa pääsiäistä sinulle!

      Poista
  26. Oi teillä jo piippoja pukkaa, meillä on viellä paksu lumikerros
    Hyvää Pääsiäistä Sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pian se teidänkin paksu lumikerros alkaa sulamaan ja piipot tulevat näkyviin.
      Mukavaa pääsiäistä myös sinulle!

      Poista
  27. Ihanaa ihanaa, kyllä se kevät vaan sieltä tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät tulee, ei sitä mikään estä. Kunhan nyt aikansa kiukuttelee.
      Mukavaa pääsiäistä sinulle!

      Poista
  28. Mukavaa pääsiäisen jatkoa! Ja käännekohta ihan varmasti piipat sen jo sanoo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piipot tietää, eiköhän pääsiäisen jälkeen kevät ala edistymään. Niin uskotaan ja toivotaan.
      Mukavaa pääsiäistä sinulle!

      Poista
  29. On se mukava ensimmäiset piipat löytee! Meilläkin kompostori näyttää elonmerkkejä!
    Mukavia pääsiäispyhiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että teidänkin kompostori heräilee talviuniltaan. Pian niitä piippojakin siellä löytyy.
      Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

      Poista
  30. Onnittelut piiposta! Meillä ei ole vielä toivoakaan, lunta on varmasti metri kukkapenkkien päällä... Hartaasti toivon auringon paistetta ja yöpakkasten loppumista. Kevät saisi jo todella alkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yöpakkasten loppumista minäkin odotan. Tänäänkin oli -11 astetta eli ei kovin keväistä. Onneksi aurinko paistaa jälleen ja etelän puolella se lämmittää.
      Mukavaa pääsiäispyhien jatkoa sinulle!

      Poista
  31. Mukava tunne kun tuo kompostori alkaa lämpiämään ja pääsee syöttämään sitä ihan kunnolla.Kukkapenkeissä jo sulia paikkoja mutta varjon puolella vielä lähes metrin penkat lunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kompostori on kyllä nyt niin piripinnassa, että se pitäisi välttämättä saada tyhjennettyä. Vaan sen herääminen tuntuu kyllä mukavalta.
      Varjon puolella meilläkin lunta riittää, eikä se aurinkoisen päivän aikana tunnu edes sulavan. Soisin öiden lämpiävän. Se auttaisi.

      Poista
  32. Se onkin oikea kevään avaus kun huomaa ensimmäisen piipon alun. Siitä se kevät khan konkreettisesti alkaa. Täällä ollaan vähän pohjoisemmilla lukemilla, katselin tuossa juuri kasvimaan kohtaa missä on puolitoista metriä lunta, tosin lumenauraaja sen on sinne puskenut joten kevätauringolla on vielä paljon töitä. Kompostori on hyvä kaveri kun sen kanssa pääsee samalle ajatusten tasolle, kauniisti sille puhelet ohimennessäsi ja varmasti se antaa sinulle oikein muhevaa multaa :)
    Mämmiä rakastan muttei sitä kovin paljon siedä kerralla syödä, suklaamunissa sensijaan ei ole rajoitusta. Ihanaa lankalauantain iltaa ja pääsiäispyhiä, leppoisia sellaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun piipponi taitavat pian olla muisto vain, kun maanantaiksi luvattiin kunnon lumisadetta. Pakostikin kevät ja kesä ovat lähellä, kunhan piileksivät nurkan takana.
      Vielä ollaan kompostorin kanssa tutustumisvaiheessa, mutta hyvällä tiellä kohti syvempää ystävyyttä.
      Kovin suuria määriä mämmiä en minäkään voi syödä. Suklaata voisin, mutta terveys ja moraali pistää vastaan.

      Poista
  33. Minua aina nämä teidän etelänihmisten piippokuvat naurattavat. Täällä Suomineidon vyötäröllä harkitsen vakavasti lumitunnelien kaivamista lumivuoriin. Ei ole piippoja, ei! Sen sijaan on maan mahtavat hiihtokelit ja potkukelkkahuikoset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain sitä pitää kevättä vääntää, kun se itse ei meinaa tulla. Yhden piipon näkemisellä jaksaa kummasti odottaa kevään edistymistä ja lisää piippoja. Ja pakkohan joka ikinen piippolöytö on myös somessa jakaa, sillä jaettu ilo on tuplattu ilo. Vähintään.

      Poista
  34. Jee, toivoa on! :D Meillä on töissä suojaisella ja aurinkoisella seinustalla kukkapenkki, jossa sipulikukat kukkivat paljon aikaisemmin kuin meillä kotona. Näin siellä joitakin piippoja tällä viikolla. Kyllä se aina sykähdyttää sydäntä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talon seinustalla minunkin piipponi kasvaa. Sellaiset paikat ovat erinomaisia suojapaikkoja kevään ensimmäisille sipulikukille.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!