sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Taas mennään


Taas on vuosi vaihtunut ja ollaan ikäänkuin alussa jälleen. Monin osin jatketaan samaan vanhaan malliin, mutta paljon varmaan vuosi tuo tullessaan uutta, josta vielä ei tiedä mitään. Mietitään niitä sitten, kun kohdalle osuvat. 


Ulkona on asteen verran pakkasta. Oli mukava tehdä pitkä kävelylenkki kylän hiljaisilla raiteilla. Sen verran ahkerasti täällä raketteja ammuttiin, että väki lienee nyt juhlinnasta väsynyttä ja keräilee voimia edelleen sängyn pohjalla.


Harvoin uutta vuotta niin lämpimässä säässä vietetään, kuin mitä eilen saimme kokea. Meidän mittari näytti +7.4. Ahvenanmaalla oli mitattu lämpöennätys +8.9 astetta. Sen sijaan, että olisin uuden vuoden aattona lähtenyt lenkille, hainkin haravan kellarista ja haravoin yläpihan hiekkakäytävät.


Laitoin myös säkillisen talvisuojaa joillekin ruusuille ja kärhöille sekä koristekirsikalle. Yhdestä säkistä ei tietenkään kaikille riittänyt, mutta jos nyt edes jokusen kasvin saisin selviämään. Luvassa on -15 asteen pakkasia, mikä tulee kyllä laittamaan kasvit koville. Meillä ei maassa ole lumen hiventäkään.

Lumikärhö sai talvisuojaa

Alapihalla maa on aika märkää ja joidenkin kukkapenkkien reunoilla oli eilen jopa vesilätäköitä. Marraskuun lumi- ja pakkasjakson jälkeen on satanut muutaman kerran todella rankasti. Ilmeisesti sateet eivät kuitenkaan ole sulattaneet alapihalta maata ihan täysin ja osa vedestä on jäänyt kohmeisen maan pinnalle.


Havuja en mistään tähän hätään saa, kun ei ole omaa metsää, eikä kunnan tai kenenkään muunkaan metsästä tietenkään voi mennä kuusia harventamaan. Nyt on vain toivottava, että pian tulisi edes jonkinmoinen lumipeite. Kaikenkaikkiaan taitaa olla jälleen kerran mielenkiintoinen kevät tiedossa. Taas sitä kuljetaan pitkin puutarhaa rapsuttamassa jokaista vähänkin vihertävää versoa siinä toivossa, että edes osa kasveista elossa talvesta olisivat selvinneet.


Toinen mahonia meni viime talven kurimuksessa ja tämä kuvassa olevakin oli pitkään henkitoreissaan, mutta lähti sitten uuteen kasvuun. Enpä olisi uskonut näin paljon lunta kaipaavani, mutta tämän mahonian ja kaikkien muidenkin kasvien vuoksi tulkoon nyt ihan kunnon lumimyräkkä tai vaikka kaksikin.


Lunta odotellessa leppoisaa pyhäpäivää ja kukkaisaa alkanutta vuotta kaikille!
 

60 kommenttia:

 1. Niinpä, se on kasveille varmaan kovaa kun ei ole lumisuojaa...itse olen sen verran huono puutarhuri, ettei niin haittaa, kun ei ole niin paljon kasvejakaan... Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse!
   Minua kyllä harmittaa ihan hirveästi kaikki menetetyt kasvit, vaikka siitä harmituksesta aikanaan eroon pääseekin. On se myös rahallisesti iso juttu, jos paljon joutuu kasveja uusimaan. Vaan minkäs näille ilmoille mahtaa.

   Poista
 2. Tuo kuuran kauneus!
  Oikein upeaa uutta alkanutta vuotta sinulle, perheellesi ja puutarhallesi!

  VastaaPoista
 3. Onpa aika hauskaa puuhaa tuo haravointi ja pihahommat uutena vuotena, mutta näin kai tulee olemaankin. Meille satoi aamulla sentin hanki, lisääkin saisi tulla, toivottavasti ei tule siperiatalvea tähän jatkoksi. Märkää on riittänyt ihan tarpeeksi! Metsässä juuri kävin lenkillä, tielle ei uskalla mennä, lumen alla on jää ja meinasin jo kerran lentää pyrstölleni.

  Oikein ihanaa alkanutta uutta vuotta! Jos pakkanen tulee, niin toivottavasti se veisi ainakin kotilot mennessään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen haravoidessani ajattelin, että kenties tämä on sitä tulevaisuutta. Varmaan kasvitkin tällaisiin leutoihin talviin ajan oloon tottuvat. Tai osa tottuu ja ne, jotka eivät totu, kuolevat pois.
   Meillä tien pinnat olivat tosi liukkaat, kun eilinen kosteus on nyt jäätynyt. Asfaltilla sai olla tarkkana, mutta hiekkapinnoilla pysyi hyvin pystyssä ilman nastakenkiäkin.
   Taidat kyetä lukemaan ajatuksiani, sillä eilen keräsin joitakin tyhjiä kotiloita mullan pinnalta ja ajattelin, että ainakin näille pakkanen antaa kyytiä. Toivon mukaan.

   Poista
 4. Lunta saisi tulla. Nyt jos märkä maa jäätyy routakerroksen saakka niin kyllä on puutarha kovilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se maa on paikoin todella märkää. On kyllä jännittävä kevät tältä(kin) osin tulossa.

   Poista
 5. Ei teillä kovin talviselta näytä. Varmaan olisitte iloisia jos saisitte lunta. - Mukavaa alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä ole talvesta tietoakaan. Paitsi, jos pakkaset nyt kiristyvät, kuten on luvattu. Lunta siis toivotaan.
   Mukavaa alkanutta vuotta sinulle myös!

   Poista
 6. Pakkasennusteet hirvittävät täälläkin. Ensi torstaille luvataan jo yli 20 asteen pakkasia. Eikä lunta näy missään. Pidetään peukkuja, että tästäkin talvesta selvittäisiin.
  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan auta muu, kuin toivoa parasta. Joko lunta kasvien suojaksi tai sitten ei yhtään enempää pakkasia.
   Kiitos, myös sinulle Onnellista Uutta Vuotta!

   Poista
 7. Niinpä, minäkin lunta odottelen, meillä on vaivaiset viisi senttiä. Ei oikeastaan paljoa huvita jos käy kuten viime talvena..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, tulisi edes se viisi senttiä. Vaikka eipä siitä taida paljon iloa olla. Kasveille tämä sää saattaa olla viime vuotistakin rankempi, kun moni oli siinä ja siinä, että jaksoiko lähteä kesällä kasvuun. Tulee jännittävä kevät.

   Poista
 8. Hyvää uutta vuotta Between!
  Minä haravoin lehtiä kahtena päivänä viime viikolla, harvinainen ilo tähän aikaan vuodesta. Lunta saisi tulla ja paljon ennen ennustettuja pakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle!
   Meitä lumen toivojia on jo niin mittava joukko, että sääherra saisi toiveemme toteuttaa. Ihan ei taida kansalaisaloitteella tämä asia korjaantua.

   Poista
 9. Kymmenisen senttiä kerrostunutta lunta on täällä. Ehkä se riittää... ehkä ei. Jännässä taas eletään! Havuja katkoin eilen pellon vieren kuusista ja kannoin ruusumaahan. Niiden lämpöarvo on olematon, paitsi jos sataisi lunta päälle. Sitä odotellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin joidenkin uudempien ruusujen juurelle 10 cm tuota suojaturvetta. Kaikille sitä ei riittänyt. Lähimmässä K-raudassa ei ollut enempää ja useimmat muut lähistön puutarhatuotteita myyvät liikkeet ovat rahdanneet puutarhatavaransa johonkin varastoon. Täytynee vain toivoa parasta ja mielellään myös lisää lunta.

   Poista
 10. Voi kun siellä on vihriää! Täällä Keski-Pohjanmaalla on maa valkiana ja pakkasta luvattu tulevalle viikolle jopa -26.
  Toivottavasti sun suojaus onnistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankaria pakkasia tännekin on luvattu ja siksi niin surenkin tätä lumettomuutta. Ehkä käyn huomenna etsimässä lisää tuota talvisuojaa.

   Poista
 11. Ei teillä tosiaankaa lunta näy. Meillon eres nimeksi. Jos tuloo samallaane tappotalavi, pitää ens kesänä ruveta tarkemmi harkittemahan, mitä tuanne penkkiihi laittaa. Ei huvita joka kesä samoja uusia. Jos ei olisi puutarhaa, en palio lumesta perustaasisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En piittaisi lumesta minäkään, mutta puutarhan vuoksi jonkinlaista lumikerrosta nyt toivon ja odotan. Jos viime kevään tuhot toistuvat, taidan asfaltoida pihan. Tuntuu todella turhauttavalta innoissaan kaivaa samoja kasveja kerta toisensa jälkeen ja sitten odottaa ja surra niitä.

   Poista
 12. Ajattelin myös jatkaa aikalailla saman malliin :)
  Kovin hiljaista oli liikenne täälläkin suunnassa, kun veimme uuden vuoden "mummolassa" viettäneen koirulin kotiinsa.
  Lumi on kadonnut lähes kaikki, mutta liukasta on metsäpoluilla!
  Näinköhän pakkaset tulevat ennen suojaavaa lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liukasta oli täälläkin, kun eilinen kosteus oli jäätynyt tien pintaan. Pieni toive lumisateesta kuulemma on, mutta mitään suuria lumisateita ei toistaiseksi ole luvattu. Sääli.

   Poista
 13. Mikä minua vaivaa, kun en ole tajunnut tuota talvisuojaa laittaa sille I-vyöhykkeen magnolialle. Voisin ehtiä vieläkin eli pudotan sen jänissuojan yli juurelle...

  Odotan henkisesti jo kevättä, mutta aion nauttia vielä näistä lyhyistä päivistä, jolloin meno ei niin hektistä kuin taas keväällä.

  Meilläkin on lunta ylen vähän.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänisverkkojen reunan yli minäkin talvisuojaturvetta mm. koristekirsikalle laitoin. 10 cm riittää. Huomenna täytyy käydä katsomassa, josko talvisuojaa löytyisi jostain kaupasta lisää.

   Kevättä tässä jo odotellaan, mutta kun se ei kuitenkaan vielä tule, voisi välissä olla vähän lumisempi talvi.

   Poista
 14. Toivotaan että selviää kukat talvesta, ja vihdoin lunta sinnekin. Hirvittää pakkasen tuleminen, vaikka on luntakin.
  Hyvää tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen meille satoi viitisen senttiä lunta. Kylläpä se nyt ilahduttaa.
   Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

   Poista
 15. Meillä on nyt vielä vähän lunta jäljellä, mutta jotakin suojaa tarvis hommata kukkapenkeille. Ehkä käyn saksien kanssa isän metsässä ja haen kuusen oksia. Meillekin on lupailtu pakkasia, mutta ehkä tässä rannikolla ei ole kuin -10 C. Toivottavasti ei tule yhtä kamalaa tuhotalvea, kuin viime talvi oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen satoi ohut kerros lunta, joten ehkä siitä on hivenen apua. Viime vuotista tuhoa en todellakaan toivo, mutta ollaan optimistisia.

   Poista
 16. Tänään vuoden ensimmäisenä aamuna toivoin ihan ensimmäiseksi, että sataisipa edes hieman lunta paljaaseen maahan. Hetken kuluttua lunta alkoikin tulla, ja nyt on maa somasti valkoinen. Kasvien pakkassuojaksi tuosta ei vielä ole, mutta, ehkä toivottavasti saamme lunta hieman lisää. Hyvää puutarhavuotta sinulle myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kävi täällä eli toiveeni toteutui ohuen lumikerroksen muodossa. Ei siitä todellakaan paljon vielä lämmikettä kasveille ole, mutta ehkä hitusen sentään.

   Poista
 17. No eipä teillä tosiaankaan ole lunta! Kasveille on kylmää kyytiä luvassa, jos ei tule lumipeitettä suojaksi.
  Onhan tämä vuodenvaihde ollut uskomattoman lämmin; tämmöiseksiköhän ne jatkossa muuttuvat?
  Sinulle toivon onnellista, hyvää, menestyksekästä alkanutta vuotta! Olen iloinen, että olen löytänyt ihanan blogisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin uudenvuoden aattona pihalla raketteja katsellessani, että onko tällaiset liki 10 asteen plussakelit tulleet pysyvästi. Aina sitä toivoo välimerellisiä ilmoja ja kasvillisuutta, mutta ehkä mieluummin matkustan sinne, kuin muutan näitä meidän sääolosuhteitamme.

   Kiitos kauniista sanoistasi. Samoin toivotan sinulle oikein hyvää alkanutta vuotta.

   Poista
 18. Lumi tekisi kyllä nyt terää, edes viisi senttimetriä. Sinnitellään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toive toteutui. Eilisen illan aikana tänne satoi juuri se viitisen senttiä. Ehkä saamme lisääkin. Sitä ainakin toivotaan.

   Poista
 19. Meillä ei oo kans lunta yhtään, pakkasta luvattu useampi aste ja aina vain kylmenee. Katselin kukkatarhaani ei yhtään lunta, mitenkä kukat säilyvät, mansikat ym. puutarhan kasvit sekä myös metsässä.
  Meillä oli aattona 4 astetta lämmintä mutta oli tuulinen ilma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on hiukan satanut lunta ja ehkä sitä tulee vielä lisääkin. Toivotaan, että kasvimme selviävät.

   Poista
 20. Kyllä meitä luonto toistamiseen meinaa koetella, kun lumi puuttuu ja pakkaset uhkaa. Mutta säille kun emme mitään voi, niin iloitaan siitä, mitä keväällä maasta nousee. Hassua tuo haravoimisen aika, ei ennen lapsena sellaisesta kukaan edes kuvitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, tuntuiko hassulta haravoida pihaa uuden vuoden aattona. Lapsena samaan aikaan hiihdettiin ja möyrittiin lumessa.
   Turhahan näitä säitä on päivitellä, kun ei niille tosiaankaan mitään voi. Ehkä siitä marmattamisesta oli sen verran apua, että eilen satoi muutaman sentin lumikerros maahan. Nyt on ainakin tavattoman kaunista.

   Poista
 21. Kummasti näyttää luonto järjestävän samanlasta jännitysnäytelmää kuin viime talvena/keväänä. Se lumisuoja olisi ollut kovin toivottu. Olen nyt hyvin tyytyväinen niistä parin minuutin lumisateista, joita meillä oli tänään. Se lumisuoja ei kyllä taida olla riittävä. Pakkasennusteet näyttävät kovin kylmiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen tosiaan satoi ohut kerros lunta ja lisääkin saattaa vielä tulla. Ihan varmasti on jännät paikat keväällä tiedossa, mutta minkäs säälle voi. Enpä voinut kuvitella iloitsevani niin paljon pienestä lumikerroksesta, kuin mitä tänään aamulla lumen nähdessäni iloitsin.

   Poista
 22. Ihanaa alkanutta uutta vuotta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Samoin sinulle. Toivotaan, että tästä tulee hyvä puutarhavuosi.

   Poista
 23. Meillä täällä Pirkanmaalla ei ole lunta. Maa on märkää ja nyt kun yön aikana oli mennyt pakkaselle, huomasin aamulenkillä pihatien jo "routineen" parista kohtaa. Ei hyvältä näytä, kun lunta ei ole luvattu, mutta kovia pakkasia on! =(

  Oikein mukavaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilisen jälkeen on tullut ohut lumikerros maahan ja jo se ilahduttaa kovasti. Vähän lisääkin luvattiin, ja saisi tullakin, sillä ei tuo määrä vielä paljon auta. Mutta nyt on kaunista ja valoisaa, mikä ilahduttaa sekin.

   Poista
 24. Toivottavasti pahemmilta pakkasvaurioilta vältyttäisiin ja suojaukset auttaisivat. Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista jännitystä luonto taas kevättä varten tarjoaa. Nyt on maassa ohut kerros lunta, joka ehkä edes vähän suojaa. Niin toivon.
   Mukavaa alkanutta vuotta sinullekin!

   Poista
 25. Minäkin odotan sydän syrjällään lunta. Sitä tulikin tänään, mutta kovin vähän. Mutta säille ei voi mitään, osa kasveista kuitenkin aina selviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän lunta tosiaan satoi ja se muutti maiseman kauniiksi ja valoisaksi. Ehkä se ei kaikkia suojaa, mutta toivottavasti tulee vähän lisääkin. Osa varmasti selviää, joten jännät ajat ovat edessä.

   Poista
 26. Lunta on luvassa, mutta pitäisi nyt saada kun pakkasta 0n -6.
  Kukkivaa uutta vuotta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Lunta satoi vähän ja lisää toivomme. Kun ei säälle mitään voi, nautitaan keväällä siitä, mikä on talvesta selvinnyt.

   Poista
 27. Jokos saitte lunta?
  Meillä lämpöasteet sulattivat sitä reilusti, mutta onneksi tänään tuli vähän lisää, nyt ei näy muuta kuin valkoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illan ja yön aikana satoi viitisen senttiä, joten nyt on valoisaa ja kaunista. Kovin paljon tuo määrä ei vielä suojaa, mutta kenties edes vähän. Ja toivotaan, että lunta tulisi lisääkin.

   Poista
 28. Tänään alkoi tulla lunta. Saisi tosiaan tulla enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurien toive meni ilmeisesti perille, sillä meilläkin satoi illan ja yön aikana ohut kerros. Ulkona on kaunista ja valoisaa. Lisää lunta toivoisin, mutta minkäs näille säille voi.

   Poista
 29. Tuo jäätyvä lätäkkö- ongelma kukkapenkissä taitaa olla se kaikkein pahin mitä kasvin kannalta toivoisi. Hyvästäkään ojituksesta ei ole hyötyä jos maa on jäässä ja vesi jää seisomaan maan pinnalle, jäätymään ja sulamaan edestakaisin... Toivotaan että kasvit selviytyy! Meillä tuli eilen lunta. Kohta pääsee lapset hiihtämään.
  Voi että, multa puuttuu ihan vallan puutarhasta mahonia. Miten ihmeessä mulla ei ole mahoniaa? hmm. Ensimmäinen kasvi lisätty haaveilulistaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tontti valtaosin hiekkamaata, joten yleensä vedet katoavat nopeasti. Nyt joulukuun vesisateet eivät täysin sulattaneet marraskuun pakkasissa jäätynyttä maata ja paikoin vesi jäi killumaan pinnalle. Naapurin lapset kävivät hetki sitten luistelemassa nurmikolleen muodostuneella jäätiköllä. Eilen illalla ja yöllä satoi ohut kerros lunta, joka ainakin tekee maiseman kauniiksi ja valoisaksi. Kasvien suojaamiseksi se ei vielä taida riittää. Eikä hiihtämäänkään pääse.
   Mahonia on kaunis kasvi ja olin viime vuonna ihan murheissani, kun luulin sen menettäneeni. Toinen on aika huonossa hapessa, mutta toinen piristyi ja kasvatti uusia oksia ja lehtiä.

   Poista
 30. Nyt ei kannata murehtia kevättä. Meilläkin lunta vaan muutama sentti ja sen lumivaipan alla jäätä. Potkukelkkakausi on siis parhaimmillaan ; )

  VastaaPoista
 31. Lunta on varmasti viime päivinä jo tullut sinnekin

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!