torstai 22. kesäkuuta 2017

Riittämättömyyden tunteita

Siperiankurjenmiekka - Iris sibirica

Sametti Hortensia kertoi blogissaan Pikkuinen puutarha (18.6.2017) tunnelmista, joiden parissa itse koen painivani monta kertaa kesässä. Aikaa ja energiaa ei riitä tarpeeksi puutarhan laittamiseen. Muu elämä haittaa liiaksi itselle rakasta ja tärkeää harrastusta ja riittämättömyyden tunteet vyöryvät voimalla lannistaen ainakin hetkellisesti vähäisenkin tarmon. 

Akileija Petticoat Pink

Kylmän ja pitkäksi venähtäneen kevään vuoksi rikkaruohotkin ilmestyivät varsin myöhään ja sitä ehti ihastella kukkapenkkien yhä runsastuvaa kasvua ja kukkimista ilman, että heti olisi katse osunut ylimääräisiin ratamonlehtiin ja leinikkeihin. Ehkä sitä jopa erheellisesti tuudittautui ajatukseen, että tällaisena se tilanne säilyykin. Ihanaa käyskentelyä kameran kanssa nuppuja ja kukkia tähyillen. Eihän se koskaan niin mene. Rikkaruohot löytävät tiensä ennen pitkää jokaiseen puutarhaan ja jos vähänkin pitää lomaa kitkemisestä ja huoltotoimenpiteistä, kohta onkin sitten aikamoinen työmaa edessä. 

Kurjenpolvi - Geranium

Jokaisessa puutarhassa on myös ongelmanurkkauksensa ja rytöpensänsä, joita ei mielellään kenellekään esittele. Hyvä, että itsekään aina ilkeää niitä katsella. Sitä vain odottaa, että jonain päivänä oivallinen vinkki suorastaan taivaasta laskeutuu päähän juuri sen ongelmapenkin kohdalla ja tuo helpon ja nopean ratkaisun siihenkin päänvaivaan. Sitä loistavaa vinkkiä odotellessa voi tosin käydä niinkin, että hosuva puutarhuri kehittelee erilaisia väliaikaisratkaisuja, joita saa sitten myöhemmin ankarasti katua. Kaikkia kasveja kun ei niin vain kaiveta pois ja siirretä sopivimpiin paikkoihin. Voi käydä myös niin, että kohta sitä tiettyä kasvia on joka ikisessä puutarhan kolkassa. Niin siinä ensimmäisessä ja väliakaiseksi tarkoitetussa paikassa kuin niissä muissa, johon sitä on epätoivoisena siirtänyt.

Kevätkaihonkukka valtaa Pikkupuutarhan polut

Kesän alussa kasvit kasvavat nätisti omilla paikoillaan rönsyämättä ja haarautumatta sinne tänne pitkin paikkoja, joissa niiden ei toivoisi olevan. Rikkaruohotkin ovat niin pieniä ja suloisia, että ilman muuta niiden olettaa olevan jotain kovin tärkeää ja edellisenä vuonna istutettua tai emokasvista siihen tyvelle siementynyttä. Ei vaan uskalla nyhtää moisia vauvoja, ettei tule samalla tehtyä peruuttamattomia vahinkoja hartaasti toivotulle kasvulle ja kukinnalle. Ehkä kannattaisi istuttaa ne epäluulon kohteena olevat vauvataimet ruukkuun ja odottaa, mitä niistä tulee. Jos tulee rikkaruoho, samantien kompostiin. Jos taasen kaunis ja tärkeä kukka, takaisin penkkiin.

Tarhakalliokielo - Polygonatum x hybridum

Tavallisesti puutarhaan kohdistuvat riittämättömyyden tunteet tulevat vasta elokuun alkaessa. Silloin on jo ehtinyt kitkeä tonttinsa läpi useampaan kertaan. Tänä vuonna kesää joutui odottelemaan iäisyydeltä tuntuvan ajan. Kun kesä vihdoin saapui, kiire niin ihmisellä kuin kasveillakin on ollut hurjaa. Kasvien on pitänyt kuroa keväinen viivästys umpeen ja ihmisen tehdä kahden kuukauden hommat puolta vähemmässä ajassa. Ei ihme, jos vähän väsyttää, eikä ehdi rikkaruohojen pariin kykkimään.

Punapäivänkakkara - Tanacetum coccineum

Tiedän, että puutarha näyttää taas kauniilta ja siistiltä heti, kun sinne tänne rönsyilevät kevätkaihonkukat on saatu siistittyä, kottikärryllinen rikkaruohoja kitkettyä ja ylipäätään tsekattua, että kaikki on jotakuinkin kohdallaan. Pelkästään nurmikon leikkaaminen saa puutarhan näyttämään huomattavasti paremmalta. 

Pioni

Toiset sietävät epätäydellisyyttä paremmin kuin toiset. Itse kuulun niihin, jotka nauttivat järjestyksestä ja usein osaan levätä vasta, kun pakolliset työt on tehty. Kitkeminen ja raskaatkin työt puutarhassa eivät ole minulle vastenmielisiä. Minulle ne ovat osa puutarhaharrastusta ja samalla myös henkistä terapiaa arkisten haasteiden vastapainoksi. Eniten oikeastaan rassaa se, ettei ehdi ja pääse puutarhaan kitkemään silloin, kun itse sinne mieluiten menisi. Haluaisin aloittaa puutarhatyötkin heti aamusta, jolloin päivässä ehtii saada paljon aikaan. Illansuussa multaisten hommien aloittaminen turhauttaa, kun tietää joutuvansa ne kesken jättämään. Mieluummin siedän kokonaan aloittamatonta projektia, kuin puutarhaan jätettyjä kottikärryjä odottamassa jatkajaansa.

Metsäpuutarhan kotkansiivet

Tässä elämässä ei vaan ole mahdollista tehdä aina oman mielensä mukaan, vaan on tehtävä epämieluisiakin asioita, huolehdittava toisista ihmisistä ja joskus vähän itsestäänkin. Muullakin tavoin, kuin puutarhaa itseensä tankkaamalla. Ja sitten vielä luonto laittaa omat esteensä hyvin suunnitelluille aikatauluille. Lykkäämällä esimerkiksi vettä taivaantäydeltä.

Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Kaikkinensa puutarha aiheuttaa varsin vähän negatiivisia tunteita. Jokainen panostus puutarhaan tuo runsaasti iloa ja onnea. Se vapaa-aika, jonka viime päivinä olisin voinut käyttää kitkemiseen ja siistimiseen, on tullut tuhlattua silkkaan nauttimiseen. Iltahetket auringon lämmön hivellessä ihoa, valkosipulien varsien heiluessa hiljaa tuulessa ja Juuson kuorsatessa pitkin pituuttaan minttujen päällä ovat kokemuksia vertaansa vailla. Siinä joutavat rikkaruohot omaa hetkeään odotella.

Sinivaleunikko - Meconopsis 'Blue Fertile'

Olkaamme itsellemme armollisia. Kättensä töistä on myös lupa nauttia.
Oikein kaunista, kukkaisaa ja mukavaa juhannusta kaikille! 

67 kommenttia:

 1. Noita riittämättömyyden tunteita tunnetaan täälläkin.
  Isolla rehevällä tontilla ei koskaan saa kaikkea kuntoon. Kun jonkinlaisen kierroksen kitkennässä saa päätökseen, pitää jo aloittaa alusta. Olen kitkenyt tänä kesänäkin valtavia tuntimääriä, mutta tuntuu ettei se näy missään. Oikeasti se näkyy, mutta usein illalla uupuneena, näkee vain tekemättömät työt.
  Meidän tontillamme pitäisi olla täysipäiväinen puutarhuri, jos aikoisi pitää kaiken tiptop-kunnossa. Töissäkin täytyy käydä ja muutakin elämää on. Vielä kun on valinnut ammatikseen puutarhan, ei aina muiden pihoissa kitkemisen jälkeen jaksa omaan pihaan tarttua samanlaisella tarmolla.
  Joskus päätän, että teen vain ihailukierroksen. Kierrokset ovat vaikeita, kun näkee niitä kohennettavia kohtia. Valokuvaus on myös hyvä apuvälinen ihailukierrokseen, ei pysty niin helposti tarttumaan hommiin, kun pitää kameraa kädessään. Ihailukierrokset ovat niin tärkeitä sekä itselle, että oman puutarhan arvostukselle.
  Ehkä tämä hallitsemattomuuden tunne tekee hyvää meille nykyihmisille. Tajuaa, ettei kaikki olekaan omassa vallassa ja luonto tekee myös välillä ihania yllätyksiä ja on taitavin puutarhasuunnittelija.
  Nautitaan ja ihmetellään, puutarhailu on ihanaa! <3 Kaunista juhannuksen aikaa! Oli muuten ihania kuvia! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailukierrokset ovat osoittautuneet hankaliksi, sillä välillä joutuu oikein kunnolla pähkäilemään, mihin sen kameran asettaisi turvallisesta siksi hetkeksi, kun on ihan pakko nyhtää rikka tai parikin.
   Ehkä me olemme liian kriittisiä ja vaativia itseämme kohtaan. Kaiken pitää olla tiptop, vaikka aika ei millään riitä jokaisen ruohonkorren ojentamiseen. Ja sitten on vielä se luonto, joka tekee omat valintansa. Oli sitten kyse säästä tai kasvun vauhdista.
   Puutarha todellakin opettaa tietynlaista epätäydellisyyden ja hallitsemattomuuden sietämistä, kuten sanoit. Pakottaa ihmisen laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen ja myös nauttimaan pienistä iloista.
   Oikein hyvää juhannusta sinne Vaahteramäelle. Paistakoon aurinko, ettei teidän tarvitse koko juhannusta viettää kasvarissa - niin ihana paikka, kun se onkin!

   Poista
 2. Samoja tunnelmia ollut viime aikoina. Aina ei vain ehdi tai jaksa. Tai sitten on muita esteitä. Onneksi puutarha ei karkaa. Mutta kasvu saattaa vähän karata käsistä.

  Nyt karistan ajatusta päältäni, että juhannukseen mennessä pitäisi olla kaiken tehtynä. Ei tarvitse. Varsinkin, kun juhannus menee kotona. Siinähän sitä samalla voi tehdä jotain, jos huvittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha ei todellakaan karkaa. Usein sitä turhaan murehtii asioita etukäteen ja silloin ne rikkaruohotkin kasvavat kokoa ja niitä näkee mielessään kaikkialla. Kun sitten on aikaa tarttua toimeen, valmista tulee nopeasti.
   Mekin olemme juhannuksen omissa nurkissa, joten uskon, että vähän tulee puutarhassa myös nypittyä.

   Poista
 3. Puutarhan kanssa on suhde, pitkä rakkaussuhde, siihen kuuluvat monet voimakkaat tunteet. Riittämättömyys lienee monelle tuttua läheisissä ihmissuhteissakin. Onneksi on paljon palkitsevia hetkiä, jolloin muistaa, miksi tähän ryhdyin!
  Minulla on jatkuva ja kalvava riittämättömyyden tunne talojen kunnostuksen kanssa. Kai se sitten on niin, että sitä vain aina on ja sen kanssa on opittava elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti niitä palkitsevia hetkiä on enemmän. Riittämättömyyden tunteet ovat pois pyyhittyjä siinä samassa, kun on saanut jonkun pitkään mieltä häirinneen työsaran pois päiväjärjestyksestä.
   Talon kunnostuksessa on yksi määräävä elementti ja se on usein raha. Puutarhassa voi sentään keksiä kaikenlaisia ilmaisratkaisuja ja usein kohennukseen riittää lihasvoima. Taloa on hankala kunnostaa ilman materiaaleja ja työvälineitä. Vanhassa rakennuksessa on vielä omat ongelmansa, sillä mitat ovat vanhentuneita ja valmiina ei tahdo mitään löytää. Uskon, että vanhan korjaamisessa ja kunnostamisessa hitaalla etenemisellä on puolensa. Jokainen kohta tulee mietittyä ja harkittua tarkasti. Kuinkahan paljon vanhoja rakennuksia on pilattu kiireisellä aikataululla ja hosumisella sekä rakennukseen sopimattomilla materiaaleilla.
   Koitetaan edes juhannukseksi unohtaa rempat ja riittämättömyydet. Nautitaan valosta ja kauneudesta ympärillämme!

   Poista
 4. Luin tarkkaan "vuodatuksesi" ja totesin, että juuri tänään en osaa negatunteita pinnalle nostaa vaikka kämmenet vieläkin pesun jälkeen lemuavat nokkosliemelle. Tulin juuri puutarhasta ja päivittelin Sinun tapaasi kiihtynyttä perennojen kasvuvoimaa. Oikein kukikasta Juhannusta sinne eteläiseen Suomeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsitpa oivalliseen aikaan tuon nokkosliemen. Sen olen tyystin unohtanut. Haisee ihan hirvittävän pahalle, mutta toimii erinomaisesti niin ötökkämyrkkynä kuin lannoitteenakin. Kiitos muistutuksesta ja lämmintä juhannusta sinulle!

   Poista
 5. Kauniita kukkakuvia!
  Oikein mukavaa juhannuksen aikaa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa!
   Kaupassa on käyty ja koti siivottu. Seuraavaksi vähän kokkausta ja huomenna saa juhannuksen vietto alkaa.

   Poista
 6. Tuttuja tunnelmia joskus. Varsinkin nyt tuntuu ettei ehdi joka paikkaan, kylmän vuoksi työt ovat 3-4 viikkoa myöhässä. Mutta enimmäkseen puutarhatyö on nautinnollista, se kikeminenkin. Ja rytöpaikatkin ovat kiehtovia, se tunne kun viimein käy ongelman kimppuun ja saa järjestystä aikaiseksi. Puutarhurin on asennoiduttava hatkuvaan epätäydellisyyden sietämiseen. Toivottavasti illalla olisi poutaa, että ehtisi leikata nurmikon ennen vieraiden saapumista huomenna. Ihanaa juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tuo kesän viivästyminen aiheutti enemmän töitä, kuin normaalina kevätkesänä. Ainakin siltä tuntuu. Minustakin ne ongelmapaikat ovat omalla tavallaan mielenkiintoisia, sillä pitkään mielessä muhittuaan niiden ratkaiseminen tuo erityistä tyytyväisyydentunnetta.
   Pitkin päivää on tullut vesikuuroja, mutta nyt näyttäisi kirkastuvan. Nurmikonleikkuulla saa hetkessä siistiä jälkeä.

   Poista
 7. Sopipa minulle kuin nenä päähän tämä juttu! Meillä on rytöpesiä, kitkemättömiä sorakäytäviä, korjattavia talvituhoja ja projekteja, jotka kipeästi odottavat toteuttamistaan. Juuri sain inspiraation vallassa paperille luonnoksen oleskelualueen uudesta ilmeestä: uusi tulevaisuusprojekti siis muiden jatkoksi. Mutta nauttia voi aina vähäisistäkin hetkistä puutarhassa, ja kotipiha on kuitenkin harrastus, josta ei kannata stressata. Sitä paitsi upeat kotkansiivet ja ihana sinivaleunikko sinulla! Mukavaa juhannusta ja rentoja hetkiä puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse niitä paineita tulee puutarhatöissäkin harteilleen ladattua, kun pihalla kulkiessaan kaiken aikaa suunnittelee muutoksia ja uudistuksia. Se vain on niin kiehtovaa ja inspiroivaa, eikä onneksi niitä riittämättömyyden tunteita kovin montaa kertaa kesässä koe.
   Kotkansiivet ovat alkaneet runsastua pihallamme. Tykkään niistä todella paljon ja usein iltaisin tulee ihailtua valon leikkiä kotkansiipien lehdillä.

   Poista
 8. Kauniita kukkasia. Hyvää juhannuksen aikaa sinulle:)

  VastaaPoista
 9. Olipa hieno kirjoitus ja olen kanssasi asioista hyvin samaa mieltä. Eniten itseä harmittaa ehkä se, kun ei aina pääse tekemään niitä töitä, jotka olisivat ajankohtaan nähden välttämättömiä ja tarpeellisia. No puutarha opettaa myös tiettyä kärsivällisyyttä ja malttia.
  Mukavaa ja rentouttavaa juhannuksen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tällä Suomen kesän lyhyydellä on vaikutuksensa, kun tuntuu, että vähässä ajassa täytyy saada niin paljon aikaan ja vielä ehtiä siitä paljosta nauttimaankin. Tämän kevään ja alkukesän koleus pakotti tekemään valintoja esimerkiksi kesäkukkien ja kasvimaan suhteen. Kaikkea ei vain ehdi ja siihen on tyydyttävä. Hetkellisesti se voi kirpaista, mutta onneksi pian taas katse kääntyy mukavampii asioihin. Vaikkapa puutarhan kukkijoihin.

   Poista
 10. Niin tuttuja tunteita! Vaikka pihamme onkin pieni ja olen ollut koko kevään kotosalla, en silti ole ehtinyt tehdä puoliakaan siitä, mitä kuvittelin ehtiväni. Rikkaruohoja tuntuu puskevan joka paikasta esiin nopeammin kuin niitä ehtii kitkemään. Nurmikkoa ei olla leikattu vielä kertaakaan, koska mielestäni ensin pitäisi siivota laatoitusalue, joka on tällä hetkellä täynnä likaisia kukkaruukkuja, jotka täytyisi aivan aluksi pestä ja viedä varastoon. Kuitenkin nautin suunnattomasti jokaisesta puutarhatyöstä, kunhan niiden kimppuun vaan pääsee. Vielä enemmän nautin jokaisesta valmiiksi saadusta hommasta sekä uusista nupuista ja kukista, enkä missään nimessä vaihtaisi tätä harrastusta mihinkään! Hyvää juhannuksen aikaa! Keskitytään nauttimaan puutarhan ihanista puolista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että mielessään murehtii pihatöistä enemmän, kuin olisi syytäkään. Kun sinne pihalle menee ja ryhtyy hommiin, valmista tulee yllättävän nopeasti. Ehkä se harmitus tuleekin enemmän niistä muista asioista, joiden vuoksi ei ehdi puutarhaan tekemään sitä, mistä eniten tykkää.
   Eräs kiinteistövälittäjä sanoi, että kannattaa ainakin leikata nurmikko, sillä sen jälkeen muutkin ongelmapaikat näyttävät vähemmän ongelmallisilta. Sitä neuvoa olen noudattanut ja se muuten toimii. Kokeile.

   Poista
 11. Ollaan oltu Beiben kanssa kesälomalla ja yötä päivää painettu pihahommia. Välillä ihan väsyneinä, kun muutakin joutuu tekemään kuin pihaa laittamaan. Beibe tuossa juuri tokaisikin, että kyllä tämä olisi ihan kokopäivähommaa, jos yrittäisi pihaa pitää sellaisessa kunnossa kuin haluaisi.
  Joskus se ärsyttää ihan itkuun saakka, kun ei vain kertakaikkiaan ehti/jaksa. Ja potee huonommuuden tunnetta. Mikä on ihan naurettavaa, koska kukaan ei pakota elämään tälläisellä työleirillä. Tai yleensäkkään tekemään kotiaan tälläiseksi loputtaman työn paikaksi.
  Mutta kyllähän sitä kuitenkin jotain fyysistä ja henkistä tälläisestä raadannasta saa, eihän sitä vapaaehtoisesti tekisi!
  Että, älä suotta itseäsi soimaa! Kyllä täältä löytyy meitä muitakin, joilla vuohenputki kukkapenkissä rehottaa ja kevätkaihonkukka polut valtaa!

  Iloista juhannuksen odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtaosan ajasta puutarha ja sen hoito tuntuu mukavalta. Joskus sitten mielen valtaa tunne, ettei mihinkään ehdi ja mitään ei jaksa. Onneksi vain joskus ja kun sen tunteen ja hetken yli pääsee, kaikki taas sujuu. Olen kyllä välillä miettinyt, että puutarhaan hurahtanut ihminen on varsinainen itsensä ruoskija. Paras nautinto syntyy usein siitä, kun on tuntitolkulla kaivanut ja möyrinyt ja sitten nälästä ja väsymyksestä horjuen asettuu katsomaan kättensä saavutuksia. Silloin tuntuu hetken aikaa ihan lotossa päävoiton saaneelta.
   Juhannus on jo ovella, nautitaan!

   Poista
 12. Yritän kaikin keinoin taistella riittämättömyyden fiiliksiä vastaan, kun kyse on puutarhan- tai parvekkeenhoidosta. Rassaahan se, mutta yritän, etten ota stressiä, vaikka osa pelakuiden taimista on edelleen istuttamatta isompiin ruukkuihin ja banaanipuukin odottaa kolmatta vai neljättä viikkoa jo isompaan ruukkuun pääsyä. Kun ei ehdi, niin ei vaan ehdi. Kun tekee arkipäivät töitä, hoitaa juoksevat asiat, huolehtii lähimmäisistä, niin ei voimat ja aika enää normiarkena paljon muuhun riitä. Nyt alkoi loma, joten ehkä saan ensi viikolla ne pelakuut ja banaanin istutettua :) Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi noiden negatiivisten tunteiden kanssa taistelu on vain ajoittaista. Niistä saa myös uutta energiaa ja lopulta valmista syntyy nopeammin, kuin alkuunsa osasi kuvitellakaan. Mahtaisiko sitä olla yhtään sen tyytyväisempi, vaikka kellon ympäri kanttaisi kukkapenkkejä?
   Oikein hyvää juhannusta ja lomaa sinulle sekä mökille että parvekkeelle!

   Poista
 13. Luoja on suuressa viisauvessaan tehny sen, jotta paljasta multoo ei oo puutarhassa näkyvillä. Jos siinä ei muuta tärkiimpee oo niin rikkaruohot valtovaat sen. Se näkkyy jokapaikassa. Tein tännään polokupyöräretken, ajelemalla mehtäautoteitä ehtimässä kielokimppuu ja muitakin kesäkukkia, punaailakkii, koiranputkii, kissankelloja, leinikkii, suolaheinee, ojasta sarroo ja päivänkakkaroita ja kyllä tul hyvämiel kun kaikkia löysin. Seihtemee rikkaruohuu sain juhannuskimppuuni ja vielä suolta suopursuja kävin nuuhkimass(Itikoista en tykänny), Ollaan armeliaita ihellmme jos ei aina kaikkii jakseta, tai keritä kitkii. Hyvvee Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitatko kaikki seitsemän sorttia tyynyn alle nähdäksesi tulevan sulhasen, vai miten se meni? Eikös rikkaruohoistakin sanota, että ne ovat vain väärään paikkaan joutuneita kasveja. Itse asiassa minäkin keräsin luonnonkukkia ja toin ne jopa hetkeksi sisälle. Varisivat vain niin mahdottomasti, että kiikutin pihapöydälle.
   Armollisuutta itseä kohtaan joutuu ajoittain edelleenkin opettelemaan, mutta kyllä se nykyisin sujuu jo helpommin, kuin nuorempana.
   Hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista
  2. En laita tyynyn alle, mitäs jos se suluhasen kuvia näyttelöö, kun ukkokulta köllöttellöö vieressä!

   Poista
  3. Moista kilpailutilannetta lienee parempi välttää. Yksi ukko riittää hyvin.

   Poista
 14. Tuttu juttu:) mutta ei voi mitään, välillä on vain suljettava silmänsä rikkaruohoilta:(
  Hyvää Juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmien sulkeminen ja selän kääntäminen toimii oikeastaan ihan hyvin. Kun ei ehdi, niin sitten ehdi. Nopeasti ne rikat saa kitkettyä sitten, kun siihen on aikaa.
   Hyvää juhannusta!

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Leppoisasti on jussi alkanut eli sitä samaa toivotan sinulle!

   Poista
 16. Samoja jälkiä kulkevat ajatukset täälläkin. Tänä vuonna olen päättänyt (yrittää) sallia enemmän keskeneräisyyttä, sillä kuitenkaan mikään ei tule lopullisesti valmiiksi! Niin kuin elämässä yleensäkin. Oli mukava lukea mietteitäsi, rauhoittavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin minäkin olen oppinut keskeneräisyyttä sietämään verrattuna menneisiin vuosiin, mutta yhä on siinä työmaata. Luonnettaan on vaikea muuttaa. Tosin puutarha on hyvä oppikoulu, sillä se ei todellakaan valmistu ikinä ja siellä on myös annettava periksi luonnolle.
   Samoin sinulle, mukavaa ja rauhallista juhannusta!

   Poista
 17. Ihan olet lukenut ajatukseni, hyvin kirjoitettu. Kaunista juhannusta sinulle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aliina! Myös sinulle kaunista keskikesän juhlaa!

   Poista
 18. Samoja fiiliksiä täällä. Karmeinta on silloin, kun päällä on joku kesän mittainen projekti ja kotiin päästyö on niin rättipoikkikuollut, että ei jaksa edes ulos raahautua. Silloin sitä kyllä joskus käy mielessä, että niin sitä vaan muiden pihoja raapii kasaan ja oma pääsee ihan levahtamaan. Jokainen perennapihan omistaja tietää miten vauhdilla piha pääsee karmeaan kuntoon, kun mitään ei tee. En ole tainnut yhdelläkään puutarhabloggaajalla kovin helppohoitoista pihaa nähnyt. Ei sillä, että itsekään sellaista haluaisin :) Onneksi on vertaistuki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan kyllä hattua sinulle ja muille ammatikseen puutarhan kanssa työtä tekeville. En yhtään ihmettele, jos on niitä päiviä, jolloin ei töistä tultuaan halua pihalle päin katsoakaan. Toisaalta omassa pihassa pääsee varmaan toteuttamaan niitä unelmia, joita ei voi asiakkaille tarjota.
   Uskonpa, ettei puutarhabloggaajat erityisemmin innostu helppohoitoisesta pihasta. Mitähän sitä sitten tekisi, kun asfaltti on harjattu ja orvokkiruukku kasteltu? Pyöritetään peukaloita...
   Hyvää juhannusta sinulle!

   Poista
 19. Samoilla ajatuksilla mennään täällä meilläkin, pitäisi olla itselle armollinen, mutta jotenkin se ei vain aina onnistus vaikka yrittäisi! Ihanaa kuitenkin että kesä hiljalleen on alkanut ja lämmintäkin on hiukkasen ollut.

  Kaunista ja leppoisaa juhannusta Sinulle ystäväni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa nämä riittämättömyyden tunteet kuuluvat tähän harrastukseen. Usein hetken kärvistely tuottaa uutta energiaa ja taas jaksaa pakertaa.
   Ei tänäänkään niin kovin kylmä ole ollut - aamun jälkeen. Jos aurinko paistaisi ja tuulisi vähemmän, voisi olla ihan lämmintä. Kesältä tämä tuntuu, kun ei pipoa ja tulppuja pihalla tarvitse.
   Samoin sinulle Saila!

   Poista
 20. Tänä kesänä nämä ajatukset ovat pyörineet kovasti mielessäni. Kevät on ollut mikä oli lumisateineen ja kylmine tuulineen ja kylvötöihin ja kuopsutukseen pääsi vasta kesäkuun alussa. Nyt pitää kovasti karsia suunnitelmia ja siirtää toteutusta hamaan tulevaisuuteen.
  Yritän olla armollinen itselleni, mutta jonkin verran stressiä jo pukkaa. Juhannus menee perhejuhlissa. Mukavaa sekin. Puutarhan pariin palataan sitten jussin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että kylmällä ja pitkäksi venyneellä keväällä on vaikutuksensa näihin riittämättömyyden tunteisiin. Aikaa erilaisiin puutarhatöihin on ollut normaalia vähemmän. Kun työt kasaantuvat, pinna kiristyy. Onneksi se on väliaikaista ja hetken päästä muuttuu taas positiiviseksi voimavaraksi.
   Juhlat piristävät ja kesällä ne ovat erityisen mukavia. Mukavia juhlia ja juhannusta sinulle!

   Poista
 21. Olet hengenheimolaiseni siinä suhteessa, että haluan aloittaa puutarhatyöt (ja kaiken muunkin) aina aamusta. Saa paljon enemmän aikaan! Rikkaruohot tosiaankin rehottavat aivan liiankin kanssa nyt. Nyppimistä riittää niin, että Voltarenia pitää laittaa kipeään kyynärtaipeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tavata toinen aamuvirkku. Ehkä tiukalla kotikasvatuksellakin on siinä syynsä, sillä meillä aina jankutettiin "ensin työ, sitten huvi". Mukavampi on kuitenkin ahertaa hommat pois alta, jonka jälkeen voi hyvällä omallatunnolla laiskotella.

   Poista
 22. Onnellista juhannusta! Kyllä, kovasti samoissa tunnelmissa pyörin täällä meidän pihalla, mutta aina kaikki järjestyy tavalla tai toisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kaikki järjestyy ennemmin tai myöhemmin. Joskus myös joku homma poistuu päiväjärjestyksestä pelkästään siten, että sille ei tee mitään. Tavalla tai toisella sekin.
   Onnellista juhannusta sinullekin!

   Poista
 23. Kuuden plusasteen voimin lähden taistoon voikukkia vastaan!! Että semmoinen juhannus - yhtä hauskaa itsellisikin ;)

  Olenko muuten ikinä sanonut, että kuvasi ovat taideteoksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lämpötila on teillä noussut päivän myötä. Kylmä yö on täälläkin ollut, eikä päivälläkään ole helteessä tarvinnut kärvistellä. Aurinko kuitenkin on paistanut lähes koko päivän ja välillä on voinut villatakinkin ottaa pois.
   Lämmin kiitos kauniista sanoistasi. En koe olevani erityisen taitava valokuvaaja, mutta kovasti yritän harjoitella. Kun ottaa paljon kuvia, aina joku onnistuu.

   Poista
 24. Tuttu tunne. Nyt kun opiskelen, ei aikaa riitä kaikkeen siihen muuhun, mitä pitäisi ja haluaisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en yhtään ihmettele, jos sinulla aika on kortilla. Opiskelu ja aikuisopiskelu erityisesti on sen verran vaativaa, ettei siinä paljon muuta harrasteta.
   Koitahan kuitenkin aina välillä ottaa kunnon happihyppelyt. Luonnosta saa oivallista energiaa, jota opiskelijakin tarvitsee. Mutta senhän sinä jo tiedät.
   Hyvää juhannusta!

   Poista
 25. Eipä sitä täydellistä pihaa ainakaan meiltä löydy. Minun aikani on kesäisin niin kortilla, etten iltamyöhällä jaksa tehdä mitään, en edes puutarhassa. Hyvä kun jaksan kierrellä pihalla ja ihmetellä, miten sieltä kuitenkin aina löytyy jotain uutta kukkivaa. Tänään oli yksi harvinaisista vapaapäivistäni ja pihallahan sitä tuli oltua melkein koko päivä. Enpä ole ennen ollut juhannuksena pipo päässä pihalla...Onneksi oli kuitenkin poutaa ja sain perkattua pihaa aika tavalla. Oikein nautinnollista Juhannuksenaikaa sinulle sinne kauniiseen puutarhaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin täydellistä pihaa löytyy keneltäkään, mutta kunhan tyydyttävään pääsisi. Aikapula on varmasti monen suurin ongelma. Tehdään kukin, mitä ehdimme ja jaksamme. Ei puutarhasta kannata taakkaa itselle ottaa - vaikka välillä niin meinaakin käydä.
   Mukavaa juhannuksen jatkoa!

   Poista
 26. Loistava kirjoitus!!! Oikein muutamaan kertaan lukaisin ja niin tunnistin itseni tästä kirjoituksesta niin oman pihani suhteen kuin myös huushollimme. Ehkä myös koko elämänkulkuun. Niille rakkaille asioille kun ei tahdo löytyä sitä rakasta aikaa jota niin mahdottomasti loppujen lopuksi tarvitsisi. Mulla on ihan sama juttu, että aamusta heti pitäisi pellolle mennä niin saa mukavasti aikaan- ei todellakaan jaksa titten jälkeen tehdä kuin se pakollinen pihakierros, jolloin ne tunteet pääsevätkin valloileen.. tuo pitäisi ja tuo pitäisi.. ai tuokin on tuossa tollai..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samalla tavoin koen nuo iltaiset puutarhakierrokset, jolloin ei millään enää ehdi esimerkiksi kitkemään, mutta näkee kyllä kaikki tekemättömät työt. Ne sitten stressaa, mutta onneksi vain siihen saakka, kun niihin pääsee käsiksi. Jokainen näköjään kokee näitä samoja tunteita. Hyvä todeta, ettei ole yksin ajatustensa kanssa.
   Hyvää juhannuksen jatkoa!

   Poista
 27. Eiköhän jokainen puutarhaharrastaja törmää samanlaisiin ajatuksiin pitkin puutarhakautta. Onneksi yksi pienikin kukka tai hyvinvoiva kasvi voi saada unohtamaan kaikki ikävyydet ja stressin aiheuttajat. Siitä puutarhaharrastuksessa on kyse. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se varmaan on. Riittämättömyyden tunteita kokee jokainen jossain vaiheessa. Niitä tulee ja menee, harvoin niiden parissa tarvitsee pitkään kieriskellä.
   Päivä on alkanut ihanassa hiljaisuudessa. Vain lintujen laulua ympärillä. Mukavaa juhannuksen jatkoa.

   Poista
 28. Riittämättömyyden tunne on aina välillä läsnä. Etenkin kun luonto porskuttaa hurjalla vauhdilla eteenpäin ja viikko sitten tehdyt toimenpiteet eivät näy enää missään.
  Mä yritän ratkaista asian nauttimalla enemmän prosessista kuin lopputuloksesta. Puutarhassa vietetty aika on terapeuttista vaikka ei valmista tulisikaan. Ja harvoin tulee :D
  Nautinnollisia hetkiä puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaakin hyvältä eli nauttia prosessista, eikä aina vaatia viimeisen päälle tähtäävistä saavutuksista. Tänään kitkin hetken aikaa ennen sadekuuron alkamista ja täytyy sanoa, että siinä rikkojen äärellä kykkiessä tuli kuunnteltua monenlaista linnunlaulua ja katseltua kasvejakin hyvin läheltä. Vaikka en valmista saanut, etenin muutaman metrin jälleen eteenpäin. Siinä on nautintoa mukavasti yhdelle päivälle.

   Poista
 29. Otsikkosi pomppasi heti silmiin luettelossa. Aihe on niin itseäkin koskettava. Luin jokaisen sanan ja tunnen samaistuvani tekstiin. Niin myös näköjään suurinosa kommentoijista, koska monella oli lähes vastaavia tuntemuksia.

  Mikä siinä onkin, että joka vuosi tuntee näitä samoja tuntoja ja tuskailee lähes samojen asioiden äärellä? Vaikka kuinka järjellä ajattelee, ettei kaiken tarvitse olla tip top, niin siltikin sitä vaatii itseltään lähes huippusuoritusta. Jatkuvaa rikkaruohojen kyttäilyä, niiden ikuisuusprojektien murehtimisia ja uusien suunnitelmien laatimista( jotka eivät välttämättä koskaan näe päivänvaloa, kun ei ole aikaa, jaksua eikä voimia.)

  Siltikään en vaihtaisi pois omaa; innosta puhkuen, toivottomuutaa potien, hikeä, kipua, vaivalla väännettyä pihaan:) Se on minun ikioma rakas pihani, johon olen uhrannut lukuisia työtunteja, lähes kaiken vapaa-aikani, kesälomani ja myös jonkinlaisen määrän euroja ja markkoja.

  Juuri tänä kevääni koin oman epätoivonhetkeni ja sain paljon kannustavaa palautetta. Ja arvaa mitä? Olen saanut aikaan tänä kesänä paljon enemmän, kuin olisin ikinä uskonut. Mietin itsekin mistä tämä johtuu. Olinko sittenkin osannut hellittää to do-listaani ja en odottanut itseltäni liikoja, joten kaikki mitä olen tehnyt, onkin ollut ylimääräistä. Jotain tämän tapaista olen miettinyt, muuta en keksi.

  Hyvä Between. Ole armollinen itsellesi ja anna anteeksi itsellesi, jos et jaksakaan olla aina nyppimässä rikkiksiä. Tiedän kyllä että niitä on pakko nyppiä ja kaivaa ylös, ettei tilanne riistäydy käsistä, mutta kaikkea aikaa ei siihen puuhaan tarvitse käyttää.

  Aurinkoista ja ihanaa kesän jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi näiden samojen tunteiden kanssa painiskellaan, kuten totesitkin. Ja varmasti lähes jokainen ainakin joskus kokee lannistuvansa. Yleensä minulle tulee jaksamattomuus elo-syyskuussa, kun on koko kesän pakertanut, mutta tällä kertaa se vyöryi yli jo ennen juhannusta.

   Armollisuutta itseään kohtaan olen opetellut koko elämäni ja viime vuosina myös näissä puutarha-asioissa. Varmasti olen jonkun verran sitä oppinutkin, mutta vielä on pitkä matka kuljettavana. Toisaalta, luonnettaan on mahdoton muuttaa ja usein riittämättömyyden tunteilla on myös energisoiva vaikutus. Kun aikansa kieriskelee jaksamattomuuttaan voivotellen, huomaa yhtäkkiä, että nyt riitti. Ja siitä se into ja voima taas lähtee liikkeelle.

   Minullekin oma puutarha on rakas paikka, jonka eteen olen tehnyt mittaamattoman määrän työtä ja sinun laillasi uhrannut jokusen roposenkin. Ainuttakaan työtuntia en kadu, enkä myöskään käyttämiäni rahoja. Kaikki on tullut korkojen kera takaisin ilona ja onnena. Miten upeaa onkaan illalla kulkea puutarhassa katsomassa kaikkea, minkä taatusti on itse saanut aikaan - no, hiukan tietenkin luonnon avustuksella.

   Yritän siis edelleen jatkaa sen opiskelua, ettei kaiken tarvitse olla täydellistä. Puutarha, jos mikä, on siinä oiva opettaja.

   Nyt ripottelee hiukan vettä, eikä aurinkoa näy. Ei haittaa, sillä eiköhän se aurinko sieltä taas jossain vaiheessa ilmesty. Oikein mukavaa juhannuksen jatkoa ja kesää sinulle!

   Poista
 30. Samoissa ajatuksissa. Rikkaruohojen elinvoima on ollut tänä keväänä uskomaton. Kylmät kelit ja ajanpuute, turhautunut viitsimättömyys. Siitähän ne saavat vettä myllyyn, ja kun vielä taivaaltakin on tullut, on viidakko valmis. Sain sentään nurmikon leikattua sateen välissä. Lomaa odotan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikonleikkaamisella saakin jo ihan mukavasti siistiä jälkeä puutarhaan. Nyt kyllä rikkaruohot kasvavat vauhdilla, jos kasvaa kaikki muukin. Ihaillaan niitä kauniita kukkia ja unohdetaan rikat vähäksi aikaa.
   Mukavaa loman odotusta sinulle!

   Poista
 31. Riittämättömyyden tunteita on riittänyt täälläkin :). Onneksi kastelupalvelun saa taivaalta, herneet voi ostaa kaupasta ja purkkitaimet ehtii istuttamaan myöhemminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa tämä suomalaisen kesän lyhyys saa puutarhurin vaatimaan itseltään mahdottomuus. Onneksi tämä ei ole niin kovin vakavaa.
   Nautitaan sadekuurojen väliin osuvista paisteen hetkistä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!