lauantai 18. marraskuuta 2017

Nenäilyä puutarhassa

Koristekirsikka - Prunus `Accolade`

Tässä yhtenä päivänä kävelin aamuauringon paisteessa kuuraisella pihamaalla. Puutarha alkaa olla talveen valmisteltu, eikä mitään erityistä työmaata ole kesken. Tuuli levittelee kukkapenkkeihin ja pensaiden alle haravoituja puunlehtiä, mutta ei niitä niin paljoa ole, että minua häiritsisivät. Luulisi, että loppusyksyn puutarhakävelyssä olisi läsnä suuri annos melankoliaa ja luopumisen tunteita. Vaan ei. Koin miellyttävää rauhaa ja hetkittäin jopa vatsan pohjaa kutkuttavaa onnea. 

Omena Huvitus - Malus domestica

Liian usein elämää ja ympäristöä tulee katseltua negatiivisin silmin. Epäkohtia silmäillen ja tuskaillen niiden tuottamaa mahdollista työtä. Miten helposti sitä unohtaa, ettei täydellisyyttä ole, eikä siihen tarvitse edes pyrkiä. Ei tarvitse olla edes toiseksi paras, ei asettaa itseään mihinkään mitta-asteikkoon. Riittää, että kelpaa itselleen, eikä omaa parastaan tavoitellessaan vahingoita muita ihmisiä. Vielä tärkeämpää olisi suhteuttaa oma olemisensa vähän laajemmin. Kuinka pieniä ja ohikiitäviä useimmat arkipäivän murheet ovatkaan.

Koristeomena - Malus 'Musta Rudolf'

Tämän vuoden loka-marraskuussa on vietetty jälleen Nenäpäivää. Tapahtuma on varainkeruu- ja tiedotuskampanja, joka viihteen ja huumorin keinoin pyrkii auttamaan kehitysmaiden lapsia, lisäämään globaalia oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Tähän  mennessä tämän vuoden tapahtuman avulla on kerätty n. 2,5 miljoonaa euroa. Keräys jatkuu 19.11. saakka.

Purppuraheisi - Physocarpus opulifolius 'Diabolo'

Nenäpäivä-ohjelmaa telkkarista katsoessani ajattelin, että vaikka meillä kotimaassa on vähäosaisuutta, huolta ja hätää, on monissa maailman maissa lasten asema edelleen jotain niin käsittämättömän epäinhimmillistä, ettemme osaa sellaista edes kuvitella. 

Aronia

Tällä kertaa Nenäpäivä-lähettiläät vierailivat tapaamassa Ugandassa mm. entisiä lapsisotilaita ja Boliviassa kengänkiillottajina ja kaivoksissa työskenteleviä lapsia. Lasten olosuhteet ja kertomukset olivat sydäntä särkeviä. Niiden kertomusten rinnalla minun puutarhani ongelmat tuntuvat hyttysen ininältä valtameressä. Jos siltäkään.

Keijunkukka - Heurchera

Viikonloppu on jälleen käsillä. Täällä etelässä ulkona on kaikkea muuta, kuin kuulasta kuuraisuutta. Vesi ropisee ja litisee. Ei anneta sen häiritä, vaan sytytetään kynttilä ja nautitaan vaikka olemisen sietämättömästä keveydestä.

28 kommenttia:

 1. Kirjoitit kauniita ja pohdiskelevia sanoja. Kyllä meillä on vielä asiat hyvin, vaikka monenlaista hätää on täälläkin. Itse katsoin Nenäpäivän iltalähetystä vähän aikaa ja näin juuri tuon entisen lapsisotilaan surullisen haastattelun. Millaisia arpia tuo mies sielussaan kantaakaan? Maailma on niin epäoikeudenmukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nenäpäivän viihteellisyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta keräyskohdemaiden lasten haastattelut tuovat heidän ongelmansa konkreettisesti olohuoneisiimme. Pysäytti taas kerran.

   Poista
 2. Kauniita sanoja, jotka pysähdyttivät miettimään.

  Minun puutarha on suloisen lumen alle verhoiltuna talviunille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole talvi-ihminen, mutta sitä lunta toivon ja odotan kasveja suojaamaan ja valoa tuomaan. Nyt täällä on niin harmaata ja vetistä.

   Poista
 3. Uskomatonta kuinka vielä tänäkin päivänä maailma voi olla niin epätasa-arvoinen, varsinkin noiden pienten ihmisten. Toisinaan on hyvä nostaa katsettaan omasta puutarhasta ja ymmärtää kuinka hyvin meillä onkaan. Tuo viimeinen kuva on ihan paras, puutarhurin askeleet painautuneet nurmikkoon muistoksi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin hämmästyttää. Eritoten siksi, että keinot ja mahdollisuudet asioiden parantamiseen olisivat, mutta se tahto tuntuu puuttuvan.
   Viimeisen kuvan ruoho on kuin vihreä nukkamatto. Askeleen painaumat ovat jo nousseet. Kuva jäi onneksi muistoksi.
   Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

   Poista
 4. Kaunista vielä puutarhassasi on tai oliko vain hetki kuvaukselle otollinen. Totta kirjoitit tuosta nenäpäivän tarkoituksesta ja siitä miten pieneltä ja mitättömältä nämä meidän puutarhan syksyiset murheet tuntuvat kun niitä verrataan maailman lasten hätään ja kurjuuteen.
  Mutta toisaaltaan on näinkin: sitä sydän suree mitä silmä näkee. Toki nykypäivään ei tämä sanonta enää ole ajantasainen, some tuo kaiken meidän silmien eteen ja näemme jos vain katsomme.
  Mutta kyllä omasta puutarhastaan me jokainen saamme iloita ja olla onnelinen, sen voimalla jaksaa taas eteenpäin ja olla kanssakulkijana vaikkapa nenäpäivän merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi hetki olla otollinen. Tuon kuurapäivän jälkeen onkin sitten ollut loisketta ja litinää.
   Välillä on pakko vähentää uutisten ja somen seuraamista. Ihan vain varjellakseen omaa mieltään. Ja välillä on tärkeää suhteuttaa oma olemisensa muun maailman tilanteeseen. Silloin viimeistään ymmärtää olla iloinen ja tyytyväinen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Liikuttavan kauniisti kirjoitettu postaus♥ Kuvat ovat hienot! Nuo nenäpäivän tv-lähetykset saavat usein monet ihmiset mietteliäksi ja niin myös tällaiset tekstit.. moni varmasti pohtii millälailla voisi olla itse avuksi hätää kärsiville♥ Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika pienellä Nenäpäivässä on mahdollisuus auttaa. Jos jokainen suomalainen laittaisi keräykseen euron, panos olisi yli viisi miljoonaa. Nyt monet laittoivat huomattavasti euroa enemmän, mutta liian monet eivät sitä euroakaan. Sääli
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Aivan ihana postaus! <3
  Aurinkoiset kuvat ja niin tärkeä aihe. Joskus meidän ongelmistamme tulee härkäsiä, vaikka toki moni pienikin asia saa joskus harmittaa.
  Perspektiiviä tuo tämän kaltaiset nenäpäivät ja vaikka telkkarista katsottu dokumentti. Pahuus ja kärsimys on jossain niin pahaa, ettei sitä voi edes käsittää. Vaikka täällä meillä on monesta asiasta muka valittamisen aihetta, niin kyllä se vielä on lottovoitto syntyä Suomeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liian usein sen perspektiivin asettaminen itseltäkin unohtuu. Onneksi sentään suurimman osan ajasta osaa ja ymmärtää olla iloinen ja tyytyväinen omasta tilanteestaan.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 7. Nenäpäivä-ohjelmaa en tänä vuonna seurannut, mutta 'tunnistan tuskan'. Minulla on kummilapsi Perussa ja häntä kirjeillä ja pienillä lahjoilla muistamalla sekä yhteisöä kuukausilahjoituksella tukemalla omalta osaltani autan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno asia! Sinun panoksestasi on varmasti ollut paljon apua perulaiselle kummilapselle.

   Poista
 8. Vielä oli kuvan otto hetkellä kuuraa maassa. Se olisikin ollut kaunista, jos olisi vain pysynyt. Vesi lotisee ränneissä nytkin. Mutta ei anneta sen häiritä! Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaamisen hetkellä oli tosiaankin kuuraa. Nyt sen sijaan litisee ja lotisee railakkaasti. Ehkä se taas tästä kuuraiseksikin muuttuu.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 9. Hyvä muistutus! Minulla on menossa pojan ja äidin muutto. Ne ovat iloisia asioita. Minun on ihan turha kantaa huolta tuollaisista. Huolta voi kantaa ihan muista asioista kuten niin monen lapsen huono tilanne tässä maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki omiakin murheita on lupa murehtia. Tuollaisten Nenäpäivä-ohjelmien jälkeen ne omat murheet kuitenkin asettuvat vähän erilaiseen perspektiiviin.

   Poista
 10. Olet ihan oikeassa, pieniä ovat meidän murheet monien muiden rinnalla! Iloitkaamme siispä siitä, että asiat ovat hyvin, eikä huolita turhista. Mukavaa sunnuntaita Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän ja useammin pitäisi huomata ne hyvät puolet omassa elämässä. Vaan ihmisiähän me kaikki ollaan.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 11. Puhuit asiaa ja me olemme jo muutamia vuosia ottaneet osaa nenäpäivä keräykseen. Hyvää sunnuntai iltaa.

  VastaaPoista
 12. Kauniita kuvia :) Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
 13. Kauniisti kirjoitit.
  Kiitos.
  Hyvää ja siunattua alkavaa viikkoa

  VastaaPoista
 14. Täälä, on loppujen lopuksi kaikki hyvi, ku vertaa monehe muuhu maaha.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!