maanantai 8. tammikuuta 2018

Piipot piiloon, mars!

Taponlehti 6.1.2018

Pikkuinen puutahani -blogin Sametti Hortensia teki puutarhassaan uuden vuoden kierroksen löytäen monenlaisia piippoja mullasta kurkkimassa. Päätin katsoa, onko oman puutarhani piipot yhä mullassa, vai ovatko kenties intoutuneet plussakeleillä kuvittelemaan kevään jo koittaneen.


Lauantaina 6.1. ripotteli vain vähän vettä, mutta lämpöasteita oli melkein +4. Muina päivinä vettä onkin sitten satanut reippaasti ja talven muutamista lumisateista jäänteitä on vain minimaalisia sattumia siellä täällä. 

Kovin paljon en piippoja löytänyt, mistä olen oikeastaan tyytyväinen. Ei niillä ole mihinkään kiire, sillä oikeaan kevääseen on vielä matkaa. Parempi, kun pysyvät mullan sisässä lämmittelemässä ja odottamassa valon lisääntymistä ja ilmojen todellista lämpenemistä.

Yläirvi keskellä: kuunlilja. Alarivi: vasemalla pioni, keskellä pikkusydän, oikealla raparperi.

Mikä minua ihmetytti, oli kuunliljojen kärkien kurkistelu (ylärivin keskimmäinen kuva). Kuunliljat ovat keväälläkin aika hitaita, joten kyllä nyt on maailmankirjat sekaisin, kun tammikuinen talvettomuus saa ne aloittamaan kasvun. 

Samoin huolestutti Alexander Fleming-pionin ilmestyminen (alarivin vasen kuva) pintaan. Kyseisen pionin ostin Turun puutarhamessuilta ja kesän se vietti ruukussa pihamaalla, kunnes elokuussa siirsin sen maahan. Laitoin maasta pilkistävien punaisten piippojen päälle talvensuojaturvetta toivoen pionin selviävän kevääseen.


Sunnuntaina olikin sitten mittari pakkasella ja maassa ohut kerros yön aikana satanutta lunta. Tuosta lumimäärästä ei taida olla kasvien suojaksi. 

Kuinkahan pitkään kasveilta menee tottua uudenlaisiin olosuhteisiin ja näihin leudoiksi ja vetisiksi muuttuneisiin talviin? Ja miten tällainen märkyys ja leutous vaikuttaa tuholaisiin ja kasvitauteihin? Onneksi on kokonainen säkillinen Ferramolia kellarissa odottamassa kevään ensimmäisiä kotilohavaintoja. Kyllä tässä taas ollaan jännän äärellä, kun kevään koittaessa pohditaan, mitkä kasvit lähtevät kasvuun ja mitkä kenties on menetetty.

  
Monet seurasivat kesällä Saaripalstan Sailan postauksia hänen matkastaan Orkney-saarilla. Perjantaina saapuneessa OmaPiha-lehdessä on lisää juttua paikasta ja upeita kuvia myös. 

Olen katsonut televisiosta lauantain myöhäisillassa esitettävää brittiläistä "Minkä taakseen jättää" -rikosdraamasarjaa, jossa pääsee välillä nautiskelemaan upeista maisemista ja näkee välähdyksiä ihastuttavista puutarhoista. Maisemat, puutarhat ja kasvit ovat kyllä olennainen osa brittidekkarien viehätystä. Välillä juonen seuraaminen unohtuu täysin, kun katse keskittyy kaiken kauniin ihastelemiseen.


Työhuoneen ikkunalaudan pelaguut porskuttavat. Eivät ne mitään kaunottaria ole honteloine kasvupyrähdyksineen. Ovat kuitenkin vihreitä ja terveen oloisia. Inspire Pink on pukannut taas joulutauon jälkeen muutamia nuppuja, joista pari aukesi tänään. Kasvakoon pelaguut ja luokoon työhuoneeseen kevään odotuksen tunnelmaa. Saanpa sitten myöhemmin keväällä uusia pistokkaita näistä itse kasvatetuista pelaguista.

Loppiainen ja joulukausi on ohi ja paluu normaaliin arkeen alkanut. Pyhät on kivoja, mutta ei arkikaan hullumpaa ole. Riippuu, miten siihen suhtautuu. Minusta on aina hauska herätä uuteen aamuun. Silloinkin, kun Juuso on aivan liian varhain käynyt naukumassa tyhjään ruokakuppiinsa täydennystä. Mukavaa työviikkoa siis kaikille!

46 kommenttia:

 1. Minustakin oli tänään ihana ajatella, että on jo perus maanantai :) En muutenkaan kuulu maanantai-vihaajiin, mutta nyt on suorastaan ihanaa, että arki palaa!
  Kummallisiksi ovat nämä talvet menneet. Saa tosiaan nähdä, kuinka kasvit sopeutuvat ja kuinka paljon on kasveja, jotka eivät sopeudu ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin aina hyvin valoisa asenne postauksissasi. Niistä tulee hyvälle mielelle.

   Poista
 2. Mukavaa työviikkoa, toivottaa eläkeläinen! Ja kyllä, brittidekkarit ovat parhaita juuri maisemien ja puutarhojen vuoksi, tietty täysi kunnia myös näyttelijöille. Sinulla on piippoja pihallasi, meillä maa umpijäässä ja sentti lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasen puolelle on täälläkin menty, mutta lunta ei ole edes puolta senttiä.

   Poista
 3. Meillä piipot ovat piilossa lumen alla, onneksi. Muistan sateisen kesän ja syksyn pari vuotta sitten kun pakkaset yllättivät maan ollessa märkä ja lumeton, monta kasvia menehtyi silloin. Se oli hyvä oppijkurssi talvisuojaukseen. Iloista arkiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännästi lumiraja kulkee, sillä ei täältä meiltä nyt niin kovin paljon matkaa sinun kotinurkillesi tule. Tyttäreni asuu Nurmijärvellä ja siellä on tilanne lähes sama, kun meillä. Ehkä täällä edelleen vaikuttaa lämmittävää, kun se on noin 50 km:n päässä.

   Poista
 4. Juhliminen käy työstä, joten ilolla otan taas arjen vastaan. Mukavastihan ne kompensoivatkin toisiaan.

  Itse EN ole aamuihmisiä, joten välillä suorastaan ärsyttää koiranpennun "ihanaa - aamu uusi!!!" asenne. Siitä kyllä voisi oppia, ja kyllä aamuäreyteni onkin lieventynyt. Kunhan saan ensin sen kaksi kuppia kahvia :) Siitä onkin mukavaa sitten lähteä muutaman kilometrin aamulenkille metsään.

  Etelässä ja lounaassa on ihan erilainen ilmasto talvellakin, mutta eiköhän kasvit selviä. Samat kasvit kun kasvavat Euroopassakin. Noh - siellä kuuluu nyt olevan lunta Espanjaa myöten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumiset talvet ovat päättäneet vaihtaa paikkaa ja viihtyvät paremmin etelämpänä.
   Olen kyllä aamuihminen, mutta en erityisen puhelias aamutuimaan. Toisinaan ottaa rankastikin pattiin, kun mies kyselee ja höpöttää.

   Poista
 5. Onneksi meillä on runsaasti lumisuojaa, toisin kuin tässä takavuosina kun kasvit tuhoutuikin. En tykkää talvesta, ja toivon että tämä lumiaika kuluu todella nopeasti.Täytyy keksiä kaikenlaista kivaa käsityötä, pikkureissuja ja lukemista tälle tylsälle ajalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tykkää talvesta minäkään, mutta mieluummin kuitenkin lunta ja pientä pakkasta, kuin vesisadetta ja pimeyttä. Ja sitten ajallaan kaikki lumi ja kylmyys pois ja suoraan kesään.

   Poista
 6. On se luonnolle ja eläimille outoa kun nämä kelit on mitä on..välillä keskellä talvea on reippaasti plussa asteita ja sitten kesällä sataa ja melkein pakkasta:) Kovasti kyllä kevättä ja kesää odotellaan..toivottavasti kesä olisi tänä vuonna kauniimpi:) Mukavaa alkanutta viikkoa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla sitä ilmastonmuutosta; ei ole enää kunnon talvia eikä kesiä. Harmaata sadetta läpi vuoden.
   Kiitos, kohta lähden kohti Tukholmaa.

   Poista
 7. Täälläkin ensimmäisiä piippoja pilkistelee. Piippo on muuten hauska sana, mitä en ole ennen käyttänyt. Satoi myös samanlainen lumimäärä parin viime yön aikana, eikä lisää ole luvassa lähipäivinä. Vaikka uusi kasvu on piristävää, pelkään näiden etuajassa olevien talvesta selviämisen puolesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon piippo-sanan olen oppinut blogin myötä ja minusta se on hauska ja kuvaava termi.
   Pikkupakkasessa täällä mennään vain ohuella lumiharsolla. Keväällä sitten tiedetään, miten talvi meni.

   Poista
 8. Harmi nuo piipot! Toivottavasti ei tule kovia pakkasii sinne eteläsuomeen! Meillä on onneks lunta ihan reilusti. Mukavoo matkoo nuapurmuahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Nyt on kotiuduttu. Kiva reissu, hyvää ruokaa kivassa seurassa (veljenvaimo).

   Poista
 9. Ihanan vihreää on sielläkin ollut, vaan nyt lupailevat pakkasta loppuviikolle - ei mitään paukkupakkasia onneksi tosin. Varmaan turvesuoja auttaa pionia talvehtimaan vaurioitta, toivottavasti. Ne tekevät versoa tosi varhan harva se kevät, eikä se näytä niitä haittaavan, mutta tuota kuunliljaa minäkin päivittelen, onpa erikoista!
  Brittisarjat on lemppareita ja kiitos muistutuksesta, uusin Oma piha onkin vielä avaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä luonto selviää ilman lumikerrosta näillä pikkupakkasilla. En todellakaan kaipaa yhtään kylmempää. Auringonpaiste virkistää mukavasti mieltä.
   Ihan kajahtanut kuunlilja. Vieläpä pihani hitain aina, joten se on totaalisesti seonnut vuodenajoista.

   Poista
 10. Ilmaston lämpeneminen on tosi huolestuttavaa. Tammikuun kurkistelijat saisivat vielä pysyä maan uumenissa, muuten menee sotkulle koko kasvukausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä liian aikaiseen kasvupyrähdykseen intoutuneet rauhoittuvat näistä pikkupakkasista. Lumisadetta ei ole näköjään luvassa.

   Poista
 11. Sametti Hortesian postauksen kävin muös lukemassa. Uskomattoman keväistä on hänen puutarhassaan. Meillä on onneksi täällä pieni, vaikka todellakin hyvin pieni, lumikerros, mutta maa on vähän kohmeessa, joten piipat ovat ymmärtäneet pysyä mullan alla. Onneksi ei ole tullut kovia pakkasia, eipä ole tainnut alle 5 asteen laskea lämpötila kertaakaan. On ollut niin lämmintä ja märkää, että en ole vieläkään levittänyt talvensuojaturvetta. ehkä sitä ei tarvitakaan tänä vuonna....Jännittävät ajat on tiedossa taas keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, aina kevät on täynnä iloista jännitystä, mutta viime aikoina siihen jännitykseen on liittynyt pieni pelko, miten kasvit ovat pärjänneet.

   Poista
 12. Vähän samaa pelkoa on takaraivossa, miten tästä märkyydestä selvitään, täällä on sentään lunta mutta ei maa ole jäässä. Tänään ja eilen on ollut pakkasta vähän enemmän kuin pari astetta. Pionin piipot ovat sitkeitä, ne ovat ensimmäisiä nousijoita puutarhassa, luulen että niiden punainen väri on eräänlainen suojaväri, monet ensimmäiset nousijat ovat sävyltään punaisia noustessaan maan alta esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pikkupakkaset kuulemma kuivattavat paljaan maan pintakerroksia. Katsoin tänään Hesasta tullessa bussin ikkunasta, miten pellot, ojat ja matalat paikat lainehtivat vedestä. Harvoin sellaista näkee, varsinkaan talvisin.

   Poista
 13. Meillä on lunta ollut kohta kuukauden ajan. Ei siis paljon piippoja näy. Toisaalta hyvä niin.

  Arjen alkaminen oli minusta nyt ihan hyvä asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arki tuntuu tosiaan mukavalta. Seuraavaksi vuorossa on pääsiäinen ja silloin ollaan jo reilusti keväässä.

   Poista
 14. Toivottavasti sinne teille ei kovaa pakkasta tulisi, missäs teidän lumi piileskelee? Meillä on hanget ja piipot nukkuvat ruususen unta. Varhain keväällä kukkivat pionit usein tekevät piipot aikaisinkin, kuolanpionilla ne näkyvät jo syksyllä. Turvesuoja tai karkeampikin varmaan antaisi suojan pionillesi. Vai että kuunliljatkin ovat piipottamassa...!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän pioni nyt hyydy vähäksi aikaa, kun ulkona on muutama aste pakkasta. Soisin lumen tulevan nyt, jos on tullakseen. Ei vappuna tai äitienpäivänä.

   Poista
 15. On kyllä kurjaa kun talvella ei ole lunta ja kasvit ja sipulikukat saattavat tuhoutua... Itsekin eilen juuri lapioin ja lakaisin pakkaslunta kukkapenkkien päälle. Viiniköynnöksille kasasin niiden pakkaspeitteen päälle enemmänkin lunta. Sadekeli sen ilkeästi taas siitä sulattaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kunpa olisi sen verran lunta, että sitä voisi jonnekin suojaksi kasata. Minun viiniköynnökseni kasvaa miltei avomaalla. Sen tyvelle laitoin talvensuojaturvetta.

   Poista
 16. Luontoillassa käsiteltiin mullan eliöstöä ja sanottiin, että vähä luminen talvi tappaa niistä suuren osan. Ne kyllä lisääntyvät sitten keväällä nopeasti...onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelin samaa ohjelmaa, mutta osa pääsi menemään ohi. Toivon pakkasen antavan kyytiä kotiloille. Jotain hyötyä olisi silloin lumettomuudesta.

   Poista
 17. Voihan piipot, mitä ne nyt noin rynnii. Varmaan peittelit vielä jatkamaan uniaan.

  Brittidekkarit on munkin mieleeni ja todellakin kauniit maisemat eivät ole pahasta. Ja lehtikin odottaa vieressä, täytyykin tänään sitä vilaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipoilla on kiire kevääseen näköjään. Eiköhän nämä pikkupakkaset hidasta niiden etenemistä.

   Poista
 18. Tuntuu ihan oudolta kun teillä on niin vähän lunta. Meiltä voisitte kyllä saada vähän lainaksi. Meillä on lunta n 70 cm eli ihan tarpeeksi. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Lähetäpä tänne vaikkapa sellainen 20 cm. Teille jäisi vielä ihan mukavasti lunta.

   Poista
 19. On kyllä paljon eroa säässä eri puolilla Suomea. Täällä pohjanmaan lakeuksilla on kahden vuoden tauon jälkeen tullut kunnon kerros lunta. Toivottavasti piipposi selviävät varhaisesta kasvuun lähdöstä huolimatta kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säät ovat menneet erikoisiksi. Ei paljon enää talvivarusteille ole käyttöä. Tavallista jännittävämpi kevät taitaa olla edessä.

   Poista
 20. Ohhoh, onpas teillä tosiaan ...hmmm...keväisen näköistä, vai miten sen nyt sanoisi. Toivottavasti kotilotkin säikähtäisivät talvetonta talvea, ja muuttaisivat muualle. Pidän peukkua pystyssä pionille ja muille ihanuuksille, että ne jaksaisivat odottaa kevättä palelluttamatta varpaitaan.

  Ihan liian tuttua on meidänkin leveyksillä samanmoinen sää. Nyt on ollut ensimmäinen valkea joulu varmasti kymmeneen vuoteen, ja tuntuu ihan ihmeelliseltä, että lumi on pysynyt maassa jo joulun aatonaatosta asti! paljon sitä ei ole täälläkään, kivikkopenkin ajuruohot kurkistelevat hangesta, mutta maa on sentään valkoinen, ja saa kaiken edes vähän näyttämään tunnelmallisemmalta. Lämpötila on juuri ja juuri nollan alapuolella.
  Minä se polkaisin taas itseni koomasta hereille, ja päivittelin kaiken maailman uutisia tuonne blogiin. Parempi etten lupaa mitään, mutta toivon kuitenkin, että saisin pidettyä blogin hengissä tänävuonna paremmin... ja toivon myös, että jostain ilmestyisi aikaa seurata sinun ja muiden blogiystävien puuhiakin vähän paremmin. Elämä näyttää.

  Oikein ihanaa uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämää on ja täytyykin olla myös blogin ulkopuolella ja ajoittainen kooma tekee ihan hyvää. Olin Tukholmassa, enkä ole ehtinyt blogeja lukemaan. Käyn ehtiessäni kurkkaamassa sinun ja muiden postaukset.
   Sinulle myös kaikkea hyvää alkaneelle vuodelle!

   Poista
 21. Huh, vielä ei toivoisi kasvien lähtevän kasvuun, onhan se talvi tulossa. Minulla on vielä talvensuojaturpeet levittämättä, mutta ehkäpä viikonloppuna...

  Pelargonit ovat ihania ja piristävät kummasti mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näiden pikkupakkasten aikaan taitaa olla hyvä hetki levittää suojaturvetta. Luulisin enimmän kosteuden kasvien tyveltä haihtuneen. Omat piipot ovat kyllä nyt hetkeksi hyytyneet.

   Poista
 22. Meillä puutarha on aivan toisen värinen, ei näy piipot;)
  Uskomatonta tosiaan, että kuunlilja jo kurkistelee, kun tapaa keväällä olla melko myöhäinen herääjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljaa minäkin ihmettelen, sillä keväällä se on sieltä hitaammasta päästä. Eikä ollut vain tuo yksi kuunlilja, vaan useampi siinä lähistöllä. Pikkaisen olen huolissani.

   Poista
 23. hauskanen piippo-postaus:)) taponlehdet ovat todella kauniita, tuovat kaivattua vihreyttä. minäkin tykkään brittisarjoista, kauniit maisemat ja miljööt puutarhoineen kiehtoo. nyt olen alkanut seuraamaan australialaista sarjaa Kotiin takaisin, missä myös ihanat maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taponlehti on minulle mieluinen kasvi. Sitä löytyykin nykyisin aika monesta paikasta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!